Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 sierpnia 2016, 18:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

    Jestem tutaj, w sumie to nie całkiem nowa bo od początku lipca ;)ale napisać coś na forum zdecydowałam się po raz pierwszy :)
    Staramy się z mężem o pierwszego dzidziusia ( mam 27 lat , mąż 33 ), troszkę to już trwa. W sumie od sierpnia zeszłego roku zapadła decyzja ,że jak się trafi to super ale "porządniejsze" starania zaczęły się jakoś od lutego. Do tej pory nic :( Niby wszystko z naszymi wynikami w porządku no ale jak zawsze my kobiety , zaczęłam czytać .... no i... czy któraś z Was może wypowiedzieć się czy przez moje wyniki tarczycy może być coś nie tak.... ? Lekarz ginekolog stwierdził,że nie ma się czym martwić....

    TSH 3.0 (0.270-4.200)
    ft3 2.38 (2.00-4.43)
    ft4 0.86 (0.93-1.70)

    Dodam,że tarczyca prześwietlona i wszystko z nią w porządku :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 sierpnia 2016, 18:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kea właśnie nie jest w porządku, twoje tsh jest za wysokie dla staraczek. Powinno być poniżej 2 natomiast twoje ft4 za niskie. Powinnaś przejść się z tymi wynikami do endokrynologa.

    Kea06 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 sierpnia 2016, 18:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak też czułam ... tzn. wyczytałam :/ Chciałam potwierdzenia z różnych stron. Niestety mieszkam w mieście gdzie kiepsko o dobrego endokrynologa. Najbliżej żeby znaleźć kogokolwiek to Wrocław. Muszę poczytać . Póki co jestem umówiona do innego ginekologa na 6.09. liczę,że może od niego dostanę fachową pomoc i ewentualnie jakąś receptę na zbicie tsh ...

  • Arwi Autorytet
    Postów: 1684 3405

    Wysłany: 22 sierpnia 2016, 18:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2017, 13:23

    17u9anlislh8btc4.png

    Aniołek 9.09.2015r.
  • madzialenka84 Autorytet
    Postów: 1164 321

    Wysłany: 22 sierpnia 2016, 20:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

    Czy wy, które macie TSH powyżej tej zalecanej normy do zajścia w ciążę czyli powyżej 2 i bierzecie (lub nie) Euthyrox, mimo to staracie się cały czas o ciążę?Czy jednak czekacie, aż wynik wam sie unormuje?

    Ja na chwile obecna mam wynik powyżej 3, ale zaczęłam Euthyrox 25. Nie wiem juz co robić, czy moge zacząć się starac, czy poczekać aż spadnie do poniżej 2?

    [link=https://www.suwaczki.com/]mhsvio4pxyysgaud.png[/link]

    [*] 5/6 tc listopad 2016

  • marciaa Autorytet
    Postów: 4265 1266

    Wysłany: 22 sierpnia 2016, 20:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja słyszałam ze sa nowe wytyczne i w ale tsh nie jest takeo ważne jak stężenie ft3

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 sierpnia 2016, 20:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi zarówno endo jak i gin kazali się starać cały czas, nawet wtedy jak miałam jeszcze tsh ok. 4,5. Żadne z nich nie widziało przeciwwskazań. Jakby się udało to wtedy wprowsdziliby wyższa dawkę leku żeby szybko obniżyć tsh, a dopóki się nie uda to stopniowo mam ustawiane leki.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 sierpnia 2016, 20:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    marciaa wrote:
    A ja słyszałam ze sa nowe wytyczne i w ale tsh nie jest takeo ważne jak stężenie ft3
    Mi dr mówili że ft3 będzie ważne dopiero ja będę w ciąży i wtedy od tego będą uzależniać dawkę leku. Obecnie patrzą na tsh i ft4

  • Lucek475 Przyjaciółka
    Postów: 308 45

    Wysłany: 22 sierpnia 2016, 21:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Mi dr mówili że ft3 będzie ważne dopiero ja będę w ciąży i wtedy od tego będą uzależniać dawkę leku. Obecnie patrzą na tsh i ft4
    mi dokładnie to samo lekarz powiedział Buko

    Starania od 06.2015
    ON: 12.2015 - Wysoka prolaktyna 01.2016 - Morfologia 1% 07.2016 - Morfologia 3% 12.2016 - Morfologia 0% / Prolaktyna poniżej normy
    ONA: Niski progesteron 02.2017 - Częściowe zarośnięcie jamy macicy, niedrożne jajowody 07.2017 - Laparoskopia (Lewy drożny) AMH 0,33 02.2018 ICSI :(
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 sierpnia 2016, 09:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również słyszałam,że moje TSH jest w normie ( 3 ) , więc nie ma się co martwić. Ale jak już rok się człowiek stara , a tak konkretniej od lutego i dalej nic mimo,że z mężem (badanie nasienia) i ze mną pod względem spraw kobiecych jest wszystko w porządku to jednak wiedza o tym,że najlepiej jest między 1,a 2 zaczyna mieć sens.
    Wysłałam swoje wyniki do dr Grzegorza Gawrysia to endokrynolog z Wrocławia. Dostałam jeszcze szereg innych badań do zrobienia ,a na pierwszym miejscu ,że najlepiej aby TSH wynosiło między 1,a 2 ;) więc dostałam Euthyrox 25 1x 1/2 tabl. i za 6 tyg. do kontroli.
    Ech, a zawsze miałam się ,za zdrową kobietkę ,która lubi ćwiczyć wygląda normalnie nie choruje i na pewno łatwo zajdzie w ciążę.... a tutaj ... psikus...

    Pozdrowionka dziewczyny :*

  • madzialenka84 Autorytet
    Postów: 1164 321

    Wysłany: 24 sierpnia 2016, 16:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tydzien temu zaczelam Euthyrox 1x25 i po 4 tyg mam zrobic badanie, jesli nie spadnie ponizej 2 to zaczac brac cala tabletke 1x50mg. Ja juz po tygodniu stosowania stwierdzam, ze mam wiecej energii, nie czuje sie ospala. Juz dawno powinnam zaczac to brac,ehh,lepiej pozno niz wcale.

    [link=https://www.suwaczki.com/]mhsvio4pxyysgaud.png[/link]

    [*] 5/6 tc listopad 2016

  • ruda9215 Autorytet
    Postów: 511 364

    Wysłany: 24 sierpnia 2016, 17:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny mam pytanie.

    6 maja tego roku poroniłam, po 14 dniach miałam robione tSh i było 1.9

    odebrałam dziś wyniki tarczycy, zrobiłam je sobie bo dostałam zielone światełko od gina ale mówiła, żeby zrobić tarczyce dla spokoju poszłam chociaż pewna, że będzie ok bo zawsze było i SZOK.

    FT3 4.9 norma 3.13-6.76
    FT4 13.56 norma 12-22
    TSH 4.39 norma 0.27-4.2

    udało mi się dostać dziś do endo. Stwierdził niedoczynność i dostałam Letrox 75 pół tabletki co dzień. od jutra ruszam, jestem w 10 dniu cyklu. przy cyklach 28-30 dniowych.

    za 4 tygodnie powtórka badań + USG + przeciwciała.

    i gapa jestem i nie zapytałam. Czy mam na ten miesiąc odpuścić starania? Jak myślicie czy jest szansa, że zajdę i utrzymam>

    Fasolka [*] 6t (06.05.2016)
    Biochemiczna (09.2016)
    Lileczka - 24.10.2017 nasz cud <3
    'Nadal byłam na etapie zachwycania się wizją, w której tuliłam do siebie śliczne niemowlę.' ♥

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 sierpnia 2016, 06:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym się starała, tsh dość szybko spada przy lekach. Mi przy dawce euthyrox n25 po miesiącu spadło prawie połowę

  • FaNiente Nowa
    Postów: 5 1

    Wysłany: 26 sierpnia 2016, 14:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,

    Dobrze, że znalazłam ten temat, bo zaczynałam się trochę schizować. Na wiosnę podjęliśmy z mężem decyzję, że zaczniemy się starać o dzieciaczka, więc odszukałam listę badań, które mi kiedyś dała moja gin mówiąc, że dobrze by było gdybym się zbadała przed zajściem w ciążę. Na liście różyczka, ospa, świnka, TSH i kilka dziwnych rzeczy.
    Generalnie wszystko wyszło ok, ale... według karteczki od gina wynika, że TSH powinnam mieć poniżej 2, a mam 2,19. Wystraszyłam się, że to będzie jakaś masakra bo powyżej normy, ale czytam wasze posty i trochę się rozluźniam bo widzę, że jeszcze nie jest źle. W poniedziałek idę na badania uzupełniające (według zaleceń z karteczki) i dopiero jak dostanę wyniki to pójdę do lekarza, ale iść do gina czy szukać od razu endo?

    Pozdrawiam :)

  • wiosnaachtoty Koleżanka
    Postów: 51 39

    Wysłany: 26 sierpnia 2016, 14:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja nieświadoma i zadowolona z wyników TSH poszłam dziś do gina - a ona mnie sprowadziła na ziemię mówiąc, że TSH 2.57 jest trochę za wysokie do starań o dziecko. Kazała mi powtórzyć badania w ciągu 3 miesięcy bo nie jest przekonana czy faszerowac mnie lekami i jak wyjdzie coś źle to dopiero wtedy ewentulanie przepisze leki. Ale wyczytałam u Was, że najlepiej zbadać FT3 i FT4 - a ona o nich nie wspomniała. Myślicie, żeby je zrobić na własną rękę???

    Ja biorę też 1 opakowanie castagnusa na wyregulowanie hormonów - może on zadziała skoro prolaktyna i TSH są na granicach normy???

    Podpowiedzcie mi coś proszę :)

    relg90bvs4p6hp5g.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 sierpnia 2016, 17:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :)

    wiosnaachtoty może dodatkowe badania nie zaszkodzą?

    W moim przypadku było tak, że na początku lipca zrobiłam TSH i było 2,43 Ft3 i Ft4 tez pięknie w normie. W sierpniu przeniosłam się do innego ginekologa i on stwierdził, że trzeba obserwować tarczycę i zlecił mi anty TPO i anty TG i okazało się, że mam zapalenie tarczycy. Teraz czekam na wizytę u endokrynologa. W związku z tym mam takie pytanie-zrobić ponownie badanie TSH, Ft3 i Ft4 przed wizytą u niego czy czekać aż on mnie skieruje? Poprzednie miałam robione w lipcu i zastanawiam się czy dużo mogło się od tego czasu zmienić w mojej tarczycy?



  • Rosolina Autorytet
    Postów: 809 185

    Wysłany: 27 sierpnia 2016, 17:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiosnaaochoty.. Zrób na własna rękę, ja bym tez zrobiła juz tez z any tpo i anty tg, bedzie cały obraz,
    Pyszczek... mi zawsze endo mowi, ze mam przychodzić ze świeżymi wynikami - 2,3 dni wczesniej zrobic. Wiec ja bym powtórzyła.

    p19uqqmzk4ecto70.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 sierpnia 2016, 17:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosolina dzięki :). To będzie moja pierwsza wizyta u endokrynologa więc jestem zielona w tym temacie :)

  • wiosnaachtoty Koleżanka
    Postów: 51 39

    Wysłany: 28 sierpnia 2016, 11:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pyszczek, Rosolina zrobię te badania bo czytałam, że tarczyca to poważna sprawa, a jak mam wyniki na granicy to na pewno warto zrobić dokładniejsze badania. Póki nie mam drugich wyników nie planuję udawać się z jednymi badaniami do endokrynologa - zobaczymy ...

    relg90bvs4p6hp5g.png
  • duszka Autorytet
    Postów: 403 181

    Wysłany: 28 sierpnia 2016, 21:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stosujecie dietę ? Ja od 6 tygodni jestem na diecie bez glutenu i laktozy i przeciwciala się zmniejszyły

    gIM3p1.png
    X9Kyp1.png
    3Fi4p1.png
‹‹ 177 178 179 180 181 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego