W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕
-
WIADOMOŚĆ
-
Kalli95 wrote:Mi lekarz jeszcze zakazał jesc winogron bo na serduszko dziecka cos tam źle wplywa, kazał absolutnie obierac cytrusy, no jak dodaje do herbaty i zakazał zielonej herbaty- w sumie nie zapytałam dlaczego.
No i kazal dużo pic 😊
Ja jeszcze bardzo uważam na witaminę a- nie jem pasztetów, unikam soków multiwitamina i marchewkowych.
Ale ostatnio jak zobaczyłam u mamy sledzie to nie dałam rady i musialam zjeść 😂
Nie wolno marchewek i soku z marchwi? Takiego wyciskanej na świeżo też nie? Pasztet też zakazany? Chyba nie rozumiem jednak czemu 🤔Blond27 lubi tę wiadomość
31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6 -
cslza wrote:Nie wolno marchewek i soku z marchwi? Takiego wyciskanej na świeżo też nie? Pasztet też zakazany? Chyba nie rozumiem jednak czemu 🤔
KlaraJa, Blond27, Domi_naturelover lubią tę wiadomość
-
Blondyna.B wrote:Mama wrażenie, że te wszystkie zakazy w internecie to są napisane dla osób które jedzą cały dzień tylko marchewki, obżerają się winogronami itp. w małych ilościach takie rzeczy nie zaszkodzą - żeby nie przedawkować witamin i innych składników
Moim zdaniem bardziej szkodzi McDonald lub nadniar skodyczy... co nie zmienia faktu, że nie wiedziałam i tych pasztetach 🤷♀️KlaraJa, Grażyna1820 lubią tę wiadomość
31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
Witamina A ktora ma udowodniona szkodliwosc na plod. Pasztety, kaszanki ogólnie takie wyroby podrobowe maja w składzie wątróbkę raczej a ona ma dużo retinolu- witaminy A. Tak samo należy odstawić kremy z witamina A i retinolem.
Oczywiście jak raz na jakiś czas zjemy troche pasztetu czy soku to niebo się nie powinno zawalić 😊 -
cslza wrote:Nie wolno marchewek i soku z marchwi? Takiego wyciskanej na świeżo też nie? Pasztet też zakazany? Chyba nie rozumiem jednak czemu 🤔
Wydaje mi się, że z marchewką to Kalli chodzi o beta karoten który przekształca się w witaminę A, ale z tego co słyszałam to z żywności jest to raczej trudno przedawkować. Poza tym marchewka jest nawet wskazana w ciąży. Oczywiście w rozsądnych ilościach 😅 witamina A z żywności jest dozwolona w ciąży tylko nie można jej przedawkować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2022, 07:46
Kalli95, Blond27 lubią tę wiadomość
-
KlaraJa wrote:Wydaje mi się, że z marchewką to Kalli chodzi o beta karoten który przekształca się w witaminę A, ale z tego co słyszałam to z żywności jest to raczej trudno przedawkować. Poza tym marchewka jest nawet wskazana w ciąży. Oczywiście w rozsądnych ilościach 😅 witamina A jest dozwolona w ciąży tylko nie można jej przedawkować.
KlaraJa lubi tę wiadomość
-
Nie chodzi mi o marchewki typowo, ale soki w sklepach typu Kubuś albo multiwitamina maja zwykle dużo dodanej sztucznej witaminy A do składu. Co do takich świeżo wyciskanych to jeszcze bym się musiała doczytac
Blond27, cslza lubią tę wiadomość
-
Blondyna.B wrote:Dlaczego tu się nie chwalisz ⏸️?😯
A bo nie chciałam takiego spamu robić na wszystkich wątkach 😆 poza tym boję się zapeszać a tutaj chyba głównie zostały 🤰 włączyłam się do rozmowy, bo mam hopla na punkcie diet i bardzo uważam na to co jem (co nie oznacza że loda czy chipsów sobie odmówię jak mam wielką ochotę) i niestety od razu zaczęłam czytać o diecie w ciąży 🤦 boję się na to zafiksować, bo już przeglądam opinie o żywieniu w ciąży i chyba będę musiała znaleźć jakąś porządną lekturę z naukowymi odniesieniami bo bazując na tym co jest w necie to strach cokolwiek zjeść 😯 -
nick nieaktualnyDomi_naturelover wrote:To u mnie to samo z piciem;
1. Dużo piję, a przez pierwsze dni wyższej temperatury ciężko ją znosiłam, teraz już czuję się z Nią normalnie
2. Coraz bardziej bolesne, ciężkie piersi, powiększyły się nawet ciutkę
3. Odrzucenie od słodkiego (aż mnie mdli jak widzę), ale za to słone - o rany, cud świata
4. Problemy ze snem - jestem jak po energetyku, mimo tego, że czuję jak mój organizm potrzebuje snu, trochę na siłę ucinałam sobie popołudniową drzemkę. Mój sen jest taki "płytki" i w nocy i w dzień
5. Chyba częstotliwość siusiania zaczyna się zwiększać
Jakbym siebie widziala!🤪 odnosnie slodkiego i slonego to zawsze wolalam chipsy niz czekolade, ale dziwi mnie to spanie. Zawsze w weekendy lubilam pospac, a dzis 7 i pobudka i mnostwo sil, poszlam spac o 24 wiec nawet nie przespalam tych sugerowanych 8h🙄
-
Mnie z kolei od wczoraj boli brzuch.... nie jakoś bardzo, ale go czuje. Poza tym szybciej zasypiam niż wcześniej, ale budzę się klasycznie 7/8. Nie ciągnie mnie ani do słonego, ani do słodkiego i jakoś dużo tez nie pije. Piersi bolą raz mocniej, raz lżej.
Blond27 lubi tę wiadomość
👱♀️27 lat
💔6 tc 08.2020
💔8 tc 03.2021
👶Mikołaj 22.11.2022 💙 -
Dobra dziewczyny, biel. Jeszcze po południu zrobię test tak dla sportu, bo znowu mi coś daleko daleko majaczy, ale to chyba się fabryczna przebija. Czekam na 🐒 niestety. Tempka dalej w gorze, ale brzuch pobolewa okresowo. Obiecałam ze wkleję, wiec oglądajcie te biel 😂
https://zapodaj.net/ef1c2a87445df.jpg.htmlStarania od 01.2022.
1.10.2022 – ⏸ 🙏
Beta 1.10. – 169,200, progesteron – 32,37
Beta 3.10. – 399,130
10.10. – pęcherzyk 6x7mm w macicy 🍀
24.10. – 1cm Dzidziutka, jest serduszko! 💗
7.11. – Dzidziut ma 2,3cm, rośnie zdrowo 💗
2.12. – prenatalne – niskie ryzyka, w pełni zdrowy Dzidziutek ❤️
2.01 – 200 gramów Synka 💙
27.01 –połówkowe – zdrowy 400-gramowy Chłopiec 💙
20.02 – 700 gramów ruchliwego Chłopczyka 🥰
7.04 – USG III trymestru – 1634 gramy Syneczka 💙
26.05 – 2800 gramów Szkraba gotowego do życia poza brzuchem 💙
20.06 – Beniamin, 56 cm, 3190 g 🥰
👩 27 l.
Niedoczynność tarczycy, Hashimoto - euthyrox 88
Regularne cykle
Progesteron ✅
Glukoza i insulina ✅
Badania z 3dc ✅
Pueria Duo, MagneB6 💊
🧑 27 l.
Wszystko w normie
Solgar MaleMultiple 💊
-
No kurczaki, od kilku dni piję mój ulubiony sok multiwitamina 😂 Ale jak tak patrzę, to faktycznie raczej chodzi o przedawkowanie tej witaminy A. Ale dobra, wybiorę chyba inny sok jednak 😄
U mnie dzisiaj sukces - spałam wreszcie 8h, ale całą noc jakieś głupoty mi się śniły 🙄
KlaraJa gratulacje!!! ❤️ Kciuki za przyrost bety❤️ Niech Nas tu będzie coraz więcej 🥰KlaraJa, Blond27 lubią tę wiadomość
💁♀️24,💁🏼♂️28
❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
❌Słabe parametry nasienia-> suple od 12.21
24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩
28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopiiHistoria wyjątkowa również dla lekarzy
-
Kalli95 wrote:Nie chodzi mi o marchewki typowo, ale soki w sklepach typu Kubuś albo multiwitamina maja zwykle dużo dodanej sztucznej witaminy A do składu. Co do takich świeżo wyciskanych to jeszcze bym się musiała doczytac
Ja w sumie pije tylko wodę, ostatnio mam fazę na świeżo wyciskany sok z jabłek, wczoraj zrobiłam pół na pół jablko-marchewka. Wątróbki nie cierpię, a pasztet to akurat można zrobić warzywnyWiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2022, 08:48
Kalli95 lubi tę wiadomość
31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
Domi_naturelover wrote:No kurczaki, od kilku dni piję mój ulubiony sok multiwitamina 😂 Ale jak tak patrzę, to faktycznie raczej chodzi o przedawkowanie tej witaminy A. Ale dobra, wybiorę chyba inny sok jednak 😄
U mnie dzisiaj sukces - spałam wreszcie 8h, ale całą noc jakieś głupoty mi się śniły 🙄
KlaraJa gratulacje!!! ❤️ Kciuki za przyrost bety❤️ Niech Nas tu będzie coraz więcej 🥰
😘Blond27 lubi tę wiadomość
-
Babova wrote:Dobra dziewczyny, biel. Jeszcze po południu zrobię test tak dla sportu, bo znowu mi coś daleko daleko majaczy, ale to chyba się fabryczna przebija. Czekam na 🐒 niestety. Tempka dalej w gorze, ale brzuch pobolewa okresowo. Obiecałam ze wkleję, wiec oglądajcie te biel 😂
https://zapodaj.net/ef1c2a87445df.jpg.html
Blond27 lubi tę wiadomość
💁♀️24,💁🏼♂️28
❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
❌Słabe parametry nasienia-> suple od 12.21
24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩
28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopiiHistoria wyjątkowa również dla lekarzy
-
KlaraJa wrote:A bo nie chciałam takiego spamu robić na wszystkich wątkach 😆 poza tym boję się zapeszać a tutaj chyba głównie zostały 🤰 włączyłam się do rozmowy, bo mam hopla na punkcie diet i bardzo uważam na to co jem (co nie oznacza że loda czy chipsów sobie odmówię jak mam wielką ochotę) i niestety od razu zaczęłam czytać o diecie w ciąży 🤦 boję się na to zafiksować, bo już przeglądam opinie o żywieniu w ciąży i chyba będę musiała znaleźć jakąś porządną lekturę z naukowymi odniesieniami bo bazując na tym co jest w necie to strach cokolwiek zjeść 😯
Gratuluję kreseczek
Co do diety - moja koleżanka w pierwszej ciąży przeczytała kilka poradników, jadła bardzo zdrowo: 0 słodyczy, fast foodów, chipsów, lody latem tylko 2x w tygodniu. Pilnowała kaloryczności, często z głodu płakała i chodziła zła, ale MIAŁA PLAN. Przytyła 25kg przy 152cm wzrostu... zawsze była normalnej budowy, a w ciąży tyła na potęgę.
W kolejnej stwierdziła, że chrzanić te diety i przytyła 30kg 🤷♀️
KlaraJa lubi tę wiadomość
31.01.2018 Synek 👦 40+3
7tc [*] 04.2022
Domi_naturelover wrote:O rany 😔 Który jesteś dpo?
12, już na pewno byłoby coś widać. No nic, trudno. Mam nadzieje, ze szybko dostanę okres i skończę ten długi chorobowy cykl.marrrtini lubi tę wiadomość
Starania od 01.2022.
1.10.2022 – ⏸ 🙏
Beta 1.10. – 169,200, progesteron – 32,37
Beta 3.10. – 399,130
10.10. – pęcherzyk 6x7mm w macicy 🍀
24.10. – 1cm Dzidziutka, jest serduszko! 💗
7.11. – Dzidziut ma 2,3cm, rośnie zdrowo 💗
2.12. – prenatalne – niskie ryzyka, w pełni zdrowy Dzidziutek ❤️
2.01 – 200 gramów Synka 💙
27.01 –połówkowe – zdrowy 400-gramowy Chłopiec 💙
20.02 – 700 gramów ruchliwego Chłopczyka 🥰
7.04 – USG III trymestru – 1634 gramy Syneczka 💙