Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W Czerwcu się okaże co nam los da w darze 🐣 Czerwcowe 2 kreseczki ❤
Odpowiedz

W Czerwcu się okaże co nam los da w darze 🐣 Czerwcowe 2 kreseczki ❤

Oceń ten wątek:
  • Pewska Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lollipop wrote:
    Cześć dziewczyny, coś czuje że lada dzień tu dołączę. Trzymam kciuki za wszystkie 🍀✊

Ej, ej Ty sie tu nie zadomawiaj, trzymam.kciuki zeby na majowym byly dwie grubiutkie kreseczki :)

lollipop lubi tę wiadomość

2017 - syn 💙
    2019 - poronienie
    2020 - 2x cb
    2021 - cb

2021-
    08.07 - II 🍀
    9.07 - Beta 40 mlU 🍀
    12.07 - Beta 310 mlU 🍀
    15.07 - Beta 590 mlU
    19.07 - Beta 1200 mlU
    23.07 - 5t3d pęcherzyk 7mm 🍀
    30.07 - 6t3d 0,5 cm Cudu 😍
    06.08 - 7t3d 1,1 cm Maleństwa ❤
    18.08 -9t1d 2,3 cm Dzieciątka ❤
    09.09 - 12t2d 5,47cm Szczęścia 💗
    02.11 - 20t0d 380g Radości 💗
    16.12 - 26t2d 1000g Miłości 🍓
    14.01 - 30+3 1600g Dzidziusia 👶
    16.02 - 35+1 2500g Córeczki 🍓
    15.03 - córcia 💗

2023-
    16.06 - 10mm Cudu z ❤

preg.png[/url]
  • bertha Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Ja poproszę o wpisanie na 1.06 :) to będzie mój 10dpo, choć pewnie zacznę testy 2 dni wcześniej.

https://www.facebook.com/akupunkturaBertha/
    Rocznik 81, 0 dzieci, 1 aniołek, starania od 2014
    Immuno-agresywna, MTHFR A i C, pai1 - hetero, plemniki lepkość ++ i 0% msome w 1gr.
    2xiui, 3xivf (2 zarodki)
  • bertha Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie25 wrote:
    Pcosik trzymam kciuki żeby wypadło tak jak trzeba 💪
    Ja mam zagwostkę... czy któraś z Was miewała temperatury ok. 35st w pierwszej fazie cyklu? Naprawdę już nie wiem czy termometr mi się zepsuł czy o co chodzi...
    A gdzie badasz temperaturę? W ustach zwykle jest mniej, niż w pochwie.
    Natomiast wg spojrzenia medycyny chińskiej (która się zajmuję) tak niskie temperatury oznaczają ogólny stan zimna w organizmie, co może oznaczać tez zimno w macicy a to nie sprzyja płodności.
    Czy masz również objawy zimna, typu zimne nogi, dłonie, ogólnie jesteś zmarzluchem, dużo oddajesz moczu jasnego, często, może masz bolesne lędźwie, słabe kolana, słabe trawienie (wzdęcia, może przelewania), luźny stolec?

Immuno-agresywna, MTHFR A i C, pai1 - hetero, plemniki lepkość ++ i 0% msome w 1gr.
    2xiui, 3xivf (2 zarodki)
  • basia_siaa Przyjaciółka

Wysłany: 25 maja 2020, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewska wrote:
    U mnie wczoraj grube krechy, I napierniczanie jajnika az dzis do popoludnia jeszcze bolal :D <3 bylo wczoraj wieczorem I dzis po pracy, moze zrobimy poprawke wieczorem, trzeba dzialac bo jutra conajmniej 10 dniowe wyczekiwanie haha

Trzeba, trzeba działać nie ma co 😉
    Mnie dzisiaj wszystko napierdziela najpierw lewa strona teraz prawa.
    A w trakcie wyczekiwania jak często się ❤️

11.06.2009 Córeczka M. <3
    12.2019 HSG
    10.04.2020 Córeczka W. 15tydz. 💔

PAI-1 4G heterozygotyczny

ab0fdc51e4.png
  • Angie25 Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2020, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bertha wrote:
    A gdzie badasz temperaturę? W ustach zwykle jest mniej, niż w pochwie.
    Natomiast wg spojrzenia medycyny chińskiej (która się zajmuję) tak niskie temperatury oznaczają ogólny stan zimna w organizmie, co może oznaczać tez zimno w macicy a to nie sprzyja płodności.
    Czy masz również objawy zimna, typu zimne nogi, dłonie, ogólnie jesteś zmarzluchem, dużo oddajesz moczu jasnego, często, może masz bolesne lędźwie, słabe kolana, słabe trawienie (wzdęcia, może przelewania), luźny stolec?

Temp badam w uchu ( tak mi zalecił gin wiem, że wszędzie piszą, że najlepiej mierzyć w pochwie, ustach i odbycie) póki co trzymam się tego jak zalecił, zmienię sposób po wizycie, bo chce się trzymać jednego sposobu do czasu interpretacji przez niego moich cykli. Nie mam żadnych objawów które wymieniłaś. No może poza tym, że toaletę na 2 zaliczam co 2/3 dni więc Nie, że nie mogę tylko częściej po prostu nie mam potrzeby 🤷‍♀️

bertha lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2020, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam też pewnie do was dołączę jeszcze nie wiem kiedy powiem jak owulacja się pojawi

Pcosik lubi tę wiadomość

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bertha wrote:
    Cześć! Ja poproszę o wpisanie na 1.06 :) to będzie mój 10dpo, choć pewnie zacznę testy 2 dni wcześniej.

No to czekamy razem do 1 :)

Chodź nie wiem czy dotrwam w ogóle, bo już mam boleści jak na @ :( U mnie właśnie jest 10dpo dziś.

bertha lubi tę wiadomość

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    ~ wszystkie komórki niedojrzałe 😔
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • bertha Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguśka wrote:
    No to czekamy razem do 1 :)

Chodź nie wiem czy dotrwam w ogóle, bo już mam boleści jak na @ :( U mnie właśnie jest 10dpo dziś.
    To dlaczego aż do 1.06 czekasz?? Sikaj jutro :):)

2xiui, 3xivf (2 zarodki)
  • bertha Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie25 wrote:
    Temp badam w uchu ( tak mi zalecił gin wiem, że wszędzie piszą, że najlepiej mierzyć w pochwie, ustach i odbycie) póki co trzymam się tego jak zalecił, zmienię sposób po wizycie, bo chce się trzymać jednego sposobu do czasu interpretacji przez niego moich cykli. Nie mam żadnych objawów które wymieniłaś. No może poza tym, że toaletę na 2 zaliczam co 2/3 dni więc Nie, że nie mogę tylko częściej po prostu nie mam potrzeby 🤷‍♀️
    Jasne, trzymaj cały cykl ta sama metodę żeby było miarodajnie. Być może w takim razie u ciebie to właśnie z tego wynika i nie ma się czego doszukiwać :)

Angie25, Pcosik lubią tę wiadomość

2xiui, 3xivf (2 zarodki)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2020, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewska wrote:
    Ej, ej Ty sie tu nie zadomawiaj, trzymam.kciuki zeby na majowym byly dwie grubiutkie kreseczki :)

Ten cykl coś mi płata figle, tempka niezbyt wysoka już drugi dzień, rano myślałam że okres. Plamienie było minimalne więc czekam :D

• Aguśka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bertha wrote:
    To dlaczego aż do 1.06 czekasz?? Sikaj jutro :):)

bo do niedzieli mam brać Dupka :-/

Historia starań:
    - start 2018 r.
    - 03.2019 CP 💔
    - 09.2019 HSG - niedrożność w jednym jajowodzie :(
    - 11.2020 -> 1 IVF
    ~ 1 pęcherzyk dominujący, odroczono punkcję 😔
    - 12.2020 -> 2 IVF:
    ~ 1 zarodek, brak dzielącej się komóreczki 😔
    - 03.2021 -> 3 IVF
    - 04.2021 kwalifikacja do 4 IVF
    - 08.2023 - 5 IVF z KD
    ~ cykl sztuczny, transfer blastocysty 2.09.2023
    ~ 10dpt 259 mIU/ml; 12 dpt 700 mIU/ml
    ~ 20 dpt pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym
    ~ 31 dpt 💓 i zarodek 6,7 mm (6Hbd4)
    ~ 4,7 cm maluszek (11Hbd)
    - prenatalne i połowkowe OK; dziewczynka !
    ~ 24.05.24 -> 3390 g szczęścia
    - w zapasie ❄️ 2

AMH: 0,8.
    Wykryto: konflikt serologiczny, niski czynnik VII krzepliwości krwi (30%).

age.png
  • Angie25 Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2020, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lollipop wrote:
    Ten cykl coś mi płata figle, tempka niezbyt wysoka już drugi dzień, rano myślałam że okres. Plamienie było minimalne więc czekam :D

Ja tam nadzieję zawsze do końca! Może akurat to plamienie implantacyjne 🤞🤞🤞
    Ale ten maj to dziwny był, mój cykl też szalał jak głupi... 🤷‍♀️

lollipop lubi tę wiadomość

• OlaNova Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bertha wrote:
    (...)

O, a co mogą zwiastować wymienione przez Ciebie objawy? :)

f2w33e3kj33m6p5d.png

Ja: 30 lat On: 31 lat
    Starania od lipca 2019
    12.2019 - rozpoczęcie diagnostyki, wszystkie wyniki książkowe (niepłodność idiopatyczna)
    05.2020 - sono-HSG - jeden jajowód niedrożny
    05.2020 - pierwszy cykl stymulowany (nieudany)
    07. i 08. i 09.2020 - 3 x IUI (nieudane)

09.2021 - 1 IVF - krótki - 11 komórek, 2 zarodki, transfer odroczony (hiperka)
    25.10.2021 - FET - blastka 4aa
    6 dpt - pierwsze w życiu II kreski 🎉
    8 dpt - bHCG: 53,2 mIU/ml i dalej beta pięknie rośnie!
    24 dpt - mamy serduszko!!! <3 <3 <3

1 mrozaczek 4aa na zimowisku <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2020, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie25 wrote:
    TSH badalam i było w normie, kiedyś miałam problem z tarczycą jako nastolatka ale na ten moment wszystko się unormowało... muszę się bliżej temu przyjrzeć w takim razie.
    Może taka Twoja natura. Ale zapytaj o to lekarza, będzie najpewniej 😉

• OlaNova Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewska wrote:
    (...)
    A tak na powaznie dziewczyny to Wy w tym goracym czasie serduszkujecie codziennie, czy zasada co drugi dzien I koniec?
    Jesli chodzi o mnie to.ide na calosc I codziennie :D

Mi od początku moja 1 gin mówiła, że co dwa dni. W necie też wszędzie jest napisanie do 2 dni. I tak robiliśmy. Po pół roku poszłam do innej gin, akurat zdarzyła się tego dnia owu (wyszło jej po usg) i gin kazała: "dziś sex, jutro sex". Zapytałam czy tak można codziennie, to tylko powtórzyła: "dziś sex, jutro sex".
    Teraz byłam u nowego gin, powiedziałam mu, że od zakończenia miesiączki staramy się co ok 2-3 dni, a jak jest owu to 2-3 dni pod rząd, to z uznaniem pokiwał głową :)

Pytał czy z przymusu, to powiedziałam, że kilka cykli czuliśmy presję, ale teraz odpuściliśmy, ale to dzięki covidowi, bo możemy siedzieć w domu i mamy więcej czasu dla siebie. Normalnie to mój dzień w domu trwał 4h (od godz 19 do 23), w tym musiałam mieć czas na gotowanie i jakis fitness no i jeszcze włosy umyć i wysuszyć a jakże... :/
    To też pokiwał ze zrozumieniem, powiedział, że na faceta bardzo źle działają takie seksy z przymusu.

Pewska lubi tę wiadomość

f2w33e3kj33m6p5d.png

Starania od lipca 2019
    12.2019 - rozpoczęcie diagnostyki, wszystkie wyniki książkowe (niepłodność idiopatyczna)

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2020, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie25 wrote:
    I całe szczęście, że trafiłaś na dobrego gina. A PCOS po odrazu Ci wykryli?
    Ja mam wrażenie, że stoimy w miejscu. Rok starań minął ciąży brak, badań brak jedyne co to rzetelnie prowadzę badania cyklu poprzez temp i śluz. Na resztę badań czekam bo wpieprzyl się wujek Covid... cały czas mam jednak nadzieję, że po prostu nie trafiliśmy w te dni, może teraz się uda bo czerwiec to dla nas szczególny czas, miesiąc Poznania się, miesiąc kiedy mamy rocznicę i miesiąc kiedy zaczęliśmy starania...
    Mój ma już 33 lata i moim zdaniem jest przepracowany w dodatku jest trzeźwym alkoholikiem więc jego przeszłość też może mieć wpływ na jego armię.
    Ja miałam tylko jako nastolatka niedoczynność tarczycy ale teraz już badania są ok i eutyroxu od 10 lat nie biorę i wyniki są w normie. Jedyne co mnie zastanawia to niska temp w 1 fazie cyklu i cholernie bolesny pierwszy dzień @. No ale mogę gdybać, bo bez badań nic nie stwierdzimy.
    Ja mam pcos stwierdzone od dawna, długo się na to leczyłam. Od listopada obraz na usg wyglądał książkowo. W końcu tyle lat miałam zasuszone jajniki 😁 ale martwią mnie moje ostatnie 2 cykle. Na szczęście jutro idę do lekarza by podejrzeć podwozie. Dowiem się czy nadal wszystko w normie czy coś się pozajaczkowalo.
    Podobno dieta działa cuda, jeśli chodzi o armie. Może najwyższy czas zacząć robić badania w tym kierunku ? Skoro rok już wam mija. Nasienie i podstawowe hormony na początek, razem z tarczyca. Mielibyście już jakiś obraz. Może sprawa jest trywialna i po wdrożeniu diety czy leczenia od razu zaskoczy 😁 ja jestem zwolenniczka badań. Ale w granicach rozsądku. Wiele tez można sobie ziołami ogarnąć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2020, 22:06

• bertha Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaNova wrote:
    O, a co mogą zwiastować wymienione przez Ciebie objawy? :)
    Diagnozowanie jak i słownik pojęć w medycynie chińskiej różni się mocno od zachodniej, tak wiec nazwy na co to wskazuje będą raczej czarną magią :)
    W każdym bądź razie ten wzorzec nazywa się Niedobór Yang Nerek. :)
    Najważniejsze ze jest to do naprawienia - ziołami indywidualnie dobranymi, dieta, akupunktura czy tez moksą. :)
    Wpadnij na moja stronę :) zbieram się już od jakiegoś czasu żeby opisać cykl miesiączkowy w ujęciu medycyny chińskiej, muszę się w końcu do tego zabrać: https://m.facebook.com/akupunkturaBertha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2020, 23:10

2xiui, 3xivf (2 zarodki)
  • OlaNova Autorytet

Wysłany: 25 maja 2020, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pcosik wrote:
    (...) ja jestem zwolenniczka badań. Ale w granicach rozsądku. Wiele tez można sobie ziołami ogarnąć.

Z ziołami też należy uważać ;) tak jak ze wszystkimi suplementami.

Masz podejście jak lekarz, badać się ale z rozsądkiem :) Ja również tak uważam, choć nie wiem czy po kilku latach bezowocnych starań też bym tak mówiła ;)
    Trzeba się badać, chociażby żeby wykluczyć takie podstawowe rzeczy, które są relatywnie proste do diagnozy i leczenia: badania hormonów w tym tarczycy, amh, badanie nasienia, drożność jajowodów, monitoring owulacji na usg. To taka podstawa :) gdy nadal wszystko książkowe to może należy już wdrożyć stymulację lub IUI lub od razu in vitro. Można też równocześnie diagnozować się dalej, laparoskopia, immunologia, itd.

Dieta podobno super działa, ja to jestem natchniona przykładami zafasolkowanych dziewczyn z różnymi problemami z Akademii Płodności <3

ja mogę się pochwalić wzrostem endometrium w 12 dc, z 7 mm zrobiło się 10 mm :) dzięki włączeniu do diety większej ilości orzechów i moreli suszonych. tak mi się wydaje, bo wszystko inne było po staremu :)

bertha lubi tę wiadomość

f2w33e3kj33m6p5d.png

Starania od lipca 2019

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2020, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlaNova wrote:
    Z ziołami też należy uważać ;) tak jak ze wszystkimi suplementami.

Masz podejście jak lekarz, badać się ale z rozsądkiem :) Ja również tak uważam, choć nie wiem czy po kilku latach bezowocnych starań też bym tak mówiła ;)
    Trzeba się badać, chociażby żeby wykluczyć takie podstawowe rzeczy, które są relatywnie proste do diagnozy i leczenia: badania hormonów w tym tarczycy, amh, badanie nasienia, drożność jajowodów, monitoring owulacji na usg. To taka podstawa :) gdy nadal wszystko książkowe to może należy już wdrożyć stymulację lub IUI lub od razu in vitro. Można też równocześnie diagnozować się dalej, laparoskopia, immunologia, itd.

Dieta podobno super działa, ja to jestem natchniona przykładami zafasolkowanych dziewczyn z różnymi problemami z Akademii Płodności <3

ja mogę się pochwalić wzrostem endometrium w 12 dc, z 7 mm zrobiło się 10 mm :) dzięki włączeniu do diety większej ilości orzechów i moreli suszonych. tak mi się wydaje, bo wszystko inne było po staremu :)
    Olu w 100% się z Tobą zgadzam. Do wszystkiego trzeba podchodzić z głowa. Zioła tez potrafią narobić szkody.
    Pisząc o badaniach miałam ba myśli np. Początek starań. Warto zrobić podstawy czyli hormony, monitoring czy jest owulka i jeżeli jest Ok to spróbować np pół roku. I dopiero później wchodzić we właśnie diagnostykę głębsza jak Krzywe cukrowe, drożność, amh itp. Bo te badania niestety do najtańszych nie należą.
    Tez oglądałam dziewczyny z Akademii płodności i zaczęłam dzięki temu mocniej zwracać uwagę na to co jem.
    Lubię szukać we wszystkim zdrowego umiaru. W diecie, ziołach i innych aspektach 😁 ale czasami mnie ponosi 😁😁😁😁

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2020, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem wam, ze moim największym marzeniem obecnie jest posiadanie usg w domu 😂😂😂😂 mogłabym sobie podglądać jajeczka 😂😂

Kochane, czy jest tu ktoś kto stosuje dong quai ? Bo mam kilka pytań. 😁

‹‹ 6 7 8 9 10 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ