Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 30 czerwca 2016, 18:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak wyżej. Przeczytaj proszę parę postów.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 22 lipca 2016, 09:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny piszę do was z pewnym problemem od ponad roku leczy się na niedoczynność tarczycy miałam różne dawki ale przy dawce 37,5 euthyroxu miałam TSH powyżej 2 ale dlatego że zaczęłam się starać zwiększyliśmy dawkę do pięćdziesięciu by troszkę zjechać z TSH po miesiącu miałem zrobić wynik wielkie było moje zaskoczenie ponieważ TSH wyszło 5,5 a ft4 0.80 norma 0 93-1.7 lekarka kazała zwiększyć dawkę do 75 i za miesiąc ponownie zrobić wyniki właśnie Wczoraj odebrałam No i TSH spadło znowu poniżej normy bo wynosi teraz 0.223 czyli tak jakby dawka była za duża jednak ft4 mimo dużej dawki w dalej jest w bardzo niskim przedziale ponieważ wynosi 0.99 przy normie podanej wyżej. Czy któraś z was jest bardziej obeznana niż ja i wie może jakie są przyczyny tego że ft4 dalej jest na niskim poziomie Poszłam dzisiaj do innego laboratorium po ponownie zrobić wyniki i dzisiaj Poprosiłam aby zrobili TSH ft4 i ft3 przeciwciała robiłam miesiąc temu i też były podwyższone wynosiły 159 lekarka twierdzi że przy niedoczynności to normalne że przeciwciała są podwyższone ale nie mówiłam że nigdy że mam coś innego niż niedoczynność Co o tym myślicie Proszę pomóżcie ponieważ ja już Jestem pogubiona

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 22 lipca 2016, 15:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisz nowe wyniki jak będziesz miała.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 22 lipca 2016, 15:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Napisz nowe wyniki jak będziesz miała.
    W pon odbiorę nowe wyniki a do tego czasu może mi Pani coś na ten temat powiedzieć.... czemu to ft4 wcale nie przerasta skoro z dawki 37.2 przeszłam na 50 a teraz na75 :/

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 22 lipca 2016, 16:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ft4 wzrasta,być może za szybko robisz badania,hormon potrzebuje 6-8tyg.żeby ponownie go oznaczyc. Zobaczysz w poniedziałek co wyjdzie. Tsh przy niedoczynności nie jest miarodajne i lubi skakać,niskie tsh masz ładne,ft4 powinno wzrosnac.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 22 lipca 2016, 17:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Ft4 wzrasta,być może za szybko robisz badania,hormon potrzebuje 6-8tyg.żeby ponownie go oznaczyc. Zobaczysz w poniedziałek co wyjdzie. Tsh przy niedoczynności nie jest miarodajne i lubi skakać,niskie tsh masz ładne,ft4 powinno wzrosnac.
    No tak niby wzrasta Ale tak prawdę mówiąc jak miesiąc temu Robiłam wyniki co ft4 wyszło 0.80 gdzie norma 0.93-1.7 to już ponad miesiąc brałam zwiększoną dawką leku z 37,50 na 50 teraz Badania pokazują stan po miesiącu brania jeszcze większej dawki z 50 na 75 Czyli już ponad dwa miesiące biorę większe dawki A to ft4 tak naprawdę mało co poszło w górę bardzo się tym denerwuje

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 22 lipca 2016, 18:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiesz jaki wynik teraz Ci wyjdzie,a nerwy nic tu nie pomogą. Może akurat będzie ok. Ft3 wcześniej badalas?

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 22 lipca 2016, 18:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ft3 nigdy mi nie kazała dopiero teraz kiedy zaczęły skakać mi hormony a ja zaczęłam się czuć trochę dziwnie nie mogę w nocy spać w dzień jestem zmęczona ale nie mogę usnąć nawet w dzień w nocy jak wiosna to często się budzę i w dzień mam takie dziwne uczucie lekkiego kołowanie w głowie czy coś w tym stylu od marca przytyłam 10 kg Ale lekarka cały czas mówiła że wszystko jest OK i kazała badać TSH Teraz dopiero zaczęłam czytać w internecie i okazuje się że dużo rzeczy mi nie mówiła na przykład to że mogę mieć niedobór selenu albo to że trzeba badać całą trójkę tarczycowa nic. Dlatego Zapisałam się do drugiego lekarza No i szukam rad dziewczyn w tym zorientowanych zobaczymy w poniedziałek wyjdzie na wynikach ale i tak bardzo ci dziękuję za wszystkie informacje

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 22 lipca 2016, 19:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisz wyniki jak będziesz miała i przelicz ft4 i ft3 w kalkulatorze na % ( google "kalkulator ft4"). Ważna jest przemiana ft4 w ft3,jeśli ta jest kiepska może faktycznie być niedobór selenu,ale też zelaza,wit.b12 i d3,dlatego później warto oznaczyc też poziom ferrytyny,wit.d3 i wit.b12. Wyniki nie są najgorsze,ale dla ciąży warto żeby hormony wynosiły min.50%.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 22 lipca 2016, 21:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Napisz wyniki jak będziesz miała i przelicz ft4 i ft3 w kalkulatorze na % ( google "kalkulator ft4"). Ważna jest przemiana ft4 w ft3,jeśli ta jest kiepska może faktycznie być niedobór selenu,ale też zelaza,wit.b12 i d3,dlatego później warto oznaczyc też poziom ferrytyny,wit.d3 i wit.b12. Wyniki nie są najgorsze,ale dla ciąży warto żeby hormony wynosiły min.50%.
    Witaminę d robiłam i okazało się że mam 31 a powyżej 30 powinno być. Już jork dvitum 2000 a innych wyników jeszcze nie robyłam. Lekarka nigdy mi nie powiedziała o tym że to niedobory też mogą źle wpływać dopiero zaczynam o tym się dowiadywać z internetu dlatego jak dostanę wyniki porobię sobie także wyniki w tych wszystkich witamin i czego trzeba i będę się starała działać no i mam nadzieję że nowy endokrynolog będzie bardziej pomocy

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 22 lipca 2016, 22:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętaj że niedoczynnośc tarczycy często idzie w parze z insulinoopornoscia i zaburzeniami krzepliwosci. Przy długich staraniach warto zrobić jeszcze krzywą glukozy i insuliny oraz przeciwciala antykardiolipinowe. W jakim jesteś wieku?

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 22 lipca 2016, 22:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robili mi krzywą cukrową Co znaczy się glukozy i insuliny i było OK o tym drugim badaniu nic nie wiem ale poczytam mam 26 lat. Jeszcze przed braniem tabletek antykoncepcyjnych miałam już nieregularne cykle okres dostawałam co 2 msc ale byłam młoda i głupia i wcale tym się nie interesowałam bałam się chodzić do ginekologa Dlatego nic z tym nie robiłam później w końcu poszłam do ginekologa po tabletki i ten dał mi tabletki bez żadnego pytania o moje zdrowie bez żadnych wyników a ja tak zestresowana Zapomniałam powiedzieć o tym że mam nieregularne cykle Może nie powinnam wtedy zaczynać brać hormonów sama już nie wiem wszystko mi się rozregulowało do pewnego czasu w ogóle się tym nie przejmowałam bo stwierdziłam że nie chce mieć dzieci nigdy Może gdybym zareagowała od razu Kiedy zanika mi okres to coś by dało się z tym zrobić a ja czekałam pół roku poszłam do lekarza nie byłam zadowolona z leczenia następne pół roku odpuściłam i poszłam do drugiego i znowu Odpuściłam a w międzyczasie nagle zrozumiałam że jednak chciałabym dziecko bo takie życie bez dziecka jest jednak smutna i puste poszłam wtedy dotrzeć do lekarza z którego jestem zadowolona jednak Widzę że moja droga będzie długa ciągle coś jest nie tak

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 23 lipca 2016, 09:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na usg obraz jajnikow masz prawidłowy? Skoro masz nieregularne cykle to powinnac zrobić badanie hormonów.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 23 lipca 2016, 10:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    A na usg obraz jajnikow masz prawidłowy? Skoro masz nieregularne cykle to powinnac zrobić badanie hormonów.
    Tak jajniki są OK jedynym moim problemem była bardzo cienka błona jak trafiłam do mojego lekarza wynosiła ona 1 milimetr nie miałam miesiączek badania hormonalne były robione wszystkie FSH TSH LH estradiol progesteron testosteron andenstendion cholesterol insulina glukoza trójglicerydy i badanie krwi nawet zostałam wysłana na rezonans przysadki mózgowej żeby sprawdzić czy tam wszystko okej Odebrałam wyniki z przesiadką jest wszystko OK napisane że połączenie nerwowo jakieś tam jest prawidłowe czyli tak jakby wszystko było dobrze z tymi wynikami idę dopiero we wtorek do neurologa w środę będę mojego ginekologa w każdym razie wszystkie wyniki były w normie oprócz TSH LH FSH i estradiolu kiedy włączyliśmy do leczenia clo to mój organizm zadziałał hormonów jest więcej Tylko niestety w międzyczasie TSH zaczęło skakać ogólnie to okres zanikną mi po tabletkach antykoncepcyjnych jednak wcześniej zanim brałam tabletki mój cykl był wydłużony ponieważ okres dostawałam co 2 3 miesiące ale oczywiście jako małolata wcale się tym nie przejmowałam bałam się ginekologów I nic z tym nie robiłam Potem poszłam do ginekologa po tabletki w sumie nie pytaj mnie o nic już od razu mi przepisał A ja głupia też nie powiedziałam że mam nieregularne cykle po dwóch latach odstawiłam okres zanikł A ja głupia Nie poszłam do lekarza przez pół roku potem się u niego pojawiła zaczął mnie leczyć hormonalną terapię zastępczą okres niby od odstawienia był ale gdy przestałam brać tabletki problem znów się pojawiał znowu pół roku nic z tym nie robiłam aż zaczęłam się trochę bać poszłam do nowego lekarza tamten zlecił mi badania w szpitalu miałam robione wszystkie hormony Wtedy to pierwszy raz wyszły niedobory wyżej wymienionych hormonów zaczęłam leczenie u endokrynologa i poszłam do lekarza specjalisty w leczeniu takich problemów bo mój ginekolog myślę żeby mi w tym nie pomógł tamten lekarz próbował jednej tabletki drugie nic się nie działo zrobił USG błona bardzo cienka Wysłał mnie na badania hormonalne te które Wymieniłam na początku Po odczytaniu wyników podjął decyzję że zaczynamy terapie z clo i że mam zrobić rezonans głowy no i tak Pierwszy cykl clo +luteina lekarz bardzo zadowolony że hormony poszły w górę niestety okres nie przyszedł musieliśmy go wywoływać orgametrilem Bo tylko on na mnie działa drugi cykl hormony znów OK jednak pęcherzyki nie rosły trzeci cykl brałam już 2 tabletki dziennie i wreszcie coś zaczęło się dziać pęcherzyk urósł 22 dniu cyklu w25 już była potwierdzona owulacja Niestety właśnie wtedy wyszły te zachwiany wyniki TSH i ft4 lekarz kazał czekać czy dostanę okres gdybym nie dostała możliwa była ciąża jednak okres przyszedł odstawiliśmy na miesiąc starania aby unormować tarczyca No i właśnie teraz jest ten miesiąc bez stymulacji sprawdzałam sobie LH i FSH oraz estradiol na początku cyklu i na całe szczęście nie spadł mi poniżej normy jak dotąd to było tylko utrzymywały się na takim poziomie na jakim skoczyły przy tabletkach jednak owulacji raczej nie będzie nic na to nie wskazuje ale zobaczymy na USG w środę co tam lekarz zobaczy i od następnego cyklu znowu zaczynam stymulacji lekami tylko strasznie się boję że leki na tarczycę na mnie nie działają i ciągle będę miała niedobór ft4 A to przecież nie wróży nic dobrego. Przepraszam że się tak rozpisałam ale chciałam pokrótce przedstawić moją historię

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 23 lipca 2016, 16:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A prolaktyne badalas? Na czczo i po obciążeniu? Często idzie w parze z wysokim tsh i jego skokami.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 23 lipca 2016, 16:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak miałam robioną kilka razy pierwszym razem z obciążeniem i wyniki wyszły także Najpierw było 22 a później 79 za drugim razem prolaktyna wyszła mi 12 A teraz nawet Spojrzałam to jeszcze jeden Lekarz kazał mi kiedyś robić to wtedy też miała wynik około 11 jedyny skok prolaktyny do 35 wyszedł mi właśnie w momencie gdy skoczyło TSH ponieważ poczytałam trochę że jak skacze TSH to też żeby zbadać prolaktynę i tak zrobiłam no i okazała się trochę za duża lekarz dał mi pół tabletki Bromergon na wieczór po miesiącu spadła poniżej normy zaczęłam więc brać jedną czwartą tabletki i teraz też sama sprawdziłam sobie jej stan i teraz mam 14

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 23 lipca 2016, 16:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na rezonansie jednak nie wykazano na przysadce żadnych guzów które by wytwarzały prolaktynę Zresztą tak jak pisałam ogólnie rezonans wykazał że wszystko jest OK

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 23 lipca 2016, 17:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widocznie potrzeba czasu :-)

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 23 lipca 2016, 17:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie czekam do poniedziałku na wyniki a potem do wizyty w nowym Endo w międzyczasie Czytam sobie co najlepiej jeść itp A tak ogólnie to już sama nie wiem od czego zdaniem mi ten okres możliwe że wpływ miały tabletki hormonalne które później Odrzuciłam a później ze względu niezadowolenie ze swojego wyglądu zaczęłam się odchudzać Odrzuciłam praktycznie tłuszcze i węglowodany jadłam prawie same płatki owsiane na wodzie na obiad brokuły A na kolację jakiś serek i nic więcej I tak w ciągu dwóch miesięcy schudłam do 46 kg spadła mi waga od 10 kg do tego mam ciężką pracą fizyczną przy rozkładaniu towaru a jeszcze Aby szybciej schudnąć jeździłem dużo rowerem niewystarczające sobie kalorii wtedy nie zdawałem sobie sprawy że to może mieć jakiś wpływ a teraz coraz więcej czytam że przyczyną rozchwiania hormonów zarówno tarczycy jak i tych innych wytwarzanych w przysadce może być spowodowany zarówno stresem wysiłkiem fizycznym jaki złym odżywianiem dopiero teraz sobie zaczęłam zdawać sprawę że źle postępowałem od niedawna wprowadziłam do jedzenia wszystkie składniki których dawniej unikałam przytyłam 10 kg ale już sama nie wiem czy od tej tarczycy czy od tego że wreszcie zaczęłam jeść w każdym razie poprzednie ginekolog powiedział że warunkiem do leczenia jest to że przytyje na początku nie potrafiłam go posłuchać ale teraz zaczęłam jeść i mam nadzieję że to też trochę pomoże w dalszej terapii

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 25 lipca 2016, 09:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Napisz nowe wyniki jak będziesz miała.
    Hej dziś odebrałam wyniki
    TSH 0.21 (0.27-4.20) zaznaczyli, że za niskie
    FT4 14.20 (12-22) 22%
    Ft3 4.47 (3.10-6.80) 37.03%

    dziwna sprawa, bo niby dawka za duża bo tsh poniżej normy a jednak jakby za niska bo reszta jest niezadowalająca... Poczytałam dużo na tematy tarczycy i dziś dodatkowo zrobiłam B12, magnez, żelazo, morfologie, ferrytynine, DHEA i kortyzol, nie mam już pojęcia co jeszcze zbadać... wit D poniżej normy mam 20 a jest norma powyżej 30, ale już suplementuje...
    A tak w ogóle jak wyniki robie przed tabletką to czy jest szansa, że po podaniu taqbletki to ft4 jest trochę wytższe czy jak to jest ?

    3jgx3e3k6oetpx65.png
‹‹ 173 174 175 176 177 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego