X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
Odpowiedz

Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅

Oceń ten wątek:
  • Jupiter Ekspertka

Wysłany: 4 października, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imazolka wrote:
    A wasi faceci robili jakieś rozszerzone badania mimo, że seminogram wyszedł ok? 🤔
    U nas podstawy teraz już wychodziły w normie laboratoryjnej a jak zrobil DFI (fragmentacja DNA) to wyszły do poprawy…

Ona:31
    AMH: 1.4;
    USG, HPV, cyto, MUCH, owulacja -✅
    Jelita: SIBO, HP, Candida, pasożyty - ✅
    Immuno: ANA, ASA, APS, AOA, ASMA -✅
    🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
    ❗️Zapalenie endometrium
    ❗️IBS, nietolerancje, nadwrażliwość IgG
    ❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
    ❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo

On: 32
    Morfo: 2% -> 4%, PH 8,5❔
    Jelita, Hormony, MAR, HBA, wymaz - ✅
    ❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst

NEXT: seminogram - kontrola, KIR, kariotyp, krzywa c/i

PRACUJEMY NAD:
    ⬇️ antyTPO 1640->1360 ⬆️ ferrytyna 18-> 25 ⬇️ DFI
  • Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 4 października, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imazolka wrote:
    A wasi faceci robili jakieś rozszerzone badania mimo, że seminogram wyszedł ok? 🤔

Hej, u nas Doktorka mówiła o rozszerzonym badaniu nasienia, a potem jeszcze zaleciła wizytę u androloga i dodatkowo usg jądra, które zostało.

Nic innego nie zaleciła, ale mąż w tym wszystkim tylko miał nieprawidłową morfologię na 2%. Reszta nawet adrologa zadziwiła.

Ja 29, dodatnie ANA, podejrzenie twardziny ukladowej, jajowody drożne, AMH 8,8(wysoka rezerwa, nie ma PCOS), cykle owulacyjne, starania od 07.2024r.

On 31, orchidektomia(2,5r temu), seminogram 2% prawidłowej budowy, reszta w normie+rozszerzone badania w normie.

09.25 1 IUI, aromek 3dc do 7dc+(8-10dc) 2x1, encorton 5mg, acard 75mg. ❌
    10.25 2 IUI odwołana, po stymulacji torbiel w lewym jajniku 3cm...
  • Mardotka Autorytet

Wysłany: 4 października, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ,
    Z racji że mamy tu same doświadczone staraczki, mam pytanie.. Zrobiłam sobie badania krwi i pierwszy raz dorzuciłam homocysteine.. niestety wyszła 10,3 , z tego co wiem powinna być poniżej 8. Kwas foliowy 17 , B12 588 wiec raczej ten poziom nie wynika z niedoborów. Może któraś z Was wie jaka może być przyczyna i co mogę zrobić żeby ją obniżyć ?
    Z fajnych informacji zrobiłam proga 7dpo i wynik mnie zszokował - 40,3 , brajan już się rozchulał na całego 😀🤦🏻‍♀️

👩34 👨39
    15cs o pierwszego maluszka
    Subkliniczna niedoczynność tarczycy ➡️ letrox 50

USG ✅ Cytologia ✅ Morfologia ✅
    TSH 1,2->3,2❗️
    AMH 1.3 (01.25) 1.7(09.25)
    Żelazo - 104
    Ferrytyna - 39
    D3 - 72
    B12 - 588
    Kwas foliowy - 17
    Homocysteina - 10,3❗️
    MTHFR C677T homo
    Badanie nasienia ✅
    Sono-HSG -prawy jajowód niedrożny
    Suple 💊
    D3 4000 , jod , omega3 , B complex, koenzym Q10, probiotyki
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 4 października, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mardotka wrote:
    Hej dziewczyny ,
    Z racji że mamy tu same doświadczone staraczki, mam pytanie.. Zrobiłam sobie badania krwi i pierwszy raz dorzuciłam homocysteine.. niestety wyszła 10,3 , z tego co wiem powinna być poniżej 8. Kwas foliowy 17 , B12 588 wiec raczej ten poziom nie wynika z niedoborów. Może któraś z Was wie jaka może być przyczyna i co mogę zrobić żeby ją obniżyć ?
    Z fajnych informacji zrobiłam proga 7dpo i wynik mnie zszokował - 40,3 , brajan już się rozchulał na całego 😀🤦🏻‍♀️

Czasami badania kwasu foliowego czy witamina B12 z krwi są wysokie, ale organizm nie jest w stanie ich odpowiednio przetwarzać i stąd wysoka homocysteina. Podejrzewam to u mojego męża. Też ma homocysteine 10 i brak niedoborów i od niedawna daje mu kompleks witamin B metylowanych, zobaczymy czy spadnie. Chcę mu zrobić też test na mutacje MTHFR

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG = dwa zarodki - jak na razie słychać jedno ❤️ 6mm 🥹

preg.png
  • Pelasia30 Autorytet

Wysłany: 4 października, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mardotka wrote:
    Hej dziewczyny ,

Wow, ale prog! 🔥 Przebiłas mojego! 😂 Wspomagacz drugą fazę czy też masz taki swój naturalny? Ja aż się zastanawiałam czy to normalne mieć takie wysoki 🤭
    Co do homocysteiny to się nie wypowiem bo nie znam się tak na tym, jeszcze tego nie badałam i się chyba obawiam 🙈 i też ciekawi mnie jak obniżyć jeśli poziom kwasu i B12 jest prawidłowy.

👩‍❤️‍👨 31&36

🔸Starania od 03.2023r.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    🔸Hashimoto + hipoglikemia reaktywna (letrox + glucophage)
    🔸AMH 7,17 (04.25r.)
    🔸Podejrzenie PCO (metaboliczny)
    🔸Badanie nasienia + posiew✅

🔸Cykle długie 38-45 dni
    🔸Późne owulacje 23-30dc

07.25 histeroskopia + kolposkopia (usunięte mikropolipy) + leczenie stanu zapalnego
    09.25 Prog 7dpo 37,2ng/ml 😍
    09.25 drożność jajowodów ✅
    🔜 10.25 stymulacja?

Suplementy: Inozytol, DHA prenacaps, NAC, witamina D3, B12 metylowana, folian, Wit E
  • Claudii Autorytet

Wysłany: 4 października, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britkaa wrote:
    Kurcze wlasnie badalam! I moj progesteron w fazie lutealnej wychodzi super- 12,2 (mniej wiecej w podobnym czasie cyklu).
    Poprosze chyba lekarke o inną formę progesteronu, np zastrzyk.

Kurcze to może pomyślę jeszcze o tej histeroskopii.

Ogolnie temat in vitro jest dla mojego męża jak najbardziej okej, ale dla mnie trochę mniej, bo mam wrażenie, ze po pierwsze jak królik doświadczalny sie bede czula, a po drugie, ze nie bedzie juz 30mln plemnikow z ktorych najlepszy zapłodni- tylko to oni przygotują te 'pare sztuk'. Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi...
    Można jeszcze starac sie naturalnie- pewnie...tylko my chcemy 3 dzieci, a ja mam 29 lat, zaraz 30. Boje sie, ze im dluzej bedzie tym coraz mniejsza szansa chcociazby na dwójkę 😢

Nie mamy Mucha, maz robil rozszerzone badania- w normie. Tak, nasza ginekolog jest od niepłodności.

Skoro miałaś taki prohesteron to trochę niemożliwe chyba, żeby dodatkowy Ci go jeszcze obniżał. Może wlasnie Twój już spadł i w krwi był tylko ten suplementowany 🤷
    A IVF to Wasza decyzja - jeśli czujecie, że to już czas i będziecie mieć kwalifikacje to to nic złego ☺️ IVF to nie droga na skróty tylko ciężki proces ☺️

Co do badań męża to i mojego pierwszy seminogram wyszedł bardzo spoko prócz morfo 1% ale ginek i tak go wysłał na poszerzone badania, wtedy wyszły trochę gorzej. Dodatkowo robił po raz 3 MAR i posiewy i był u urologa.

Mardotka - co do homocysteiny to się nie wypowiem, ale nie chce być niszczycielem dobrej zabawy i uśmiechu dzieci jednak taki progesteron o niczym nie świadczy i niestety często widzę, że im progesteron większy to ciąży brak ☹️ Dlatego nie ma co się nakręcać ☹️ Co nie zmienia faktu, że piękny i można pozazdrościc ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października, 20:42

K 🩷 30l.
    AMH 0.71
    21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
    lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ podejrzenie zapalenia endometrium ❌

M 🩵 31l.
    Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
    Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
    Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
    Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅

1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
    7 -9 cykl z pomocą medyczną ❌
    10 cykl ⌛

Program IVF 🔜 startujemy w styczniu! 🦾
  • Mardotka Autorytet

Wysłany: 4 października, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pelasia30 wrote:
    Wow, ale prog! 🔥 Przebiłas mojego! 😂 Wspomagacz drugą fazę czy też masz taki swój naturalny? Ja aż się zastanawiałam czy to normalne mieć takie wysoki 🤭
    Co do homocysteiny to się nie wypowiem bo nie znam się tak na tym, jeszcze tego nie badałam i się chyba obawiam 🙈 i też ciekawi mnie jak obniżyć jeśli poziom kwasu i B12 jest prawidłowy.
    No właśnie nie wspomagam , aż tak wysokiego wyniku nigdy nie miałam raczej w okolicach 25 😁 moja gin mówiła że im wyższy tym lepszy więc tylko się cieszyć 😊 zrób sobie tą homocysteine, zawsze lepiej wiedzieć nad czym można popracować 🙂 ja zrobiłam też onkopakiet także zobaczymy , na wyniki czeka się miesiąc 🙉

👩34 👨39

TSH 1,2->3,2❗️
    Żelazo - 104
    Ferrytyna - 39
    D3 - 72
    B12 - 588
    Kwas foliowy - 17
    Homocysteina - 10,3❗️
    MTHFR C677T homo
    Badanie nasienia ✅
    Suple 💊
  • Mardotka Autorytet

Wysłany: 4 października, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    Czasami badania kwasu foliowego czy witamina B12 z krwi są wysokie, ale organizm nie jest w stanie ich odpowiednio przetwarzać i stąd wysoka homocysteina. Podejrzewam to u mojego męża. Też ma homocysteine 10 i brak niedoborów i od niedawna daje mu kompleks witamin B metylowanych, zobaczymy czy spadnie. Chcę mu zrobić też test na mutacje MTHFR
    No właśnie u mnie jest ta mutacja ale poza braniem metylowanych witamin z grupy B nic z tym nie można zrobić 🤷🏻‍♀️

👩34 👨39

TSH 1,2->3,2❗️
    Żelazo - 104
    Ferrytyna - 39
    D3 - 72
    B12 - 588
    Kwas foliowy - 17
    Homocysteina - 10,3❗️
    MTHFR C677T homo
    Badanie nasienia ✅
    Suple 💊
  • Mardotka Autorytet

Wysłany: 4 października, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudii wrote:
    Skoro miałaś taki prohesteron to trochę niemożliwe chyba, żeby dodatkowy Ci go jeszcze obniżał. Może wlasnie Twój już spadł i w krwi był tylko ten suplementowany 🤷
    A IVF to Wasza decyzja - jeśli czujecie, że to już czas i będziecie mieć kwalifikacje to to nic złego ☺️ IVF to nie droga na skróty tylko ciężki proces ☺️

Co do badań męża to i mojego pierwszy seminogram wyszedł bardzo spoko prócz morfo 1% ale ginek i tak go wysłał na poszerzone badania, wtedy wyszły trochę gorzej. Dodatkowo robił po raz 3 MAR i posiewy i był u urologa.

Mardotka - co do homocysteiny to się nie wypowiem, ale nie chce być niszczycielem dobrej zabawy i uśmiechu dzieci jednak taki progesteron o niczym nie świadczy i niestety często widzę, że im progesteron większy to ciąży brak ☹️ Dlatego nie ma co się nakręcać ☹️ Co nie zmienia faktu, że piękny i można pozazdrościc ☺️
    No wiem właśnie , też to zawsze dziewczynom powtarzam ale 40 !!? 😃 można sobie gadać że się nie będzie nakręcać a brajan swoje 😆

👩34 👨39

TSH 1,2->3,2❗️
    Żelazo - 104
    Ferrytyna - 39
    D3 - 72
    B12 - 588
    Kwas foliowy - 17
    Homocysteina - 10,3❗️
    MTHFR C677T homo
    Badanie nasienia ✅
    Suple 💊
  • Imazolka Autorytet

Wysłany: 4 października, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter wrote:
    U nas podstawy teraz już wychodziły w normie laboratoryjnej a jak zrobil DFI (fragmentacja DNA) to wyszły do poprawy…
    No właśnie tak mi gin mówiła… że może mieć seminogram w normie, a często w jej pracy (też jest andrologiem) zdarza się że rozszerzone badania wychodzą kiepsko i utrudniają zajście w ciążę. Jak mam np stan zapalny to potrzebuje dobrych plemników a te mogą sobie nie dawać rady. Nie wiem ile w tym racji. Zastanawiam się nad słusznością tych badań, bo to znowu trochę kasy, no ale nie ma wyjścia. Musi znowu iść 😂

Ja przy takim progu też już bym się nakręcała 😂

Mardotka lubi tę wiadomość

🙎🏼‍♀️ 27 🙋🏼‍♂️34
    Starania od 09/23
    Główny problem po odstawieniu AH: długie plamienia przed i po miesiączce
    Z pomocą medyczną od 01/25

💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
    Mąż ✅ FertileMe Complex

Badania:
    Prolaktyna, testosteron, ferrytyna✅
    AMH: 5,5 - PCOS ❌
    MUCh✅
    Drożność z lipiodolem ✅
    Pasożyty ✅
    Endometrioza, adenomioza ❌
    Podwyższone komórki NK w histeroskopii ❌
  • Jupiter Ekspertka

Wysłany: 4 października, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imazolka wrote:
    No właśnie tak mi gin mówiła… że może mieć seminogram w normie, a często w jej pracy (też jest andrologiem) zdarza się że rozszerzone badania wychodzą kiepsko i utrudniają zajście w ciążę. Jak mam np stan zapalny to potrzebuje dobrych plemników a te mogą sobie nie dawać rady. Nie wiem ile w tym racji. Zastanawiam się nad słusznością tych badań, bo to znowu trochę kasy, no ale nie ma wyjścia. Musi znowu iść 😂

Ja przy takim progu też już bym się nakręcała 😂
    Widzę że Twoj maz bierze te same suple co moj, my po tym badaniu DFI dorzuciliśmy jeszcze Astaksantyne i Resweratrol.

❗️Zapalenie endometrium

❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst

PRACUJEMY NAD:
  • Imazolka Autorytet

Wysłany: 4 października, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter wrote:
    Widzę że Twoj maz bierze te same suple co moj, my po tym badaniu DFI dorzuciliśmy jeszcze Astaksantyne i Resweratrol.
    A pamiętasz ile płaciliście? Jak zerknęłam w cennik to każde badanie po 2-3 stówki

🙎🏼‍♀️ 27 🙋🏼‍♂️34
    Starania od 09/23
    Główny problem po odstawieniu AH: długie plamienia przed i po miesiączce
    Z pomocą medyczną od 01/25

💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
    Mąż ✅ FertileMe Complex

Badania:
    Prolaktyna, testosteron, ferrytyna✅
    AMH: 5,5 - PCOS ❌
    MUCh✅
    Drożność z lipiodolem ✅
    Pasożyty ✅
    Endometrioza, adenomioza ❌
    Podwyższone komórki NK w histeroskopii ❌
  • Claudii Autorytet

Wysłany: 4 października, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imazolka wrote:
    A pamiętasz ile płaciliście? Jak zerknęłam w cennik to każde badanie po 2-3 stówki

U nas płacil seminogram, DFI i stres jakoś 800 zł

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października, 22:38

K 🩷 30l.
    AMH 0.71
    21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
    lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ podejrzenie zapalenia endometrium ❌

M 🩵 31l.
    Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
    Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
    Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
    Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅

1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
    7 -9 cykl z pomocą medyczną ❌
    10 cykl ⌛

Program IVF 🔜 startujemy w styczniu! 🦾
  • Jupiter Ekspertka

Wysłany: 4 października, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imazolka wrote:
    Robiliśmy w Gyncentrum, nie pamiętam ile dokładnie ale poszła konkretna kasa na to bo badał SOME, DFI, HBA, MAR….

❗️Zapalenie endometrium

❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst

PRACUJEMY NAD:
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 5 października, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mardotka wrote:
    No właśnie u mnie jest ta mutacja ale poza braniem metylowanych witamin z grupy B nic z tym nie można zrobić 🤷🏻‍♀️

Bierzesz tabletki ?

Ja mam jakiś problem z żołądkiem jeszcze nie wiadomo jaki ( helicibacter wykluczony, podejrzewam że coś z kwasem żołądkowym) i tabletki metylowane B12 w ogóle nie podnosiły mi poziomu B12. W ogóle wszystkie witaminy słabo na mnie działały. Duże dawki witaminy D 50.0000 brane przez kilka tygodni ledwo co mi podniosly o 15 wartości.
    Muszę więc omijac żołądek - teraz biorę kropelki które się wchłaniają przez język. Zastrzyki z B12 też działały.

Teraz kupiłam folian, vitamina D i B12 wszystko w kropelkach.

Moja znajoma wegetarianką też mówiła że nawet metylowane tabletki nie działały u niej, dopiero podjęzykowe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października, 00:08

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG = dwa zarodki - jak na razie słychać jedno ❤️ 6mm 🥹

preg.png
  • White1 Autorytet

Wysłany: 5 października, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mardotka wrote:
    Hej dziewczyny ,
    Za regulację homocysteiny odpowiada B6, B12, kwas foliowy (i w ogóle witaminy z grupy B ) i betaina HCL

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października, 11:15

👧26 🧑27⏳️05.24 💉01.25

❌️ PCOS | IO | hiperandrogenizm | brak owulacji
    ❌️MTHFR homo | PAI-1 homo

💉 IVF 01.2026
    ⏳️ 10.25 9 cykl Lametta + Zivafert
  • Mardotka Autorytet

Wysłany: 5 października, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    Bierzesz tabletki ?

Ja mam jakiś problem z żołądkiem jeszcze nie wiadomo jaki ( helicibacter wykluczony, podejrzewam że coś z kwasem żołądkowym) i tabletki metylowane B12 w ogóle nie podnosiły mi poziomu B12. W ogóle wszystkie witaminy słabo na mnie działały. Duże dawki witaminy D 50.0000 brane przez kilka tygodni ledwo co mi podniosly o 15 wartości.
    Muszę więc omijac żołądek - teraz biorę kropelki które się wchłaniają przez język. Zastrzyki z B12 też działały.

Teraz kupiłam folian, vitamina D i B12 wszystko w kropelkach.

Moja znajoma wegetarianką też mówiła że nawet metylowane tabletki nie działały u niej, dopiero podjęzykowe.
    Z tym żołądkiem to jest jakiś trop , dzięki 😘 mam przewlekle żółciowe zapalenie żołądka więc problem z wchłanianiem pewnie jest chociaż robię co jakiś czas badanie witamin i minerałów i z reguły wszystko w normie.. może we krwi krążą te Wit ale do komórek nie docierają 🤦🏻‍♀️

👩34 👨39

TSH 1,2->3,2❗️
    Żelazo - 104
    Ferrytyna - 39
    D3 - 72
    B12 - 588
    Kwas foliowy - 17
    Homocysteina - 10,3❗️
    MTHFR C677T homo
    Badanie nasienia ✅
    Suple 💊
  • Mardotka Autorytet

Wysłany: 5 października, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White1 wrote:
    Za regulację homocysteiny odpowiada B6, B12, kwas foliowy (i w ogóle witaminy z grupy B ) i betaina HCL
    Ooo , to może ta betaina hcl by coś pomogła , dzięki 😊 jeśli chodzi o metylowane Wit z grupy B to aktualnie biorę dość duże dawki folianow , B12 , B6 i choliny tylko właśnie w tabletkach wszystko

White1 lubi tę wiadomość

👩34 👨39

TSH 1,2->3,2❗️
    Żelazo - 104
    Ferrytyna - 39
    D3 - 72
    B12 - 588
    Kwas foliowy - 17
    Homocysteina - 10,3❗️
    MTHFR C677T homo
    Badanie nasienia ✅
    Suple 💊
  • Aniluap_b Znajoma

Wysłany: 5 października, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Aniluap, a przyjmujesz jakieś leki? Bo ja miałam mocno podwyższoną prolaktynę przez lek od psychiatry i lek przeciwwymiotny. Warto sprawdzić czy dany lek nie ma w skutkach ubocznych wzrostu prolaktyny

Właśnie nie przyjmuje. Mam nadzieję, że endokrynolog szybko powie mi o co dokładnie chodzi z tą prolaktyną w moim przypadku. Ale trochę szkoda jeżeli to ona zaburzała mi faktycznie zajście w ciąże. Jednak już rok za nami i zaczyna się okres frustracji, a to trochę przytłacza głowę.

• Aniluap_b Znajoma

Wysłany: 5 października, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Dzwoniłam do kliniki zapytać jak wygląda sprawa kwalifikacji do ivf, żeby zapewnić sobie miejsce w czasie, gdy dostaną fundusze. Pani powiedziała, że już mają listę rezerwową i że najlepiej umówić się jakoś teraz na wizytę (prywatną) do lekarza, żeby mógł nas wpisać na listę.
    Zapisałam nas na koniec listopada, jak już będziemy po 10 tygodniach zastrzyków hormonalnych i nie będzie już wtedy innych opcji medycznych.

Jak się czujecie razem z partnerem po podjęciu takiej ciężkiej decyzji? IVF to trudna droga i nie rozumiem dlaczego niektórzy ludzie uważają, że to pójście na łatwizne.. Na szczęście tutaj kobiety rozumieją ten trud. Sama obawiam się czy kiedyś nie stanę przed taką drogą bo w moim przypadku bardzo chciałabym zajść w ciążę, ale nie wiem czy przełamałabym się gdybym stanęła przed takim wyborem.. Bardzo to przykre, że część z nas musi przejść trudną drogę by kiedyś spojrzeć w oczy swojemu wyczekanemu dziecku.

‹‹ 101 102 103 104 105 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ