Forum Starając się - ogólne TSH 2,92 czy to za wysoko dla staraczki ?
Odpowiedz

TSH 2,92 czy to za wysoko dla staraczki ?

Oceń ten wątek:
  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 16 października 2013, 19:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalutkaEve wrote:
    ja miałam tsh 3 a i tak lekarz zlecił anty TPO na wszelki wypadek

    i jaki Malutka miałaś wynik anty TPO dobry?
    a to co to niby miałby być ten "wszelki wypadek" ?

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 października 2013, 19:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha28 wrote:
    i jaki Malutka miałaś wynik anty TPO dobry?
    a to co to niby miałby być ten "wszelki wypadek" ?

    tsh miałam za wysokie ale już antyTPO w normie zreszta tak jak ft3 i 4, więc pozostało zbic to tsh, co sie aktualnie udało :)

  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 16 października 2013, 19:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalutkaEve wrote:
    tsh miałam za wysokie ale już antyTPO w normie zreszta tak jak ft3 i 4, więc pozostało zbic to tsh, co sie aktualnie udało :)

    no ja juz sie nie mogę doczekać tej wizyty u endo 29.10 niech mi daje tabsy i niech to TSH spada szybciutko.
    Boże mam tylko nadzieje że problem jest tylko tu i że jak zbije tsh to sie wkońcu uda

    powodzenia kochana udanego cyklu :)

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • XYZ Autorytet
    Postów: 422 346

    Wysłany: 16 października 2013, 20:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, jednego nie rozumiem - jeśli do zajścia w ciążę TSH powinno być ok. 1, a wszystko powyżej to za dużo, to po kiego grzyba podają inny zakres referencyjny, a nie mniejsze lub równe 1???
    Właśnie dziś odebrałam wyniki moich hormonów z krwi badanych w 3dc i TSH mam 2.580 uU/ml, a zakres referencyjny jest podany od 0.270 do 4.200!
    No i myślałam, że wszystko jest OK, bo mieści się w normie, póki nie zaczęłam czytać tego wątku...
    Aha: robiłam też anty TPO: mam poniżej 5 IU/ml (jako norma mam wskazane poniżej 34).
    W piątek idę do gina, który jest jednocześnie endokrynologiem. Zobaczymy, co on powie.


  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 17 października 2013, 08:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    XYZ wrote:
    Kurczę, jednego nie rozumiem - jeśli do zajścia w ciążę TSH powinno być ok. 1, a wszystko powyżej to za dużo, to po kiego grzyba podają inny zakres referencyjny, a nie mniejsze lub równe 1???
    Właśnie dziś odebrałam wyniki moich hormonów z krwi badanych w 3dc i TSH mam 2.580 uU/ml, a zakres referencyjny jest podany od 0.270 do 4.200!
    No i myślałam, że wszystko jest OK, bo mieści się w normie, póki nie zaczęłam czytać tego wątku...
    Aha: robiłam też anty TPO: mam poniżej 5 IU/ml (jako norma mam wskazane poniżej 34).
    W piątek idę do gina, który jest jednocześnie endokrynologiem. Zobaczymy, co on powie.


    ja tez myślałam jak ty XYZ że jak mieszcze sie w widełkach to znaczy ze dobrze a tu du.. :(
    mam nadzieję że szybko uda sie to zbić i wszystko juz będzie dobrze

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • Veri Autorytet
    Postów: 470 443

    Wysłany: 17 października 2013, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha28 wrote:
    ja tez myślałam jak ty XYZ że jak mieszcze sie w widełkach to znaczy ze dobrze a tu du.. :(
    mam nadzieję że szybko uda sie to zbić i wszystko juz będzie dobrze

    No cóż... chyba każda z nas (która wcześniej się tym nie interesowała w jakiś szczególny sposób) myślała, że ma TSH w porządku, jeśli mieściło się w normie laboratoryjnej :/ Powinni jasno określić "dla starających się" tyle i tyle.. a nie dają taką samą wartość dla wszystkich. Debile!

    Anoolka, mycha28, Lenuś lubią tę wiadomość

    qb3cg7rfwkxw9axa.png
  • Zaczarowana Autorytet
    Postów: 367 328

    Wysłany: 17 października 2013, 17:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odebrałam dziś swoje wyniki i zdołowałam się. Jeszcze jak poczytałam w internecie to już w ogóle...
    Zerknijcie proszę:

    TSH 0,960 (norma 0,350 do 4,940)
    ft3 2,95 pg/ml(norma 1,71 do 3,71)
    ft4 1,03 ng/dl (norma 0,70 do 1,48)
    anty-TPO 50,18 IU/ml(norma do 5,61) i ten wynik jest zaznaczony na czerwono :(

    Co z tego, że TSH mieści się w normie, skoro anty-TPO jest o wiele wyższe? :( Z resztą chyba samo TSH też można powiedzieć jest na granicy. Ech, czy powinnam wykonać jeszcze jakieś badania, skoro ten wynik jest taki zawyżony ?

    To chyba teraz nie zostało mi nic innego jak płakać i szykować się na czekanie na wizytę do endokrynologa...

    Córcia <3
    dxomtv735zv5mpm2.png
  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 17 października 2013, 18:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowana wrote:
    Ja odebrałam dziś swoje wyniki i zdołowałam się. Jeszcze jak poczytałam w internecie to już w ogóle...
    Zerknijcie proszę:

    TSH 0,960 (norma 0,350 do 4,940)
    ft3 2,95 pg/ml(norma 1,71 do 3,71)
    ft4 1,03 ng/dl (norma 0,70 do 1,48)
    anty-TPO 50,18 IU/ml(norma do 5,61) i ten wynik jest zaznaczony na czerwono :(

    Co z tego, że TSH mieści się w normie, skoro anty-TPO jest o wiele wyższe? :( Z resztą chyba samo TSH też można powiedzieć jest na granicy. Ech, czy powinnam wykonać jeszcze jakieś badania, skoro ten wynik jest taki zawyżony ?

    To chyba teraz nie zostało mi nic innego jak płakać i szykować się na czekanie na wizytę do endokrynologa...


    TSH masz w normie do zajścia ale idź do endo bo bardzo wysokie stężenie anty-TPO może oznaczać chorobę Hashimoto lub Gravesa-Basedowa.

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • Zaczarowana Autorytet
    Postów: 367 328

    Wysłany: 17 października 2013, 18:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie wyczytałam to w necie i dlatego się zdołowałam. Ponoć przy tych schorzeniach jest bardzo trudno zajść w ciążę :(

    Córcia <3
    dxomtv735zv5mpm2.png
  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 17 października 2013, 18:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczarowana wrote:
    No właśnie wyczytałam to w necie i dlatego się zdołowałam. Ponoć przy tych schorzeniach jest bardzo trudno zajść w ciążę :(

    ale wcześnie wykryte leczy się tabletkami i mozna szubko obniżyć . Także nie zwlekaj z wizytą u endokrynologa

    Zaczarowana lubi tę wiadomość

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • evas Autorytet
    Postów: 2077 2672

    Wysłany: 17 października 2013, 19:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki nie martwcie się tak bardzo. Mój wynik z 18 września TSH 8,130. Dużo powyżej normy. A dziś II kreseczki na teście. Widać można. Żadnych leków nie biorę. Tylko łykam jod. W poprzedniej ciąży moje TSH było jeszcze wyższe bo ponad 20. I też bez problemu zaszłam i urodziłam zdrowego i dużego synka w 41 tygodniu.

    A więc głowy do góry i nie stresować się tak bardzo ;)

    mycha28, Lenuś lubią tę wiadomość

    9bsp388.png
  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 18 października 2013, 11:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    evas wrote:
    Kobietki nie martwcie się tak bardzo. Mój wynik z 18 września TSH 8,130. Dużo powyżej normy. A dziś II kreseczki na teście. Widać można. Żadnych leków nie biorę. Tylko łykam jod. W poprzedniej ciąży moje TSH było jeszcze wyższe bo ponad 20. I też bez problemu zaszłam i urodziłam zdrowego i dużego synka w 41 tygodniu.

    A więc głowy do góry i nie stresować się tak bardzo ;)

    no pocieszasz mnie tą wiadomościa :)
    ale może idź jednak do endo bo nieleczona tarczyca jest niebezpieczna pozdrawiam :)

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • Anoolka Autorytet
    Postów: 3168 2268

    Wysłany: 18 października 2013, 13:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evas to jest trochę nierozsądne żeby niedoczynność leczyć tylko jodem. Śmigaj do lekarza bo tu chodzi przecież o maluszka :P

    km5scwa1sf2hjw9g.png
  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 18 października 2013, 14:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Evas to jest trochę nierozsądne żeby niedoczynność leczyć tylko jodem. Śmigaj do lekarza bo tu chodzi przecież o maluszka :P

    tak samo myślę
    evas super ze mimo takiego wyniku jest fasolka ale lepiej dmuchać na zimnie leć do lekarza z tym TSH :)

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • czarna_ma Ekspertka
    Postów: 163 244

    Wysłany: 11 marca 2015, 21:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej
    dziewczyny moje TSH wynosi 2,47 ( norma 0,25 - 4,5)
    myślałam że to dobry wynik,bo za pierwszym razem kiedy byłam w ciąży(poroniłam)nie badałam tsh, ale po poronieniu zrobiłam wszystkie badania i teraz się zastanawiam czy z takim wynikiem zajdę po raz drugi?? dla informacji przyjmuje witaminy gdzie znajduje sie jod.
    Pomóżcie ;)

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 11 marca 2015, 21:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarna_ma wrote:
    hej
    dziewczyny moje TSH wynosi 2,47 ( norma 0,25 - 4,5)
    myślałam że to dobry wynik,bo za pierwszym razem kiedy byłam w ciąży(poroniłam)nie badałam tsh, ale po poronieniu zrobiłam wszystkie badania i teraz się zastanawiam czy z takim wynikiem zajdę po raz drugi?? dla informacji przyjmuje witaminy gdzie znajduje sie jod.
    Pomóżcie ;)

    Nie wystarczy samo TSH do ocenienia, czy z tarczycą wszystko w porządku. Potrzeba jeszcze chociaż FT4, a najlepiej FT4, FT3 i antyTPO plus do tego USG. Jeśli masz dużo FT4, to takie TSH nie będzie wcale złe.
    Jeśli poroniłaś, tarczyca powinna być doklądniej zbadana.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • czarna_ma Ekspertka
    Postów: 163 244

    Wysłany: 11 marca 2015, 22:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tarczyca jest w porządku USG bylo robione ;)wszystkie badania byly dobre, tylko ten wynik mnie ciekawi ;)

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 11 marca 2015, 22:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarna_ma wrote:
    Tarczyca jest w porządku USG bylo robione ;)wszystkie badania byly dobre, tylko ten wynik mnie ciekawi ;)

    No i na podstawie tego jednego wyniku właśnie Ci nie odpowiem :) Bez znania dokładnego wyniku FT4 i FT3. Normy są dość szerokie.





    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2015, 22:15

    czarna_ma lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • kasius Znajoma
    Postów: 20 20

    Wysłany: 12 marca 2015, 00:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dobrze ze tu trafilam ! Moja ginekolog w prawdzie powiedziala mi zebym udala sie na wizyte do endokrynologa zeby zerknal na moje wyniki ale jakos powiedziala to w taki spokojny sposob ze nie bardzo sie tym przejelam -oczywiscie zamierzalam sie wybrac ale myslalam ze jest wszystko w porzadku bo przeciez tsh mam w normie -2,55... a czy moglybyscie mi powiedziec czy wynik ft4 1,3 ( norma 0,93- 1,7) jest ok czy tez za duzo?

    ckaiyx8dmfx6ct48.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 31 marca 2015, 09:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ft4 zawsze jest dobre gdy miesxi sie przy normie laboratorium swiadczy o metabolizmie :)

    Ja zaszlam w ciaze z wynikiem tsh 4,75

1 2 3 4 5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego