X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
Odpowiedz

Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅

Oceń ten wątek:
  • Monia97 Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za info. Żaden z lekarzy nie powiedział, ze duphaston można źle przyjmować.

No właśnie byłam wtedy z partnerem, jak badał nasienie, bo później mieliśmy też konsultacje. Lekarz sprawdził wszystkie moje badania, które robiłam (były świeże i aktualne), zrobił mi USG i powiedział, że rośnie ładny pęcherzyk i w skrócie żeby działać.

A, że najbliższą klinikę mamy prawie 200 km to szukam pomocy u ginekologów w mieście i okolicach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia, 09:55

• Anulinka123 Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy ja też mogłabym się przenieść na wasz wątek? Tutaj same znajome nicki i jakoś się czuje bardziej jak u swoich. Odpuściłam forum na miesiąc, teraz trochę podczytuje, ale atmosfera na testowanie w konkretnym dniu wprowadza u mnie stres ;) samo forum daje mi sporo wiedzy i faktycznie wiele się od was uczę więc będzie mi miło, jeśli mogłabym przycupnac tutaj.

White1, Ritkaa, Gnom, Sarka94, Marzycielka94, Morgo lubią tę wiadomość

Starania o drugie 👶 od: 04.2024

Ona mi pierwsza pokazała księżyc
    i pierwszy śnieg na świerkach,
    i pierwszy deszcz.
  • White1 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia97 wrote:
    Dziękuję za info. Żaden z lekarzy nie powiedział, ze duphaston można źle przyjmować.

No właśnie byłam wtedy z partnerem, jak badał nasienie, bo później mieliśmy też konsultacje. Lekarz sprawdził wszystkie moje badania, które robiłam (były świeże i aktualne), zrobił mi USG i powiedział, że rośnie ładny pęcherzyk i w skrócie żeby działać.

A, że najbliższą klinikę mamy prawie 200 km to szukam pomocy u ginekologów w mieście i okolicach.
    U mnie też na usg czasem był widoczny pęcherzyk, jednak to nie oznaczało, że mam owulacje. Przykładowo kiedyś poszłam, na usg pęcherzyk 20mm (czyli idealny przed owulacją) a kilka dni później przyszła @, czasami miałam jakiś rosnący pęcherzyk, ale owulacji nie było (cykle bez leków trwały 60 dni)

👧26 🧑27⏳️05.24 💉01.25

✅️ MUCHa | drożność | tarczyca | AMH 6.16
    ✅️nasienie | DFI, HBA, MAR | ogólne badania
    ❌️ PCOS | IO | hiperandrogenizm | brak owulacji
    ❌️MTHFR homo | PAI-1 homo
    01-08.25 7 cykli stymulowanych Lametta + Zivafert

09.25 8 cykl stymulowany
  • Imazolka Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    Imazolka - a ja chciałam zapytać - jaki wyszedł Ci wynik tych komórek NK w histero ? (CD56 ?) i w którym dc miałaś robioną histero ? Co lekarka mówiła Ci na ten temat ?
    W 8 dniu cyklu chyba, jakoś od razu po miesiaczce. Chciała wtedy też zobaczyć skąd mam te plamienia, ale akurat w tym cyklu nie wystąpiły 🥲
    Wyniki miałam: CD138 0/1mm2, CD56 400/1mm2
    Powiedziała mi, że moje komórki walczą i mogą nie chcieć przyjąć zarodka, więc encorton na to mi przepisała. Ale to też nic nie dawało. Najgorzej, bo stan zapalny mi nie wyszedł, a miałam strawberry sign co oznaczałoby stan zapalny, brałam na to antybiotyki, ale później po biopsji dalej mi nie wyszedł stan zapalny, więc musiałabym mieć drugi raz histero, żeby się dowiedzieć co tam mam 🤷‍♀️
    Też wczoraj jak fizjo interpretowała moje badania z endo to zauważyła, że mam też napisane, że mam adenomioze o czym lekarz mi nawet nie powiedział. U Ciebie jak to zostało zdiagnozowane?

🙎🏼‍♀️ 27 🙋🏼‍♂️34
    Starania od 09/23
    Główny problem po odstawieniu AH: długie plamienia przed i po miesiączce
    Z pomocą medyczną od 01/25

💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
    Mąż ✅ FertileMe Complex

Badania:
    Prolaktyna, testosteron, ferrytyna✅
    AMH: 5,5 - PCOS ❌
    MUCh✅
    Drożność z lipiodolem ✅
    Pasożyty ✅
    Endometrioza, adenomioza ❌
    Podwyższone komórki NK w histeroskopii ❌
  • Claudii Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia97 wrote:

Nie musisz iść od razu do kliniki, ale często jest tak, że ginekolodzy od niepłodności przyjmują w klinice i w innym mieście - ja tak chodze do swojego. Na pewno idź na monit i sprawdź czy ta owulacja występuje. Plemienia pomiędzy cyklami też nie są normalne, dlatego warto to sprawdzić 🙂

K 🩷 30l.
    AMH 0.71
    21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
    lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅

M 🩵 31l.
    Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
    Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
    Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
    Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅

1-6 cykl bez pomocy medycznej
    7 cykl: monitoring + encorton + luteina + duphaston ❌
    8 cykl: lametta ❌
    9 cykl: histeroskopia

Czekamy w kolejce do programu IVF 🤞
  • Monia97 Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobię tak jak mówicie.

Wizytę mam w październiku i na niej powiem wprost mojemu ginekologowi, że chce sprawdzić, czy występuje u mnie owulacja i jeśli nie to poproszę o jej stymulowanie.

Powiem, że nic nie działa, każdy mówi, że wyniki okej, ale ciąży dalej nie ma, więc coś jest nie tak.

Postawie stanowczo na swoim i powiem czego wprost oczekuje, a jak nie spełni moich oczekiwać to czeka mnie szukanie kolejnego ginekologa ;/

Pelasia30, White1 lubią tę wiadomość

• Pelasia30 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Monia97 potwierdzam na własnym przykładzie, że duphaston można źle przyjmować. Przez 20cs był przyjmowany źle przez co traciłam szansę na zajście w ciążę. Lekarze najczęściej zalecają brać od 16dc bo jak to jeden z nich powiedział "KAZDA NORMALNA KOBIETA MA OWULACJĘ W 14DC". No więc .. ja nie jestem normalna xd przyszedł w końcu moment gdzie zaczęłam śledzić swoje cykle, nie poszłam do pseudo gina i nie brałam żadnych leków. Jak się okazało owulację wylapalam dopiero w 23dc. Potwierdzona pięknym progiem 24. Od tamtej pory nie wzięłam ani razu dupka czy luteiny, mam własne owulacje tyle, że późne dosyć.

Także dziewczyny bardzo dobrze piszą, nie powinno się brać tego dopóki nie ma się potwierdzonej owulki na monitoringu. Inaczej biorąc w ciemno możesz ją sobie blokować 🥺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia, 10:46

👩‍❤️‍👨 31&36

🔸Starania od 03.2023r.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    🔸Hashimoto + hipoglikemia reaktywna (letrox + glucophage)
    🔸AMH 7,17 (04.25r.)
    🔸Podejrzenie PCOS (metaboliczny)
    🔸Badanie nasienia + posiew✅

🔸Cykle długie 38-45 dni
    🔸Późne owulacje 23-30dc

07.25 histeroskopia + kolposkopia (usunięte mikropolipy) + leczenie stanu zapalnego
    09.25 Prog 7dpo 37,2ng/ml 😍
    🔜 10.25 stymulacja + drożność?

Suplementy: Inozytol, Pregna Start, DHA prenacaps, NAC, witamina D3
  • Monia97 Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem wam, że przeraża mnie dzisiejsza medycyna.

Chcesz pomocy specjalisty, płacisz za wizytę, a lekarz może jeszcze zaszkodzić.

Byłam przekonana, że duphaston nie może mi raczej zaszkodzić, a tu proszę niespodzianka.

• IwonaQ Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka @Monia 💞 a nie diagnozowali ci pcos? Wydłużone cykle, podwyższony testosteron, nieregularne miesiączki... A przy tym schorzeniu cykle są raczej bezowulacyjne 😞 oczywiście życzę aby to nie było to dziadostwo, może to kwestia czegoś innego, z czym szybko sie uporacie, tylko potrzebujecie odpowiedniego lekarza ✨🙏

·👩🏼‍❤️‍👨🏽 '95
    · badania nasienia ✅
    · oba jajowody drożne ✅
    · PCOS - cykle nieowulwcyjne,
    · wit.B12 - 164pg/ml 👎 (6.2025r.) -> 286 PG/ml ✊
    · TSH 3,25 mlU/l 👎
    · PRL 574 mlU/l 👎
    · 5x stymulacja Lametta + P-b + Gonapeptyl ❌
    · 1x naturalna owulacja ❌
    .........................
    · 6-7.2025r. - przetrwałe krwawienie (40 dni)
    · 7-8.2025r. - reset cyklu - AH
    · 10.2025r. - cykl stymulowany 🙏✨
    ..........................
    💊 Dostinex, Euthyrox
    🫘 Inozytol, maślan sodu, wit. C, D3+K2, B12, zakwas z buraka
  • Monia97 Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie jeśli chodzi o PCOS to lekarze to wykluczyli.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia, 11:47

IwonaQ lubi tę wiadomość

• Imazolka Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia97 wrote:

Byłam przekonana, że duphaston nie może mi raczej zaszkodzić, a tu proszę niespodzianka.
    No to jest najgorsze właśnie 😣

🙎🏼‍♀️ 27 🙋🏼‍♂️34
    Starania od 09/23
    Główny problem po odstawieniu AH: długie plamienia przed i po miesiączce
    Z pomocą medyczną od 01/25

💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
    Mąż ✅ FertileMe Complex

Badania:
    Prolaktyna, testosteron, ferrytyna✅
    AMH: 5,5 - PCOS ❌
    MUCh✅
    Drożność z lipiodolem ✅
    Pasożyty ✅
    Endometrioza, adenomioza ❌
    Podwyższone komórki NK w histeroskopii ❌
  • White1 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia97 wrote:
    Właśnie jeśli chodzi o PCOS to lekarze to wykluczyli.
    A możesz powiedzieć na jakiej podstawie wykluczyli?

👧26 🧑27⏳️05.24 💉01.25

✅️ MUCHa | drożność | tarczyca | AMH 6.16
    ✅️nasienie | DFI, HBA, MAR | ogólne badania
    ❌️ PCOS | IO | hiperandrogenizm | brak owulacji
    ❌️MTHFR homo | PAI-1 homo
    01-08.25 7 cykli stymulowanych Lametta + Zivafert

09.25 8 cykl stymulowany
  • Monia97 Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szereg badań, m.in.: testosteron, AMH, LH, FSH, androstendion, DHEAS, krzywa glukozowa i insulinowa. Kilkukrotne USG ginekologiczne, na którym zawsze obraz moich jajników wyglądał prawidło.

Hormony badane od tarczycy poprzez chyba wszystkie inne. Byłam również u endokrynologa i on też nic nie stwierdził.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia, 11:54

White1, IwonaQ lubią tę wiadomość

• Pelasia30 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia97 wrote:

Zgadzam się... Ja dopiero za siódmym razem (mam nadzieję) trafiłam na kompetentnego lekarza. Ale to gin naprotechnolog, który zajmuje się niepłodnością. Myślę, że to jest istotne też dlatego, że uważam, że poprzednicy nadają się tylko do "zdrowych" przypadków 🙈
    Tutaj na forum dziewczyny mają lepsza wiedzę od nie jednego takiego specjalisty.

👩‍❤️‍👨 31&36

🔸Starania od 03.2023r.
    🔸AMH 7,17 (04.25r.)

🔸Cykle długie 38-45 dni
    🔸Późne owulacje 23-30dc

07.25 histeroskopia + kolposkopia (usunięte mikropolipy) + leczenie stanu zapalnego

• Monia97 Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego właśnie napisałam. Więcej dowiem się od was, niż od lekarza.

White1 lubi tę wiadomość

• Pelasia30 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia97 wrote:
    Dlatego właśnie napisałam. Więcej dowiem się od was, niż od lekarza.

A nie masz możliwości wcześniejszej wizyty jak w październiku? Jaki obecnie u Ciebie dc?

👩‍❤️‍👨 31&36

🔸Starania od 03.2023r.
    🔸AMH 7,17 (04.25r.)

🔸Cykle długie 38-45 dni
    🔸Późne owulacje 23-30dc

• Monia97 Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pelasia30 wrote:
    A nie masz możliwości wcześniejszej wizyty jak w październiku? Jaki obecnie u Ciebie dc?

No właśnie nie. To małe miasto na terminy nawet prywatnie czeka się od 1 do 3 miesięcy na kolejną wizytę. Może uda wcisnąć się mnie wcześniej, ale wątpię. Ta lekarka przyjeżdża z jakiegoś innego miasta, dlatego jest tylko kilka dni w miesiącu.

Dzisiaj 20 dc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia, 13:01

• Pelasia30 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia97 wrote:
    No właśnie nie. To małe miasto na terminy nawet prywatnie czeka się od 1 do 3 miesięcy na kolejną wizytę. Może uda wcisnąć się mnie wcześniej, ale wątpię. Ta lekarka przyjeżdża z jakiegoś innego miasta, dlatego jest tylko kilka dni w miesiącu.

Dzisiaj 20 dc.

No to faktycznie kiepsko, ja generalnie jestem z takich osób, że nie lubię czekać i jak coś mnie niepokoi to muszę wiedzieć szybko 😅
    To we wrześniu śmiało można byłoby zrobić podgląd owulacji, może uda się wcisnąć w jakiś termin 😊

👩‍❤️‍👨 31&36

🔸Starania od 03.2023r.
    🔸AMH 7,17 (04.25r.)

🔸Cykle długie 38-45 dni
    🔸Późne owulacje 23-30dc

• IwonaQ Przyjaciółka

Wysłany: 21 sierpnia, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pelasia30 wrote:
    No to faktycznie kiepsko, ja generalnie jestem z takich osób, że nie lubię czekać i jak coś mnie niepokoi to muszę wiedzieć szybko 😅
    To we wrześniu śmiało można byłoby zrobić podgląd owulacji, może uda się wcisnąć w jakiś termin 😊

@Monia
    Albo może masz jakiś pakiet Luxmed/pzu? 😁 Tam mają terminy z dnia na dzień praktycznie, mogłabyś pójść tylko sprawdzić czy szykuje się jakąś owulka we wrześniowym cyklu 😌 a potem spokojnie czekać na wizytę u twojej pani doktor

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia, 16:15

·👩🏼‍❤️‍👨🏽 '95
    · badania nasienia ✅
    · oba jajowody drożne ✅
    · PCOS - cykle nieowulwcyjne,
    · wit.B12 - 164pg/ml 👎 (6.2025r.) -> 286 PG/ml ✊
    · TSH 3,25 mlU/l 👎
    · PRL 574 mlU/l 👎
    · 5x stymulacja Lametta + P-b + Gonapeptyl ❌
    · 1x naturalna owulacja ❌
    .........................
    · 6-7.2025r. - przetrwałe krwawienie (40 dni)
    · 7-8.2025r. - reset cyklu - AH
    · 10.2025r. - cykl stymulowany 🙏✨
    ..........................
    💊 Dostinex, Euthyrox
    🫘 Inozytol, maślan sodu, wit. C, D3+K2, B12, zakwas z buraka
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imazolka - chyba pytałaś tutaj o moje NK i adenomiozę ?

Najpierw napiszę co wiem o NK, a w kolejnym poście o adeno, zeby nie było tak super długo :D

Ja miałam wycinki pobrane 9dc (2 dni przed owulacją mniej więcej). Mój wynik jest w % i wynosi 1%. Gdy poprosiłam czat żeby przeliczył Twój wynik na procenty to napisał, że trudno tak bo procedury laboratoryjne się różnią i bla bla bla, ale mniej więcej wyliczył że Twój wynik to 20-30% wg mojej skali.

Gdy poprosiłam czat o interpretację to napisał, że rózni lekarze różnie interpretują NK (inaczej gin, inaczej immunolog) ALE WG CZATA nk powinno być niskie w fazie folikularnej, a po owulacji wzrastać. To jest związane niby z implantacją (niech ktoś mnie poprawi jeśli zle mówie). I wg czata moje nk jest nawet za niskie (niby naturalnie w fazie folikularnej jest 5-10% nk). To wg czata.

Natomiast moja gin z invimedu stwierdziła, że nk w ogóle nie powinno być (chyba że miała na myśli ogólnie w dużym uproszczeniu fazę folikularną - tak sugerował czat) i powiedziała, że przy transferze możemy dać małą dawkę encortonu, ale nie musimy (że diabetolog ma zdecydować jak to wpłynie na ewentualne cukry). Wiec zrozumiałam, że ten encorton nie jest wymagany tak bezwzględnie.

Mam mieszane uczucie - ona chce zbijać nk, a czat mówi ze podczas implantacji nk naturalnie rośnie .... i mówi, że moje nk moze być prawidłowe jak na daną fazę cyklu ....

Ktoś coś ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia, 18:32

✨️8.09.25 III wizyta ivf - start stymulacji✨️14cs ❌️

SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
    1. Namówić męża na 1 procedurę ✅️
    2. Zdobyć zaświadczenie od diabetologa ✅️
    3. Wyhodować jakieś pęcherzyki ⬜️
    4. Mieć min. 2 dojrzałe komórki jajowe ⬜️
    5. Udało się min. 1 zapłodnienie ⬜️
    6. Zarodek przetrwał do 3 doby ⬜️
    7. Zarodek przetrwał do 5 doby ⬜️
    8. Zarodek rozmroził się - transfer ⬜️
    9. Pozytywna beta HCG ⬜️

ona 🙍‍♀️ : ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52/0,40
    on 🙎‍♂️ : IO, obniżone parametry nasienia
‹‹ 38 39 40 41 42 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ