X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
Odpowiedz

Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅

Oceń ten wątek:
  • Aniluap_b Znajoma

Wysłany: 3 października, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White1 wrote:
    Hej, masz rację, zbyt wysoka prolaktyna może zaburzać zajście w ciążę. Jeśli masz za wysoki wynik, a zachowałaś higienę badania (bez większego wysiłku dzień wcześniej, bez drażnienia sutków, conajmniej 8h snu itp.), to zmień lekarza. Z pewnością znajdzie się taki, który zaleci leki bądź dalsze badania w tym kierunku.
    Jest wiele aktywnych wątków, na górze strony cofnij się do sekcji Starając się - ogólne tam są posortowane wątki względem ostatniej aktywności, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie 😊

Imazolka 20tego 🩷 i dodam, że @ mnie zaskoczyła już dzisiaj 😳

Lekarz powiedział, że nie wpływa, ale poradził wizytę u endokrynologa by zbadać sytuację. Tak też zrobiłam i umówiłam wizytę, ale będzie za ok. 2 tygodnie. Aczkolwiek w trakcie rozmowy powiedział mi właśnie by się starać bo przy wszystkich moich wynikach nie zaburzy zapłodnienia podwyższony wynik prolaktyny. Zobaczę co powie lekarz do którego się umówiłam w tej konkretnej sprawie. Dzięki za info ☺️

• Aniluap_b Znajoma

Wysłany: 3 października, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    Ja badałam sobie regularnie, zawsze 7dpo. Czasami kilka miesięcy pod rząd, czasami robiłam przerwę. Żeby mieć objawy z wysokiej prolaktyny te opisywane w internecie to trzeba mieć bardzo wysoki poziom. A lekko przekroczona prolaktyna już potrafi zmienić śluz, i plemniki zamiast żyć kilkanaście godzin lub kilkadziesiąt będą żyć kilka godzin i jak idealnie się nie wstrzelicie to się nie uda. Powtórz prolaktynę jeszcze raz żeby mieć pewność - co jest ważne zrobić ją trochę pozniej po wstaniu. Z 2h Można coś lekkiego zjeść bo silny głód też zwiększa jej poziom. Pojechać na spokojnie na badanie i nie stresować się wcześniej korkami itp.

Ja byłam wykonać badanie 4dc naczczo.. Tak wszędzie pisało.. 🙄 Ogólnie znów powtarzałam wiele badań by kontrolować sytuację bez zaleceń bo ostatnie badania były ok, ale wtedy nie robiłam prolaktyny więc nie wiem jak wtedy wyglądała 🫤 A czy głupim było by wykonać prolaktynę 12dc? Co do śluzu jak byłam teraz na USG powiedziałam lekarzowi, że wydaje mi się, ze mam go mało, ale on pokazał mi na USG (z tym, że ja tam zazwyczaj nic nie widzę 😅), że śluzu płodnego mam dużo i faktycznie po wczorajszym teście owulacyjnym i potwierdzonym pęcherzyku dominującym zaczęłam w tym cyklu mieć go aż za dużo 🫢

• Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 3 października, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny.

Może ja tutaj się tak trochę wbiję, mam mały dylemat. Mam bardzo fajną lekarkę, która wydawała mi sie od początku super, odbiera smsy, odpisuje, przyjmuje mnie miedzy innymi obowiazkami na monitoringi(z kolosalnym spoznieniem, ale zawsze).
    Ale kurcze ostatnio tak mnie coś bierze, ze moze jednak powinnam zmienic lekarza...
    Dlaczego-
    1. Od razu powiedziala nam, ze nie ma co probowac z iui, bez problemu od reki dostaniemy z dofinansowaniem in vitro i ona od razu to zaleca, bo sa wieksze szanse
    2. Jestem 11dpo i mam progesteron 5,1. Zrobilam go na wlasna reke po przeczytaniu duzej ilosci wiadomosci tutaj na forum innych staraczek.
    Bralam w cyklu z iui teraz progesteron 200mg, ale jak widac nie dziala, a pytalam czy mam zrobic w razie czego progesteron to uslyszalam, ze nie ma takiej potrzeby(a jak widac jest, bo poziom jest dosyc niski).
    3. Mam przeczucie, ze nie zalezy jej az tak na naszym dobrze- tylko zeby przyjac pacjentke i do widzenia..nie wiem, moze sie myle, ale jakoś tak czuję.

Co myślicie?
    Teraz przygotowujemy się do drugiej IUI i ona tez wspominala, ze to ostatnia próba, a potem in vitro- bo nie ma już sensu u nas.
    Wyniki mamy praktycznie wszystkie w normie, oprocz meza, ktory ma 2% prawidłowej budowy, a przeszedl nowotwor jadra 3 lata temu- wiec to swietny wynik!
    Nie wiem co o tym myśleć😟

Ja 29, dodatnie ANA, podejrzenie twardziny ukladowej, jajowody drożne, AMH 8,8(wysoka rezerwa, nie ma PCOS), cykle owulacyjne, starania od 07.2024r.

On 31, orchidektomia(2,5r temu), seminogram 2% prawidłowej budowy, reszta w normie+rozszerzone badania w normie.

09.25 1 IUI, aromek 3dc do 7dc+(8-10dc) 2x1, encorton 5mg, acard 75mg. ❌
    10.25 2 IUI odwołana, po stymulacji torbiel w lewym jajniku 3cm...
  • Claudii Autorytet

Wysłany: 3 października, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britkaa wrote:
    Hejka dziewczyny.

Może ja tutaj się tak trochę wbiję, mam mały dylemat. Mam bardzo fajną lekarkę, która wydawała mi sie od początku super, odbiera smsy, odpisuje, przyjmuje mnie miedzy innymi obowiazkami na monitoringi(z kolosalnym spoznieniem, ale zawsze).
    Ale kurcze ostatnio tak mnie coś bierze, ze moze jednak powinnam zmienic lekarza...
    Dlaczego-
    1. Od razu powiedziala nam, ze nie ma co probowac z iui, bez problemu od reki dostaniemy z dofinansowaniem in vitro i ona od razu to zaleca, bo sa wieksze szanse
    2. Jestem 11dpo i mam progesteron 5,1. Zrobilam go na wlasna reke po przeczytaniu duzej ilosci wiadomosci tutaj na forum innych staraczek.
    Bralam w cyklu z iui teraz progesteron 200mg, ale jak widac nie dziala, a pytalam czy mam zrobic w razie czego progesteron to uslyszalam, ze nie ma takiej potrzeby(a jak widac jest, bo poziom jest dosyc niski).
    3. Mam przeczucie, ze nie zalezy jej az tak na naszym dobrze- tylko zeby przyjac pacjentke i do widzenia..nie wiem, moze sie myle, ale jakoś tak czuję.

Co myślicie?
    Teraz przygotowujemy się do drugiej IUI i ona tez wspominala, ze to ostatnia próba, a potem in vitro- bo nie ma już sensu u nas.
    Wyniki mamy praktycznie wszystkie w normie, oprocz meza, ktory ma 2% prawidłowej budowy, a przeszedl nowotwor jadra 3 lata temu- wiec to swietny wynik!
    Nie wiem co o tym myśleć😟

Hej!
    Po pierwsze - nikt Was nie może zmusić do IVF, to powinna być Wasza decyzja i jeśli nie czujecie, że to już czas to zastanowicie się czy nie chcecie popróbować jeszcze naturalnie.
    Po drugie - IUI ma samo w sobie dosyć małą skuteczność, IVF jest dużo skuteczniejsze. Myślę, że to rozsądne startować do IVF jeśli 2 razy nie uda się z IUI - zazwyczaj kliniki wciskają IUI właśnie tak z 2 razy żeby już wyczerpać wszystkie możliwości zapłodnienia naturalnego.
    Po trzecie - szczyt progesteronu jest 7 dpo a nie 11 więc już może spaść wtedy. Zależy też jaki progesteron przyjmujesz, bo nie każdy wychodzi z krwi. Naturalny - typu luteina tak. Syntetyczny jak duphaston - nie. Więc może podbijać ci proga, ale badania tego nie wykryją.
    Po czwarte - może być empatyczna itd., ale nadal dla ginekologów jesteśmy tylko kolejnymi pacjentkami, którym mają pomóc zajść w ciążę i już nas więcej nie spotkają. Ale jeśli czujesz, że nie jesteś wystarczająco zaopiekowana to masz prawo sprawdzić jak zajmie się Tobą inny ginekolog.

A z takim AMH nie masz podejrzenia PCOS?
    Miałaś robioną drożność bądź histeroskopie?

Co do morfologii - to super wynik, dużo zdrowych mężczyzn ma gorszą. A w ogóle to większość lekarzy mówi, żeby olać morfologię 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października, 21:36

Aniluap_b, White1, Britkaa, Belia, Imazolka lubią tę wiadomość

K 🩷 30l.
    AMH 0.71
    21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
    lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ podejrzenie zapalenia endometrium ❌

M 🩵 31l.
    Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
    Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
    Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
    Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅

1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
    7 -9 cykl z pomocą medyczną ❌
    10 cykl ⌛

Program IVF 🔜 startujemy w styczniu! 🦾
  • Jupiter Ekspertka

Wysłany: 3 października, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britkaa wrote:

Co myślicie?
    Po pierwsze - wkurza mnie to z jaka lekkością lekarze wysyłają na IVF. Na pewno idąc tropem Claudii - zrobiłabym histeroskopie jeśli nie miałaś.
    Po drugie - jeśli masz wątpliwości do sposobu prowadzania przez lekarza zawsze poszłabym do jakiegoś innego z polecanych w Twojej okolicy żeby zasięgnąć drugiej opinii.
    Po trzecie - widzę choroby autoimmunologiczne w Twojej stopce, czy robiłaś jakieś głębsze badania immunologiczne? Masz wyniki KIRu, pakietu w kierunku trombofilii, zespołu antyfosfolipidowego?

White1, Britkaa lubią tę wiadomość

Ona:31
    AMH: 1.4;
    USG, HPV, cyto, MUCH, owulacja -✅
    Jelita: SIBO, HP, Candida, pasożyty - ✅
    Immuno: ANA, ASA, APS, AOA, ASMA -✅
    🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
    ❗️Zapalenie endometrium
    ❗️IBS, nietolerancje, nadwrażliwość IgG
    ❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
    ❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo

On: 32
    Morfo: 2% -> 4%, PH 8,5❔
    Jelita, Hormony, MAR, HBA, wymaz - ✅
    ❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst

NEXT: seminogram - kontrola, KIR, kariotyp, krzywa c/i

PRACUJEMY NAD:
    ⬇️ antyTPO 1640->1360 ⬆️ ferrytyna 18-> 25 ⬇️ DFI
  • Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 3 października, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudii wrote:
    Hej!
    Po pierwsze - nikt Was nie może zmusić do IVF, to powinna być Wasza decyzja i jeśli nie czujecie, że to już czas to zastanowicie się czy nie chcecie popróbować jeszcze naturalnie.
    Po drugie - IUI ma samo w sobie dosyć małą skuteczność, IVF jest dużo skuteczniejsze. Myślę, że to rozsądne startować do IVF jeśli 2 razy nie uda się z IUI - zazwyczaj kliniki wciskają IUI właśnie tak z 2 razy żeby już wyczerpać wszystkie możliwości zapłodnienia naturalnego.
    Po trzecie - szczyt progesteronu jest 7 dpo a nie 11 więc już może spaść wtedy. Zależy też jaki progesteron przyjmujesz, bo nie każdy wychodzi z krwi. Naturalny - typu luteina tak. Syntetyczny jak duphaston - nie. Więc może podbijać ci proga, ale badania tego nie wykryją.
    Po czwarte - może być empatyczna itd., ale nadal dla ginekologów jesteśmy tylko kolejnymi pacjentkami, którym mają pomóc zajść w ciążę i już nas więcej nie spotkają. Ale jeśli czujesz, że nie jesteś wystarczająco zaopiekowana to masz prawo sprawdzić jak zajmie się Tobą inny ginekolog.

A z takim AMH nie masz podejrzenia PCOS?
    Miałaś robioną drożność bądź histeroskopie?

Co do morfologii - to super wynik, dużo zdrowych mężczyzn ma gorszą. A w ogóle to większość lekarzy mówi, żeby olać morfologię 😅

Dziekuję Wam za odpowiedź!

Przyjmuję Progesterone Besins 100mg.
    Wiesz co własnie to jest ciekawe, ale jestem jeszcze w normie z AMH(wg zakresu referencyjnego/wiek) i nie mam zadnych innych objawów PCOS(testosteron w normie, nie ma problemow z owulacja, nie mam np nadmiernego owłosienia, nic mi nie wychodzi z krwi z badań pod tym kątem). Miałam drożność(tragiczne badanie, myslalam ze zemdleję z bólu, wszystko drożne). Histeroskopii nie miałam, nie wiem co to za badanie, może rzeczywiście warto je zrobić? :)

@Jupiter

Mam generalnie podejrzenie twardziny, dodatnie ANA juz od mniej więcej 7 lat(1:640 plamkowy, 1:320 ziarnisty), teraz od dwóch dodatkowo 1:80 centromerowy i dodatnie p/ciala/p/centromerowe B+++.
    Jestem pod kontrolą reumatologa, ale on twierdzi, ze nie jest to przeszkoda do zajścia i donoszenia ciąży, co więcej co pół roku robi mi badania z krwi i kapilaroskopię i wszystko wychodzi w normie na ten moment(oprócz tego co wyżej). On twierdzi, ze z punktu widzenia reumatologicznego jestem na ten moment zdrowa i nawet nie chętnie podał mi encorton w dawce 5mg(ginekologicznie).
    Ja dodatkowo miałam też dwa poronienia, jedno 2022 i jedno 09.2024, ale druga to biochemiczna.

Kiru nie mam, myslalam o tym, trombofilię robiłam i wg lekarza nie ma tragedii(mthfr układ heterozygotyczny i serpine 1 układ heterozygotyczny).

Zespół antyfosfolipidowy w normie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października, 22:48

Ja 29, dodatnie ANA, podejrzenie twardziny ukladowej, jajowody drożne, AMH 8,8(wysoka rezerwa, nie ma PCOS), cykle owulacyjne, starania od 07.2024r.

On 31, orchidektomia(2,5r temu), seminogram 2% prawidłowej budowy, reszta w normie+rozszerzone badania w normie.

• kikix0o Autorytet

Wysłany: 4 października, 01:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudii wrote:
    Kiki, zawsze tu jesteś mile widziana. Super, że dajesz nam updaty bo pewnie wiele z nas się zastanawiało co tam u Ciebie ☺️ Oby twoje poświęcenie zaraz się opłaciło i tym razem obstawa lekowa zadziałała ☺️ A z tymi zastrzykami to pewnie zalezy jaka jest igła i pod jakim kątem się wbija, praktyka czyni mistrza, każdy kolejny na pewno będzie mniej bolesny 🤞 Na miesięcznym zdecydowanie zmienił się skład, chyba większość się przeniosła tutaj jednak 😅
    Kochana 🥺🤍
    Wczoraj robiła mi go siostra a dzisiaj ja sama i coś spartoliłam, bo mam dziwny lekko wybrzuszony ślad i przy każdym poruszeniu się zaczyna mi z tego lecieć krew 😅 Ale tak jak mówisz praktyka czyni mistrza, więc pewnie z każdym kolejnym będzie łatwiej :)

Racja z tymi miesięcznymi, ale cieszę się że mamy ten wątek 🤍

K. 28 👩🏼‍❤️‍👨🏼 A. 29 + 🐶

🍼 starania od 01.2025

⚠️ podejrzenie tocznia 😢
    ⚠️ PAI-1 homo
    ⚠️ podwyższone wyniki w zespole antyfosfolipidowym

· · · · · · · ·

• 08.25 - cb 💔
    • 06.25 - cb 💔
    • 05.25 - 7tc – 💔🪽

· · · · · · · ·

LEKI 🏩

• acard • clexane • encorton • euthyrox • suple

• hashimoto & niedoczynność
    • POTS, hipotonia ortostatyczna

_____

Tiny miracle in progress… 🍼⏳🤍
  • kikix0o Autorytet

Wysłany: 4 października, 01:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powder wrote:
    Kiki, zawsze miło Cię widzieć na wątku! Ogólnie nadeszło chyba jakieś przesilenie miesięcznym wątkiem u większości dziewczyn z dłuższym stażem i chowamy się tutaj, gdzie jednak ten czas nie płynie od testowania do testowania aż tak. Można oczyścić głowę bardziej. 😌

White, tulę mocno i podziwiam za siłę i nastawienie! 🫂🩷

Ja wczoraj robiłam badanie proga, lh i estriadolu w 11dc i przesłałam lekarzowi - trafiłam idealnie w owulację, więc jestem już po. Lametta robi mi z cyklu speedruna ewidentnie 😂
    Patrząc po wynikach, był jeden pęcherzyk. Teraz pozostaje zajęcie się czymś innym do czasu testowania. 🤞🏻
    Powderku ja trzymam za Ciebie kciuki z całej siły, żeby teraz się udało i było wszystko dobrze 🤍

Powder lubi tę wiadomość

K. 28 👩🏼‍❤️‍👨🏼 A. 29 + 🐶

🍼 starania od 01.2025

⚠️ podejrzenie tocznia 😢
    ⚠️ PAI-1 homo
    ⚠️ podwyższone wyniki w zespole antyfosfolipidowym

· · · · · · · ·

• 08.25 - cb 💔
    • 06.25 - cb 💔
    • 05.25 - 7tc – 💔🪽

· · · · · · · ·

LEKI 🏩

• acard • clexane • encorton • euthyrox • suple

• hashimoto & niedoczynność
    • POTS, hipotonia ortostatyczna

_____

Tiny miracle in progress… 🍼⏳🤍
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 4 października, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britkaa wrote:

Wiesz co własnie to jest ciekawe, ale jestem jeszcze w normie z AMH(wg zakresu referencyjnego/wiek) i nie mam zadnych innych objawów PCOS(testosteron w normie, nie ma problemow z owulacja, nie mam np nadmiernego owłosienia, nic mi nie wychodzi z krwi z badań pod tym kątem). Miałam drożność(tragiczne badanie, myslalam ze zemdleję z bólu, wszystko drożne). Histeroskopii nie miałam, nie wiem co to za badanie, może rzeczywiście warto je zrobić? :)

@Jupiter

Mam generalnie podejrzenie twardziny, dodatnie ANA juz od mniej więcej 7 lat(1:640 plamkowy, 1:320 ziarnisty), teraz od dwóch dodatkowo 1:80 centromerowy i dodatnie p/ciala/p/centromerowe B+++.
    Jestem pod kontrolą reumatologa, ale on twierdzi, ze nie jest to przeszkoda do zajścia i donoszenia ciąży, co więcej co pół roku robi mi badania z krwi i kapilaroskopię i wszystko wychodzi w normie na ten moment(oprócz tego co wyżej). On twierdzi, ze z punktu widzenia reumatologicznego jestem na ten moment zdrowa i nawet nie chętnie podał mi encorton w dawce 5mg(ginekologicznie).
    Ja dodatkowo miałam też dwa poronienia, jedno 2022 i jedno 09.2024, ale druga to biochemiczna.

Kiru nie mam, myslalam o tym, trombofilię robiłam i wg lekarza nie ma tragedii(mthfr układ heterozygotyczny i serpine 1 układ heterozygotyczny).

Britkaa, kurcze mamy bardzo podobne problemy zdrowotne. Ja też mam podejrzenie twardziny. Lekarz twierdzi, że ta choroba jest u mnie uśpiona. Kapilaroskopia niestety nie wychodzi mi zbyt dobrze, ale lekarze mówią, że nie ma tragedii, wynik też nie jest jednoznaczny. Objawy Reynuda mam od dziecka. Na ten moment nie dostałam żadnych leków, ale przed procedurą ivf będę prosić o nie immunologa.
    Moje wyniki przeciwciał możesz zobaczyć w stopce. Również centromery B mam dodatnie.

A masz właściwe jakieś objawy twardziny? Ja co chwilę sobie wkręcam jakieś objawy i myślę, że choroba się uaktywniła 😓

👩🏻 29 👦🏻 33
    ANA1 - stwierdzono obecność przeciwciał:
    - ziarniste (AC-4) – 1:1280,
    - centromerowe (AC-3) – 1:1280,
    - typu „nuclear dots” (AC-6) – 1:1280,
    - przeciw błonie jądrowej (AC-11,12) – 1:160.
    ANA3 - Centromer B + ---> Centromer B ++🔺
    Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️
    AMH - 2,140 ng/ml
    👦🏻
    🚑2009r. - skręt jądra -> amputacja lewego jądra ✂️
    🔻ilość - 37.27 mln --> 24.41 〽️
    🔻koncentracja: 13.31 mln/ml --> 9.04 〽️
    🔻ruch postępowy (a+b) - 13.7% --> 15.2
    🔻ruch całkowity (a+b+c) - 26% --> 28.1
    🔆żywotność - 78% --> 80%
    🔻morfologia - 0% (100% nieprawidłowych główek)
    Hormony: ✅
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 4 października, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przykro mi White, że znów uderzyła Cię biel :( Trzymam kicuki, żeby kolejna stymulacja przyniosła efekt 🤞🤞

👩🏻 29 👦🏻 33
    AMH - 2,140 ng/ml
    👦🏻
    🔆żywotność - 78% --> 80%
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 4 października, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniłam do kliniki zapytać jak wygląda sprawa kwalifikacji do ivf, żeby zapewnić sobie miejsce w czasie, gdy dostaną fundusze. Pani powiedziała, że już mają listę rezerwową i że najlepiej umówić się jakoś teraz na wizytę (prywatną) do lekarza, żeby mógł nas wpisać na listę.
    Zapisałam nas na koniec listopada, jak już będziemy po 10 tygodniach zastrzyków hormonalnych i nie będzie już wtedy innych opcji medycznych.

👩🏻 29 👦🏻 33
    AMH - 2,140 ng/ml
    👦🏻
    🔆żywotność - 78% --> 80%
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 4 października, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniluap, a przyjmujesz jakieś leki? Bo ja miałam mocno podwyższoną prolaktynę przez lek od psychiatry i lek przeciwwymiotny. Warto sprawdzić czy dany lek nie ma w skutkach ubocznych wzrostu prolaktyny

👩🏻 29 👦🏻 33
    AMH - 2,140 ng/ml
    👦🏻
    🔆żywotność - 78% --> 80%
  • Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 4 października, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Britkaa, kurcze mamy bardzo podobne problemy zdrowotne. Ja też mam podejrzenie twardziny. Lekarz twierdzi, że ta choroba jest u mnie uśpiona. Kapilaroskopia niestety nie wychodzi mi zbyt dobrze, ale lekarze mówią, że nie ma tragedii, wynik też nie jest jednoznaczny. Objawy Reynuda mam od dziecka. Na ten moment nie dostałam żadnych leków, ale przed procedurą ivf będę prosić o nie immunologa.
    Moje wyniki przeciwciał możesz zobaczyć w stopce. Również centromery B mam dodatnie.

A masz właściwe jakieś objawy twardziny? Ja co chwilę sobie wkręcam jakieś objawy i myślę, że choroba się uaktywniła 😓

Hej Śnieżka!

Powiem Ci tak, ja jestem fizjoterapeutą więc mój reumatolog tak dość porządnie tłumaczy mi jak wygląda 'diagnostyka' i 'potwierdzenie choroby'.
    Z tego co piszesz masz juz 3 objawy twardziny co wskazywałoby na aktywną chorobę- wyniki z krwi, objaw reynauda i kapilaroskopia, która też coś wykazuje.
    Tak mi tłumaczył reumatolog i tak też chyba wyczytałam z artykułów medycznych.
    Jednakże to też jest tak, że leczony jest żywy człowiek, a nie wyniki jego badań. Jeżeli np nie masz objawów, które wskazywałyby na początek choroby to jak dla mnie może tak być, że jest ona uśpiona[i bardzo dobrze, oby jak najdłużej!!!].

Ja ogólnie mam podejrzenie tej odmiany CREST, czyli niby słabszej, jednak mój reumatolog 2 lata temu jak mnie przejął kazał mi sporo badan zrobic, a tym HRCT klatki piersiowej, konsultacje z kardiologiem(wiadomo, ze to jest choroba, która zajmuje narządy więc trzeba sprawdzic czy wszystko jest okej). U mnie na szczescie wszystko jest dobrze, nie mam innych objawów ani odczuc, ze choroba postępuje- tylko wyniki krwi, a więc na ten moment staram sie nie nakrecać, ale wiadomo, że to też łatwo powiedzieć, a trudniej zrobic.
    W tej chorobie też dobrze jest dużo sie ruszac i jak coś zacznie sie dziac to korzystac z fizjoterapii(cwiczenia, fizykoterapia, terapia manulana) jak chcesz zaprosmy się do znajomych, będziemy mogły więcej porozmawiać 😊

• snieżka Autorytet

Wysłany: 4 października, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britkaa wrote:
    Hej Śnieżka!

Powiem Ci tak, ja jestem fizjoterapeutą więc mój reumatolog tak dość porządnie tłumaczy mi jak wygląda 'diagnostyka' i 'potwierdzenie choroby'.
    Z tego co piszesz masz juz 3 objawy twardziny co wskazywałoby na aktywną chorobę- wyniki z krwi, objaw reynauda i kapilaroskopia, która też coś wykazuje.
    Tak mi tłumaczył reumatolog i tak też chyba wyczytałam z artykułów medycznych.
    Jednakże to też jest tak, że leczony jest żywy człowiek, a nie wyniki jego badań. Jeżeli np nie masz objawów, które wskazywałyby na początek choroby to jak dla mnie może tak być, że jest ona uśpiona[i bardzo dobrze, oby jak najdłużej!!!].

Ja ogólnie mam podejrzenie tej odmiany CREST, czyli niby słabszej, jednak mój reumatolog 2 lata temu jak mnie przejął kazał mi sporo badan zrobic, a tym HRCT klatki piersiowej, konsultacje z kardiologiem(wiadomo, ze to jest choroba, która zajmuje narządy więc trzeba sprawdzic czy wszystko jest okej). U mnie na szczescie wszystko jest dobrze, nie mam innych objawów ani odczuc, ze choroba postępuje- tylko wyniki krwi, a więc na ten moment staram sie nie nakrecać, ale wiadomo, że to też łatwo powiedzieć, a trudniej zrobic.
    W tej chorobie też dobrze jest dużo sie ruszac i jak coś zacznie sie dziac to korzystac z fizjoterapii(cwiczenia, fizykoterapia, terapia manulana) jak chcesz zaprosmy się do znajomych, będziemy mogły więcej porozmawiać 😊

Ja chodzę w tej sprawie do immunologa, bo reumatolog trochę olewczo podchodzi do tematu. Chociaż kiedyś ten reumatolog mocno mi pomógł, bo ok 2 lat temu pierwszy raz pojawiły się u mnie objawy reumatyczne. Tak bolały mnie stawy, że nie mogłam się ruszać. Wtedy wynik ANA był słabo dodatni. Okazało się, że to reaktywne zapalenie stawów na skutek yersinii, chlamydii i ureaplasmy. Jak wyleczyłam bakterie, to wszystkie objawy zniknęły. Później kontrolnie zbadałam ANA I wtedy był szok, bo przeciwciała wzrosły dosyć mocno. Objawy na szczęście się nie pojawiły. A ta kapilaroskopia niby nie wskazuje jednoznacznie na choroby tkanki łącznej, chociaż coś tam odbiega od normy. Nie wiedziałam, że ruch w tym przypadku jest tak istotny, to muszę coś zmienić w swoim życiu, bo z pewnością jest to za mało 😅

Chetnie dodam Cię do przyjaciółek!

👩🏻 29 👦🏻 33
    AMH - 2,140 ng/ml
    👦🏻
    🔆żywotność - 78% --> 80%
  • Claudii Autorytet

Wysłany: 4 października, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Britkaa wrote:

@Jupiter

Hmm, bensis wychodzi w krwi także pytanie czy Twój naturalny progesteron tak spadł i teraz tylko wychodzi suplementowany? A badałas kiedyś swój naturalny prog 7dpo? Jeśli nie, to teraz bym sprawdziła właśnie w tej dacie bo tak to za bardzo nic nie wiemy ☹️ Owulacja była potwierdzona?

Histeroskopia to sprawdzenie stanu macicy czy tam jest wszystko ok plus pobiera się zazwyczaj wycinek endometrium i sprawdzane pod kątem zapalenia. Dużo dziewczyn ma to zapalenie, które niczym szczególnym się nie objawia, a przeszkadza w implantacji.

A wymazy MUCha? Mąż miał poszerzone badanie nasienia? Przy takim AMH to jak Wam się nie spieszy i chcecie naturalnie to poszłabym w głębszą diagnostykę i jeszcze nie szła w wir IVF. A ten ginekolog to od niepłodności?

Na immunologi się nie znam więc się nie wypowiadam ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października, 10:52

K 🩷 30l.
    AMH 0.71
    21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
    lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ podejrzenie zapalenia endometrium ❌

M 🩵 31l.
    Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
    Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
    Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
    Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅

1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
    7 -9 cykl z pomocą medyczną ❌
    10 cykl ⌛

Program IVF 🔜 startujemy w styczniu! 🦾
  • Imazolka Autorytet

Wysłany: 4 października, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wasi faceci robili jakieś rozszerzone badania mimo, że seminogram wyszedł ok? 🤔

🙎🏼‍♀️ 27 🙋🏼‍♂️34
    Starania od 09/23
    Główny problem po odstawieniu AH: długie plamienia przed i po miesiączce
    Z pomocą medyczną od 01/25

💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
    Mąż ✅ FertileMe Complex

Badania:
    Prolaktyna, testosteron, ferrytyna✅
    AMH: 5,5 - PCOS ❌
    MUCh✅
    Drożność z lipiodolem ✅
    Pasożyty ✅
    Endometrioza, adenomioza ❌
    Podwyższone komórki NK w histeroskopii ❌
  • lilka2025 Przyjaciółka

Wysłany: 4 października, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imazolka wrote:
    A wasi faceci robili jakieś rozszerzone badania mimo, że seminogram wyszedł ok? 🤔

Nie, mój lekarz stwierdził że nie ma potrzeby

💊inofem, Vit D3, Omega 3, Q10,Tardyferon, Neurovit, Metformax, Dostinex

Żelazo 29 µg/dl
    DHEA-SO4 213,8 µg/dl
    homocysteina 8,41 µmol/l
    anty-TPO < 3,00 IU/ml
    SHBG 73,5 nmol/l
    TSH 1,216 µIU/ml
    Vit D3 58,60 ng/ml
    anty-TG < 3,00 IU/ml
    androstendion 3,38 ng/ml

Badania z 3 d.c ⬇️
    testosteron 34,45 ng/dl
    estradiol 21,2 pg/ml
    FSH 4,72 mIU/ml
    LH 6,89 mIU/ml
    prolaktyna 30,91 ng/ml
  • Britkaa Przyjaciółka

Wysłany: 4 października, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudii wrote:
    Hmm, bensis wychodzi w krwi także pytanie czy Twój naturalny progesteron tak spadł i teraz tylko wychodzi suplementowany? A badałas kiedyś swój naturalny prog 7dpo? Jeśli nie, to teraz bym sprawdziła właśnie w tej dacie bo tak to za bardzo nic nie wiemy ☹️ Owulacja była potwierdzona?

Histeroskopia to sprawdzenie stanu macicy czy tam jest wszystko ok plus pobiera się zazwyczaj wycinek endometrium i sprawdzane pod kątem zapalenia. Dużo dziewczyn ma to zapalenie, które niczym szczególnym się nie objawia, a przeszkadza w implantacji.

A wymazy MUCha? Mąż miał poszerzone badanie nasienia? Przy takim AMH to jak Wam się nie spieszy i chcecie naturalnie to poszłabym w głębszą diagnostykę i jeszcze nie szła w wir IVF. A ten ginekolog to od niepłodności?

Na immunologi się nie znam więc się nie wypowiadam ☺️

Kurcze wlasnie badalam! I moj progesteron w fazie lutealnej wychodzi super- 12,2 (mniej wiecej w podobnym czasie cyklu).
    Poprosze chyba lekarke o inną formę progesteronu, np zastrzyk.

Kurcze to może pomyślę jeszcze o tej histeroskopii.

Ogolnie temat in vitro jest dla mojego męża jak najbardziej okej, ale dla mnie trochę mniej, bo mam wrażenie, ze po pierwsze jak królik doświadczalny sie bede czula, a po drugie, ze nie bedzie juz 30mln plemnikow z ktorych najlepszy zapłodni- tylko to oni przygotują te 'pare sztuk'. Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi...
    Można jeszcze starac sie naturalnie- pewnie...tylko my chcemy 3 dzieci, a ja mam 29 lat, zaraz 30. Boje sie, ze im dluzej bedzie tym coraz mniejsza szansa chcociazby na dwójkę 😢

Nie mamy Mucha, maz robil rozszerzone badania- w normie. Tak, nasza ginekolog jest od niepłodności.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października, 12:51

• Pelasia30 Autorytet

Wysłany: 4 października, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imazolka wrote:

Mojemu tylko zlecił posiew i wymazy MUCHa

👩‍❤️‍👨 31&36

🔸Starania od 03.2023r.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    🔸Hashimoto + hipoglikemia reaktywna (letrox + glucophage)
    🔸AMH 7,17 (04.25r.)
    🔸Podejrzenie PCO (metaboliczny)
    🔸Badanie nasienia + posiew✅

🔸Cykle długie 38-45 dni
    🔸Późne owulacje 23-30dc

07.25 histeroskopia + kolposkopia (usunięte mikropolipy) + leczenie stanu zapalnego
    09.25 Prog 7dpo 37,2ng/ml 😍
    09.25 drożność jajowodów ✅
    🔜 10.25 stymulacja?

Suplementy: Inozytol, DHA prenacaps, NAC, witamina D3, B12 metylowana, folian, Wit E
  • PA Autorytet

Wysłany: 4 października, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imazolka wrote:
    Mój miał rozszerzone badania nasienie które wyszły Ok a teraz ma iść do urologa, żeby go zbadał (ja jeszcze nalegam, że jak już będzie na wizycie żeby zrobił od razu USG jąder).

Britkaa lubi tę wiadomość

👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
    🧔‍♂️✅️

01/24 rozpoczęcie starań
    05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
    06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
    07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
    26/08/25 biopsja aspiracyjna z cd138 ✅️
    09/25 lametta+ ovaleap+ ovitrelle
    10/25 wyciszenie jajników
    11/25 inseminacja?
‹‹ 100 101 102 103 104 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ