Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 sierpnia 2016, 22:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tg nie zleciła niestety, ale mogłam zrobić i tak wszystko prywatnie robie.

  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 31 sierpnia 2016, 08:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcjanna, jeśli to dla Ciebie nie problem, to sobie zrób, o tak dla własnej wiedzy nie zaszkodzi.
    Ja jak robie pełny pakiet tarczycowych wychodzi mi ok 80-90 zł, też sama płace za wszystko. Niestety żeby się na NFZ dostać do endokrynologa to zdążyłabym pewnie kilka razy z niemocy wylecieć z pracy przez niewstawanie z łóżka :D

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 31 sierpnia 2016, 20:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam :) poszukuję porady. Jaka może być przyczyna spadku TSH?
    zawsze miałam wysokie tsh pierwszy raz jak badałam miałam 3,8 później ginka dała mi Jodid i spadło na 3,3 . (to były po pierwszej ciąży) później zbadałam w trakcie starań wynik stał na tym samym poziomie później zaszłam w ciąże tsh wynosiło 3,2 a teraz zbadałam i tsh mam 2,4
    Wiem, że kobieta starająca się o dziecko powinna mieć w maksie do 1,5 ale mój gin i inni u których byłam byli innego zdania i żaden nie chciał mi obniżyć. Zrobiłam badania ponieważ w sobotę idę do endo i chciałam mieć wszystko na bieżąco .
    TSH 2,469 µIU/ml (0,550 — 4,780)
    FT3 3,76 pg/ml (2,30 — 4,20)
    FT4 1,17 ng/dl (0,89 — 1,76)

    No i nie wiem co sądzić o tym spadku...

  • ktosiowa Autorytet
    Postów: 1823 1525

    Wysłany: 31 sierpnia 2016, 21:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula,
    ja też raz miałam fajne wyniki TSH i też nie miałam podstaw do nagłego spadku. Wg mnie była pomyłka w labo (kolejne badania potwierdzają moją teorię).

    2r7Ip1.png

    jVVIp2.png
  • ;oniqa Autorytet
    Postów: 2609 2640

    Wysłany: 31 sierpnia 2016, 21:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam się z Wami ja do endo ide 15 wrzesnia a wczesniej zrobie badania ostatnie moje TSH było cos około 12

    ibm2io4pkxnx632u.png

    3jgx3e3kb044oxco.png
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 31 sierpnia 2016, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulette - będziesz musiała powtórzyć badanie za miesiąc, bo inaczej niczego nie wymyślisz. Tak czy siak, według mnie, dobrze by było jakbyś się doprosiła o Euthyrox i brała minimalną dawkę. Ja zaczynałam od połowy tabletki 25 przy tsh na poziomie 2,6-3,3. Spadło do 2,3 i z takim wynikiem zaszłam e ciążę :) aktualnie tsh wzrosło do 2,98 i mam zwiększoną dawkę leku.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 września 2016, 07:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje dziewczyny za odpowiedz ;)

  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 1 września 2016, 09:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulette czym endo uzasadniła zalecenie jodidu? robiłaś kiedyś przeciwciała?

    masz dość niski poziom ft4 (32,18%), przy wyższym tsh, i jeszcze jakby wyszły przeciwciała może świadzyć o niedoczynności hashimoto, ale bez zbadania przeciwciał nic nie wywnioskujesz.

    tsh może się wahać to naturalne zjawisko, nie ma co się doszukiwać przyczyn. nie tyle co tsh ma znaczenie a poziom hormonów i ewentualna obecność przeciwciał. wahania z 3,4 do 2,5 to raczej norma.

    Paulette lubi tę wiadomość

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 września 2016, 13:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do jodidu to przepisała mi go ginka i nie mówiła ani dlaczego ani nic .
    Po poronieniu zrobiłam P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) wynik <10 U/ml

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2016, 13:16

  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 1 września 2016, 16:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli dobrze się orientuję to jodu nie można brać przy chorobie hashimoto więc wypisywanie go w ciemno jest bez sensu... Z jakiegoś powodu jest to lek na receptę. Jeśli natomiast w usg tarczycy i przeciwciałach wszystko hula to jak najbardziej jod jest wskazany.

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • Różowy_Kordonek Autorytet
    Postów: 1156 1695

    Wysłany: 1 września 2016, 18:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)

    Niestety nie uda mi się nadrobić 180 stron wątku, za co przepraszam. Odpowiadając na pytanie w temacie - nie badałam TSH przed ciążą ale w ok 6tc wynosiło 5,9 czyli wysoookooo! Od razu zleciłam ft3 i ft4 te były w normie ale okazało się, że mam ponad normę przeciwciała anty TPO i anty TG. USG tarczycy potwierdziło stan zapalny, choć ogniska nie były duże. Mam więc hashimoto, dostałam euthyrox w dawce 100 i witaminę d3 w kroplach i niestety zapomniałam endo zapytać jak wygląda sprawa z jodem. Może któraś z Was jest w podobnej sytuacji i orientuje się? W internecie czytam wiele sprzecznych wypowiedzi, z jednej strony jod nie sprzyja mojej tarczycy przy hashimoto bo pobudza ją a tym samym pobudza przeciwciała, które ją atakują, a z drugiej strony dziecko w 12 tygodniu zacznie samo produkować swoje hormony tarczycy i niezbędny jest mu jod. Dostarczać go w suplementach czy nie? Ktoś jest w podobnej sytuacji?

    Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 1 września 2016, 19:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    najlepiej porozmawiaj na ten temat z endokrynologiem. na pewno przy hashimoto niezalecane jest stosowanie jodu, czy sprawa się zmienia w czasie ciąży niestety nie wiem.

    z tego co mi się kojarzy, w czasie swojego wykładu mój endo tłukł mi do głowy że jak zajde mam od razu sie zgłaszać po zwiększenie dawki euthyroxu bo maluszek sobie poradzi, tylko 'zabierze' mamusi i tarczyca nie będzie nadążać. ale niestety nigdy nie pytałam co z jodem.

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • Różowy_Kordonek Autorytet
    Postów: 1156 1695

    Wysłany: 1 września 2016, 21:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin też powiedziała, że jeśli wyrównam TSH to dzidziuś nie powinien odczuwać żadnych niedoborów a do endokrynolog niestety nie mam bezpośredniego numeru, tylko przez rejestratorkę i ta każe dzwonić tylko we wtorki i środy po 16, dlatego muszę czekać cały tydzień :/ Myślałam, że czegoś się do tego czasu dowiem ;) Dziękuję za pomoc :)

    Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • Figulina Autorytet
    Postów: 1159 548

    Wysłany: 1 września 2016, 22:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączę się do wątku, ponieważ dziś odebrałam pierwsze wyniki badań hormonalnych. Moje TSH 3.458 Początkowo myślałam, ze jest ok. bo norma jest do 5.5, ale zostałam oświecona, że to za dużo, ponieważ przy staraniach o dziecko powinna wynosić mniej niż 2.
    W związku z tym mam pytanie, czy długo zajęło wam zbijanie podobnego wyniku do właściwej normy?

    Insulinooporność
    Niedoczynność tarczycy, hashimoto

    03.02.2018 - trzecia inseminacja :)
    iv09bd3mz2x39jc3.png
  • Maciejowa Autorytet
    Postów: 1315 352

    Wysłany: 2 września 2016, 05:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbijanie Tsh idzie w miarę szybko więc szoruj do endokrynologa i do dzieła :)

    Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 2 września 2016, 08:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Figulina wrote:
    Dołączę się do wątku, ponieważ dziś odebrałam pierwsze wyniki badań hormonalnych. Moje TSH 3.458 Początkowo myślałam, ze jest ok. bo norma jest do 5.5, ale zostałam oświecona, że to za dużo, ponieważ przy staraniach o dziecko powinna wynosić mniej niż 2.
    W związku z tym mam pytanie, czy długo zajęło wam zbijanie podobnego wyniku do właściwej normy?


    a pozostałe hormony tarcczycy?
    samo tsh nic nie mówi!

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 września 2016, 11:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracam do Was. Troszkę się nie udzielałam ale czytam , czytam ;) Tydzień od brania "ptasiej" dawki Euthyrox minął ( 1/2 tabl. 25), leci drugi. Póki co nie zauważam żadnych zmian :) Może jestem troszkę mniej zmęczona / markotna albo to tylko zmiana w mojej głowie ;) W poniedziałek muszę zrobić progesteron , więc nie wytrzymam z ciekawości i zrobię też tsh, mimo że lekarz zalecił kontrolę po 6 tyg. brania . Dziewczyny wiecie jak to jest :D Nie wytrzymam :P
    Myślicie ,że coś chociaż drgnęło ?
    Buziaki :)

  • hona Koleżanka
    Postów: 39 0

    Wysłany: 2 września 2016, 12:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Nie jestem doswiadczona w kwestii spadkiw tsh,brania tabletek itd.,wiec wtbaczcie,ale niech wypowiedza sie bardziej doswiadczone.Ja rowniez mam tsh ponad norme,ft3 ift4 w gornej granicy normy.Najbardziej jednak niepokoja mnie bardzo wysokie anty TPO i anty TG.Powiedzcie mi prosze,mam wizyte w poniedzialek,czy te przeciwciala rowniez wplywaja na szanse zajscia w ciaze,tzn.obnizaja ta szanse?Mam metlik w glowie,poronilam w kwietniu,chcemy starac sie o rodzenstwo dla mlodego.Jestem przearozona.Pewnie czym nizsze przeciwciala tym lepiej,niestety moje aTPO przy normie <60 wynosza >2000.Prosze o odpowiedz,co o tym myslicie?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 września 2016, 15:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różowy_Kordonek wrote:
    Ktoś jest w podobnej sytuacji?
    ja mam hashimoto i ze względu na ciążę, biorę jod (zalecenie endokrynologa).
    Jod w ciąży jest bardzo ważny dla dziecka, takie jest stanowisko Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 września 2016, 15:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    "zapalne choroby tarczycy np choroba Hashimoto nie stanowi przeciwwskazania do profilaktyki - ze względu na dobro płodu. Kiedyś formułowano takie przeciwwskazanie, gdyż jod ma działanie nasilające procesy immunologiczne. Jednakże takie działanie 150 ug jodu dziennie jest dyskusyjne, po drugie - nasilenie niedoczynności tarczycy w przebiegu choroby Hashimoto można wyrównać lekami. "
    -> http://www.endokrynologia.net/tarczyca/tarczyca-ci%C4%85%C5%BCa

‹‹ 179 180 181 182 183 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego