W maju zatestowane ⏸️ zimą będą rozpakowane 👶👣
-
WIADOMOŚĆ
-
Zapisałam się na kurs przygotowania do porodu online, od znanej rosyjskiej ginekolog która ma swoją szkole i nie wiem czy już zaczęłyście się edukować odnośnie porodu, ale opowiem wam jak wrażenia po pierwszej lekcji
Bardzo dużo mitów obala, potwierdzając wszystko badaniami. Prosiła aby nie stosować wszelkich naparów które miałyby niby działać na szyjkę (np z liści malin) ponieważ wciąż nie wiadomo jakie dawki ziół są bezpieczne dla ciężarnych, że sperma nie ma żadnego działania na szyjkę, wiec nie pomaga przyspieszyć porodu, jedynie seks moze mechanicznie na szyjkę oddziaływać. Mówiła aby nie dotykać szyjki i nie dawać się badać lekarzowi, zwłaszcza pod koniec, ponieważ gmeranie w niej i wszelkiego rodzaju „masaże szyjki” to nic innego jak wywoływanie porodu, gdy dziecko jeszcze samo nie zdecydowało, że jest gotowe. A wiadomo że wywoływanie porodu bez wskazań medycznych dobre nie jest. Badanie szyjki tez nic nie wnosi bo może sie ona zmieniać z minuty na minute. Jednym słowem- zbędna ingerencja, która może zaszkodzić.
Także w sumie sporo nowych informacji, a to dopiero pierwsza lekcja była.
A! Poruszyła tez kwestie czy przygotowanie do porodu jest w ogóle konieczne. Nie wiem czy znacie profil „zaufaj położnej” ja mam wrażenie ze one wywierają taką presję ze trzeba sie do tego porodu przygotowywać, przynajmniej ja taką presję od ZP odczuwam… Powiedziała że takie fizyczne przygotowanie - cwiczenia na piłce, joga dla ciężarnych itd, nie wpływają na przebieg porodu. Cwiczenia oddechowe wpływają tylko w ten sposób, ze przerzucamy swoją uwagę na oddech i nie myślimy o bólu, to tyle.
O wiele większy wpływ ma przygotowanie wg niej informacyjne, żebyśmy wiedziały jakie są fazy porodu, co nas czeka i dzięki temu były spokojne.
Tak tylko chciałam sie podzielić z Wami
Dip88, Alis96, Rosalie, Nunakala, Eve, nulka_23, Ves lubią tę wiadomość
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
Nulka czyli masz podobnie jak ja miałam na drugi dzień, mnie jeszcze mięśnie bolały 😕 Od siebie mogę doradzić, że jak się męczysz to weź paracetamol, ja cały dzień czekałam nie wiem na co i wzięłam dopiero o 18, odrazu lepiej się poczułam 😅 Wieczór już był w miarę ok i na drugi dzień już normalnie się czułam 😉
-
Martyna super, czyli mniej więcej praktycznie indentyczne informacje jakich udzielają u mnie położne 😉 W ciąży z małym pierwsze zaglądniecie i badanie ginekologiczne miałam dopiero jak mi wody odeszły 😅 U mnie jeszcze mówią, że dodatkowo można tak wywołać infekcje niepotrzebnie. Fajnie, że coraz więcej słyszy się o rzetelnych i sprawdzonych faktach, choć nie powiem, że na początku pierwszy raz tutaj byłam w szoku i myślałam, że powariowali 😂😂
Martyna33 lubi tę wiadomość
-
Dip88 wrote:Martyna super, czyli mniej więcej praktycznie indentyczne informacje jakich udzielają u mnie położne 😉 W ciąży z małym pierwsze zaglądniecie i badanie ginekologiczne miałam dopiero jak mi wody odeszły 😅 U mnie jeszcze mówią, że dodatkowo można tak wywołać infekcje niepotrzebnie. Fajnie, że coraz więcej słyszy się o rzetelnych i sprawdzonych faktach, choć nie powiem, że na początku pierwszy raz tutaj byłam w szoku i myślałam, że powariowali 😂😂
Dokładnie tak, Ty czasem jak coś napiszesz to mam w głowie ze chociaż gdzieś robi się tak jak należy! W Polsce/na Ukrainie to bez przerwy np do tej szyjki łażą lekarze, jakby była odpowiedzią na wszystkie pytania kurna. #waraodszyjki 🤣
Uwielbiam lekarzy, którzy działają na podstawie badań i faktów a nie rzeczy wyssanych z palca ☺️
Jak się będę dowiadywać czegoś fajnego to będę wam to pisaćDip88 lubi tę wiadomość
Martyna, fajne informacje! Ale tak patrzac z praktycznego punktu widzenia, jaki wplyw mamy na to, jak bada nas lekarz? W sensie, jak powiem 'prosze nie dotykac szyjki', to juz widze, ze faktycznie nie ruszy :p w sensie lekarz 'wie lepiej' i i tak bedzie mial w nosie nasze prosby czy opinie.
A co do cwiczen, to ciekawe, ze to i tak nie ma wplywu, z kazdej strony bombarduja, zeby cwiczyc, to sie bedzie latwiej rodzic 🤔 -
Dziewczyny jak odroznic stawianie sie macicy od skurczow braxtona hicksa? A moze to jest to samo? 🤔 juz sie gubie w tych informacjach.. 🤷🏼♀️ od jakiegos czasu wieczorami mam napieta macice, czasem twardawa, jak sie przekrecam to potrafi zabolec lekko, natomiast wczoraj wydaje mi sie, ze juz mialam skurcz, zlapalo, trzymalo z 1,5minuty, powolutku doszlam do lozka i potem puscilo. Bylo to dosyc bolesne, cos jak lzejszy bol miesiaczkowy, bo u mnie akurat zawsze byl bardzo silny. Macica byla twarda, po jakims czasie wszystko sie rozluznilo, pozniej maluch sprzedal mi 3 kopniaczki. Od okolo tygodnia biore magnez, ale to nic nie zmienia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2021, 17:02
-
Rosalie wrote:Martyna, fajne informacje! Ale tak patrzac z praktycznego punktu widzenia, jaki wplyw mamy na to, jak bada nas lekarz? W sensie, jak powiem 'prosze nie dotykac szyjki', to juz widze, ze faktycznie nie ruszy :p w sensie lekarz 'wie lepiej' i i tak bedzie mial w nosie nasze prosby czy opinie.
A co do cwiczen, to ciekawe, ze to i tak nie ma wplywu, z kazdej strony bombarduja, zeby cwiczyc, to sie bedzie latwiej rodzic 🤔
Dobry lekarz nie zrobi nic wbrew Twojej woli. Jeśli lekarz bada szyjkę w ciąży to już nie znaczy ze „wie lepiej”. Ja powiedziałam swojej pani doktor ze nie chce mieć badanej szyjki gdyż to badanie nic nie wnosi, ona przytaknęła i powiedziała ze tylko pobierzemy wymazy i cytologię i więcej nie będziemy tam nawet zaglądać
W zasadzie po reakcji na Twoją prośbę można poznać, czy lekarz jest rzeczywiście dobry
Gdyby lekarz nalegał na badaniu to poprosiłabym o wyjaśnienie co mu to badanie da i do czego się ta informacja przyda, weszłabym w dyskusjeRosalie, Eve, Dip88 lubią tę wiadomość
Moze to zabrzmi glupio, ale jestesmy w stanie wyczuc czy lekarz bada szyjke czy nie? Powiem szczerze, ze dla mnie badanie na fotelu jest zawsze bolesne i czekam tylko az sie skonczy, nigdy nie zwracalam uwagi, co lekarz tam robi, wlasnie przez bol
Sama tez szyjki nie badalam przed ciaza -
Rosalie wrote:Moze to zabrzmi glupio, ale jestesmy w stanie wyczuc czy lekarz bada szyjke czy nie? Powiem szczerze, ze dla mnie badanie na fotelu jest zawsze bolesne i czekam tylko az sie skonczy, nigdy nie zwracalam uwagi, co lekarz tam robi, wlasnie przez bol
Sama tez szyjki nie badalam przed ciaza
Dla mnie tez to badanie jest nieprzyjemne… bolesne wręcz.
Wiesz co jeśli pobiera wymazy to bierze patyczki i raz dwa mizia i to powienien być koniec, jeśli coś tam jeszcze gmera to już podejrzane.
Ja jednak sugerowalabym omówić z lekarzem ze nie chcesz badania szyjki, bo taki podskok na fotelu jak zacznie to robić to może być hmm niespodziewane dla lekarza 😂25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
Martyna33 wrote:Dla mnie tez to badanie jest nieprzyjemne… bolesne wręcz.
Wiesz co jeśli pobiera wymazy to bierze patyczki i raz dwa mizia i to powienien być koniec, jeśli coś tam jeszcze gmera to już podejrzane.
Ja jednak sugerowalabym omówić z lekarzem ze nie chcesz badania szyjki, bo taki podskok na fotelu jak zacznie to robić to może być hmm niespodziewane dla lekarza 😂 -
Rosalie wrote:Dziewczyny jak odroznic stawianie sie macicy od skurczow braxtona hicksa? A moze to jest to samo? 🤔 juz sie gubie w tych informacjach.. 🤷🏼♀️ od jakiegos czasu wieczorami mam napieta macice, czasem twardawa, jak sie przekrecam to potrafi zabolec lekko, natomiast wczoraj wydaje mi sie, ze juz mialam skurcz, zlapalo, trzymalo z 1,5minuty, powolutku doszlam do lozka i potem puscilo. Bylo to dosyc bolesne, cos jak lzejszy bol miesiaczkowy, bo u mnie akurat zawsze byl bardzo silny. Macica byla twarda, po jakims czasie wszystko sie rozluznilo, pozniej maluch sprzedal mi 3 kopniaczki. Od okolo tygodnia biore magnez, ale to nic nie zmienia
Ktos cos?
Wzielam no spe juz dzisiaj, bo to kolejny dzien pod rzad i po prostu mam juz dosyc tego, ze ciagle pobolewa 🙄 -
Mi lekarz u którego byłam tylko po l4 dał magnezin 3x1 na twardnienie brzucha. Czytałam i słyszałam, ze nie zaleca się nospy bo dziecko może mieć obniżone napięcie mięśniowe. Najlepiej zapytać lekarza. Ja nigdy nie zauważyłam u siebie w 1 ciąży twarde ja brzucha ale w tej ciąży zaczęłam się nad tym zastanawiać to faktycznie czasem mam taka gule twarda, która może oznaczać twardnienie. Zapytam lekrza na następnej wizycie czy to faktycznie to.8.2019 👦
10 cs o rodzeństwo🛑 i 3 mc-ch
Niespodziewanie ⏸ 17.06
❤️7.07
11.08 będzie 👧 test panorama 👌
-
To moja pierwsza nospa w ciazy, wiec 1 nie zaszkodzi moim zdaniem. Gdyby nie bolalo, to bym nie wziela.. sama nie wiem co o tym myslec, martwi mnie to powoli. Podpytam na polowkowych, co prawda to nie moja lekarka, ale moze mi to jakos wyjasni
Magnez mi nie pomaga, lykam, ale on nic nie zmienia w moim odczuciu -
Znajoma polecala mi brać magnez właśnie 😊 tylko ja z tych co praktycznie nigdy tabletek przeciwbólowych nie biorą bo wytrzymam 😅
Dziś byłam na mini zakupach i kupilam dwie rzeczy Marcelince i dwie książeczki żeby powoli zaopatrzać biblioteczkę dziecięca ☺Nunakala lubi tę wiadomość
🙋🏽♀️ 25l.
🙋🏽 27l.
+ 🐈🐈⬛
-
Rosalie stawianie się/twardnienie macicy i skurcze Braxtona-Hicksa to jedno i to samo 😉 Napewno nie powinny boleć, nie wiem jaki ten ból u ciebie jest. Przy tym poprostu robi się takie nieprzyjemne uczucie rozpierania, ucisku, coś w tym stylu i to jest normalne, bo macica zaczyna pracować i przygotowywać się do porodu. Normalne nie jest jak boli w takim sensie, że złapie cię ten skurcz w macicy i zaczyna boleć np jak skurcz w łydce.
Co do magnezu to jak już to brać tylko w formie leku. Wiem, że najbardziej polecany przy skurczach macicy jest MagneB6 Forte i Aspargin, choć też słyszałam różne opinie na temat przyjmowania magnezu w ciąży 🤷🏻♀️ Nie wiem, nie biorę i póki co nie zgłębiałam tematu.
Tak czy siak jeśli coś cię niepokoi zawsze konsultuj z lekarzem 😉
Ja mam takie wytyczne od położnej:
Jak jest więcej niż 10 skurczów/twardnień macicy na dobę lub jeśli one bolą mam nie czekać tylko odrazu dzwonić o każdej porze dnia i nocy.
Nulka jak dziś się czujesz?? -
nick nieaktualny