Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
-
WIADOMOŚĆ
-
cukrzyk1991 wrote:Ogólnie schorzenia autoimmunologiczne mogą mieszać w płodności (np. są podwyższone komórki NK, które utrudniają implantację). Ale to wszystko i tak dość nieznana działka. Ja miałam też podwyższone ANA1 i myślałam, że to przez hashimoto i cukrzycę, ale możliwe że swoją cegiełkę dołożyła też endometrioza.
Dziękuję za odpowiedź 🌸 dla mnie to wszystko jest takie skomplikowane....👩❤️👨 31&36
🔸Starania od 03.2023r.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
🔸Hashimoto + hipoglikemia reaktywna (letrox + glucophage)
🔸AMH 7,17 (04.25r.)
🔸Podejrzenie PCOS (metaboliczny)
🔸Badanie nasienia + posiew✅
🔸Cykle długie 38-45 dni
🔸Późne owulacje 23-30dc
07.25 histeroskopia + kolposkopia (usunięte mikropolipy) + leczenie stanu zapalnego
09.25 Prog 7dpo 37,2ng/ml 😍
🔜 10.25 stymulacja + drożność?
Suplementy: Inozytol, Pregna Start, DHA prenacaps, NAC, witamina D3 -
Mardotka wrote:Niestety nie wiadomo dlaczego , dr pytała czy miałam zapalenie wyrostka kiedyś , no ale nie miałam więc to nie jest przyczyna.. jak zapytałam czy można go jakoś udrożnić mowila ze niby można operacyjnie ale z doświadczenia wie ze niewiele to daje bo zrosty szybko wracają i generalnie nie poleca
Mardotka, jeśli mogę zapytać jakim środkiem robiłaś badanie drożności?i pod USG?Starania od 07.2024
✅ Mąż -> wszystkie wyniki w normie
styczeń 2025: TSH, progesteron, estradiol etc ✅
marzec 2025:👨⚕️Hashimoto
kwiecień 2025: ANA9 -> PPJ (ANA23) ⚠️
maj 2025: biopsja endometrium ⚠️ -> antybiotyk - Unidox Solutab 20 dni
lipiec: ferrytyna ⬇️ -> suplementacja
wrzesień 2025: badanie drożności ✅
endokrynolog
💊 PregnaStart, Wit D, Witamina C, Witamina D, Pregna DHA, Endoover, Resveratrol, aspirin cardio, selen, Kurkumina, żelazo -
snieżka wrote:Cukrzyku, a Ty przed transferem musisz przyjmować jakiś dodatkowy lek z powodu podwyższonego ANA? Czy już Ci się to unormowało?
Ja badałam to ANA raz (w 2019 roku gdy starałam się o pierwsze) i wtedy wyszlo podwyzszone, ale akurat tak trafiłam że wszystkie badania pciał robilam 7dpo przy okazji proga i był to akurat szczesliwy cykl. Nigdy potem nie badalam juz tych pciał ponownie.
W klinice nikt nie daje mi jakis dodatkowych leków - a co do transferu to jeszcze nie wiem (moze bede miała encorton)✨️8 - 18.09.25 stymulacja ivf ✨️14cs ❌️
✨️19.09.25 punkcja🤞
SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
1. Namówić męża na 1 procedurę ✅️
2. Zdobyć zaświadczenie od diabetologa ✅️
3. Wyhodować jakieś pęcherzyki ✅️
4. Mieć min. 2 dojrzałe komórki jajowe ✅️ (6 🥚)
5. Udało się min. 1 zapłodnienie ⬜️
6. Zarodek przetrwał do 3 doby ⬜️
7. Zarodek przetrwał do 5 doby ⬜️
8. Zarodek rozmroził się - transfer ⬜️
9. Pozytywna beta HCG ⬜️
ona 🙍♀️ : ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52/0,40
on 🙎♂️ : IO, obniżone parametry nasienia -
Cześć dziewczyny, czy ja mogę do Was dołaczyc? Staramy się 11 cykl, moja ginekolożka na tym etapie wysyła nas do kliniki na inseminacje, ale jakoś jestem sceptycznie nastawiona. Dodatkowo niedawno znaleźli mi PCOS, ale wygląda na to że owulację mam regularne. Tydzień temu byłam na HSG i też wszystko super. Mąż mial obniżone parametry nasienia, ginekolodzy jednak twierdzą że to nie jest przyczyną niepowodzeń bo ich pacjentki zachodzą w ciążę przy takich parametrach u mężów 🤷🏼♀️
Od maja maż zaczął się mocniej suplementowac, niedługo powtarzamy jego badania i idziemy do kliniki.Sarka94 lubi tę wiadomość
👩🏼98' 🧔🏻♂️93' 🐶15'🐶25'
👩🏼 •PCOS• hiperandrogenizm• hipoglikemia reaktywna•
AMH -7,24
LH:FSH 0.92 ✅
Progesteron 8dpo - 13.04 mg/mL ✅
HSG ✅
🧔🏻♂️
05.25r
Całkowita liczba - 19.48mln 🔻
Koncentracja -10.25 mln/ml 🔻
Plemniki prawidłowej budowy - 4% ✅
HSG - ✅
Powtórne badania nasienia - 30.09
Fragmentacja DNA plemnika - 06.10
Wizyta w klinice - 10.2025r.
11cs 🤞 -
Alaria wrote:Cześć dziewczyny, czy ja mogę do Was dołaczyc? Staramy się 11 cykl, moja ginekolożka na tym etapie wysyła nas do kliniki na inseminacje, ale jakoś jestem sceptycznie nastawiona. Dodatkowo niedawno znaleźli mi PCOS, ale wygląda na to że owulację mam regularne. Tydzień temu byłam na HSG i też wszystko super. Mąż mial obniżone parametry nasienia, ginekolodzy jednak twierdzą że to nie jest przyczyną niepowodzeń bo ich pacjentki zachodzą w ciążę przy takich parametrach u mężów 🤷🏼♀️
Od maja maż zaczął się mocniej suplementowac, niedługo powtarzamy jego badania i idziemy do kliniki.
Robiłaś może krzywą glukozowo-insulinową? Przy pcos często insulina jest za wysoka, a to może obniżać jakość jajeczek 😒👧26 🧑27⏳️05.24 💉01.25
✅️ MUCHa | drożność | tarczyca | AMH 6.16
✅️nasienie | DFI, HBA, MAR | ogólne badania
❌️ PCOS | IO | hiperandrogenizm | brak owulacji
❌️MTHFR homo | PAI-1 homo
💉 IVF 01.2026
⏳️ 09.25 8 cykl stymulowany -
Alaria wrote:Cześć dziewczyny, czy ja mogę do Was dołaczyc? Staramy się 11 cykl, moja ginekolożka na tym etapie wysyła nas do kliniki na inseminacje, ale jakoś jestem sceptycznie nastawiona. Dodatkowo niedawno znaleźli mi PCOS, ale wygląda na to że owulację mam regularne. Tydzień temu byłam na HSG i też wszystko super. Mąż mial obniżone parametry nasienia, ginekolodzy jednak twierdzą że to nie jest przyczyną niepowodzeń bo ich pacjentki zachodzą w ciążę przy takich parametrach u mężów 🤷🏼♀️
Od maja maż zaczął się mocniej suplementowac, niedługo powtarzamy jego badania i idziemy do kliniki.
Hej 😌 wiem co czujesz, mi też po 6 nieudanych stymulacjach proponowano inseminację a nawet invitro, a ja nadal wierzę, że jest szansa na poczęcie naturalne, że mam jeszcze kilka rzeczy do poprawy i dozbadania, te kilka puzzelków do uzupełnienia a w końcu się uda ♥️ oby suplementacja Twojego męża przyniosła efekty ✨ stosujesz jakieś suple polecane przy pcos? Inozytol?
Ja od dziś bez duphastonu, czekam na 1dc i zaczynam przygodę z Lamettą od nowa 😅 wcześniej, u poprzedniego gina, do Lametty brałam jeszcze dodatkowo pabi-dexametazon, ciekawa jestem czy bez tego też będę miała owulki i prog rzędu 25-30, jak w zeszłych stymulacjach 🤔
@ Sarka, a jak u ciebie? 😌🌸Sarka94 lubi tę wiadomość
·👩🏼❤️👨🏽 '95
· badania nasienia ✅
· oba jajowody drożne ✅
· PCOS - cykle nieowulwcyjne,
· wit.B12 - 164pg/ml 👎 (6.2025r.) -> 286 PG/ml ✊
· TSH 3,25 mlU/l 👎
· PRL 574 mlU/l 👎
· 5x stymulacja Lametta + P-b + Gonapeptyl ❌
· 1x naturalna owulacja ❌
.........................
· 6-7.2025r. - przetrwałe krwawienie (40 dni)
· 7-8.2025r. - reset cyklu - AH
· 10.2025r. - cykl stymulowany 🙏✨
..........................
💊 Dostinex, Euthyrox
🫘 Inozytol, maślan sodu, wit. C, D3+K2, B12, zakwas z buraka -
White1 wrote:Hejo 🩷 trzymam kciuki za wyniki męża 🤞 widzę, że masz 2 terminy osobno na nasienie i na fragmentację, czemu tak? Nie chcecie obu na raz? Z jednej próbki robią na raz oba. Do tego przy niskich wynikach dorzuca się zazwyczaj mar, hba i stres oksydacyjny, ale wiem, że to spore koszty.
Robiłaś może krzywą glukozowo-insulinową? Przy pcos często insulina jest za wysoka, a to może obniżać jakość jajeczek 😒
Mąż chciał mieć osobno dwa badania, ale też już z nim rozmawiałam na ten temat i być może zrobimy oba za jedna wizyta, zobaczę co sam zdecyduje. Na resztę być może go namowie jak podstawowe i fragmentacja wyjdą kiepsko i tak jeszcze na wizytę ma zrobić badania krwi LH, FSH i testosteron.
Robiłam krzywa i mam tendencję do hipoglikemii reaktywnej, glukoza zarówno po godzinie jak i po dwóch spadała i na czczo, glukozę podczas krzywej jeden jedyny raz w życiu miałam powyżej 100, insulinę mam super (6,50 µIU/ml na czczo, 28,40 µIU/ml po godzinie i 14,40 µIU/ml po dwóch). Dostałam glucophage 1000xr głównie z powodu tej glukozy i staram się trzymac diety, zrzuciłam też ponad 5% wyjściowej masy ciała.
Mam wrażenie że walczymy z cieniem i to mnie najbardziej dobija 🙄👩🏼98' 🧔🏻♂️93' 🐶15'🐶25'
AMH -7,24
HSG ✅
🧔🏻♂️
05.25r
HSG - ✅
11cs 🤞 -
IwonaQ wrote:Hej 😌 wiem co czujesz, mi też po 6 nieudanych stymulacjach proponowano inseminację a nawet invitro, a ja nadal wierzę, że jest szansa na poczęcie naturalne, że mam jeszcze kilka rzeczy do poprawy i dozbadania, te kilka puzzelków do uzupełnienia a w końcu się uda ♥️ oby suplementacja Twojego męża przyniosła efekty ✨ stosujesz jakieś suple polecane przy pcos? Inozytol?
Suplementuje inozytol w dawce 4 tys, do tego biorę metformine 1 000 mg od maja, ashwaganda, magnez, metylowany kwas foliowy, witamina D i Omega.IwonaQ lubi tę wiadomość
👩🏼98' 🧔🏻♂️93' 🐶15'🐶25'
AMH -7,24
HSG ✅
🧔🏻♂️
05.25r
HSG - ✅
11cs 🤞 -
W takim razie trzymam kciuki za was 💜
Ostatnio myślałam o tym żeby włączyć ashwagande (mój mąż suplementuje), głównie aby wspomóc obniżanie prolaktyny i pośrednio kortyzolu·👩🏼❤️👨🏽 '95
· badania nasienia ✅
· oba jajowody drożne ✅
· TSH 3,25 mlU/l 👎
· PRL 574 mlU/l 👎
💊 Dostinex, Euthyrox
IwonaQ wrote:W takim razie trzymam kciuki za was 💜
Ostatnio myślałam o tym żeby włączyć ashwagande (mój mąż suplementuje), głównie aby wspomóc obniżanie prolaktyny i pośrednio kortyzolu
Ja zauważyłam że ashwaganda w połączeniu z magnezem pomaga mi się skupić także polecam 😉👩🏼98' 🧔🏻♂️93' 🐶15'🐶25'
AMH -7,24
HSG ✅
🧔🏻♂️
05.25r
HSG - ✅
11cs 🤞 -
Alaria wrote:Ja zauważyłam że ashwaganda w połączeniu z magnezem pomaga mi się skupić także polecam 😉
A bierzesz na noc?·👩🏼❤️👨🏽 '95
· badania nasienia ✅
· oba jajowody drożne ✅
· TSH 3,25 mlU/l 👎
· PRL 574 mlU/l 👎
💊 Dostinex, Euthyrox
IwonaQ wrote:Hej 😌 wiem co czujesz, mi też po 6 nieudanych stymulacjach proponowano inseminację a nawet invitro, a ja nadal wierzę, że jest szansa na poczęcie naturalne, że mam jeszcze kilka rzeczy do poprawy i dozbadania, te kilka puzzelków do uzupełnienia a w końcu się uda ♥️ oby suplementacja Twojego męża przyniosła efekty ✨ stosujesz jakieś suple polecane przy pcos? Inozytol?
Ja od dziś bez duphastonu, czekam na 1dc i zaczynam przygodę z Lamettą od nowa 😅 wcześniej, u poprzedniego gina, do Lametty brałam jeszcze dodatkowo pabi-dexametazon, ciekawa jestem czy bez tego też będę miała owulki i prog rzędu 25-30, jak w zeszłych stymulacjach 🤔
@ Sarka, a jak u ciebie? 😌🌸
Dzięki Iwona 😊
U mnie jakoś na spokojnie, jak to pierwsza połowa cyklu 😁W weekend świętowaliśmy trzecią rocznicę ślubu. Pojechaliśmy na termy, pozwiedzaliśmy. Było bardzo fajnie😊 3-7dc brałam Clo. Ale w tym cyklu w ogóle tego nie odczułam. Od dziś zaczynam robić testy owulacyjne. Mam nadzieję, że owu będzie szybciej w tym cyklu. 10dc i zaczął się już jakiś śluz w kierunku płodnego to mam nadzieję, że ten cykl będzie trochę krótszy..
Ale zobaczymy 😁 Czekamy
Choć ja staram się już nastawiać męża na kierunek in vitro. Nie mam jakoś wielkich nadziei po tym jak przy ostatniej podwójnej owu i tak się nie udało. W październiku po 3 stymulacji mam zamiar rozmawiać z lekarzem co sprawdzamy lub robimy dalej. Myślę o histero - według mnie po operacji w jamie brzusznej dzieją się cuda. Zrosty, endometrioza, myślę, że tam serio jest pobojowisko.
Najgorzej, że mój mąż jest przeciwnikiem in vitro. Musi to sobie w głowie mocno poukładać bo niby chce spróbować ale waha się czasami, a ja bym chciała żeby był pewien, żeby potem nie żałował...IwonaQ, Locus lubią tę wiadomość
Starania o pierwszą🤰od 9/2022
♥ 2018 ♥
🏡 2020
💍 21.08.2021
💒 17.09.2022
🐶 5.10.2023 -
Mi przyszły wyniki:
Mutacja MTHFR C677T hetero i Mutacja 675 (4G/5G) w genie PAI-1 hetero.
Z tego co czytałam to muszę zrobić jeszcze homocysteinę, kwas foliowy i B12. No a ta druga mutacja to zapytam gin czy ewentualnie Accard do wdrożenia?
Ale z tego co chat mi pisał (porady lekarskie😅) to raczej nie jest to winowajca niepowodzeń 😢🙎🏼♀️ 27 🙋🏼♂️34
Starania od 09/23
Główny problem po odstawieniu AH: długie plamienia przed i po miesiączce
Z pomocą medyczną od 01/25
💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
Mąż ✅ FertileMe Complex
Badania:
Prolaktyna, testosteron, ferrytyna✅
AMH: 5,5 - PCOS ❌
MUCh✅
Drożność z lipiodolem ✅
Pasożyty ✅
Endometrioza, adenomioza ❌
Podwyższone komórki NK w histeroskopii ❌ -
Kirby wrote:Mardotka, jeśli mogę zapytać jakim środkiem robiłaś badanie drożności?i pod USG?👩34 👨39
14 cs o pierwszego maluszka
Niedoczynność tarczycy ➡️ letrox 50
USG ✅ Cytologia ✅ Morfologia ✅
TSH 1,2
AMH 1.3 (01.25) 1.7(09.25)
Żelazo - 150
Ferrytyna - 36
D3 - 72
MTHFR C677T homo
Badanie nasienia ✅
Sono-HSG -prawy jajowód niedrożny
Suple 💊
D3 4000 , jod , omega3 , B complex, koenzym Q10, probiotyki -
Imazolka wrote:Mi przyszły wyniki:
Mutacja MTHFR C677T hetero i Mutacja 675 (4G/5G) w genie PAI-1 hetero.
Z tego co czytałam to muszę zrobić jeszcze homocysteinę, kwas foliowy i B12. No a ta druga mutacja to zapytam gin czy ewentualnie Accard do wdrożenia?
Ale z tego co chat mi pisał (porady lekarskie😅) to raczej nie jest to winowajca niepowodzeń 😢Imazolka lubi tę wiadomość
👧26 🧑27⏳️05.24 💉01.25
💉 IVF 01.2026
White1 wrote:Wszystko się zgadza 😊 mutacje hetero są tymi 'lżejszymi' bo mają jeden gen poprawny i jeden niepoprawny, ale tak jak piszesz, trzeba witaminy skontrolować. Jeśli bierzesz metylowane formy to nie powinno być tragedii
Tobie coś zalecili brać na PAI-1?🙎🏼♀️ 27 🙋🏼♂️34
Starania od 09/23
Główny problem po odstawieniu AH: długie plamienia przed i po miesiączce
Z pomocą medyczną od 01/25
💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
Mąż ✅ FertileMe Complex
Badania:
Prolaktyna, testosteron, ferrytyna✅
AMH: 5,5 - PCOS ❌
MUCh✅
Drożność z lipiodolem ✅
Pasożyty ✅
Endometrioza, adenomioza ❌
Podwyższone komórki NK w histeroskopii ❌ -
Imazolka wrote:Dziękuję ❤️
Tobie coś zalecili brać na PAI-1?
Ja biorę w razie czego Acard po owulacji.
Mam te same mutacje co Ty.Imazolka lubi tę wiadomość
32🧝♀️33🧔🏻♂️
starania od II.24
pamiętaj jak wiele masz w sobie siły!✨
❕MTHFR hetero, PAI hetero -
Imazolka wrote:Dziękuję ❤️
Tobie coś zalecili brać na PAI-1?Marty.Na lubi tę wiadomość
👧26 🧑27⏳️05.24 💉01.25
💉 IVF 01.2026
IwonaQ wrote:A bierzesz na noc?
Tak, na początku brałam ashwagande rano, ale zdarzało mi się zapomnieć więc u mnie pewniejsza jest na wieczór.IwonaQ lubi tę wiadomość
👩🏼98' 🧔🏻♂️93' 🐶15'🐶25'
AMH -7,24
HSG ✅
🧔🏻♂️
05.25r
HSG - ✅
11cs 🤞 -
Mardotka wrote:Badanie było robione pianką kontrastową i pod USG , na początku lekarka miała problem dostać się do szyjki , mówiła że kanał wąski ale po kilku próbach z pomocą asystentki się udało. Widzę że też czeka Cię to badanie , kiedy planujesz robić ? Dużo osób poleca drożność z lipidolem, ale u mnie w klinice niestety nie było możliwości jej zrobić
Już zrobiłam i obydwa jajowody drożne. Robiłam właśnie z lipiodolem. Zapytałam, bo przed badaniem przestudiowałam temat badania drożności jajowodów i jest różnica pomiędzy badaniem a udrożnianiem. U ginekologa pod usg bada się drożność i jeśli jest niedrożny to mogą jedynie zwiększyć ciśnienie i spróbować udrożnić środkiem, którym badają. Natomiast samo udrożnianie jajowodów to bardziej skomplikowany proces. Nie wiem skąd jesteś, ale w Lublinie na NFZ można zrobić udrożnianie jajowodów oraz badanie drożności także z użyciem lipiodolu. Jest tam ekipa lekarzy, która się w tym specjalizuje.Mardotka lubi tę wiadomość
Starania od 07.2024
✅ Mąż -> wszystkie wyniki w normie
styczeń 2025: TSH, progesteron, estradiol etc ✅
marzec 2025:👨⚕️Hashimoto
kwiecień 2025: ANA9 -> PPJ (ANA23) ⚠️
maj 2025: biopsja endometrium ⚠️ -> antybiotyk - Unidox Solutab 20 dni
lipiec: ferrytyna ⬇️ -> suplementacja
wrzesień 2025: badanie drożności ✅
endokrynolog
💊 PregnaStart, Wit D, Witamina C, Witamina D, Pregna DHA, Endoover, Resveratrol, aspirin cardio, selen, Kurkumina, żelazo