Uzywacie podpasek czy tamponow?
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja jakoś nigdy się nie umiałam przystosować do tamponów, jakoś zawsze czułam taki dyskomfort. Nie wiem, może mam jakiś specyficzny układ i zawsze czułam i mi przeszkadzał tampon, więc używam wyłącznie podpasek.
Jak się stosuje dobrej jakości podpaski to też można się czuć swieżo -
polkosia wrote:Kiedyś używałam tylko tamponów, ale teraz głównie podpasek. Nie wiem dlaczego. Podpaskę łatwiej i szybciej zmienić niż tampon. A na pewno jest bardziej higienicznie, jeśli chodzi o wymianę (nie trzeba wkładać palców do pochwy). Nie wyobrażam sobie "aplikowania" tamponu w publicznej toalecie.
Ogólnie tampony mam i zakładam je na jakieś większe wyjścia (np.: impreza) lub na noc, jak mam chęć na seks i nie chcę, by mąż wkładał mi w majtki ręce i natknął się na zakrwawioną podpaskę -
Ida wrote:Kochana, mam rozumieć, że zakładasz tampon przed seksem?? Oj, jakoś nie umiem sobie tego wyobrazić, albo moja wyobraźnia nie jest tak rozwinięta
Też przeczytałam i nie skumałam o co chodzi
Polkosia, może nam wytłumacz, bo to ciekawe
W każdym razie tak Was podczytuję i chyba macie trochę racji. Ja używam tylko tamponów, ale może rzeczywiście przerzucę się od najbliższej @ na podpaski, a tampony zostawię na specjalne okazje.Cynamonek30 lubi tę wiadomość
Rozpoczęliśmy już 4 rok starań... Nadal czekamy na nasz mały Cud!
Laparoskopia 31.08.16 - usunięta przegroda macicy 2cm i ogniska endometriozy I stopnia.
Histeroskopia 6.12.16. - reszta przegrody docięta, macica jest gotowa na przyjęcie lokatora.
1 IUI- 10.01.17 - ????? (@ 25.01)
-
Jestem bardzo zaskoczona waszą niechęcią do tamponów. Ja nie wyobrażam sobie życia bez tamponów, przede wszystkim dlatego, że krew nie wydostaje się na zewnątrz, nie ma styczności ze skórą, czyli jednocześnie nie powoduje obrażeń i nieprzyjemnego zapachu. No i można się pomiziać z mężem. Mimo używania najlepszych podpasek nie czuję się komfortowo. Zakładam je jedynie na początek i na końcówkę okresu, żeby wiedzieć, jaki jest "status" sytuacji.
kwiatuszek789, Ewa99 lubią tę wiadomość
-
isabelle wrote:Jestem bardzo zaskoczona waszą niechęcią do tamponów. Ja nie wyobrażam sobie życia bez tamponów, przede wszystkim dlatego, że krew nie wydostaje się na zewnątrz, nie ma styczności ze skórą, czyli jednocześnie nie powoduje obrażeń i nieprzyjemnego zapachu. No i można się pomiziać z mężem. Mimo używania najlepszych podpasek nie czuję się komfortowo. Zakładam je jedynie na początek i na końcówkę okresu, żeby wiedzieć, jaki jest "status" sytuacji.
Wiesz, wszystko zależy jak bardzo obfite są okresy.
Moje są baaaardzo skąpe, do tego stopnia, że gdyby nie względy higieniczne (ile można w jednej podpasce chodzić) to na cały okres by mi wystarczyły może ze 2-3 podpaski. Przy tak skąpym krwawieniu tampony wydają mi się bez sensu.
Hashimoto, endometrioza; problemy z drożnością jajowodów; Brak hamowania...
25.03.2015 - biochemiczna.
6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
Naturalny cud w czerwcu 2020 roku Spodzewamy się synka -
Ja uzywam podpasek. Wczesniej stosowalam tez tampony ale bylo to bardzo bolesne dla mnie. Pozniej stosowalam je okazjonalnie na wieksze wyjscia. Uwazam ze podpaski sa ok i trzeba wybrac odpowiedni ksztalt do swoich potrzeb. Od 2 lat nie stosuje tamponow.
-
Dziewczyny ja też dotychczas używałam tylko tamponów, choć rzeczywiście moje krwawienia są raczej skąpe, więc dziewczyny mnie trochę przekonały. Często po miesiączce mam podrażnione okolice intymne i to z pewnością jest wynik stosowania tamponów. Przyznaję, że jest to wygodne, bo zapomina się, że się ma okres, ale postanowiłam, że teraz tylko na specjalne okazje będę używać - typu wyjście w góry, na imprezę itp. Poza tym podpaski. Przy moich raczej skąpych krwawieniach raczej nie powinno to być mało komfortowe.
SunSun lubi tę wiadomość
Rozpoczęliśmy już 4 rok starań... Nadal czekamy na nasz mały Cud!
Laparoskopia 31.08.16 - usunięta przegroda macicy 2cm i ogniska endometriozy I stopnia.
Histeroskopia 6.12.16. - reszta przegrody docięta, macica jest gotowa na przyjęcie lokatora.
1 IUI- 10.01.17 - ????? (@ 25.01)
-
Ja przez większość miesiączkowania, czyli przez około 15 lat z dwudziestu używałam tamponów. Nie wyobrażałam sobie inaczej. Potem podczas dyskusji z lekarzami usłyszałam, że tampony mogą powodować zmiany ciśnienia w miednicy mniejszej co mnie po prostu zmartwiło. Staramy się 3 lata. Od co najmniej pół roku używam tylko podpasek i wkładek. Tampon będzie u mnie ostatecznością.
-
ja bez tamponow to bym z domu nie wyszla...
do tego dochodzi podpaska jako zabezpieczenie przez pierwsze 3 dni i tabletki na zmniejszenie krwawienia. bez tabletek nogi mi sie z uplywu krwi uginaja...dochodzilo do tego, ze tampon super extra plus starczal na pol godziny i jak zabraklo tabletek to w szpitalu ladowalam.
bardziej sie boje o skutki uzywania tabletek na zmniejszenie krwawienia niz tamponow.
mam wrazenie, ze wiekszosc dziewczyn, ktore uzywaja podpaski ma skape miesiaczki. dla mnie okres to trauma i gdyby nie to, ze sie staram, to do konca zycia bralabym hormony na to, zeby go nie miec.
. lata staran o rodzenstwo . moze kiedys jeszcze bedzie nam dane powodzenia dziewczyny! -
moje okresy są różne, czasami skąpe a czasami jak woodspad. leci i leci. kiedyś używałam tylko podpasek, fakt zmieniałam co 30 minut i o jakimkolwiek wyjściu nie było mowy przez 2-3 dni. potem przemogłam się i używałam też tamponów. Infekcje zaczęły się wkradać i teraz z tamponów nici, ale podpaski wystarczają
-
Oj ja miewam bardzo obfite miesiączki. Zdarzało mi się brać leki zmniejszające krwawienie. A jednak nie przekonam się już za żadne skarby do noszenia tamponów podczas miesiączek bez wyraźnej potrzeby. Rozumiem w w wakacje czy jak pójdę na basen.
Mam teraz rzadziej tak bardzo bolesne miesiączki jak przy stosowaniu tamponów.
Tampon nie jest dla nas naturalnym rozwiązaniem i jest ingerencją mechaniczną. Nie chcę wyjść na ekstremistkę Ale poczytałam popytałam lekarzy i nawet mój Luby który też jest lekarzem na logikę zgadza się, że tampon może powodować zmiany w ciśnieniu macicy. -
Ja nie mam bardzo obfitych @.
Moje pytanie wyniknelo z tego, ze nagle zapragnelam zobaczyc jak to jest z podpaska.
Moje wrazenia? Niezbyt komfortowo - czuje sie jak z pielucha, myszka slabo oddycha bo podpaska jest na "plastiku" no i to wrazenei ze jest mokro.
Ale! W koncu zobaczylam, ze mam okres!!!
Od kad przestalam brac tabletki anty mam wrazenie ze moj okres jest bardzo slaby i bardziej brazowy niz krwisty. A tu sie okazuje, ze jednak sie mylilam. Na tamponie poprostu tego nie widac! Teraz jestem spokojniejsza. Bede czesciej uzywac podpasek. Tampony sa poprostu wygodne jak dla mnie i wbrew pozorom tez bardziej higieniczne. No i nie mialam nigdy infekcji zwiazanych ze wsadzaniem tam sobei czegos .MisiaMisia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa używam najczęściej podpasek, ale tampony tez są w obiegu, nie tylko na basen, czy imprezę. Z podpaskami mam ten problem, ze nie przepadam z "Always", one jakieś sztuczne mi sie wydają, a mieszkam teraz w DE i niestety wszystko oprócz "Always" to jakaś kaszana, nic się bielizny nie trzyma, znaleźć podpaski grubsze ze skrzydełkami to cud (ja nie znalazłam). Jadę teraz do PL i zaopatrzę się w cały wagon moich ukochanych "Naturelli".
-
Ja wcześniej jakoś częściej używałam tamponów, teraz częsciej podpaski, teraz juz są takie podpaski, że i ładnie pachną i są delikatne i dobrze wchlaniają, ja uwielbiam bella perfecta, są mega i dwupaki są u mnie po niecałe 6zł.
Używam podpasek, bo ginek mówił właśnie, że podpaski są dla zdrowotności, a tampony dla wygody i coś w tym jest. Rzadziej używam tamponów, bo mam dyskomfort właśnie z wymianą tamponów w miejscach publicznych i strasznie źle się czułam jak nie mogłam na czas wymienic tamponu, bo miałam coś w pracy pilnego do zrobienia, a już czułam że zaczyna mnie tam uciskac, albo byłam na miesicie i nie miałam możliwości skorzystania z toalety. A z podpaską widzę jaką założyc czy tą bardziej chłonną, czy mniej. Bo teraz są tak cienkie że w ogóle ich nie czuc czasem he he. Co do stringów to w "te" dni sobie odpuszczam
-
nick nieaktualnyBelle też lubię Są bardziej naturalne niż Always...i Naturelle tak samo, one są takie milusie w kontakcie ze skórą Pewnie rodzinka się zdziwi jak wrócę obładowana z zakupów w...podpsaski Niektórzy z PL przywożą polską kiełbasę, a ja bedę przywozić podpaski, hehe