Uzywacie podpasek czy tamponow?
-
WIADOMOŚĆ
-
Na innym forum zadalam pytanie dziewczynom czy uzywaja podpasek. Ku mojemu zaskoczeniu wiekszosc odpowiedziala ze uzywa tylko lub glownie podpasek a nie tamponow. Ja myslalam, ze tamponow uzywa teraz kazda kobieta. Mowie tu oczywiscie z mojego wlasnego doswiadczenia dotyczacego ich stosowani. Ciezko mi sobie wyobrazic chodzenie w podpasce, zakladam je tylko na noc.
Co ciekawe dokopalam sie do dwoch roznych opinii na temat tampono i endometriozy. Jedne strony mowia ze tampon moze byc przyczyna endometriozy bo "utrudniają one wypłynięcie złuszczonej śluzówki. Nie mając możliwości opuszczenia organizmu mogą się cofnąć i przejść do jajowodów prowadząc do endometriozy. Choroba ta, jak twierdzą specjaliści, w wielu przypadkach wywołana jest stosowaniem tamponów."
Natomiast druga strona pisze :"Innego ciekawego odkrycia dokonali ostatnio naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Yale. Przebadali oni kobiety, które w czasie miesiączki używały tamponów, oraz te, które wolały podpaski. Ku zaskoczeniu badaczy u osób, które używają wyłącznie tamponów ryzyko zapadnięcia na endometriozę okazało się aż ponad 2,5 raza niższe niż u pań stosujących jedynie podpaski. Jeszcze dziwniejsze były wyniki badań kobiet współżyjących oraz niewspółżyjących podczas comiesięcznych krwawień. Te, które nie odmawiały sobie miłości w czasie, kiedy miały okres – chorowały na endometriozę 1,5 raza rzadziej. Wcześniej sądzono, że zarówno stosowanie tamponów, jak i uprawianie seksu podczas miesiączki zwiększają ryzyko zachorowania." -
nick nieaktualnyod około 3 lat używam tylko tamponów plus wkładki/cienkie podpaski pod koniec okresu i czasami podpaska na noc. wcześniej używałam podpasek i był to najgorszy wybór no ale jak ktoś ci nagada ile to się chorób od tamponów nabawisz to idzie się zrazić...
-
Ja przez lata używałam tamponow i szczerze mówiąc nie wyobrażalam sobie ,ze mogłoby być inaczej.Jednak częste stany zapalne.grzybiczne itp gdzie używanie tamponu nie wchodziło w grę jakoś mnie przyzwyczaiło.Ponadto mój gin tez powiedział ze zdrowsze byłby dla mnie używanie podpasek a od konieczności założenie na niedluzej niż 2,3 godziny tempona.I po paru miesiącach takiego stosowania u mnie sue to sprawdza..niestety;-)
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
no to chyba z tamponem jest stres czy nie przecieknie bo skad masz wiedzieć jaki jest w środku? a z podpaską czuć czy jest bardzo mokro i można iśc zmienić w każdej chwili.
ja wam powiem że tak jak Kotka Psotka nie wyobrażałam sobie życia z podpaskami do momentu aż po porodzie nabawiłam się nadżerki i stanów zapalnych przez tampony, miałam zabieg wymrażania i od tamtej pory czyli 4 lata nie używam tamponów, chyba że na wielkie wyjścia.
teraz są takie te podpaski że praktycznie nie czuć ich jak się chodzi. no i na pewno zdrowsze jest to jeśli okres wychodzi na zewnątrz a nie "kisi" się w środku zatkany tamponem....żadne badania naukowe mnie nie przekonają że jest inaczej.
tak że podpaska górąIda, polkosia, vanessa, Nasturcja lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ostatnio przeczytałam, iż podobno tampony zawierają substancje, które wpływają na zmniejszenie wydalanej krwi, z każdym okresem jest jej coraz mniej oraz źle wpływają na wytwarzanie śluzu płodnego. Nie wiem ile w tym prawdy, ja od zawsze stawiam na podpaski, tampony mnie jakoś hmm odrzucają.
a tutaj jeszcze do poczytania zarówno o podpaskach jak i tamponach:
http://cudownediety.blogspot.com/2012/02/niebezpieczne-podpaski-czego-nie-mowia.html -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnykiedyś mi sam ginekolog powiedział że tamponów kobiety nie powinny używać (chodzi o oczyszczanie podczas okresu), ja osobiście do tej pory używałam tylko podpasek jakoś nigdy do tamponów nie umiałam się przekonać, to kwestia każdej kobiety która co woli, ale to że przez używanie tamponów może dochodzić do różnych chorób to akurat prawda, a to że gdyby nie były szkodliwe to by ich nie produkowano to akurat w dzisiejszych czasach bez znaczenia bo na rynku jest tyle szkodliwych produktów że producenci się tym jakoś nie przejmują to jest machina napędzana kasiorą to samo jest z tabletkami antykoncepcyjnymi mają z tego zyski ale mało kto powie ile to szkody daje..
ilenka, kaarolaa, SunSun, vanessa, Nasturcja lubią tę wiadomość
-
Kiedyś (za młodu) nie wyobrażałam sobie życia bez tamponów, bo wiadomo - higiena i wygodna, nie czuć że ma się okres. Ale tylko w pierwsze dni okresu jest mi łatwo je założyć, później są problemy, bo jest zbyt sucho i to zwyczajnie boli.
Poza tym mój okres to zawsze skrzepy, więc tampony się nie sprawdzają, lepiej zdają egzamin podpaski, bo ten cały brud łądnie wy chodzi i się oczyszcza.
A w dzisiejszych czasach podpaski (dobre) są tak zrobione, że są wygodne, i nie sprawiają problemów. Teraz tampony zakładam bardzo rzadko, ale szczerze nie lubię tej całej akcji ich wkładania i wyciągania, to dla mnie zawsze kłopotliwe.
I też myślę, że jednak podpaski są zdrowsze dla organizmu, logicznie rzecz biorąc.SunSun, vanessa, m_d_f, Pomarańczka83 lubią tę wiadomość
-
Ja kiedys uzywalam tamponow a podpaski tylko na noc. Czulam sie wtedy wygodniej i bezpieczniej moglam nawet wlozyc biale spodnie na impreze
Ale po pewnym czasie zaczelam miewac czeste infekcje i przerzucilam sie na podpaski a tmpony tylko w wyjatkowych sytuacjach np.na plazy latem od tamtej pory nie mam zadnych infekcji a okresu nie mam zbyt obfitego wiec nie boje sie ze cos przecieknie -
Tylko i wyłącznie podpaski - może dlatego, że mam bardzo skąpe miesiączki.
Tampony jakoś mnie nie przekonują.Hashimoto, endometrioza; problemy z drożnością jajowodów; Brak hamowania...
25.03.2015 - biochemiczna.
6 nieudanych transferów in-vitro (10 zarodków), w tym jeno puste jajo (14.03.2016).
Naturalny cud w czerwcu 2020 roku Spodzewamy się synka -
Kiedyś używałam tylko tamponów, ale teraz głównie podpasek. Nie wiem dlaczego. Podpaskę łatwiej i szybciej zmienić niż tampon. A na pewno jest bardziej higienicznie, jeśli chodzi o wymianę (nie trzeba wkładać palców do pochwy). Nie wyobrażam sobie "aplikowania" tamponu w publicznej toalecie.
Ogólnie tampony mam i zakładam je na jakieś większe wyjścia (np.: impreza) lub na noc, jak mam chęć na seks i nie chcę, by mąż wkładał mi w majtki ręce i natknął się na zakrwawioną podpaskęKlementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn