Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
-
WIADOMOŚĆ
-
Imazolka wrote:A wasi faceci robili jakieś rozszerzone badania mimo, że seminogram wyszedł ok? 🤔Ona:31
AMH: 1.4;
USG, HPV, cyto, MUCH, owulacja -✅
Jelita: SIBO, HP, Candida, pasożyty - ✅
Immuno: ANA, ASA, APS, AOA, ASMA -✅
🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
❗️Zapalenie endometrium
❗️IBS, nietolerancje, nadwrażliwość IgG
❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo
On: 32
Morfo: 2% -> 4%, PH 8,5❔
Jelita, Hormony, MAR, HBA, wymaz - ✅
❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst
NEXT: seminogram - kontrola, KIR, kariotyp, krzywa c/i
PRACUJEMY NAD:
⬇️ antyTPO 1640->1360 ⬆️ ferrytyna 18-> 25 ⬇️ DFI -
Imazolka wrote:A wasi faceci robili jakieś rozszerzone badania mimo, że seminogram wyszedł ok? 🤔
Hej, u nas Doktorka mówiła o rozszerzonym badaniu nasienia, a potem jeszcze zaleciła wizytę u androloga i dodatkowo usg jądra, które zostało.
Nic innego nie zaleciła, ale mąż w tym wszystkim tylko miał nieprawidłową morfologię na 2%. Reszta nawet adrologa zadziwiła.Ja 29, dodatnie ANA, podejrzenie twardziny ukladowej, jajowody drożne, AMH 8,8(wysoka rezerwa, nie ma PCOS), cykle owulacyjne, starania od 07.2024r.
On 31, orchidektomia(2,5r temu), seminogram 2% prawidłowej budowy, reszta w normie+rozszerzone badania w normie.
09.25 1 IUI, aromek 3dc do 7dc+(8-10dc) 2x1, encorton 5mg, acard 75mg. ❌
10.25 2 IUI odwołana, po stymulacji torbiel w lewym jajniku 3cm... -
Hej dziewczyny ,
Z racji że mamy tu same doświadczone staraczki, mam pytanie.. Zrobiłam sobie badania krwi i pierwszy raz dorzuciłam homocysteine.. niestety wyszła 10,3 , z tego co wiem powinna być poniżej 8. Kwas foliowy 17 , B12 588 wiec raczej ten poziom nie wynika z niedoborów. Może któraś z Was wie jaka może być przyczyna i co mogę zrobić żeby ją obniżyć ?
Z fajnych informacji zrobiłam proga 7dpo i wynik mnie zszokował - 40,3 , brajan już się rozchulał na całego 😀🤦🏻♀️👩34 👨39
15cs o pierwszego maluszka
Subkliniczna niedoczynność tarczycy ➡️ letrox 50
USG ✅ Cytologia ✅ Morfologia ✅
TSH 1,2->3,2❗️
AMH 1.3 (01.25) 1.7(09.25)
Żelazo - 104
Ferrytyna - 39
D3 - 72
B12 - 588
Kwas foliowy - 17
Homocysteina - 10,3❗️
MTHFR C677T homo
Badanie nasienia ✅
Sono-HSG -prawy jajowód niedrożny
Suple 💊
D3 4000 , jod , omega3 , B complex, koenzym Q10, probiotyki -
Mardotka wrote:Hej dziewczyny ,
Z racji że mamy tu same doświadczone staraczki, mam pytanie.. Zrobiłam sobie badania krwi i pierwszy raz dorzuciłam homocysteine.. niestety wyszła 10,3 , z tego co wiem powinna być poniżej 8. Kwas foliowy 17 , B12 588 wiec raczej ten poziom nie wynika z niedoborów. Może któraś z Was wie jaka może być przyczyna i co mogę zrobić żeby ją obniżyć ?
Z fajnych informacji zrobiłam proga 7dpo i wynik mnie zszokował - 40,3 , brajan już się rozchulał na całego 😀🤦🏻♀️
Czasami badania kwasu foliowego czy witamina B12 z krwi są wysokie, ale organizm nie jest w stanie ich odpowiednio przetwarzać i stąd wysoka homocysteina. Podejrzewam to u mojego męża. Też ma homocysteine 10 i brak niedoborów i od niedawna daje mu kompleks witamin B metylowanych, zobaczymy czy spadnie. Chcę mu zrobić też test na mutacje MTHFR✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG = dwa zarodki - jak na razie słychać jedno ❤️ 6mm 🥹
-
Z fajnych informacji zrobiłam proga 7dpo i wynik mnie zszokował - 40,3 , brajan już się rozchulał na całego 😀🤦🏻♀️
Wow, ale prog! 🔥 Przebiłas mojego! 😂 Wspomagacz drugą fazę czy też masz taki swój naturalny? Ja aż się zastanawiałam czy to normalne mieć takie wysoki 🤭
Co do homocysteiny to się nie wypowiem bo nie znam się tak na tym, jeszcze tego nie badałam i się chyba obawiam 🙈 i też ciekawi mnie jak obniżyć jeśli poziom kwasu i B12 jest prawidłowy.👩❤️👨 31&36
🔸Starania od 03.2023r.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
🔸Hashimoto + hipoglikemia reaktywna (letrox + glucophage)
🔸AMH 7,17 (04.25r.)
🔸Podejrzenie PCO (metaboliczny)
🔸Badanie nasienia + posiew✅
🔸Cykle długie 38-45 dni
🔸Późne owulacje 23-30dc
07.25 histeroskopia + kolposkopia (usunięte mikropolipy) + leczenie stanu zapalnego
09.25 Prog 7dpo 37,2ng/ml 😍
09.25 drożność jajowodów ✅
🔜 10.25 stymulacja?
Suplementy: Inozytol, DHA prenacaps, NAC, witamina D3, B12 metylowana, folian, Wit E -
Britkaa wrote:Kurcze wlasnie badalam! I moj progesteron w fazie lutealnej wychodzi super- 12,2 (mniej wiecej w podobnym czasie cyklu).
Poprosze chyba lekarke o inną formę progesteronu, np zastrzyk.
Kurcze to może pomyślę jeszcze o tej histeroskopii.
Ogolnie temat in vitro jest dla mojego męża jak najbardziej okej, ale dla mnie trochę mniej, bo mam wrażenie, ze po pierwsze jak królik doświadczalny sie bede czula, a po drugie, ze nie bedzie juz 30mln plemnikow z ktorych najlepszy zapłodni- tylko to oni przygotują te 'pare sztuk'. Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi...
Można jeszcze starac sie naturalnie- pewnie...tylko my chcemy 3 dzieci, a ja mam 29 lat, zaraz 30. Boje sie, ze im dluzej bedzie tym coraz mniejsza szansa chcociazby na dwójkę 😢
Nie mamy Mucha, maz robil rozszerzone badania- w normie. Tak, nasza ginekolog jest od niepłodności.
Skoro miałaś taki prohesteron to trochę niemożliwe chyba, żeby dodatkowy Ci go jeszcze obniżał. Może wlasnie Twój już spadł i w krwi był tylko ten suplementowany 🤷
A IVF to Wasza decyzja - jeśli czujecie, że to już czas i będziecie mieć kwalifikacje to to nic złego ☺️ IVF to nie droga na skróty tylko ciężki proces ☺️
Co do badań męża to i mojego pierwszy seminogram wyszedł bardzo spoko prócz morfo 1% ale ginek i tak go wysłał na poszerzone badania, wtedy wyszły trochę gorzej. Dodatkowo robił po raz 3 MAR i posiewy i był u urologa.
Mardotka - co do homocysteiny to się nie wypowiem, ale nie chce być niszczycielem dobrej zabawy i uśmiechu dzieci jednak taki progesteron o niczym nie świadczy i niestety często widzę, że im progesteron większy to ciąży brak ☹️ Dlatego nie ma co się nakręcać ☹️ Co nie zmienia faktu, że piękny i można pozazdrościc ☺️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października, 20:42
K 🩷 30l.
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ podejrzenie zapalenia endometrium ❌
M 🩵 31l.
Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅
1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
7 -9 cykl z pomocą medyczną ❌
10 cykl ⌛
Program IVF 🔜 startujemy w styczniu! 🦾 -
Pelasia30 wrote:Wow, ale prog! 🔥 Przebiłas mojego! 😂 Wspomagacz drugą fazę czy też masz taki swój naturalny? Ja aż się zastanawiałam czy to normalne mieć takie wysoki 🤭
Co do homocysteiny to się nie wypowiem bo nie znam się tak na tym, jeszcze tego nie badałam i się chyba obawiam 🙈 i też ciekawi mnie jak obniżyć jeśli poziom kwasu i B12 jest prawidłowy.👩34 👨39
TSH 1,2->3,2❗️
Żelazo - 104
Ferrytyna - 39
D3 - 72
B12 - 588
Kwas foliowy - 17
Homocysteina - 10,3❗️
MTHFR C677T homo
Badanie nasienia ✅
Suple 💊
Ssilvia wrote:Czasami badania kwasu foliowego czy witamina B12 z krwi są wysokie, ale organizm nie jest w stanie ich odpowiednio przetwarzać i stąd wysoka homocysteina. Podejrzewam to u mojego męża. Też ma homocysteine 10 i brak niedoborów i od niedawna daje mu kompleks witamin B metylowanych, zobaczymy czy spadnie. Chcę mu zrobić też test na mutacje MTHFR👩34 👨39
TSH 1,2->3,2❗️
Żelazo - 104
Ferrytyna - 39
D3 - 72
B12 - 588
Kwas foliowy - 17
Homocysteina - 10,3❗️
MTHFR C677T homo
Badanie nasienia ✅
Suple 💊
Claudii wrote:Skoro miałaś taki prohesteron to trochę niemożliwe chyba, żeby dodatkowy Ci go jeszcze obniżał. Może wlasnie Twój już spadł i w krwi był tylko ten suplementowany 🤷
A IVF to Wasza decyzja - jeśli czujecie, że to już czas i będziecie mieć kwalifikacje to to nic złego ☺️ IVF to nie droga na skróty tylko ciężki proces ☺️
Co do badań męża to i mojego pierwszy seminogram wyszedł bardzo spoko prócz morfo 1% ale ginek i tak go wysłał na poszerzone badania, wtedy wyszły trochę gorzej. Dodatkowo robił po raz 3 MAR i posiewy i był u urologa.
Mardotka - co do homocysteiny to się nie wypowiem, ale nie chce być niszczycielem dobrej zabawy i uśmiechu dzieci jednak taki progesteron o niczym nie świadczy i niestety często widzę, że im progesteron większy to ciąży brak ☹️ Dlatego nie ma co się nakręcać ☹️ Co nie zmienia faktu, że piękny i można pozazdrościc ☺️👩34 👨39
TSH 1,2->3,2❗️
Żelazo - 104
Ferrytyna - 39
D3 - 72
B12 - 588
Kwas foliowy - 17
Homocysteina - 10,3❗️
MTHFR C677T homo
Badanie nasienia ✅
Suple 💊
Jupiter wrote:U nas podstawy teraz już wychodziły w normie laboratoryjnej a jak zrobil DFI (fragmentacja DNA) to wyszły do poprawy…
Ja przy takim progu też już bym się nakręcała 😂
Mardotka lubi tę wiadomość
🙎🏼♀️ 27 🙋🏼♂️34
Starania od 09/23
Główny problem po odstawieniu AH: długie plamienia przed i po miesiączce
Z pomocą medyczną od 01/25
💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
Mąż ✅ FertileMe Complex
Badania:
Prolaktyna, testosteron, ferrytyna✅
AMH: 5,5 - PCOS ❌
MUCh✅
Drożność z lipiodolem ✅
Pasożyty ✅
Endometrioza, adenomioza ❌
Podwyższone komórki NK w histeroskopii ❌ -
Imazolka wrote:No właśnie tak mi gin mówiła… że może mieć seminogram w normie, a często w jej pracy (też jest andrologiem) zdarza się że rozszerzone badania wychodzą kiepsko i utrudniają zajście w ciążę. Jak mam np stan zapalny to potrzebuje dobrych plemników a te mogą sobie nie dawać rady. Nie wiem ile w tym racji. Zastanawiam się nad słusznością tych badań, bo to znowu trochę kasy, no ale nie ma wyjścia. Musi znowu iść 😂
Ja przy takim progu też już bym się nakręcała 😂Ona:31
❗️Zapalenie endometrium
❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst
PRACUJEMY NAD:
Jupiter wrote:Widzę że Twoj maz bierze te same suple co moj, my po tym badaniu DFI dorzuciliśmy jeszcze Astaksantyne i Resweratrol.🙎🏼♀️ 27 🙋🏼♂️34
Starania od 09/23
Główny problem po odstawieniu AH: długie plamienia przed i po miesiączce
Z pomocą medyczną od 01/25
💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
Mąż ✅ FertileMe Complex
Badania:
Prolaktyna, testosteron, ferrytyna✅
AMH: 5,5 - PCOS ❌
MUCh✅
Drożność z lipiodolem ✅
Pasożyty ✅
Endometrioza, adenomioza ❌
Podwyższone komórki NK w histeroskopii ❌ -
Imazolka wrote:A pamiętasz ile płaciliście? Jak zerknęłam w cennik to każde badanie po 2-3 stówki
U nas płacil seminogram, DFI i stres jakoś 800 złWiadomość wyedytowana przez autora: 4 października, 22:38
K 🩷 30l.
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ podejrzenie zapalenia endometrium ❌
M 🩵 31l.
Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅
1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
7 -9 cykl z pomocą medyczną ❌
10 cykl ⌛
Program IVF 🔜 startujemy w styczniu! 🦾 -
Imazolka wrote:A pamiętasz ile płaciliście? Jak zerknęłam w cennik to każde badanie po 2-3 stówkiOna:31
❗️Zapalenie endometrium
❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst
PRACUJEMY NAD:
Mardotka wrote:No właśnie u mnie jest ta mutacja ale poza braniem metylowanych witamin z grupy B nic z tym nie można zrobić 🤷🏻♀️
Bierzesz tabletki ?
Ja mam jakiś problem z żołądkiem jeszcze nie wiadomo jaki ( helicibacter wykluczony, podejrzewam że coś z kwasem żołądkowym) i tabletki metylowane B12 w ogóle nie podnosiły mi poziomu B12. W ogóle wszystkie witaminy słabo na mnie działały. Duże dawki witaminy D 50.0000 brane przez kilka tygodni ledwo co mi podniosly o 15 wartości.
Muszę więc omijac żołądek - teraz biorę kropelki które się wchłaniają przez język. Zastrzyki z B12 też działały.
Teraz kupiłam folian, vitamina D i B12 wszystko w kropelkach.
Moja znajoma wegetarianką też mówiła że nawet metylowane tabletki nie działały u niej, dopiero podjęzykowe.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października, 00:08
✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸♂️✨
🌿 Hashimoto
💛 czas starań - 12 miesiecy
💊 Leczenie & suplementy
• 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
• 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
• ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
• 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
• 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg
✅ Badania & wyniki
Profil antyfosfolipidowy – OK
Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
AMH – 2.9 🌟
Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
Ferrytyna - 90 ng/mL
CA 125 - negatywny
🔄
Jajowody – drożne ✅
29.09.2025 - pierwsze USG = dwa zarodki - jak na razie słychać jedno ❤️ 6mm 🥹
-
Z fajnych informacji zrobiłam proga 7dpo i wynik mnie zszokował - 40,3 , brajan już się rozchulał na całego 😀🤦🏻♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października, 11:15
👧26 🧑27⏳️05.24 💉01.25
❌️ PCOS | IO | hiperandrogenizm | brak owulacji
❌️MTHFR homo | PAI-1 homo
💉 IVF 01.2026
⏳️ 10.25 9 cykl Lametta + Zivafert -
Ssilvia wrote:Bierzesz tabletki ?
Ja mam jakiś problem z żołądkiem jeszcze nie wiadomo jaki ( helicibacter wykluczony, podejrzewam że coś z kwasem żołądkowym) i tabletki metylowane B12 w ogóle nie podnosiły mi poziomu B12. W ogóle wszystkie witaminy słabo na mnie działały. Duże dawki witaminy D 50.0000 brane przez kilka tygodni ledwo co mi podniosly o 15 wartości.
Muszę więc omijac żołądek - teraz biorę kropelki które się wchłaniają przez język. Zastrzyki z B12 też działały.
Teraz kupiłam folian, vitamina D i B12 wszystko w kropelkach.
Moja znajoma wegetarianką też mówiła że nawet metylowane tabletki nie działały u niej, dopiero podjęzykowe.👩34 👨39
TSH 1,2->3,2❗️
Żelazo - 104
Ferrytyna - 39
D3 - 72
B12 - 588
Kwas foliowy - 17
Homocysteina - 10,3❗️
MTHFR C677T homo
Badanie nasienia ✅
Suple 💊
White1 wrote:Za regulację homocysteiny odpowiada B6, B12, kwas foliowy (i w ogóle witaminy z grupy B ) i betaina HCL
White1 lubi tę wiadomość
👩34 👨39
TSH 1,2->3,2❗️
Żelazo - 104
Ferrytyna - 39
D3 - 72
B12 - 588
Kwas foliowy - 17
Homocysteina - 10,3❗️
MTHFR C677T homo
Badanie nasienia ✅
Suple 💊
snieżka wrote:Aniluap, a przyjmujesz jakieś leki? Bo ja miałam mocno podwyższoną prolaktynę przez lek od psychiatry i lek przeciwwymiotny. Warto sprawdzić czy dany lek nie ma w skutkach ubocznych wzrostu prolaktyny
Właśnie nie przyjmuje. Mam nadzieję, że endokrynolog szybko powie mi o co dokładnie chodzi z tą prolaktyną w moim przypadku. Ale trochę szkoda jeżeli to ona zaburzała mi faktycznie zajście w ciąże. Jednak już rok za nami i zaczyna się okres frustracji, a to trochę przytłacza głowę. -
snieżka wrote:Dzwoniłam do kliniki zapytać jak wygląda sprawa kwalifikacji do ivf, żeby zapewnić sobie miejsce w czasie, gdy dostaną fundusze. Pani powiedziała, że już mają listę rezerwową i że najlepiej umówić się jakoś teraz na wizytę (prywatną) do lekarza, żeby mógł nas wpisać na listę.
Zapisałam nas na koniec listopada, jak już będziemy po 10 tygodniach zastrzyków hormonalnych i nie będzie już wtedy innych opcji medycznych.
Jak się czujecie razem z partnerem po podjęciu takiej ciężkiej decyzji? IVF to trudna droga i nie rozumiem dlaczego niektórzy ludzie uważają, że to pójście na łatwizne.. Na szczęście tutaj kobiety rozumieją ten trud. Sama obawiam się czy kiedyś nie stanę przed taką drogą bo w moim przypadku bardzo chciałabym zajść w ciążę, ale nie wiem czy przełamałabym się gdybym stanęła przed takim wyborem.. Bardzo to przykre, że część z nas musi przejść trudną drogę by kiedyś spojrzeć w oczy swojemu wyczekanemu dziecku.