Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 6 września 2016, 17:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kea06 wrote:
    No to super :) ostatni raz moje tsh wynosiło 3, ft3 cos kolo 2,3 (norma była od 2) ... a ft4 0,8 (norma od 0,9). Przeciwciała zrobię dopiero po 6 tyg. brania Euthyrox. Już wtedy szystko za jednym zamachem :)


    no to masz podobną pozycję startową do mojej. chociaż ja miewałam i dużo gorsze wyniki, tylko trafiałam na słabych lekarzy, którzy nie widzieli problemu.
    aktualnie jestem na dawce 62,5 (zwiększana od początku roku stopniowo od 25tki) i z niecierpliwością czekam badania w listopadzie jak to teraz będzie wyglądać. chociaż po samym samopoczuciu moge stwierdzić, że na pewno jest dużo lepiej.

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • Dorola31 Autorytet
    Postów: 500 539

    Wysłany: 6 września 2016, 18:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:)
    Rzadko się udzielam na forach choć zaglądam tu prawie codziennie.

    Chciałabym abyście powiedziały mi co o tym myślicie, podpowiedziały co powinnam zrobić bo sama to nie bardzo wiem.

    A więc dwa miesiące temu mój wynik TSH wynosił 3,430. Endokrynolog przepisała mi dawkę Letrox 75. Dziś odebrałam wyniki i TSH wynosi 1,470.

    Endo powiedziała mi na pierwszej wizycie, że jeśli wyniki mi się poprawią to już nie muszę brać Letroxu i nie muszę do niej na wizytę przychodzić. Ale jeśli odstawię Letrox to TSH nie pójdzie w górę?
    Boję się trochę go odstawiać bo walczę o dzidziusia a jestem już po dwóch stratach...

    Bardzo Was proszę o radę

    Kochać Cię było łatwo, zapomnieć niemożliwe...
    Mateuszek 26tc [*]
    Maleństwo 6/9tc [*]
    Michaś moja miłość <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 września 2016, 18:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ines. wrote:
    no to masz podobną pozycję startową do mojej. chociaż ja miewałam i dużo gorsze wyniki, tylko trafiałam na słabych lekarzy, którzy nie widzieli problemu.
    aktualnie jestem na dawce 62,5 (zwiększana od początku roku stopniowo od 25tki) i z niecierpliwością czekam badania w listopadzie jak to teraz będzie wyglądać. chociaż po samym samopoczuciu moge stwierdzić, że na pewno jest dużo lepiej.


    No to muszę powiedzieć ,że u mnie przy mikro dawce ( 12,5 ) w środę mijają dwa tyg. i również czuję poprawę w nastroju :) Jestem mniej płaczliwa i narzekająca ^^ to fajne uczucie ;D

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 września 2016, 18:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorola31 wrote:
    Hej dziewczyny:)
    Rzadko się udzielam na forach choć zaglądam tu prawie codziennie.

    Chciałabym abyście powiedziały mi co o tym myślicie, podpowiedziały co powinnam zrobić bo sama to nie bardzo wiem.

    A więc dwa miesiące temu mój wynik TSH wynosił 3,430. Endokrynolog przepisała mi dawkę Letrox 75. Dziś odebrałam wyniki i TSH wynosi 1,470.

    Endo powiedziała mi na pierwszej wizycie, że jeśli wyniki mi się poprawią to już nie muszę brać Letroxu i nie muszę do niej na wizytę przychodzić. Ale jeśli odstawię Letrox to TSH nie pójdzie w górę?
    Boję się trochę go odstawiać bo walczę o dzidziusia a jestem już po dwóch stratach...

    Bardzo Was proszę o radę


    Niestety, dopiero zaczynam swoją "przygodę " z TSH i Euthyroxem :/ Ale myślałabym podobnie jak Ty... Może opinia innego endokrynologa by się przydała :)

  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 6 września 2016, 19:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorola31 wrote:
    Hej dziewczyny:)
    Rzadko się udzielam na forach choć zaglądam tu prawie codziennie.

    Chciałabym abyście powiedziały mi co o tym myślicie, podpowiedziały co powinnam zrobić bo sama to nie bardzo wiem.

    A więc dwa miesiące temu mój wynik TSH wynosił 3,430. Endokrynolog przepisała mi dawkę Letrox 75. Dziś odebrałam wyniki i TSH wynosi 1,470.

    Endo powiedziała mi na pierwszej wizycie, że jeśli wyniki mi się poprawią to już nie muszę brać Letroxu i nie muszę do niej na wizytę przychodzić. Ale jeśli odstawię Letrox to TSH nie pójdzie w górę?
    Boję się trochę go odstawiać bo walczę o dzidziusia a jestem już po dwóch stratach...

    Bardzo Was proszę o radę


    lekarzem nie jestem, więc broń boze się nie sugeruj. mogę doradzić tyle co mnie mój endo wyszkolił i tyle co się oczytałam przez ostatnie kilka lat.
    zacznijmy od początku, jak pozostałe badania tarczycy?

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • Dorola31 Autorytet
    Postów: 500 539

    Wysłany: 6 września 2016, 19:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    FT3 3,04
    FT4 1,14


    Poprzednim razem nie pamiętam dokładnie jakie miałam tego wyniki ale endo mówiła, że są dobre

    Kochać Cię było łatwo, zapomnieć niemożliwe...
    Mateuszek 26tc [*]
    Maleństwo 6/9tc [*]
    Michaś moja miłość <3
  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 6 września 2016, 19:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorola31 wrote:
    FT3 3,04
    FT4 1,14


    Poprzednim razem nie pamiętam dokładnie jakie miałam tego wyniki ale endo mówiła, że są dobre


    a jakie normy?

    to ważne bo różne laboratoria mogąróżnie podawać.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2016, 19:51

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • Dorola31 Autorytet
    Postów: 500 539

    Wysłany: 6 września 2016, 19:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    FT3 norma od 1,71 do 3,71
    FT4 norma od 0,7 do 1,48
    TSH norma od 0,350 do 4,940

    Kochać Cię było łatwo, zapomnieć niemożliwe...
    Mateuszek 26tc [*]
    Maleństwo 6/9tc [*]
    Michaś moja miłość <3
  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 6 września 2016, 19:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    FT4 56.41% [ wynik 1.14, norma (0.7 - 1.48)]

    FT3 66.50% [ wynik 3.04, norma (1.71 - 3.71)]


    najgorzej nie jest, ale szału nie ma. celem jest dążenie do górnej granicy normy. badałaś kiedykolwiek przeciwciała anty-tpo i anty-tg?

    anyway ja bym leków nie odstawiała i skonsultowała z innym lekarzem.

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • Dorola31 Autorytet
    Postów: 500 539

    Wysłany: 6 września 2016, 20:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poza tymi trzema wynikami nie robiłam nic innego.
    Jutro poszukam innego endokrynologa bo też wydaje mi się dziwne, że kazała mi od tak odstawić tabletki.

    Dziękuję bardzo za pomoc:)

    Kochać Cię było łatwo, zapomnieć niemożliwe...
    Mateuszek 26tc [*]
    Maleństwo 6/9tc [*]
    Michaś moja miłość <3
  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 6 września 2016, 20:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie ma za co :)

    zbadaj sobie na własną rękę w laboratorium anty-tpo i anty-tg, koszt każdego to ok. 20 zł i najlepiej od razu z tym udaj się do innego endo, od razu będziesz miała jasność sytuacji.





    swoją drogą kolejny raz się zaskakuje, że lekarz przepisuje leki bez zbadania przeciwciał i źródła nieprawidłowości :| chyba, że powiedziała jaka jest przyczyna takich wyników?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2016, 20:05

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • Dorola31 Autorytet
    Postów: 500 539

    Wysłany: 6 września 2016, 20:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic właśnie nie mówiła.
    Co więcej stwierdziła, że mój wynik tsh 3,430 jest w normie i nie wie po co przyszłam.
    Dopiero jak powiedziałam , że staram się o dziecko a jestem już po jednej stracie połtora roku temu oraz drugiej w kwietniu tego roku to stwierdziła, że dobrze będzie zbić tsh do 1 - 1,4

    Kochać Cię było łatwo, zapomnieć niemożliwe...
    Mateuszek 26tc [*]
    Maleństwo 6/9tc [*]
    Michaś moja miłość <3
  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 6 września 2016, 20:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    :O

    koniecznie idź do innego. swoją drogą trafienie na dobrego endo to nie taka prosta sprawa. u mnie sie udało po 6 latach i czterech nieudanych... wszędzie było tak jak u Ciebie. czego ja chce iz czym w ogóle przyszłam.

    daj znać jak przeciwciała :) powodzenia!

    btw nie wiem skąd jesteś ale pomóc może w poszukiwaniach znanylekarz i forum na gazeta.pl dziewczyny tam polecają albo odradzają endokrynologów.

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • Dorola31 Autorytet
    Postów: 500 539

    Wysłany: 6 września 2016, 20:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jelenia Góra:)
    To w takim razie biorę się za poszukiwania nowego endokrynologa.

    Pozdrawiam

    Kochać Cię było łatwo, zapomnieć niemożliwe...
    Mateuszek 26tc [*]
    Maleństwo 6/9tc [*]
    Michaś moja miłość <3
  • hona Koleżanka
    Postów: 39 0

    Wysłany: 6 września 2016, 21:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ines nie mam uczulenia na laktoze,przynajmniej nie potwierdzona.Juz tu chyba wczesniej pytalam,ale nie uzyskalam odpowiedzi.Jak to tak naprawde jest z glutenem i laktoza?Stosujecie jakas diete?Ja zauwazylam,ze jak zjem ryz,badz cos na mleku,bo uwielbiam,to w brzuchu mam prawdziwa rewolucje,nie mam biegunek,ale te odglosy i straszne gazy (przepraszam) sa nie do zniesienia.Myslicie,ze to ma cos wspolnego z Hashimoto?

  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 7 września 2016, 08:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    na to pytanie Ci nie odpowiem, bo ja raczej nie mam żadnych uczuleń pokarmowych. jem wszystko i nie stosuje żadnej konretnej diety poza rozsądkiem.
    wiem, że euthyrox zawiera laktoze, letrox nie.

    nie zgłębiałam dokładniej zależności hashimoto a dieta, wiem, że niby jest, ale po prostu nie chce popadać w paranoje...

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • ;oniqa Autorytet
    Postów: 2609 2640

    Wysłany: 7 września 2016, 09:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry ja dzisiaj do gina sie wybieram jutro badania na tarzyce a w czwartek 15 do endokrynologa tez sie zmagam z wysokim TSh czasami nawet wynosi 14

    ibm2io4pkxnx632u.png

    3jgx3e3kb044oxco.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 września 2016, 11:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ;oniqa wrote:
    dzień dobry ja dzisiaj do gina sie wybieram jutro badania na tarzyce a w czwartek 15 do endokrynologa tez sie zmagam z wysokim TSh czasami nawet wynosi 14
    Kurcze powiem Ci wysoko, a robisz samo tsh? Mam nadzieje ze zażywasz jakieś leki? Chyba jeszcze nie spotkałam się z takim wynikiem

  • Dorola31 Autorytet
    Postów: 500 539

    Wysłany: 8 września 2016, 15:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A więc jestem już po konsultacji z innym endokrynologiem. Co prawda tylko telefonicznej bo terminy mają takie, że ho ho...

    Ale do rzeczy:)

    Powiedziałam mu jak się sprawy mają i absolutnie nie mam odstawiać leków ani nawet zmniejszać dawki - mam brać jak brałam.


    Kochać Cię było łatwo, zapomnieć niemożliwe...
    Mateuszek 26tc [*]
    Maleństwo 6/9tc [*]
    Michaś moja miłość <3
  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 8 września 2016, 17:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorola31 wrote:
    A więc jestem już po konsultacji z innym endokrynologiem. Co prawda tylko telefonicznej bo terminy mają takie, że ho ho...

    Ale do rzeczy:)

    Powiedziałam mu jak się sprawy mają i absolutnie nie mam odstawiać leków ani nawet zmniejszać dawki - mam brać jak brałam.


    no i super :) przynajmniej wiesz na czym stoisz i się nie będziesz denerwować. kiedy wizyta? mówił coś o przeciwciałach?



    mogłam iść na medycyne :D :D :D

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2016, 17:06

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
‹‹ 181 182 183 184 185 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego