Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 14 września 2016, 21:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    narazie zrób samo tsh, ft3 i ft4. zobaczysz co wyjdzie i ewentualnie wtedy zrobisz przeciwciała anty-tg i anty-tpo.

    jak chcesz podasz wyniki to Ci podpowiemy, bo norma laboratoryjna to nie zawsze jest do końca norma :/

    przy hormonach tarczycy nie ma znaczenia dzień cyklu jak i nie trzeba być naczczo.

    Kea06 lubi tę wiadomość

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • Kasiula09 Autorytet
    Postów: 2497 1837

    Wysłany: 14 września 2016, 21:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok dziekuje bardzo, jutro jak mi sie uda to zrobie i z wynikami sie odezwe :-)

    ines. lubi tę wiadomość

    3jgx43r8irebp29g.png
    iv09ej28dcmqad95.png
  • Kasiula09 Autorytet
    Postów: 2497 1837

    Wysłany: 15 września 2016, 12:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam wyniki TSH 1,93 norma 0,27-4,2
    FT3 3,23 norma 2,57-4,43
    FT4 16,70 norma 11,971-21,882
    chyba dobre?

    3jgx43r8irebp29g.png
    iv09ej28dcmqad95.png
  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 15 września 2016, 18:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula09 wrote:
    mam wyniki TSH 1,93 norma 0,27-4,2
    FT3 3,23 norma 2,57-4,43
    FT4 16,70 norma 11,971-21,882
    chyba dobre?

    całkiem ok.

    FT4 47.71% [ wynik 16.7, norma (11.971 - 21.882)]
    FT3 35.48% [ wynik 3.23, norma (2.57 - 4.43)]


    mogłoby być lepiej, ale w sumie wątpie czy którykolwiek lekarz włączyłby leczenie.
    jak chcesz to na wszelki wypadek możesz sprawdzić przeciwciała.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2016, 21:56

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • laila_25 Autorytet
    Postów: 1041 572

    Wysłany: 15 września 2016, 21:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula09 wrote:
    mam wyniki TSH 1,93 norma 0,27-4,2
    FT3 3,23 norma 2,57-4,43
    FT4 16,70 norma 11,971-21,882
    chyba dobre?

    Jesli planujesz ciaze, a zapewne planujesz skoro tu jestes to musisz TSH pilnowac.
    Norma jest do 2,5 dla kobiety planujacej ciaze. Teraz dazy sie nawet do 2-2,3.
    Wiec takie o.. leczenia nie dostaniesz ale jak zajdziesz sprawdz TSH na samym poczatku ciazy.

    ckai43r82q8wblmu.png
    aniołek 01.02.2016r
  • Marti... Znajoma
    Postów: 27 18

    Wysłany: 19 września 2016, 14:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Staraczki.

    Dopiero co dolaczylam do forum i zainteresowal mnie ten watek, bo w dziecinstwie leczylam tarczyce.

    ciekawia mnie rozne normy.
    Weszlam wlasnie na strone mojej poradni sprawdzic wyniki TSH robione w sierpniu (nie wiedzialam, ze to takie istotne - tak, tak smiejcie sie, ale raczkuje w temacie starania sie i tego co powinnam sprawdzac i na co uwazac).

    ja mam wynik 1.75, a norma jaka podaja to 0,270 - 4,200... tutaj chyba jest ok. zastanawiam sie co jeszcze powinnam sprawdzac ze szczegolna uwaga (rozyczke, toksoplazmoze itp mialam juz robione)... wiem, ze ten watek poswiecony jest konkretnie TSH, wiec mozecie smialo odeslac mnie na inny... narazie ucze sie takze plywac po tym portalu .

    Wszystkiego dobrego Dziewczyny, oby wszystkie starnia byly zwienczone sukcesami :) .. szybkimi sukcesami!!




    Marti

    31 l. , 2cs
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 września 2016, 09:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janess wrote:
    Dziewczyny, zrobiłam dzisiaj drugie badanie po 4 miesiącach Euthuroxu. I wyszło mi tak:
    TSH: 0,541 norma (0,35 - 4,94)
    FT3: 3,32 -> 80,5%
    FT4: 1,24 -> 69,23%

    Widzę, że TSH raczej trzeba będzie pilnować żeby za bardzo nie spadło, ale nie za bardzo wiem jak się odnieść do FT3 i FT4. Pomożecie zinterpretować?
    wyniki masz super :) ft3 i ft4 na przyzwoitym poziomie.

    Co do choroby Gravesa-Basedowa, jeśli brałaś Euthyrox ze względu na niedoczynność, to nie masz tej choroby. Ta choroba występuje przy nadczynności tarczycy. Co prawda Euthyroxem możesz spowodować nadczynność (ja tak miałam), ale jest ona wtedy wynikiem leczenia (zbyt dużej dawki), a nie wywołaniem kolejnej choroby.
    Jest bardzo mało przypadków, żeby człowiek mając chorą tarczycę, miał aż dwie przeciwne choroby tej tarczycy. Zazwyczaj cierpimy na jedną przypadłość, a druga wywołana jest leczeniem.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 września 2016, 09:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo :) Tyle różnych tematów,że nie wiadomo gdzie się wpasować :)

    Jestem już po wynikach , które dodatkowo zlecił mi endokrynolog. Wysłałam je i cyt. doktora : " przesłane wyniki wskazują na prawidłowy potencjał rozrodczy jajników" ;) Więc tutaj wszystko jest w porządku . Za to mam dosyć opóźnioną owulację około 19-20 dc. a cykle mam 31-32-dniowe. Więc nieco inaczej niż pokazuje mi kalendarz ovufriend .
    Zostają jeszcze badania TSH i przciwciał , jutro 4 tydz. z Euthyrox . Jeszcze 2 i znowu się kłujemy.

    Btw. właśnie dzisiaj mam dostać miesiączkę :( Zrobiłam rano test gdyż jak nigdy pobolewają mnie piersi więc jakaś iskierka nadziei ..... ale niestety... jedna krecha :( nawet cień cienia ... Ech.

    Czyli zapisuję się na ponowne starania w październiku ...
    Pozdrawiam Was cieplutko , jak zawsze z resztą ;) :*

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 września 2016, 09:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti... wrote:
    ja mam wynik 1.75, a norma jaka podaja to 0,270 - 4,200... tutaj chyba jest ok. zastanawiam sie co jeszcze powinnam sprawdzac ze szczegolna uwaga (rozyczke, toksoplazmoze itp mialam juz robione)
    Masz bardzo dobry wynik tsh. Za jakiś czas skontroluj sobie jeszcze raz tsh, ale wtedy z ft3 i ft4. Samo tsh to za mało żeby stwierdzić, czy z tarczycą jest wszystko w porządku.
    Przy staraniach najważniejsze są hormony. Na pewno warto sprawdzić prolaktynę i progesteron.
    Jeśli nie obserwujesz cyklu, warto by było zacząć, choćby tylko na 3 cykle, żeby określić długość fazy lutealnej. Zbyt krótka/ długa świadczą o problemach z zagnieżdżeniem zarodka.
    Powodzenia!

    Marti... lubi tę wiadomość

  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 20 września 2016, 17:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janess wrote:
    Dziewczyny, zrobiłam dzisiaj drugie badanie po 4 miesiącach Euthuroxu. I wyszło mi tak:
    TSH: 0,541 norma (0,35 - 4,94)
    FT3: 3,32 -> 80,5%
    FT4: 1,24 -> 69,23%

    Widzę, że TSH raczej trzeba będzie pilnować żeby za bardzo nie spadło, ale nie za bardzo wiem jak się odnieść do FT3 i FT4. Pomożecie zinterpretować?
    Robiłam też badania na TRAb ale muszę czekać 2 tyg na wynik i dopiero z tym wynikiem pójdę do lekarza.

    EDIT 20.09.2016
    Dziwne bo okazało się, że TRAb były już wczoraj... W sumie to wątpię w poprawność wykonania badania. Wynik do poniżej 0,3 i oczywiście na wyniku nie ma normy. W internecie w jednym miejscu piszą że norma to jakoś 1-3 i za mało świadczy o chorobie przysadki, a w innym, że każdy wynik poniżej 1 świadczy o braku choroby Gravesa-Basedowa. Ja już sama nie wiem jak powinno być...


    wyniki masz bardzo ładne :)
    co do ft3 i ft4 to powinno się dążyć by były około górnej granicy, Twoje 80 i 69 % to bardzo dobry wynik.

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • Marti... Znajoma
    Postów: 27 18

    Wysłany: 21 września 2016, 15:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda87 wrote:
    Masz bardzo dobry wynik tsh. Za jakiś czas skontroluj sobie jeszcze raz tsh, ale wtedy z ft3 i ft4. Samo tsh to za mało żeby stwierdzić, czy z tarczycą jest wszystko w porządku.
    Przy staraniach najważniejsze są hormony. Na pewno warto sprawdzić prolaktynę i progesteron.
    Jeśli nie obserwujesz cyklu, warto by było zacząć, choćby tylko na 3 cykle, żeby określić długość fazy lutealnej. Zbyt krótka/ długa świadczą o problemach z zagnieżdżeniem zarodka.
    Powodzenia!
    Dziekuje !!! dobre wytyczne i konkretne. a cykl zaczelam pomiarowac od tego miesiaca, wlacznie z temperatura i lykaniem witamin. takze zaczynamy impreze :)

    Marti

    31 l. , 2cs
  • mikka Autorytet
    Postów: 715 239

    Wysłany: 21 września 2016, 18:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny. Mam pytanie odnośnie anty-TSHR ja w wyniku mam napisane <0,300 (norma 0,00-1,75) więc mieszczę sie w normie, ale potem wyczytalam ze u ludzi zdrowych w ogóle one nie wystepuja..i teraz mam zagwozdkę..
    moje tsh- 1,96
    ft3-3,16 (47,30 %)
    ft4-1,25 (41,03%)- nie za mało %?
    pytam was bo narazie poki co do endokrynologa nie idę bo za 3 tyg ide do szpitala na oddzial na reumatologię na badania bo wyszły mi wysokie ANA- 2560...więc z tego co mowila mi pani dr tam mnie przebadają...
    Z góry dziękuję za pomoc :)

    "Nigdy nie jest za późno, żeby zacząć od nowa, żeby pójść inną drogą i raz jeszcze spróbować. Nigdy nie jest za późno, by na stacji złych zdarzeń, złapać pociąg ostatni i dojechać do marzeń (...)".
    Jan Paweł II
  • gosssiagabrysiowa Autorytet
    Postów: 269 174

    Wysłany: 21 września 2016, 22:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczyne dzis odebralam wyniki mojego tsh .... wkoncu po kilku miesiacach dobierania dawki moje tsh z 5.488 spadlo na 0,998 jestem szczesliwa

    Kea06 lubi tę wiadomość

    f2w33e3kcrry2bu4.png

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 września 2016, 09:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosssiagabrysiowa wrote:
    czesc dziewczyne dzis odebralam wyniki mojego tsh .... wkoncu po kilku miesiacach dobierania dawki moje tsh z 5.488 spadlo na 0,998 jestem szczesliwa


    Hej :)
    Super! Zazdroszczę Ci ale zdrowo :D Za mną dopiero 4 tyg. brania Euthyrox, plus przyszła miesiączka :( Już się doczekać nie mogę aż skończę i zbadam swoje TSH :D

    PS. Czujesz się jakoś inaczej ? Lepiej ? :)

  • hona Koleżanka
    Postów: 39 0

    Wysłany: 22 września 2016, 09:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Odebralam wczoraj wyniki,miesiac temu tsh 5,600 przy normie 0,550-4,780 , wczoraj 3,930.Mialam nadzieje,ze bedzie roslo,mam Hashimoto,nie zaczelam jeszcze brac lekow.Dodam,ze w lipcu tsh 0,017.Tez tak mialyscie,ze poczatkowo to tsh skakalo z niedoczynnosci w nadczynnosc?Czuje sie tak podle,ze az nie chce mi sie zyc :-( Kiedy to sie wreszcie unormuje?

  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 22 września 2016, 10:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hona wrote:
    Hej
    Odebralam wczoraj wyniki,miesiac temu tsh 5,600 przy normie 0,550-4,780 , wczoraj 3,930.Mialam nadzieje,ze bedzie roslo,mam Hashimoto,nie zaczelam jeszcze brac lekow.Dodam,ze w lipcu tsh 0,017.Tez tak mialyscie,ze poczatkowo to tsh skakalo z niedoczynnosci w nadczynnosc?Czuje sie tak podle,ze az nie chce mi sie zyc :-( Kiedy to sie wreszcie unormuje?


    yyyyyyy nie rozumiem. "Mialam nadzieje,ze bedzie roslo" co? chyba spadało? skąd wiesz, że masz hashimoto na podstawie samego tsh? i skoro niby je masz dlaczego nie zaczęłaś brać leków?samo sie nie unormuje...

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • hona Koleżanka
    Postów: 39 0

    Wysłany: 22 września 2016, 10:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam robione usg i badalam przeciwciala,aTPO mam >2000 przy normie <60 a anty TG mam 563 przy normie <33. Lekarz powiedzial,ze dla niego lepiej by bylo,gdyby tsh wynosilo nawet 10,bo wiedzialby w ktorym kierunku zmierza choroba.To sa moje pocztki z Hashimoto,nie wiem co i jak,nie wiem kogo sluchac :-(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2016, 10:17

  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 22 września 2016, 10:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lekarz mówił dlaczego nie włączył Ci leczenia? co z ft4 i ft3?

    polecam książkę 'jak żyć z hashimoto" i stronę http://www.endokrynologia.net/tarczyca-podstawowe-informacje , dowiesz się wiecej o tym, z czym się zmagasz.

    nie dziwie sie, że czujesz się podle przy takich wynikach, dziwie sie, że w ogóle masz siłe z łóżka wstawać.

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • hona Koleżanka
    Postów: 39 0

    Wysłany: 22 września 2016, 10:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzial,ze dopoki nie okaze sie dokad ta choroba zmierza i dopoki nie pozna jej dynamiki to trzeba sie wstrzymac z podawaniem leku,zeby nie wyrzadzic mi krzywdy.Jutro mam do niego dzwonic przekazac wynik,zobacze co powie.Powiem mu,ze czuje sie coraz gorzej i teraz,gdy znam objawy tej choroby,ktore wczesniej laczylam z czym innym,mam ich naprawde duzo.
    Co do ksiazki,to maz mi ja zakupil.Czytam,chociaz czasami nawet nie wiem o czym czytam,mam jakies totalne zacmienie mozgu.Za link dziekuje,poczytam

    Skierowanie dostalam teraz od lekarza,ktory jest moim wujkiem,uwielbia gadac a ja w calym tym zamieszaniu nawet nie sprawdzilam,czy jest tam tez ft3 i ft4,okazalo sie ze nie ma.Bede musiala powtorzyc,chociaz o ile mnie pamiec nie myli ,lekarz powiedzial,ze na tym etapie bedzie potrzebowal tylko tsh.

  • ines. Autorytet
    Postów: 2747 1380

    Wysłany: 22 września 2016, 11:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak masz przeciwciała takie wysokie kluczowe jest ustawienie dawki na podstawie ft3 i ft4. tak przynajmniej mój endo gada, on znowu mówi, że na TSH w ogóle póki co nie patrzymy. ufam mu, bo po wycieczkach przez kilka lat po różnych endo jedyny wreszcie ustabilizował mi tarczyce i czuje się jak człowiek. no ale widomo, co lekarz to podejście, Twój na pewno też ma jakiś plan.

    wiesz co może gadaj mu, że sie bardzo źle czujesz, że już nie masz siły. no i powiedz też, że planujesz ciążę i zależy Ci na jak najszybszym rozpocząciu leczenia. może go przymusi do działania.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2016, 11:26

    Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
‹‹ 183 184 185 186 187 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania i rozwój

W OvuFriend mocno wierzymy, że moc danych może zrewolucjonizować kwestie związane z płodnością i wesprzeć wiele kobiet w poznaniu swojej płodności, szybszym zajściu w ciążę lub wykryciu na wczesnym etapie potencjalnych problemów ze zdrowiem hormonalnym.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego