Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W maju zatestowane ⏸️ zimą będą rozpakowane 👶👣
Odpowiedz

W maju zatestowane ⏸️ zimą będą rozpakowane 👶👣

Oceń ten wątek:
  • Ariadne002 Ekspertka

Wysłany: 8 września 2021, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosalie wrote:
    Ktoras z Was korzystala moze z nospy w ciazy? Pobolewa mnie podbrzusze w sumie juz chyba 2 lub 3 dzien, jak podnosze cialo, to mam wrazenie, ze mi sie napina wlasnie podbrzusze i bola mnie miesnie? Sama nie wiem do konca, nie mam skurczy
    Dodam jeszcze, ze dosyc mocno bulgicze mi w brzuchu i w sumie, moze ten bol sie pojawia ze wzgledu na wzmozona prace jelit? Apap raczej nie pomoze, ale ta nospa mnie zastanawia

Ja biorę regularnie nospe na skurcze macicy które się u mnie pojawiły w 16 Tc, w ciąży że starszakiem miałam tak samo. Zarówno wtedy jak i teraz ginekolog zalecił suplementacja magnezu i właśnie nospe.

2nn3xzkr9nr4vkgp.png
  • Papierowka Ekspertka

Wysłany: 8 września 2021, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pod koniec sierpnia byłam na przeglądzie u dentystki, niestety znalazł się jeden mały ubytek, ale udało się szybko zaleczyć bez znieczulenia ;) na jakiś czas mam spokój, dodatkowo się cieszę, że swojego partnera zaciągnęłam na wizytę i też już ma sprawdzone i wyleczone ekspresem ząbki 😀

Myślę o zrobieniu listy rzeczy potrzebnych do wyprawki. Powoli już można, co nie dziewczyny? ;p

Macie może jakieś fajne podcasty/ blogi ciążowe do polecenia?

• AnnWer Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mam w końcu te Pappa i wyniki skorygowane już o wszystko i
    Na 21 mam 1:5899
    I dla pozostałych <1:20 000

Pamiętacie jakie Wy miałyście ? :)

Eve, Papierowka, Kasiekkk, Dip88 lubią tę wiadomość

relgh371eque54k9.png
  • Papierowka Ekspertka

Wysłany: 8 września 2021, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnWer wrote:
    Hej mam w końcu te Pappa i wyniki skorygowane już o wszystko i
    Na 21 mam 1:5899
    I dla pozostałych <1:20 000

Pamiętacie jakie Wy miałyście ? :)
    Trisomia 21- 1:6890, trisomia 18 i 13 tak jak Ty ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2021, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnWer, bardzo ładne wyniki! ❤️ U mnie zespół Downa było 1:438, pozostałe mniej niż 1:20000

• Rosalie Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie trisomia 21 1:16500, a reszta mniej niz te 1:20000

0d1yskjo8vrc1yk9.png
  • Kasienka22 Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wszystkie 1:20000

🙋🏽‍♀️ 25l.
    🙋🏽 27l.
    + 🐈🐈‍⬛

f2w3ikgn2nxq0ylr.png
  • AnnWer Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Mam mały sukces. Cztery dni bez wymiotow 🙏 mój mały wyczyn 😆 a raczej lokatora

relgh371eque54k9.png
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnWer, u mnie dwa pierwsze 1:20000, trzecie 1:40000

Rosalie, nospe można brać sporadycznie jednak napewno nie na stałe, ponieważ potem dzieci mają obniżone napięcie mięśniowe, warto poczytać „nospowe dzieci” w Google

Dip88, Kasiekkk lubią tę wiadomość

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z nospą potwierdzam to co Martyna pisze 😉 Sporadycznie można wziąć, ale nie przeginać. Jak byłam w ciąży z małym to było kilka dziewczyn które bardzo dużo Nospy brało i później maluchy urodziły się z obniżonym napięciem mięśniowym, to już zostało potwierdzone, że jest to efekt uboczny Nospy 🤷🏻‍♀️ Ja sama wtedy może z 3-4 razy wzięłam przez całą ciąże, ale to brzuch miałam twardy jak kamień przez kilka godzin i już nie wyrabiałam 😣

Pamiętajcie, że koło 20tc macica może już zacząć się przygotowywać i pracować co się objawia twardnieniem brzucha, nie jest to komfortowe uczucie, ale też nie powinno boleć. Mi w poprzedniej ciąży tak twardniał od 18 tc mniej więcej, nie brałam do końca ciąży nic, położna mówiła, że jeśli zdarza się to mniej niż 10 razy na dzień i nie boli to jest to normalne, a jeśli częściej albo boli to odrazu dzwonić. Narazie z tym u mnie cisza i oby póki co tak zastało, bo to nic przyjemnego 🙈

Belie lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Rosalie Autorytet

Wysłany: 8 września 2021, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny! Ostatecznie zajelam sie robieniem sushi na kolacje i jakos samo sie rozeszlo, juz tak nie dokucza. Stresu tez troche mam ostatnio, moze to jakos wplynelo. O tym napieciu poczytam! Nie slyszalam o tym, w takim razie nie ruszam, jesli nie bedzie mega koniecznosci 😱

0d1yskjo8vrc1yk9.png
  • Papierowka Ekspertka

Wysłany: 9 września 2021, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosalie, niezły patent 😀 jedzonko potrafi być lekiem na całe zło ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2021, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za te informacje o nospie 😘

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2021, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój brzucho się tak napina czasami, bywa to bolesne, ale raczej nie są to jeszcze skurcze braxtona hicksa, tylko właśnie tak jak Rosalie wspomniałaś: efekt stresu i zabiegania. Jak pozwolę sobie na odpoczynek i relaks to przechodzą. Mogą Ci się też po prostu więzadła rozciągać i to może powodować napięcie i ból. Pamiętaj też, że w ciąży powinnaś dbać o odpowiednią postawę przy siadaniu i wstawaniu i właśnie oszczędzać przy tym mięśnie brzucha.

• nulka_23 Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się często napina brzuch jak leżę na plecach. Chociaż ja się tym nie martwię bo sobie wyobrażam że to Leoś się rozciąga 😂 może jednak powinnam się zainteresować zamiast tym cieszyć 😂

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2021, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nulka, na pewno rozróżnisz skurcz od przeciągania się malucha :)

Dzisiaj mąż przyszedł pożegnać się z małym przed wyjściem do pracy, pokazałam mu w którym miejscu bobas leży, bo chwilę wcześniej kopał, więc mąż w tym miejscu zaczął głaskać i mówić, później chwilę potrzymał tam dłoń, na koniec dał buziaka i za chwilę w tym miejscu taka twarda bulwa, bo się bąbel przysunął bliżej do taty :D

Dip88, Papierowka, nulka_23, Eve, Ves lubią tę wiadomość

• Dip88 Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mnie jedyne co boli to tak jakby boki brzucha, przy kościach biodrowych czy pod nimi 🤔 nie wiem jak to opisać 😅 Tak jakby skurcz łapie po obydwu stronach, ale nie ma to nic wspólnego ze skurczami macicy czy napinaniem się brzucha, obstawiam rozciągające się mięśnie albo jakieś więzadła czy coś 🤷🏻‍♀️ Ale jak mnie złapie to ani wstać ani się wyprostować, wtedy muszę posiedzieć z 5 min aż puści.
    A co do twardnienia brzucha to najlepszy sposób to właśnie odpoczynek, usiąść wygodnie albo się położyć na chwile i zaraz powinno przejść 😉

Kasiekk, ale jak ci się napina brzuch to boli cię całe to twarde miejsce(macica) jak skurcz, że zamierasz w bezruchu czy nie wiem jak to nazwać 😅 Czy poprostu jest to nie przyjemne i czujesz taki dyskomfort/ucisk? Bo jak to drugie to właśnie tak to czuć, czasem przez ucisk może gdzieś coś przy tym zaboleć/zakłuć przez ucisk właśnie. Nie powinno boleć jak skurcz, nie wiem jak to wytłumaczyć 😂 … Np tak jak w łydce czasem skurcz złapie, że aż wykręca 🤭 to nie powinno być odczuwane mniej więcej coś takiego na samej macicy, wtedy to nie jest ok, ewentualnie może tak łapać boleśnie, ale w ostatnich tygodniach ciąży.

Rety dziewczyny jak sobie to przypomnę to masakra 🤦🏼‍♀️😂😂 Pamietam jak już z 1,5 miesiąca przed porodem prasowałam wszystko. To wyglądało tak: 5 min prasowania, z 2 min leżenia bo skurcz, 3 min prasowania i leżenie i tak w kółko 🙈 Przy tym raz prasowałam na desce do prasowania stojąc, raz na kanapie, raz na łóżku, a idealnego miejsca i tak nie znalazłam sobie, no tragedia 🤦🏼‍♀️ Dodam, że to nie bolało, tylko jak już taki wielki brzuch się napnie to jest to mega nie przyjmne. Ale jeszcze to i inne rzeczy dopiero przed nami, na szczęście niektóre to omija i tego wam życzę 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2021, 09:54

Ves lubi tę wiadomość

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • maciejka Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj wieczorem Was nadrobię. Nie miałam w ogole głowy, problemy w małżeństwie, bardzo często teraz mdleje, czasem aż boli podbrzusze. Jutro wizyta u lekarza i pora isc na zwolnienie

02.2021 ⏸
    03.2021 7 tydz 💔
    15.06.2021⏸ 12 dpo
    21.06.2021 18 dpo beta hcg 3134,14
    24.06.2021 21 dpo beta hcg 12678,64

w57vs65gi8metzy8.png
  • Papierowka Ekspertka

Wysłany: 9 września 2021, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejka, trzymaj się cieplutko i idź na zwolnienie, odpocznij sobie, zrelaksuj się 😘

• Nunakala Autorytet

Wysłany: 9 września 2021, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejka
    Daj koniecznie znać co u Ciebie.

8.2019 👦
    10 cs o rodzeństwo🛑 i 3 mc-ch
    Niespodziewanie ⏸ 17.06
    ❤️7.07

11.08 będzie 👧 test panorama 👌

34bw43r8hka2lxc7.png
‹‹ 207 208 209 210 211 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ