X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W maju zatestowane ⏸️ zimą będą rozpakowane 👶👣
Odpowiedz

W maju zatestowane ⏸️ zimą będą rozpakowane 👶👣

Oceń ten wątek:
  • Ariadne002 Ekspertka

Wysłany: 8 września 2021, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosalie wrote:
    Ktoras z Was korzystala moze z nospy w ciazy? Pobolewa mnie podbrzusze w sumie juz chyba 2 lub 3 dzien, jak podnosze cialo, to mam wrazenie, ze mi sie napina wlasnie podbrzusze i bola mnie miesnie? Sama nie wiem do konca, nie mam skurczy
    Dodam jeszcze, ze dosyc mocno bulgicze mi w brzuchu i w sumie, moze ten bol sie pojawia ze wzgledu na wzmozona prace jelit? Apap raczej nie pomoze, ale ta nospa mnie zastanawia

Ja biorę regularnie nospe na skurcze macicy które się u mnie pojawiły w 16 Tc, w ciąży że starszakiem miałam tak samo. Zarówno wtedy jak i teraz ginekolog zalecił suplementacja magnezu i właśnie nospe.

2nn3xzkr9nr4vkgp.png
  • Papierowka Ekspertka

Wysłany: 8 września 2021, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pod koniec sierpnia byłam na przeglądzie u dentystki, niestety znalazł się jeden mały ubytek, ale udało się szybko zaleczyć bez znieczulenia ;) na jakiś czas mam spokój, dodatkowo się cieszę, że swojego partnera zaciągnęłam na wizytę i też już ma sprawdzone i wyleczone ekspresem ząbki 😀

Myślę o zrobieniu listy rzeczy potrzebnych do wyprawki. Powoli już można, co nie dziewczyny? ;p

Macie może jakieś fajne podcasty/ blogi ciążowe do polecenia?

• AnnWer Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mam w końcu te Pappa i wyniki skorygowane już o wszystko i
    Na 21 mam 1:5899
    I dla pozostałych <1:20 000

Pamiętacie jakie Wy miałyście ? :)

Eve, Papierowka, Kasiekkk, Dip88 lubią tę wiadomość

relgh371eque54k9.png
  • Papierowka Ekspertka

Wysłany: 8 września 2021, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnWer wrote:
    Hej mam w końcu te Pappa i wyniki skorygowane już o wszystko i
    Na 21 mam 1:5899
    I dla pozostałych <1:20 000

Pamiętacie jakie Wy miałyście ? :)
    Trisomia 21- 1:6890, trisomia 18 i 13 tak jak Ty ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2021, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnWer, bardzo ładne wyniki! ❤️ U mnie zespół Downa było 1:438, pozostałe mniej niż 1:20000

• Rosalie Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie trisomia 21 1:16500, a reszta mniej niz te 1:20000

0d1yskjo8vrc1yk9.png
  • Kasienka22 Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszystkie 1:20000

🙋🏽‍♀️ 25l.
    🙋🏽 27l.
    + 🐈🐈‍⬛

f2w3ikgn2nxq0ylr.png
  • AnnWer Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Mam mały sukces. Cztery dni bez wymiotow 🙏 mój mały wyczyn 😆 a raczej lokatora

relgh371eque54k9.png
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnWer, u mnie dwa pierwsze 1:20000, trzecie 1:40000

Rosalie, nospe można brać sporadycznie jednak napewno nie na stałe, ponieważ potem dzieci mają obniżone napięcie mięśniowe, warto poczytać „nospowe dzieci” w Google

Dip88, Kasiekkk lubią tę wiadomość

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z nospą potwierdzam to co Martyna pisze 😉 Sporadycznie można wziąć, ale nie przeginać. Jak byłam w ciąży z małym to było kilka dziewczyn które bardzo dużo Nospy brało i później maluchy urodziły się z obniżonym napięciem mięśniowym, to już zostało potwierdzone, że jest to efekt uboczny Nospy 🤷🏻‍♀️ Ja sama wtedy może z 3-4 razy wzięłam przez całą ciąże, ale to brzuch miałam twardy jak kamień przez kilka godzin i już nie wyrabiałam 😣

Pamiętajcie, że koło 20tc macica może już zacząć się przygotowywać i pracować co się objawia twardnieniem brzucha, nie jest to komfortowe uczucie, ale też nie powinno boleć. Mi w poprzedniej ciąży tak twardniał od 18 tc mniej więcej, nie brałam do końca ciąży nic, położna mówiła, że jeśli zdarza się to mniej niż 10 razy na dzień i nie boli to jest to normalne, a jeśli częściej albo boli to odrazu dzwonić. Narazie z tym u mnie cisza i oby póki co tak zastało, bo to nic przyjemnego 🙈

Belie lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Rosalie Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny! Ostatecznie zajelam sie robieniem sushi na kolacje i jakos samo sie rozeszlo, juz tak nie dokucza. Stresu tez troche mam ostatnio, moze to jakos wplynelo. O tym napieciu poczytam! Nie slyszalam o tym, w takim razie nie ruszam, jesli nie bedzie mega koniecznosci 😱

0d1yskjo8vrc1yk9.png
  • Papierowka Ekspertka

Wysłany: 9 września 2021, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosalie, niezły patent 😀 jedzonko potrafi być lekiem na całe zło ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2021, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za te informacje o nospie 😘

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2021, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój brzucho się tak napina czasami, bywa to bolesne, ale raczej nie są to jeszcze skurcze braxtona hicksa, tylko właśnie tak jak Rosalie wspomniałaś: efekt stresu i zabiegania. Jak pozwolę sobie na odpoczynek i relaks to przechodzą. Mogą Ci się też po prostu więzadła rozciągać i to może powodować napięcie i ból. Pamiętaj też, że w ciąży powinnaś dbać o odpowiednią postawę przy siadaniu i wstawaniu i właśnie oszczędzać przy tym mięśnie brzucha.

• nulka_23 Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się często napina brzuch jak leżę na plecach. Chociaż ja się tym nie martwię bo sobie wyobrażam że to Leoś się rozciąga 😂 może jednak powinnam się zainteresować zamiast tym cieszyć 😂

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2021, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nulka, na pewno rozróżnisz skurcz od przeciągania się malucha :)

Dzisiaj mąż przyszedł pożegnać się z małym przed wyjściem do pracy, pokazałam mu w którym miejscu bobas leży, bo chwilę wcześniej kopał, więc mąż w tym miejscu zaczął głaskać i mówić, później chwilę potrzymał tam dłoń, na koniec dał buziaka i za chwilę w tym miejscu taka twarda bulwa, bo się bąbel przysunął bliżej do taty :D

Dip88, Papierowka, nulka_23, Eve, Ves lubią tę wiadomość

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mnie jedyne co boli to tak jakby boki brzucha, przy kościach biodrowych czy pod nimi 🤔 nie wiem jak to opisać 😅 Tak jakby skurcz łapie po obydwu stronach, ale nie ma to nic wspólnego ze skurczami macicy czy napinaniem się brzucha, obstawiam rozciągające się mięśnie albo jakieś więzadła czy coś 🤷🏻‍♀️ Ale jak mnie złapie to ani wstać ani się wyprostować, wtedy muszę posiedzieć z 5 min aż puści.
    A co do twardnienia brzucha to najlepszy sposób to właśnie odpoczynek, usiąść wygodnie albo się położyć na chwile i zaraz powinno przejść 😉

Kasiekk, ale jak ci się napina brzuch to boli cię całe to twarde miejsce(macica) jak skurcz, że zamierasz w bezruchu czy nie wiem jak to nazwać 😅 Czy poprostu jest to nie przyjemne i czujesz taki dyskomfort/ucisk? Bo jak to drugie to właśnie tak to czuć, czasem przez ucisk może gdzieś coś przy tym zaboleć/zakłuć przez ucisk właśnie. Nie powinno boleć jak skurcz, nie wiem jak to wytłumaczyć 😂 … Np tak jak w łydce czasem skurcz złapie, że aż wykręca 🤭 to nie powinno być odczuwane mniej więcej coś takiego na samej macicy, wtedy to nie jest ok, ewentualnie może tak łapać boleśnie, ale w ostatnich tygodniach ciąży.

Rety dziewczyny jak sobie to przypomnę to masakra 🤦🏼‍♀️😂😂 Pamietam jak już z 1,5 miesiąca przed porodem prasowałam wszystko. To wyglądało tak: 5 min prasowania, z 2 min leżenia bo skurcz, 3 min prasowania i leżenie i tak w kółko 🙈 Przy tym raz prasowałam na desce do prasowania stojąc, raz na kanapie, raz na łóżku, a idealnego miejsca i tak nie znalazłam sobie, no tragedia 🤦🏼‍♀️ Dodam, że to nie bolało, tylko jak już taki wielki brzuch się napnie to jest to mega nie przyjmne. Ale jeszcze to i inne rzeczy dopiero przed nami, na szczęście niektóre to omija i tego wam życzę 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2021, 09:54

Ves lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • maciejka Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj wieczorem Was nadrobię. Nie miałam w ogole głowy, problemy w małżeństwie, bardzo często teraz mdleje, czasem aż boli podbrzusze. Jutro wizyta u lekarza i pora isc na zwolnienie

02.2021 ⏸
    03.2021 7 tydz 💔
    15.06.2021⏸ 12 dpo
    21.06.2021 18 dpo beta hcg 3134,14
    24.06.2021 21 dpo beta hcg 12678,64

w57vs65gi8metzy8.png
  • Papierowka Ekspertka

Wysłany: 9 września 2021, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejka, trzymaj się cieplutko i idź na zwolnienie, odpocznij sobie, zrelaksuj się 😘

• Nunakala Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejka
    Daj koniecznie znać co u Ciebie.

8.2019 👦
    10 cs o rodzeństwo🛑 i 3 mc-ch
    Niespodziewanie ⏸ 17.06
    ❤️7.07

11.08 będzie 👧 test panorama 👌

34bw43r8hka2lxc7.png
‹‹ 207 208 209 210 211 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ