W maju zatestowane ⏸️ zimą będą rozpakowane 👶👣
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyNunakala wrote:Edit. Ja tez się przymierzam do budowy! Mamy działkę i ekspertyzę geologiczna. Muszę zacząć składać papiery i zdecydować się na projekt. Tyle rzeczy do ogarnięcia w tek ciąży, będzie co robić wiec szybko zleci 😍
Ooo a macie media na tej działce? Jeśli nie, to polecam ogarnąć w pierwszej kolejności temat prądu, bo przynajmniej u nas na warunki czekaliśmy aż pół roku, na przyłącze nam wyznaczyli dwa lata i nadal czekamy do marca przyszłego roku 🙏 -
No właśnie plan na ten rok u nas to papiery 😂 złożyliśmy je w maju a na początku lipca dostaliśmy listę brakujących dokumentów ze starostwa 🤦♀️ w tym właśnie opinie geotechniczną. Przyznam że się zdziwiłam bo ze względu na pracę korzystamy z usług pana który nam tą papierologie ogarnia i robi nam też adaptacje projektu a on nic nie mówił o tej opinii. Okazało się że nasze Starostwo od miesiąca cofa wszystkie papiery które nie mają opinii bo dostali upomnienie od wojewody 🤦♀️🤦♀️
-
Kasiekkk wrote:Ooo a macie media na tej działce? Jeśli nie, to polecam ogarnąć w pierwszej kolejności temat prądu, bo przynajmniej u nas na warunki czekaliśmy aż pół roku, na przyłącze nam wyznaczyli dwa lata i nadal czekamy do marca przyszłego roku 🙏
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2021, 13:00
8.2019 👦
10 cs o rodzeństwo🛑 i 3 mc-ch
Niespodziewanie ⏸ 17.06
❤️7.07
11.08 będzie 👧 test panorama 👌
-
Tak to prawda ! Jedyne pociesznie mam takie, że nie żyje na kredycie ani wynajmie. Mieszkanie mamy sami. Można spokojnie poczekać i poodkładać. Jedynie to nam ciasno ale dawniej tez się na kupię mieszkało i nikt nie narzekał
My jeszcze nie zdecydowaliśmy co dla nas najlepsze. Ehh8.2019 👦
Niespodziewanie ⏸ 17.06
❤️7.07
-
nick nieaktualnyNunakala, wiadomo, to jest taka decyzja, że trzeba sto razy wszystko przemyśleć, rozważyć wszystkie za i przeciw. Mnie w takich sytuacjach pomaga tabelka i po jednej stronie "za" a po drugiej "przeciw". Niby takie oczywiste, a dopiero jak zobaczę listę i czego jest więcej, to uświadamiam sobie, że faktycznie w tę stronę bardziej się skłaniałam.
Nulka, nie strasz. Te ekspertyzy są takie bez sensu i takie drogie... Masakra. Ale czytałam, że to zależy od danego starostwa, czy wymaga, czy nie, więc... No ale z drugiej strony jak piszesz, że wojewoda cofa, to wojewodę mamy tego samego, więc może nie zrobić dla nas wyjątku 😂Nunakala lubi tę wiadomość
-
Kasiekkk, myślę że jeszcze nie masz co się martwić. Tu doszło to do wojewody bo wydali zgodę na budowę w miejscu w którym nie powinni więc teraz się boją. Najlepsze że jak chcieliśmy znaleźć termin w jakiejś firmie to terminy na prawie wrzesień 🤦♀️ dopiero ten nasz pan załatwiacz wrócił z urlopu i powiedział że ma uprawnienia to nam to ogarnie 😂
Oczywiście terminy takie bo wszystkich Starostwo cofaWiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2021, 13:23
-
Ale piękne te zdjęcia pokoików 😍
My mieszkamy w dość dużym domu, narazie maluch będzie z nami w sypialni, ale może póki jest czas to w ciąży przygotujemy mu pokoikNunakala lubi tę wiadomość
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
nick nieaktualnyNulka, szczerze to jak się to wszystko czyta, to się człowiekowi odechciewa załatwiać cokolwiek 😂😂
My mamy póki co w pge jazdy, bo od grudnia nie mogą nam odesłać podpisanej umowy, nie odbierają telefonów, a jak raz mąż wziął specjalnie urlop, żeby do nich pojechać, to powiedzieli, że po pierwsze - umowę oddadzą, jak sobie zrobią projekt przyłącza (czyli do tej pory nie zrobili), a po drugie - rozmawialiśmy z elektrykiem, który dla pge robi przyłącza już fizycznie. Powiedział, że jeśli się dogadamy z sąsiadem naprzeciwko, żeby pociągnąć prąd od słupa na jego działce (kable w ziemi), to nie będziemy musieli płacić za rozbudowę sieci. Pani w pge na to, że tutaj w biurze pracują mądrzejsi ludzie od tego pana i jak nam powiedzieli, że mamy robić od słupa przy głównej drodze (300m od nas), to tak mamy robić. Czyli musimy ufundować pge rozbudowę sieci i zamiast kilkadziesiąt złotych za przyłącze, to musimy zapłacić 5000zł, bo tak sobie ktoś wymyślił. -
nick nieaktualnyNasz maluch też na początku będzie z nami, ale właśnie tak jak Martyna piszesz, jak dziecko będzie już na świecie, to na pewno nie będę miała czasu na malowanie gałązek na ścianach 😂 Więc wydaje mi się, że tak jak piszesz, jak jest możliwość i plany na osobny pokoik, to lepiej go wcześniej przygotować
Eve lubi tę wiadomość
-
O matko jak Was tak podczytujr to aż mi lekko, że juz cała budowa za nami, z mediami mieliśmy dobrze bo działka już kiedyś była pod budowę (pobudowali sny się za rodzicami więc obi ogarniali działkę odkąd byłam mała 😂)... Ale za to mieliśmy problem z projektami bo mamy dom z bala okrągłego i wiecznie z tym jakiś problem był 🤯
Ja się pogodziłam, że z idealnego pokoiku nici bo wiem ze mój starszak i tak się róż panoszy więc póki co maluch z nami a później się zobaczy
-
Dziewczyny, ja mam pytanie z innej beczki. Czy Wasi pracodawcy wiedzą już o ciąży? W którym tc informowałyście?
Ja chciałam się jeszcze trochę wstrzymać (minimum do kolejnej wizyty, żeby potwierdzić czy wszystko ok), ale na dniach muszę powiedzieć, bo pracuję w laboratorium z odczynnikami chemicznymi. Zazwyczaj w wakacje nie ma wielu analiz, ale w tym roku coś tam się szykuje i nie chcę w tym uczestniczyć co jest oczywiste.
I o ile moja szefowa pewnie przyjmie to na luzie (sama kiedyś wspominała mi, ze to już czas na drugie), to moja tzw. "druga szefowa" zrówna mnie z ziemią i mam w związku z tym taki stres... -
Kasiekkk ja mam wrażenie że załatwienie cokolwiek w pge to takie wyzwanie życia...
Żeby nie mieć za łatwo to nam gmina nie chce zrobić drogi więc mamy wewnętrzna robioną przez nas 🤦♀️ ogólnie to ja dookoła będę miała rodzeństwo i kuzynostwo męża i tak sobie rodzinnie załatwiamy a to wodę a to prąd a to drogę... Ostatnio zaczęliśmy dumać czy tego naszego przyszłego osiedla jakoś nie nazwać 😂 może stworzymy oddzielną gminę 😁 -
Wariancja, ja powiedziałam w pracy po prenatalnych. Powiem tak, przed informacją miałam takie poczucie że jestem zlym pracownikiem bo udało mi się zajść w ciążę i zostawiam tyle niedokończonych spraw. Po rozmowie mi całkowicie przeszło bo co jakiś czas słyszę teksty że w grudniu mogłabym poprowadzić szkolenie, że po porodzie dwa miesiące i wracam, że mam sobie od razu drugiego nie robić itd. Pamiętaj, że praca to tylko praca i mogą sobie gadać co chcą. Jak będzie ta druga szefowa przesadzała to rzucasz zwolnienie i bajo
-
Kasiekkk piękne pokoiki 😊 Ja długo nie mogłam się zdecydować jaki pokój zrobić i zdecydowałam, że maluchy będą miały pokój w stylu leśnym. Mój mały uwielbia zwierzaki, zresztą jak większość dzieci, no i jest uniwersalny i dla chłopca i dziewczynki.
Wszystkie meble kupiłam drewniano-białe i taką fototapetę
Tylko jeszcze myśle czy ściany zostawić białe czy dwie zrobić mniej więcej jak tu na zdjęciu, tylko bardziej w odcieniu takim żeby do tapety pasowało 🙈
Jedynie zostało mi jakieś dodatki do pokoju kupić, typu obrazki na ścianę itp Ale to jak będzie zrobiony już to będę kupować, żeby nie przesadzić bo już czasami sama nie wiem co mi z tego pokoju wyjdzie 🤣🤣
nulka_23, Kasiekkk, Eve lubią tę wiadomość
-
wariancja wrote:Dziewczyny, ja mam pytanie z innej beczki. Czy Wasi pracodawcy wiedzą już o ciąży? W którym tc informowałyście?
Ja chciałam się jeszcze trochę wstrzymać (minimum do kolejnej wizyty, żeby potwierdzić czy wszystko ok), ale na dniach muszę powiedzieć, bo pracuję w laboratorium z odczynnikami chemicznymi. Zazwyczaj w wakacje nie ma wielu analiz, ale w tym roku coś tam się szykuje i nie chcę w tym uczestniczyć co jest oczywiste.
I o ile moja szefowa pewnie przyjmie to na luzie (sama kiedyś wspominała mi, ze to już czas na drugie), to moja tzw. "druga szefowa" zrówna mnie z ziemią i mam w związku z tym taki stres...
Moim zdaniem nie ma się co przejmować tak pracodawcą, jeśli coś może Ci zaszkodzić to lepiej powiedziec jak najszybciej.
Ja jeszcze nie mówiłam, tylko że ja pracuje z domu przy laptopie więc ze stanowiskiem nie mam problemu 😊
🙋🏽♀️ 25l.
🙋🏽 27l.
+ 🐈🐈⬛
-
Ja już dzwoniłam, że nie wracam z wychowawczego tylko przechodzę na zwolenienie. A w pierwszej powiedziałam jakoś w 8. Moje stanowisko nie nadaje się dla kobiety w ciąży, a z innym nie ma opcji. U mnie się zdarzało, że nawet nie mówiły tylko l4 się pojawiało w systemie ☺️ Zależy od relacji i tego jakie masz plany na dalszą prace w firmie8.2019 👦
Niespodziewanie ⏸ 17.06
❤️7.07
-
nick nieaktualnyNulka, super macie, że tak "na kupie", zawsze to łatwiej cokolwiek załatwić, jak jest też więcej chętnych w jednym miejscu. Nam w gminie powiedzieli, że mamy się cofnąć z ogrodzeniem o 1,5m, bo oni mają w planach poszerzanie drogi, więc "pierwsi się zgłosiliście, więc oddajcie nam 1,5m swojej działki na odcinku 33m". No ale cóż, działka na szczęście jest ogromna, więc niech sobie wetkną te 1,5m nie powiem gdzie...
Dipp, matko, jaka ta fototapeta jest piękna!!!! Zaczynam żałować, że u nas to więcej skosów, niż prostych ścian, ale chociaż jest przytulnie