Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
-
WIADOMOŚĆ
-
snieżka wrote:Oo, a pracujesz w swoim gabinecie czy jesteś gdzieś zatrudniona? 🙂
Może wróżka zdradziła mamie jak tego uniknąć 😂
Ja po monitoringu, znowu na lewym jeden pęcherzyk 17mm i endometrium 6,5. Mam jeszcze raz wziąć dawkę ovaleap i monitoring i ewentualnie w poniedziałek ovitrelle. Mojemu mężowi też kazała zrobić MAR, ROS, HBA, DFI. Jak okres przyjdzie to dostałam skierowanie na histeroskopie w listopadzie, żeby zobaczyć co tam się dzieje.
I pierwszy raz dostałam też po ovi utrogestan dopochwowo, brała któraś z was? 🤔🙎🏼♀️ 27 🙋🏼♂️34
Starania od 09/23
Główny problem po odstawieniu AH: długie plamienia przed i po miesiączce
Z pomocą medyczną od 01/25
💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
Mąż ✅ FertileMe Complex
Badania:
Prolaktyna, testosteron, ferrytyna✅
AMH: 5,5 - PCOS ❌
MUCh✅
Drożność z lipiodolem ✅
Pasożyty ✅
Endometrioza, adenomioza ❌
Podwyższone komórki NK w histeroskopii ❌ -
Donna89 testowałaś dzisiaj? 🤞
Ja dzisiaj zrobiłam test, były 2 pęcherzyki, 13dpo, 15 po zastrzyku, biel. W weekend powinna przyjść @, w stopce wpisałam już 9tą październikową stymulację. W tym miesiącu kończę 26 lat i mija 1.5 roku naszych starań. Ale czuję się dobrze i dalej mam nadzieję, że kiedyś w końcu się uda 😊Powder, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
👧26 🧑27⏳️05.24 💉01.25
❌️ PCOS | IO | hiperandrogenizm | brak owulacji
❌️MTHFR homo | PAI-1 homo
💉 IVF 01.2026
⏳️ 10.25 9 cykl Lametta + Zivafert -
Cześć dziewczyny!
U mnie zmieniła się sytuacja, nie wiedziałam, że istnieją badania genetyczne zarodków. W moim pojmowaniu badania robi się pod koniec pierwszego trymestru ciąży. U mnie w rodzinie występuje ciężka choroba jednogenowa. Moja pani doktor powiedziała, że jak najbardziej można zrobić ivf na NFZ i dopłacić za badania zarodków.
Jestem umówiona na wizytę wstępną za 1,5 miesiąca. Przy okazji porozmawiam o moich biochemiach z kimś doświadczonym w temacie.👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰niepowściągliwe wymioty ciężarnych (hyperemesis gravidarum) 🤢🤮
💔01.2025 biochem
💔02.2025 biochem
💔 07.2025 biochem
💔 09.2025 biochem
Podejrzenie niedomogi lutealnej (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅
10.2025 badania immunologiczne
11.2025 wizyta wstępna ivf (ciężka choroba genetyczna, konieczne badania zarodków 🧬)
Reumatyzm, PCOS, POTS, niedobór kwasu foliowego, B6, B12, żelaza, cynku, miedzi, selenu -
snieżka wrote:Oo, a pracujesz w swoim gabinecie czy jesteś gdzieś zatrudniona? 🙂
Może wróżka zdradziła mamie jak tego uniknąć 😂
Jestem na etacie i pracuje z dzieciakami oraz młodzieżą. Ale docelowo dążę do pracy gabinetowej 🙈
Haha, no jesli rzuciła jakieś czary to chyba aż za bardzo w drugą stronę 😂
@White przykro mi, ja też testowałam i czysta biel. Co miesiąc mam monitoringi przed i po, pęcherzyki pękają, piękne endometrium i ciałko żółte a i tak się nie udaje. Już raczej nastawiam się na IVF po nowym roku, bo wątpię że naturalnie się uda… chociaż wiadomo że człowiek trochę ma nadzieję…
Super, że czujesz się dobrze i masz spokojną głowę 🙏👩🦳27 🧔♂️29
starania od 2023
12.24 9tc 💔👼
Endometrioza
PAI-1, MTHFR hetero
Niedoczynność tarczycy —> unormowana
Amh 1,16 🥲
09.2025 2 cykl stymulowany Lametta+Ovitrelle -
Cześć dziewczyny!
Pisałam też na wątku miesięcznym, ale chcę się też Was podpytać.
Byłam wczoraj na USG i lekarka stwierdziła LUF. Mam też zakaz stymulacji w następnym miesiącu.
Ale nie daje mi spokoju, że to zdjęcie z usg nie wygląda mi na LUF. Dziewczyny czy któraś się potrafi wypowiedzieć co do USG?
Tu poniżej zdjęcie z usg z poprzedniego cyklu (27dc) w którym to lekarz stwierdził że mamy do czynienia z ciałkiem krwotocznym. Dodatkowo widoczny płyn w zatoce Douglasa, skok temperatury też był. Takie pęcherzyki były dwa. Potwierdził więc podwójna owulację.
Poniżej zdjęcie z wczoraj w 20 dc. Też był płyn w zatoce Douglasa, też skok temperatury i jeszcze wychwycony pik na testach owu. A lekarka stwierdziła LUF.
Dla porównania zdjęcie LUF stwierdzone przez mojego lekarza prowadzącego z początku roku:
Oczywiście wstrzymam się ze stymulacja w kolejnym cyklu tak w razie co, ale jakoś mi to się nie klei. I szkoda mi też zmarnowanego cyklu.Starania o pierwszą🤰od 9/2022
♥ 2018 ♥
🏡 2020
💍 21.08.2021
💒 17.09.2022
🐶 5.10.2023 -
kikix0o wrote:Snieżka, ja właśnie zaczęłam psychologię, więc piątka 😁 i też interesuję się takimi ezo tematami 😅
W październikowym wątku już praktycznie zero znajomych nicków, jakoś tak dziwnie mi bez niektórych dziewczyn, a z drugiej strony sama się już tam praktycznie nie udzielam, bo też zaczęły mnie troszkę męczyć te miesięczne wątki. Chociaż w moim przypadku to nie dziwne 😅
Lecę z Acardem, a dzisiaj jestem po pierwszym zastrzyku Clexane, nie dość że mega mnie to bolało, to już mam siniaka a to dopiero jeden zastrzyk 🫣 Moja owulka chyba dopiero nadchodzi a dzisiaj już 16dc. Jakoś tak totalnie na luzie podchodzę do tych starań teraz, nie wyczekuję niczego, mało o tym myślę. Pewnie te problemy ze zdrowiem + nowe studia wpłynęły na to bo mam zajętą głowę, ale zmęczenie tematem też już wjechało.
Rozpisałam się trochę, ale chciałam dać mały update co tam u mnie 😅
White, tulę mocno i podziwiam za siłę i nastawienie! 🫂🩷
Ja wczoraj robiłam badanie proga, lh i estriadolu w 11dc i przesłałam lekarzowi - trafiłam idealnie w owulację, więc jestem już po. Lametta robi mi z cyklu speedruna ewidentnie 😂
Patrząc po wynikach, był jeden pęcherzyk. Teraz pozostaje zajęcie się czymś innym do czasu testowania. 🤞🏻karczoch321, Sarka94, Siasi, kikix0o, Marzycielka94, Morgo lubią tę wiadomość
💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 34 🐶 🐶
🍼staranie na luzie od 03.2024
⏳monitorowane: 9cs
🍀 październik, pierwszy cykl stymulowany (lametta) -
Imazolka - z tego co patrzyłam to jest dosłownie to samo co luteina tylko pod inną nazwą. Mi też lekarz teraz przepisał, ale nie wykupiłam, bo miałam zapas luteiny z poprzednich cyklów. Może przedstawiciele dobrze działają 😋
White i Donna - przykro mi 🫂 Mam nadzieję, że przed nowym rokiem jednak zdarzy się cud i nie będziemy musiały brać udziału w całej procedurze IVF 🫂
Locus - tak, można zrobić badania. Są dosyć kosztowne tak jak i całe IVF bo jednak sporo badań nie jest refundowanych ☹️ Którego masz wizytę? To już kwalifikacyjna do IVF?
Sarka - nie mam doświadczenia z LUF ale jednak zaufalabym lekarzowi w tej sprawie. Wątpię, żeby któraś umiała tutaj czytać obrazy USG, jednak to trochę czarna magia. Zawsze możesz iść do innego gina potwierdzić czy to na pewno LUF czy jednak nie ☺️
Powder - lametta dała czadu!
Sarka94 lubi tę wiadomość
K 🩷 30l.
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ podejrzenie zapalenia endometrium ❌
M 🩵 31l.
Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅
1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
7 -9 cykl z pomocą medyczną ❌
10 cykl ⌛
Program IVF 🔜 startujemy w styczniu! 🦾 -
White 🫂 którego masz urodziny? 😁
Claudii a jak to używasz? Mam to przepisane 2x1. Szczerze mówiąc nigdy czegoś takiego nie używałam 😅
Jak wieczorem aplikujesz to normalnie można później uprawiać seks?🙎🏼♀️ 27 🙋🏼♂️34
Starania od 09/23
💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
Mąż ✅ FertileMe Complex
Badania:
MUCh✅
Drożność z lipiodolem ✅
Pasożyty ✅
Claudii wrote:Imazolka - z tego co patrzyłam to jest dosłownie to samo co luteina tylko pod inną nazwą. Mi też lekarz teraz przepisał, ale nie wykupiłam, bo miałam zapas luteiny z poprzednich cyklów. Może przedstawiciele dobrze działają 😋
White i Donna - przykro mi 🫂 Mam nadzieję, że przed nowym rokiem jednak zdarzy się cud i nie będziemy musiały brać udziału w całej procedurze IVF 🫂
Locus - tak, można zrobić badania. Są dosyć kosztowne tak jak i całe IVF bo jednak sporo badań nie jest refundowanych ☹️ Którego masz wizytę? To już kwalifikacyjna do IVF?
Sarka - nie mam doświadczenia z LUF ale jednak zaufalabym lekarzowi w tej sprawie. Wątpię, żeby któraś umiała tutaj czytać obrazy USG, jednak to trochę czarna magia. Zawsze możesz iść do innego gina potwierdzić czy to na pewno LUF czy jednak nie ☺️
Powder - lametta dała czadu!
Niestety z doświadczenia wiem, że nie można ufać w 100% lekarzom, oni też się mylą. Ale w tym przypadku lepiej oczywiście ostrożnościowo podejść do tematu jakby jednak się nie myliła. Tylko mnie to po prostu męczy. 😊
Dzięki za odpowiedź!Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października, 13:14
Starania o pierwszą🤰od 9/2022
♥ 2018 ♥
🏡 2020
💍 21.08.2021
💒 17.09.2022
🐶 5.10.2023 -
Imazolka wrote:White 🫂 którego masz urodziny? 😁
Claudii a jak to używasz? Mam to przepisane 2x1. Szczerze mówiąc nigdy czegoś takiego nie używałam 😅
Jak wieczorem aplikujesz to normalnie można później uprawiać seks?
Tam jest aplikator, dajesz w to tabletkę i wciskasz do środka xD Ja tak używam jak na instrukcji obsługi i myje ten podajnik po prostu po każdym użyciu. Można, tylko tam chyba trzeba odczekać do pół h żeby tabletka się rozpuściła. I się nie przestrasz jak zobaczysz na bieliźnie taką mętną wydzielinę, bo właśnie ta tabletka się rozpuszcza i później jednak trochę wypływa więc warto stosować wkładkę wtedy 😅K 🩷 30l.
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ podejrzenie zapalenia endometrium ❌
M 🩵 31l.
Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅
1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
7 -9 cykl z pomocą medyczną ❌
10 cykl ⌛
Program IVF 🔜 startujemy w styczniu! 🦾 -
Cześć dziewczyny. Szukałam po wątkach, ale znajduje tylko jakieś kilkuletnie. Pomyślałam, że zapytam tutaj, a jak nikt nie odpowie to trudno. Chodzi o to, czy któraś z Was miała do czynienia z podwyższoną prolaktyną i czy faktycznie jest tak, że może zaburzać zajście w ciążę? Bo mój lekarz twierdzi, że nie, a nie mam mu nic do zarzucenia jeżeli chodzi o całokształt opieki nade mną i trochę mnie zdziwił bo większość w starych postach pisze, że uniemożliwia.
-
Aniluap_b wrote:Cześć dziewczyny. Szukałam po wątkach, ale znajduje tylko jakieś kilkuletnie. Pomyślałam, że zapytam tutaj, a jak nikt nie odpowie to trudno. Chodzi o to, czy któraś z Was miała do czynienia z podwyższoną prolaktyną i czy faktycznie jest tak, że może zaburzać zajście w ciążę? Bo mój lekarz twierdzi, że nie, a nie mam mu nic do zarzucenia jeżeli chodzi o całokształt opieki nade mną i trochę mnie zdziwił bo większość w starych postach pisze, że uniemożliwia.
Jest wiele aktywnych wątków, na górze strony cofnij się do sekcji Starając się - ogólne tam są posortowane wątki względem ostatniej aktywności, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie 😊
Imazolka 20tego 🩷 i dodam, że @ mnie zaskoczyła już dzisiaj 😳👧26 🧑27⏳️05.24 💉01.25
❌️ PCOS | IO | hiperandrogenizm | brak owulacji
❌️MTHFR homo | PAI-1 homo
💉 IVF 01.2026
⏳️ 10.25 9 cykl Lametta + Zivafert -
Claudii wrote:Tam jest aplikator, dajesz w to tabletkę i wciskasz do środka xD Ja tak używam jak na instrukcji obsługi i myje ten podajnik po prostu po każdym użyciu. Można, tylko tam chyba trzeba odczekać do pół h żeby tabletka się rozpuściła. I się nie przestrasz jak zobaczysz na bieliźnie taką mętną wydzielinę, bo właśnie ta tabletka się rozpuszcza i później jednak trochę wypływa więc warto stosować wkładkę wtedy 😅
Ja nie umiałam dobrze sobie zaaplikować tabletki przez ten aplikator 🫣 poczytałam tu na forum i dziewczyny polecały po prostu myć dokładnie ręce i aplikować palcem - u mnie to było dużo bardziej wygodne i skuteczne
White - przykro mi z powodu bieli. Tulę 🫂🙎♀️🧔♂️ 34 / 35
🍀 14 cs
💔 02.25 - CP
💔 09.25 - CB
💊 Pueria Uno, Omega Norsan + zioła Ojca Sroki
🦠05.25 ureaplasma - out 🤟
🔥06.25 - drożność - ok 👌
🧚♀️07.25 AMH - 3,8
🍀08.25 - pierwszy cykl z lamettą -
karczoch321 wrote:Ja nie umiałam dobrze sobie zaaplikować tabletki przez ten aplikator 🫣 poczytałam tu na forum i dziewczyny polecały po prostu myć dokładnie ręce i aplikować palcem - u mnie to było dużo bardziej wygodne i skuteczne
White - przykro mi z powodu bieli. Tulę 🫂🙎🏼♀️ 27 🙋🏼♂️34
Starania od 09/23
Mąż ✅ FertileMe Complex
Badania:
MUCh✅
Drożność z lipiodolem ✅
Pasożyty ✅
Claudii najpierw mam wizytę wstępną - będzie rozmowa, lista badań i plan działania do kwalifikacji. Najdroższe ma być badanie genetyczne zarodków do 30 tys za cykl w zależności od wyceny laboratorium. Jak muszą zrobić jakąś sądę DNA to jest kosmiczny koszt. Nadal taniej niż później terapia genowa za kilka milionów 🥲👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰niepowściągliwe wymioty ciężarnych (hyperemesis gravidarum) 🤢🤮
💔01.2025 biochem
💔02.2025 biochem
💔 07.2025 biochem
💔 09.2025 biochem
Podejrzenie niedomogi lutealnej (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅
10.2025 badania immunologiczne
11.2025 wizyta wstępna ivf (ciężka choroba genetyczna, konieczne badania zarodków 🧬)
Reumatyzm, PCOS, POTS, niedobór kwasu foliowego, B6, B12, żelaza, cynku, miedzi, selenu -
Imazolka wrote:No a jak rano? Pół h przed wstaniem z łóżka sobie to włożyć i leżeć? 🤣
Pewnie byłoby najlepiej,
I być nogi do góry 😆 ale ja chyba na tyle głęboko byłam w stanie zaaplikować tabletkę ze nie miałam problemu z jej wypadaniem. Aplikatorem nie umiałam tego tak ogarnąć 😅🙎♀️🧔♂️ 34 / 35
🍀 14 cs
💔 02.25 - CP
💔 09.25 - CB
💊 Pueria Uno, Omega Norsan + zioła Ojca Sroki
🦠05.25 ureaplasma - out 🤟
🔥06.25 - drożność - ok 👌
🧚♀️07.25 AMH - 3,8
🍀08.25 - pierwszy cykl z lamettą -
Aniluap_b wrote:Cześć dziewczyny. Szukałam po wątkach, ale znajduje tylko jakieś kilkuletnie. Pomyślałam, że zapytam tutaj, a jak nikt nie odpowie to trudno. Chodzi o to, czy któraś z Was miała do czynienia z podwyższoną prolaktyną i czy faktycznie jest tak, że może zaburzać zajście w ciążę? Bo mój lekarz twierdzi, że nie, a nie mam mu nic do zarzucenia jeżeli chodzi o całokształt opieki nade mną i trochę mnie zdziwił bo większość w starych postach pisze, że uniemożliwia.
Kiedyś bardzo zgłębiłam temat prolaktyny. Zdarza się że kobiety zachodzą z podwyższoną prolaktyna ( nawet i tym nie wiedząc) , ale jeżeli ktoś przez wiele miesięcy nie może, i ma podwyższoną prolaktynę to na pewno warto ją obniżyć jako jeden z czynników utrudniających zapłodnienie. Np. Może powodować ona subtelne nieprawidłowości, takie jak nie pękanie pęcherzyków, obniżenie progesteronu w drugiej fazie, zmiana śluzu na bardziej gęsty i mniej przystępny do plemników.
Najlepiej jak to starań jest w granicach 8-10.
Ja miałam nieco podwyższoną przez zbyt duże TSH. Wyregulował hormony tarczycy, i prolaktyna nie spadła, więc przez cztery tygodnie brałam raz w tygodniu 1\4 tabletki dostinex. Po miesiącu spadła mi do 10 z 28. I tak się utrzymywała. Odrazu zobaczyłam zmianę w cyklu - nieco wyższy progesteron i faza lutelna się wydłużyła o jeden dzień.IwonaQ lubi tę wiadomość
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG = dwa zarodki - jak na razie słychać jedno ❤️ 6mm 🥹
-
Ssilvia wrote:Kiedyś bardzo zgłębiłam temat prolaktyny. Zdarza się że kobiety zachodzą z podwyższoną prolaktyna ( nawet i tym nie wiedząc) , ale jeżeli ktoś przez wiele miesięcy nie może, i ma podwyższoną prolaktynę to na pewno warto ją obniżyć jako jeden z czynników utrudniających zapłodnienie. Np. Może powodować ona subtelne nieprawidłowości, takie jak nie pękanie pęcherzyków, obniżenie progesteronu w drugiej fazie, zmiana śluzu na bardziej gęsty i mniej przystępny do plemników.
Najlepiej jak to starań jest w granicach 8-10.
Ja miałam nieco podwyższoną przez zbyt duże TSH. Wyregulował hormony tarczycy, i prolaktyna nie spadła, więc przez cztery tygodnie brałam raz w tygodniu 1\4 tabletki dostinex. Po miesiącu spadła mi do 10 z 28. I tak się utrzymywała. Odrazu zobaczyłam zmianę w cyklu - nieco wyższy progesteron i faza lutelna się wydłużyła o jeden dzień.
Bardzo dziękuję za szerszą odpowiedź. W moim przypadku jest tak, że mam regularne cykle jak i jajeczkowanie (potwierdzone monitoringami u lekarza + dodatkowo sama robię testy owulacyjne). Wszystkie wyniki badań mam dobre oprócz właśnie prolaktyny. Co najlepsze nie mam żadnych z objawów o których czytałam na internecie. Umówiłam się już do endokrynologa, ale wizyta dopiero za 2 tygodnie i wtedy zobaczę co powie. Pocieszające jest to, że można to zbić lekami (chyba w większości przypadków o ile nie w każdym z tego co czytałam, ale no lekarzem nie jestem). Ja w 4dc miałam prolaktyne na poziomie 36.. Mam nadzieję, że endokrynolog pomoże. Tak czy siak mam właśnie dni płodne i się nie poddajemy 🫢💪 Badasz sobie progesteron regularnie w cyklach czy po prostu na czas zbijania prolaktyny tak kontrolowałaś? -
karczoch321 wrote:Ja nie umiałam dobrze sobie zaaplikować tabletki przez ten aplikator 🫣 poczytałam tu na forum i dziewczyny polecały po prostu myć dokładnie ręce i aplikować palcem - u mnie to było dużo bardziej wygodne i skuteczne
White - przykro mi z powodu bieli. Tulę 🫂
Ja kiedy miałam leki dopochwowe to również nie używałam żadnego aplikatora. Jestem osobą, która nie wyobrażała sobie wkładania palców do pochwy dopóki nie musiałam zaaplikować leku. Dwa pierwsze razy najgorsze. A później już było lepiej i nie czułam tego ani nie wypadało. No i wspomagałam się żelem z apteki bo raz kiedy próbowałam zaaplikować bez to czułam za duży dyskomfort... No i oczywiście higiena! Najważniejsze umyć dokładnie dłonie 😊 -
Aniluap_b wrote:Bardzo dziękuję za szerszą odpowiedź. W moim przypadku jest tak, że mam regularne cykle jak i jajeczkowanie (potwierdzone monitoringami u lekarza + dodatkowo sama robię testy owulacyjne). Wszystkie wyniki badań mam dobre oprócz właśnie prolaktyny. Co najlepsze nie mam żadnych z objawów o których czytałam na internecie. Umówiłam się już do endokrynologa, ale wizyta dopiero za 2 tygodnie i wtedy zobaczę co powie. Pocieszające jest to, że można to zbić lekami (chyba w większości przypadków o ile nie w każdym z tego co czytałam, ale no lekarzem nie jestem). Ja w 4dc miałam prolaktyne na poziomie 36.. Mam nadzieję, że endokrynolog pomoże. Tak czy siak mam właśnie dni płodne i się nie poddajemy 🫢💪 Badasz sobie progesteron regularnie w cyklach czy po prostu na czas zbijania prolaktyny tak kontrolowałaś?
Ja badałam sobie regularnie, zawsze 7dpo. Czasami kilka miesięcy pod rząd, czasami robiłam przerwę. Żeby mieć objawy z wysokiej prolaktyny te opisywane w internecie to trzeba mieć bardzo wysoki poziom. A lekko przekroczona prolaktyna już potrafi zmienić śluz, i plemniki zamiast żyć kilkanaście godzin lub kilkadziesiąt będą żyć kilka godzin i jak idealnie się nie wstrzelicie to się nie uda. Powtórz prolaktynę jeszcze raz żeby mieć pewność - co jest ważne zrobić ją trochę pozniej po wstaniu. Z 2h Można coś lekkiego zjeść bo silny głód też zwiększa jej poziom. Pojechać na spokojnie na badanie i nie stresować się wcześniej korkami itp.✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟