W maju zatestowane ⏸️ zimą będą rozpakowane 👶👣
-
WIADOMOŚĆ
-
Nulka ja również nie byłam w szkole rodzenia i teraz też nie planuje 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2021, 18:50
początek starań 12.2015
06.2016 💔👼
11.2016 💔👼
06.02.2017 ⏸️
08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
25.06.2021 ⏸️
17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm) -
nulka_23 wrote:A ja myslalam że ze mną coś nie tak😂 ja właśnie na bebiprogram przechodzę przez jakiś kurs. Eve, a jak wspominasz poprzednie porody?
Drugi poród, w dniu terminu pojechałam na ktg i wizytę (sama się zawiozłam, torbę miałam w aucie od miesiąca, bo miałam rozwarcie na 4 cm) . Ona że coś tam się dzieje,jak mnie zbadała to krew i mówi że nie wrócę do domu tylko muszę na oddział,była może 10. Na oddziale szybkie USG, młody był owinięty pępowina wokół szyi i barku, ordynator bardzo konkretny facet szybka decyzja że urodziny go naturalnie,bo rozwarcie już szło prawie do pełnego. Dostała oksydocyne bo skurcze ustały. O 12.00 pojawił się na świecie, skurcze były mocne, ale parcia może 3, plus nacięcie żeby w odpowiednim momencie przeciąć pępowinę,żeby się nie przydusił i nie wyrwać mu barku. Potem gorzej bo łyżeczkowanie bo łożysko wg lekarza całe nie wyszlo i znowu to koszmarne szycie.
Oba porody wiadomo,że ból był,ale poszły szybko. Te okołoporodowe i poporodowe akcje już gorzej. Ciekawe co tym razem 😉 Ale o tym wszystkim się szybko zapomina, więc wspominam dobrze. Życzyłbym sobie żeby trzeci był podobny,bylebym zdążyła dojechać do szpitala😉
Ale ja w każdej ciąży miałam większe lub mniejsze problemy z szyjka,więc tu było przy porodzie na korzyść i nigdy się nie zastałam nawet jak musiałam zwolnić i uwazac.
Edit.
Za pierwszym razem rodziłam z mężem,za drugim nie zdążył dojechać z pracy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2021, 18:42
👨25/08/2010 Szymon💙
👦07/11/2014 Aleksander💙
👧08/01/2022 Klara ❤️
-
Eve, to w sumie można powiedzieć ze masz bardzo szybkie porody:). Trzymam kciuki żeby trzeci był jeszcze szybszy i łatwiejszy ☺️
Eve lubi tę wiadomość
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
Eve wrote:Nulka wynik na czczo jest praktycznie na granicy normy (jest do 92) kwestia jak to gin potraktuje czy przymknie oko czy uzna że przekroczony i orzeknie cukrzycę.
Ariadne trzymam kciuki za szyjkę, ja też jestem team skracająca szyjka, ale zobaczymy jak ona się zachowa i co to z nią dalej będzie. Ten pessar to zakładają normalnie w szpitalu jak szew? Ja miałam w pierwszej ciąży szew i tak się zastanawiam jak to jest z pessarem. Teraz nie rozmawiałam jeszcze co ewentualnie jeśli będzie trzeba, na wizycie będziemy dyskutowały z gin.
Kupujesz w aptece i u mnie zakłada mi mój ginekolog prowadzący. Podobno jest to bezpieczniejsze nóż szew ale właśnie tylko do pewnej długości mogą założyćEve lubi tę wiadomość
-
Ariadne002 wrote:Kupujesz w aptece i u mnie zakłada mi mój ginekolog prowadzący. Podobno jest to bezpieczniejsze nóż szew ale właśnie tylko do pewnej długości mogą założyć👨25/08/2010 Szymon💙
👦07/11/2014 Aleksander💙
👧08/01/2022 Klara ❤️
-
Jestem właśnie po kursie bezpieczny maluch moduł 1 - polecam w szczególności część o pierwszej pomocy 😉 (4h trwało całość)Starania od 8.2019
12.2019 - cb
5.2020 - 8tc - puste jajo
11.2020 - cb
28.06.21 - 💓
3-5.2021 Aromek 2x1
Od 5.2021 Neoparin 1x1
Kariotypy ✔️
🧖♀️
PAI-1 heterozygotyczny
MTHFR A1298C i C677T heterozygotyczny
TSH, Glikemia, PRG, Immunofenotyp ✔️
💊Pregna Plus, Pregna DHA, Acard, Neoparin, Sorbifer
-
Dziewczyny, co do szkoły rodzenia to ja jestem za chodzeniem. Jestem już zapisana na kurs weekendowy, będziemy wspólnie z partnerem uczęszczać Jestem bardzo ciekawa zajęć i mam nadzieje, że mi trochę pomogą- pierwsze dziecko, nigdy nie opiekowałam się niemowlakiem, nie kąpałam, nie zmieniałam pieluchy- więc się przyda 😃
Eve, jakie szybkie porody- wow! Szacuneczek!
Miłego dnia dziewczynyEve lubi tę wiadomość
-
Papierowka wrote:Dziewczyny, co do szkoły rodzenia to ja jestem za chodzeniem. Jestem już zapisana na kurs weekendowy, będziemy wspólnie z partnerem uczęszczać Jestem bardzo ciekawa zajęć i mam nadzieje, że mi trochę pomogą- pierwsze dziecko, nigdy nie opiekowałam się niemowlakiem, nie kąpałam, nie zmieniałam pieluchy- więc się przyda 😃
Eve, jakie szybkie porody- wow! Szacuneczek!
Miłego dnia dziewczyny
Ja tez wybieram się ze względu na naukę nad opieką nad dzieckiem 😊
Dziewczyny jadę dziś ostatni dzień do pracy 😎 O 17 wizyta i zobaczę moją malutką misie 🥰Rosalie lubi tę wiadomość
🙋🏽♀️ 25l.
🙋🏽 27l.
+ 🐈🐈⬛
-
Kciuki za wizytę Kasieńka ✊ i bardzo dobrze, że już l4, pora zarazków się zaczęła 😉
Caro lubi tę wiadomość
Starania od 8.2019
12.2019 - cb
11.2020 - cb
28.06.21 - 💓
3-5.2021 Aromek 2x1
Od 5.2021 Neoparin 1x1
Kariotypy ✔️
🧖♀️
PAI-1 heterozygotyczny
-
nick nieaktualny
-
Kasienka kciuki za wizytę ✊🙂 Swoje odpracowałaś, czas na zasłużony odpoczynek. Jeszcze te kilka tygodni 😄początek starań 12.2015
06.2016 💔👼
11.2016 💔👼
06.02.2017 ⏸️
08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
25.06.2021 ⏸️
17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm) -
Kasienka trzymam kciuki za wizytę ✊
U mnie będzie 3 poród, a ani razu nie korzystałam świadomie ze szkoły rodzenia 😉 Dodam, że przed pierwszym porodem nie miałam styczności nigdy z niemowalakami, nawet nigdy na rękach nie trzymałam 🙈 Wszystko samo przyszło automatycznie, jedynie pamiętam że w domu do pierwszej kąpieli tylko mamę poprosiłam o pomoc 😅
A z wtedy największych problemów to co przychodzi mi do głowy na szybkiego to zapinanie pampersów u chłopców 🙈Przy drugim synku kilka razy mi się zdarzyło, ale wiedziałam co jest grane odrazu. Chyba z 90% dziewczyn ma ten problem na samym początku… przesikany jeden bok ubranka i nocne przebieranie 😅 Czyli albo za luźno zapięty pampers ( zazwyczaj z obawy na pępowine) albo siusiak zawinął się do góry, ale praktyka czyni mistrza 😂
Co do porodów to u mnie pierwszy był w Pl. Miałam wywoływany po 12 dniach po TP, przyszłam o 16 do szpitala (miałam być rano, ale się bałam i tak się zbierałam 😂😂), od miesiąca chodziłam z rozwarciem 4cm, o 18 sprawdzili rozwarcie, było 6 cm, przebili pęcherz płodowy, jak wody odeszły to skurcze same się zaczęły… odrazu po kilku minutach regularne i mocne 🙈 O 20:55 już pełne rozwarcie i na sale porodową, 5 min parcia i o 21 urodziłam.
A z małym już w NL to 8 dni po TP wstałam rano po 6, poszłam siku, patrzę i wyleciał czop i wiedziałam już, że coś jest na rzeczy, wypiłam kawe i jak wstałam z kanapy godz później poczułam takie pyknięcie i wody odeszły. Zadzwoniłam do położnej i co 3 godz przyjeżdżała do mnie do domu sprawdzać jak się czuje i mierzyła tętno małego, wody mi odchodziły przez pół dnia po trochę, dopiero o 15/16 już przestały i mogłam już normalnie chodzić, bo tak to jakikolwiek ruch i mnie zalewało 😂 Nie miałam w ogóle skurczy przez ten czas,czasem jakiś jeden delikatny złapał. O 21 położna przyjechała ostatni raz i kazała mi iść normalnie iść spać, jakby zaczęły się regularne skurcze to miałam odrazu dzwonić, jak nie to o 8 rano miałam zgłosić się do szpitala i tam podjęliby by już decyzje co dalej. Także wieczorem położyliśmy się przed tv i o 22:30 zaczęły mnie powoli łapać, ale nieregularne i na tyle słabe, że dalej oglądaliśmy spokojnie film. O 23 nagle skurcze co 5 min, mój już chciał dzwonić, ale przez to że wcześniej były nieregularne kazałam mu jeszcze poczekać, ale 10 min później już kazałam dzwonić bo zrobiły się mocne i już co 4 min, zaraz przyjechała położna, dopiero wtedy sprawdziła pierwszy raz rozwarcie, było 6 cm. No i wyjazd odrazu za położną do szpitala, jechaliśmy z 15 min, dla mnie trwało to z godz… już bolało 🙈 Mniej więcej przed 24 byliśmy w szpitalu już, znowu sprawdziła rozwarcie i było już 8 cm, skurcze nie wiem, co chwile, nie byłam w stanie już sprawdzać, liczyć itd 😅 O 00:50 pełne rozwarcie i rodzimy, 5 min później skurcze ustały, ale musiałam już przeć bez nich bo mały praktycznie już wychodził 🙈 O 1:00 był na świecie, a około 3:30 byliśmy w domu 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2021, 09:17
Eve lubi tę wiadomość
-
Belie też może zacznę w październiku jeszcze 😉
A jak tam ślub i wesele?? Długo Cię nie było 🙂
Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia 😁😁🥳🥳🥰
PS. Dziewczyny fajnie ze szybkie porodyh miałyście - obyśmy miały podobnie 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2021, 09:39
Starania od 8.2019
12.2019 - cb
11.2020 - cb
28.06.21 - 💓
3-5.2021 Aromek 2x1
Od 5.2021 Neoparin 1x1
Kariotypy ✔️
🧖♀️
PAI-1 heterozygotyczny
-
Ja się przyznam że nigdy w swoim życiu nie byłam w szpitalu jako pacjent (pomijając własny poród oczywiście) 😲
Dip, jakim spokojem się trzeba wykazać żeby urodzić 😲 ja bym juz z tysiac razy pewnie spanikowała a Ty soboe tv oglądałaś 😂
Dziewczyny, jakbyście widziały jakieś braki na pierwszej stronie to piszcie! Czasami czytam na szybko i nie wszystko wyłapie 😁😁