Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W maju zatestowane ⏸️ zimą będą rozpakowane 👶👣
Odpowiedz

W maju zatestowane ⏸️ zimą będą rozpakowane 👶👣

Oceń ten wątek:
  • nulka_23 Autorytet

Wysłany: 12 września 2021, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maciejka, tylko się nie stresuj! Wiele z nas jest zielonych w tych tematach. Ja wiedzę czerpie chyba w największym stopniu z forum bo podczytuje inne wątki gdzie dziewczyny mają już doświadczenie :) teraz jak już rozpoczęłam L4 to planuje się bardziej dokształcić bo mam wrażenie że w dużej mierze będę polegała na intuicji ale dobrze też "coś" wiedzieć :) niby brałam czynny udział w wychowaniu dwójki dzieci a mam wrażenie że wiedza u mnie znikoma 🥺🥺

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 12 września 2021, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nulka to tez się wszystko szybko zmienia, np mama jednego dziecka może być zaskoczona badaniami i ilością nowych rzeczy na rynku będąc w ciąży z drugim, nawet zakładając ze różnica wieku to jakieś 3 lata. Medycyna idzie do przodu, wszystko idzie do przodu.

Najlepszy przykład dla mnie to herbatka koperkowa, nasze mamy nas tym poiły, a teraz broń Boże, bo już udowodniono ze szkodzi… i tak z wieloooma rzeczami :)

Ogarniemy to jakoś ;)

nulka_23 lubi tę wiadomość

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • Eve Autorytet

Wysłany: 12 września 2021, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko wychodzi w praniu, każde dziecko to indywidualna osoba, indywidualne potrzeby i problemy. Tak samo każda rodzina żyje w swoim trybie,różnej aktywności i potrzebuje różnych rzeczy. Nie można więc generalizować,że lista jest jedną i sztywna i sprawdzi się u każdego. Każdej znasz zdarza się rzeczy,które będzie dokupowala na cito i wyprawowe buble,które zupełnie się nie przydadzą. I tak będzie niezależnie od tego czy to pierwsze,drugie,trzecie czy kolejne dziecko.
    Także spokojnie dziewczyny! Wiele rzeczy można dokupić od ręki inne przez internet z dostawą kolejnego dnia, wiec będzie dobrze.

Ves, Ariadne002 lubią tę wiadomość

👨25/08/2010 Szymon💙
    👦07/11/2014 Aleksander💙
    👧08/01/2022 Klara ❤️
  • nulka_23 Autorytet

Wysłany: 12 września 2021, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie dlatego podchodzę do wszystkiego ze względnym spokojem :) ale jak np. mamie pokazałam śpiworek to patrzyła na mnie jak na kosmite bo przecież ona każde dziecko okrywała kołderką i co to ja za wymysły kupuje 😂

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 12 września 2021, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nulka_23 wrote:
    Wlasnie dlatego podchodzę do wszystkiego ze względnym spokojem :) ale jak np. mamie pokazałam śpiworek to patrzyła na mnie jak na kosmite bo przecież ona każde dziecko okrywała kołderką i co to ja za wymysły kupuje 😂

Moja mama do mnie mówi, żebym zaczęła już hartować sutki przed karmieniem😂 A to dawno obalony mit, może wręcz zaszkodzić- wywołać skurcze. Także tak🤷🏼‍♀️

• nulka_23 Autorytet

Wysłany: 12 września 2021, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to hartować skutki? Takiej rewelacji nie słyszałam nigdy 😲😲

• wariancja Autorytet

Wysłany: 12 września 2021, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny oczywiście,że dacie rade! Mama wie wszystko i najlepiej dla swojego dziecka 😊 zawsze, zapamiętajcie to 🙂
    Podstawą macierzyństwa, niezależnie czy z pierwszym czy z kolejnym dzieckiem, jest jego obserwacja i stety niestety działanie metodą prób i błędów. Może być tak, że traficie na egzemplarz zimnolubny, ktory nie zaakceptuje rożków czy śpiworków i bedziecie próbowały rozbierać. Przy egzemplarzu ciepłolubnym - zawiniecie w rożek i przykryjecie kocykiem bo tak bedzie dziecku dobrze. Przy problemach z brzuszkiem moze byc tak, ze po wykorzystaniu wszystkich mozliwosci, wszystko zawiedzie i chwycicie sie tej herbatki, tylko po to zeby pomoc i jakos ulzyc dziecku. Jak trafi sie dziecko wwd - to bedziecie cuda na kiju krecic, owijac w otulacze, usypiac na pilce gimnastycznej , wycinac wszystkie metki z ubranek bo o cos temu dziecku bedzie w koncu chodzic 😂
    Polecam kupic rzeczy najistotniejsze, za reszte zaplacisz master card i dojdzie z allegro w 2 dni 😉

Sutkow nie ruszac😉 chyba ze po 40 tc jak bedziecie chcialy wygonic lokatora 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2021, 20:06

Nunakala, Ariadne002 lubią tę wiadomość

klz99vvj9pe2bh19.png

qb3c6iye83h3n4tx.png
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 12 września 2021, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nulka_23 wrote:
    Jak to hartować skutki? Takiej rewelacji nie słyszałam nigdy 😲😲

Ściskać brodawki, żeby były sterczące i to niby pomoże w karmieniu 😂

• nulka_23 Autorytet

Wysłany: 12 września 2021, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ałć! O w życiu! O tyle o ile piersi mnie nie bolą to do brodawek nawet mężowi nie pozwalam się dotykać bo są tak wrażliwe 🥺 i jeszcze miałabym sobie dodatkowy ból sprawiać? Grrr

Byłam wczoraj na weselu i nie mogę dziś dojść do sobie. Śpię gdzie mogę i mi cała niedziela uciekła... A wcale nie szalałam tak bardzo bo wyszliśmy przed 4. Mam nadzieję że to wina ciąży a nie starości 😂

• Papierowka Ekspertka

Wysłany: 13 września 2021, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33, dobrze, że moja matka nie daje mi rad sprzed tych 30 lat 😂 od przyszedł bratowej tylko dostałam książkę do przeczytania „Pierwszy rok z życia dziecka” :) .

Nulka_23 odpoczęłaś wczoraj? ;)

Alis96, udanej wizyty, trzymam kciuki!

Miłego dnia dziewczyny! ☺️

• nulka_23 Autorytet

Wysłany: 13 września 2021, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odpoczęłam tak że w nocy nie mogłam spać 😂 a dziś przewracam się z boku na bok od 5 😂😂

• Papierowka Ekspertka

Wysłany: 13 września 2021, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nulka_23 hahaha, znam ten ból :) Zazwyczaj wstaje ok 3 razy w ciągu nocy, czasami więcej :/ siku, piciu, inny powód … :/ masakra

nulka_23 lubi tę wiadomość

• Ves Autorytet

Wysłany: 13 września 2021, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis kciuki za Alicję 😉✊✊

Mam to samo z nocnym wstawaniem, ale myślę, że nie możemy na to narzekać jeśli to jedyny objaw 😊

Starania od 8.2019
    12.2019 - cb
    5.2020 - 8tc - puste jajo
    11.2020 - cb
    28.06.21 - 💓

3-5.2021 Aromek 2x1
    Od 5.2021 Neoparin 1x1

Kariotypy ✔️
    🧖‍♀️
    PAI-1 heterozygotyczny
    MTHFR A1298C i C677T heterozygotyczny
    TSH, Glikemia, PRG, Immunofenotyp ✔️
    💊Pregna Plus, Pregna DHA, Acard, Neoparin, Sorbifer
    f2w3tqywqeqf09uu.png
  • nulka_23 Autorytet

Wysłany: 13 września 2021, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwykle mi to nie przeszkadza ale dziś musiałam "zebrać" próbkę moczu na posiew więc nie mogłam sobie pozwolić na odwiedziny w toalecie 😂 właśnie, jak sobie z tym radzicie? Bo teoretycznie z tego co czytałam to powinien być mocz poranny, po minimum 4 godzinach snu... Więc jeśli nawiedzę toaletę o 4 to już nie będę miała tylu godzin snu, a jeśli pobiorę próbkę o tej godzinie to później ona będzie czekała okolo 5 godzin na dostarczenie do przychodni🤔🤔

• Alis96 Autorytet

Wysłany: 13 września 2021, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki 😊 na 9 45 mam, ja też muszę wstawać w nocy co najmniej 1 raz 😁

202505142751.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2021, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis, kciuki za wizytę! 😊

Ja jestem jakoś sceptycznie nastawiona do tych wszystkich rożków, otulaczy itp. W sensie, że przecież można zawinąć w kocyk jak w kokon i na to samo wychodzi, to po co 3 różne rzeczy kupować? Jedyne co, to nad śpuworkiem się jeszcze zastanawiam.

Uff... Dziewczyny, najcięższy weekend w tym sezonie ślubnym za nami. Dwa wesela i wczoraj przyjechała do nas babcia, więc tacy padnięci jeszcze od rana szorowaliśmy dom na jej przyjazd. Wczoraj byłam tak padnięta, że spać przez to nie mogłam 😩

Dzisiaj kurier ma przywieźć wózek i fotelik, nie mogę się doczekać 😍

Albert w nocy takie cyrki urządzał w brzuchu, że aż się przestraszyłam. Najpierw mnie to obudziło, później zaczęłam się martwić, że może coś za często stuka, że może się rzuca, bo coś mu się dzieje, aż zapaliłam lampkę i patrzyłam: serio, cały brzuch mi skakał 😂 Dzisiaj rano też były fikołki, ale krócej i tylko czasami tak mocno.

• nulka_23 Autorytet

Wysłany: 13 września 2021, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie w szpitalu w którym planuje rodzić nie ma informacji że mam mieć rożek lub otulacz... Chociaż nie ma też informacji o kocyku 😂 śpiworek wygrałam na aukcji na allegro więc nie zapłaciłam wiele a teraz poluje na otulacz ale mój plan zakłada wydanie nie więcej niż 30 zł więc nie wiem czy się uda 🥺

Kasiekkk to dziś wypoczywaj! A może musiał sobie odbić za zbyt leniwy weekend? Mi w czasie wesela Leoś też siedział cicho a jak tylko wróciliśmy to kopał ile mógł 😂

• Alis96 Autorytet

Wysłany: 13 września 2021, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj wizyta ja nfz , ciekawe czy ten lekarz wgl cos powie na temat płci 😁

202505142751.png
  • Rosalie Autorytet

Wysłany: 13 września 2021, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis, kciuki ✊✊✊

Super dziewczyny, ze sie wybawilyscie na weselichach! Ja bym nie dala rady juz, musze isc spac jak mi sie zachce kolo 22-24, bo inaczej caly kolejny dzien jestem nie do zycia

Kasiekkk, odpocznij dziewczyno w koncu! I to szybciutko!
    Ja nje chce zadnych kokonow, bo mi sie wydaje to zbedne, ale rozek kupie, jak odwiedzalam przyjaciolke z malenstwem, to balam sie wziac na rece, wiec chocby dla gosci mozna w rozek pozawijac i beda sobie trzymac 😅 teraz juz nawet sama z nia zostawalam, wiec strach oswojony, ale jednak ☺

0d1yskjo8vrc1yk9.png
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 13 września 2021, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planuje aby młody przez pierwsze tygodnie spał w rożku:) śpiworek nie wiadomo czy polubi, kocyk to może być za mało zimą a kołderka odpada.
    A kokon kupiłam aby położyć w salonie na kanapie, maluchy lubią mieć ograniczoną przestrzeń, a taki kokon właśnie to zapewni, No i nie będę się bała ze spadnie. Ale zdecydowanie się zgadzam ze kokon to nieobowiązkowy gadżet :)

Kasiekk, pokażesz nam wózek?

‹‹ 214 215 216 217 218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ