Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • Paskudnik Koleżanka
    Postów: 34 1

    Wysłany: 30 stycznia 2016, 13:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    moje wyniki:
    ft3 83%
    ft4 50%
    tsh 4,59
    aTPO 19 norma <115
    atg 10 norma <34
    prolaktyna 13 norma <25
    glukoza 80 norma <100
    i jestem przerazona bo moge byc w ciązy (jeszcze za wcześnie na test, ale tempaeratury mam wyzsze niz zwykle i tkliwosc piersi). Co ja mam zrobic? bylam u endo to powiedzial ze ok, ale jak bede w ciazy (zobacze 2 kreski to natychmiast mam przyjsc po leki).Tak bardzo się boje, że az mnie strach paralizuje

    Magda jescze 29 lat
    Marysia listopad 2011
    23.06.2015 6/7 tydzień [*]
    02.2016 cb
    1f1399b85ecd90fe3b2635b88c0edd6d.png

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 stycznia 2016, 21:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam w tej chwili, tzn na poczatku stycznia miałam, tsh 4,5 i według i mojej gin, o wg endo mam się normalnie starać, a jak będę w ciąży to przyjść na wizytę w celu zwiększenia euthyroxu. W końcu wiele kobiet dowiaduje się, że ma problemy z tarczycą przy rutynowych badaniach w ciąży i jakoś im się udaje urodzić zdrowe dzieci, więc myślę, że lekarze wiedzą co robią, a stres w tym przypadku jest jeszcze gorszy :)

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 1 lutego 2016, 00:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, moje wyniki z 2dc:
    Tsh 3,37 (0,27-4,2)
    Ft3 3,87 78% (2-4,4)
    Ft4 1,22 37% (0,93-1,71)
    Prolaktyna 23,14 (4,79-23,3)
    Progesteron zbadam, jestem świeżo po owu.
    Dobrze mi się wydaje, że bez wizyty u endo i leków się nie obejdzie?

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Moko Autorytet
    Postów: 1045 2334

    Wysłany: 1 lutego 2016, 08:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Hej dziewczyny, moje wyniki z 2dc:
    Tsh 3,37 (0,27-4,2)
    Ft3 3,87 78% (2-4,4)
    Ft4 1,22 37% (0,93-1,71)
    Prolaktyna 23,14 (4,79-23,3)
    Progesteron zbadam, jestem świeżo po owu.
    Dobrze mi się wydaje, że bez wizyty u endo i leków się nie obejdzie?
    No niestety za wysokie TSH. Proponuję zbadać jeszcze przeciwciała ATPO i ATG, bo u mnie wtedy wyszły jeszcze "piękniejsze" kwiatki, czego oczywiście Tobie nie życzę. I jeszcze może prolaktynę z obciążeniem zrób, bo masz na granicy normy .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2016, 08:04



  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 1 lutego 2016, 08:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak właśnie myślę, że to tsh może być połączone z prolaktyną. Co oznacza z obciążeniem i czy te przeciwciała to w jakiś konkretny dzień cyklu? Dzięki za odpowiedź :-)

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • koniczyna Koleżanka
    Postów: 52 6

    Wysłany: 1 lutego 2016, 10:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę o pomoc:

    Badanie tsh 25 styczeń (muszę wspomnieć że miałam końcówkę @, opryszczkę no i brałam clo)wynik 2.90
    Poszłam 29 stycznia (4 dni później) do innego laboratorium na powtórkę tsh od razu zrobiłam ft3 i ft4 i wyniki poniżej:

    TSH - 1,746 - normy 0.27 - 4,70
    FT3 - 2,67 - normy 2.60 - 5,40
    FT4 - 1,02 - normy 0.82 - 1,51

    przeliczyłam na kal. tarczycowym i...

    FT4 28.99% [wynik 1.02, norma (0.82 - 1.51)]
    FT3 2.50% [wynik 2.67, norma (2.6 - 5.4)]

    i teraz czy ktoś się na tym zna mniej więcej ?

  • Rosolina Autorytet
    Postów: 809 185

    Wysłany: 1 lutego 2016, 21:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzieś juz ktoś pisał, ze po przeliczeniu te % powinny byc zbliżone do siebie, najlepiej jakby oba ft3 i ft4 miały w okolicach 50%.

    p19uqqmzk4ecto70.png
  • MOI Autorytet
    Postów: 1510 2495

    Wysłany: 2 lutego 2016, 10:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa, dziobatku, na moje oko mozesz miec lekka niedoczynnosc i chtba powinnas brac euthyrox. A prolaktyne badalas na czczo, bez stresu i czy nie serduszkowalas dzien wczesniej ani nie mialas innych podniet?

    Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 2 lutego 2016, 14:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehehe nie, żadnych podniet, chyba, że przytulasy z kotem :-) ale hmmm chyba byłam po śniadaniu, bo trochę zapomniałam o badaniu :-P

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • MOI Autorytet
    Postów: 1510 2495

    Wysłany: 2 lutego 2016, 22:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzisz?!?!? Kot i sniadanie sa wszystkiemu winne!!! :P

    Maciejowa lubi tę wiadomość

    Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • Moko Autorytet
    Postów: 1045 2334

    Wysłany: 4 lutego 2016, 09:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Tak właśnie myślę, że to tsh może być połączone z prolaktyną. Co oznacza z obciążeniem i czy te przeciwciała to w jakiś konkretny dzień cyklu? Dzięki za odpowiedź :-)
    Prolaktyna z obciążeniem tzn. że pierwszy pomiar masz normalnie, a potem dostajesz tabletkę i za godzinę kolejne pobranie krwi. Z tego co wiem przeciwciała nie muszą być w konkretnym dniu cyklu, ale ja robiłam przy okazji hormonów w 3 dniu cyklu.
    Trzeba być koniecznie na czczo do badania prolaktyny. Poprzedniego dnia nie wolno uprawiać ♡, mieć dużego wysiłku fizycznego, nie wolno się stresować i drażnić sutków. To samo tyczy się w dniu badania. Badanie powinno być wykonane w określonych godzinach, chyba między 9-12, ale sprawdź w necie, bo już nie pamiętam, a piszę z tel. Powodzenia;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2016, 09:00

    MOI lubi tę wiadomość



  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 4 lutego 2016, 17:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko - dziękuję serdecznie :)

    Moko lubi tę wiadomość

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 lutego 2016, 18:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny mam pytanie o TSH.

    dziś robiłam badanie i wyszło mi 3,82 :/ wydaje mi się, że jest za dużo, jak dla staraczki. jestem 3 tyg. po poronieniu...
    byłam od razu u internisty z wynikami i przepisał mi Euthyrox 25. do gina idę dopiero za tydzień, jak sądzicie faktycznie brać już te tabletki, czy najpierw jeszcze skonsultować to z ginem? przed ciążą miałam TSH 3,7, a w czasie ciąży spadło do 2,4...
    wiem, że niby powinno być przed zajściem 1,5... jakie macie doświadczenie w tej kwestii?

    Moko lubi tę wiadomość

  • Moko Autorytet
    Postów: 1045 2334

    Wysłany: 4 lutego 2016, 19:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    bobo_frut wrote:
    dziewczyny mam pytanie o TSH.

    dziś robiłam badanie i wyszło mi 3,82 :/ wydaje mi się, że jest za dużo, jak dla staraczki. jestem 3 tyg. po poronieniu...
    byłam od razu u internisty z wynikami i przepisał mi Euthyrox 25. do gina idę dopiero za tydzień, jak sądzicie faktycznie brać już te tabletki, czy najpierw jeszcze skonsultować to z ginem? przed ciążą miałam TSH 3,7, a w czasie ciąży spadło do 2,4...
    wiem, że niby powinno być przed zajściem 1,5... jakie macie doświadczenie w tej kwestii?
    Bardzo mi przykro, że to Cię spotkało:(
    Apropos tsh, to mogę Ci tylko napisać jak jest u mnie. Moje tsh to 3,8. Gin powiedziała, że zdecydowanie za wysokie i powinno być poniżej 2. U lekarza rodzinnego dostałam Euthyrox25 jak Ty i od razu zaczęłam go brać i robić dalszą diagnostykę w kierunku tarczycy. Czy robiłaś też inne badania? Mnie FT3 i FT4 wyszło ok, ale jak zrobiłam przeciwciała, to wynik mnie załamał, dalej wykonałam usg tarczycy i oprócz niedoczynności wyszło, że mam hashimoto. Tak więc u mnie ten lek jest niezbędny.
    A i jeszcze jedno. Lekarz powiedział, że badania tsh trzeba wykonywać z odpowiednią przerwą, miesiąc między badaniami, bo takie badanie co chwilę nie daje miarodajnego wyniku.
    Kończąc ja bym od razu brała tabletki, bo wynik miałyśmy prawie taki sam. Nie jest on korzystny dla starających się. To jest najniższa dawka. Decyzję jednak musisz podjąć sama.

    bobo_frut lubi tę wiadomość



  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 4 lutego 2016, 20:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Internista przepisuje Euthyrox? Mi zarówno lekarz rodzinny jak i ginekolog powiedzieli, że tsh mam w normie... Wynik 3,76!

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 lutego 2016, 20:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Internista przepisuje Euthyrox? Mi zarówno lekarz rodzinny jak i ginekolog powiedzieli, że tsh mam w normie... Wynik 3,76!
    lekarze często zlewają na początku właśnie takie TSH, a później, jak coś się stanie to dopiero przychodzą po rozum do głowy. ja takie własnie jak Ty miałam za pierwszym razem i ciążę straciłam. oczywiście nie wiem czy przez to, no ale zawsze jest to "co by gdyby było niższe...". teraz postanowiłam ostro zawalczyć o swoje i dziś u internisty dostałam tabletki.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 lutego 2016, 20:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko wrote:
    Bardzo mi przykro, że to Cię spotkało:(
    Apropos tsh, to mogę Ci tylko napisać jak jest u mnie. Moje tsh to 3,8. Gin powiedziała, że zdecydowanie za wysokie i powinno być poniżej 2. U lekarza rodzinnego dostałam Euthyrox25 jak Ty i od razu zaczęłam go brać i robić dalszą diagnostykę w kierunku tarczycy. Czy robiłaś też inne badania? Mnie FT3 i FT4 wyszło ok, ale jak zrobiłam przeciwciała, to wynik mnie załamał, dalej wykonałam usg tarczycy i oprócz niedoczynności wyszło, że mam hashimoto. Tak więc u mnie ten lek jest niezbędny.
    A i jeszcze jedno. Lekarz powiedział, że badania tsh trzeba wykonywać z odpowiednią przerwą, miesiąc między badaniami, bo takie badanie co chwilę nie daje miarodajnego wyniku.
    Kończąc ja bym od razu brała tabletki, bo wynik miałyśmy prawie taki sam. Nie jest on korzystny dla starających się. To jest najniższa dawka. Decyzję jednak musisz podjąć sama.

    Ft3 i ft4 też mam okey...
    to mnie przestraszyłaś trochę z tym hasimoto, ciekawe co u mnie wyjdzie.
    a powiedz skierowanie na USG tarczycy od kogo dostałaś?

  • Moko Autorytet
    Postów: 1045 2334

    Wysłany: 4 lutego 2016, 20:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Internista przepisuje Euthyrox? Mi zarówno lekarz rodzinny jak i ginekolog powiedzieli, że tsh mam w normie... Wynik 3,76!
    Ehhhh widzisz, bo czasami lekarze się nie znają i patrzą na normę, a norma jest dla ogółu społeczeństwa. Ja też jak odebrałam wynik TSH, to się ucieszyłam, bo patrzę: O, super, jest w normie:) Ale gin mnie sprowadziła na ziemię i powiedziała, że muszę iść do endokrynologa. Poszłam najpierw do rodzinnego, bo i tak miałam się pojawić z wynikami, a ona powiedziała, że mam książkowe wyniki! Dopiero jak jej przypomniałam, że staram się o dziecko, to przepisała Euthyrox.
    Z tego co mi powiedziano, to dla starających się musi być poziom TSH poniżej co najmniej 2. Na Twoim miejscu zmieniłabym lekarza.



  • MOI Autorytet
    Postów: 1510 2495

    Wysłany: 4 lutego 2016, 20:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez bym nie czekala tylko brala. W koncu to najmniejsza mozliwa dawka. Ja ja przyjmuje przy tsh 3,22

    Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • Jeżyna&Malina Przyjaciółka
    Postów: 131 25

    Wysłany: 4 lutego 2016, 20:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Proszę poradźcie mi sięczy przed badaniem TSH powinnam się jakoś przygotować? Tzn. być na czczo lub po jedzeniu? Przed wysiłkiełm, po wysiłku, bez znaczenia? W którymś dniu cyklu najlepiej to zrobić? Czy stres ma jakiś wpływ na wynik tego badania? Z góry dziękuję za wszelkie mądrości:)

    "Wszystko ma swój czas, i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem'' - Księga Koheleta 3:1
‹‹ 140 141 142 143 144 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego