X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W maju zobaczę kuta*a 🍆 w styczniu urodzę bobasa 👶🏼
Odpowiedz

W maju zobaczę kuta*a 🍆 w styczniu urodzę bobasa 👶🏼

Oceń ten wątek:
  • Belia Autorytet

Wysłany: 25 maja, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ssilvia wrote:
    Jeśli chodzi o drożność, to jeżeli jest robiona z zdjęciami rentgenowskim nie można się starać, bo się napromieniowuje pęcherzyk.

Ja bym się też nie starala z lipidolem, ani z jodem. Po
    Jednak ta zawartość jodu jest ogromna.

HyCoSy z pianka pytałam lekarza i można się starać. Ja miałam 7 dnia cyklu robione HyCoSy 8 później 5 dni nie było nic między nami, żeby dać czas się zagoić. Od 13 dnia cyklu zaczęliśmy przytulanki.

Na jakiej zasadzie mogłoby to doprowadzić do ciąży pozamacicznej?

Też miałam helikopter, zrobiłam test z kalu z apteki. Potem z pomocą lekarza miałam przyjmowane 2 antybiotyki na raz przez 10 dni i z dwa miesiąca dieta jak dla wrzodowcow - miałam zapalenie błony śluzowej 2 stopnia. Doszłam do siebie tak w 100% po 6 miesiącach, bo zanim ta błona się zregeneruje to trochę trwa - po tym czasie już nie czułam bolow jak miałam pusty brzuch. Obecnie ferrytyna i żelazo super ale jem dużo mięsa, bo jestem na diecie keto / niskowęglowodanowa.
    Jestem w szoku. Szczególnie, że poczytałam chyba wszystkie wątki o HSG i tam było dużo dziewczyn opawiadajacych, że zaszły w ciąże W CYKLU z HSG.

MoniaB, S_va_88 lubią tę wiadomość

👩🏼&👨🏽 31 &🐶 3
    12 cs o pierwsze 👶🏼 🤞🏼
    08.24 cb 💔
    10.24 cb 💔
    🔜 czerwiec HSG, badanie nasienia
    🧬mutacja MTHFR a1298c hetero
    💊 acard75, cynk, prenacaps multiplan, DHA, witC, D3+K2, Mg+B6, inozotol z NAC, olej z wiesiołka

Team ✨rodzew2026✨✊🏼
  • karczoch321 Autorytet

Wysłany: 25 maja, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belia wrote:
    Jestem w szoku. Szczególnie, że poczytałam chyba wszystkie wątki o HSG i tam było dużo dziewczyn opawiadajacych, że zaszły w ciąże W CYKLU z HSG.

Hm, ja tak samo. Szczerze mówiąc czytałam głównie oookbie o tym, że lekarze zapisują na zabieg w pierwszej fazie cyklu żeby „nie marnować” owulacji. Nie ukrywam też, że nastawiałam się na starania właśnie od razu po drożności 😇

MoniaB lubi tę wiadomość

🙎‍♀️🧔‍♂️ 34 / 35
    🍀 10 cs
    💔 02.25 - 6tc
    💊 Pueria Uno, d-inozytol, omega 3, wiesiołek, witamina D, NAC, Q10, magnez, cynk, l-arginina, laktoferyna, kurkumina+piperyna, resweratrol
    🍵 zioła Ojca Sroki
    🎾luteina 50mg x2
  • Lisik Ekspertka

Wysłany: 25 maja, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgłaszam okres. 13 cykl jednak był dla mnie pechowy. Mimo potwierdzonej monitoringiem owulacji, ładnego endometrium i proga 7 dpo 15 i diety low ig coś nie kliknęło. Niestety bez leczenia się tutaj nie uda 😕
    Trzymam kciuki za resztę testujących. Niech tegoroczny dzień mamy będzie wasz! ❤️

S_va_88, flotek lubią tę wiadomość

13cs
    👫27
    Obserwacja cyklu modelem Creightona
    Dieta low ig
    06.06 wizyta niepłodnościowa 🤞
    HSG ✅
    USG pod kątem endo ✅
    AMH 3,7
    Progesteron ❓
    TSH 0,916 --> 3,5 ❌
    Estradiol 40
    Prolaktyna 34,2 ---> 41,8❌
    Testosteron 46,9
    ALT 38❗
    AST 36 ❗
    Glukoza 77,50
    Żelazo 89,8
    Ferrytyna 21,73 ❓
    Homocysteina 6,81

On : Morfologia 10%, fajny gość ogólnie

Suplementy: kwas foliowy, Koenzym Q10(ubiqinon), Estrovita skin (omega 3,6), wit C, D, Intesta, NAC, L-arginina, magnez +cynk +B6,
  • karczoch321 Autorytet

Wysłany: 25 maja, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brilka wrote:
    Karczoch, spróbuj pobrać na komputerze, czasem pobierając na tel mają jakieś problemy. 😉

A próbowałam właśnie, i komp, tablet, różne przeglądarki itd.
    No nic, nic pilnego, wytrzymam do poniedziałku :D

🙎‍♀️🧔‍♂️ 34 / 35
    🍀 10 cs
    💔 02.25 - 6tc
    💊 Pueria Uno, d-inozytol, omega 3, wiesiołek, witamina D, NAC, Q10, magnez, cynk, l-arginina, laktoferyna, kurkumina+piperyna, resweratrol
    🍵 zioła Ojca Sroki
    🎾luteina 50mg x2
  • MoniaB Ekspertka

Wysłany: 25 maja, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też słyszałam, że można mieć inseminację lub starania w cyklu z badaniem drożności metodą HyCoSy.

Że większe szanse na ciążę pozamaciczną miałam, gdy miałam inseminację bez badania drożności niż po badaniu, gdy jest pewność że drożne, a może zostanie pianka itp.

Ssilvia lubi tę wiadomość

37💃❤️🏃40

Bez antykoncepcji od 11.2022
    Strania od 04.2024

6 cs z Aromek ⚪⚪⚪⚪⚪⚪

1️⃣ IUI 13.02.2025, Aromek + ovi 12.02, ⚪ 28.02
    🔄 IUI marzec - odwołane, lekarz na urlopie, naturalnie ⚪
    🔄 IUI kwiecień - odwołane, przeziębienie, naturalnie ⚪
    2️⃣ IUI 1.05 - Mensinorm + Zivafert, Lustork ⚪

AMH dobre
    Celiaklia
    Nasienie lekko obniżone
    Inne wyniki moje i męża ok
  • brilka Autorytet

Wysłany: 25 maja, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karczoch321 wrote:
    Hm, ja tak samo. Szczerze mówiąc czytałam głównie oookbie o tym, że lekarze zapisują na zabieg w pierwszej fazie cyklu żeby „nie marnować” owulacji. Nie ukrywam też, że nastawiałam się na starania właśnie od razu po drożności 😇
    To badanie robi się w pierwszej fazie cyklu przede wszystkim, żeby nie zaszkodzić ewentualnej ciąży.
    Myślę, że zalecenia lekarzy zależą też od ich praktyki i doświadczeń, to w końcu nie jedyna rzecz na forum co do której są rozbieżności w zaleceniach i podejściu. Ja w cyklu z drożnością miałam owulację po niedrożnej stronie, więc nie chciałam ryzykować i posłuchałam lekarzy, ale czy zrobiłabym tak samo gdyby wszystko było drożne to nie wiem 🙈

S_va_88 lubi tę wiadomość

Starania od 04/24
    03/25 cb?

👩🏻 ✅ hormony, kariotyp, amh 3,74 (08/24) ➝ 1,75 (03/25), histeroskopia (04/25), p/c przeciwplemnikowe, ANA
    ❌ problemy z drożnością kanału szyjki macicy po LEEP, niedrożny prawy jajowód, kir AA, stan zapalny endometrium, cross match 31,4%, czynnik V R2 hetero, MTHFR (A1298) homo

🧔🏻‍♂️✅ poprawa wyników nasienia (02/25), HBA 80%, SDF 7%, hormony, kariotyp, hla-c 07, 08 - c1
    ❌ podwyższony stres oksydacyjny

💉 equoral, encorton, accofil, neoparin

13/06 - wizyta w klinice
    07/25 - IUI?
  • MoniaB Ekspertka

Wysłany: 25 maja, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to z czata gpt:

Metoda badania drożności jajowodów ma znaczenie, jeśli chodzi o możliwość starania się o ciążę w tym samym cyklu. Oto krótkie porównanie najczęściej stosowanych metod i ich wpływu na dalsze starania:

---

1. HyCoSy (ultrasonograficzne badanie z użyciem kontrastu piankowego lub płynowego)

Opis: Nieinwazyjna metoda z użyciem USG i kontrastu (np. ExEm Foam).
    Kiedy się robi: Między 7. a 10. dniem cyklu (czyli przed owulacją).
    Powrót do starań w tym cyklu: Możliwy – przy prawidłowym wyniku i braku powikłań.
    Ryzyko: Minimalne, ale przy częściowej drożności – teoretycznie może zwiększyć ryzyko ciąży pozamacicznej.

---

2. HSG (histerosalpingografia – RTG z kontrastem)

Opis: Badanie z użyciem promieni rentgenowskich i kontrastu jodowego.
    Kiedy się robi: Zwykle 7.–10. dzień cyklu.
    Powrót do starań w tym cyklu: Często możliwy, ale niektórzy lekarze zalecają odczekanie jednego cyklu, szczególnie jeśli były dolegliwości bólowe lub potrzeba podania antybiotyków.
    Ryzyko: Trochę wyższe niż przy HyCoSy, ze względu na kontakt z kontrastem jodowym i promieniowaniem. Czasami powoduje podrażnienie śluzówki lub skurcze.

---

3. Sono-HSG / SIS (saline infusion sonography – sól fizjologiczna + USG)

Opis: USG z podaniem soli fizjologicznej do jamy macicy. Może pokazać zarys jajowodów, ale nie zawsze ocenia drożność precyzyjnie.
    Kiedy się robi: Początek cyklu.
    Powrót do starań: Bezpieczny, choć skuteczność w ocenie jajowodów jest mniejsza niż w HyCoSy.
    Ryzyko: Niskie, metoda łagodna.

---

4. Laparoskopia z chromopertubacją (najdokładniejsze badanie drożności)

Opis: Inwazyjny zabieg operacyjny pod narkozą, z podaniem barwnika i obserwacją przez laparoskop.
    Kiedy się robi: Nie zawsze w konkretnym dniu cyklu, ale zwykle po miesiączce.
    Powrót do starań: Zwykle trzeba odczekać 1 cykl (lub więcej) – ze względu na ingerencję chirurgiczną, gojenie tkanek i ryzyko zapalenia.
    Ryzyko: Związane głównie z zabiegiem operacyjnym, nie z samym barwnikiem.

---

Podsumowanie – starania w tym samym cyklu:

**HyCoSy**
    Starania: Tak, zazwyczaj tak
    Uwagi: Po wykluczeniu stanu zapalnego i przy dobrej drożności

**HSG (RTG)**
    Starania: Tak, ale zależnie od przebiegu
    Uwagi: Czasem zalecany 1 cykl przerwy

**Sono-HSG / SIS**
    Starania: Tak
    Uwagi: Łagodna metoda

**Laparoskopia z barwnikiem**
    Strania: Zwykle nie
    Uwagi: Czas na regenerację po operacji

S_va_88, Ssilvia, Marzycielka94, cysterka95 lubią tę wiadomość

37💃❤️🏃40

Bez antykoncepcji od 11.2022
    Strania od 04.2024

6 cs z Aromek ⚪⚪⚪⚪⚪⚪

1️⃣ IUI 13.02.2025, Aromek + ovi 12.02, ⚪ 28.02
    🔄 IUI marzec - odwołane, lekarz na urlopie, naturalnie ⚪
    🔄 IUI kwiecień - odwołane, przeziębienie, naturalnie ⚪
    2️⃣ IUI 1.05 - Mensinorm + Zivafert, Lustork ⚪

AMH dobre
    Celiaklia
    Nasienie lekko obniżone
    Inne wyniki moje i męża ok
  • AnitaK Autorytet

Wysłany: 25 maja, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisik wrote:
    Zgłaszam okres. 13 cykl jednak był dla mnie pechowy. Mimo potwierdzonej monitoringiem owulacji, ładnego endometrium i proga 7 dpo 15 i diety low ig coś nie kliknęło. Niestety bez leczenia się tutaj nie uda 😕
    Trzymam kciuki za resztę testujących. Niech tegoroczny dzień mamy będzie wasz! ❤️
    🫂🫂🫂

Lisik lubi tę wiadomość

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    5cs po poronieniu chybionym ( w sumie 18 cs) 🍀🍀🍀
  • szatynka Autorytet

Wysłany: 25 maja, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karczoch321 wrote:

Mi lekarz wspominał, że gdyby teraz nie wyszło z ciąża to abym przyszła sprawdzić drożność przed owulacją.
    Także czekam na @ bo nie sądzę bym w tym cyklu ujrzała II kreski. I od razu dzwonie umówić termin wizyty zaraz po @.

karczoch321 lubi tę wiadomość

09.06.2010r. - 💙

18.06.2016r. [*] 6tc Aniołek - w mym sercu na zawsze <3

07.06.2017r - 💙
  • sandrac_94 Ekspertka

Wysłany: 25 maja, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MroziaMM wrote:
    Bo ten czas po owulacji do @ jest najgorszy.. ja ciągle tez analizuje swoje szanse.. nie wiem po co jak i tak co ma być to będzie. Test tez mnie kusi ale nie wiem po co jak dopiero prawdopodobnie 8 dpo. Czasami nie wiem po co ciągle zerkam na wykresy innych dziewczyn które były w ciąży aby znaleźć jakieś podobieństwa i choć troche sie pocieszyć, że jednak w tym cyklu sie udało.. I tak samo nie serduszkowalismy już po pozytywnym teście owulacyjnym i tez ciągle mysle o tym, ze zje*ałam bo może owulacja jednak byla później.. I ciągle coś sobie wkręcam bo tak bardzo zależy mi na tym aby już to się stało choć wiem, że u mnie to dopiero początek mimo wszytsko starań ale ciągle jest ten chory żal dlaczego nie już... masakra z tym wszystkim😅

Hahaha idealnie to opisałaś 😅 czy ja dzisiaj już milion razy sprawdzałam wykresy ciążowe, dzień 10dpo był negatyw a potem jednak pozytyw ? No oczywiście 🙄 😂

szatynka, MroziaMM, AnitaK lubią tę wiadomość

👩👨31 lat + 🐶 2 lata

- starania od 09.2023

ona:
    - suplementacja - omega3, pyłek pszczeli, chlorofil, b complex, wit D, cynk, magnez, NAC, kwas foliowy, wsparcie wątroby
    - badania krwi w normie (hormony, morfologia, homocysteina, wit D, kwas foliowy)
    - regularne cykle (28-30dni), owulacja potwierdzona usg
    - brak chorób przewlekłych
    - walka ze stresem

on:
    - suplementacja - wit D, kwas foliowy, koenzym q10, omega3, pyłek pszczeli
    - WZJG (aktualnie zaostrzenie, przyjmowanie cortiment mmx)
    - badanie nasienia (grudzień'24 -> kwiecień'25):
    * morfologia 2% -> 1%
    * ruchliwość A 1% -> 0%
    * ruchliwość B 29 % -> 11,5 %
  • Sylwia_G-K Przyjaciółka

Wysłany: 25 maja, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak wyglądały wasze cykle po biochemie?

🙎‍♀️29 & 🤵🏻‍♂️34

💒 06.06.2025 r. 😱

Początki starań 03.2025 r. ❤️
    Cykle 23 dni

Biochem 05.2025 💔
  • szatynka Autorytet

Wysłany: 25 maja, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrac_94 wrote:
    Hahaha idealnie to opisałaś 😅 czy ja dzisiaj już milion razy sprawdzałam wykresy ciążowe, dzień 10dpo był negatyw a potem jednak pozytyw ? No oczywiście 🙄 😂

Dokładnie, najgorsze czekanie na testowanie czy udało się w danym cyklu. Aż wstyd się przyznać ile ja dziś razy patrzyłam na dzisiejszy test ciążowy 🫣 z nadzieję "a może tym razem zauważę, może kreseczka się pojawiła". Wpatrywałam się w niego jak sroka w kość 😳 aż wyrzycial do kosza. No aleee oczywiście go po jakimś czasie go wyjęłam aby setny raz na niego luknąć 🫣 jakby miało się cokolwiek w nim zmienić. A tu dalej I kreską. Aż się wkurzyłam sama na siebie i zniszczyłam test aby mnie już nie kusiło dalsze spoglądanie na niego.
    Trudno będzie co ma być.

sandrac_94, MroziaMM, S_va_88, cysterka95, AnitaK lubią tę wiadomość

09.06.2010r. - 💙

18.06.2016r. [*] 6tc Aniołek - w mym sercu na zawsze <3

07.06.2017r - 💙
  • S_va_88 Autorytet

Wysłany: 25 maja, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisik wrote:
    Hej Kochana czerwiec jest nasz 💚❤️

ater, Lisik lubią tę wiadomość

21.09.2024 ⏸️
    09.10.2024 💚na USG
    14.11.2024 👼🖤

...masz moje słowo, wypełnię Twoje ramiona...

#rodzę w 2026 r.
  • ater Autorytet

Wysłany: 25 maja, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia_G-K wrote:

Był nieco dłuższy i miałam sporo objawów, które by wskazywały na ciążę, ale nie było jej🤓

MoniaB, Marzycielka94, Joanka# lubią tę wiadomość

32🧝‍♀️33🧔🏻‍♂️
    starania od II.24
    02/25 💔
    pamiętaj jak wiele masz w sobie siły!✨
    •nac, inozytol, magnez,D3, omega3, bcomplex, ubiquinol,olej z wiesiołka, zioła ojca Sroki

team #rodzew2026✨
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 25 maja, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaB wrote:
    A to z czata gpt:

Metoda badania drożności jajowodów ma znaczenie, jeśli chodzi o możliwość starania się o ciążę w tym samym cyklu. Oto krótkie porównanie najczęściej stosowanych metod i ich wpływu na dalsze starania:

---

1. HyCoSy (ultrasonograficzne badanie z użyciem kontrastu piankowego lub płynowego)

Opis: Nieinwazyjna metoda z użyciem USG i kontrastu (np. ExEm Foam).
    Kiedy się robi: Między 7. a 10. dniem cyklu (czyli przed owulacją).
    Powrót do starań w tym cyklu: Możliwy – przy prawidłowym wyniku i braku powikłań.
    Ryzyko: Minimalne, ale przy częściowej drożności – teoretycznie może zwiększyć ryzyko ciąży pozamacicznej.

---

2. HSG (histerosalpingografia – RTG z kontrastem)

Opis: Badanie z użyciem promieni rentgenowskich i kontrastu jodowego.
    Kiedy się robi: Zwykle 7.–10. dzień cyklu.
    Powrót do starań w tym cyklu: Często możliwy, ale niektórzy lekarze zalecają odczekanie jednego cyklu, szczególnie jeśli były dolegliwości bólowe lub potrzeba podania antybiotyków.
    Ryzyko: Trochę wyższe niż przy HyCoSy, ze względu na kontakt z kontrastem jodowym i promieniowaniem. Czasami powoduje podrażnienie śluzówki lub skurcze.

---

3. Sono-HSG / SIS (saline infusion sonography – sól fizjologiczna + USG)

Opis: USG z podaniem soli fizjologicznej do jamy macicy. Może pokazać zarys jajowodów, ale nie zawsze ocenia drożność precyzyjnie.
    Kiedy się robi: Początek cyklu.
    Powrót do starań: Bezpieczny, choć skuteczność w ocenie jajowodów jest mniejsza niż w HyCoSy.
    Ryzyko: Niskie, metoda łagodna.

---

4. Laparoskopia z chromopertubacją (najdokładniejsze badanie drożności)

Opis: Inwazyjny zabieg operacyjny pod narkozą, z podaniem barwnika i obserwacją przez laparoskop.
    Kiedy się robi: Nie zawsze w konkretnym dniu cyklu, ale zwykle po miesiączce.
    Powrót do starań: Zwykle trzeba odczekać 1 cykl (lub więcej) – ze względu na ingerencję chirurgiczną, gojenie tkanek i ryzyko zapalenia.
    Ryzyko: Związane głównie z zabiegiem operacyjnym, nie z samym barwnikiem.

---

Podsumowanie – starania w tym samym cyklu:

**HyCoSy**
    Starania: Tak, zazwyczaj tak
    Uwagi: Po wykluczeniu stanu zapalnego i przy dobrej drożności

**HSG (RTG)**
    Starania: Tak, ale zależnie od przebiegu
    Uwagi: Czasem zalecany 1 cykl przerwy

**Sono-HSG / SIS**
    Starania: Tak
    Uwagi: Łagodna metoda

**Laparoskopia z barwnikiem**
    Strania: Zwykle nie
    Uwagi: Czas na regenerację po operacji

Tak wszystko zależy od metody, jak podczas badania wyjdzie komuś częściowa drożność jajowodu, to ma szanse na ciążę pozamaciczna, nie dlatego że zrobił to badanie tylko że ma częściową drożność. Taka sama szanse miał przed badaniem i po.

Jeżeli u mnie pokazało dwa drożne jajowody, to myślę że mogę się starać odrazu. W dodatku ja nie chciałam kontrastu jodowego bo mam hashimoto i niedoczynność, czytałam że odrazu po badaniu TSH może skakać y być może trzeba zwiększyć dawkę i potem wrócić do normalnej. Więc jak w tym cyklu ktoś z podobnymi problemami jak moje się stara dla mnie jest trochę ryzyko. Może lepiej poczekać miesiąc aż TSH się unormuje i organizm pozbędzie się jodu. Znam też dziewczyny z niedoczynnością, które miały badanie z kontrastem jodowym i nie miały żadnych wahań tsh, więc to chyba bardzo indywidualne

MoniaB lubi tę wiadomość

✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊:
    • 🦋 T4 – 50 mcg.
    • 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
    • Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

✅ Co już mam sprawdzone?

🔄 Owulacja potwierdzona:
    – Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
    – Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥

🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅

🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖

🟡 Faza lutealna: 12 dni
    – Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕

📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
    – Estradiol: 40 pg/ml 💧
    – FSH: 6 mIU/ml 🌱
    – LH: 6 mIU/ml 🔁
  • White1 Autorytet

Wysłany: 25 maja, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przytulam dziewczyny za biele 🙁🫂

👧25.5 🧑26.5 🐈🐈
    ⏳️05.24 💉01.25

👧 PCOS | AMH 6.16 | brak owulacji
    🧑 HBA 78% | MAR 1% | DFI 19% |
    Morfologia 4%
    Ilość 307mln (77mln/ml)
    Ruch A 28% B 33% C 5%
    Żywe 79%

❌️01 Lametta + Zivafert
    ❌️02 Lametta + Zivafert
    ❌️03 Lametta + Zivafert
    ❌️04 Lametta + Zivafert
    ⏳️05 Lametta + Zivafert
    💉14.05 🥚16.05
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 25 maja, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belia wrote:

Wiesz ja tak myślę z mojej perspektywy z niedoczynnością tarczycy i hashimoto. Są dziewczyny które po lipodolu zachodzą w ciążę w pierwszym cyklu, czytałam ten wątek.

💊:
    • 🦋 T4 – 50 mcg.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!

✅ Co już mam sprawdzone?

🔄 Owulacja potwierdzona:

• Ssilvia Autorytet

Wysłany: 25 maja, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kikix0o wrote:
    Hejka, jak się dzisiaj czujecie? 🤍

Ja zmierzyłam dzisiaj temp w pochwie po przebudzeniu i 36.6 🥲 Totalnie już nie wiem kiedy ta owulacja była/będzie i czy w ogóle w tym cyklu będzie…
    Jedna apka pokazuje, że to dziś.
    Ovufriend twierdzi, że była 22 maja.
    Flo twierdzi, że jutro.

Ja już nic nie wiem 🥲 Śluz dzisiaj przezroczysty rozciągliwy, w ostatnich dniach był wodnisty..

Hej robiłaś sobie jakieś monitoringi cyklu?
    Ja dopiero jak zrobiłam dwa miesiące pod rząd nauczyłam się kiedy mniej więcej mam owulację. Szczególnie że u mnie temperatura skacze dopiero po 3-4 dniach od potwierdzenia pęknięcia pęcherzyka. Też myślałam że mam owulację dużo później a mam około 13-14 dzień.

Dzień przed owulacją mam dużo śluzu a potem w dzień owulacji znika. Następny dzień lub dwa po owulacji czuję lekko piersi i zwiększenie obwodu ciała. Ubrania już nie wchodzą tak luźno. Po tym nauczyłam się że już po owulacji. Gdyby nie monitoring bym dalej błądziła.

💊:
    • 🦋 T4 – 50 mcg.

✅ Co już mam sprawdzone?

🔄 Owulacja potwierdzona:

• Idawoll Autorytet

Wysłany: 25 maja, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia_G-K wrote:
    Każdy był inny - owu była i w przedziale od 11 do 21 dc. Cykle po odstawieniu małej od piersi są na pewno bardziej „śluzowe”.

Ja tymczasem mam mega załatany maj, czasu brakuje na wszystko.

Tulę za biele, małpy, a szczególnie te z Was, które czekają na to, co dalej ❤️🫂

Lisik lubi tę wiadomość

12.2024 cb 💔 poronienie samoistnie
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 25 maja, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilinka wrote:
    Zrobiłam właśnie test w 15dniu po peaku (prawdopodobnej owulacji) i niestety biało :(
    A myślałam, że drozność z lipiodolem pomoże...
    Jaki jest kolejny krok szukania przyczyny? Gdzieś czytałam o tym, że trzeba sprawdzić, czy jest stan zapalny endometrium, czy wtedy robi się biopsje czy histeroskopie i kto daje skierowanie lub zleca takie badanie? Czy ginekolog może zrobić na miejscu czy odsyla do szpitala?
    Nie mam sił, za miesiąc 4 rocznica ślubu i nigdy dwóch kresek nie było, a już tyle badań zrobionych, dieta, leki, suple... co jest ze mną nie tak, że nie dochodzi do implantacji (bo chyba tu jest przyczyna) 😥

Lilinka jestem w podobnej sytuacji jak Ty i pokażę ci co mi mówi chat GTP:

Co już wiadomo i wygląda dobrze:
    • Drożność jajowodów – potwierdzona (czyli fizycznie może dojść do zapłodnienia).
    • Owulacja – występuje, potwierdzona wysokim LH i estradiolem.
    • Progesteron >9 ng/ml i faza lutealna 12 dni – wygląda na wystarczającą dla implantacji.
    • Endometrium 9 mm w fazie owulacji – dobrej grubości.
    • FSH, LH, estradiol w 3. dniu cyklu – w normie.
    • TSH = 1 – idealne dla starających się o ciążę.
    • Prolaktyna = 11 – także w normie.
    • Cytologia i czystość pochwy – dobre.
    • Nasienie partnera – prawidłowe.

Co oferuje:

Diagnostyka immunologiczna (częsta przy “niewyjaśnionej” niepłodności)
    • Przeciwciała przeciwplemnikowe (ASA) – u Ciebie i/lub w nasieniu partnera.
    • NK cells (komórki natural killers) – szczególnie, jeśli miałaś biochemiczne ciąże lub poronienia.
    • Cytokiny, np. TH1/TH2 – nierównowaga może utrudniać implantację.
    • ANA (przeciwciała przeciwjądrowe) – choć wspomniałaś, że masz wynik ujemny.
    • Przeciwciała antykardiolipinowe, antyfosfolipidowe (zespół antyfosfolipidowy).

3. Diagnostyka trombofilii wrodzonej i nabytej
    • Mutacje genów: MTHFR (C677T, A1298C), Leiden (FVL), protrombina G20210A
    • Homocysteina
    • Białko C, S, antytrombina III
    • Szczególnie ważne, jeśli były utraty ciąż lub problemy z implantacją.

4. Badania związane z receptywnością endometrium (opcjonalnie, jeśli nic nie wychodzi)
    • ERA (Endometrial Receptivity Array) – badanie genetyczne receptywności endometrium.
    • Biopsja endometrium – może ujawnić stany zapalne, np. endometritis.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja, 17:00

Lilinka lubi tę wiadomość

💊:
    • 🦋 T4 – 50 mcg.

✅ Co już mam sprawdzone?

🔄 Owulacja potwierdzona:

‹‹ 293 294 295 296 297 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ