TSH 2,92 czy to za wysoko dla staraczki ?
-
WIADOMOŚĆ
-
mycha28 wrote:ja jak coś to tez poprosze lekarza o ten Letrox bo po tym Euthyroxie dużo dziewczyn tyję a ja mam tendencje do tycia a przy moich 68 kg to więcej juz nie potrzebuję a gdyby apetyt mi się zmniejszył jak tobie Lenuś to nawet bardzo dobrze jak dla mnie
To życzę Ci, żeby na Ciebie zadziałał tak jak na mnie , czyli bez skutków ubocznych. Euthyroxu nigdy nie brałam, także nie wiem jak mój organizm zareagowałby na ten lek. -
nick nieaktualny
-
Kochane powtórzyłam badanie i wynik to 1,94. Bardzo się ciesze, bo to znaczy że wszystko jest ok. Mogłoby być jeszcze niższe, ale nie jest źle. Odwieszam staranka !
Lenuś, mycha28 lubią tę wiadomość
http://avatars.zapodaj.net/images/1e838c757e81.gif -
amela wrote:Kochane powtórzyłam badanie i wynik to 1,94. Bardzo się ciesze, bo to znaczy że wszystko jest ok. Mogłoby być jeszcze niższe, ale nie jest źle. Odwieszam staranka !
brałaś jakieś leki czy samo tak spadło ? -
czesc wszystkim:) pozwolicie ze sie wtrace. tsh w normie jest nawet powyzej 4 ale przy takim tsh w ciaze bardzo ciezko zajsc. sadze ze powinnyscie zmienic endokrynologa na takiego który pomoze wam zajsc i i potraktuje powaznie. Ja 1,5 roku temu miałam tsh 5 potem spadło i było w normie tzn 4-3 nie jestem w stanie powiedziec dokłądniej za pierwszym razem przy tsh 5 usłyszałam od lekarza rodzinnego ze u kobiet tsh czesto skacze a nie jest wysokie wiec nic z tym robic nie bedziemy. potem zaczełam sie strac o dzidziusia i nic az zaszłąm i w 4 tyg straciłam. ale ,,nie widac powodu,, bo tsh w normie ok4. i tak sobie zyłam i zyłam az straciłam głos i nie mówiłam przez 2 miesiace laryngolog doszedł do wniosku ze to terczyca. i poszło z górki tsh niby w normie ale nie dla chciacych zajsc w ciaze. ft3 i ft4 w normie i miałam zbadane AntyyTPO max jest 60 a u mnie ponad 4000 usg tarczycy przerazenie na twazy lekarza pare innych badan i depresja po usłyszeniu rok 2 wczesniej moznaby próbowac teraz tu dzieci nie bedzie nie ma takiej opcji poprostu. eutyrox brałam juz 3 miesiace . załamałam sie chciałam zerwac zareczyny i nie wyobrazałam sobie zycia dalej wtedy narzeczony dowiedział sie o co chodzi i mnie opierdzielił powiedział ze nie chce dziecka samego w sobie on chce miec je ze mna albo wcale. przestalismy sie starac i po miesiacu brak okresu:) ciezko było utrzymac dzidziusia ale mineło tyle czasu i dzidzia zdrowa i rosnie wiem ze wszystko skonczy sie dobrze:) musi.
Mam chorobe hashimoto ale musze brac jod bo dziecko tego potrzebuje i moj organizm równiez a tarczyca wyglada lepiej odkad go biore:) trzymam kciuki ale przebadajcie sie pozadnie i do roboty bo przy tsh powyzej1,5 ciezko utrzymac nawet jak uda sie zajsc powodzeniamycha28, Anoolka lubią tę wiadomość
-
tak was poczytalam i zaczynam sie martwic...ost na morfologii wyszlo ze mam tsh o 0,2 ponad norme i mi lekarkla powiedziala ze jest ok i endo sie nawet tym nie zainteresuje....czyli poza przepuklina atopem i astma czeka mnie jeszcze tarczyc:/ jak nie urok to sraczka?!
-
Margotka87 wrote:tak was poczytalam i zaczynam sie martwic...ost na morfologii wyszlo ze mam tsh o 0,2 ponad norme i mi lekarkla powiedziala ze jest ok i endo sie nawet tym nie zainteresuje....czyli poza przepuklina atopem i astma czeka mnie jeszcze tarczyc:/ jak nie urok to sraczka?!
tak to juz jest moja droga że jak sie nie bada to wszysto dobrze a jak sie zacznie to wychodzą rożne kwiatki
magdziunia11123 życzę spokojnej ciąży i zdrowego maluszka
29.10 mam wizyte u endokrynologa mam nadzieje że da mi leki na zbicie TSH i zrobi USG i da skierowanie na resztę badań -
mycha28 wrote:brałaś jakieś leki czy samo tak spadło ?
Fakt że ja dużo się stresuje i denerwuje więc wahania też moge mieć ale nie aż takie.
Może Ty też powtórz?
http://avatars.zapodaj.net/images/1e838c757e81.gif -
amela wrote:KOchana nic nie brałam. Dlatego powtórzyłam to badanie ponieważ jeszcze kilka mieięcy temu miałam 1,6 i nie możliwe że nagle mam ponad 3. Wydaje mi się że to była jakaś pomyłka, fakt robiłam je w przychodni a tam często się mylą z tego co słyszałam.
Fakt że ja dużo się stresuje i denerwuje więc wahania też moge mieć ale nie aż takie.
Może Ty też powtórz?
no u mnie to raczej wiarygodny wynik bo kilka lat temu robiłam to tez miałam w normie ale bliżej górnej granicy
ale wtedy nie myślałam ze to może być problem -
Witam. Wykonałam już badania prolaktyny, progesteronu, estriadolu, FSH, LH, testosteronu. Niby wszystko jest w normie, chociaż mam zastrzeżenia do progesteronu. W przyszłym tygodniu mam wizytę u specjalisty i po radach innych dziewczyn, pomyślałam, że warto byłoby sprawdzić jeszcze TSH... czy do tego badania powinnam wykonać jakieś jeszcze tak, aby obraz ewentualnych nieprawidłowości był pełny ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2013, 19:03
-
Zaczarowana wrote:Witam. Wykonałam już badania prolaktyny, progesteronu, estriadolu, FSH, LH, testosteronu. Niby wszystko jest w normie, chociaż mam zastrzeżenia do progesteronu. W przyszłym tygodniu mam wizytę u specjalisty i po radach innych dziewczyn, pomyślałam, że warto byłoby sprawdzić jeszcze TSH... czy do tego badania powinnam wykonać jakieś jeszcze tak, aby obraz ewentualnych nieprawidłowości był pełny ?
do TSH robi sie jeszcze ft3 i ft4 oraz Anty-G i Anty-TPOZaczarowana lubi tę wiadomość
-
Zaczarowana wrote:Dziękuję. Ale czy powinnam zrobić te badania nie wiedząc czy mam jakiś problem z tarczycą ? Czy raczej robi się je już jak widać, że coś jest nie tak ?
TSH powinnaś zrobić koniecznie bo jeśli jest za wysokie tak jak moje ( 2,92 chociaż norma laboratoryjna jest do 4,5 a dla starających sie o ciąże powinno by do 2 najwięcej a najlepiej koło 1) to albo trudno zajść albo mozna poronić choć dziewczyny pisały że zachodziły z wysokim TSH i wszystko było dobrze.
Te pozostałe o których ci napisałam tez można zrobić ale są chyba juz bardziej konieczne jeśli TSH jest powyżej 4,5 albo poniżej 0,25Zaczarowana lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnymycha28 wrote:TSH powinnaś zrobić koniecznie bo jeśli jest za wysokie tak jak moje ( 2,92 chociaż norma laboratoryjna jest do 4,5 a dla starających sie o ciąże powinno by do 2 najwięcej a najlepiej koło 1) to albo trudno zajść albo mozna poronić choć dziewczyny pisały że zachodziły z wysokim TSH i wszystko było dobrze.
Te pozostałe o których ci napisałam tez można zrobić ale są chyba juz bardziej konieczne jeśli TSH jest powyżej 4,5 albo poniżej 0,25
ja miałam tsh 3 a i tak lekarz zlecił anty TPO na wszelki wypadek