Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • XxMoniaXx Autorytet
    Postów: 15445 8423

    Wysłany: 6 października 2014, 22:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia89 wrote:
    biore folik czy ten inofolic to cos lepszego? co ma wspólnego z tsh? bo nigdzie nie znalazlam informacji.
    słyszałam że obniża . Sama o tym nie wiedziałam póki na mnie tak nie zadziałał :) folik a inofolik to całkiem coś innego. Folik to tylko kwas foliowy a inofolik ponoć dobry przy pco zawiera kwas foliowy i myo-inozytol. Podobno niektórzy też tracą na wadze przy nim ale ja nie wiem bo nie ważyłam sie rok i nie chce dostać zawału :P

    f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

    10. 2018r. - c.b
  • jenny88 Autorytet
    Postów: 626 734

    Wysłany: 7 października 2014, 17:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)
    U mnie tydzień temu rozpoczął się 8 cykl starań o 2 dziecko.

    Pierwszą wizytę u endo mam w piątek. Na TSH nie biorę żadnych leków; za to od 4 cykl biorę bromergon, a w zeszłym cyklu brałam przez 14 dni duphaston.

    Przed chwilą odebrałam dzisiejsze wyniki + tak wyglądały poprzednie:

    07.10, TSH - wynik: 1.58 nIU/ml [norma: 0.27-4.2], dziś 5 dc
    01.09, TSH - wynik: 2.19 nIU/ml [norma: 0.27-4.2]
    30.06, TSH - wynik: 2.15 nIU/ml [norma: 0.27-4.2]
    26.05, TSH - wynik: 2.04 nIU/ml [norma: 0.27-4.2]
    29.04.2013, TSH - wynik: 2.82 nIU/ml [norma:0.27-4.2] - końcówka 1 ciąży

    ---
    Pozostałe wyniki tarczycowe mam takie:

    FT3 - wynik: 3.6 pg/ml [norma: 2.57-4.43] - z 30.06.2014
    Ft4 - wynik: 1.22 ng/dl [norma: 0.93-1.7] - z 30.06.2014
    aTPO - wynik: 14.33 IU/ml [norma: 0-34] - z 30.06.2014
    aTG - wynik: <10,00 IU/ml [norma: < 115] - z 30.06.2014


    + prolaktyna: od 4.07 na bromergonie (obecnie 1 tabl. dziennie)

    07.10, wynik: 17.19 ng/ml [norma: 4.79-23.3]
    01.09, wynik: 19.39 ng/ml [norma: 4.79-23.3]
    21.07, wynik: 7.3 ng/ml [norma: 4.79-23.3]
    30.06, wynik: 26.73 ng/ml [norma: 4.79-23.3]


    Co o tym myślicie ?? Z góry dzięki za pomoc! :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 17:15

    Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(

    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png
  • jenny88 Autorytet
    Postów: 626 734

    Wysłany: 7 października 2014, 17:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(

    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png
  • gosia89 Ekspertka
    Postów: 584 103

    Wysłany: 7 października 2014, 17:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usia89 bierz dalej lek na prolaktyne i bedzie dobrze ;)

    Hope2 podaj normy tej prolaktyny bo w kazdym laboratorium sa inne.


    Martoszka a Twoje normy prolaktyny jakie sa? moze trzeba Ci zmienić lek lub tylko dawke wieksza. Co na to lekarz, endokrynolog? konsultowalas to?

    Tyszanka89 super że już nie masz problemów z hormonami;) wiem to czekanie jest straszne...trzymam kciuki ;)

    xXMoniaxX na mnie Euthyrox działa więc chyba nie ma co kombinowac z tym inofolikiem ale dzieki za info ;)

    jenny88 wyniki masz ładne, nie masz czym się martwić. i tsh takie ładne bez leków to tylko pogratulowac ;)

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 IUI :(
  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4254 3131

    Wysłany: 7 października 2014, 18:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia89. U mnie normy to 102-496. Wczoraj byłam u tego okulisty i powiedział, że widzi trochę powiększoną przysadkę m. , więc poradził zrobić rezonans magnetyczny. Nie wiem ile się na niego czeka i inie wiem czy robić na nfz czy prywatnie. Ja jeszcze mam hashimoto i podejrzenie innych chorób auto. Wiem, że na leki i badania jestem skazana do końca życia. To mnie nie przeraża. Przeraża mnie fakt, żę endo powiedział, że z przeciwciałami ana i anty-TPO 595,9 (norma do 3) i anty-TG 199,8( norma 115) to albo nie zajdę w ciążę, albo poronię, więc szans mi na dziecko nie daje żadnych. a samo TSH pod koniec sierpnia miałam 0,95. Tym jestem załamana, bo mimo 22 lat to od zawsze chciałam mieć dziecko, tak samo mocno jak teraz gdy jestem mężatką.

    28 lat, 2 Aniołki, długa walka i jest ❤️hyq6qz4.png
  • gosia89 Ekspertka
    Postów: 584 103

    Wysłany: 7 października 2014, 18:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojej Martoszka a na te przeciwciala sa jakies leki? a wyciecie tarczycy moze jest rozwiazaniem? mam znajoma ktora miala problemy z tarczyca, starala sie 8 lat i po wycieciu zaszla w 3 miesiace.

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 IUI :(
  • usia89 Autorytet
    Postów: 541 306

    Wysłany: 7 października 2014, 18:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia89 wrote:
    Usia89 bierz dalej lek na prolaktyne i bedzie dobrze ;)

    Hope2 podaj normy tej prolaktyny bo w kazdym laboratorium sa inne.


    Martoszka a Twoje normy prolaktyny jakie sa? moze trzeba Ci zmienić lek lub tylko dawke wieksza. Co na to lekarz, endokrynolog? konsultowalas to?

    Tyszanka89 super że już nie masz problemów z hormonami;) wiem to czekanie jest straszne...trzymam kciuki ;)

    xXMoniaxX na mnie Euthyrox działa więc chyba nie ma co kombinowac z tym inofolikiem ale dzieki za info ;)

    jenny88 wyniki masz ładne, nie masz czym się martwić. i tsh takie ładne bez leków to tylko pogratulowac ;)


    kiedy ja wlasnie nie mam nic przepisanego na prolaktyne bo moja ginekolog stwierdzila ze prolaktyna bedzie skakała góra dół przez tarczyce. Jedynie biore letrox.

    Nasz <3 cykl szczęśliwy :* 1.06.2015 :) Emilia <3
    57cy3j3.png
    20130824040120.png
  • usia89 Autorytet
    Postów: 541 306

    Wysłany: 7 października 2014, 19:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Prolaktyna tak wygladała :


    20,01,2014 - 77,85 ( 5,18 - 26,53)
    20,06,2014 - 23,61 ( 5,18 - 26,53)
    26,09,2014 - 30,95 ( 5,18 - 26,53)

    Nie przyjmowałam i nie przyjmuje leków na obniżenie prolaktyny. 20 czerwca jak endokrynolog zobaczyła ze prolaktyna spadła, stwierdziła ze to przez tsh.
    26 września prolaktyna znowu powyżej normy. Kontrole u endo mam dopiero w styczniu.

    Czy taki poziom i takie wahania prolaktyny mogą zkłócić starania ?

    Nasz <3 cykl szczęśliwy :* 1.06.2015 :) Emilia <3
    57cy3j3.png
    20130824040120.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 października 2014, 19:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny :)

    U mnie było powyżej 3 jak ostatnio badanie robiłam a to było chyba w czerwcu :/
    Pani dr podniosła mi dawke leku no i teraz nie wiem ile było ja zaszłam :)
    Ale z tego co mi pani dr. mówila to najlepiej mieć poniżej 2 dla starającej się o bejbika :)

    dodinka lubi tę wiadomość

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 7 października 2014, 20:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka wrote:
    gosia89. U mnie normy to 102-496. Wczoraj byłam u tego okulisty i powiedział, że widzi trochę powiększoną przysadkę m. , więc poradził zrobić rezonans magnetyczny. Nie wiem ile się na niego czeka i inie wiem czy robić na nfz czy prywatnie. Ja jeszcze mam hashimoto i podejrzenie innych chorób auto. Wiem, że na leki i badania jestem skazana do końca życia. To mnie nie przeraża. Przeraża mnie fakt, żę endo powiedział, że z przeciwciałami ana i anty-TPO 595,9 (norma do 3) i anty-TG 199,8( norma 115) to albo nie zajdę w ciążę, albo poronię, więc szans mi na dziecko nie daje żadnych. a samo TSH pod koniec sierpnia miałam 0,95. Tym jestem załamana, bo mimo 22 lat to od zawsze chciałam mieć dziecko, tak samo mocno jak teraz gdy jestem mężatką.

    Martoszka, wśród kobiet chorych na Hashimoto stwierdzono większy odsetek poronień, niż wśród zdrowej populacji, ale nadal nie potwierdzone jest, czy jest to efekt przeciwciał, czy samej niedoczynności, którą Hashimoto wywołuje. Takie a-TPO jak masz, to nie jest jeszcze wysokie, większość moich znajomych ma większe. Moje przeciwciała spadły o 70% po wykluczeniu z diety glutenu, mleka i wszystkich innycn pokarmów, po których miałam dolegliwosci jelitowe. Także nie przejmuj się tym, co powiedział Ci lekarz, tylko zadbaj o siebie. Najgorzej u nas działa stres i zla dieta. Nie zaszkodzi też zjeść 1-2 orzechy brazylijskie dziennie- zawierają fajnie przyswajalny selen. Jeśli uważasz, że są drogie, pomyśl, że będziesz je jadła jak tabletki, a nie garść dziennie ;) Polecam Ci poszukanie na facebooku grupy wsparcia dla chorych na Hashimoto, można się dowiedziec więcej, niż od lekarza.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • gosia89 Ekspertka
    Postów: 584 103

    Wysłany: 7 października 2014, 20:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    AGA 30 wrote:
    Witam dziewczyny :)

    U mnie było powyżej 3 jak ostatnio badanie robiłam a to było chyba w czerwcu :/
    Pani dr podniosła mi dawke leku no i teraz nie wiem ile było ja zaszłam :)
    Ale z tego co mi pani dr. mówila to najlepiej mieć poniżej 2 dla starającej się o bejbika :)


    a to sprawdz od razu tsh bo w ciazy jest wazne, no i gratuluje ;)

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 IUI :(
  • gosia89 Ekspertka
    Postów: 584 103

    Wysłany: 7 października 2014, 20:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    usia89 wrote:
    Moja Prolaktyna tak wygladała :


    20,01,2014 - 77,85 ( 5,18 - 26,53)
    20,06,2014 - 23,61 ( 5,18 - 26,53)
    26,09,2014 - 30,95 ( 5,18 - 26,53)

    Nie przyjmowałam i nie przyjmuje leków na obniżenie prolaktyny. 20 czerwca jak endokrynolog zobaczyła ze prolaktyna spadła, stwierdziła ze to przez tsh.
    26 września prolaktyna znowu powyżej normy. Kontrole u endo mam dopiero w styczniu.

    Czy taki poziom i takie wahania prolaktyny mogą zkłócić starania ?


    pewnie ze ta prolaktyna moze zaklocic starania. Ale masz duze szanse , starajac sie w koncu traficie na ten czas kiedy prolaktyna sie obnizy...

    usia89 lubi tę wiadomość

    31 lat, 8 lat starań
    Aniołek 17.04.2013 (6tc) [*]
    grudzień 2015- Histeroskopia
    luty 2016 - HSG- jajowody drożne
    luty 2017r- , morfologia plemnikow 1 %//sierpień 3%
    29.08.2017- I IUI :(
    styczeń 2020-Klinika invimed Poznań
    morfologia 1%, Fertilman plus
    luty2020 stymulacja Lametta,Ovitrelle
    ANA z krwi- dodatnie
    Pregna Start
    4.09. 2020 IUI :(
  • juwelka Autorytet
    Postów: 1439 1023

    Wysłany: 7 października 2014, 20:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    m

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2015, 16:06

    atdce6ydcmj5jyyx.png

    oar843r8a3hzoi3d.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 października 2014, 20:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia89 wrote:
    a to sprawdz od razu tsh bo w ciazy jest wazne, no i gratuluje ;)

    No w tym tygodniu ide na badania to i tsh będe robić no i do endo będę dzwonić bo miałam w grudniu dopiero na kontrole przyjść :)
    No a bromka odstawiłam odrazu jak test mi pozytywnie wyszedł tak jak kazała endo :)

    Powodzenia dziewczyny !!!
    Krótkich starań wam życzę bo ja się starałam bardzo długo aż za długo ale się w końcu udało :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 października 2014, 20:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    usia89 wrote:
    kiedy ja wlasnie nie mam nic przepisanego na prolaktyne bo moja ginekolog stwierdzila ze prolaktyna bedzie skakała góra dół przez tarczyce. Jedynie biore letrox.


    To prawda że prl połączona z tsh jest bo jak u mnie tarczyca zaczęła skakać do góry to od razu prl poszło w góre gdzie nigdy nie miałam problemów !!
    Ja brałam bromka 1 dziennie i ładnie mi spadlo :)
    A potem tsh skoczyło w gorę pomimo brania leków i od razu prl mi skoczyła :/
    Więc na tarczyce bralam większa dawkę a bromka na przemian raz 2 tadletki raz 1 tabletka dziennie :)

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 7 października 2014, 20:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    juwelka wrote:
    dziewczyny czy tsh to to samo co tsh3?
    bo mam tak na wyniku -tsh3

    dzięki za odp.

    Tak, to to samo. To oznacza tylko tyle, że TSH było oznaczane testami 3ciej generacji.

    juwelka lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • juwelka Autorytet
    Postów: 1439 1023

    Wysłany: 7 października 2014, 21:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki:)

    atdce6ydcmj5jyyx.png

    oar843r8a3hzoi3d.png
  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4254 3131

    Wysłany: 7 października 2014, 21:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie myślałam o diecie bezglutenowej od dłuższego czasu. Jeszcze raz to przemyślę. Tylko problem jest w tym, że ja karmię 4 osoby oprócz siebie, a oni są wybredni bardzo, więc to też by był problem, bo w kuchni jestem sama i nie mam pomocy a dwa różne posiłki to jak dla jednej osoby to dużo roboty. Ale może jak przemyślę to i powiem tak to może coś zmieni się u mnie domu( znaczy w kuchni :) ).
    A co do lekarza to chyba trafiłam na osobę, która miała zawsze szczęście w życiu i nie wie co to nie mieć dziecka jak się chce mieć od 10 lat.

    28 lat, 2 Aniołki, długa walka i jest ❤️hyq6qz4.png
  • mallinka Autorytet
    Postów: 421 323

    Wysłany: 7 października 2014, 22:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane która pomoże?
    Odebrałam 2 wyniki.
    Poprzednio TSH- 3,12vµIU/ml, a ft4 - 18,6 pmol/L
    Teraz TSH - 1,14 µIU/ml, a ft4 - 21,7 pmol/L
    Czy ft4 jest ok?

    Dodam że od 2 tyg biorę Euthyrox 25.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 22:05

    201602031762.png
    200602041778.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 7 października 2014, 22:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka wrote:
    Ja właśnie myślałam o diecie bezglutenowej od dłuższego czasu. Jeszcze raz to przemyślę. Tylko problem jest w tym, że ja karmię 4 osoby oprócz siebie, a oni są wybredni bardzo, więc to też by był problem, bo w kuchni jestem sama i nie mam pomocy a dwa różne posiłki to jak dla jednej osoby to dużo roboty. Ale może jak przemyślę to i powiem tak to może coś zmieni się u mnie domu( znaczy w kuchni :) ).
    A co do lekarza to chyba trafiłam na osobę, która miała zawsze szczęście w życiu i nie wie co to nie mieć dziecka jak się chce mieć od 10 lat.

    Ja nie mam z tym problemu- chłop je makaron z sosem, ja ryż z tym samym sosem. Chłop je jajecznicę z grzankami, ja jajecznicę, a zamiast grzanek wcinam owsiankę. Ale bardzo często jemy to samo. Zrezygnuj ze wszelkiego rodzaju fixów, jarzynek i innych wynalazków, używaj czystych przypraw, rób sobie sama mieszanki. I nie kupuj żadnych bezglutenowych mieszanek do wypieku chleba, bezglutenowych makaronów, bo tam chemia na chemii. Jak masz ochotę na makaron, to czasem są na dziale z kuchnią orientalną makarony gryczane, bardzo fajne. No i makaron ryżowy, ten przezroczysty, można jak najbardziej. Sprawdzaj tylko za każdym razem, czy w skladzie nie ma pszenicy.
    Ryż i ziemniaki czy kaszę jaglaną albo gryczaną mam zawsze nagotowane w lodówce, tylko sobie wrzucam do posiłku. Tylko nie obcinaj węglowodanów, rezygnując z chleba, makaronu czy kasz pszennych. Zamień te węglowodany jakimiś dozwolonymi. Tarczyca i hormony ogolnie bez odpowiedniej podaży węgli oszaleją i będzie jeszcze gorzej.
    Jeśli źle się czujesz po mleku, zwłaszcza cieplym i po tłustej śmietanie, też z nich zrezygnuj. W Biedrze i Lidlu mają teraz tanie mleka z obniżoną zawartością laktozy- ja czuję sie po nich dobrze.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
‹‹ 35 36 37 38 39 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego