Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • Malinka85 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 29 sierpnia 2016, 15:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam
    jestem tu nowa. Jest tu ktoś z bardzo niskim tsh? Po półtora roku bezowocnych starań w lipcu porobiłam badania i okazało się, że tsh mam na poziomie 0,074 (wartość refer.0,39-3,55), FT4 1,46 (0,82-1,63), anty-TPO 12 (0-34). Byłam dziś u endo prywatnie i stwierdziła nadczynność (tyreotoksykoza z rozlanym wolem) ale kazała jeszcze zrobić TRAB. Przepisała Thyrozol i poradziła na razie odłożyć starania o maleństwo. Czy miała któraś z Was badanie TRAB? czy dostanę na nie skierowanie od internisty jak pójdę? badanie kosztuje 80zł i jak dla mnie to trochę dużo

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 sierpnia 2016, 16:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka85 moj rodzinny powiedział ze traB należy do badań prywatnych no chyba ze endokrynolog na NFZ Ci da, w co wątpie bo to jest dośc drogie badanie, ja płaciłam coś ponad 80zł. Jedynie na podstawowe badania tarczycy lekarz rodzinny mi dał. Nawet anty TG i TPO musialam zrobić prywatnie :/ powodzenia.

  • Malinka85 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 29 sierpnia 2016, 16:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    yhm, no szkoda, ale zrobić muszę
    Dziękuję 101015 za odpowiedź :)

  • Malinka85 Nowa
    Postów: 3 0

    Wysłany: 29 sierpnia 2016, 17:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie odebrałam dzisiejsze wyniki
    fT3 4,47 [1,5-4,1] 114%
    fT4 2,2 [0,89-1,76] 150%
    TSH 0,083 [0,39-3,55] -9,72%

    masakra :(

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 30 sierpnia 2016, 14:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) jako, że wreszcie udało mi się zajść to pozwolę się wypowiedzieć. Schodziłam z tsh na poziomie 3,3-2,6 najmniejszą z możliwych dawką czyli połówką tabletki 25. Zaszłam w ciążę przy tsh 2,3 i tsh od razu skoczylo do 2,98. Teraz mam brać przez pięć dni dawkę 25 i przez dwa dni 37,5. Ważne jest też, żeby nie zwiększać gwałtownie dawki, warto trochę poczytać :)

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 30 sierpnia 2016, 14:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam, że resztę badań tarczycowych, w tym usg, miałam w porządku. To też jest bardzo ważne przy ustalaniu dawki i żeby wiedzieć, czy dawka została dobrze dobrana trzeba kontrolować wyniki co 4-6 tygodni.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 30 sierpnia 2016, 14:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    generalnie dla poszerzenia wiedzy tarczycowo-ciążowej polecam:
    http://www.endokrynologia.net/tarczyca/tarczyca-ci%C4%85%C5%BCa



    Maciejowa wrote:
    Hej dziewczyny :) jako, że wreszcie udało mi się zajść to pozwolę się wypowiedzieć. Schodziłam z tsh na poziomie 3,3-2,6 najmniejszą z możliwych dawką czyli połówką tabletki 25. Zaszłam w ciążę przy tsh 2,3 i tsh od razu skoczylo do 2,98. Teraz mam brać przez pięć dni dawkę 25 i przez dwa dni 37,5. Ważne jest też, żeby nie zwiększać gwałtownie dawki, warto trochę poczytać :)


    a jak u Ciebie z ft3 i ft4? na jakim poziomie? badałaś też przeciwciała?

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 30 sierpnia 2016, 14:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Dodam, że resztę badań tarczycowych, w tym usg, miałam w porządku.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 30 sierpnia 2016, 14:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozumiem :) tylko, że w normach laboratoryjnych to nie zawsze w porządku :)

    chodziło mi o % ft3 i ft4, ale ok pewnie nie zwracałaś uwagi to nie ma tematu :)





    ja np teoretycznie też teraz mam wszystko 'w normie' a i tak leczę się na hashimoto, więc z tymi normamami to nie do końca tak.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2016, 14:38

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 sierpnia 2016, 14:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Dawka raczej za mała. Hormony kiepskie. Zbadaj za 4-6tyg.
    Endo nie zwiększyła dawki przepisała dodatkowo selen. Dlaczego wg Ciebie kiepskie, przecież wyniki się poprawiają. Za 2 miesiące kontrola badań ths ft4 chyba że będę się gorzej czuła. Bo niestety odczuwam te wszystkie nieprawidłowości hormonalne.

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 30 sierpnia 2016, 14:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ines. wrote:
    rozumiem :) tylko, że w normach laboratoryjnych to nie zawsze w porządku :)

    chodziło mi o % ft3 i ft4, ale ok pewnie nie zwracałaś uwagi to nie ma tematu :)





    ja np teoretycznie też teraz mam wszystko 'w normie' a i tak leczę się na hashimoto, więc z tymi normamami to nie do końca tak.
    Oczywiście, że zwracałam. Różnie się to układało, bez leków miałam ft3 70%, ft4 30%, później po 50% a po lekach ft4 spadło do 24% a ft3 nie badałam. Teraz miałam ft4 50%, ale po zażyciu tabletki.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 30 sierpnia 2016, 14:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcjanna wrote:
    Cześć, chciałam się was poradzić zanim pójdę do mojej endo. O co chodzi z tymi anty tpo?
    Od 6 tyg biorę euthyroxn25 moje wczeniejsze wyniki to Tsh- 2,68 przy normie 0,35-4,94
    Ft3- 2,78 norma 1,71- 3,71
    Ft4- 0,78 norma 0,7-1,48
    Po sześciu tyg takie wyniki mam
    tsh- 1,53
    ft4- 0,89 norma 0,7-1,48
    anty-tpo 0,06 orma 0-5,61

    pewnie dlatego:

    ft4- 0,89 norma 0,7-1,48 - 24,36%

    słaby dość wynik, ja bym zwiększyła dawkę, ale może Twój lekarz daje jeszcze czas na reakcje. ft3 nie badałaś tym razem?

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 30 sierpnia 2016, 14:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejowa wrote:
    Oczywiście, że zwracałam. Różnie się to układało, bez leków miałam ft3 70%, ft4 30%, później po 50% a po lekach ft4 spadło do 24% a ft3 nie badałam. Teraz miałam ft4 50%, ale po zażyciu tabletki.


    dzięki za oodpowiedź, dziwne u Ciebie te spadki ft4 po lekach do 24%.
    w każdym razie dajesz nadzieje :)

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 sierpnia 2016, 15:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ines. wrote:
    pewnie dlatego:

    ft4- 0,89 norma 0,7-1,48 - 24,36%

    słaby dość wynik, ja bym zwiększyła dawkę, ale może Twój lekarz daje jeszcze czas na reakcje. ft3 nie badałaś tym razem?
    Ostatnio w miarę dobre było ft3 powiedziała że będziemy kontrolować w ciąży. Narazie będę brała leki bo po nich poprawiają się wyniki. Najwyżej za miesiąc zrobię tsh i ft4 kontrolnie czy coś te ft4 ruszyło.

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 30 sierpnia 2016, 15:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi z kolei na wieść o ciąży endo nawet się nie zajaknela o ft3 i kazała za miesiąc powtórzyć tsh i ft4. Do dupy z tymi lekarzami.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 30 sierpnia 2016, 17:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    trafić na dobrego endo to naprawde wielki sukces. mi się udało po dobrych kilku latach bujania od drzwi do drzwi, gdzie prawie wszędzie słyszałam, że sobie wymyślam, bo wyniki mam 'w normie' (tsh przy górnej grnicy, ft3 i ft4 ledwie były, a przeciwciała szalały jak chciały) no ale w normie to w normie.

    teraz nie ma porównania, wreszcie się czuje jak człowiek i wreszcie lekarz rozumie co do niego mówie a do tego tłumaczy rzetelnie jak to wszystko z tą tarczycą działa.

    Maciejowa zwiększyła Ci chociaż dawkę ze względu na ciążę?


    Marcjanna, z tego co pisałaś miałaś Ft3- 2,78 norma 1,71- 3,71 czyli 53,5 %
    wg mojej wiedzy szału nie ma, powinnaś jeszcze monitorować jak sie zachowuje po lekach, ale to tylko moje zdanie, na pewno lekarz wie co robi.

    anty-tg nie kazała Ci w ogóle robić? bo widzę, że anty-tpo na szczęście nie masz, to o tyle lepiej :)

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 30 sierpnia 2016, 19:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ines. wrote:
    Maciejowa zwiększyła Ci chociaż dawkę ze względu na ciążę?
    .
    Tak, jeśli by tego nie zrobiła to musiałabym sobie sama zwiększyć... Brałam 12,5 a teraz mam brać 25. Spytałam się jej czy to aby nie za mało to stwierdziła "no właśnie sama nie wiem". To ja jej na to, że może przez dwa dni w tygodniu będę brała 37,5 to babka stwierdziła, że to w sumie dobry pomysł... no ręce opadają. A i tak się upiera, że normy są wyśrubowane i ona nie rozumie czemu dziewczyny się tak na to tsh upierają.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 30 sierpnia 2016, 19:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    to może niech się doszkoli to zrozumie :D
    ok racja samo tsh o niczym nie świadczy ale w połączeniu z całą resztą już jednak tak.


    nie no masakra, jak lekarz może Ci powiedzieć, że sama nie wie i jeszcze żebyś sobie sama korygowała dawkę. no dramat. to jak nie wie powinna po kilku tygodniach zlecić badania i sprawdzić czy dawka dobra czy nie. nie myślałaś o zmianie lekarza?

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 30 sierpnia 2016, 19:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U niej chociaż nie płacę za wizyty, bo mam wykupione ubezpieczenie a z pomocą internetu stety (i niestety!) jestem w stanie jakoś sobie poradzić więc... sram na to. Mam pecha do lekarzy, być może dlatego, że tak rzadko korzystam z ich "usług" i nie mam w tej kwestii żadnego doświadczenia. Nie mam pojęcia kto poprowadzi moją ciążę.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 sierpnia 2016, 22:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ines sprawdzę przy następnych badaniach również ft3. Nie mam zarzutu do endokrynologa wiem, że jest dobra i wie co robi ufam jej ma dobrą opinię, nie jest byle jakim lekarzem co nieraz się słyszy. Zaufalam mam nadzieję, że się nie zawiode. Dobrze ze badania można zrobić na własną rękę, bo przy odrobinie wiedzy, wiemy co dla nas dobre.

‹‹ 178 179 180 181 182 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego