Uzywacie podpasek czy tamponow?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyUzywam od samego poczatku tylko podpasek. Jakos nie moge sie przekonac do tamponow i swiadomosci, ze cos tam mam w srodku przez caly dzien. Nigdy mi nic nie przecieklo w podpasce, nigdy nic nieprzyjemnie nie pachnialo i jak sie ma dobre, cieniutkie podpaski to w ogole ich nie czuc. Raz sporobowalam tamponu na pare minut i nie moglam. Balam sie, ze mi sznureczek sie urwie albo "wchlonie" sie do srodka Coz, dla kazdego cos innego.
A na basen nie chodze w trakcie okresu.Cynamonek30 lubi tę wiadomość
-
Od prawie 4 lat używam tamponów (tampon na dzień, na noc grubsza wkładka/ mniejsza podpaska, na ostatni dzień taki plamiący też taka grubsza wkładko-podpaska). Przy podpaskach nie czułam się komfortowa, miałam wrażenie, że brzydko pachnę i jestem cała usmarowana w krwi + niezbyt wygodnie jest z większą podpaską. Często zmieniam tampony i jeżeli mam możliwość, to przy zmianie się podmywam (chociaż wiadomo, że na uczelni czy w pracy takiej możliwości nie mam ). Nigdy nie miałam z tego powodu problemów, cytologia zawsze dobrze mi wypadała, mój gin też zawsze mnie zapewniał, że jeżeli się dba, to nie ma co sobie wygody odmawiać
-
Ja zawsze, uzywajac tamponow, mialam silniejsze bole. Moze uzywanie ich jest wygodniejsze jednak ja nie przepadam. Gdy uzywalam czulam sie bardzo zle i mialam podwyzszona temperature. Moze to nie od tamponow ale odkad stosuje tylko podpaski to nie mam takich objawow..
-
KotkaPsotka wrote:Na innym forum zadalam pytanie dziewczynom czy uzywaja podpasek. Ku mojemu zaskoczeniu wiekszosc odpowiedziala ze uzywa tylko lub glownie podpasek a nie tamponow. Ja myslalam, ze tamponow uzywa teraz kazda kobieta. Mowie tu oczywiscie z mojego wlasnego doswiadczenia dotyczacego ich stosowani. Ciezko mi sobie wyobrazic chodzenie w podpasce, zakladam je tylko na noc.
Co ciekawe dokopalam sie do dwoch roznych opinii na temat tampono i endometriozy. Jedne strony mowia ze tampon moze byc przyczyna endometriozy bo "utrudniają one wypłynięcie złuszczonej śluzówki. Nie mając możliwości opuszczenia organizmu mogą się cofnąć i przejść do jajowodów prowadząc do endometriozy. Choroba ta, jak twierdzą specjaliści, w wielu przypadkach wywołana jest stosowaniem tamponów."
Natomiast druga strona pisze :"Innego ciekawego odkrycia dokonali ostatnio naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Yale. Przebadali oni kobiety, które w czasie miesiączki używały tamponów, oraz te, które wolały podpaski. Ku zaskoczeniu badaczy u osób, które używają wyłącznie tamponów ryzyko zapadnięcia na endometriozę okazało się aż ponad 2,5 raza niższe niż u pań stosujących jedynie podpaski. Jeszcze dziwniejsze były wyniki badań kobiet współżyjących oraz niewspółżyjących podczas comiesięcznych krwawień. Te, które nie odmawiały sobie miłości w czasie, kiedy miały okres – chorowały na endometriozę 1,5 raza rzadziej. Wcześniej sądzono, że zarówno stosowanie tamponów, jak i uprawianie seksu podczas miesiączki zwiększają ryzyko zachorowania." -
jak dla mnie zdecydowanie tylko tampony:) uzywam ich praktycznie od samego poczatku na dzien i na noc, i szczerze mowiac nie wyobrazam sobie przejscia na podpaski. Raz czy dwa uzylam podpaski, bo akurat tampony sie skonczyly i jak dla mnie jest to mega niekomfortowe i niehigieniczne. Stosujac tampony jest wygodnie i przede wszystkim czysto. Co do cytologii, to zawsze mam jedynke, takze nie sadze zeby stosowanie tamponow mialo jakis negatywny wplyw na organizm.
-
Ja używam tylko tamponów, są o wiele bardziej higieniczne i wygodniejsze. Często chodzę w jasnych spodniach i dzięki tamponom mam pewność, że nie zdarzy mi się żadna wpadka. Ważne jest to, by umiejętnie zaaplikować tampon. Na tej stronie można znaleźć instrukcję https://nastolatki.myob.pl/jak-zaaplikowac-tampon. Nie mam pojęcia co jest zdrowsze, według mnie to już sprawa osobista, czy lepiej czujemy się z podpaskami/tamponami.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2018, 15:05
-
Tampony ratują mi życie, mam dość obfite @ i najczęściej używam kombo tampon + podpaska (obsesja... RAZ w liceum, gdy miałam tylko podpaskę to przeciekłam i mam to w głowie...), generalnie kocham tampony, bo dzięki nim czuję się zawsze świeża i czysta... Jest mi wygodniej. A pod koniec @ tylko podpaska, bo za sucho...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2018, 12:07
-
Ja w domu podpaskę, jakiekolwiek wyjście (praca, spotkanie, kino, zakupy) tampon. Na wyjścia wygodniej i czuje się bezpieczniej. A w domu mi nie robi...
PCOS, MTHFR A1298C C/C homozygotyczne, 20210 G-A heterozygotyczne
ok. 4, 5 roku starań
CB: 10.2018 -> 01.2019(CP?) -> 08.2019
CP: 01.2020 -> 07.2020
01/2021 IVF - 1 podejście
29.01 ET 3 dniowego 7B
5 dpt bhcg 4,35 -> 7 dpt 6:00 bhcg 9,6 prog 190ng/ml -> 9 dpt 18:00 bhcg 71,16 -> 12 dpt 6:00 bhcg 155,1 ->15 dpt 6:00 bhcg 324,3 (63,2%) ->16 dpt 18:00 bhcg 593 🥰 -> 20 dpt 18:00 bhcg 2708
22.02.21 - 24 dpt mamy zarodeczek i 💗
8w5d 2cm dzidzi | 171 bpm
Brak ❄️ (4 zatrzymały się w rozwoju po 3dobie)
Mój instagram:
i_want_2_be_mom -
A jaką bieliznę nosicie podczas okresu? Macie jakąś specjalną? Czytam poradnik na ten temat http://mascarada.com.pl/elementy-garderoby/bielizna/bielizna-ktora-warto-wybrac-na-czas-okresu/xby_rtvm i tak zastanawiam sie czy wlasnie na te ciezsze dni nie kupi bardziej wygodnej. A jak to wygląda u Was? Jaką noisice podczas miesiączki?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2018, 22:19
Aga -
Zdecydowanie tampony. Chociaz zaczęłam się ostatnio zastanawiać nad kubeczkiem.Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1)