TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Wiem właśnie ale widzisz na monitoringu wyszło że pecherzyk lada chwila pęknie i lekarz kazał się starać. Do tej pory tsh było ok a jak udało się wreszcie uformować lh fsh i estradiolu i wreszcie urosła mi endo i pęcherzyk to nagle pojawił się problem... w czwartek cieszyłem się że będzie owu a w piątek cały czar poszedł bo dostałam wyniki
-
nick nieaktualnyNiki69 wrote:Powiedziała że to normalne przy wzroście tsh
Ale niskie, a poniżej normy ft4 to już spora różnica...
Moje ft4 wynosiło 54,70% i dlatego lekarz nie widział przeciwwskazań do starań...
Wydaje mi się, że będziesz potrzebować sporej dawki leku. -
nick nieaktualnyAle wyniki bardzo się zmieniają w zależności od dnia nawet. Mi poprzednio przy tej samej dawce w odstępie miesiąca Tsh wyszło identyczne 1,5 a ft4 raz było 124% a drugim razem 53%. Mój endokrynolog powiedział że żeby ft3 i ft4 tak nie skakało to powinnam przynajmniej 2-3 miesiace mieć stałą dawkę (ja miałam zmieniana co ok. 6 tyg.)
-
nick nieaktualnyBuko wrote:Mój endokrynolog powiedział że żeby ft3 i ft4 tak nie skakało to powinnam przynajmniej 2-3 miesiace mieć stałą dawkę (ja miałam zmieniana co ok. 6 tyg.)
ja też mam dawkę zmienianą co 6 tygodni, ale mi tak ft4 nie skacze.
15.02.2016 - tsh 5,21 ft4 54,70% (pierwsze badanie)
wizyta u endo 24.02 - przepisana dawka 25 i 50 - >
13.04.2016 - tsh 2,57 ft4 71,50%
przepisana dawka 75 - >
27.05.2016 - tsh 0,69 ft4 69,20%
-
Po zmianie dawki euthyroxu na większą tsh powinno spaść a ft4 wzrosnac. Ja dawki mam teraz zmieniane co 4tyg.,przed ciąża co 6tyg.i nigdy nie mialam takich skoków,zawsze hormony ładnie reagowaly,teraz też są na srednim poziomie 50-60%. Zbadaj prolaktyne,również po obciazeniu,czasem blokuje tsh,a tarczyce zbadaj za 6tyg.od zmiany dawki.
-
A słyszeliście o tym że poziom tsh badany danego dnia obrazuje stan sprzed miesiaca a ft4 zawsze z rana przed tabletka są niższe? Ja już głupieje. Napisałam do mojego gin on kazał próbować w owulacje napisałam wczoraj do Pani endokrynolog i ona też nie kazała się martwić i że nawet jak dojdzie do zapłodnienia to poziom tsh będzie mniejszy po tym że biorę większą dawkę. Głupia już jestem. Niby powinnam ich słuchać ślę ja zawsze mam wątpliwości
-
nick nieaktualnyNiki69 wrote:A słyszeliście o tym że poziom tsh badany danego dnia obrazuje stan sprzed miesiaca a ft4 zawsze z rana przed tabletka są niższe?
przed badaniem należy nie brać tabletki żeby poznać niezaburzony poziom ft4.
Niki69 wiem, że to nie miłe co napiszę, ale twój organizm sam zdecyduje czy pozwoli na ciążę czy ją odrzuci i ty nie masz na to większego wpływu
Może to zająć cykl... lub wiele cykli...
Przy lekach poziom ft4 powinien wzrosnąć, ale to wymaga czasu i dobrze dobranej dawki.
Jeśli oboje lekarze nie widzą problemu, to działajcie. Nie martw się na zapas.
W momencie, w którym poinformujesz endo o ciąży, dostaniesz jeszcze większą dawkę leku.
A do tego czasu, twój organizm sam będzie decydował czy pozwoli na ciąże. -
Masz rację dziękuję za szczera i pomocna opinie.
Mnie tylko zastanawia jedno lecze się już z rok na tarczyce miałam robione dwa razy usg i wszystko ok raz biopsje i też ok. Tsh ładnie spadło i przez cały ten czas wahadło się 1-2 a raz nawet 0.6. Czemu nagle teraz w przeciągu miesiąca kiedy miałam tak w miarę ok skończyło o tyko. To mnie nurtuje -
nick nieaktualnyMagda87 wrote:nieźle...
ja też mam dawkę zmienianą co 6 tygodni, ale mi tak ft4 nie skacze.
15.02.2016 - tsh 5,21 ft4 54,70% (pierwsze badanie)
wizyta u endo 24.02 - przepisana dawka 25 i 50 - >
13.04.2016 - tsh 2,57 ft4 71,50%
przepisana dawka 75 - >
27.05.2016 - tsh 0,69 ft4 69,20%
Mi ft4 tak skoczyło na tej samej dawce, tylko pierwsze badanie było po 6 tyg na eythyroxie 88 a drugie po 10 tyg. Na początku lipca zrobię ponownie badania i zobaczę co tym razem wyszło (od poprzednich badań biorę już euthyrox 100.
Niki a może miałaś jakiś stres w ostatnim czasie? Tarczyca jest na to bardzo wrażliwa... -
Buko wrote:Niki a może miałaś jakiś stres w ostatnim czasie? Tarczyca jest na to bardzo wrażliwa...
Wiesz co w sumie to ja ciągle wszystkim się przejmuje itp... ostatnio przy tej kuracji clo miałam stres że nie wychodzi itp i praktycznie cały miesiąc miałam stany złego nastroju nic mi się nie chciało ale takiego silnego stresu nie miałam -
Hej dziewczyny.
Mam niedoczynność tarczycy Hashimoto. Od kilku lat jestem na Euthyrox od pon.do piątku dawka 50 a sobota i niedziela 75. Przed rozpoczęciem starań oprócz tsh co warto skontrolować Ft3 czy Ft4 czy to i to?