Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 25 lipca 2016, 11:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na tsh przy niedoczynności i Hashimoto nie patrz,liczy się ft4 i ft3. Wg mnie dawka jest jeszcze za niska,przemiana jest dobra,wit d musisz brać taką na receptę w dużej dawce.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 25 lipca 2016, 11:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha czyli mam się nie przejmować się tym niskim TSH Bo już się bałam że zaraz w jakąś nadczynność wpadnę chociaż Przy tak niskich hormonach to raczej niemożliwe Teraz biorę witaminę D bez recepty d-vitum 2000 chyba czyli jaką dawkę bym potrzebowała? No to chociaż dobre tyle że przemiana jest OK zaczęłam też po prostu jeść różne rzeczy wspomagające przy tym schorzeniu liczę na to że niedługo coś się poprawi Boję się tylko że moja lekarka oczywiście zamiast patrzeć na ft4 stwierdzić po TSH że mam zmniejszyć dawkę a ja boję się jej sugerować że jestem mądrzejsza hehe czekam teraz na wiadomość od niej Ponieważ napisałam jej już swoje wyniki

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 25 lipca 2016, 11:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak endo będzie sugerować się tsh to koniecznie go zmien.
    Wit d w Twoim wypadku min.5000j,ale skonsultuj z lekarzem.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 25 lipca 2016, 12:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście bez względu na to co powie już jestem zapisana do innej pani endokrynolog koleżanka mi poleciła i mam nadzieję że ona mnie nie zawiedzie od razu na początku powiem jej jakie miałam wątpliwości Przy poprzednim leczeniu żeby od razu wiedziała że jak będzie patrzyła tylko na TSH to powiem jej do widzenia Ja potrzebuję lekarza który nie patrzy na mnie ogólnie Tylko teraz nie wiem czy do 4 sierpnia mam jakoś zwiększyć dawkę czy brać 75

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 25 lipca 2016, 14:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Jak endo będzie sugerować się tsh to koniecznie go zmien.
    Wit d w Twoim wypadku min.5000j,ale skonsultuj z lekarzem.
    Właśnie dostałam sms-a że mam brać nadal 75 od poniedziałku do piątku a w niedzielę i w sobotę w pół tabletki 75 trochę takie dziwne Słyszałam że niektórzy biorą na przykład przez tydzień 75 A w weekend 50 albo przez tydzień 125 A w weekend to ale nigdy że ktoś brał 75 a potem o połowę mniej w 2 dni nie rozumiem już tej lekarki ale Kazała zadzwonić za tydzień do godziny 13.00 coś Podejrzewam że chce mi wcisnąć na wizytę bo w poniedziałki przyjmuje właśnie tam gdzie się leczy

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 25 lipca 2016, 19:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będziesz się źle czuć przy takim dawkowaniu,tym bardziej że nie ma podstaw żeby dawkę zmniejszac. Ja bralabym dalej 75,o ile nie więcej.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 25 lipca 2016, 20:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już postanowiłam że zostaje przy 75 a jak będzie chciała w następnym poniedziałek żebym przyszła to pójdę z ciekawości co mi powie bo i tak 4sierpnia idę do drugiej i mam nadzieję że będzie lepsza...

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • hona Koleżanka
    Postów: 39 0

    Wysłany: 26 lipca 2016, 23:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Witajcie

    Jestem tu nowa.Szukalam jakiegos forum nt.tarczycy,nadczynnosci i norm odpowiednich do zajscia w ciaze i tak tu trafilam.Jestem po kolejnym poronieniu.Mam jedno dziecko miedzy poronieniami.Zaczelam robic sobie rozne badania,bylam tez u kardiologa,bo mam kolatania serca i ten zlecil powtorzenie tsh ft3 i ft4.Dwa miesiace temu robilam,tsh ponad 1,900.Teraz wynosi 0,017.Dostalam skierowanie na usg tarczycy.Boje sie,ze przez to moje starania o dziecko odwleka sie.Probowalam troche was podczytac,ale jest tego zbyt duzo.Napiszcie prosze,czy ktoras ma nadczynnosc?Jak dlugo zajmuje dojscie do normy uznawanej za odpowiednia do zajscia w ciaze.I czy to tsh moglo tak poleciec w dol w tak krotkim czasie?Badania robilam 5 tygodni po poronieniu,czy mozliwe,ze ta wartosc po prostu nie spadla,dlatego wyglada w normie,a w rzeczywistosci mam nadczynnosc,ktora mogla spowodowac poronienie?Co o tym myslicie?Kompletnie sie nie znam.Dziekuje z gory za kazda informacje.Pozdrawiam

  • Lucek475 Przyjaciółka
    Postów: 308 45

    Wysłany: 27 lipca 2016, 16:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    robiłam badania:

    TSH 1,951 ulU/ml (0,270 - 4,700)
    FT-3 2,78 pg/ml (2,600 - 5,400)
    FT-4 1,27 ng/dl (0,820 - 1,500)

    co o nich sadzicie ?

    Starania od 06.2015
    ON: 12.2015 - Wysoka prolaktyna 01.2016 - Morfologia 1% 07.2016 - Morfologia 3% 12.2016 - Morfologia 0% / Prolaktyna poniżej normy
    ONA: Niski progesteron 02.2017 - Częściowe zarośnięcie jamy macicy, niedrożne jajowody 07.2017 - Laparoskopia (Lewy drożny) AMH 0,33 02.2018 ICSI :(
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 27 lipca 2016, 17:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nienajgorsze,ft3 trochę niskie,spróbuj suplementowac selen.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 28 lipca 2016, 10:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hona - przede wszystkim musisz zrobić wszelkie potrzebne badania tarczycowe tj tsh, ft3, ft4, przeciwciała i umówić się na wizytę do endokrynologa, który zrobi usg. Przed wizytą, przez telefon lekarz Ci powie jakie jeszcze badanie będzie potrzebne.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • hona Koleżanka
    Postów: 39 0

    Wysłany: 28 lipca 2016, 15:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa--tsh,ft3 ft4 badalam,przeciwcial nie.Podam te wyniki tsh- 0,017 ft3-4,10 (norma do 4,20) i ft4-1,71 (norma do 1,71) czyli ft 3 i 4 w gornych granicach.Toz przed badaniem ,wrocilismy z nad morza,doczytalam gdzies ,ze jod nie jest wskazany przy nadczynnosci.Powiedzcie mi cos wiecej,jestem umowiona na usg w sierpniu.Pozdrawiam

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 lipca 2016, 23:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Na tsh przy niedoczynności i Hashimoto nie patrz,liczy się ft4 i ft3.
    ja teraz tak mam :) Moje tsh wynosiło we wtorek 0,63, ale ft4 spadło z 69% na 56% i dlatego teraz będę brała E 75 mimo, że na tej dawce zeszłam do tsh 0,10 po którym miałam zmienioną dawkę na 75/50.
    W ciążę zaszłam przy tsh 0,10, które badałam 4 dni po owulacji :)

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 29 lipca 2016, 09:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda87 wrote:
    ja teraz tak mam :) Moje tsh wynosiło we wtorek 0,63, ale ft4 spadło z 69% na 56% i dlatego teraz będę brała E 75 mimo, że na tej dawce zeszłam do tsh 0,10 po którym miałam zmienioną dawkę na 75/50.
    W ciążę zaszłam przy tsh 0,10, które badałam 4 dni po owulacji :)
    Czytając wasze posty już jestem w stu procentach pewna że moja lekarka jest jakoś niekompetentna albo po prostu nie chce jej się ze mną dobrze zająć.TSH poszło mi w górę więc zwiększyła mi dawkę najpierw na 50 potem na 75. po tym 75 tsh mam poniżej normy natomiast ft4 dalej jest bardzo niskie bo wynosi 22% jest jakaś poprawa ponieważ miesiąc temu było dużo poniżej normy ale ten wynik też jest kiepski A mnie ciągle boli głowa i mam problemy ze snem a ona mi kazała teraz brać w tygodniu 75 a w weekendy połówkę tej tabletki No to chyba nie jest za dobry pomysł skoro mam za małe ft4. dobrze że idę do nowej endokrynolog bo naprawdę jestem zawiedziona

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2016, 09:03

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 29 lipca 2016, 09:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki69 - z tego co widzę to ciężko jest znaleźć dobrego lekarza endokrynologa. Ja miałam tsh w granicach 2,6-3,2 i żaden z lekarzy, łącznie z ginekologiem, nie widział w tym żadnego problemu. Wyprosilam receptę na Euthyrox i biorę zaledwie połówkę tabletki 25 i tsh po miesiącu spadło do 2,2 ale ft3 i ft4 również poleciało z 50% na niecałe 30%. Nadal biorę taką małą dawkę i zobaczę co z tego wyniknie.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 29 lipca 2016, 10:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda87 jest przykładem :) wypowiadała się kilka postów wyżej to możesz sobie zerknąć na jej wykres. Przy tak niewielkich przekroczenia norm wystarczy Ci mała dawka do obniżenia tsh a tym samym prolaktyny :)

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 lipca 2016, 11:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janess wrote:
    Powiedzcie mi proszę, czy któraś z Was zauważyła związek prolaktyny z TSH?
    ja taki związek miałam ;) Moja niedoczynność tarczycy bezpośrednio wpłynęła na prolaktynę. Zaczynałam z tsh 5,21 i prolaktyną 1258 (n. do 622). Jak tsh spadało, tak i prl malała, może nie proporcjonalnie ale spadek był widoczny. 27 maja moje tsh wynosiło 0,64 a prl 490.
    Janess wrote:
    A może powinnam zrobić jeszcze jakieś badania albo przyjmować inny lek obniżający prolaktynę?
    jeśli u ciebie prolaktyna w żaden sposób nie reaguje na spadek tsh, to myślę, że w końcu się doprosisz o taki lek :)
    Janess wrote:
    I jeszcze mam jedno pytanie - czy którejś z Was udało się zajść w ciążę, albo czy znacie takie przypadki, kiedy pomogło samo obniżenie TSH?
    ja jestem takim przypadkiem ;)
    Od 27 maja byłam na dawce 5x 75 i 2x 50 (która była obniżona w porównaniu do poprzednich dawek), ale dla mojej tarczycy była to dawka nadal za wysoka i w połowie lipca odnotowałam tsh 0,10 i prl 985 Czyli dobre wyniki szlag trafił ;) Porozmawiałam z endo i miałam zaleconą dawkę 2x 50 i 1x 75.

    Po dwóch tygodniach dowiedziałam się że jestem w ciąży ;)
    Zrobiłam badania i moje tsh obecnie wynosi 0,63 a ft4 56% i mam powrót do dawki 75 ze względu na ft4, które, zdaniem endo "musi być utrzymane teraz w górnej granicy normy".

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 lipca 2016, 12:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janess wrote:
    Nie za bardzo wiem o jakich wartościach prolaktyny mówisz, bo ja mam w innych jednostkach i nie wiem jak to odnieść do moich :) ale przyjmuję za pewnik że były zdecydowanie za wysokie.
    Przelicznik: 1 ng/ml=20 mlU/l
    to ci przeliczę moje wyniki ;)
    31,1 ng/ml = 622 mlU/l (moja norma wg labo)
    Moje wyniki:
    tsh 5,21 - prl 62,9 (n. 31,1)
    tsh 2,57 - prl 38,9 (n. 31,1)
    tsh 0,64 - prl 24,5 (n. 31,1)
    tsh 0,10 - prl 49,27(n. 31,1) przy tych wynikach zaszłam w ciążę ;)

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 29 lipca 2016, 13:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda87 wrote:
    ja teraz tak mam :) Moje tsh wynosiło we wtorek 0,63, ale ft4 spadło z 69% na 56% i dlatego teraz będę brała E 75 mimo, że na tej dawce zeszłam do tsh 0,10 po którym miałam zmienioną dawkę na 75/50.
    W ciążę zaszłam przy tsh 0,10, które badałam 4 dni po owulacji :)
    Czy Pani doktor powiedziała ci dlaczego przy zwiększonej dawce leku ft4 dalej nie idzie w górę? U mnie to jest większy kłopot bo ft4 mam tylko 22% a ft3 37 boję się że jaki poziom hormonów będzie zły przy tym że staram się o dziecko nie rozumiem czy lek źle na mnie działa niby zmniejszył TSH to tak jak by działał ale ft4 mało co wzrosło Więc już sama nie wiem

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 lipca 2016, 15:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janess wrote:
    O matko :O
    wydawałoby mi się, że 0,1 to aż za mało.

    A tak na marginesie chciałam Wam coś pokazać
    2w36uds.jpg
    To są moje wyniki sprzed leczenia. Wyraźnie tam jest napisane jakie powinno być TSH w I trymestrze.
    Moje tsh mimo, że poniżej normy (0,27 - 4,2), to mieści się (wg twojej tabelki) w normie dla I trymestru. Dlatego pewnie, moja endo uspokajała mnie, że przy wyniku 0,10 nie miałam powodu do paniki.

‹‹ 174 175 176 177 178 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego