X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕
Odpowiedz

W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕

Oceń ten wątek:
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    conte wrote:
    Teraz z kolei mam dziwne wrażenie w pępku, mam dziwne uczucie jakby mi coś tam w środku przeszkadzało😅 ale nie wystaje, jest schowany tak jak przed ciążą.
    Jeszcze wyjdzie, ja też w 23 tygodniu miałam zwykły ;) a najśmieszniejsze, że nie wiadomo skąd wyrosła mi w nim kępka rudych włosów 😅😅

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Jeszcze wyjdzie, ja też w 23 tygodniu miałam zwykły ;) a najśmieszniejsze, że nie wiadomo skąd wyrosła mi w nim kępka rudych włosów 😅😅

😅😅 😅😅 mi powoli wychodzi linia od pępka w górę i ruchy czuję już całkiem mocno. Czasem nawet Stary jak leży z ręką na brzuchu to jest w stanie wyczuć :D

Blondyna.B, Blond27, Mała Mi 27, Koteczka82 lubią tę wiadomość

• Milixx Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dzisiaj u swojego rodzinnego odnośnie moich badań tarczycy. Powiedziała, że delikatnie podniesione ale w normie. Dała mi skierowanie na USG tarczycy i do endokrynologa. Dodatkowo, powiedziałam jej, że jestem ospała i zmęczona to dała mi skierowanie na krew (załączam w linku skierowanie) https://ibb.co/NNpNJKr Jutro będę w laboratorium, zrobię jeszcze wit. D i wit. B12. Czy coś jeszcze?

age.png

13.12.22➡ Alicja już z nami 🧡

Córka 2017 (8cs)👧🏼
    Syn 2019 (1cs)👦🏼
    11.2021 - (5tc) cb💔
    Córka 2022 (7cs)👶🏼
  • Blond27 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    conte wrote:
    😅😅 😅😅 mi powoli wychodzi linia od pępka w górę i ruchy czuję już całkiem mocno. Czasem nawet Stary jak leży z ręką na brzuchu to jest w stanie wyczuć :D
    Ale te ruchy to musi być coś niesamowitego 💜💜💜

Olo323, AlfaCentauri lubią tę wiadomość

Ona&On: 1993 r.
    Starania od : czerwca 2021 r.

30 i 31.03.2022 r. - ⏸🙏
    12.05.2022 r. - poronienie zatrzymane, zabieg w 9tc [*]🦋👼
    21.02.23 - ⏸🤭🙏

09.11.2023 - 3500 g / 56 cm Franka 💙 nagła CC.

Termin porodu ➡️ OM: 02/11; USG: 07/11 ✊
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    Dzień dobry! Powiem Wam, że jestem dziś 3 dzień na urlopie, nie robię absolutnie nic (i tak nie mam siły, głównie jem, śpię i leżę) I dziś W KOŃCU czuję się lepiej! Nie jakbym zmartwychwstała, tylko tak względnie normalnie :) I dziś dokonał się przełom - dziś pierwszy raz od początku ciąży zjadłam jogurt z jabłkiem, cynamonem, miodem i trochę granoli. Zazwyczaj jadłam omlet z warzywami i szynką i jeszcze dojadalam pieczywem, tęskniłam za jogurtem, ale podchodziło mi do góry wszystko jak tylko pomyślałam o takim jedzeniu 🤷‍♀️

Dziś tez przyjdzie do nas Pani z Ukrainy żeby posprzątać, bo ja tego po prostu nie dam rady zrobić. Trochę mi wstyd, bo ona będzie sprzątać, a ja będę pewnie zdychać na kanapie i wygladac jak leń i nierób, ale co poradzić skoro mi się non stop kręci w głowie?

I dzis mam o 17:40 wizytę! Cieszę się i stresuję jednocześnie 😬

Trzymamy kciuki za wizytę ✊🍀
    Daj znać koniecznie jak będziesz już po! ♥️

cslza lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 30 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Jednym spada, innym nieznacznie rośnie a inne mają zapalenie ciążowe tarczycy. Dlatego jedne z pierwszych badań to TSH (do 10 tc)

Dokładnie, mi np cały czas spada TSH- przed ciąża miałam 2,4 a w 5 tygodniu już 1,9. Teraz jak zrobili mi badania w szpitalu to w 7tc miałam już 1,8

A tez mnie lekarka straszyła, ze musimy pilnować, bo może skoczyć do góry. Wiec nie ma reguły, trzeba po prostu sprawdzac 😊

👩‍❤️‍👨 30 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Aneta2506 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blond27 wrote:
    Hej, mi się udało zapisać na NFZ na 6 maja do dr, a 20.04 będę mieć wizytę po znajomości, może za szybko ale były terminy wiecie jak to jest wisiałam od 7 , 15 w kolejce nagle coś jeb**** i od nowa 😅 ale po 8 się udało. Miłego dnia!

Zapisuje 😘

15 lat 👫 5 lata 👰🤵
    5 lat walki

👩 - 30
    Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
    Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
    AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
    inne badania w normie
    🧔 - 32
    WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚

💊 Stymulacja 💊
    (2 x letrozole) ❌

2023 klinika InVimed
    HSG (prawy jajowód nie do oceny)
    03.23r. IUI ❌
    04.23.r IUI odwołane - owu z prawego

IUI ODWOŁANE ➡️ NATURALNY CUD... ♥️

Nasze szczęście jest już z nami 🤍
    🤍 Franek 🤍 SN - 3200g, 52cm 🤍

age.png
  • Aneta2506 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdak wrote:
    Hej dziewczyny! Mnie ostatnio bylo malo bo mialam troche stresu z tarczyca i angielska sluzba zdrowia. Tarczyca nagle skoczyla mi do 4.85 i uwazaja, ze jak T4 jest w normie to najwazniejsze… nawet nie zlecili ponownego badania bo wyniki az sa podejrzane… umowilam sie na badanie prywatnie, tym razem caly profil tarczycy i jak wyjda zle to w przyszla sobote pojade do polskiego endokrynologa. Dodam, ze ponad 10 lat temu mialam niedoczynnosci i bralam Euthyrox, pozniej mialam ladne TSH i mialam tylko kontrolowac raz w roku. Czy ktoras tez ma problemy z wysokim TSH? Boje sie o fasolke🥺

06-E6-CB84-0-D28-45-E4-832-E-A06703929-EFB.jpg

Mi mój endokrynolog też mówił że TSH w ciąży mocno może wzrosnąć i najważniejsze jest ft4 dla dziecka, ale hormon powinien zostać przepisany, bądź dawka zwiekszona

Magdak lubi tę wiadomość

15 lat 👫 5 lata 👰🤵
    5 lat walki

👩 - 30
    inne badania w normie
    🧔 - 32

💊 Stymulacja 💊
    (2 x letrozole) ❌

2023 klinika InVimed
    03.23r. IUI ❌

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie, tarczyca potrafi wariowac, szczegolnie u kobiet. W ciazy czy nie najlepiej miec TSH pomiedzy 1-2, ale to tez nie sa jedyne wytyczne bo najlepiej sprawdzic caly profil tarczycy i zrobic raz na jakis czas usg, jak ktos ma podejrzenie choroby. Ja obojetnie czy mialam wysokie tsh czy niskie to nie mialam typowych objawow, ale wiem, ze wiele osob przy niedoczynnosci jest bardziej zmeczona czy nawet tyja i maja sucha skore. Nie wiem czy zadziala, ale w necie znalazlam diete na obnizenie TSH, wlasciwie wiele tych produktow jest potrzebna podczas ciazy wiec super😊

• Aneta2506 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_naturelover wrote:
    Teraz ja się zestresowałam z tym TSH 🙈 Przed ciążą miałam 1,86 na dawcę 25 co drugi dzień. Teraz jeszcze nie badałam. Jak to TSH się podnosi w ciąży? Jakoś znacznie, czy nie ma reguły?

Miałam porobić badania we wtorek za tydzień, ale może to TSH jednak zbadam jutro 🤔

Ja bym zbadała.. Trójkę tarczycową, mi skoczyło z 1,5 na 9,24... Dostałam silniejsza dawkę, co nie oznacza oczywiście że wszystkim skacze

15 lat 👫 5 lata 👰🤵
    5 lat walki

👩 - 30
    inne badania w normie
    🧔 - 32

💊 Stymulacja 💊
    (2 x letrozole) ❌

2023 klinika InVimed
    03.23r. IUI ❌

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta2506 wrote:
    Mi mój endokrynolog też mówił że TSH w ciąży mocno może wzrosnąć i najważniejsze jest ft4 dla dziecka, ale hormon powinien zostać przepisany, bądź dawka zwiekszona

No wlasnie, lekarz pierwszego kontaktu w PL od razu by skierowal mnie do endokrynologa z takim wynikiem, a w UK kaza obserwowac i czekac :/ nic obecnie nie biore, w piatek ide powtorzyc wyniki i zapisze sie prywatnie bo nie chce czekac i narazac prawidlowy rozwoj dziecka.

• Oliwia23 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta2506 wrote:

A jak ft4 jest ponad normę to bardzo źle? Wiesz?

👱‍♀️27 lat
    💔6 tc 08.2020
    💔8 tc 03.2021

👶Mikołaj 22.11.2022 💙
  • Aneta2506 Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia23 wrote:
    A jak ft4 jest ponad normę to bardzo źle? Wiesz?

Ja brałam euthyrox 112 i zaszłam w ciążę wynik skoczył mi do 9,2 a ft4 było w połowie, dostałam odrazu dawkę 150 i lekarz informował że ft4 też pójdzie do góry i mam się tym nie martwić, ale skontrolować wyniki za dwa tygodnie. Tak też zrobiłam..
    Po dwóch tygodniach tsh spadło do 0,9 a ft4 było ponad normę. I zmniejszył mi hormon do 137 i już bylo później dobrze..

15 lat 👫 5 lata 👰🤵
    5 lat walki

👩 - 30
    inne badania w normie
    🧔 - 32

💊 Stymulacja 💊
    (2 x letrozole) ❌

2023 klinika InVimed
    03.23r. IUI ❌

age.png
  • Domi_naturelover Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie dziewczyny jutro skoczę i zbadam, dzięki <3

Dzisiaj pierwszy raz u mnie chyba spadek nastroju :( Czuję, że hormony szaleją... Rano byłam wkurzona, potem przerodziło się to w smutek i mam ochotę się rozpłakać 😞 Jeszcze bardziej irytujące jest to, że nie mam do tego wcale powodu. Złapał mnie też dzisiaj jakiś stres, źle się czuję z tym, że nie wiem czy wszystko jest okej, czy rozwija się prawidłowo, czy jest już serduszko itp... Nawet na jedzenie mam mniejszą ochotę 😝

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28
    ❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
    ❌Słabe parametry nasienia-> suple od 12.21
    24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩

28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii <3 Historia wyjątkowa również dla lekarzy

age.png
  • Mała Mi 27 Przyjaciółka

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Progesteron wyszedł mi 13,21. Mąż już się naczytał, że za niski.. Lekarz nie zlecił badania. Po prostu zrobiłam przy okazji innych badań, przez tą plamkę na bieliźnie. Nie wiem już czy to za niski czy nie?

• Mała Mi 27 Przyjaciółka

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_naturelover wrote:
    Faktycznie dziewczyny jutro skoczę i zbadam, dzięki <3

Dzisiaj pierwszy raz u mnie chyba spadek nastroju :( Czuję, że hormony szaleją... Rano byłam wkurzona, potem przerodziło się to w smutek i mam ochotę się rozpłakać 😞 Jeszcze bardziej irytujące jest to, że nie mam do tego wcale powodu. Złapał mnie też dzisiaj jakiś stres, źle się czuję z tym, że nie wiem czy wszystko jest okej, czy rozwija się prawidłowo, czy jest już serduszko itp... Nawet na jedzenie mam mniejszą ochotę 😝
    Ja znowu dzisiaj drzemka od 11:30 do 14, ale już jestem na zwolnieniu to można. Kierowniczka oczywiście zdążyła już mnie wczoraj zdenerwować, ale nie dałam się wyprowadzić z równowagi, bo znam przepisy.
    Powiem Ci, że mam nadzieję że to przejdzie i Cię rozumiem, bo mój mąż się już śmieje: oho, już nic nie mówię haha

Domi_naturelover lubi tę wiadomość

• Mgdra Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Mi 27 wrote:
    Progesteron wyszedł mi 13,21. Mąż już się naczytał, że za niski.. Lekarz nie zlecił badania. Po prostu zrobiłam przy okazji innych badań, przez tą plamkę na bieliźnie. Nie wiem już czy to za niski czy nie?
    W sumie to trochę niski. Ja miałam ledwo ponad 13 a za 2 dni ponizej 13.
    Nie dostałam na to nic. W 8tc zaczęłam plamic i dostałam duphaston ale plamienie było spowodowane krwiakiem implantacyjnym. W 11tc krwiaka już nie było i duphaston odstawiony.
    Mój lekarz twierdzi, że na taki poziom proga nue trzeba nic przepisywać jeśli nic się nie dzieje. 🤷‍♀️

Mała Mi 27 lubi tę wiadomość

💍 05.08.2018
    👰🤵 01.06.2019

08.2019 - odstawienie tabletek anty i rozpoczęcie starań o pierwsze dziecko

10.11.2019 - ⏸
    07.07.2020 - 👶 córeczka

05.2021 - rozpoczęcie starań o drugie dziecko
    14.02.2022 - ⏸
    29.10.2022 - 👶 córeczka
  • AlfaCentauri Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo dziewczyny! Długo mnie nie było 🥲. Wybaczcie mi ale jakaś nie do życia jestem. Może i nie wymiotuje, ale jestem tak senna, że nawet podczas stania zamykają mi się oczy. Może to przez tą nie doczynniść? 🤷‍♀️ Niby euthyrox działa po miesiącu. Siadam do nadrabiania zaległości.
    A tym czasem szybko uzupełnię wiadomości o mnie.
    Na pierwszym usg mnie Pani nastraszyli, że za mały jest nasz maluch ale dobrze, że jest serduszko. Zmieniłam ginekologa i chyba wyszło nam to na dobre. Dzisiejsze usg (10tydzien) wyszło pięknie i wcale nasz maluszek nie jest tydzień młodszy 🙄. A przeciwnie, rozwija się bardzo dobrze- według usg wychodzi na to, że termin porodu pokrywa się z ostatnią miesiączką.
    Biorę euthyrox 50, ale ginekolog twierdzi, że to za mało 🤷‍♀️ Nie wiem kogo słuchać- endokrynologa czy ginekologa 🥲

• AlfaCentauri Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdak wrote:
    Hej dziewczyny! Mnie ostatnio bylo malo bo mialam troche stresu z tarczyca i angielska sluzba zdrowia. Tarczyca nagle skoczyla mi do 4.85 i uwazaja, ze jak T4 jest w normie to najwazniejsze… nawet nie zlecili ponownego badania bo wyniki az sa podejrzane… umowilam sie na badanie prywatnie, tym razem caly profil tarczycy i jak wyjda zle to w przyszla sobote pojade do polskiego endokrynologa. Dodam, ze ponad 10 lat temu mialam niedoczynnosci i bralam Euthyrox, pozniej mialam ladne TSH i mialam tylko kontrolowac raz w roku. Czy ktoras tez ma problemy z wysokim TSH? Boje sie o fasolke🥺

Hej! Ja właśnie też mam za wysokie tsh. Ogólnie lekarz mnie na początku nastraszył ale jednocześnie uspokoił, ze nie ma co panikować. Nie mam tsh powyżej 10 wiec na spokojnie zbije się to lekami. U mnie tez reszta wyników jest okej. Na usg okazało się, ze mam małą tarczyce i to przez to 🙃. Głowa do góry, będzie dobrze! Dostaniesz leki i wszystko się unormuje

06-E6-CB84-0-D28-45-E4-832-E-A06703929-EFB.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2022, 16:57

Magdak lubi tę wiadomość

• AlfaCentauri Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia 2022, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta2506 Dopiszesz mnie na pierwszej? Termin mam na 13.11 :D

Aneta2506 lubi tę wiadomość

‹‹ 316 317 318 319 320 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ