Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 18 czerwca 2016, 10:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    0.93-1.7

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 czerwca 2016, 10:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki69 wrote:
    0.93-1.7
    Niki69 wrote:
    Ft4 też robiłam i niestety trochę za niskie 0.8
    trochę??? Przecież jest poniżej normy! a powinno wynosić co najmniej 50% tej normy
    Endo nic ci na to nie mówił???

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 18 czerwca 2016, 11:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedziała że to normalne przy wzroście tsh kazała zwiększyć dawkę euthyroxu i zobaczyć jak będzie dalej

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 18 czerwca 2016, 12:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy takim tsh i ft4 poniżej normy na ciążę na razie się nie zapatruj. Bierz eutryhox i powtorz wyniki za 4-6tyg.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 18 czerwca 2016, 12:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem właśnie ale widzisz na monitoringu wyszło że pecherzyk lada chwila pęknie i lekarz kazał się starać. Do tej pory tsh było ok a jak udało się wreszcie uformować lh fsh i estradiolu i wreszcie urosła mi endo i pęcherzyk to nagle pojawił się problem... w czwartek cieszyłem się że będzie owu a w piątek cały czar poszedł bo dostałam wyniki

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 czerwca 2016, 12:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki69 wrote:
    Powiedziała że to normalne przy wzroście tsh
    niskie ft4 a wysokie tsh świadczy o niedoczynności tarczycy, więc tu nie mam zastrzeżeń.
    Ale niskie, a poniżej normy ft4 to już spora różnica...
    Moje ft4 wynosiło 54,70% i dlatego lekarz nie widział przeciwwskazań do starań...

    Wydaje mi się, że będziesz potrzebować sporej dawki leku.

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 18 czerwca 2016, 13:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żeby utrzymac ciążę hormony tarczycy muszą być chociaż na minimalnym poziomie 40-50% żeby dziecko miało skąd czerpać.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 18 czerwca 2016, 14:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak wszystko wiem tylko czemu lekarz nie kazał zaprzestać działać w te dni owulacji? Przecież nawet jak coś zalapie to potem może być kiepsko...

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 czerwca 2016, 22:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wyniki bardzo się zmieniają w zależności od dnia nawet. Mi poprzednio przy tej samej dawce w odstępie miesiąca Tsh wyszło identyczne 1,5 a ft4 raz było 124% a drugim razem 53%. Mój endokrynolog powiedział że żeby ft3 i ft4 tak nie skakało to powinnam przynajmniej 2-3 miesiace mieć stałą dawkę (ja miałam zmieniana co ok. 6 tyg.)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 18 czerwca 2016, 23:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Mój endokrynolog powiedział że żeby ft3 i ft4 tak nie skakało to powinnam przynajmniej 2-3 miesiace mieć stałą dawkę (ja miałam zmieniana co ok. 6 tyg.)
    nieźle...
    ja też mam dawkę zmienianą co 6 tygodni, ale mi tak ft4 nie skacze.
    15.02.2016 - tsh 5,21 ft4 54,70% (pierwsze badanie)
    wizyta u endo 24.02 - przepisana dawka 25 i 50 - >
    13.04.2016 - tsh 2,57 ft4 71,50%
    przepisana dawka 75 - >
    27.05.2016 - tsh 0,69 ft4 69,20%

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 19 czerwca 2016, 00:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to może u mnie ten skok był wywołany zmianą dawki nie mam pojęcia

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 19 czerwca 2016, 09:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po zmianie dawki euthyroxu na większą tsh powinno spaść a ft4 wzrosnac. Ja dawki mam teraz zmieniane co 4tyg.,przed ciąża co 6tyg.i nigdy nie mialam takich skoków,zawsze hormony ładnie reagowaly,teraz też są na srednim poziomie 50-60%. Zbadaj prolaktyne,również po obciazeniu,czasem blokuje tsh,a tarczyce zbadaj za 6tyg.od zmiany dawki.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 19 czerwca 2016, 10:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotąd nigdy nie miałam takich skoków więc byłam w ogromnym szoku :O jutro zrobię prolaktyne. Zawsze była w normie za to lh fsh i estradiolu poniżej normy...:/ teraz są w normie po brania clo

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 19 czerwca 2016, 10:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A słyszeliście o tym że poziom tsh badany danego dnia obrazuje stan sprzed miesiaca a ft4 zawsze z rana przed tabletka są niższe? Ja już głupieje. Napisałam do mojego gin on kazał próbować w owulacje napisałam wczoraj do Pani endokrynolog i ona też nie kazała się martwić i że nawet jak dojdzie do zapłodnienia to poziom tsh będzie mniejszy po tym że biorę większą dawkę. Głupia już jestem. Niby powinnam ich słuchać ślę ja zawsze mam wątpliwości

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 czerwca 2016, 11:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki69 wrote:
    A słyszeliście o tym że poziom tsh badany danego dnia obrazuje stan sprzed miesiaca a ft4 zawsze z rana przed tabletka są niższe?
    tak :)
    przed badaniem należy nie brać tabletki żeby poznać niezaburzony poziom ft4.

    Niki69 wiem, że to nie miłe co napiszę, ale twój organizm sam zdecyduje czy pozwoli na ciążę czy ją odrzuci i ty nie masz na to większego wpływu ;)
    Może to zająć cykl... lub wiele cykli...
    Przy lekach poziom ft4 powinien wzrosnąć, ale to wymaga czasu i dobrze dobranej dawki.
    Jeśli oboje lekarze nie widzą problemu, to działajcie. Nie martw się na zapas.
    W momencie, w którym poinformujesz endo o ciąży, dostaniesz jeszcze większą dawkę leku.
    A do tego czasu, twój organizm sam będzie decydował czy pozwoli na ciąże.

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 19 czerwca 2016, 11:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz rację;) dziękuję za szczera i pomocna opinie.
    Mnie tylko zastanawia jedno lecze się już z rok na tarczyce miałam robione dwa razy usg i wszystko ok raz biopsje i też ok. Tsh ładnie spadło i przez cały ten czas wahadło się 1-2 a raz nawet 0.6. Czemu nagle teraz w przeciągu miesiąca kiedy miałam tak w miarę ok skończyło o tyko. To mnie nurtuje

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 czerwca 2016, 16:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda87 wrote:
    nieźle...
    ja też mam dawkę zmienianą co 6 tygodni, ale mi tak ft4 nie skacze.
    15.02.2016 - tsh 5,21 ft4 54,70% (pierwsze badanie)
    wizyta u endo 24.02 - przepisana dawka 25 i 50 - >
    13.04.2016 - tsh 2,57 ft4 71,50%
    przepisana dawka 75 - >
    27.05.2016 - tsh 0,69 ft4 69,20%

    Mi ft4 tak skoczyło na tej samej dawce, tylko pierwsze badanie było po 6 tyg na eythyroxie 88 a drugie po 10 tyg. Na początku lipca zrobię ponownie badania i zobaczę co tym razem wyszło (od poprzednich badań biorę już euthyrox 100.

    Niki a może miałaś jakiś stres w ostatnim czasie? Tarczyca jest na to bardzo wrażliwa...

  • Niki69 Ekspertka
    Postów: 574 99

    Wysłany: 19 czerwca 2016, 16:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko wrote:
    Niki a może miałaś jakiś stres w ostatnim czasie? Tarczyca jest na to bardzo wrażliwa...

    Wiesz co w sumie to ja ciągle wszystkim się przejmuje itp... ostatnio przy tej kuracji clo miałam stres że nie wychodzi itp i praktycznie cały miesiąc miałam stany złego nastroju nic mi się nie chciało ale takiego silnego stresu nie miałam

    3jgx3e3k6oetpx65.png
  • szatynka Autorytet
    Postów: 1505 639

    Wysłany: 20 czerwca 2016, 14:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.
    Mam niedoczynność tarczycy Hashimoto. Od kilku lat jestem na Euthyrox od pon.do piątku dawka 50 a sobota i niedziela 75. Przed rozpoczęciem starań oprócz tsh co warto skontrolować Ft3 czy Ft4 czy to i to?

    <3 zem3j48aw2uaagxd.png <3
    <3 zem3wn15b4i4bt7c.png <3

    18.06.2016r. [*] 6tc Aniołek - w mym sercu na zawsze <3
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 20 czerwca 2016, 14:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrób tsh,ft3 i ft4. Dobrze gdyby hormony byly na poziomie min.50%.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

‹‹ 171 172 173 174 175 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego