TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
-
WIADOMOŚĆ
-
8malina-idź koniecznie do lekarza! Teoretycznie może TSH samo spaść,ale nie dlatego,że samo spada ale dlatego,że organizm nie funkcjonuje prawidłowo!
Mój przykład-robiłam TSH 3 lata temu-wyniosło 1,4, lekarze twierdzili,że mieści się w parametrach, wszystko OK (teraz wiem,że 1,4 do zajścia w ciązę jest prawdopodobnie za wysokie), w poprzednim cyklu znów robiłam badania i TSH wyszło mi 0,55-teoretycznie mieszczę się normach laboratorium, ale tak naprawdę jest za niskie.TSH spadło mi samo,ale mój organizm źle funkcjonuje:niepłodność, wypadają mi włosy, mam dołki, jestem zmęczona i mam mnóstwo innych objawów wskazujących na niedoczynność tarczycy.Ponadto mam od jakieś 1,5-2 lat niską temperaturę ciała.
Co do zdania" w rodzinie nie było takich prz\ypadków"- w mojej rodzinie również: mama zaszła w ciązę bez problemu i urodziła 2 zdrowych dzieci( w tym mnie:-) ), moja siostra ma 3 dzieci-zachodziła bardzo szybko, inne kobiety w mojej rodzinie też nie miały problemów.A ja, niestety, mam!
Także, kochana-idź koniecznie do lekarza.Trzymam kciuki!Limerikowo lubi tę wiadomość
" Bóg nie wysyła nas na pole bitwy bez potrzebnego nam sprzętu" -
gosia89 wrote:8malina 3,16 dla starajacych to duzo. Lekarze endokrynolodzy mówia ze najlepsze tsh to kolo 1-2
Postaram się odpowiedziec na Twoje pytania.
1. Pewności nie mam ale bez tabletek raczej nie spadnie.
2. Nie bedziesz ich brala zawsze, tylko tak dlugo az tsh spadnie. Potem sie powoli odstawia tabletki.
3. Biorę Euthyrox i żadnych skutków ubocznych nie odczuwam.
a propos punktu 2 jak sie zacznie tabsy na tarczyce to raczej na cale zycie, nieleczona tarczyca daje rozne objawy, tak samo jak nie mozna leczyc nadcisnienia i sobie zarzucic bo wraca nadcis z powrotem
nie jest to jakis przykry obowiazek tab Euthoryxu rano 20-30min przed snoadaniem by ok sie wchlonela ale zwykla rutyna -
ja zaszlam z tsh kolo 2, oczyw najlepiej jest ponizej 1
z wysokim tsh mozna zajsc ale ciaza niekoniecznie sie utrzyma, ma tu wplyw tsh i inne czynniki np bakterie z posiewu e coli, paciorkowce, gronkowce
warto zrobic posiew i cytologie przed zajsciem oraz sprawdzic krzepliwosc krwi-zespol antyfosfolipidowy -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Całkiem możliwe, ale z tarczycą też ewidentnie coś nie gra.Mam niedobór wit.D3-mam 19,4 a normy są od 30(wg mojego laboratorium), prolaktynę czystą już mam w normie, ale po obciążeniu wzrosła mi 12-krotnie.
Progesteron i estradiol piękny, robiła tez testosteron-mieszczę się w normach,ale nie wiem czy jest prawidłowy." Bóg nie wysyła nas na pole bitwy bez potrzebnego nam sprzętu" -
Całkiem możliwe, ale z tarczycą też ewidentnie coś nie gra.Mam niedobór wit.D3-mam 19,4 a normy są od 30(wg mojego laboratorium), prolaktynę czystą już mam w normie, ale po obciążeniu wzrosła mi 12-krotnie.
Progesteron i estradiol piękny, robiła tez testosteron-mieszczę się w normach,ale nie wiem czy jest prawidłowy." Bóg nie wysyła nas na pole bitwy bez potrzebnego nam sprzętu" -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
My zaczęliśmy się starac 5mscy temu... wtedy TSH 3 i mój gin twierdził, że jest ok... w zeszłym tyg robiłam sama dla siebie nowe TSH i wyszło 5,5 ! W czwartek idę do innego lekarza i mam nadzieję, że da mi jakieś leki i że w końcu się uda zajsc, że to nasza jedyna przszkoda...
-
nick nieaktualnygianna88 wrote:My zaczęliśmy się starac 5mscy temu... wtedy TSH 3 i mój gin twierdził, że jest ok... w zeszłym tyg robiłam sama dla siebie nowe TSH i wyszło 5,5 ! W czwartek idę do innego lekarza i mam nadzieję, że da mi jakieś leki i że w końcu się uda zajsc, że to nasza jedyna przszkoda...
Ci ginekolodzy sie nie znaja czy wiedza ale to olewaja? masakra jakaś. Gdyby nie dziewczyny na ovu nawet bym nie wiedziala ze tsh mam za wysokie dla starajacych.
Gianna88 endo tego nie oleje jestem pewna. A wybierasz sie do endo czy do ginekologa? -
Dzieuszki, przeglądałam dziś badania: w maju TSH miałam 1,4 a we wrześniu 0,5.Jaka może być przyczyna?
Urlop nad morzem?Byliśmy w Kołobrzegu 7 dni.Pytam o to morze, bo moja kuzynka ma problemy z tarczycą i mówi,ze mimo najlepiej dobranych leków-najlepiej się czuje kiedy raz w roku pojedzie nad morze, chociaż na 4 dni." Bóg nie wysyła nas na pole bitwy bez potrzebnego nam sprzętu" -
gosia89 ja tak samo nigdy bym nie wpadła na to, że mam za duże TSH gdyby nie ovufriend norma niby do 4 na wyniku więc myślałam, że moje 3 było ok... a teraz jak zobaczyłam 5,5 i poczytałam to się przeraziłam
Wybieram się do ginekologa z tym, że niby jest "super extra"
no nic zobaczymy, idę w czwartek, jeśli on oleje mój wynik to na pewno idę czym prędzej do endo
Dziewczyny a ile mniej więcej trwa takie wyregulowanie TSH lekami? Nie ukrywam, że czas ma dla mnie mega znaczenie, pewnie jak dla większości z Was i boje się, że to leczenie będzie trwac długo