W maju zatestowane ⏸️ zimą będą rozpakowane 👶👣
-
WIADOMOŚĆ
-
Rosalie wrote:Ktoras z Was korzystala moze z nospy w ciazy? Pobolewa mnie podbrzusze w sumie juz chyba 2 lub 3 dzien, jak podnosze cialo, to mam wrazenie, ze mi sie napina wlasnie podbrzusze i bola mnie miesnie? Sama nie wiem do konca, nie mam skurczy
Dodam jeszcze, ze dosyc mocno bulgicze mi w brzuchu i w sumie, moze ten bol sie pojawia ze wzgledu na wzmozona prace jelit? Apap raczej nie pomoze, ale ta nospa mnie zastanawia
Ja biorę regularnie nospe na skurcze macicy które się u mnie pojawiły w 16 Tc, w ciąży że starszakiem miałam tak samo. Zarówno wtedy jak i teraz ginekolog zalecił suplementacja magnezu i właśnie nospe. -
Pod koniec sierpnia byłam na przeglądzie u dentystki, niestety znalazł się jeden mały ubytek, ale udało się szybko zaleczyć bez znieczulenia na jakiś czas mam spokój, dodatkowo się cieszę, że swojego partnera zaciągnęłam na wizytę i też już ma sprawdzone i wyleczone ekspresem ząbki 😀
Myślę o zrobieniu listy rzeczy potrzebnych do wyprawki. Powoli już można, co nie dziewczyny? ;p
Macie może jakieś fajne podcasty/ blogi ciążowe do polecenia? -
nick nieaktualny
-
AnnWer, u mnie dwa pierwsze 1:20000, trzecie 1:40000
Rosalie, nospe można brać sporadycznie jednak napewno nie na stałe, ponieważ potem dzieci mają obniżone napięcie mięśniowe, warto poczytać „nospowe dzieci” w GoogleDip88, Kasiekkk lubią tę wiadomość
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
Z nospą potwierdzam to co Martyna pisze 😉 Sporadycznie można wziąć, ale nie przeginać. Jak byłam w ciąży z małym to było kilka dziewczyn które bardzo dużo Nospy brało i później maluchy urodziły się z obniżonym napięciem mięśniowym, to już zostało potwierdzone, że jest to efekt uboczny Nospy 🤷🏻♀️ Ja sama wtedy może z 3-4 razy wzięłam przez całą ciąże, ale to brzuch miałam twardy jak kamień przez kilka godzin i już nie wyrabiałam 😣
Pamiętajcie, że koło 20tc macica może już zacząć się przygotowywać i pracować co się objawia twardnieniem brzucha, nie jest to komfortowe uczucie, ale też nie powinno boleć. Mi w poprzedniej ciąży tak twardniał od 18 tc mniej więcej, nie brałam do końca ciąży nic, położna mówiła, że jeśli zdarza się to mniej niż 10 razy na dzień i nie boli to jest to normalne, a jeśli częściej albo boli to odrazu dzwonić. Narazie z tym u mnie cisza i oby póki co tak zastało, bo to nic przyjemnego 🙈Belie lubi tę wiadomość
-
Dzieki dziewczyny! Ostatecznie zajelam sie robieniem sushi na kolacje i jakos samo sie rozeszlo, juz tak nie dokucza. Stresu tez troche mam ostatnio, moze to jakos wplynelo. O tym napieciu poczytam! Nie slyszalam o tym, w takim razie nie ruszam, jesli nie bedzie mega koniecznosci 😱
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMój brzucho się tak napina czasami, bywa to bolesne, ale raczej nie są to jeszcze skurcze braxtona hicksa, tylko właśnie tak jak Rosalie wspomniałaś: efekt stresu i zabiegania. Jak pozwolę sobie na odpoczynek i relaks to przechodzą. Mogą Ci się też po prostu więzadła rozciągać i to może powodować napięcie i ból. Pamiętaj też, że w ciąży powinnaś dbać o odpowiednią postawę przy siadaniu i wstawaniu i właśnie oszczędzać przy tym mięśnie brzucha.
-
nick nieaktualnyNulka, na pewno rozróżnisz skurcz od przeciągania się malucha
Dzisiaj mąż przyszedł pożegnać się z małym przed wyjściem do pracy, pokazałam mu w którym miejscu bobas leży, bo chwilę wcześniej kopał, więc mąż w tym miejscu zaczął głaskać i mówić, później chwilę potrzymał tam dłoń, na koniec dał buziaka i za chwilę w tym miejscu taka twarda bulwa, bo się bąbel przysunął bliżej do tatyDip88, Papierowka, nulka_23, Eve, Ves lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny mnie jedyne co boli to tak jakby boki brzucha, przy kościach biodrowych czy pod nimi 🤔 nie wiem jak to opisać 😅 Tak jakby skurcz łapie po obydwu stronach, ale nie ma to nic wspólnego ze skurczami macicy czy napinaniem się brzucha, obstawiam rozciągające się mięśnie albo jakieś więzadła czy coś 🤷🏻♀️ Ale jak mnie złapie to ani wstać ani się wyprostować, wtedy muszę posiedzieć z 5 min aż puści.
A co do twardnienia brzucha to najlepszy sposób to właśnie odpoczynek, usiąść wygodnie albo się położyć na chwile i zaraz powinno przejść 😉
Kasiekk, ale jak ci się napina brzuch to boli cię całe to twarde miejsce(macica) jak skurcz, że zamierasz w bezruchu czy nie wiem jak to nazwać 😅 Czy poprostu jest to nie przyjemne i czujesz taki dyskomfort/ucisk? Bo jak to drugie to właśnie tak to czuć, czasem przez ucisk może gdzieś coś przy tym zaboleć/zakłuć przez ucisk właśnie. Nie powinno boleć jak skurcz, nie wiem jak to wytłumaczyć 😂 … Np tak jak w łydce czasem skurcz złapie, że aż wykręca 🤭 to nie powinno być odczuwane mniej więcej coś takiego na samej macicy, wtedy to nie jest ok, ewentualnie może tak łapać boleśnie, ale w ostatnich tygodniach ciąży.
Rety dziewczyny jak sobie to przypomnę to masakra 🤦🏼♀️😂😂 Pamietam jak już z 1,5 miesiąca przed porodem prasowałam wszystko. To wyglądało tak: 5 min prasowania, z 2 min leżenia bo skurcz, 3 min prasowania i leżenie i tak w kółko 🙈 Przy tym raz prasowałam na desce do prasowania stojąc, raz na kanapie, raz na łóżku, a idealnego miejsca i tak nie znalazłam sobie, no tragedia 🤦🏼♀️ Dodam, że to nie bolało, tylko jak już taki wielki brzuch się napnie to jest to mega nie przyjmne. Ale jeszcze to i inne rzeczy dopiero przed nami, na szczęście niektóre to omija i tego wam życzę 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2021, 09:54
Ves lubi tę wiadomość
-
Dzisiaj wieczorem Was nadrobię. Nie miałam w ogole głowy, problemy w małżeństwie, bardzo często teraz mdleje, czasem aż boli podbrzusze. Jutro wizyta u lekarza i pora isc na zwolnienie02.2021 ⏸
03.2021 7 tydz 💔
15.06.2021⏸ 12 dpo
21.06.2021 18 dpo beta hcg 3134,14
24.06.2021 21 dpo beta hcg 12678,64