" W lutym jeszcze sexi dama 💃🏻, w październiku crazy mama🤰🏻"
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurcze już zaczęłam się martwić, że ja nie umiem tej rutyny wprowadzić 🙈 a tu jednak nie z każdym dzieciaczkiem da się to szybko osiągnąć...
Goshas nasze Maleństwo też czasami domaga się jedzonka częściej... próbuję dać mu wtedy cyca, ale nie zawsze chce, dopiero w sytuacji podbramkowej dajemy mu butelkę. A tak to próbujemy go przeciągnąć żeby jadł co 2,5-3h.
Ona jak funkcjonujesz jak malutka ma dłuższe okno aktywności w takich późnych godzinach ? Nasz obudził się dzisiaj ok północy i zasnął przed 3... dla mnie to mega ciężkie, bo oczy same mi się zamykają...
Czytoto, to widzę mamy dość podobny plan dnia. Oczywiście taki jest zamysł, a wychodzi różnie w zależności jak się dzisiaj czujemy i jak się uda... sporo czasu zajmuje mi karmienie, bo najpierw przykładam Małego do cyca na 15 kin, później daje mu butelkę jak jest jeszcze głodny (a, że ma problem z przyssaniem to prawie zawsze muszę go dokarmiać). Następnie jak synek idzie spać, to używam laktatora, znowu 15 min...
Pochwale się dziewczyny, trochę ruszyła mi laktacja i od wczorajszego wieczoru, Maluszek miał podawany tylko mój pokarm ☺️ w lodówce mam jeszcze 100 ml mleczka, więc może uda się dzisiaj bez mm 😍 zauważyłam, że po mm naszej Kruszynce bardziej się ulewa...
Zastanawiam się też nad konsystencją kupek. Wydaje mi się, że czasami mają za dużo śluzu... muszę chyba skonsultować to z położną lub zapytać pediatrę bo się trochę martwię.
Sagi lubi tę wiadomość
Starania naturalne od 2019r. z pomocą medyczną od 2020r. z przerwami (ok roku).
Stymulacja m.in. dostinex, clo, ovitrelle, lametta
Luty 2022r. HSG prawy jajowód niedrożny
Maj 2022r. klinika GAMETA, badania
Lipiec 2022r. 1x inseminacja bezskutecznie
Wrzesień 2022r. polip
Grudzień 2022r. histeroskopia, wyłyżeczkowanie macicy
♥♥♥
Marzec 2023r. 8.03 test pozytywny, beta 459 ♥
29 czerwiec: połówkowe, 400 g zdrowego chłopaka
sierpień: 28 tc, III prenatalne, 1400g zdrowego synusia
wrzesień: 31 tc 2090g szczęścia
październik: 34tc 2828g mojego oczka w głowie
październik: 36+1tc 3008g maluszka
Przed ciążą:
Ona: badania ok
On: badania ok
badania nasienia: wyniki bardzo dobre -
Helcia, ponad godzinę schodzi nam karmienie i przebieranie. Później noszę ją do odbicia, śpiewam, lulam. Ostatnio coraz częściej się zdarza, że można ją odłożyć do łóżeczka, a ona sobie tam macha nozkami i rączkami, wydaje jakieś swoje dźwięki i sama zasypia więc ja mogę w tym czasie leżeć i tylko zerkać okiem, czy już śpi. Nieraz nie daję rady i biorę ją na siebie i tak śpimy, wtedy szybciej zasypia i drzemka trwa dłużej. No i po ciężkiej nocy, zawsze staram się mieć z nią jedną drzemkę- mała śpi na mnie i wtedy obie odpoczywamy.
Niestety nasza malutka w dzień praktycznie nie daje się odłożyć, więc to moja jedyna opcja na odpoczynek.
Zazdroszczę Wam ogromnie, że Wasze maluszki mają tyle drzemek i jeszcze śpią same. U nas np dziś, rano drzemka na mnie 2h, a potem jakieś mini drzemki po 15 minut u taty, raz się udało 15 minut w wózku.
U mnie czasami ciężko w ciągu dnia cokolwiek zjeść bez małej na rękach, nie mówiąc już o wizycie w toalecie 😩
Z dobrych rzeczy, to nasz okruszek szybko nabrał masy i waży juz prawie 4,5 kg. Mamy dzienne przyrosty 53g, także mleko mamy jej służy 😁 Z 3 percentyla, wskoczyła już prawie na 25 ☺️
Karmimy się na żądanie, więc czasami karmię co 2-3h, a czasami płacze i trzeba przystawiać co pół godziny, także u nas trochę słabo z rutyna dnia i oknami aktywiści.
Szczerze nie mam zielonego pojęcia jak nad tym zapanować i co robić, więc każdy dzień jest trochę spontaniczny i działamy na wyczucie 🤷♀️
Jeśli macie jakieś rady, to chętnie przygarnęWiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2023, 02:39
11.22- 5t cb 💔
14.02.23- ⏸️ beta 37,2 🍀
13.10.23- Oliwka ♥️
-
U nas dzisiaj super niedziela 🙂 Kolejny raz się sprawdza, że jak są goście (a dzisiaj wpadli do nas znajomi) to mała jest mega grzeczna, ma dłuższe drzemki, mniej płacze. Dla porównania wczoraj jadła co godzinę, drzemkę miała jedną 1,5h, w której zdążyłam zrobic ciasto. A dzisiaj drzemki nawet 3h ...
Sama nie wiem, czy to jest tak, że dobrze na nią wpływają odwiedzinki, czy właśnie pozniej sobie je odbija w tygodniu, że już jest trudniej... 🤔 -
Goshas, gdzieś mi się obiło o uszy, że dzieci lepiej śpią jak są goście, niż jak się im zapewni ciszę. I że płaczą bo się nudzą 😂 Ale moim zdaniem próżno szukać jakiejś reguły. Choć faktem jest, że jak w piątek spędziliśmy kilka godzin na glosnej izbie przyjęć, to mały spał grzecznie jak nigdy.
Wczoraj lekko się podłamałam bo nie mieli czasu żeby nas wypisać 🥲 a pobyt w szpitalu jednak męczy fizycznie. Dziś po południu wychodzimy 😍 czekam cierpliwie. -
Ona współczuję, bo mój synek jednak sporo śpi. Chyba nie mam co narzekać. Rzeczywiście to męczące dla Ciebie, jeśli córeczka cały czas chce być/ spać z Tobą/ na Tobie. Mój Maluszek nie za bardzo lubi tę pozycję na mnie. Odkładamy go od samego początku konsekwentnie do kosza Mojżesza lub dostawki. Czasami marudzi to weźmiemy na ręce, polulamy i odkładamy spowrotem.
Z Maluszkami nie jest łatwo. Nasze Maleństwo ostatnio robi jakby rzadsze kupki i zastanawiam się czy nie ma w nich za dużo śluzu... widać też, że czasami męczy go brzuszek, nie wiem czy to kółko czy co. Myślę nad wizytą u osteopaty.
Sagi już w domu jesteście? Wszystko dobrze?
Dziewczyny a jakie macie podejście do szczepień? Szczepicie tylko obowiązkowe czy też dodatkowe ? Ja się zastanawiam co zrobić...
Wrzesień 2022r. polip
♥♥♥
Przed ciążą:
Helcia, u nas konsekwentne odkładanie nie wiele daje, Mała od razu płacze, albo wybudza się po 5 minutach. Wyjątkiem są na szczęście noce 😊 Wierzę, że z czasem będzie lepiej. Wczoraj udało nam się super utrzymać uporzątkowany dzień, były okna aktywności i później dość długie drzemki, także codziennie jest coś lepiej
My mamy dziś szczepienie, bardzo się stresuje, bo wiem, że będę mocno przeżywać jej płacz.
Zdecywalismy się na szczepionkę 6w1 i jeśli będą dostępne (jakieś braki u producenta) to pneumokoki 13. Będziemy chcieli jeszcze kupić meningokoki, ale nasza pediatra, zaleciła żeby odczekać kilka miesięcy i wykonać to szczepienie bliżej 1 rż, przed pójściem do żłobka.
Sagi, mam nadzieję, że jesteście już cali i zdrowi w domku 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2023, 01:57
11.22- 5t cb 💔
14.02.23- ⏸️ beta 37,2 🍀
13.10.23- Oliwka ♥️
-
Helcia, laktator pochłania mnóstwo czasu 😔 ja mam prawie dwa razy więcej mleka niż młody zjada, więc zeszłam już do ściągania 5x dziennie i dzięki temu mam więcej czasu na inne aktywności, piersią też próbujemy, ale nie potrafi załapać… co do kupek, może to mm którym dokarmiasz nie służy?
Sagi, mam nadzieję, że już w domku?😊 dużo zdrówka 😘
Ona11, a próbowałaś chusty? Wtedy miałabyś możliwość coś porobić a mała by się przespała dłużej. Moja córa była nieodkladalna i niestety nie przeszło jej, taki typ, do tej pory budzi się w nocy a na 3,5 roku 🙄 ale chusta w okresie niemowlęcym bardzo mi pomagała.
Mały od wczoraj zaczął w końcu lepiej jeść, liczę na jakieś większe przyrosty 😊
My lecimy szczepienia na NFZ (u nas są to 5w1 i pneumokoki13) w okolicach pół roku planuje meningokoki, a na roczek ospę 🙂
Z tym planem dnia też nie ma co się porównywać bo mój maluszek ma już prawie 3 miesiące, a i pewnie niedługo będzie kolejny skok rozwojowy i się plan pozmienia. -
Ona na pewno będzie lepiej, u nas też widzę poprawę z dnia na dzień dzisiaj w nocy od północy orzespalismy ok 6 godz. Była jedna pobudka na karmienie.
Czytoto wiem, że długo z tym schodzi 😞 ja za każdym razem przykładam Maluszka do piersi na 15 minut, później daję mu butelkę (z mm lub moim jeśli mam odciągnięte bo tak jak mówiłam, ma problem z pszyssaniem więc raczej się nie najada do końca), następnie jak Maleństwo zaśnie to ja odciągam 15 min drugą pierś...
Próbowałaś używać kapturków na sutki? Mojemu łatwiej się przyssać z nimi.
Właśnie co do mm to od początku był nim karmiony, kupujemy Bebilon pronutura advance. Zastanawiam się, czy to może nie dlatego, że coraz więcej mleczka dostaje ode mnie a nie z butelki... niestety nie mogę karmić tylko piersią bo nie mam tyle pokarmu 😔
Muszę poczytać o tych wszystkich szczepieniach, póki mamy jeszcze czas.
Wrzesień 2022r. polip
♥♥♥
Przed ciążą:
Sagi wrote:Tak, wczoraj pod wieczór byliśmy w domku Wielka ulga.
My się szczepiliśmy 6w1, pneumokoki 13 i rotawirusy - wszystko ok. Meningokoki tez chcemy, tylko jeszcze nie wiem kiedy,
Ja syna szczepiłam na wszystko tak wcześnie jak było to możliwe. Przy wcześniakach niektóre szczepienia są +1, więc według mnie nie ma na co czekać, w szczegolnosci ze na meningokoki chorują najczęściej małe dzieci.
Z córką będę przechodzić ten sam schemat, bo ze starszakiem się sprawdziło. Panie mówią o nim jako o najlepiej wyszczepionym dziecku- wszystko w terminie i te dodatkowe też.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2023, 09:28
Sagi lubi tę wiadomość
-
Helcia, my tylko w nakładkach, ale mały nie potrafi wyciągnąć tyle, żeby się najeść, co jest mega frustrujące bo wiem że mleko mam. Wczoraj go karmiłam 2 razy i tylko się wkurzył, bo chciał więcej. W mm nie ma nic złego, ważne żeby maluch był najedzony ❤️ moze rzeczywiście podpytaj pediatrę o ten śluz 🙂
My właśnie jesteśmy dzisiaj po drugiej dawce Rota. Trzymajcie kciuki za łagodne objawy, bo wczoraj mieliśmy dzień pt „wszędzie mi źle, wszystko na nie”. Narazie jest lepiej ale zobaczymy wieczorem.
Ja bardzo się cieszę że mam przychodnie, która sama wylicza daty szczepień i wszystkie szczepionki są na miejscu zapewnione. Zginęłabym sama w tym wczesniaczym kalendarzu szczepień 🙈
I w przyszłym tyg kolejne badania krwi bo hemoglobina nisko.. i jeszcze fizjo zalecił zbadać wit D, bo jego zdaniem główka zbyt miękka jak na ten wiek…Helcia lubi tę wiadomość
-
Czytoto misie ostatnio udaje coraz częściej karmić go bez kapturka, ale prawie zawsze dostaje jeszcze butelkę, bo też nie potrafi chyba wziąć tyle ile potrzebuje i zaraz się budzi, płacze, marudzi... czasami udaje się jarmic tylko piersią, ale rzadko... wczoraj byliśmy u pediatry i powiedziała, że kupa jest ok. Że może być rzadsza bo karmię go piersią i modyfikowanym. Żeby na razie nic nie zmieniać. Że zobaczymy przy kolejnej wizycie.
Wczorajszy dzień był ciężki...nasze Maleństwo bardzo mało spało, był zmęczony, drażliwy, marudny. W nocy strasznie płakał, chyba pierwszy raz azctak się zachodził... zobaczymy koze dzisiaj będzie lepszy dzień.
Synek waży już prawie 4 kg 😊
Pierwsze szczepienia będziemy robić po Nowym Roku.Starania naturalne od 2019r. z pomocą medyczną od 2020r. z przerwami (ok roku).
Wrzesień 2022r. polip
♥♥♥
Przed ciążą:
Helcia, trzymam kciuki za lepszy dzień. Mój wczoraj spał głównie na mnie, po odłożeniu do kołyski budził się i płakał. Tata próbował go uśpić na noc, ale nie bardzo mu szło. O 23 byłam tak zmęczona że odchodzilam od zmysłów, na szczęście wkrótce synek zasnął i spał do 4 potem po karmieniu jeszcze trochę. Zobaczymy jak będzie dziś, właśnie go odłożyłam do kołyski. Czekam na kuriera i modlę się, żeby szczekanie psa na domofon nie popsuło sielanki 😬
Nie wyspałam się zupełnieWiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2023, 10:59
Helcia lubi tę wiadomość
-
Sagi oby obyło się bez obudzenia. My też ostatnio tylko Maluszka ululaliśmy to od razu zadzwonił kurier, piesek zaczął ujadać i Młody się obudził...
My też dzisiaj chodzimy jak zombie 😒
Również życzę Ci spokojnego dnia ☺️Sagi lubi tę wiadomość
Wrzesień 2022r. polip
♥♥♥
Przed ciążą:
Dzięki ciekawe, że w pierwszych tygodniach mały nie reagował na szczekanie. Myślałam, że naprawdę przyzwyczaił się będąc w brzuchu. Aż pewnego dnia zaczęło go to wybudzać 🙄 cóż, mówię mu, że musi przywyknąć, bo pies zostaje 😃
Helcia lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny 😘
Co u Was i Waszych Maluszków? Jak się macie?
Powiedzcie mi, czy Wasze bobasy lubią spędzać czas na brzuszku? I jak długo przez cały dzień udaje Wam się ćwiczyć w takiej pozycji?
U nas raczej nie przepada, wytrzymuje tak około 3 minuty i płacz. A położna zaleciła 30 minut dziennie i już odprawiamy niezłe akrobacje żeby się udało- śpiewanie, światełka, kontrastowe książeczki i inne cuda na kiju 😁
U Was tez to tak wygląda? 🤔11.22- 5t cb 💔
14.02.23- ⏸️ beta 37,2 🍀
13.10.23- Oliwka ♥️
-
Ona11 byliście u fizjo? Podobno często dzieciaczki z jakimiś napięciami czy asymetriami nie przepadają za leżeniem na brzuszkach. U nas leżenie na brzuszku jest bardzo lubiane. Możesz jeszcze z lustrem spróbować a podłoże macie dobre do leżenia? Nie ślizga się może? Możesz też spróbować przytrzymać (lekko "dociążyć") pupę. Na tym etapie to podobno dozwolona pomoc
My dzisiaj po szczepieniu na meningokoki, straszny był krzyk przy wkłuciach, podobno są bardzo bolesne Na szczęście szybko się uspokoiła przy piersi jeszcze w przychodni, trochę się pouśmiechała w domu i śpi.
-
Ogoorkowa wrote:Ona11 byliście u fizjo? Podobno często dzieciaczki z jakimiś napięciami czy asymetriami nie przepadają za leżeniem na brzuszkach. U nas leżenie na brzuszku jest bardzo lubiane. Możesz jeszcze z lustrem spróbować a podłoże macie dobre do leżenia? Nie ślizga się może? Możesz też spróbować przytrzymać (lekko "dociążyć") pupę. Na tym etapie to podobno dozwolona pomoc
My dzisiaj po szczepieniu na meningokoki, straszny był krzyk przy wkłuciach, podobno są bardzo bolesne Na szczęście szybko się uspokoiła przy piersi jeszcze w przychodni, trochę się pouśmiechała w domu i śpi.
Mamy wizytę w styczniu, bo pediatra i położna nie widzą nic niepokojącego i poradziły , że jeśli bardzo chcemy, to żeby kontrolnie udać się po 3 miesiącu.
Próbowaliśmy na 4 różnych podłożach i dwa są chyba odpowiednie, nie ślizga się i na nich wytrzymuje najdłużej 🙂
Muszę spróbować z lusterkiem, bo jak chodzimy po domu, to lubi się przeglądać, oby pomogło. Dziękuję Ci bardzo ☺️
Biedactwo, oby wszystko sobie odespała i nie było żadnych innych dolegliwości poszczepiennych 🤞🏻
My jesteśmy po rota, pneumokokach 13 i 6w1. Meningokoki zaproponowano nam dopiero bliżej 1 roku życia, przed pójściem do żłobka 🤔11.22- 5t cb 💔
14.02.23- ⏸️ beta 37,2 🍀
13.10.23- Oliwka ♥️