W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
-
WIADOMOŚĆ
-
O dobrze, ze piszesz to nie kupię tych z LaMillou bo potrzebuje trochę więcej pieluch… stare po Neli idą w odstawke, bo doniszczylam w kąpieli.
Otulacze z LaMillou dopóki prałam na delikatnym programie i nie suszyłam w suszarce bębnowej to były spoko, ale wystarczyło się wyłamać i tez już gorzej wyglądają. Ja mogę polecić pieluszki i otulacze ze Sweet Bears muslinowe. Ciagle używane, prane i suszone, a muślin tak dobrej jakości, ze nadal bez prasowania wyglądają jak nowe! To samo z Huggles Republic- bardzo się sprawdziły.
Za to niewrate ceny i zniszczone po jednym praniu są z Maylily (dobrze ze miałam tylko jedna… )
A na zbliżające się szybkimi krokami rozszerzanie diety mogę polecić kaftaniki z moonbloom, córka używa 2 zamiennie od 2 lat, nie straciły koloru , spierają się w oczach, nawet marchew czy buraki się nie wżera i maja śliczne wzorki warte swojej ceny, bo już różne miałam i nie każde tak się zachowały ładnie … a teraz jest na nie promocja i wychodzą w miarę konkurencyjnie w porównaniu do znanych marekWiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2023, 13:21
-
Dziewczyny, jaką temperaturę zabijacie maluchom? U Kacpra ciągle stan podgorączkowy, w odbycie ma właśnie 37,9°C, ale to rozumiem, że traktuję jako 37,4°C i nie zbijać? Je normalnie, jest tylko trochę bardziej marudny. Może to jeszcze być po szczepieniu Bexsero (zeszła środa)?
-
Monk@ wrote:Dziewczyny, jaką temperaturę zabijacie maluchom? U Kacpra ciągle stan podgorączkowy, w odbycie ma właśnie 37,9°C, ale to rozumiem, że traktuję jako 37,4°C i nie zbijać? Je normalnie, jest tylko trochę bardziej marudny. Może to jeszcze być po szczepieniu Bexsero (zeszła środa)?
U nas nigdy po takim czasie nie było temp od szczepienia (chyba ze mmr, gdzie temp pojawia się koło 9 doby)
U Neli jak rosła do 38 na czole to podawałam przeciwgorączkowy, bo jej zazwyczaj przekraczała 39 w krótkim czasie i widać było po jej samopoczuciu, ze coś jej dolega.
U Kacpra takiej nie zbijalam, bo dalej mu nie rosła i zachowywał się normalnie. Obserwuj i jak podskoczy bardziej to rozważ paracetamol, żeby sie nie męczył ja nie mierzylam nigdy w odbycie to tez nie mam porównania. Nasza pediatra mówiła żeby podawać jak widać, ze dziecko się zle czuje.Monk@ lubi tę wiadomość
-
Monka, według mnie za późno jak na reakcję po szczepieniu, ale też temp. w odbycie w przedziale 36,6-37,9 traktuje się jak prawidłową. Podawałabym paracetamol tylko w sytuacji, w której coś w jego zachowaniu by Cię niepokoiłoz
My już po pierwszych zajęciach. Trochę nie wycelowałyśmy z drzemką i Józia odpływała (nomen-omen ), ale zdecydowaną większość zajęć raczej dobrze się czuła. Pod koniec trochę marudziła. Ogarnianie się po też nam nieźle poszło.Monk@, Anati, wellwellwell, mamaleonka lubią tę wiadomość
-
Dzięki! No właśnie wygląda dobrze, jest tylko trochę bardziej marudny, ale w innych momentach jest radosny. Sprawdzam mu, bo czuję przy noszeniu, że jest ciepły, ma cały czas podobną temperaturę od szczepienia właśnie. Nie rośnie, choć podałam mu kilka razy paracetamol. Nic, będę obserwować faktycznie, a jutro kolejne szczepienie w planie, to zapytam lekarki.
-
Cześć dziewczyny
U nas katarek wjechał na pełno, mamy gluty po pas 🫠 odciągamy i jest lepiej, już kryzys najgorszy za nami, obyło się bez gorączki, bo już się bałam że Amelka złapała ode mnie przeziębienie.
Wkoncu U nas zrobiła się ciepło, Amelcia spi we wózku w samym bodziaczku z krótkim rękawkiem już 2 h, więc chyba nie jest jej gorąco.
Zuzka, ooo chodzisz na zajęcia dla maluchów? Też bym chciała się wybrać, w co ubierasz Józię? Masz dla niej specjalne ubranko ?
Monka, ja podałam ostatnio przy 37,8, ale widziałam że Amelcia się męczy, to było dzień po szczepieniu
Poza tym wczoraj ważyłam ją, mimo podawania z butli I kontrolowania ile je, 160gram za 10 dni. Ciągle w siatce jest pomiędzy 5 a 10 centylem.
Przyszła spacerowka, z niczego nie byłam ostatnio tak zadowolona.
W sobotę kupilismy bazę do avionauta i fotelik aero ten od 9kg, koleżanka pożyczyła mi pixela i zmotywowała nas do kupienia bazy i przy okazji fotelika,bo mieliśmy rabat 😊
Teraz nie wiem jak mogłam 4 miesiące żyć bez bazy w aucie 😅😇Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2023, 15:20
26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
Kasiola, tak założyłam samego pampersa do wody i instruktor powiedział, że to najlepsza wersja, bo dziecko odbiera bodźce z wody całym ciałkiem. A temperatura wody to 34°, to zimno jej nie było:)
My zamówiliśmy wczoraj spacerówkę z myślą o podróżach (wybraliśmy yoyo), bo była promocja. Do tego torbę do standardowego wózka, bo nie mieliśmy i gondola wyglądała jak składzik 😅.Monk@, Kasiooola lubią tę wiadomość
-
Kasiooola, ale to była temperatura w odbycie czy na czole?
Jaką spacerówkę wybraliście? Ja też się powoli rozglądam za czymś rozkładanym na płasko, bo Kacper już się nam ledwo mieści 🙉
Zdrówka 😘
Ja mam dziś zjazd i fizyczny i psychiczny 😓Kasiooola lubi tę wiadomość
-
Monka oby jutro był lepszy dzień 😘 Zawsze po szczepieniach, czy gorszym samopoczuciu malucha trochę dostaje się w kość i nagromadza zmęczenie .
Kasioola zdrowka dla Was 😘
Jutro wracamy do domu po wykańczającym tygodniu i mam taka refleksje, ze ile osób dorosłych nie miałabym do pomocy (tutaj 2 babcie i dziadek na zmiany) to jednak z moim mężem jest nam łatwiej ogarnąć ta dwójkę, rozumiemy się bez słów, dzieci są spokojniejsze i generalnie mamy swoją dopracowana rutynę. Ale głowa odpoczęła i z wdzięcznością wrócę do swojego domkuMonk@ lubi tę wiadomość
-
Monka wybraliśmy carrelo bravo plus 2023 w kolorze lake blue składa się w walizkę szybko i lekko się prowadzi.
Amelka już podpiera nogi w gondoli jak wyrzuci je do góry 🤣
Zuzka, też potrzebuje na wyjazdy, mieliśmy okazję za 1040zl,normalna cena jest teraz wyższa, ale czekaliśmy 3 tygodnie 😇
Jaka torbę kupiłaś do wozka ? /też jeszcze nie mam i się rozglądam 🫠Monk@ lubi tę wiadomość
26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
Cześć dziewczyny! U nas wczoraj i dziś goście, wiec nie miałam czasu pisać.
Monk@, ja bym podała paracetamol jakbym widziała, ze dziecko się zle czuje. Ciekawe, czy Ci jutro go zaszczepią z taką temperatura. Trzymajcie się!
My spacerówkę mamy Cybex easy twist 2+. Jest lekka, składa się na walizke i rozkłada jedna ręka, do tego ma obrotowe siedzisko. Dla mnie fajna, ale ma kilka minusów. Jakby ktoś chciał mogę napisać więcej, nie będę się rozpisywać jak nie ma potrzeby 😅
U nas Zośka przespała pół dnia, a koleżanka wpadła z dwiema córkami i jej młodsza, roczna, tez dużo spała, starsze się bawiły, wiec był czas na babskie ploteczki i od razu jakoś psychicznie lżej.
Ściskam Was! Ja ostatnio tez się zagapilam i bambusowe pieluchy puściłam w suszarce. Oczywiście zniszczone 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2023, 19:41
Monk@, mamaleonka lubią tę wiadomość
-
Gusia, no właśnie też jestem ciekawa, czy zaszczepią. Zobaczymy będę mierzyć rano, może zdąży przejść, ale kto wie. A teraz 3 wkłucia + rota 😓
Ja chętnie poczytam o tym wózku. Jestem bardzo otwarta, spacerówkę chciałabym jakąś porządną, więc chętnie przyjmę polecajki albo wskazówki, na co zwrócić uwagę, choć wiem, że każdemu zależy na czymś innym -
My jutro mamy szczepienie 😔
U nas spokojne dni ostatnio, nawet drzemki w miarę wychodzą, regresu snu póki co nie ma🙈 fajne wesołe dni, slow life, w końcu zaczynam się cieszyć z macierzyństwa. 🥰
Oj też będę musiała się zastanowić nad spacerówką... U nas must have to dobra amortyzacja, bo mamy kamienistą drogę. Gondolę mam taką 7 letnią, w której już 4 dzieci jeździło 😅 totalny basic bez żadnych bajerów, nie chodzi już super płynnie, ale jakoś daje radę 😊 spacerówkę może też będę mogła mieć od rodziny, ale możliwe, że będę chciała kupić nową.wellwellwell lubi tę wiadomość
-
My też jutro szczepienie. 🫣
Wasze dzieciaki wyrastają już z gondoli? Bo ja jak patrzę na Lilke w wózku to mam wrażenie, że zaraz z niego wyrośnie i coś czuję, że będzie się trzeba przenieść do spacerówki zanim zacznie siadać. No chyba, że teraz już przystopuje i nie będzie rosła w takim tempie 😛 -
Well, później dzieci z przybieraniem zwalniają te gondolki maja tez różne wymiary w środku. Ja już czekam na przeskoczenie na spacerówkę, bo Kacpi jak wyprostuje nogi to zajmuje cała długość gondoli …
Jak budzi się z drzemki to dupka jest skrajnie na dole a nogi wystają z wózka, bo tak się zsuwa 😂
html pictureMonk@, Kofii, wellwellwell, Kasiooola lubią tę wiadomość
-
Monk@ to o tym cybexie moim (ja mam ten najnowszy model):
Plusy: lekki, zajmuje mało miejsca, możesz śmiało rozłożyć to z dzieckiem na rękach, obracane siedzisko, skórzane elementy bardzo trwałe, mój wyglada jak nowy a dużo używałam go przez rok, rozkłada się łatwo na płasko i dziecko może w nim spac, moja córka go po prostu lubiła, wiec musiał być wygodny. Spacerówki od 2w1 tak nie lubiła. Jak raz wsiadła w cybexa to nie chciała już w 2w1 wózku jeździć. No i cicho jeździ, nic nie turkoce itd.
Minusy: nie ma do niego w cenie dodatków w stylu moskitiera czy folia, trzeba dokupić. Torby tez nie ma, ale akurat miałam od 2w1 wiec mi to nie robiło różnicy. Daszek jest dość płytki. Nie chroni moim zdaniem jakoś super przed słońcem, w Bebetto co mam się dużo bardziej „zamyka” na dziecku, w tym musiałam młoda odwracać jak świeciło słońce, w Bebetto nie musze tego robić. I tez nie ma żadnej profilowanej wkładki. Niby jest jakaś amortyzacja i jest polecamy na wertepy, ale przy moim 2w1 to ta amortyzacja była beznadziejna 😅
Podsumowując, moim zdaniem to dobry wózek jak chcesz coś kompaktowego i lekkiego. Ja jestem zadowolona, kupilismy typowo na wyjazdy, bo spacerówka 2w1 zajmowała za duzo miejsca w bagażniku. Ale mała tak go polubiła, ze już w Bebetto nie chciała jeździć, wiec używaliśmy tez na naszych wiejskich drogach i dawał radę mimo małych kołek
Pozdrawiam z ogrodu dziewczyny, starsza się bawi w piasku, mała śpi jak bujam, wiec stoję i bujam 😅
Anati, kawał chłopaka już masz!Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2023, 16:18
Anati lubi tę wiadomość
-
Tak, byliśmy dziś na szczepieniu. Przed wyjściem mierzyłam temperaturę, była 37,9°C, lekarka powiedziała, że to jest ok. Za to pielęgniarki to mi chyba chciały dać do zrozumienia, że jestem najgorszą matką roku, bo robię te szczepienia na raz. Już miesiąc temu sugerowały rozdzielić, ale jak zaczęłam pytać o przeciwwskazania, to kazały pytać lekarki. Lekarka powiedziała, że można wszystkie na raz, chyba że ja się boję odczynów, to mogę rozdzielić, ale z medycznego punktu widzenia przeciwwskazań nie ma. No a pielęgniarki dzisiaj krzywo na mnie patrzyły i stwierdziły, że one tylko robią to, na co ja z lekarzem się zdecydowaliśmy. No to nie wiem, po co te komentarze. Przecież jak się szczepi refundowanymi, to tych wkłuć jest więcej, a ja zdecydowałem dziś zrobić 3 zamiast 2 i komentarze i krzywe patrzenie. Nie wiem, wyszłam z założenia, że stres będzie tylko jeden, jeśli chodzi o całe wyjście i przeżycie, a to jedno ukłucie więcej to chyba mniejsze zło, niż przeżuwanie wszystkiego raz jeszcze. Może się mylę, ale nawet jeśli, to przecież to moja decyzja. Eh, trzeba się przyzwyczaić do tego, że będą komentarze już cały czas, nie tylko rodziny.
Musiałam się wygadać 🤦🏼♀️
Well, Kofii, powodzenia jutro
A u nas z wózkiem podobnie jak u Anati. I zupełnie na płasko nie idzie rozłożyć, jest lekkie pochyleniem w dół, więc Kacper zjeżdża podczas spaceru (tym bardziej, jak się jeszcze naciska na rączkę, jak się wjeżdża gdzieś) i nogi normalnie sobie kładzie na brzegu wózka 🤡 dlatego się rozglądamy za spacerówką, choć po tych szczepionkach jesteśmy spłukani 🙈 ale coś trzeba będzie myśleć
Gusia, dziękuję za obszerną opinię chyba i tak nie obejdzie się bez wizyty w sklepie, ale przynajmniej wiem, na co zwrócić uwagę -
Co za baby . Według mnie to właśnie dobre postępowanie, bo mniej wizyt to mniej narażania dziecka na wizyty w poradni, gdzie może coś złapać, kłucie za jednym razem, a nie co jakiś czas -> zakładam ze to mniejsza trauma dla dziecka. Poza tym ten kalendarz wymyśliły jednak jakieś tęgie głowy na podstawie badań, więc niech sobie panie swoje poglądy przedstawiają rodzinie przy kolacji, a nie wpędzają mamy w poczucie winy.
Monk@ lubi tę wiadomość