W maju zatestowane ⏸️ zimą będą rozpakowane 👶👣
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzieki dip! Biore wlasnie magne b6, no ale nie widze efektu.
U mnie to wyglada tak, ze lapie mnie kolo 18, zaczyna powoli twardniec i jak np skrecam cialo, zeby po cos siegnac, to faktycznie takie ostre klucie czuje, ze musze szybko wracac do pozycji wyjsciowej. Apogeun jest kolo 20-21, kiedy ten brzuch sie robi wielki i mega twardy i mniej wiecej przy 22 dopiero puszcza... wiec to trwa kilka godzin dziennie wizyte mam dopiero 30.09, nr do zadnego lekarza nie mam, bo chodze na luxmed 🙄 sprobuje podpytac na polowkowych, moze lekarka, ktora bedzie wykonywac cos podpowie -
Dip, dziś jest już lepiej ręka nadal pobolewa ale na szczęście tylko ręka
Rosalie, albo mnie ominęło albo się nie chwaliłaś że też czujesz już ruchy! Gratulacje!
Belie, dla Ciebie też!
U mnie zagadka czy to twardnienie macicy czy wypinający się mały została rozwiązana jak mąż położył rękę a Leon najpierw go skopał a później zaczął na tą rękę napierać 😂 to jest to samo uczucie które czuje wieczorami
Martyna! Dziękuję Ci za wczorajszy opis! Właśnie wczoraj w ciągu dnia miałam załamanie że jak ja urodzę jak nic na ten temat nie wiem, jak oddychać co robić... I w sumie wpadłam w głupią panikę ale po Twoim poście stwierdziłam że niepotrzebnie ❤️Dip88, Martyna33, Eve lubią tę wiadomość
-
nulka_23 wrote:Dobra, to ja już po szczepieniu:) mam nadzieję że będzie dobrze moja doktor mnie trochę na wizycie uspokoiła więc myślę że zaszczepienie to dobra decyzja
Dostałam chwile temu wyniki posiewu i jest dodatni 🤦♀️ musze na szybko ogarniac jeszcze raz wizytę
Ile razy miałyście badaną toksoplazmoze?
W pierwszej ciazy miałam e każdym trymestrze i teraz też się tak zapowiada -
Rosalie jak cię to łapie, a ty w tym czasie próbujesz coś zrobić jak np ten skręt ciała to normalne, że cię może to zaboleć, kłuć itp Macica to mięsień, jak robi się twardy, łapie go skurcz, a ty w tym czasie robisz coś naprzekór niemu to będzie boleć. Nie wiem jak to wytłumaczyć 😂😂 Ogólnie powinno się wtedy położyć, odpocząć i zaczekać, ewentualnie posiedzieć i powinno przejść. Jak brzuch masz twardy faktycznie cały wieczór to zgłoś lekarzowi, normalnie to macica robi się twarda po max kilku minutach powinno puścić i np później znów może być twarda, w sensie z przerwami powinno się to odbywać. Musiałabyś poleżeć i poobserwować i wtedy ocenić jak jest i czy podczas odpoczynku/leżenia też coś np boli.
A i to ostre kłucie to czujesz na całej macicy czy np tylko po bokach? Mnie łapie też to ostre kłucie z takim ciągnięciem, że aż muszę też szybko wrócić do pozycji wyjściowej tak jak piszesz, ale tylko po bokach, jakby przy kościach biodrowych i trochę niżej, ale to akurat tak bolą więzadła 😣 Jak macica się stawia to też może się to pojawić. Jeśli to jest to, to za wiele nic z tym się nie zrobi, tak może być, chyba że czujesz taki ból w całej macicy to wtedy nie jest ok. -
Hmm.. no wlasnie nie jest tak, ze to puszcza, jak zlapie to narasta i calosc trwa okolo 4 godzin... a przedwczoraj mysle, ze mialam jeden skurcz wrecz, bo jak mnie zlapalo, to musialam bardzo powolutku dreptac do lozka, zeby sie polozyc. A tak to napieta jest caly czas, twardy brzuszek mocno i nie idzie sie za bardzo ruszac, bo to bardzo nieprzyjemne 😔 no i tak leze wieczorami i sie nie nadaje do niczego. Nie robie w ciagu dnia nic obciazajacego, glownie odpoczywam, czytam, ogladam seriale
-
Kurcze dziewczyny, czy Was cos pobolewa na codzien? Zaczynam sie martwic juz, bo nawet teraz wyczuwam jakies napiecie, szczegolnie przy zmianie pozycji, przy siadaniu lub wstawaniu po prostu boli. Nie wiem czy nie wybrac sie na izbe przyjec... 🥺
-
Bóle mam przeróżne ale nie takie które trwają ciągle. Bardziej na zasadzie leżałam, wstaje i potrzebuje chwili żeby ruszyć i iść bo mnie boli prawe biodro. Czasami coś zakłuje przy spojeniu... Raz czy dwa mi się zdarzyło że złapał mnie ból tak jakby jajnika gdzie musiałam się zwinąć w kulkę ale po chwili to odchodziło. Ogólnie muszę powiedzieć że odkąd jestem na zwolnieniu to bóli mam o wiele mniej. Jednak brak stresu i większą ilość ruchu robi swoje
Oo to jakoś nie wyłapałam informacji o ruchach! -
Mnie czasem kłuje na dole ale szybko odpuszcza jak zrobie ćwiczenia oddechowe. Tak jak w pierwszej ciąży czasem bolał brzuch ale krótko. Byłam raz na izbie przyjęć ale w wysokiej ciąży jak miałam tępy ból okresowy. Nic wtedy poważnego się nie działo.8.2019 👦
10 cs o rodzeństwo🛑 i 3 mc-ch
Niespodziewanie ⏸ 17.06
❤️7.07
11.08 będzie 👧 test panorama 👌
-
Rosalie wrote:Kurcze dziewczyny, czy Was cos pobolewa na codzien? Zaczynam sie martwic juz, bo nawet teraz wyczuwam jakies napiecie, szczegolnie przy zmianie pozycji, przy siadaniu lub wstawaniu po prostu boli. Nie wiem czy nie wybrac sie na izbe przyjec... 🥺
Mnie ostatnio pobolewa codziennie spojenie. Rano mniej, wieczorem jest gorzej. Boje się ze niedługo nie będę mogła wstawać z łóżka , a to dopiero 23 tc 😔25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
Rosalie w takim razie ja bym nie czekała, tylko do lekarza!!! Wg tego co piszesz to nie jest normalne, coś takiego może doprowadzić do przedwczesnego skracania się szyjki macicy. Napewno dadzą ci coś żeby to wyciszyć, a w ostateczności mogą ci podać kroplówkę z magnezem na uspokojenie tych skurczy. Zawsze lepiej pojechać i sprawdzić.
Myśle, że za wcześnie jest żeby one aż tak się utrzymywały. Ja miałam coś takiego w poprzedniej ciąży , wystarczyło że wstałam tylko z kanapy do toalety i już mnie łapało, ale to było mniej więcej koło 35 tc 🤷🏻♀️
Aktualnie prócz kręgosłupa,biodra i spojenia mi nic nie dokucza 😅 Macica mi się potrafi stawiać, ale zazwyczaj na wieczór i trwa to z pół minuty i puszcza, przy tym nie boli nic.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2021, 13:47
-
Martyna33 wrote:Mnie ostatnio pobolewa codziennie spojenie. Rano mniej, wieczorem jest gorzej. Boje się ze niedługo nie będę mogła wstawać z łóżka , a to dopiero 23 tc 😔
-
Dip88 wrote:Martyna czuje się podobnie 😣 Jak teraz takie bóle wchodzą to co dopiero później będzie 🤦🏼♀️ W nocy żeby obrócić się z boku na bok zajmuje mi to kilka minut chyba, bo boli. Jak dłużej posiedzę w jednej pozycji to samo i kuśtykam jak staram babcia zanim to rozruszam. Dlatego w poniedziałek dzwonię do fizjo i póki co niech tejpami mi oklei co trzeba, zawsze to trochę odciąży, bo przy takich bólach z ćwiczeniami napewno nie ruszę 🙈
Normalnie jakbym o sobie czytała…
Zauważyłam ze jak w nocy dobrze spie (nie budzę się nie wiercę) to jest lepiej. Ale obracanie w nocy, wstawanie z łóżka… aż sycze z bólu
W piątek lecimy do Egiptu na tydzień a potem będę ogarniać temat fizjo, szczepionki na krztusiec, usg serduszka. W październiku zamówimy tez wózek i musimy podomykać wszystkie sprawy tutaj, bo w listopadzie do Polski 🙏🏼 Mąż się pytał jak ja z tym bólem spojenia w 30 tc mam zamiar 1600 km przejechać. No cóżżż….25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
Dip88 wrote:Rosalie w takim razie ja bym nie czekała, tylko do lekarza!!! Wg tego co piszesz to nie jest normalne, coś takiego może doprowadzić do przedwczesnego skracania się szyjki macicy. Napewno dadzą ci coś żeby to wyciszyć, a w ostateczności mogą ci podać kroplówkę z magnezem na uspokojenie tych skurczy. Zawsze lepiej pojechać i sprawdzić.
Myśle, że za wcześnie jest żeby one aż tak się utrzymywały. Ja miałam coś takiego w poprzedniej ciąży , wystarczyło że wstałam tylko z kanapy do toalety i już mnie łapało, ale to było mniej więcej koło 35 tc 🤷🏻♀️
Aktualnie prócz kręgosłupa,biodra i spojenia mi nic nie dokucza 😅 Macica mi się potrafi stawiać, ale zazwyczaj na wieczór i trwa to z pół minuty i puszcza, przy tym nie boli nic. -
Rosalie wrote:Dzieki dip! Biore wlasnie magne b6, no ale nie widze efektu.
U mnie to wyglada tak, ze lapie mnie kolo 18, zaczyna powoli twardniec i jak np skrecam cialo, zeby po cos siegnac, to faktycznie takie ostre klucie czuje, ze musze szybko wracac do pozycji wyjsciowej. Apogeun jest kolo 20-21, kiedy ten brzuch sie robi wielki i mega twardy i mniej wiecej przy 22 dopiero puszcza... wiec to trwa kilka godzin dziennie wizyte mam dopiero 30.09, nr do zadnego lekarza nie mam, bo chodze na luxmed 🙄 sprobuje podpytac na polowkowych, moze lekarka, ktora bedzie wykonywac cos podpowie
[link=https://www.suwaczki.com/][/link] -
Dziś miałam kolejną lekcje online i takie ciekawostki:
Skurcze/twardnienia które się pojawiają w ciąży (często nawet od pierwszego trymestru) są fizjologiczne, pod warunkiem ze nie narasta ich siła i ilość/ częstotliwość z godziny na godzinę . Nie są to żadne skurcze „przepowiadające”. Macica to mięsień, a to naturalne ze mięsień się kurczy. Żaden magnez nie jest potrzebny przy takich twardnieniach. Magnez ma również efekty uboczne dla płodu, np problemy z serduszkiem.
Magnez może być stosowany przez max 2-4 dni aby wyciszyć skurcze stricte porodowe, czyli takie które narastają, jeśli dzieje się to przed 37tc.
Także takWiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2021, 18:16
Dip88 lubi tę wiadomość
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
Rosalie jak dalej będzie się dziś tak długo utrzymywać i boleć to podjechałabym sprawdzić, choćby po to żeby się niepotrzebnie nie denerwować i nie martwić. Choć najlepiej zrób tak, jak ty czujesz i uważasz, bo nie można też się sugerować tym co ktoś pisze, u każdego może być inaczej 🤷🏻♀️