Forum Starając się - ogólne TSH 2,92 czy to za wysoko dla staraczki ?
Odpowiedz

TSH 2,92 czy to za wysoko dla staraczki ?

Oceń ten wątek:
  • Anjaa Ekspertka
    Postów: 127 137

    Wysłany: 4 kwietnia 2015, 15:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny !!
    niestety poroniłam 15 lutego w 6 tc i miałam łyżeczkowanie. Robiłam na początku lutego badania krwi i tsh wyszło mi ok 4.30.
    W tym tygodniu robiłam ponownie badania tsh i ft3 i ft4 i oto moje wyniki:
    tsh zakres 0,27-4,20- u mnie 3,07,
    ft3 2,57-4,43 u mnie 2,99,
    ft4 0,93-1,70 u mnie 1,33.
    Zaznaczam, iż odkąd się dowiedziałam ze mam tsh za wysokie biorę eutyrox 25.
    Co sądzicie o nich? We wtorek mam dopiero wizytę u endokrynologa.
    pozdrawiam serdeczenie

    [link=https://www.suwaczki.com/]p19udqk3640ct2sr.png[/link]


    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Aniołek 6 tc .... 15.02.2015 roku
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 kwietnia 2015, 16:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anjaa wrote:
    cześć dziewczyny !!
    niestety poroniłam 15 lutego w 6 tc i miałam łyżeczkowanie. Robiłam na początku lutego badania krwi i tsh wyszło mi ok 4.30.
    W tym tygodniu robiłam ponownie badania tsh i ft3 i ft4 i oto moje wyniki:
    tsh zakres 0,27-4,20- u mnie 3,07,
    ft3 2,57-4,43 u mnie 2,99,
    ft4 0,93-1,70 u mnie 1,33.
    Zaznaczam, iż odkąd się dowiedziałam ze mam tsh za wysokie biorę eutyrox 25.
    Co sądzicie o nich? We wtorek mam dopiero wizytę u endokrynologa.
    pozdrawiam serdeczenie
    tsh jest za duze jak dla staraczki (trzeba miec w okolicy 1, tym bardziej ze jestes po poronieniu)
    ft3 troche za niskie (konwersja miedzy ft3 a ft4 kuleje-polecam na to selen 200 mg)
    ft4 za niskie dla staraczki powinno byc przy gornej granicy

    po poronieniu robilas moze anty tpo i anty tg?aby wykluczyć hashimoto?ktore jest odpowiedzialne rowniez za poronienia?jesli nie to zrob.
    koniecznie trzeba podniesc dawke euthyrox

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 kwietnia 2015, 16:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje TSH po poronieniu wynosiło 3,850 μIU/ml. a FT4 1,14 ng/dl.
    Teraz wiem, że miałam za wysokie, ale nie wiedziałam o tym wcześniej. Ale moja gin nic na taki wynik nie powiedziała.

  • Anjaa Ekspertka
    Postów: 127 137

    Wysłany: 4 kwietnia 2015, 16:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 pierwszą wizytę u endo mam dopiero we wtorek, więc będę wiedziała może coś więcej.... / nie robiłam anty tpo i anty tg... badania na tsh i ft3 i tf4 zrobiłam sobie na własną rękę, szczerze mówiąc nie wiedziałam, że jeszcze jakieś inne badania muszę wykonać;/ jestem przerażona tym wszystkim... tu radość, że w końcu udało mi się zajść w ciążę... za kilka dni poronienie...
    Martwią mnie te wyniki, boje się strasznie że nie będzie mi pisane być już szczęśliwą mamą;/

    Ania1986 lubi tę wiadomość

    [link=https://www.suwaczki.com/]p19udqk3640ct2sr.png[/link]


    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Aniołek 6 tc .... 15.02.2015 roku
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 kwietnia 2015, 17:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anjaa wrote:
    Ania1986 pierwszą wizytę u endo mam dopiero we wtorek, więc będę wiedziała może coś więcej.... / nie robiłam anty tpo i anty tg... badania na tsh i ft3 i tf4 zrobiłam sobie na własną rękę, szczerze mówiąc nie wiedziałam, że jeszcze jakieś inne badania muszę wykonać;/ jestem przerażona tym wszystkim... tu radość, że w końcu udało mi się zajść w ciążę... za kilka dni poronienie...
    Martwią mnie te wyniki, boje się strasznie że nie będzie mi pisane być już szczęśliwą mamą;/
    Kochana ja jestem po 4 wczesnych(4-5tc) poronieniach o tarczycy i hashimoto dowiedziałam sie dopiero w październiku 2014 (ostanie poronienie w sierpniu 2014)
    u nas było jeszcze słabe nasienie i lekarze obstawiali ze to od tego wlasnie komórka zle sie dzieli i następuje poronienie, no ale kurcze 4 razy ? sama poczytałam i stwierdziłam ze sprawdzę tarczyce, wyszło tsh 6,64 ft3/ft4 tez kiepskie poszłam na cito do endo zrobił usg tarczycy a tam małe zapalenie, opowiedziałam u o mnie i tych poronieniach i stwierdził ze klasyczny książkowy przykład ze hashimoto "niszczy zarodki+słabe nasienie mojego meza to juz mieszanka wybuchowa" zaczeło sie leczenie po 2 miesiacach leczenia doszłam do tsh prawie 10 , euthyrox na mnie nie działał dostałam letrox i wieksza dawke i za miesiac tsh spadło do 2,63 ft3/ft4 bardzo dobre,jednak nie była to jeszcze norma dla staraczki , zwiększyłam dawke i obecnie tsh 0,63 ft4 19,94 przy normie 20,40
    (meza wyniki tez bardzo sie poprawiły, sa w normie) a wiec teraz czekamy co bedzie dalej :)

    Nie martw sie ja tez na poczatku byłam przerażona :) bo i u mnie i u meza cos było nie tak a teraz spokojnie czekam w kolejce po swoje małe szczęście:)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2015, 17:13

  • Anjaa Ekspertka
    Postów: 127 137

    Wysłany: 4 kwietnia 2015, 17:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    bardzo mi przykro z powodu twoich strat:( <przytul> ja raz poroniłam i jest mi ciężko, a 4 razy to sobie nie wyobrażam musisz być bardzo silną kobietką:**
    Cieszę się, że w końcu znaleźliście przyczynę i teraz już będzie tylko lepiej!!!
    Mam nadzieję, że u mnie te wyniki też się jakoś unormują i w końcu się uda... Od kilku dni czuję dyskomfort z prawej strony szyi, takie jakby kłócie... już sobie wkręciłam, że porobiły mi się jakieś guzy.... masakra sama już nie wiem czy wariuję czy faktycznie coś jest ze mną nie tak :)Trochę załuję, że nie zrobiłam sobie badan krwi na to anty tpo i anty tg wtedy by endo miał całkowity obraz moich wyników, a takto pewnie we wtorek dostane skierowanie na kolejne badania i wszystko się przedłuży....
    Z tego co widzę to mi tsh zaczęło spadać po eutyroxie25 bo na początku lutego miałam 4.30 a teraz 3.07 z tym, że może przy większej dawce faktycznie szybciej by sie hormon unormował....

    [link=https://www.suwaczki.com/]p19udqk3640ct2sr.png[/link]


    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Aniołek 6 tc .... 15.02.2015 roku
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 kwietnia 2015, 17:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bedzie dobrze zobaczysz, głowa do góry :) <3

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2015, 06:18

  • Anjaa Ekspertka
    Postów: 127 137

    Wysłany: 4 kwietnia 2015, 17:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzeba być silnym :):) Kobieta jest w stanie wiele znieść !!!
    3 maj się ciepło i czekam na dobre nowiny :):) <serce> :*
    Wesołych Świąt:)

    [link=https://www.suwaczki.com/]p19udqk3640ct2sr.png[/link]


    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Aniołek 6 tc .... 15.02.2015 roku
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 kwietnia 2015, 19:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anjaa wrote:
    Trzeba być silnym :):) Kobieta jest w stanie wiele znieść !!!
    3 maj się ciepło i czekam na dobre nowiny :):) <serce> :*
    Wesołych Świąt:)
    Wzajemnie wesołych :)

  • Anjaa Ekspertka
    Postów: 127 137

    Wysłany: 4 kwietnia 2015, 21:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulette ....byłaś u endo po poronieniu? Mój gin tez mi powiedział że mam dobry wynik tsh.... w normie ....niestety doszło do poronienia .... :(

    [link=https://www.suwaczki.com/]p19udqk3640ct2sr.png[/link]


    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Aniołek 6 tc .... 15.02.2015 roku
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 kwietnia 2015, 12:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie byłam... a te badania robiłam już po poronieniu;/ bo mój wcześniejszy gin praktycznie na nic nie dawał skierowania ;(

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 kwietnia 2015, 14:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gin moze chyba nie wiediec, ze tsh dla starajacych sie powinno byc w okolicach 1. Na to klada bardzo nacisk endokrynolodzy. Ja zupelnie "niechcacy" oprocz badan tsh, ft3 i ft4 zrobilam any-tpo i wyszly podwyzszone. Endokrynolog z tego powodu zalecił mi euthyrox 25, mimo ze moje tsh bylo 1,7. Wprawdzie go nie biore, bo mialam kolatania serca, nawet po zmniejszeniu dawki do 12,5 i teraz po prostu czesciej kontroluje hormony, ale jak sie pani doktor dowiedziala ze sie staramy to przy hashimoto juz nawet to 1,7 jej sie nie podobalo.

    Ania1986 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 kwietnia 2015, 17:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiek niech Ci zmieni na letrox i zacznij brac cwiartke 12,5 przez tydzień pozniej stopniowo zwiekszaj.

    gusiek85 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 kwietnia 2015, 18:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Ania to jest mysl :),wprawdzie euthyrox odstawiony z powodu tych kolatan, ale widzialam ze doktor nie byla z tego specjalnie zadowolona. Moze sprobujemy tak jak mowisz.

  • Anjaa Ekspertka
    Postów: 127 137

    Wysłany: 7 kwietnia 2015, 19:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny wróciłam własnie od lekarza (ginekolog-endokrynolog) i pani doktor zwiększyła mi dawkę eutyrox z 25 na 50 i przyplątało mi się jakieś ostre zapalenie, najprawdopodobniej po zabiegu łyżeczkowania więc ze staraniem o dzidzie muszę się koniecznie wstrzymać:( dostałam metronidazol doustnie, trilac doustnie, nystatynę dopochwowo i gynomed protect probiotyk i za 4 tygodnie kolejna wizyta... oprócz tego mam zrobić badania tsh, antyPO, anty TG, A-B-R-TSh ;/// trochę tego jest.... normalnie tylko usiąść i płakać;/

    [link=https://www.suwaczki.com/]p19udqk3640ct2sr.png[/link]


    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Aniołek 6 tc .... 15.02.2015 roku
  • Evaa Autorytet
    Postów: 6356 12611

    Wysłany: 8 kwietnia 2015, 14:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2015, 21:13

    zwei_kresken lubi tę wiadomość

    ,,Dopoki walczysz,jestes zwyciezca,, Sw.Augustyn
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 9 kwietnia 2015, 21:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evaa wrote:
    Czy 1,8 tsh jest ok czy za wysokie?

    Sorki, polubiłam Twój post zamiast zacytować ;)

    Takie TSH jest całkiem ok :)

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
1 2 3 4 5
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego