Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • Ewosińska Ekspertka
    Postów: 241 103

    Wysłany: 16 października 2014, 12:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    8malina-idź koniecznie do lekarza! Teoretycznie może TSH samo spaść,ale nie dlatego,że samo spada ale dlatego,że organizm nie funkcjonuje prawidłowo!
    Mój przykład-robiłam TSH 3 lata temu-wyniosło 1,4, lekarze twierdzili,że mieści się w parametrach, wszystko OK (teraz wiem,że 1,4 do zajścia w ciązę jest prawdopodobnie za wysokie), w poprzednim cyklu znów robiłam badania i TSH wyszło mi 0,55-teoretycznie mieszczę się normach laboratorium, ale tak naprawdę jest za niskie.TSH spadło mi samo,ale mój organizm źle funkcjonuje:niepłodność, wypadają mi włosy, mam dołki, jestem zmęczona i mam mnóstwo innych objawów wskazujących na niedoczynność tarczycy.Ponadto mam od jakieś 1,5-2 lat niską temperaturę ciała.
    Co do zdania" w rodzinie nie było takich prz\ypadków"- w mojej rodzinie również: mama zaszła w ciązę bez problemu i urodziła 2 zdrowych dzieci( w tym mnie:-) ), moja siostra ma 3 dzieci-zachodziła bardzo szybko, inne kobiety w mojej rodzinie też nie miały problemów.A ja, niestety, mam!
    Także, kochana-idź koniecznie do lekarza.Trzymam kciuki!

    Limerikowo lubi tę wiadomość

    " Bóg nie wysyła nas na pole bitwy bez potrzebnego nam sprzętu"
  • Limerikowo Autorytet
    Postów: 4969 4379

    Wysłany: 16 października 2014, 12:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia89 wrote:
    8malina 3,16 dla starajacych to duzo. Lekarze endokrynolodzy mówia ze najlepsze tsh to kolo 1-2

    Postaram się odpowiedziec na Twoje pytania.
    1. Pewności nie mam ale bez tabletek raczej nie spadnie.
    2. Nie bedziesz ich brala zawsze, tylko tak dlugo az tsh spadnie. Potem sie powoli odstawia tabletki.
    3. Biorę Euthyrox i żadnych skutków ubocznych nie odczuwam.

    a propos punktu 2 jak sie zacznie tabsy na tarczyce to raczej na cale zycie, nieleczona tarczyca daje rozne objawy, tak samo jak nie mozna leczyc nadcisnienia i sobie zarzucic bo wraca nadcis z powrotem

    nie jest to jakis przykry obowiazek tab Euthoryxu rano 20-30min przed snoadaniem by ok sie wchlonela ale zwykla rutyna

    201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet
    Postów: 4969 4379

    Wysłany: 16 października 2014, 12:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zaszlam z tsh kolo 2, oczyw najlepiej jest ponizej 1
    z wysokim tsh mozna zajsc ale ciaza niekoniecznie sie utrzyma, ma tu wplyw tsh i inne czynniki np bakterie z posiewu e coli, paciorkowce, gronkowce
    warto zrobic posiew i cytologie przed zajsciem oraz sprawdzic krzepliwosc krwi-zespol antyfosfolipidowy

    201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • gosia89 Ekspertka
    Postów: 584 103

    Wysłany: 16 października 2014, 16:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewosińska tsh 1,4 miałas i twierdzisz że było za wysokie??? Według mnie było idealne...

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 IUI :(
  • Ewosińska Ekspertka
    Postów: 241 103

    Wysłany: 16 października 2014, 16:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponoć do zajścia powinno być 1,00-1,2.
    No, a teraz zjazd na 0,55 :-(

    Z tym 1,4 nie zaszłam

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2014, 16:30

    " Bóg nie wysyła nas na pole bitwy bez potrzebnego nam sprzętu"
  • gosia89 Ekspertka
    Postów: 584 103

    Wysłany: 16 października 2014, 16:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi lekarz powiedzial ze od 1-2

    Może u Ciebie Ewosińska jest inny problem.

    Ewosińska lubi tę wiadomość

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 IUI :(
  • Ewosińska Ekspertka
    Postów: 241 103

    Wysłany: 16 października 2014, 19:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Całkiem możliwe, ale z tarczycą też ewidentnie coś nie gra.Mam niedobór wit.D3-mam 19,4 a normy są od 30(wg mojego laboratorium), prolaktynę czystą już mam w normie, ale po obciążeniu wzrosła mi 12-krotnie.
    Progesteron i estradiol piękny, robiła tez testosteron-mieszczę się w normach,ale nie wiem czy jest prawidłowy.

    " Bóg nie wysyła nas na pole bitwy bez potrzebnego nam sprzętu"
  • Ewosińska Ekspertka
    Postów: 241 103

    Wysłany: 16 października 2014, 19:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Całkiem możliwe, ale z tarczycą też ewidentnie coś nie gra.Mam niedobór wit.D3-mam 19,4 a normy są od 30(wg mojego laboratorium), prolaktynę czystą już mam w normie, ale po obciążeniu wzrosła mi 12-krotnie.
    Progesteron i estradiol piękny, robiła tez testosteron-mieszczę się w normach,ale nie wiem czy jest prawidłowy.

    " Bóg nie wysyła nas na pole bitwy bez potrzebnego nam sprzętu"
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 października 2014, 19:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2019, 21:44

  • tygrys73 Autorytet
    Postów: 3126 1036

    Wysłany: 17 października 2014, 09:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    8malina ja po euthyroxie miałam straszne wzdęcia, zaparcia, a nawet biegunkę kilkudniową więc odstawiłam. Możliwe, że to po laktozie, która się w nim znajduję,a ja jej nie toleruję.

    Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 17 października 2014, 09:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takich sytuacjach lekarz zwykle zmienia na Letrox, który nie mam w składzie laktozy.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2014, 10:03

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Ewosińska Ekspertka
    Postów: 241 103

    Wysłany: 17 października 2014, 10:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewuszki, co do mojej tarczycy to dokładnie tak miałam:
    TSH 0,508 (normy 0,27-4,20)
    fT3 4,77 (3,1-6,8)
    fT4 16,35 (12-22)

    Nie umiem rozeznać się w tym T3 T4,może coś wiecie?

    " Bóg nie wysyła nas na pole bitwy bez potrzebnego nam sprzętu"
  • gosia89 Ekspertka
    Postów: 584 103

    Wysłany: 17 października 2014, 16:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewosińska a teraz jaka dawke Euthyroxu bierzesz?

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 IUI :(
  • Ewosińska Ekspertka
    Postów: 241 103

    Wysłany: 17 października 2014, 16:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze nic nie biorę-dopiero badania zrobiłam i czekam na wizytę u endo,dlatego was właśnie pytam czy coś wiecie.

    " Bóg nie wysyła nas na pole bitwy bez potrzebnego nam sprzętu"
  • gianna88 Autorytet
    Postów: 608 1938

    Wysłany: 19 października 2014, 14:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zaczęliśmy się starac 5mscy temu... wtedy TSH 3 i mój gin twierdził, że jest ok... w zeszłym tyg robiłam sama dla siebie nowe TSH i wyszło 5,5 ! W czwartek idę do innego lekarza i mam nadzieję, że da mi jakieś leki i że w końcu się uda zajsc, że to nasza jedyna przszkoda... :(

    atdcpx9izbdly3tt.png
  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8010 6903

    Wysłany: 19 października 2014, 15:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginowie czesto to lekceważą, endokrynolog nie powinien, więc może nawet lepiej połączyć opiekę gina i endo, nawet w 2 osobnych lekarzach, bo o lekarza 2w1 ciężko dość.

    gosia89 lubi tę wiadomość

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
  • gosia89 Ekspertka
    Postów: 584 103

    Wysłany: 19 października 2014, 19:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gianna88 wrote:
    My zaczęliśmy się starac 5mscy temu... wtedy TSH 3 i mój gin twierdził, że jest ok... w zeszłym tyg robiłam sama dla siebie nowe TSH i wyszło 5,5 ! W czwartek idę do innego lekarza i mam nadzieję, że da mi jakieś leki i że w końcu się uda zajsc, że to nasza jedyna przszkoda... :(

    Ci ginekolodzy sie nie znaja czy wiedza ale to olewaja? masakra jakaś. Gdyby nie dziewczyny na ovu nawet bym nie wiedziala ze tsh mam za wysokie dla starajacych.

    Gianna88 endo tego nie oleje jestem pewna. A wybierasz sie do endo czy do ginekologa?

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 IUI :(
  • Ewosińska Ekspertka
    Postów: 241 103

    Wysłany: 20 października 2014, 17:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieuszki, przeglądałam dziś badania: w maju TSH miałam 1,4 a we wrześniu 0,5.Jaka może być przyczyna?
    Urlop nad morzem?Byliśmy w Kołobrzegu 7 dni.Pytam o to morze, bo moja kuzynka ma problemy z tarczycą i mówi,ze mimo najlepiej dobranych leków-najlepiej się czuje kiedy raz w roku pojedzie nad morze, chociaż na 4 dni.

    " Bóg nie wysyła nas na pole bitwy bez potrzebnego nam sprzętu"
  • gianna88 Autorytet
    Postów: 608 1938

    Wysłany: 20 października 2014, 20:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia89 ja tak samo nigdy bym nie wpadła na to, że mam za duże TSH gdyby nie ovufriend :/ norma niby do 4 na wyniku więc myślałam, że moje 3 było ok... a teraz jak zobaczyłam 5,5 i poczytałam to się przeraziłam :(

    Wybieram się do ginekologa z tym, że niby jest "super extra"
    no nic zobaczymy, idę w czwartek, jeśli on oleje mój wynik to na pewno idę czym prędzej do endo

    Dziewczyny a ile mniej więcej trwa takie wyregulowanie TSH lekami? Nie ukrywam, że czas ma dla mnie mega znaczenie, pewnie jak dla większości z Was i boje się, że to leczenie będzie trwac długo :/

    atdcpx9izbdly3tt.png
  • Anatolka Autorytet
    Postów: 8010 6903

    Wysłany: 20 października 2014, 21:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miesiac z dobra dawka i po sprawie :)

    1usa3e5e6fqireg4.png

    3ca106616b.png
‹‹ 37 38 39 40 41 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego