Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • kowieczka Ekspertka
    Postów: 122 72

    Wysłany: 17 stycznia 2016, 14:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Za mało FT4, dobrze, że jeszcze FT3 trzyma fason. Przeszłabym się do endo z zaznaczeniem mu od razu, że masz plany prokreacyjne ;) Kilka stron temu pisałam jak pomóc sobie odpowiednim doborem jedzenia, nie masz przeciwciał, więc możesz kupić sobie preparat z jodem- wesprze tarczycę i może obejdzie się bez leków :)

    dziekuje Ci pięknie za wskazówki, przejrzę to odnośnie jedzenia. A ten preparat z jodem to jakiś konkretny? czy po prostu jod jako jod? a druga sprawa to są wyniki z listopada - przed wizytą u endo trzeba by ponowić badania prawda? Jest sens robić jeszcze raz przeciwciała skoro były ok?

    relgdf9hrp5i882w.png
  • diversik89 Autorytet
    Postów: 1597 1587

    Wysłany: 18 stycznia 2016, 17:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken proszę Cię o opinie :) moje pierwsze wyniki TSH- 7,84 FT3-4,25 FT4-10,94 norm nie mam bo badania były przeprowadzone podczas pobytu w szpitalu, po dwóch tygodniach brania euthyroxu 50N wyniki wyszły: TSH-9,69 FT3-3,59 FT4-13,37 a teraz w styczniu po zwiększeniu dawki na 75N TSH-0,87 a reszty nie robiłam...wcześniejsze wyniki były w grudniu robione przed laparo... Teraz jestem po laparoskopii i zastanawiam się czy mamy zielone swiatełko

    Start 2014r ...

    Maj 2016- CP
    HSG- niedrożny PJ,

    ❕Klinika Poznań- kwiecień 2019
    ❕ Kwiecień (16.04.19r ) Histeroskopia macicy- ok
    💣Niedoczynność tarczycy
    💣PCOS,
    💣insulinoopornosc,
    💣V Leiden heterozygotyczny,
    💣MTHFR C677T homozygotyczny,
    💣PAI-1 1 4G homozygotyczny...
    Nasienie ok ;)

    25.07.19 - Punkcja

    30.07.19- Transfer blastki 5.1.1 -
    7dpt- 56,
    progesteron 20,83 ng/ml
    9dpt- 140,
    13dpt-1087,
    progesteron 27,55ng/ml
    15dpt-2566,84

    23.08.19... mamy serduszko ❤️ (24dpt)

    ,, nasza mała wojowniczka ,,

    17.04.2020 Marcysia jest już z nami...❤

    [link=https://www.suwaczki.com/]74di8ribq0i0e1fv.png[/link]
  • kate85 Znajoma
    Postów: 29 4

    Wysłany: 19 stycznia 2016, 10:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

    potrzebuję pomocy, właśnie odebrałam wyniki badań krwi i jestem przerażona. W czwartek mam prywatną wizytę u endokrynologa ale przy takich wynikach to przerażenie mnie bierze...

    TSH <0,004 (norma 0,35 - 5,50)
    FT3 12,39 (norma 2,3 - 4,2)
    FT4 2,99 (norma 0,89 - 1,76)
    Anty-TG 239,2 (norma do 40)
    Anty-TPO 15442,9 (norma do 60)
    OB 10 (norma 3 - 15)

    Czy z tym Anty-TPO to nie pomyłka???? Prawie 15,5 tysiąca przy normie do 60????

    Czy zatem nici ze starań w tym roku? Przecież takie niskie TSH, FT3 i FT4 mocno podwyższone, przeciwciała - masakra...

    Do tego torbiel na prawym jajniku (45 x 30 mm), ginekolog zalecił progesteron (Orgametril). Zrobiłam jeszcze dodatkowe badania (w 1 dniu cyklu czyli 3 dni od zakończenia brania Orgametrilu):

    - progesteron 0,63 (faza folikularna 0,15 - 1,4)
    - prolaktyna 20,3 (norma 2,8 - 29,20)
    - estradiol 61,9 (faza folikularna 19,5 - 144,2)
    - FSH 10,8 (faza folikularna 2,5 - 10,2)
    - LH 9,4 (faza folikularna 1,9 - 12,5)

    wyniki morfologii OK, poza
    - PCT 0,45 (norma 0,17 - 0,35)
    - MCH 26,7 (norma 28 - 32)
    - MCHC 31,7 (norma 32 - 36)

    ale MCH i MCHC świadczy o niedoborze żelaza, co może być spowodowane miesiączką.

    Czy dobrze mi się wydaje, że te wyniki badań świadczą o chorobie Graves - Basedowa?

    Czy historia zna przypadki, że przy takich wynikach udało się komuś zajść w ciążę i ją utrzymać?

    Powiedzcie mi proszę czego powinnam oczekiwać od endokrynologa.

  • kowieczka Ekspertka
    Postów: 122 72

    Wysłany: 20 stycznia 2016, 11:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jako że wskoczył OGROMNYM CUDEM u mnie zielony kropek to piszę że zbadałam znów TSH i mam 2,18 :) więc odnośnie tematu to z takim TSH udało mi się zajść w ciążę :)

    motylek000, kamyczek86, ProHusar86 lubią tę wiadomość

    relgdf9hrp5i882w.png
  • MOI Autorytet
    Postów: 1510 2495

    Wysłany: 20 stycznia 2016, 14:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kowieczka wrote:
    Dziewczyny jako że wskoczył OGROMNYM CUDEM u mnie zielony kropek to piszę że zbadałam znów TSH i mam 2,18 :) więc odnośnie tematu to z takim TSH udało mi się zajść w ciążę :)
    Wow, gratuluję!!!

    Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • MOI Autorytet
    Postów: 1510 2495

    Wysłany: 20 stycznia 2016, 14:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    antyTPO i antyTG.
    Prolaktynę bada się między 3 a 5 dniem cyklu, 24 godziny przed badaniem nie powinno się uskuteczniać żadnych seksów, nawet lekkiego smyrania sutków. Przed badaniem nie należy się stresować, śpieszyć, biec, to wszystko zaburza wynik.

    Zrobiłam badania i oto co wyszło:
    Tsh 1,69 - podczas gdy niespelna 2 tygodnie temu bylo 3,22 (jak to możliwe?? Czy ma znaczenie, że to było w innym labie?)
    Ft4 0,83 (norma 0,7 - 1,48)
    Ft3 -dziady nie zrobili, bo zabraklo odczynnikow i to w szpitalu!!! Może jutro uda się zrobić wynik
    Przeciwciala anty tpo - 0,21 (norma 0 - 5, 61)
    Przeciwciala anty tg - 13,08 (norma 0 - 4,11)
    Prolaktyna 4,73 (norma 5,18 - 26,5)

    Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • MOI Autorytet
    Postów: 1510 2495

    Wysłany: 20 stycznia 2016, 14:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:

    MOI jakir masz pozostałe wyniki ft3 i ft4? Ja przy takim tsh dostałam już euthyrox.

    Magicznym sposobem TSH spadło do 1,69, a przecież ostatnio badałam je niespełna 2 tygodnie temu. Czy ma znaczenie, że to było w innym labolatorium? Niestety nie miałam możliwości pojechać do tego samego.

    Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • Moko Autorytet
    Postów: 1045 2334

    Wysłany: 20 stycznia 2016, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,
    Mam prośbę o Waszą opinię, tych które zmagają się z nieprawidłowym wynikiem TSH. O pierwsze dziecko staramy się 3 cykl, w tym roku skończę 36 lat. Moja ginekolog przed staraniami nie zaleciła mi nic ponad branie kwasu foliowego i żeby przyjść jeśli po 6 miesiącach nie uda mi się zajść. Ponieważ trochę zaczęłam tracić cierpliwość umówiłam się już teraz, ale przed tym na wszelki wypadek zrobiłam kontrolnie takie podstawowe badania zlecone przez ogólnego lekarza: morfologia, mocz, żelazo i właśnie TSH plus FT3 i FT4. Odebrałam wyniki przed wizytą u ginki i patrzę wszystko w normie, no to super. Niestety na samej wizycie dowiedziałam się, że to dużo za dużo jak dla kobiety starającej się o dziecko:
    TSH: 3,800 (norma 0,270-4,40) a powinno być <2,5
    FT3: 3,02 (norma 2,00-4,40) tu i poniżej nie wiem jaki powinien być wynik dla starających się, bo z nerwów zapomniałam spytać)
    FT4: 1,35 (norma 0,93-1,70)
    Generalnie mam powtórzyć badanie za miesiąc i jeśli wynik będzie podobny, to endokrynolog. Mówiła, że czasem taki wynik to rezultat stresu, a ja akurat trochę go miałam w zeszłym m-cu, jednak przy takim TSH jak moje, ryzyko poronienia jest duże. No nie powiem, do śmiechu mi nie jest. Jeżeli macie dla mnie jakieś rady, sugestie, to będę wdzięczna, bo może mogłabym zrobić coś więcej. Mam wrażenie, że moja dr jakoś mało przejęła się moją sytuacją.



  • sheep81 Nowa
    Postów: 4 0

    Wysłany: 20 stycznia 2016, 23:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkich, odebralam dzis wyniki tsh i kolana sie podemna ugięły 70.5... jeszcze 6 tygodni temu bylo 0.5. Czy ktos moze mi pomoc i wytłumaczyć skąd ten ogromny skok? Prosze pomóźcie

    Sheep81
  • diversik89 Autorytet
    Postów: 1597 1587

    Wysłany: 21 stycznia 2016, 08:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sheep81 a moze laboratorium sie pomylilo...boze jaki skok;/

    Start 2014r ...

    Maj 2016- CP
    HSG- niedrożny PJ,

    ❕Klinika Poznań- kwiecień 2019
    ❕ Kwiecień (16.04.19r ) Histeroskopia macicy- ok
    💣Niedoczynność tarczycy
    💣PCOS,
    💣insulinoopornosc,
    💣V Leiden heterozygotyczny,
    💣MTHFR C677T homozygotyczny,
    💣PAI-1 1 4G homozygotyczny...
    Nasienie ok ;)

    25.07.19 - Punkcja

    30.07.19- Transfer blastki 5.1.1 -
    7dpt- 56,
    progesteron 20,83 ng/ml
    9dpt- 140,
    13dpt-1087,
    progesteron 27,55ng/ml
    15dpt-2566,84

    23.08.19... mamy serduszko ❤️ (24dpt)

    ,, nasza mała wojowniczka ,,

    17.04.2020 Marcysia jest już z nami...❤

    [link=https://www.suwaczki.com/]74di8ribq0i0e1fv.png[/link]
  • MOI Autorytet
    Postów: 1510 2495

    Wysłany: 21 stycznia 2016, 09:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sheep, marsz do endokrynologa i koniecznie zrob usg tarczycy! U mnie wczoraj lekarka znalazla guza. Nie chce Cie straszyc, po prostu o siebie zadbaj.

    Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • sheep81 Nowa
    Postów: 4 0

    Wysłany: 21 stycznia 2016, 10:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja historia z tsh zaczela sie rok temu po poronieniu w 15tyg. Pol roku zajelo mi "pozbieranie sie". Zrobilam badania i tsh wyszlo 3.82. Lekarz przepisal mi eltroxin 25 mg. Po 6 tygodniach tsh spadlo do 0.5, po czym lekarz zalecil ta dawke co drugi dzien i po 6 tygodniach taki wynik! 70.5... Zalamalam sie bo gdy tsh tak ladnie spadlo lekarz pozwolil rozpoczac starania... Od dzis biore dawke 50mg eltroxinu codziennie. Za 6 tyg badania krwi.

    Sheep81
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 stycznia 2016, 10:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane pomocy nie wiem co mam myśleć. Zacznę od tego że na tarczycę zaczęłam się leczyć w listopadzie 2014 . Wtedy zrobiłam pierwsze badania TSH 3,3 ft4 14 przy normie do 22, anty tg 700-norma 4,11, anty tpo 70 -normla 5,61. Potem po miesiącu czyli w grudniu 2014 tsh spadło na 2,2 ft4 rosło. W marcu 2015 było 2,6- w maju 2,8-we wrześniu 2,5- w listopadzie 1,8 i ft4 zawsze ładnie rosło. Zaczynałam od dawki 25/50- potem 50- potem 50/75- potem 88 i do teraz biorę 88. Pomyślałam jednak że chciałabym skonsultować mój wynik z innym endo. Wczoraj zrobiłam badania i się przeraziłam. Przeciwciała wzrosły antyTG z 700 na 1500, antyTpo z 70 na 170. Tsh robione w listopadzie z 1,8 skoczyło na 3,3!!! Masakra nie wiem co się stało. W sobotę jestem zapisana do innego eno. Wcześniej wszystkie badania robiłam w Luxmedzie ale oni nie badają tu na miejscu tylko wożą krew 80km do badania. Podobno takie badania są niewiarygodne tak do końca. Teraz zrobiłam w Diagnostyce tam badają na miejscu. Od niedzieli biorę Visanne bo do tego wszystkiego mam endometriozę ale myślę że 3 tabletki aż tak nie zmieniłyby wyników badań. Co o tym myślicie ?? Wydaje mi się że miałam od razu za małe dawki euthyroxu.

  • sheep81 Nowa
    Postów: 4 0

    Wysłany: 21 stycznia 2016, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moi napisz dokladniej prosze o tym usg. I co dalej z toba beda robic?

    Sheep81
  • MOI Autorytet
    Postów: 1510 2495

    Wysłany: 21 stycznia 2016, 10:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sheep, dostałam euthyrox 25, mam zrobić biopsję guzka, bo choć lekarce nie wydaje się podejrzany, to trzeba go sprawdzić. I tyle. W cenie wizyty u endo było robione usg tarczycy i widać jak ważne to badanie.

    Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • sheep81 Nowa
    Postów: 4 0

    Wysłany: 21 stycznia 2016, 12:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Moi. Strasznie sie przestraszylam wczoraj. Tez pomyslalam ze to moze jakis błąd ale poczytalam na forach. Zdazaja sie wyniki ponad 100. Pojde napewno to zbadac. A tsh powtorze za 3 tyg moze cos drgnie w dol to sie troche uspokoje. Starania trzeba znowu odlozyc...

    Sheep81
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 21 stycznia 2016, 22:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zinnia wrote:
    Kochane pomocy nie wiem co mam myśleć. Zacznę od tego że na tarczycę zaczęłam się leczyć w listopadzie 2014 . Wtedy zrobiłam pierwsze badania TSH 3,3 ft4 14 przy normie do 22, anty tg 700-norma 4,11, anty tpo 70 -normla 5,61. Potem po miesiącu czyli w grudniu 2014 tsh spadło na 2,2 ft4 rosło. W marcu 2015 było 2,6- w maju 2,8-we wrześniu 2,5- w listopadzie 1,8 i ft4 zawsze ładnie rosło. Zaczynałam od dawki 25/50- potem 50- potem 50/75- potem 88 i do teraz biorę 88. Pomyślałam jednak że chciałabym skonsultować mój wynik z innym endo. Wczoraj zrobiłam badania i się przeraziłam. Przeciwciała wzrosły antyTG z 700 na 1500, antyTpo z 70 na 170. Tsh robione w listopadzie z 1,8 skoczyło na 3,3!!! Masakra nie wiem co się stało. W sobotę jestem zapisana do innego eno. Wcześniej wszystkie badania robiłam w Luxmedzie ale oni nie badają tu na miejscu tylko wożą krew 80km do badania. Podobno takie badania są niewiarygodne tak do końca. Teraz zrobiłam w Diagnostyce tam badają na miejscu. Od niedzieli biorę Visanne bo do tego wszystkiego mam endometriozę ale myślę że 3 tabletki aż tak nie zmieniłyby wyników badań. Co o tym myślicie ?? Wydaje mi się że miałam od razu za małe dawki euthyroxu.
    Stosujesz jakąś dietę? Przy hashimoto zalecane jest odstawienie glutenu i nabiału na spadek przeciwciał.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 stycznia 2016, 20:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja dołączę :) i powiem, że zazdroszczę takich wyników TSh, moje niestety mimo zwiększenia dawki Euthyroxu od sierpnia do grudnia skoczyła z 3,2 do 4,3, a w styczniu było 4,5. Biorę teraz jeszcze większą dawkę i za 2 tygodnia sprawdzam efekty.
    Zastanawiam się co tu jeszcze mogę zrobić, niby moja gin twierdzi, że cykle mam jak najbardziej prawidłowe, więc Hashi nie ma tu wpływu, ale ciąży jak nie było tak nie ma...

  • diversik89 Autorytet
    Postów: 1597 1587

    Wysłany: 28 stycznia 2016, 12:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko zbadaj jeszcze prolaktyne, ft4, ft3 to da Ci dokładniejszy obraz wyników....

    U mnie oprócz PCO również dokucza niedoczynność tarczycy i gdybym nie trafiła do szpitala to w życiu bym się nie dowiedziała, że mam aż tak złe wyniki...Ginekolog ciągle badał progesteron i inne hormony, a TSH nie wpadło mu do głowy...

    Start 2014r ...

    Maj 2016- CP
    HSG- niedrożny PJ,

    ❕Klinika Poznań- kwiecień 2019
    ❕ Kwiecień (16.04.19r ) Histeroskopia macicy- ok
    💣Niedoczynność tarczycy
    💣PCOS,
    💣insulinoopornosc,
    💣V Leiden heterozygotyczny,
    💣MTHFR C677T homozygotyczny,
    💣PAI-1 1 4G homozygotyczny...
    Nasienie ok ;)

    25.07.19 - Punkcja

    30.07.19- Transfer blastki 5.1.1 -
    7dpt- 56,
    progesteron 20,83 ng/ml
    9dpt- 140,
    13dpt-1087,
    progesteron 27,55ng/ml
    15dpt-2566,84

    23.08.19... mamy serduszko ❤️ (24dpt)

    ,, nasza mała wojowniczka ,,

    17.04.2020 Marcysia jest już z nami...❤

    [link=https://www.suwaczki.com/]74di8ribq0i0e1fv.png[/link]
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 stycznia 2016, 21:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ft3 i ft4 badałam na początku stycznia i są odpowiednio ft3 4,58 (23,5%) i ft4 21,43 (94,3%). :To prolaktynę zrobię przy kolejnym pobraniu, które planuję za 1,5 tygodnia, akurat minie miesiąc od zmiany dawki euthuroxu z 50 na 50 i 75 co drugi dzień. Może będzie już lepiej :)

‹‹ 139 140 141 142 143 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego