TSH 2,92 czy to za wysoko dla staraczki ?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
MalutkaEve wrote:tsh miałam za wysokie ale już antyTPO w normie zreszta tak jak ft3 i 4, więc pozostało zbic to tsh, co sie aktualnie udało
no ja juz sie nie mogę doczekać tej wizyty u endo 29.10 niech mi daje tabsy i niech to TSH spada szybciutko.
Boże mam tylko nadzieje że problem jest tylko tu i że jak zbije tsh to sie wkońcu uda
powodzenia kochana udanego cyklu -
Kurczę, jednego nie rozumiem - jeśli do zajścia w ciążę TSH powinno być ok. 1, a wszystko powyżej to za dużo, to po kiego grzyba podają inny zakres referencyjny, a nie mniejsze lub równe 1???
Właśnie dziś odebrałam wyniki moich hormonów z krwi badanych w 3dc i TSH mam 2.580 uU/ml, a zakres referencyjny jest podany od 0.270 do 4.200!
No i myślałam, że wszystko jest OK, bo mieści się w normie, póki nie zaczęłam czytać tego wątku...
Aha: robiłam też anty TPO: mam poniżej 5 IU/ml (jako norma mam wskazane poniżej 34).
W piątek idę do gina, który jest jednocześnie endokrynologiem. Zobaczymy, co on powie.
-
XYZ wrote:Kurczę, jednego nie rozumiem - jeśli do zajścia w ciążę TSH powinno być ok. 1, a wszystko powyżej to za dużo, to po kiego grzyba podają inny zakres referencyjny, a nie mniejsze lub równe 1???
Właśnie dziś odebrałam wyniki moich hormonów z krwi badanych w 3dc i TSH mam 2.580 uU/ml, a zakres referencyjny jest podany od 0.270 do 4.200!
No i myślałam, że wszystko jest OK, bo mieści się w normie, póki nie zaczęłam czytać tego wątku...
Aha: robiłam też anty TPO: mam poniżej 5 IU/ml (jako norma mam wskazane poniżej 34).
W piątek idę do gina, który jest jednocześnie endokrynologiem. Zobaczymy, co on powie.
ja tez myślałam jak ty XYZ że jak mieszcze sie w widełkach to znaczy ze dobrze a tu du..
mam nadzieję że szybko uda sie to zbić i wszystko juz będzie dobrze -
mycha28 wrote:ja tez myślałam jak ty XYZ że jak mieszcze sie w widełkach to znaczy ze dobrze a tu du..
mam nadzieję że szybko uda sie to zbić i wszystko juz będzie dobrze
No cóż... chyba każda z nas (która wcześniej się tym nie interesowała w jakiś szczególny sposób) myślała, że ma TSH w porządku, jeśli mieściło się w normie laboratoryjnej Powinni jasno określić "dla starających się" tyle i tyle.. a nie dają taką samą wartość dla wszystkich. Debile!Anoolka, mycha28, Lenuś lubią tę wiadomość
-
Ja odebrałam dziś swoje wyniki i zdołowałam się. Jeszcze jak poczytałam w internecie to już w ogóle...
Zerknijcie proszę:
TSH 0,960 (norma 0,350 do 4,940)
ft3 2,95 pg/ml(norma 1,71 do 3,71)
ft4 1,03 ng/dl (norma 0,70 do 1,48)
anty-TPO 50,18 IU/ml(norma do 5,61) i ten wynik jest zaznaczony na czerwono
Co z tego, że TSH mieści się w normie, skoro anty-TPO jest o wiele wyższe? Z resztą chyba samo TSH też można powiedzieć jest na granicy. Ech, czy powinnam wykonać jeszcze jakieś badania, skoro ten wynik jest taki zawyżony ?
To chyba teraz nie zostało mi nic innego jak płakać i szykować się na czekanie na wizytę do endokrynologa... -
Zaczarowana wrote:Ja odebrałam dziś swoje wyniki i zdołowałam się. Jeszcze jak poczytałam w internecie to już w ogóle...
Zerknijcie proszę:
TSH 0,960 (norma 0,350 do 4,940)
ft3 2,95 pg/ml(norma 1,71 do 3,71)
ft4 1,03 ng/dl (norma 0,70 do 1,48)
anty-TPO 50,18 IU/ml(norma do 5,61) i ten wynik jest zaznaczony na czerwono
Co z tego, że TSH mieści się w normie, skoro anty-TPO jest o wiele wyższe? Z resztą chyba samo TSH też można powiedzieć jest na granicy. Ech, czy powinnam wykonać jeszcze jakieś badania, skoro ten wynik jest taki zawyżony ?
To chyba teraz nie zostało mi nic innego jak płakać i szykować się na czekanie na wizytę do endokrynologa...
TSH masz w normie do zajścia ale idź do endo bo bardzo wysokie stężenie anty-TPO może oznaczać chorobę Hashimoto lub Gravesa-Basedowa. -
Zaczarowana wrote:No właśnie wyczytałam to w necie i dlatego się zdołowałam. Ponoć przy tych schorzeniach jest bardzo trudno zajść w ciążę
ale wcześnie wykryte leczy się tabletkami i mozna szubko obniżyć . Także nie zwlekaj z wizytą u endokrynologaZaczarowana lubi tę wiadomość
-
Kobietki nie martwcie się tak bardzo. Mój wynik z 18 września TSH 8,130. Dużo powyżej normy. A dziś II kreseczki na teście. Widać można. Żadnych leków nie biorę. Tylko łykam jod. W poprzedniej ciąży moje TSH było jeszcze wyższe bo ponad 20. I też bez problemu zaszłam i urodziłam zdrowego i dużego synka w 41 tygodniu.
A więc głowy do góry i nie stresować się tak bardzomycha28, Lenuś lubią tę wiadomość
-
evas wrote:Kobietki nie martwcie się tak bardzo. Mój wynik z 18 września TSH 8,130. Dużo powyżej normy. A dziś II kreseczki na teście. Widać można. Żadnych leków nie biorę. Tylko łykam jod. W poprzedniej ciąży moje TSH było jeszcze wyższe bo ponad 20. I też bez problemu zaszłam i urodziłam zdrowego i dużego synka w 41 tygodniu.
A więc głowy do góry i nie stresować się tak bardzo
no pocieszasz mnie tą wiadomościa
ale może idź jednak do endo bo nieleczona tarczyca jest niebezpieczna pozdrawiam -
nick nieaktualny
-
Anoolka wrote:Evas to jest trochę nierozsądne żeby niedoczynność leczyć tylko jodem. Śmigaj do lekarza bo tu chodzi przecież o maluszka
tak samo myślę
evas super ze mimo takiego wyniku jest fasolka ale lepiej dmuchać na zimnie leć do lekarza z tym TSH -
hej
dziewczyny moje TSH wynosi 2,47 ( norma 0,25 - 4,5)
myślałam że to dobry wynik,bo za pierwszym razem kiedy byłam w ciąży(poroniłam)nie badałam tsh, ale po poronieniu zrobiłam wszystkie badania i teraz się zastanawiam czy z takim wynikiem zajdę po raz drugi?? dla informacji przyjmuje witaminy gdzie znajduje sie jod.
Pomóżcie -
czarna_ma wrote:hej
dziewczyny moje TSH wynosi 2,47 ( norma 0,25 - 4,5)
myślałam że to dobry wynik,bo za pierwszym razem kiedy byłam w ciąży(poroniłam)nie badałam tsh, ale po poronieniu zrobiłam wszystkie badania i teraz się zastanawiam czy z takim wynikiem zajdę po raz drugi?? dla informacji przyjmuje witaminy gdzie znajduje sie jod.
Pomóżcie
Nie wystarczy samo TSH do ocenienia, czy z tarczycą wszystko w porządku. Potrzeba jeszcze chociaż FT4, a najlepiej FT4, FT3 i antyTPO plus do tego USG. Jeśli masz dużo FT4, to takie TSH nie będzie wcale złe.
Jeśli poroniłaś, tarczyca powinna być doklądniej zbadana. -
czarna_ma wrote:Tarczyca jest w porządku USG bylo robione ;)wszystkie badania byly dobre, tylko ten wynik mnie ciekawi
No i na podstawie tego jednego wyniku właśnie Ci nie odpowiem Bez znania dokładnego wyniku FT4 i FT3. Normy są dość szerokie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2015, 22:15
czarna_ma lubi tę wiadomość
-
Jak dobrze ze tu trafilam ! Moja ginekolog w prawdzie powiedziala mi zebym udala sie na wizyte do endokrynologa zeby zerknal na moje wyniki ale jakos powiedziala to w taki spokojny sposob ze nie bardzo sie tym przejelam -oczywiscie zamierzalam sie wybrac ale myslalam ze jest wszystko w porzadku bo przeciez tsh mam w normie -2,55... a czy moglybyscie mi powiedziec czy wynik ft4 1,3 ( norma 0,93- 1,7) jest ok czy tez za duzo?
-
nick nieaktualny