X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
Odpowiedz

Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅

Oceń ten wątek:
  • Jupiter Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za Wasze historie. Moje pytanie wynika z tego, że
    Powiedzieliśmy mamie i teściowej i momentami tego żałuję. Potrzebowałam zdjąć z siebie ciężar przed histeroskopią. Moja mama teraz dość intensywnie dopytuje o mój stan zdrowia… chyba łatwiej było mi jak nikt nie wiedział. Nie mam pojęcia ile to potrwa…. może histero to przełom i teraz już pójdzie, a może nie. Może to to antyTPO, zrzuciłam już 25% wartości przeciwciał ale to trwa… a może to głęboka immunologia i tego jeszcze nie wiem … Mam też znajomą która przy każdym spotkaniu pyta czy na pewno ok wszystko z moim zdrowiem…. No wiec same widzicie ….

Nie spodziewałam się że to będzie taki boom w moim życiu w tym roku, że te dzieci zaczną wyskakiwać jedno po drugim, że obcy ludzie zaczną być napastliwi w tym temacie… nie wiem czego ja się spodziewałam. Cieszą mnie te ciąże w moim otoczeniu, autentycznie interesuję się świeżo upieczonym mamuśkami i robię wszystko aby moje zawiedzione oczekiwania nie wpływały na te relacje, ale jest ciężko….

Morgo lubi tę wiadomość

Ona:31
    AMH: 1.4;
    USG, HPV, cyto, MUCH, owulacja -✅
    Jelita: SIBO, HP, Candida, pasożyty - ✅
    Immuno: ANA, ASA, APS, AOA, ASMA -✅
    🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
    ❗️Zapalenie endometrium
    ❗️IBS, nietolerancje, nadwrażliwość IgG
    ❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
    ❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo

On: 32
    Morfo: 2% -> 4%, PH 8,5❔
    Jelita, Hormony, MAR, HBA, wymaz - ✅
    ❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst

NEXT: seminogram - kontrola, KIR, kariotyp, krzywa c/i
    ⏳CD138
    PRACUJEMY NAD:
    ⬇️ antyTPO 1640->1360->1256
    ⬆️ ferrytyna 18-> 25 ⬇️ DFI
  • Claudii Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter rozumiem doskonale. My co prawda powiedzieliśmy rodzinie i wiedzą jaka jest sytuacja, ale o ile na początku to było ok to teraz trochę męczy mnie opowiadanie jaki jest etap. I nie chodzi tutaj o to, że ciężko mi o tym rozmawiać tylko o to, że np moja teściowa zupełnie się na tym nie zna i czuję się jakbym opowiadała jakąś historię o ufoludkach a ona by przytakiwała xD Męczące jest rozmawianie o niepłodności z ludźmi, którzy się na tym nie znają, a pytają z grzeczności 🥲

Jupiter, Powder lubią tę wiadomość

K 🩷 30l.
    AMH 0.71
    21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
    lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ podejrzenie zapalenia endometrium ❌

M 🩵 31l.
    Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
    Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
    Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
    Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅

1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
    7 -10 cykl z pomocą medyczną ❌
    11 cykl antybiotyki na zapalenie endometrium 💊

Program IVF 🔜 startujemy w styczniu! 🦾
  • PA Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u mnie od partnera nikt nie wie, jak pytają bo czasami jeździmy razem do lekarzy to tłumaczymy jakimiś moimi problemami i że musi mnie zawieźć. Ode mnie wiedzą dwie ciotki. Jedna czasami pyta jak tam nam idzie i jak mówię, że miałam np drożność to ona odpowiada Aaaa wiem też to miałam. Przez to dosyć sporo się dowiedziałam o jej leczeniu i staraniach. Tylko 30 lat temu nie było tak rozwiniętej diagnostyki niepłodności, więc oni przyczyn nie znaleźli, ale się udało jej donosić ciążę🙂

👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
    🧔‍♂️✅️

01/24 rozpoczęcie starań
    05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
    06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
    07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
    26/08/25 biopsja aspiracyjna z cd138 ✅️
    09/25 lametta+ ovaleap+ ovitrelle
    10/25 wyciszenie jajników
    11/25 inseminacja?
  • Ola5555 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter wrote:
    Powiedzieliśmy mamie i teściowej i momentami tego żałuję. Potrzebowałam zdjąć z siebie ciężar przed histeroskopią. Moja mama teraz dość intensywnie dopytuje o mój stan zdrowia… chyba łatwiej było mi jak nikt nie wiedział. Nie mam pojęcia ile to potrwa…. może histero to przełom i teraz już pójdzie, a może nie. Może to to antyTPO, zrzuciłam już 25% wartości przeciwciał ale to trwa… a może to głęboka immunologia i tego jeszcze nie wiem … Mam też znajomą która przy każdym spotkaniu pyta czy na pewno ok wszystko z moim zdrowiem…. No wiec same widzicie ….

Nie spodziewałam się że to będzie taki boom w moim życiu w tym roku, że te dzieci zaczną wyskakiwać jedno po drugim, że obcy ludzie zaczną być napastliwi w tym temacie… nie wiem czego ja się spodziewałam. Cieszą mnie te ciąże w moim otoczeniu, autentycznie interesuję się świeżo upieczonym mamuśkami i robię wszystko aby moje zawiedzione oczekiwania nie wpływały na te relacje, ale jest ciężko….

Ciężko jest nie pęknąć w takich sytuacjach... Ja co chwile widze jak jakas znajoma zachodzi w ciążę, a rodzina daje mi do zrozumienia, że może powinnam pomyśleć o dzieciach, tylko ze oni nie wiedzą, ze to u mnie to też nie jest hop siup. :(

a tak przy okazji, w jaki sposób zbijasz to antyTPO? Ja mam prawie 600, mimo ze jestem na diecie antyzapalnej, i jem masę suplementów i letrox. :(

• Malineczka Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Ja się ostatnio wycofałam z forum, nie udzielam się na miesięcznym wątku, bo mnie dołował jak ktoś wstawiał test ciążowy w 1-3 cyklu starań, po prostu był to dla mnie smutek że u Nas nadal się nie udaje.
    Ogólnie jesteśmy po wizycie w referencyjnym ośrodku leczenia niepłodności, pobrali nam krew na badania przed inseminacją, ogólnie po pierwszej wizycie jestem pozytywnie zaskoczona. Także jeśli któraś się zastanawia nad wizytą w tym referencyjnym ośrodku, to korzystajcie, badania są na NFZ, to samo drożność i inne kwestie.
    My naprawdę wszystko robiliśmy prywatnie do tej pory, w teraz trzymamy się szpitala. Zobaczymy co życie przyniesie. Mam teraz luźny cykl, 23 dzień cyklu, zastanawiam się kiedy dostanę okres 🤣 raczej po objawach stwierdzam że owulacji w tym cyklu nie ma XD

Morgo lubi tę wiadomość

Wiek 28&29
    09/2024 odstawienie AH po 4 latach
    starania na poważnie od 03/2025

- stwierdzone PCOS, hiperprolaktynemia czynnościowa
    - 2 x stymulacja (04,05.2025)
    - badanie drożności jajowodów - oba drożne 06.2025
    - 3 x stymulacja clostybegyt (07,08, 09.3025)

- kolejny cykl luźny bez starań
    - inseminacja???
    ————————————————-
    💊Pueria uno, resweratrol, cynk, magnez, olej z wiesiołka, OVULOMED (wcześniej fertistim), glucophagne
  • Ola5555 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka wrote:
    Hej dziewczyny,
    Ja się ostatnio wycofałam z forum, nie udzielam się na miesięcznym wątku, bo mnie dołował jak ktoś wstawiał test ciążowy w 1-3 cyklu starań, po prostu był to dla mnie smutek że u Nas nadal się nie udaje.
    Ogólnie jesteśmy po wizycie w referencyjnym ośrodku leczenia niepłodności, pobrali nam krew na badania przed inseminacją, ogólnie po pierwszej wizycie jestem pozytywnie zaskoczona. Także jeśli któraś się zastanawia nad wizytą w tym referencyjnym ośrodku, to korzystajcie, badania są na NFZ, to samo drożność i inne kwestie.
    My naprawdę wszystko robiliśmy prywatnie do tej pory, w teraz trzymamy się szpitala. Zobaczymy co życie przyniesie. Mam teraz luźny cykl, 23 dzień cyklu, zastanawiam się kiedy dostanę okres 🤣 raczej po objawach stwierdzam że owulacji w tym cyklu nie ma XD

Trzeba spełnić jakies konkretnie warunki zeby się dostać na to? Jak to wygląda?

Morgo lubi tę wiadomość

• Ssilvia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter wrote:

Nie ostatnio tak denerwują ludzie i ich pytania że najchętniej bym zamieszkała na bezludnej wyspie 🤣 jak się staraliśmy to też niepotrzebnie powiedziałam wielu osobom i za każdym razem były pytania jak wam idzie, na które nie wiedziałam co mam powiedzieć. Czy z grzecznosci powiedzieć że dobrze, czy naprawde chcą usłyszeć o szczegółach że starań 🤣

Morgo lubi tę wiadomość

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️ 2.23 🥹

15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
    preg.png
  • Malineczka Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola5555 wrote:
    Trzeba spełnić jakies konkretnie warunki zeby się dostać na to? Jak to wygląda?
    Podsyłam informacje tutaj: https://www.gov.pl/web/zdrowie/program-kompleksowej-ochrony-zdrowia-prokreacyjnego-w-polsce-w-2021-r

Z takich warunków to staranie się 12 miesięcy bodajże. Jednakże u nas tego jakoś bardzo nie weryfikowali.

Ola5555 lubi tę wiadomość

Wiek 28&29
    09/2024 odstawienie AH po 4 latach
    starania na poważnie od 03/2025

- stwierdzone PCOS, hiperprolaktynemia czynnościowa
    - 2 x stymulacja (04,05.2025)
    - badanie drożności jajowodów - oba drożne 06.2025
    - 3 x stymulacja clostybegyt (07,08, 09.3025)

- kolejny cykl luźny bez starań
    - inseminacja???
    ————————————————-
    💊Pueria uno, resweratrol, cynk, magnez, olej z wiesiołka, OVULOMED (wcześniej fertistim), glucophagne
  • Imazolka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nikomu nie mówiliśmy, tylko moje przyjaciółki wiedzą i kibicują. Moi teściowe wierzą w totalną biologię, więc zaraz zaczęliby się doszukiwać, wolę nie 🤣

Ssilvia jaaak tam? Jak się czujesz?

Ile dni po odstawieniu luteiny dostajecie @? Kurde ja w poniedziałek rano wzięłam ostatnio i ani widu ani słychu o okresie 😅

🙎🏼‍♀️ 27 🙋🏼‍♂️34
    Starania od 09/23
    Główny problem po odstawieniu AH: długie plamienia przed i po miesiączce
    Z pomocą medyczną od 01/25

💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
    Mąż ✅ FertileMe Complex

Badania:
    Prolaktyna, testosteron, ferrytyna✅
    AMH: 5,5 - PCOS ❌
    MUCh✅
    Drożność z lipiodolem ✅
    Pasożyty ✅
    Endometrioza, adenomioza ❌
    Podwyższone komórki NK w histeroskopii ❌
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imazolka wrote:
    My nikomu nie mówiliśmy, tylko moje przyjaciółki wiedzą i kibicują. Moi teściowe wierzą w totalną biologię, więc zaraz zaczęliby się doszukiwać, wolę nie 🤣

Ssilvia jaaak tam? Jak się czujesz?

Ile dni po odstawieniu luteiny dostajecie @? Kurde ja w poniedziałek rano wzięłam ostatnio i ani widu ani słychu o okresie 😅
    1 trymestr jest ciężki 🤣

Belia lubi tę wiadomość

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️ 2.23 🥹

15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
    preg.png
  • Belia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kejjt wrote:
    Belia oczywiście wyników Męża absolutnie nie bagatelizujemy. Cieszę się, że trafiłam na to forum, ale również po cichu liczę, że starania niebawem będą miały szczęśliwy finał 🤍

Wspomniałaś o inseminacji, planujecie ją w najbliższym czasie? Macie już doświadczenie w tym temacie?

Taki pomysł ma na nas pani doktor ale musimy zrobić jeszcze dodatkowe badania-kariotypy i powtórzyć nasienie, tym razem rozszerzone badanie bo za pierwszym razem było podstawowe.
    Natomiast dziś zrobiłam proga i estradiol 7dpo i wyszło odpowiednio 9,7 i 88. Mieści się w normach co prawda ale raczej w tych dolnych widełkach więc następny cykl pewnie będzie ze wspomaganiem fazy lutealnej. A iui może grudzień/styczeń.

16cs o pierwsze 👶🏼 🤞🏼
    4cs: 08.24 cb 4tc💔
    6cs: 10.24 cb 6tc💔

Ona 👩🏼 (31lat):
    cykle regularne: 30-32dni 🗓️
    2023 2x histeroskopia- wycięcie polipa
    AMH 3,55 ✅
    HSG dwa jajowody drożne ✅
    Hormony, biochemia, homocysteina ✅
    🧬mutacja MTHFR a1298c hetero

On 👨🏽(31lat) - w trakcie leczenia
    badanie nasienia 🪱(czerwiec): Ilość: 60,6 mln ✅ żywe: 69% ✅ koncentracja: 10,1 mln/ml🔻A+B: 43,5% ✅; morfo 1,8%🔻pH: 8,3🔻
  • Morgo Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mówię o naszych staraniach i niepowodzeniach w nich jak czuję, że chcę danej osobie w danym momencie to powiedzieć. Ostatnio powiedziałam kilku osobom z pracy i jest mi lżej - wcześniej byle żart o tyciu czy częstsze chodzenie do kibelka kończyły się pytaniami czy mi już gratulować. Przy okazji jedna osoba podzieliła się swoją historią 5-letnich starań i decyzją o byciu bezdzietnym, co mnie ogólnie wsparło. Sporo znajomych wie, że się staramy i nie wychodzi. Czasem zdarza mi się usłyszeć coś nietrafionego pode mnie typu "widocznie to nie wasz czas" (o, dziękuję losie nie-łaskawy) albo "moi znajomi zaszli w ciążę jak zaczęli regularnie chodzić do kościoła" (my jesteśmy niereligijni 🫣). Trochę mnie to oddala wtedy od danej osoby no bo okazuje się że w bardzo ważnej dla mnie kwestii się rozjeżdżamy. Ogólnie myślę że mówić innym warto, mozna dostać mega wsparcie, ale czasem wymaga to ćwiczenia asertywności.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 20:06

31 👩‍❤️‍👨 38 + 🐕‍🦺

💃zaburzenia lękowe od dzieciństwa - od 7 lat w psychoterapii, od roku sertralina
    łagodne guzki tarczycy (aTPO, aTG, aTSHR ujemne; TSH 1,2)
    🔬hormony 3 dc: FSH, LH, estradiol - norma
    AMH - 3,14
    ferrytyna 33 (do poprawy)
    Wit. B12 - wysoka, kwas foliowy - 15
    💊 Pregna Start, melatonina 10 mg, omega 3, NAC
    💆‍♀️praca z fizjoterapeutką urogin nad napiętymi mdm

👦 jelito drażliwe, SIBO - w trakcie leczenia
    zab. regulacji emocji, ADHD? - włączona wenlafaksyna
    🔬seminogram 10.25 - morfologia 0%, pozostałe parametry ok, posiewy nasienia ujemne
    💊 FertilMan Plus, maca, omega 3, melatonina 10 mg

9 cs o pierwszego potomka

(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)

nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu
‹‹ 118 119 120 121 122
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ