X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
Odpowiedz

Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅

Oceń ten wątek:
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do adeno ....

O endometriozie wiem od lipca 2024. Dopiero niedawno zaczęłam się zastanawiać, czy skoro mam endo to może i adeno ? Nic nie miałam wpisanego takiego w oficjalnych papierach.

W maju poprosiłam babeczkę z invimedu aby sprawdziła mi usg pod kątem adeno (co prawda już wcześniej miałam chyba ze 4 monitoringi i nigdy nic sama z siebie nie mówiła, no ale wiadomo jak jest - jak sama nie zapytasz - to się nic nie dowiesz). Trochę głębiej pogmerała pod różnymi kątami - i stwierdziła, że mój obraz jest niejednorodny - może być adeno, ale nie musi. I że nie ma takiej 80-100% pewności (tłumaczyła mi, że w obrazie adeno widzi się charakterystyczny znak zapytania na usg, a u mnie był taki se)

W tym samym maju odwiedziłam inną moją panią ginekolog (taką od zwykłych spraw, co mi operowała endometriozę). Podpytałam co ona uważa o adeno. Powiedziała mi, że wg niej nie ma co rozróżniać endo od adeno bo adenomioza to rodzaj endometriozy i tyle. To i to sprawia, że trudniej o ciążę.

Nie pamiętam która z nich, ale któraś mi też dodała, że często jak jest endometioza, to jest też adenomioza.

W czerwcu miałam histeroskopię i po niej ponownie zapytałam w invimedzie o adenomiozę. Pani Doktor stwierdziła, że po tym co widziała to nie powiedziałaby, że ją mam (macica była czysta). Ale wiadomo że ponoć to jej nie wyklucza na 100% bo ona może być głębiej, w warstwie mięśniowej macicy i raczej tego nie widać po histeroskopii (to zdanie położnej). Pani Doktor natomiast po histero tak jakby jednak bardziej wykluczyła adeno. Wiec ponownie - sama nie wiem.... nie wiem na czym stoję. Czy mam tylko endo - czy adeno też ? I czy warto to różnicować w ogóle ?

✨️29.08.25 II wizyta ivf - jest torbiel :(✨️14cs

SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
    1. Namówić męża na 1 procedurę ✅️
    2. Zdobyć zaświadczenie od diabetologa ✅️
    3. Wyhodować jakieś pęcherzyki ⬜️
    4. Mieć min. 2 dojrzałe komórki jajowe ⬜️
    5. Udało się min. 1 zapłodnienie ⬜️
    6. Zarodek przetrwał do 3 doby ⬜️
    7. Zarodek przetrwał do 5 doby ⬜️
    8. Zarodek rozmroził się - transfer ⬜️
    9. Pozytywna beta HCG ⬜️

ona 🙍‍♀️ : ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52/0,40
    on 🙎‍♂️ : IO, obniżone parametry nasienia
  • Imazolka Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mówiła, że każdy z nas ma właśnie komórki NK i że one są różne w różnych fazach cyklu, ale że ja mam ich akurat za dużo i po owulacji one mogą byc jeszcze wyższe i utrudniają implantacje. Myślę, że jak masz 1% to to faktycznie mało. A próbowałaś zasięgnąć rady jakiegoś immunologa?

No to jest ciężki temat z tym… Ja mam tylko jedną zmianę endometriozy na lewym więzadle macicznym o wielkości 3x5mm więc ta fizjo mówiła, że to malutka zmiana i w sumie to nie powinna jakoś wpływać na płodność. Ale nie miałam też żadnego rezonansu robionego, a na bank mam jakieś zmiany na przeponie, bo mam te bóle barku, nawet jak wczoraj mi mobilizowała przeponę i miednicę to mnie od razu zaczął bark boleć. Ale czy to mogłoby wpływać na problemy z zajściem w ciążę? Pojebany temat 😅
    5 września mam do Nowego Sącza do Barska Clinic, oni się tam specjalizują w endometriozie, więc zbadam temat i dam znać 😁

🙎🏼‍♀️ 27 🙋🏼‍♂️34
    Starania od 09/23
    Główny problem po odstawieniu AH: długie plamienia przed i po miesiączce
    Z pomocą medyczną od 01/25

💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
    Mąż ✅ FertileMe Complex

Badania:
    Prolaktyna, testosteron, ferrytyna✅
    AMH: 5,5 - PCOS ❌
    MUCh✅
    Drożność z lipiodolem ✅
    Pasożyty ✅
    Endometrioza ❌
    Podwyższone komórki NK w histeroskopii ❌
  • toxi Koleżanka

Wysłany: 22 sierpnia, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imazolka wrote:
    Mi mówiła, że każdy z nas ma właśnie komórki NK i że one są różne w różnych fazach cyklu, ale że ja mam ich akurat za dużo i po owulacji one mogą byc jeszcze wyższe i utrudniają implantacje. Myślę, że jak masz 1% to to faktycznie mało. A próbowałaś zasięgnąć rady jakiegoś immunologa?

No to jest ciężki temat z tym… Ja mam tylko jedną zmianę endometriozy na lewym więzadle macicznym o wielkości 3x5mm więc ta fizjo mówiła, że to malutka zmiana i w sumie to nie powinna jakoś wpływać na płodność. Ale nie miałam też żadnego rezonansu robionego, a na bank mam jakieś zmiany na przeponie, bo mam te bóle barku, nawet jak wczoraj mi mobilizowała przeponę i miednicę to mnie od razu zaczął bark boleć. Ale czy to mogłoby wpływać na problemy z zajściem w ciążę? Pojebany temat 😅
    5 września mam do Nowego Sącza do Barska Clinic, oni się tam specjalizują w endometriozie, więc zbadam temat i dam znać 😁

Oo to w moim mieście 😁 koleżanka leczyła się u dr Leśniaka w Barska Clinic. Miała stwierdzone PCOS, IO, miała testosteron bardzo wysoki (była kilka lat na tabletkach antykoncepcyjnych jako leczenie u innego lekarza z Krk 🫣) i coś tam jeszcze i jak dostała zielone światło na starania to udało jej się w 1 cs 😁

• Imazolka Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    toxi wrote:
    Oo to w moim mieście 😁 koleżanka leczyła się u dr Leśniaka w Barska Clinic. Miała stwierdzone PCOS, IO, miała testosteron bardzo wysoki (była kilka lat na tabletkach antykoncepcyjnych jako leczenie u innego lekarza z Krk 🫣) i coś tam jeszcze i jak dostała zielone światło na starania to udało jej się w 1 cs 😁
    No mają bardzo dobre opinie. Ale już się nie nastawiam🙁

🙎🏼‍♀️ 27 🙋🏼‍♂️34
    Starania od 09/23

💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
    Mąż ✅ FertileMe Complex

Badania:
    MUCh✅
    Drożność z lipiodolem ✅
    Pasożyty ✅
    Endometrioza ❌
  • Jupiter Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakiś czas temu pisałam że chyba wraca mi SIBO, bo pojawiły się luźne stolce. Nie było poprawy, więc poszłam do mojego gastrologa, który chyba wstał lewą nogą. 15 lat słyszę od ginekologów i endokrynologów że powinnam się spieszyć z ciążą, a gdy już się o nią staram, to są pretensje że się staram i że w jak zajdę w ciążę to już kaplica, bo nie można nawet maślanu brać.

Finalnie prawdopodobnie zaszkodził mi cytrynian magnezu, który jest wysoko przyswajalny ale moje jelita źle reagują na zbyt szybkie wchłanianie go. Zdiagnozowałam sobie to sama, skoro lekarzowi nie chce się przeanalizować listy supli którą wypisałam. 🤷🏼‍♀️ i cyk, 350 zł za muchy w nosie i rade żebym 4 raz zrobiła badanie na pasożyty 😭

Ona:31
    AMH: 1.4;
    USG, HPV, cyto, MUCH, owulacja -✅
    Jelita: SIBO, HP, Candida, pasożyty - ✅
    Hormony, ANA, ASA, APS -✅
    ❗️IBS, nietolerancje pokarmowe
    ❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
    ❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo

On: 32
    Morfo: 2% -> 4%, PH 8,5❔
    Jelita, Hormony, MAR, HBA, wymaz - ✅
    ❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst

09/25: Wit i fer -kontrola, krzywa c/i, AOA, ASMA
    10/25: seminogram - kontrola, KIR
    ❔Końcówka roku - drożność❔

Do ogarnięcia:
    ⬇️ antyTPO > 1000 ⬆️ ferrytyna 18 ⬇️ DFI
  • Imazolka Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter wrote:
    Jakiś czas temu pisałam że chyba wraca mi SIBO, bo pojawiły się luźne stolce. Nie było poprawy, więc poszłam do mojego gastrologa, który chyba wstał lewą nogą. 15 lat słyszę od ginekologów i endokrynologów że powinnam się spieszyć z ciążą, a gdy już się o nią staram, to są pretensje że się staram i że w jak zajdę w ciążę to już kaplica, bo nie można nawet maślanu brać.

Finalnie prawdopodobnie zaszkodził mi cytrynian magnezu, który jest wysoko przyswajalny ale moje jelita źle reagują na zbyt szybkie wchłanianie go. Zdiagnozowałam sobie to sama, skoro lekarzowi nie chce się przeanalizować listy supli którą wypisałam. 🤷🏼‍♀️ i cyk, 350 zł za muchy w nosie i rade żebym 4 raz zrobiła badanie na pasożyty 😭
    A no to miło z jego strony 😅
    A gastroskopia?

🙎🏼‍♀️ 27 🙋🏼‍♂️34
    Starania od 09/23

Mąż ✅ FertileMe Complex

Badania:
    MUCh✅
    Drożność z lipiodolem ✅
    Pasożyty ✅
    Endometrioza ❌
  • Jupiter Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imazolka wrote:
    A no to miło z jego strony 😅
    A gastroskopia?
    Gastoskopia, kolonoskopia, badanie proktologiczne - wszędzie czysto, robiłam w zeszłym roku

❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst

Do ogarnięcia:
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka, przyszły badania.

polimorfizm promotora PAI-1 (4G/5G) - czyli nie jest złe, ale nie jest dobrze.

reszta negatywna.

czy akard w tym przypadku może cos pomoc? chat GTP mówi dosyć dwuznacznie, czy ta mutacja wpływa negatywnie na poczęcie lub implantacja.

✨ 32 lata 🎀 | On 34 – wyniki OK🦸‍♂️✨

🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – tarczyca leń, ale ogarniamy!

💛 12 miesięcy starań i nigdy dwóch kresek – misja: 🍼👶
    💊

• 🦋 T4: 50 / 75 mcg (na zmianę)
    • 📉 Dostinex – w 1 miesiąc prolaktyna z 23 → 11 ng/mL
    • ☀️ Wit. D, 💪 B12 (zastrzyki – z 250 → wyżej)
    • 🧠 DHEA, NAC, ubichinol, melatonina – na lepszą owulację
    • 💊 Acard 100 mg w II fazie

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

✅ Sprawdzone:
    Profil antyfosfolipidowy – OK
    Helicobacter & pasożyty – brak
    MUCHA & cytologia – w normie 🧫💖
    🔄 Owulacja: endometrium 9–10 mm, śluz płodny 🧻, pęcherzyki pękają 🥚💥
    🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony ✅
    🟡 Faza lutealna: 12 dni, progesteron 13 ng/mL 🌕
    📅 3. dzień cyklu:
    Estradiol 40 pg/mL 💧
    FSH 6 mIU/mL 🌱
    LH 6 mIU/mL 🔁
  • Jupiter Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle to dostałam też opierdziel o stosowanie leków Z APTEKI KTÓRY DORADZIŁA MI FARMACEUTKA. Z jednej strony są robione kampanie aby pogadać z farmaceutą zamiast od razu lecieć do doktora a z drugiej lekarzom się nie podobają rady farmaceutów. Rady dietetyczki co do probiotyków też mu się nie podobały, a jak szukam czegoś na własną rękę w necie to też niedobrze.

On widzi to tak, że to nietolerancja pokarmowa. Tyle że FoodSkrining z Alabu nic konkretnego nie pokazał a i jest to dość kontrowersyjne badanie. To co mi szkodzi wyeliminowałam - cukier, przetworzone, alkohol, fast foody.

❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst

Do ogarnięcia:
  • Imazolka Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A pisałaś, że wraca Ci SIBO, czyli miałaś zdiagnozowane? Bo w stopce widzę, że SIBO ok

Ssilvia ja niestety nie mam żadnej wiedzy na ten temat 🙁

🙎🏼‍♀️ 27 🙋🏼‍♂️34
    Starania od 09/23

Mąż ✅ FertileMe Complex

Badania:
    MUCh✅
    Drożność z lipiodolem ✅
    Pasożyty ✅
    Endometrioza ❌
  • Jupiter Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imazolka wrote:
    A pisałaś, że wraca Ci SIBO, czyli miałaś zdiagnozowane? Bo w stopce widzę, że SIBO ok

Ssilvia ja niestety nie mam żadnej wiedzy na ten temat 🙁
    Tak, dwukrotnie robiłam badania i leczyłam SIBO, helicobacter i przerost candidy. Także cały protokół itd mam za sobą. Po wyleczeniu zero objawów, ale to lubi nawracać zwłaszcza przy chorobach autoimmunologicznych

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia, 16:22

❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst

Do ogarnięcia:
  • Jupiter Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    hejka, przyszły badania.

polimorfizm promotora PAI-1 (4G/5G) - czyli nie jest złe, ale nie jest dobrze.

reszta negatywna.

czy akard w tym przypadku może cos pomoc? chat GTP mówi dosyć dwuznacznie, czy ta mutacja wpływa negatywnie na poczęcie lub implantacja.
    też szukam odpowiedzi na to pytanie… ale to się raczej odnosi do utrzymania ciąży, obecności skrzepów i prawidłowego wykształcenia łożyska, przy samym PAI1 nie ma jednoznacznej odpowiedzi, zależy też jakie masz wyniki układu krzepnięcia i zespołu antyfosfolipidowego

Ssilvia lubi tę wiadomość

❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst

Do ogarnięcia:
  • IwonaQ Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Sarka halo, jesteś tu? 😌 Jak się czujesz w trakcie cyklu bez AH, szalejecie z twoim? 😁 Jakieś objawy?

@Jupiter, co za gosc z tego doktorka, powinien kombinować jak poprawić Twoje zdrowie, a nie mieć pretensje o starania, myślę że pary z dużo większymi obciążeniami zachodzą w ciążę i jest ok.... 🫣 A nawrót sibo sugerujesz jedynie na podstawie luźnych stolców czy jeszcze jakieś objawy?

Sarka94 lubi tę wiadomość

·👩🏼‍❤️‍👨🏽 '95
    · badania nasienia ✅
    · oba jajowody drożne ✅
    · PCOS - cykle nieowulwcyjne,
    · wit.B12 - 164pg/ml 👎 (6.2025r.) -> 286 PG/ml ✊
    · TSH 3,25 mlU/l 👎
    · PRL 574 mlU/l 👎
    · 5x stymulacja Lametta + P-b + Gonapeptyl ❌
    · 1x naturalna owulacja ❌
    .........................
    · 6-7.2025r. - przetrwałe krwawienie (40 dni)
    · 7-8.2025r. - reset cyklu - AH
    · 10.2025r. - cykl stymulowany 🙏✨
    ..........................
    💊 Dostinex, Euthyrox
    🫘 Inozytol, maślan sodu, wit. C, D3+K2, B12, zakwas z buraka
  • Sarka94 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IwonaQ wrote:
    @Sarka halo, jesteś tu? 😌 Jak się czujesz w trakcie cyklu bez AH, szalejecie z twoim? 😁 Jakieś objawy?

@Jupiter, co za gosc z tego doktorka, powinien kombinować jak poprawić Twoje zdrowie, a nie mieć pretensje o starania, myślę że pary z dużo większymi obciążeniami zachodzą w ciążę i jest ok.... 🫣 A nawrót sibo sugerujesz jedynie na podstawie luźnych stolców czy jeszcze jakieś objawy?

Dzięki Iwona!
    Jestem, cały czas podczytuję. Jak nie mam nic mądrego do powiedzenia to nie mówię 😁
    Działamy, dziś już czuje jajniki mimo, że testy owu negatywne i to oba(Ale na prawym mam torbiel). Powinnam mieć owu jakoś niedziela-poniedziałek a mnie już rozpierają. Mam tylko nadzieje, że pękną i będzie ta owu😁 Bo nie mam też za bardzo śluzu. Więc nadzieja, że będzie owulacja i czekamy jak zwykle 😁
    Myślałam, że mnie strasznie wysypie na twarzy po anty, trochę ostatnio walczę z twarzą, mam problematyczną cerę. Ale o dziwo nic się póki co nie zmieniło 😊
    Wrzesień też się już zbliża wielkimi krokami!

IwonaQ lubi tę wiadomość

Starania o pierwszą🤰od 9/2022

♥ 2018 ♥
    🏡 2020
    💍 21.08.2021
    💒 17.09.2022
    🐶 5.10.2023
  • Jupiter Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IwonaQ wrote:
    Narazie te luźne stolce, to może być też IBS (jelito drażliwe) ale wykombinowałam że to może być ten cytrynian … biorę Magnez z Prenacaps według zaleceń na opakowaniu, takich jaj sie nie spodziewałam ze wysoce przyswajalna forma może być dla moich jelit too much… Jest zbyt krótko od odstawienia żeby potwierdzić na 100% że to to, ale wszystkie pozostałe czynniki już wyeliminowałam. Też ten Magnez już biorę jakiś czas przed tym jak te stolce sie pojawiły. W razie W wróciłam na dietę low fodmap ale to widocznie nie fermentacja w jelicie cienkim jest przyczyną. Boje sie nawrotu SIBO jak Muminki Buki… specjalnie odkładam starania żeby te jelita wyleczyć więc teraz jak słyszę że to może to, to jestem przerażona.

❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst

Do ogarnięcia:
  • Jupiter Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę robić niebawem kontrolne badania witamin, co by nie przedobrzyć z dawkami. Dziewczyny doradźcie proszę ile wcześniej odstawić: witaminy z grupy B, witaminę D, będę też badać ferrytyne (biorę teraz Floradix i laktoferyne).

❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst

Do ogarnięcia:
  • IwonaQ Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarka94 wrote:
    Dzięki Iwona!
    Jestem, cały czas podczytuję. Jak nie mam nic mądrego do powiedzenia to nie mówię 😁
    Działamy, dziś już czuje jajniki mimo, że testy owu negatywne i to oba(Ale na prawym mam torbiel). Powinnam mieć owu jakoś niedziela-poniedziałek a mnie już rozpierają. Mam tylko nadzieje, że pękną i będzie ta owu😁 Bo nie mam też za bardzo śluzu. Więc nadzieja, że będzie owulacja i czekamy jak zwykle 😁
    Myślałam, że mnie strasznie wysypie na twarzy po anty, trochę ostatnio walczę z twarzą, mam problematyczną cerę. Ale o dziwo nic się póki co nie zmieniło 😊
    Wrzesień też się już zbliża wielkimi krokami!

No i pięknie ✨ ten brak śluzu może być spowodowany jeszcze AH, tak myślę, ale trzymam kciuki aby owulka była! Kiedy masz najbliższą wizytę? Będziesz potwierdzać owu u lekarza? 😉

Noo czekam już na ten wrzesień, powoli robię listę co zbadać przed wizytą. Czasami mam co do tego nowego etapu mieszane uczucia - no bo skoro 5 razy owulacja stymulowana nie dała ciąży, to jaka gwarancja jest że kolejne próby ją dadzą 😞 a czasami przychodzi mega power i nadzieja, doktorek do którego się wybieram jest ginekologiem- endokrynologiem, w opiniach czytałam o wielu ciążach za jego pomocą, liczę na niego 🥹

@Jupiter, współczuję objawów i lęków jakie masz z tym związanych... Domyślam się że takie ciągłe rystrykcje w diecie są trudne do zniesienia. Ale ta sytuacja z cytrynianem pokazuje, że te wszystkie tableteczki i kapsułki jakie łykamy nie są tak bez znaczenia dla naszych organizmów i trzeba nieraz uważać na skutki uboczne 😞 ja np. piłam zioła ojca sroki przez jakiś czas i nie doczytałam żeby pić tylko do owulacji , piłam cały cykl, i tak później przyszło mi do głowy że może ten bałagan pęcherzykowy w jajnikach i krwawienie moglo być też po części tym spowodowane, no wiadomo, w połączeniu z pcos.
    Dla pocieszenia, kojarzę że Klaudia el Dursi miala/ma Sibo a niedawno urodziła dziewczynkę 👶🏻😁

Jupiter, Sarka94 lubią tę wiadomość

·👩🏼‍❤️‍👨🏽 '95
    · badania nasienia ✅
    · oba jajowody drożne ✅
    · TSH 3,25 mlU/l 👎
    · PRL 574 mlU/l 👎
    💊 Dostinex, Euthyrox
  • Jupiter Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IwonaQ wrote:
    @Jupiter, współczuję objawów i lęków jakie masz z tym związanych... Domyślam się że takie ciągłe rystrykcje w diecie są trudne do zniesienia. Ale ta sytuacja z cytrynianem pokazuje, że te wszystkie tableteczki i kapsułki jakie łykamy nie są tak bez znaczenia dla naszych organizmów i trzeba nieraz uważać na skutki uboczne 😞 ja np. piłam zioła ojca sroki przez jakiś czas i nie doczytałam żeby pić tylko do owulacji , piłam cały cykl, i tak później przyszło mi do głowy że może ten bałagan pęcherzykowy w jajnikach i krwawienie moglo być też po części tym spowodowane, no wiadomo, w połączeniu z pcos.
    Dla pocieszenia, kojarzę że Klaudia el Dursi miala/ma Sibo a niedawno urodziła dziewczynkę 👶🏻😁
    No właśnie trochę rozumiem teraz to sceptyczne nastawienie do ładowania w siebie supli.. z drugiej strony - to nie dzieje się bez powodu. Jeśli można byłoby pójść do lekarza i przed ciążą ułożyć wspólnie plan oparty na ziołach i suplach, ewentualnie lekach to myślę że nie byłoby takich chaotycznych akcji z naszej strony…

IwonaQ, Sarka94 lubią tę wiadomość

❗️DFI 26%❗️ŻPN IIIst

Do ogarnięcia:
  • IwonaQ Przyjaciółka

Wysłany: 22 sierpnia, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter wrote:
    No właśnie trochę rozumiem teraz to sceptyczne nastawienie do ładowania w siebie supli.. z drugiej strony - to nie dzieje się bez powodu. Jeśli można byłoby pójść do lekarza i przed ciążą ułożyć wspólnie plan oparty na ziołach i suplach, ewentualnie lekach to myślę że nie byłoby takich chaotycznych akcji z naszej strony…

Zgadzam się... Mój poprzedni gin na pytanie czy mogę jakimiś suplementami lub dietą wspomóc owulację i komórki jajowe powiedział że nic, ewentualnie kwas foliowy, ale cyt. " Nie radykalizujmy życia" 😒 po czym po prawie roku starań badam przypadkiem B12 i mam poniżej wszelkich norm 🙈😅 nie dziwne że chcemy doprowadzić swoje organizmy do jak najlepszej formy, dlatego edukujemy się i bierzemy masy supli. Często chaotycznie, szczególnie na początku drogi. A gdyby bylo tak jak napisałaś, gdyby lekarze mieli bardziej holistyczne podejście, byłybyśmy w tym wszystkim spokojniejsze 😌

Jupiter lubi tę wiadomość

·👩🏼‍❤️‍👨🏽 '95
    · badania nasienia ✅
    · oba jajowody drożne ✅
    · TSH 3,25 mlU/l 👎
    · PRL 574 mlU/l 👎
    💊 Dostinex, Euthyrox
  • Sarka94 Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IwonaQ wrote:
    No i pięknie ✨ ten brak śluzu może być spowodowany jeszcze AH, tak myślę, ale trzymam kciuki aby owulka była! Kiedy masz najbliższą wizytę? Będziesz potwierdzać owu u lekarza? 😉

Noo czekam już na ten wrzesień, powoli robię listę co zbadać przed wizytą. Czasami mam co do tego nowego etapu mieszane uczucia - no bo skoro 5 razy owulacja stymulowana nie dała ciąży, to jaka gwarancja jest że kolejne próby ją dadzą 😞 a czasami przychodzi mega power i nadzieja, doktorek do którego się wybieram jest ginekologiem- endokrynologiem, w opiniach czytałam o wielu ciążach za jego pomocą, liczę na niego 🥹

Będę potwierdzać, ale dopiero 5 września mam. Tuż przed miesiączką.
    Mega rozumiem i mam tak samo. Ta stymulacja dla mnie taka słodko-gorzka. Bo niby mam nadzieję, ale byłam już wcześniej stymulowana i nic to nie dało. Jedynie te hormony teraz w ryzach po przerwie mnie przekonują żeby dać sobie czas. Ja teraz jestem u ginekologa, onkologa, położnika, perinatologa i seksuologa. Bardzo konkretny lekarz. On sam twierdzi że jak nam 6 stymulacji nic nie da to in vitro. Bo ja jestem po operacji. Jak miałam 18 lat pękł mi wyrostek, dostałam zapalenie otrzewnej i musieli mnie otwierać. Mam taką bliznę jak przy cc. Możliwe że mam zrosty w jamie brzusznej w obrębie jajników i macicy. Możliwe że praca jajowodów jest zaburzona. Chociaż w HSG wyszły oba drożne.
    Ale wcześniejsze leczenie pcos nie było tak intensywne. Nie zawsze byłam na monitoringu i tak jak spojrzałam w historie swoich cykli na owu, wiele z nich pewnie było bezowulacyjne a ja nawet nie miałam świadomości. Teraz będę chociaż coś więcej wiedziała.
    Trzeba spróbować 💪

IwonaQ lubi tę wiadomość

Starania o pierwszą🤰od 9/2022

♥ 2018 ♥
    🏡 2020
    💍 21.08.2021
    💒 17.09.2022
    🐶 5.10.2023
‹‹ 39 40 41 42 43 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ