SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
Odpowiedz

Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅

Oceń ten wątek:
  • Aga_92 Koleżanka

Wysłany: 28 grudnia 2025, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karczoch321 wrote:
    To dobry krok, ivf nie ucieknie, ale jednocześnie będzie mieć poczucie, że po drodze zrobiliście wszystko żeby sprawdzić różne ścieżki 👍

Aga_92 - właśnie aktualnie już w zasadzie nie biegam, nad czym ubolewam. Przez ostatani rok próbowałam to jeszcze godzić ze staraniami, ale w sumie powodowało to we mnie mnie więcej stresu niż radości z treningów i faktycznego robienia formy. Odpuszczanie bo owulacja, bo coś tam, bo druga faza, potem zryw po białych testach i „nadrabianie” treningów. Przerwy po CB i znowu wracanie na hurra. W październiku zrobiłam ostatanie długie zawody na przetyranie się i w ramach symbolicznego zakończenia etapu biegania z planem itd.
    Może to przypadek i inne czynniki miały na to wpływ, ale jak odpuściłam treningi to moje TSH po raz pierwszy od dawna spadło do 1,64.
    Niedługo planuję zbadać ponownie żeby sprawdzić czy dalej mniej więcej tak wygląda i czy moja teoria ma sens ;) Na razie przerzuciłam się na inne aktywności: pilates, chodzenie, trochę trenażer+rower, a truchtanie wpada czasem, ale w niskim tętnie, bez forsowania się. Dziwnie mi z tym, ale cóż, coś muszę robić i te alternatywy na razie mi się sprawdzają :D
    Ciesze sie ze znalazlas dla siebie alternatywe :) mysle ze z tymi badania cos moze byc na rzeczy, nie raz to slyszalam czy w wielu zrodlach czytalam ze zbyt intensywne treningi do staran moga zrobic troche szkody i zle wplywaja na hormony. Ja biegalam duzo, ale to bylo na sporo przed staraniami. W zasadzie pandemia mi to przerwala i po juz nie wrocilam, ciezko bylo mi sie zmotywowac jak po dlugiej przerwie mialam gorsze czasy czy moglam przebiec mniejszy dystans,a pozniej zaczely sie starania to tak samo jak piszesz a to nie bo owulacja itd zdarza mi sie czasami potrochtac ok pol godzinki ale bardzo nieregularnie. Od nowego roku musze sie wziasc i wrocic do regularnych cwiczen ale takich nie za intensywnych. Mysle zeby teraz na lyzwy raz w tygodniu chodzic, a tak to siolownia i jakis truchcik. Daj znac jakie tsh Ci wyjdzie, tez jestem ciekawa Twojej teorii :) a jakie mialas wczesniej ?

Starania od 03.2023
    Pierwsza wizyta w klinice: 11.2024
    👱‍♀️34 🧑40

👱‍♀️🧑 hormony, homocysteina, trombofilia, morfologia, witaminy, lipidogram ✅️
    Amh: 1,440
    Tsh: 11.2024: 1.94 ➡️ 10.2025: 0.826
    Euthyrox n75
    IO: glukoza: 84 insulina: 12.20❌️
    Symformin xr 750
    DHEA-SO4: 11.2024: 394 ➡️ 10.2025: 319
    Prolaktyna: 11.2024: 21.3 ➡️ 10.2025: 6.4
    Dostinex 0.5 mg, 1/2 tabletki raz w tygodniu

💊Fertilwoman plus, wit D 2000j, Estrovita skin, aspirin cardio, resweratrol, progesterone bensis

Allo-MLR: 27,1%
    💉 accofil

Drożność jajowodów plus podany lipiodol 03.2025 ➡️ oba drożne ✅️

Cykle owulacyjne ✅️

👱‍♀️biocenoza,MUCHa, bad. bakteryjne✅️

🧑nasienie ✅️

Ovitrelle 11x ❌️
    Letrozole Bluefish 4x ❌️
    Nigdy nie zobaczyliśmy⏸️
  • Aniluap_b Ekspertka

Wysłany: 28 grudnia 2025, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy jak stosuje cyclogest to jest jakikolwiek sens robienia badania progesteronu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2025, 16:18

🩷93 💙97
  • aszin Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2025, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniluap_b wrote:
    Dziewczyny czy jak stosuje cyclogest to jest jakikolwiek sens robienia badania progesteronu?
    Możesz zrobić, zobaczysz czy organizm dobrze go przyswaja ☺️

Aniluap_b lubi tę wiadomość

Starania od 08. 2023r.
    03.24r. 💔💔

♀ Hashimoto, trombofilia wrodzona (AMH 5,1ng/ml)
    ♂ Oligoteratozoospermia

01.26r. ICSI:
    13.01. pierwszy podgląd 🫧
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2025, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BuBu90 wrote:
    Zbadaliscie pasożyty? Powtarzam to jak nawiedzona ale u nas okazało się to strzałem w 10 przy słabych parametrach nasienia. My najgorsze wyniki nasienia jakie mieliśmy do 3 mln w całości i 1% morfo 😔 a tu cyk, 3 miesiące po leczeniu na H.Pylori ciąża.

Ja bym tu pokusiła się o jeszcze jedną teorię. Czasami mężczyźni mają infekcję, które nie wychodzą w badaniu nasienia. Nawet robi się specjalny masaż prostaty, żeby potem zbadać mocz na obecność infekcji, a nie nasienie. I może wyjść zapalenie.

Przyjmując antybiotyk na helicobatcer przy okazji leczymy inne infekcje ( zapalenie prostaty czy endomendrium) Chociaż oczywiście samo helicobacter też mogłoby przyczyna ☺️ mój mąż miał helicobacter badany w kale - proste tanie badanie. Po leczeniu miał negatywny wynik i lepsze samopoczucie.

Morgo lubi tę wiadomość

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK 🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto
    💛 czas starań - 12 miesiecy

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg
    • 📉 Dostinex – prolaktyna z 23 ➝ 11 ng/mL w 1 miesiąc
    • ☀️ Witamina D, 💉 B12 (z 250 ➝ w górę)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na owulację 🌸
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie + Encorton 5 mg

✅ Badania & wyniki
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Trombofilia – wykluczona (PAI hetero)
    AMH – 2.9 🌟
    Helicobacter & pasożyty – brak 🚫
    MUCHA & cytologia – prawidłowe 🧫💖
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

29.09.2025 - pierwsze USG 6 mm + ❤️
    15.10 - drugie USG 2.23 ❤️
    Czekamy na dziewczynkę 🥹
    preg.png
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2025, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    Ja bym tu pokusiła się o jeszcze jedną teorię. Czasami mężczyźni mają infekcję, które nie wychodzą w badaniu nasienia. Nawet robi się specjalny masaż prostaty, żeby potem zbadać mocz na obecność infekcji, a nie nasienie. I może wyjść zapalenie.

Przyjmując antybiotyk na helicobatcer przy okazji leczymy inne infekcje ( zapalenie prostaty czy endomendrium) Chociaż oczywiście samo helicobacter też mogłoby przyczyna ☺️ mój mąż miał helicobacter badany w kale - proste tanie badanie. Po leczeniu miał negatywny wynik i lepsze samopoczucie.

Tak, dokładnie. Pasozyty i H. Pylori mogą obniżać płodność, ale uważa się że jako pojedynczy czynnik nie mają aż takiego wpływu żeby nie dało się zajść w ciążę przez rok czy dwa. W webinarach, których notatki wrzucałam lekarki wlasnie szły tym tokiem myślenia. U mężczyzn ciężko o miarodajne wyniki także tak ważne są posiewy u kobiety na zasadzie wykrycia wspólnej infekcji.

Podstawowym badaniem na H. pylori jest badanie antygenu w kale - tanie i wstarczajaco czułe, mówi o obecnej infekcji. Z mojego doswiadczenia można zrobić i w labach sieciowkowych typu "Diagnostyka" - wychodzi. Za to badanie "kału na pasożyty" powinno być robione w labach mających w tym duże doświadczenie. To są laby weterynaryjne, Olimpiamed oraz Diabakter (można wysłać próbkę kurierem). I tam faktycznie znacząco więcej wyników jest dodatnich.

Co do Twojego wpisu o wpływie skażenia środowiska na nasienie - uważam, że mocno niedoceniany czynnik, a być może jest obecnie tym głównym. Dzisiaj sama o tym myślałam pod wpływem artykułu o tym, że herbaty w saszetkach zalewane wrzątakiem są źródłem zarówno dużych ilości mikroplastiku, jak i ksenoestrogenów (składnik kleju używanego do produkcji). Także już wiem co wyeliminować z kuchni - mój mąż to wielbiciel herbat. Co nieco można zmienić ale ogólnie to ja czuję tu dużo bezradności bo wpływ na te zanieczyszczenia jest mocno ograniczony.

Ssilvia, Belia lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 30+

💃zaburzenia lękowe - remisja
    AMH - 3,14, cykle regularne
    💊 folian, Wit D3, omega 3, Sanprobi ibs + suplementacja żelaza
    💆‍♀️praca z fizjoterapeutką urogin nad napiętymi mdm - zakończona

👦 jelito drażliwe, SIBO
    🔬seminogram:
    1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne, testosteron całkowity 🔻, estradiol 🔻
    2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻) - po Clo + suple

pierwszy stymulowany Clostilbegyt + Ovitrelle ❌

12 cs

(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)

nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2025, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo wrote:
    Tak, dokładnie. Pasozyty i H. Pylori mogą obniżać płodność, ale uważa się że jako pojedynczy czynnik nie mają aż takiego wpływu żeby nie dało się zajść w ciążę przez rok czy dwa. W webinarach, których notatki wrzucałam lekarki wlasnie szły tym tokiem myślenia. U mężczyzn ciężko o miarodajne wyniki także tak ważne są posiewy u kobiety na zasadzie wykrycia wspólnej infekcji.

Podstawowym badaniem na H. pylori jest badanie antygenu w kale - tanie i wstarczajaco czułe, mówi o obecnej infekcji. Z mojego doswiadczenia można zrobić i w labach sieciowkowych typu "Diagnostyka" - wychodzi. Za to badanie "kału na pasożyty" powinno być robione w labach mających w tym duże doświadczenie. To są laby weterynaryjne, Olimpiamed oraz Diabakter (można wysłać próbkę kurierem). I tam faktycznie znacząco więcej wyników jest dodatnich.

Co do Twojego wpisu o wpływie skażenia środowiska na nasienie - uważam, że mocno niedoceniany czynnik, a być może jest obecnie tym głównym. Dzisiaj sama o tym myślałam pod wpływem artykułu o tym, że herbaty w saszetkach zalewane wrzątakiem są źródłem zarówno dużych ilości mikroplastiku, jak i ksenoestrogenów (składnik kleju używanego do produkcji). Także już wiem co wyeliminować z kuchni - mój mąż to wielbiciel herbat. Co nieco można zmienić ale ogólnie to ja czuję tu dużo bezradności bo wpływ na te zanieczyszczenia jest mocno ograniczony.

Bardzo mądre słowa 👏 jeśli chodzi o te czynniki toksyczne, największym problemem jest tutaj ich nakładanie sie / kumulacja . Wiadomo że każdy z nas jest na nie narażony i być może organizm potrafi lepiej poradzić sobie z jednym lub dwoma, ale jak jest bombardowany z każdej strony to już jest gorzej. Dlatego myślę, że nawet małe zmiany już mogą przynosić jakieś korzyści - niestety trzeba na nie trochę poczekać.

Najsłynniejsza metaanaliza przeprowadzona przez prof. Shannę Swan wykazała, że w ciagu ostatnich 40 lat liczba plemników u mężczyzn w krajach zachodnich spadła o ponad 50%. Jeśli ten trend się utrzyma, do 2045 roku mediana liczby plemników może zbliżyć się do zera. Toksyny, plastiki (BPA), elektrosmog i siedzący tryb życia uderzają w plemniki szybciej niż w komórki jajowe (które są "ukryte" głębiej i powstały jeszcze w życiu płodowym kobiety).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2025, 17:31

Morgo lubi tę wiadomość

🌿 Hashimoto

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg

✅ Badania & wyniki
    AMH – 2.9 🌟
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

Czekamy na dziewczynkę 🥹
    preg.png
  • Jupiter Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2025, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo wrote:
    Podstawowym badaniem na H. pylori jest badanie antygenu w kale - tanie i wstarczajaco czułe, mówi o obecnej infekcji.
    Pozwolę sobie dodać tutaj kilka groszy, z racji że leczylam się na helicobacter. W przypadku tego badania najlepiej wybrać jest test oddechowy bądź test ureazowy podczas gastroskopii. Zgodnie z tym co przekazało mi dwóch gastroenterologów i dietetyczka, leczona jest nie sama obecność helicobacter a jego przerost. Każdy z lekarzy doradzał mi omijanie tych z krwi bądź z kału.

Ona:31
    AMH: 1.4; KIR Bx; CD138 - ujemne
    USG, HPV, cyto, MUCH, owulacja -✅
    Jelita: SIBO, HP, Candida, pasożyty - ✅
    Immuno: ANA, ASA, APS, AOA, ASMA -✅
    🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
    ❗️IBS, nietolerancje, nadwrażliwość IgG
    ❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
    ❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo

On: 32
    Morfo: 2% -> 4%-> 3% PH 8,5❔
    Jelita, Hormony, MAR, HBA, MiOXYS, wymaz - ✅
    ❗️DFI 26% -> 39%❗️ŻPN IIIst

PRACUJEMY NAD:
    ⬇️ antyTPO 1640->1010
    ⬆️ ferrytyna 18-> 25
    ⬇️ DFI

CB 💔 12.2025
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2025, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter wrote:
    Pozwolę sobie dodać tutaj kilka groszy, z racji że leczylam się na helicobacter. W przypadku tego badania najlepiej wybrać jest test oddechowy bądź test ureazowy podczas gastroskopii. Zgodnie z tym co przekazało mi dwóch gastroenterologów i dietetyczka, leczona jest nie sama obecność helicobacter a jego przerost. Każdy z lekarzy doradzał mi omijanie tych z krwi bądź z kału.

U mojego męża z krwi zawsze wychodzi pozytywny. Tak jak mówisz - wskazuję że organizm kiedyś miał kontakt z infekcja, więc nie jest miarodajny - nie pokazuje aktywnej infekcji.
    Ten z kalu się sprawdził lepiej - wskazał infekcję i po wyleczeniu i ustąpieniu objawów zrobiliśmy ponownie i był negatywny.

Teraz poluje dla męża test oddechowy na sibo, niestety te oddechowe są droższe…

Morgo lubi tę wiadomość

🌿 Hashimoto

💊 Leczenie & suplementy
    • 🦋 Euthyrox (T4) 75 mcg

✅ Badania & wyniki
    AMH – 2.9 🌟
    Ferrytyna - 90 ng/mL
    CA 125 - negatywny
    🔄
    Jajowody – drożne ✅

Czekamy na dziewczynkę 🥹
    preg.png
  • Choinka123 Ekspertka

Wysłany: 28 grudnia 2025, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Belia jeśli dobrze kojarzę, to po Clo twojemu mężowi obniżyły się parametry nasienia?
    U mojego też po tym trochę spadły, mieliśmy szykować się do ivf, ale androlog zaproponował, żeby spróbować jeszcze gonadotropin w zastrzyku Bemfola. I to jakimś cudem dało efekt, gdzie wcześniej zupełnie nic nie działało.
    Nam androlog powiedziała że clo to jest 50/50 że mogą się poprawić lub czasami pogorszyć natomiast w zastrzyku (co jest droższa kuracja) już daje poprawę. Narazie się nie zdecydowaliśmy ale się zastanawiamy.

30 & 34
    ▪️AMH 11.22-2,83; 10.24 -2,44; 07.25-1,70
    ▪️Hormony OK; MUCH -OK; Kariotypy OK;
    PAI-1 4G/5G heter.; MTHFR C677T C/T; KIR AA;
    ▪️ Drożności -OK
    ▪️USG w kierunku endo. - nie wykryto
    ▪️STYMULACJE
    12.24 -04.2025 Lametta+Owitrelle+Duphaston
    ▪️05.25 Biopsja CD 138-ok, CD56 podwyższone
    ▪️09.25IUI
    ▪️10.25 Histeroskopia- stan zapalny

ŻPN-2024 zabieg- wyniki bardzo zmienne
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2025, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Choinka123 wrote:
    Nam androlog powiedziała że clo to jest 50/50 że mogą się poprawić lub czasami pogorszyć natomiast w zastrzyku (co jest droższa kuracja) już daje poprawę. Narazie się nie zdecydowaliśmy ale się zastanawiamy.

Tak, bo clo wchłania się dłuższą drogą przez przysadkę, a zastrzyki działają jakoś bezporśrednio. Niestety koszt jest wysoki, bo wychodzi nam ok. 2000 zł na miesiąc. Narzeczony bierze 3 zastrzyki w tygodniu

👩🏻30 lat
    AMH - 2,140 ng/ml
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo
    ANA1 - stwierdzono obecność przeciwciał:
    - ziarniste (AC-4) – 1:1280,
    - centromerowe (AC-3) – 1:1280,
    - typu „nuclear dots” (AC-6) – 1:1280,
    - przeciw błonie jądrowej (AC-11,12) – 1:160.
    ANA3 - Centromer B + ---> Centromer B ++🔺
    Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️

👦🏻33 lata
    Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln⬆️
    Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3%⬆️
    Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4%⬆️
    Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0%🔻
    Plemniki żywe 80% -->78%☀️
    HBA 61🔻
    Fragmentacja DNA☀️Stres oksydacyjny☀️Przeciwciała przeciwplemnikowe IgG☀️

12 cs💫11.2025 💔7tc
  • aszin Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2025, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam androlog powiedział, że clo nie obniża parametrów, tylko czasem po prostu nie pomaga, a nasienie pogarsza się, bo bez clo też by się pogorszyło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2025, 19:01

Morgo lubi tę wiadomość

Starania od 08. 2023r.
    03.24r. 💔💔

♂ Oligoteratozoospermia

01.26r. ICSI:
  • Choinka123 Ekspertka

Wysłany: 28 grudnia 2025, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tymi wynikami to jest ogromna loteria niestety. A jak samopoczucie waszych połówek na clo lub zastrzykach?

I zapytam z innej beczki też czy któraś z Was przechodziła łupiez różowy Gilberta?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2025, 20:31

30 & 34
    ▪️AMH 11.22-2,83; 10.24 -2,44; 07.25-1,70
    ▪️Hormony OK; MUCH -OK; Kariotypy OK;
    PAI-1 4G/5G heter.; MTHFR C677T C/T; KIR AA;
    ▪️ Drożności -OK
    ▪️USG w kierunku endo. - nie wykryto
    ▪️STYMULACJE
    12.24 -04.2025 Lametta+Owitrelle+Duphaston
    ▪️05.25 Biopsja CD 138-ok, CD56 podwyższone
    ▪️09.25IUI
    ▪️10.25 Histeroskopia- stan zapalny

ŻPN-2024 zabieg- wyniki bardzo zmienne
  • Morgo Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2025, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter wrote:

Nie, nie ma takich wytycznych które by rozróżniały obecność z "przerostem". Kiedyś było tak, że leczyliśmy w określonych sytuacjach klinicznych, a od dobrych kilku lat każdy stwierdzony H. pylori jako lekarz mam obowiązek leczyc. Nie wiem dlaczego dostałaś od swoich lekarzy inne informacje. Test z kału może zlecić lekarz POZ, więc jest najbardziej dostępny. Test oddechowy - ok, ale z dostępnością i ceną gorzej. Test ureazowy - bardzo czuły, ale dla niego samego nie będziemy narażać pacjenta na inwazyjnie badanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2025, 21:25

👩‍❤️‍👨 30+

💃zaburzenia lękowe - remisja
    AMH - 3,14, cykle regularne
    💊 folian, Wit D3, omega 3, Sanprobi ibs + suplementacja żelaza
    💆‍♀️praca z fizjoterapeutką urogin nad napiętymi mdm - zakończona

👦 jelito drażliwe, SIBO
    🔬seminogram:
    1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne, testosteron całkowity 🔻, estradiol 🔻
    2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻) - po Clo + suple

pierwszy stymulowany Clostilbegyt + Ovitrelle ❌

12 cs

(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)

nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu
  • Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2025, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo – mega ciekawe to, co piszesz 😄Ja chyba podobnie patrzę na to, ale ten moment jednak czuję, że bez dzieci byłaby we mnie ogromna pustka. Mam poczucie, że to moje powołanie – choć pewnie w takiej sytuacji próbowałabym przelać tę matczyną energię na coś innego 🤔

Aga_92 – klub książki zdecydowanie by się przydał 😂📚
    Widzę, że macie już spory staż starań. Czytając Waszą stopkę, zastanawiam się – wiadomo, jaka jest przyczyna niepowodzeń? 🤔
    I dlaczego aktualnie in vitro nie wchodzi w grę? Jeśli masz ochotę, z chęcią posłucham więcej 💛

karczoch321 – no jasne, że krejzi rzeczy da się robić też z bejbikiem! Tak przynajmniej mówią 😂😄

Ssilvia… ja chyba przeczytałam cały wszechświat o słabej jakości nasienia 😂
    Próbowaliśmy stosować się dosłownie do wszystkiego, ale już prawie półtorej roku jesteśmy na dietach, restrykcjach i zaleceniach, a nasienie nadal nie jest w najlepszym stanie 😥
    Niestety masz rację – czasem tych czynników jest po prostu kilka…
    Czy tak faktycznie bywa? Niestety badania naukowe mówią jasno, że tak 🥹

Oczywiście warto brać antyoksydanty, jeść prosto, pilnować stabilnego cukru, unikać plastiku przy jedzeniu, gotować na dobrej patelni i suplementować witaminy – ale mam wrażenie, że na pewnym etapie więcej już się nie da, bo można się po prostu psychicznie zajedzić 😥
    Myślę, że u Twojego partnera dobry wynik może wynikać zarówno z genów, jak i odporności na te wszystkie „świństwa” 🥲
    U nas niestety w tej loterii trafiło się zupełnie odwrotnie 😂😂 i widzimy, jak bardzo nawet drobna higiena życia wpływa na wyniki… widzieliśmy mega dużą zmianę po zmianie diety i nawyków.

Śnieżka – a o co dokładnie chodzi z gonadotropinami w zastrzykach Bemfola? 🤔
    Pierwsze słyszę! Jak bardzo poprawiły się u Was wyniki nasienia? 😄

Aga_92 lubi tę wiadomość

24 cs 🥹
    🙋🏻‍♀️Endometrioza & adenomioza & PCOS & IO
    🙎🏼‍♂️Znacznie obniżone parametry & IO
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️‍🔥
  • snieżka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2025, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja matczyną energię od lat przelewam na cudze dzieci podczas pracy w przedszkolu, ale to nie wystarcza 😅
    Chociaż bez tego byłoby mi jeszcze trudniej. Bo od zawsze dzieci były moim powołaniem.

P.S. Pozdrawiam ze szpitala. Dzisiaj czeka mnie przygoda z histeroskopią 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2025, 08:25

Belia, Chochlik12, Jupiter, cysterka95, Morgo lubią tę wiadomość

👩🏻30 lat
    AMH - 2,140 ng/ml
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo
    ANA1 - stwierdzono obecność przeciwciał:
    - ziarniste (AC-4) – 1:1280,
    - centromerowe (AC-3) – 1:1280,
    - typu „nuclear dots” (AC-6) – 1:1280,
    - przeciw błonie jądrowej (AC-11,12) – 1:160.
    ANA3 - Centromer B + ---> Centromer B ++🔺
    Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️

👦🏻33 lata
    Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln⬆️
    Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3%⬆️
    Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4%⬆️
    Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0%🔻
    Plemniki żywe 80% -->78%☀️
    HBA 61🔻
    Fragmentacja DNA☀️Stres oksydacyjny☀️Przeciwciała przeciwplemnikowe IgG☀️

12 cs💫11.2025 💔7tc
  • BuBu90 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2025, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszin wrote:
    Nam androlog powiedział, że clo nie obniża parametrów, tylko czasem po prostu nie pomaga, a nasienie pogarsza się, bo bez clo też by się pogorszyło.
    U nas clo spowodowało spadek parametrów do takich, że nie szło zobaczyć morfologii i były pojedyncze plemniki. Po odstawieniu wróciło w miarę do "normy" w sensie naszej normy. Ogólnie przy clo ważny jest poziom hormonów, jak się poda przy testosteronie czy FSH które są w górnych granicach normy albo ogólnie na takim pośrednim poziomie to podniesie poziom tych hormonów do wartości zabijających plemniki taka "autodestrukcja" przez własne hormony. To nam powiedział androlog

Morgo lubi tę wiadomość

34 cs o pierwsze dziecko za nami
    Ja 35l. 👩‍🦰
    On 35l.👨‍🦱

28.09.2023 początek stymulacji ivf 💉, punkcja 3🥚jeden maluszek w 3 dobie❄️ 10.02.2024 FET Okruszka ❤️🤞 💔

Naturalny cud 🥹 ❤️🍀🙏 (34 CS)
    🔹10.06 12 dpo ⏸️
    🔹14.06 126,27 --> 17.06 339.86 -> 19.06 948,19
    🔹22.06 5+0 pęcherzyk ciążowy 7mm z echem zarodka 🥰
    🔹02.07 6+4 0.69 cm cudu z ❤️
    🔹16.07 8+3 1.91 cm 🧸
    🔹27.07 10+2 krwawienie,szpital 3.44cm łobuza🥰
    🔹05.08 11+5 I prenatalne 5.26cm zdrowego synka💙
    🔹03.09 15+6 11 cm i 151 g śpiocha 💙
    🔹07.10 20+5 II prenatalne 388 g zdrowego 🧸 🥹
    🔹05.11 24+6 997 g 🥔
    🔹26.11 27+6 1330 g 🐸
    🔹09.12 29+5 III prenatalne 1456 g zdrowego 🐻
    🔹07.01 33+6 2522 g 🍈
    🔹28.01 36+6 3350 g 🦁
    Witaj maluszku ♥️ 13.02.2025 3220 g, 56 cm SN
    age.png
  • aszin Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2025, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BuBu90 wrote:
    U nas clo spowodowało spadek parametrów do takich, że nie szło zobaczyć morfologii i były pojedyncze plemniki. Po odstawieniu wróciło w miarę do "normy" w sensie naszej normy. Ogólnie przy clo ważny jest poziom hormonów, jak się poda przy testosteronie czy FSH które są w górnych granicach normy albo ogólnie na takim pośrednim poziomie to podniesie poziom tych hormonów do wartości zabijających plemniki taka "autodestrukcja" przez własne hormony. To nam powiedział androlog
    Oczywiście mam na myśli to, jak się zleci clo zgodnie ze wskazaniem. My mieliśmy kontrolę hormonów podczas kuracji 🙂 Wiadomo, że jak się z hormonami niepotrzebnie namiesza to może być gorzej.

Śnieżka, powodzenia 🍀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2025, 08:40

snieżka lubi tę wiadomość

Starania od 08. 2023r.
    03.24r. 💔💔

♂ Oligoteratozoospermia

01.26r. ICSI:
  • Strelicja Debiutantka

Wysłany: 29 grudnia 2025, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poczytuje tu Was raczej niż się udzielam, ale mam ochotę wylać swe żale. nie wiem czy to dobre miejsce jednak...
    ten 2025 mnie przeorał. to co mogło się popsuć popsuło. Przewodnia mantra tego roku wszędzie przeze mnie słyszana to' nie mamy na to wpływu' a to niestety przy mojej mocno kontrolującej i chcącej mieć totalną moc sprawcza osobowości strasznie się kłuci.
    grudzień dołożył do pieca totalnie.
    dwie ciąże zakończone niepowodzeniem w trakcie gdy najlepsza przyjaciółka ma zdrową ciąże przy totalnie gorszych wynikach wszystkiego. rodząca zdrowe dziecko, podczas gdy mój termin porodu pierwszej ciąży przypadał na podobny okres.
    informacja o braku przedłużenia umowy przed świętami, umowa kończy się wraz z końcem stycznia. realia na znalezienie szybko nowej pracy raczej mierne.
    wszelkie plany ciązowo /zyciowe szlak trafił wraz z tą informacja, nie była to praca marzeń ale była.
    dziś idę do psycho po pomoc w emocjach bo już nie daję rady.
    czuje się takim totalnym wrakiem przejechanym wszystkimi możliwymi katastrofami.
    w grudniu miałam mieć odhaczoną drożność, w styczniu konsultacja z S. odnośnie immunologi, luty ostatnie przygotowania pod koleje starania po 'karencji' od podania metotreksatu. jakoś to miało być. a chwilowo nie mam nawet siły iść do któregokolwiek z tych lekarzy.
    jeszcze te święta gdzie nikt poza mną i mężem nie miał pojęcia o nieudanych ciążach, o stracie pracy, kolejne zdrowe ciąże ogłoszone przez znajomych. sukcesy w pracy. a tu pomimo robienia totalnie wiele, jednak w pracy wygrywają koneksje rodzinne i zero gadania.
    ciężki to czas.
    liczmy że jednak z 2026 otworzą sie dla nas wszystkich nowe mozliwości i będzie jednak lepszy niż ten.

👱‍♀️30 & 33👦
    starania od 3.2025

maj 2025 💔 poronienie zatrzymane 8tydz,wywołanie tabletkami + łyżeczkowanie
    wrzesień 2025 💔 ciąża pozamaciczna - metotreksat

badania:
    👦- badanie nasienia ✅, morfologia ✅, witaminy ✅, HLAC C1C1
    👱‍♀️- Hashimoto, IO, endometrioza
    AMH 2,31 - 08.2025
    TSH 1,4-08.2025 -> 3.1 -11.2025 ...
    atpo 251 atg 215 ft3 3,26 ft4 1,18->11.2025
    wit d -45-08.2025
    progesteron 22dc 9,95
    ferrytyna 35-08.2025
    homocysteina 4,9 -11.2025
    prolaktyna 16,5 -11.2025
    MUCH:✅
    drożność 1.2026?
    KIR BX, HLA C2C2 -> wizyta u dr S. 1.2026
    V Leiden- brak
    MTHFR homo c1286
    PA1 hetero serpine2
    VR2 homoc3980a
    Białko C i S ✅

euthyrox50
    suple: inozytol, pregna start, DHA,D3,q10,bcomplex,wiesiołek,maca,magnez
  • Belia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2025, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BuBu90 wrote:
    Zgadzam się. U nas testosteron i estradiol po kuracji Clo wyszedł w górnych granicach normy lub nawet lekko podwyższony co spowodowało hamowanie produkcji plemników. Dlatego też zmniejszyliśmy dawkę ale chyba było już za późno bo kolejne badania wyszły jeszcze gorzej. Liczę jeszcze gdzieś tam w środku, że jak miną te trzy miesiące to magicznie nasienie się poprawi lub chociaż wróci do stanu przed Clo.

Morgo lubi tę wiadomość

Starania o pierwsze 👶🏼od 05.24 🤞🏼
    4cs: 08.24 cb 4tc💔
    6cs: 10.24 cb 6tc💔

👩🏼‍💼AMH, LH, FSH ✅ owulacje regularne, niski progesteron i estradiol po owulacji.
    👨🏽‍💼 HBA, DFI ✅ obniżone parametry nasienia (ilość i ruch).

12.25 IUI ❌
  • Belia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2025, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Ja matczyną energię od lat przelewam na cudze dzieci podczas pracy w przedszkolu, ale to nie wystarcza 😅
    Chociaż bez tego byłoby mi jeszcze trudniej. Bo od zawsze dzieci były moim powołaniem.

P.S. Pozdrawiam ze szpitala. Dzisiaj czeka mnie przygoda z histeroskopią 😅
    Powodzenia!🤞🏼

snieżka lubi tę wiadomość

Starania o pierwsze 👶🏼od 05.24 🤞🏼
    4cs: 08.24 cb 4tc💔
    6cs: 10.24 cb 6tc💔

👩🏼‍💼AMH, LH, FSH ✅ owulacje regularne, niski progesteron i estradiol po owulacji.
    👨🏽‍💼 HBA, DFI ✅ obniżone parametry nasienia (ilość i ruch).

12.25 IUI ❌
‹‹ 201 202 203 204 205 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ