Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 lipca 2016, 15:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki69 wrote:
    Czy Pani doktor powiedziała ci dlaczego przy zwiększonej dawce leku ft4 dalej nie idzie w górę?
    ale ja po odebraniu wyników (tsh - 0,10) miałam zmniejszoną dawkę z:
    5x 75 i 2x 50
    na
    2x 50 i 1 x75.
    Dlatego teraz (we wtorek) przy odebraniu wyników tsh skoczyło do góry (0,63), a ft4 spadło w porównaniu do wyników sprzed dwóch tygodni.
    Dopiero za 5 tygodni będę mogła wam napisać jak wygląda moje ft4 przy dawce 7x 75.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lipca 2016, 15:52

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 lipca 2016, 16:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janess wrote:
    wydawałoby mi się, że 0,1 to aż za mało.
    Udało mi się znaleźć:
    "Aktualne rekomendacje Towarzystwa Endokrynologicznego uznają poziom TSH w pierwszym trymestrze ciąży za najkorzystniejszy w granicach 0,1-2,5 uIU/ml. Zauważono, że w pierwszym trymestrze ciąży wzrasta ilość powikłań położniczych, jeżeli poziom TSH przekracza wartości 2,5 mIU/l, a w kolejnych trymestrach 3,0."
    źródło:
    http://www.meridian-med.pl/info-tarczyca-ciaza.php
    Więc pewnie dlatego moja endo uznała, że nie ma powodu do paniki :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 31 lipca 2016, 11:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janess wrote:
    Dziewczyny a powiedzcie mi jeszcze, czy dzien cyklu ma wpływ na wynik tsh i prolaktyny?
    nie ma znaczenia. Norma dla tsh i prl jest podana na cały cykl.
    Odnośnie prl musisz spełnić kilka warunków, aby wynik nie był zaburzony i co najważniejsze, unikać badania w okolicach owulacji.
    Zaleca się aby prl była badana do 5 dc oraz jakiś tydzień po owulacji (w necie podany jest 21-22 dc, ale dotyczy on 28 dniowego cyklu). Tuż przed owulacją i tuż po niej silnie oddziałują pozostałe hormony, które mogą (ale nie muszą) mieć wpływ na wynik prl.

  • karoooolaaajna. Debiutantka
    Postów: 11 2

    Wysłany: 1 sierpnia 2016, 10:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny. Staram się z męzem poltora roku bezskutecznie. Dziś odebralam wyniki badań co one mogą oznaczać?

    tsh: 2,21 mU/l (nor:0,27-4,2)
    prolaktyna 286 mU/l (102-496)
    przeciwciała tarczycowe : 7,3 iU/ml (<34)

    powiedzcie mi czy jest w nich coś niepokjącego? bo nie wiem czy mam przyspieszać już wizyte u ginekologa czy nie ma potrzeby

    karolaaajna
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 sierpnia 2016, 10:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    karoooolaaajna. wrote:
    tsh: 2,21 mU/l (nor:0,27-4,2)
    tsh w normie. Szkoda, że nie zrobiłaś ft3 i ft4.
    prolaktyna też w normie.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 sierpnia 2016, 12:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janess wrote:
    Mimo, że w normie to do "zachodzenia" powinno być niższe.
    fajnie by było, ale i z większym tsh dziewczyny zachodzą w ciążę :) Więc samo tsh nie jest problemem, bo akurat ten wynik mieści się w normie dla staraczek.
    Ważniejsze od tsh są ft4 i ft3. Nie ma sensu wprowadzać leku jeśli te hormony są na przyzwoitym poziomie, bo ten lek to nie witamina C. Interweniować należy, jeśli ft4 i ft3 są blisko lub poniżej 50%.

  • karoooolaaajna. Debiutantka
    Postów: 11 2

    Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuje kobietki. No właśnie w normie niby ale jednak dla starjacych się za duże... tylko ciekawe czy giekolog da mi eutyrox przy takim wyniku :) powie żeby się starac kolejne 1,5 roku ;/

    "Janess o stosunku ft3/ft4 nie slyszalam. Słyszłam o LH do FSH że powinno być blisko 1.

    karolaaajna
  • karoooolaaajna. Debiutantka
    Postów: 11 2

    Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co anty-tpo?

    podobno nie powinno byc ich w ogóle w organiźmie ale jest jakaś niepokojąca granica?

    karolaaajna
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janess wrote:
    A gdzieś jeszcze czytałam że stosunek FT3/FT4 powinien być blisko 1. Słyszałyście o czymś takim?
    Relacja między ft3 i ft4 powinna być zbliżona do siebie i oba hormony powinny być powyżej 50%.
    O "1" nie słyszałam i nie za bardzo rozumiem o co z nią chodzi :) wiem że relacja lh do fsh powinna być bliska "1".

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 2 sierpnia 2016, 06:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda87 wrote:
    fajnie by było, ale i z większym tsh dziewczyny zachodzą w ciążę :) Więc samo tsh nie jest problemem, bo akurat ten wynik mieści się w normie dla staraczek.
    Ważniejsze od tsh są ft4 i ft3. Nie ma sensu wprowadzać leku jeśli te hormony są na przyzwoitym poziomie, bo ten lek to nie witamina C. Interweniować należy, jeśli ft4 i ft3 są blisko lub poniżej 50%.
    Widzicie jestem zła na swoją endokrynolog ostatnie znowu z nią kontaktowałam się telefonicznie odnośnie wyników żeby mi dawkę ustaliła. Dobrze wie że się staram bo gadaliśmy i pytała teraz a mówi mi że hormon ft4 w normie jest dobrze a wynosi tylko 2w% paranoja ! Dobrze że w czwartek mam wizytę u nowej...

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 2 sierpnia 2016, 10:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki - nie stresuj się tak, bo nic Ci z tego nie przyjdzie. Wyniki może nie są idealne, ale w normie. Lek bierzesz a to jak organizm na niego zareaguje to wiadomo dopiero po 6 tygodniach. Wcale nie jest łatwo ustalić odpowiednią dawkę.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 2 sierpnia 2016, 12:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Niki - nie stresuj się tak, bo nic Ci z tego nie przyjdzie. Wyniki może nie są idealne, ale w normie. Lek bierzesz a to jak organizm na niego zareaguje to wiadomo dopiero po 6 tygodniach. Wcale nie jest łatwo ustalić odpowiednią dawkę.
    Czyli jest nadzieja że dopiero teraz po takiej dawce ft4 będzie rosło? Badanie lekarka kazała zrobić około miesiąc od podwyższenia dawki widać różnicę bo miesiąc temu ft4 było dużo poniżej normy teraz było już lepiej no ale nie za dużo

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 sierpnia 2016, 14:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki69 Ja za każdym razem jak odbieram wyniki badań to mam inne poziomy ft3 i ft4, które potrafią w krótkim czasie skakać od 30 do 120%. I mój endo tłumaczył mi żeby wyniki ft3 i ft4 to musi być stała dawka leku przez dłuższy czas.
    I nie stresuj się bo to podnosi tsh i prolaktynę :)

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 2 sierpnia 2016, 14:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Niki69 Ja za każdym razem jak odbieram wyniki badań to mam inne poziomy ft3 i ft4, które potrafią w krótkim czasie skakać od 30 do 120%. I mój endo tłumaczył mi żeby wyniki ft3 i ft4 to musi być stała dawka leku przez dłuższy czas.
    I nie stresuj się bo to podnosi tsh i prolaktynę :)
    Dziękuję koleżanko za informację Szczerze mówiąc jestem w tym temacie nowa w prawdzie leczy się już ponad rok ale do tej pory wszystko było okej Nigdy też nie mierzyłam ft4 bo pani doktór nie kazała ostatnio tylko chciała sprawdzić jak zadziała większa dawka dlatego zrobiłam to badanie i wtedy okazało się to co pisałam czyli niedobór hormonu A teraz po miesiącu jest więcej ale nie tyle ile bym chciała... Mam nadzieję że u mnie też po stałej dawce wreszcie będzie lepiej dałaś mi nadzieję Dziękuję bardzo

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 2 sierpnia 2016, 14:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki69 wrote:
    Nigdy też nie mierzyłam ft4 bo pani doktór nie kazała
    A to akurat jest bardzo dziwne, bo przy braniu leku trzeba kontrolować regularnie tsh i ft4. Pisałaś, że idzieszz do innej lekarki więc to akurat dobrze. I nie stresuj się :)

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 sierpnia 2016, 16:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa, co lekarz to inne podejście, mój endo w ogóle nie przejmuje się wynikami ft3, a ft4 też nie zawsze chce badać (właśnie dlatego co wczesniej pisałam) i powiedział że ft3 to dopiero bedxie brał pod uwagę jak będę w ciąży. Dlatego właśnie chodzę do gin-endo bo jej bardziej ufam i mogę zweryfikować :) i chyba poprosze na najbliższej wizycie żeby mi dokładnie wytłumaczyła wszystko i:)

  • hona Koleżanka
    Postów: 39 0

    Wysłany: 3 sierpnia 2016, 23:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,widze,ze sa tu ekspertki w tej dziedzinie.Prosze,podpowiedzcie cos.Przeszlo 2 miesiace temu robilam ths wyszlo ponad 1,900 ,badanie to robilam 5 tygodni po poronieniu,niedawno powtarzalam badania,ths wyszlo 0,017 (0,550-4,780) ft3 4,10 (2,30-4,20) a ft4 1,71 (0,89-1,76).Moje pytania:
    1.Czy mozliwe,ze tsh tak skoczylo,czy po prostu hormon nie wrocil jeszcze do normy po poronieniu,a w rzeczywistosci byl nizszy
    2.Czy to prawda,ze niski poziom zelaza we krwi moze doprowadzic do chorob tarczycy?
    3.Jak dlugo moze zajac dojscie tego hormonu do normy przyjmowanej za najkorzystniejsza do zajscia w ciaze?

    Podpowiedzcie prosze,pisalam juz wczesniej,ale niewiele sie dowiedzialam.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 sierpnia 2016, 09:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hona wrote:
    0,017 (0,550-4,780) ft3 4,10 (2,30-4,20) a ft4 1,71 (0,89-1,76).
    FT4 94.25%
    FT3 94.74%
    tsh 0,017
    Wpadłaś w nadczynność tarczycy.
    Bierzesz jakieś leki? Chodzisz do endokrynologa?
    Najlepiej jakbyś się umówiła na wizytę, bo zalecane jest żeby tsh było w normie mimo wszystko, a przy staraniach dopuszczalne jest minimalne tsh 0,1, ale to już jest graniczny wynik.
    Ty masz za niski.
    hona wrote:
    1.Czy mozliwe,ze tsh tak skoczylo,czy po prostu hormon nie wrocil jeszcze do normy po poronieniu,a w rzeczywistosci byl nizszy
    A jaki miałaś poziom tsh w ciąży/ przed ciążą? Bo z tego co piszesz tsh 1,9 robiłaś po 5 tygodniach od poronienia. Między tsh 1,9 a 0,017 ile czasu upłynęło?
    hona wrote:
    2.Czy to prawda,ze niski poziom zelaza we krwi moze doprowadzic do chorob tarczycy?
    choroby tarczycy są często zbieżne z niedoborami witaminowo-mineralnymi, takimi jak niski poziom witaminy B12, witaminy D, żelaza i/lub ferrytyny.
    Ale mogą wynikać również z problemów z kortyzolem (wytwarzanym w dużych ilościach przez stres), oraz problemów z hormonami płciowymi (mogą się wzajemnie zaburzać).
    Brak jodu, selenu też ma wpływ.
    A może to być po prostu taka twoja uroda, że masz problemy z tarczycą ;) ponieważ nie ma jednoznacznej przyczyny chorób tarczycy, bo gdyby była, to by wiedzieli jak je wyleczyć.
    Ja mam Hashimoto, swego czasu zdiagnozowaną subkliniczną niedoczynność tarczycy, a morfologię, biochemię i hormony (oprócz prolaktyny) mam w normie :)
    hona wrote:
    3.Jak dlugo moze zajac dojscie tego hormonu do normy przyjmowanej za najkorzystniejsza do zajscia w ciaze?
    u każdego inaczej :) Tego nie porównasz.
    Dużo zależy od tego z jakiego wyniku zaczynasz, jaką masz dawkę i jak reagujesz na leki :)

  • hona Koleżanka
    Postów: 39 0

    Wysłany: 4 sierpnia 2016, 13:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda dziekuje bardzo.
    Jestem umowiona na usg tarczycy na 13 sierpnia i potem pedze prywatnie do endokrynologa.U mnie ta nadczynnosc wyszla przy okazji wizyty u kardiologa,mialam takie jazdy z sercem,zy myslalam,ze sie przekrece.lekarz spojrzal na moja historie i zlecil powtorzenie morfologii,glukozy i zlecil tsh ft3 i 4.Poronilam w kwietniu,w szpitalu po podaniu tabletek malo sie nie wykrwawilam,moja morfologia byla kiepska.5 tygodni po poronieniu badalam tsh wyszlo jak juz pisalam ponad 1,900.Dwa miesiace pozniej podczas badan zleconych przez kardiologa wyniki byly jak napisalam wyzej.Wstyd sie przyznac,ale nie badalam tsh i ft przed ciaza,bo niby wszystko bylo ok.Mam dziecko,ktore ma 3lata i 8miesiecy,stwierdzilismy,ze najwyzszy czas postarac sie o rodzenstwo dla niego.Dodam,ze przed dzieckiem tez raz poronilam.Po tym poronieniu prolaktyna poszybowala mi 20 razy ponad norme.Bralam bromergon,potem wszystko sie ustabilizowalo i 5 miesiecy pozniej ,w pierwszym cyklu sratan udalo sie,i mam swoj maly cud.

  • hona Koleżanka
    Postów: 39 0

    Wysłany: 4 sierpnia 2016, 13:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze jedno pytanie,czy istnieje jakas dieta,jakies tabletki aby podniesc poziom tsh?Oczywiscie nie mowie tu o tabsach od lekarza.

‹‹ 175 176 177 178 179 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego