Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
Odpowiedz

Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅

Oceń ten wątek:
  • aszin Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marty.Na wrote:
    A miałaś włączone bicie serduszka, że wiesz z jaką prędkością biło?
    Jeśli pytasz, czy słyszałam serduszko to nie 😄 Ale lekarz i bez tego może sprawdzić jak szybko bije.

Dudu, następna wizyta za tydzień, ale u mojej docelowej pani doktor 🙂

Karczoch, to już za chwilę, szybko zleci 😍💞

Morgo, karczoch321 lubią tę wiadomość

Starania od 08.2023
    03.2024 💔

♀ Hashimoto, trombofilia | AMH 5,1
    ♂ Oligoteratozoospermia

01.2026 IVF: ❄️ 4.1.1 ❄️ 3.2.2

24.01.2026 ET 5.1.1 🍀🍍
    5dpt ⏸️ → 7dpt 81,40 → 9dpt 189 → 11dpt 447 → 13dpt 858 → 26dpt 22494 → 27dpt CRL 5,9mm i ❤️

preg.png
  • Morgo Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Morgo, dziękuję że pytasz. Psychicznie czuję się całkiem dobrze. Czuję zaskakujący spokój i szczęście. Chociaż w pracy trochę się boję, bo pracuję w przedszkolu i mam tam bardzo agresywne i silne dziecko. Zdarza się, że rzuca we mnie ciężkimi, twardymi rzeczami albo po prostu mnie bije.

Co do leków to dalej biorę sertraline i małą dawkę kwetiapiny. Na ten moment na pewno nie odstawie leków, bo bez nich nie byłabym w stanie zasnąć nawet na chwilę. Będę chyba trzymać się tego, co psychiatra mówił na początku, czyli żeby odstawić leki przed trzecim trymestrem.
    Zioła od terapeutki medycyny chińskiej odstawiłam, bo kazała mi to zrobić jak jej napisałam, że jestem w ciąży. I w sumie czuję się z tym spokojniej, bo leki które biorę są lepiej przebadane niż te zioła.

No i super, wg mnie najlepsze rozwiązanie. Kibicuję mocno, żeby cała ciąża i okres okołoporodowy były spokojne :). Ja jestem w trakcie szukania innego psychiatry. Moja obstaje przy odstawianiu sertraliny w ciągu kilku dni od dodatniego testu, ma dość autorytarny styl relacji z pacjentem, a ja nie za bardzo taki lubię, zwłaszcza że jestem też lekarzem, innej specjalizacji, ale podstawy psychiatrii znam i umiem się poruszać po źródłach naukowych.

Dostałam polecenie lekarki, która specjalizuje się w temacie niepłodności, leczenia w ciąży, depresji okołoporodowej, wczesnych zaburzenia więzi ale niestety odpisała mi że nie przyjmuje nowych pacjentów. Na mojej grupowej terapii jak poruszyłam temat to też było tylko "a czemu nie chcesz odstawiać leków", "a może w ciąży dzięki hormonom będziesz się właśnie super czuć", "a czemu nie odstawisz już teraz" (i tu tłumacze jaki ciężar emocjonalny przynosi niepłodność i jakim wyzwaniem jest IVF, do którego dążymy). Cóż no swoją drogą to terapeutyczne dla mnie przejść przez sytuację gdy mam inne zdanie niż inni, w tym autorytety, z którymi mam styczność.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 18:55

snieżka lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 30+

💃 AMH - 3,14, do tej pory bez określonego czynnika żeńskiego niepłodności, od 4 mscy monitoring i 2x stymulacja

👦 jelito drażliwe
    🔬seminogram:
    1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne, testosteron całkowity 🔻, estradiol 🔻
    2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻) - po Clo + suple

14cs

(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)

nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu
  • snieżka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę się zestresowałam, bo byłam właśnie u endokrynologa i jak zobaczył wyniki moich wysokich przeciwciał ANA, to powiedział, żebym jak najszybciej poszła do immunologa, bo powinnam mieć coś na podtrzymanie ciąży.
    Miałam termin do immunologa na 4.03 na NFZ, ale udało mi się na najbliższy poniedziałek umówić do niej prywatnie.

Najgorsze jest to, że ja u dwóch immunologów próbowałam załatwić sobie leki przed ciążą i kazali mi czekać na razie..

👩🏻30 lat
    AMH - 2,140 ng/ml
    MTHFR hetero, PAI‑1 homo
    ANA1 - stwierdzono obecność przeciwciał:
    - ziarniste (AC-4) – 1:1280,
    - centromerowe (AC-3) – 1:1280,
    - typu „nuclear dots” (AC-6) – 1:1280,
    - przeciw błonie jądrowej (AC-11,12) – 1:160.
    ANA3 - Centromer B ++, DFS70 +++
    Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️

👦🏻33 lata
    2009r. - skręt lewego jądra i martwica tkanek --> usunięcie jądra
    Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln --> 32.83 mln⬆️
    Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3% --> 12.7%🔻
    Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4% --> 25.1%🔻
    Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0% --> 3%⬆️
    Plemniki żywe 80% -->78% --> 73%
    HBA 61🔻

12 cs💫11.2025 💔7tc
    1cs po poronieniu 02.2026 ⏸️
    beta hcg co 48h: 57 --> 232.5 --> 534
  • Morgo Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Trochę się zestresowałam, bo byłam właśnie u endokrynologa i jak zobaczył wyniki moich wysokich przeciwciał ANA, to powiedział, żebym jak najszybciej poszła do immunologa, bo powinnam mieć coś na podtrzymanie ciąży.
    Miałam termin do immunologa na 4.03 na NFZ, ale udało mi się na najbliższy poniedziałek umówić do niej prywatnie.

Najgorsze jest to, że ja u dwóch immunologów próbowałam załatwić sobie leki przed ciążą i kazali mi czekać na razie..

Współczuję... jak pacjentka nie jest w stanie dostać się do lekarza z dnia na dzień w razie potwierdzonej ciąży to ja nie wiem na co czekać. Może też po cenie całości Twojej sytuacji klinicznej immunolog jednak zrezygnuje z leków.

👩‍❤️‍👨 30+

💃 AMH - 3,14, do tej pory bez określonego czynnika żeńskiego niepłodności, od 4 mscy monitoring i 2x stymulacja

👦 jelito drażliwe
    🔬seminogram:
    1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne, testosteron całkowity 🔻, estradiol 🔻
    2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻) - po Clo + suple

14cs

(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)

nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu
  • kikix0o Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morgo wrote:
    No i super, wg mnie najlepsze rozwiązanie. Kibicuję mocno, żeby cała ciąża i okres okołoporodowy były spokojne :). Ja jestem w trakcie szukania innego psychiatry. Moja obstaje przy odstawianiu sertraliny w ciągu kilku dni od dodatniego testu, ma dość autorytarny styl relacji z pacjentem, a ja nie za bardzo taki lubię, zwłaszcza że jestem też lekarzem, innej specjalizacji, ale podstawy psychiatrii znam i umiem się poruszać po źródłach naukowych.

Dostałam polecenie lekarki, która specjalizuje się w temacie niepłodności, leczenia w ciąży, depresji okołoporodowej, wczesnych zaburzenia więzi ale niestety odpisała mi że nie przyjmuje nowych pacjentów. Na mojej grupowej terapii jak poruszyłam temat to też było tylko "a czemu nie chcesz odstawiać leków", "a może w ciąży dzięki hormonom będziesz się właśnie super czuć", "a czemu nie odstawisz już teraz" (i tu tłumacze jaki ciężar emocjonalny przynosi niepłodność i jakim wyzwaniem jest IVF, do którego dążymy). Cóż no swoją drogą to terapeutyczne dla mnie przejść przez sytuację gdy mam inne zdanie niż inni, w tym autorytety, z którymi mam styczność.
    To ja się wtrącę, że biorę w ciąży sertralinę i lamotryginę i w ogóle nie muszę ich odstawiać według mojej psychiatry :) A co do samopoczucia psychicznego w ciąży, to u mnie naprawdę jakoś magicznie ona zadziałała na moje zaburzenie lękowe, bo wszystko mi minęło praktycznie do zera, a przed ciążą na tych samych dawkach leków nie było kolorowo 😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 19:17

snieżka, Morgo lubią tę wiadomość

💞 K. 29 | A. 29 + 🐶

🌈 14.11.2025 ⏸️
    beta: 15 —> 79 —> 258 —> 1200 —> 6199
    🩷 04.12 – 6+3 jest serduszko 🥹 CRL 4,2 mm
    🩷 29.12 - 10+0 mamy 2.80cm bobasa 🥹 FHR 180
    🩷 14.01 - prenatalne, 5.70cm zdrowego bobasa
    🩷 Sanco prawidłowe, będzie synek 🩵
    🩷 26.01 - 8cm zdrowego chłopczyka
    🩷 20.02 - 227g szczęścia
    🗓️ połówkowe - 19.03

💊 acard • clexane • encorton • euthyrox • suple

🕊️ 05.25 – 7tc 🕊️ 06.25 – cb 🕊️ 08.25 – cb

🌿 hashimoto & niedoczynność
    🌸 ANA1/ANA3 (+) – podejrzenie tocznia
    🧬 PAI-1 4G/4G
    💓 POTS
    _____

preg.png
‹‹ 268 269 270 271 272
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ