W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie poranek też zaczął się kiepsko 😂 Kroiłam chleb, ale ukroiłam także palec 🙈 Nie mogłam zatamować krwawienia, pół kuchni czerwone i przyjazd do pracy 20 minut później 😅
Rano coraz mniej mam ochotę na śniadanie, czuję jakieś delikatne mdłości, ale jak już zacznę jeść to jest dobrze 😃
W ostatnim tygodniu kwietnia wybiorę się chyba na rozmowę do kierowniczki - moja praca jest potencjalnie niebezpieczna (m.in praca w laboratorium). Oczywiście cały czas unikam tych wszystkich mniej bezpiecznych substancji, dużo siedzę w papierach, nie mam kontaktu z rozpuszalnikami itp. Ale tak czy siak długo tak „migać się” nie mam zamiaru, więc jak tylko będzie serduszko i karta ciąży to chyba mogę śmiało iść 😃 Trochę się boję, ale cóż 💪🏼💁♀️24,💁🏼♂️28
❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
❌Słabe parametry nasienia-> suple od 12.21
24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩
28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopiiHistoria wyjątkowa również dla lekarzy
-
Hej, mi się udało zapisać na NFZ na 6 maja do dr, a 20.04 będę mieć wizytę po znajomości, może za szybko ale były terminy wiecie jak to jest wisiałam od 7 , 15 w kolejce nagle coś jeb**** i od nowa 😅 ale po 8 się udało. Miłego dnia!
Milixx, Olo323, Aneta2506 lubią tę wiadomość
Ona&On: 1993 r.
Starania od : czerwca 2021 r.
30 i 31.03.2022 r. - ⏸🙏
12.05.2022 r. - poronienie zatrzymane, zabieg w 9tc [*]🦋👼
21.02.23 - ⏸🤭🙏
09.11.2023 - 3500 g / 56 cm Franka 💙 nagła CC.
Termin porodu ➡️ OM: 02/11; USG: 07/11 ✊ -
Blond27 wrote:Hej, mi się udało zapisać na NFZ na 6 maja do dr, a 20.04 będę mieć wizytę po znajomości, może za szybko ale były terminy wiecie jak to jest wisiałam od 7 , 15 w kolejce nagle coś jeb**** i od nowa 😅 ale po 8 się udało. Miłego dnia!
4 tygodnie po owulacji zwykle jest widoczne - czasem kilka dni później
Blond27 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny! Mnie ostatnio bylo malo bo mialam troche stresu z tarczyca i angielska sluzba zdrowia. Tarczyca nagle skoczyla mi do 4.85 i uwazaja, ze jak T4 jest w normie to najwazniejsze… nawet nie zlecili ponownego badania bo wyniki az sa podejrzane… umowilam sie na badanie prywatnie, tym razem caly profil tarczycy i jak wyjda zle to w przyszla sobote pojade do polskiego endokrynologa. Dodam, ze ponad 10 lat temu mialam niedoczynnosci i bralam Euthyrox, pozniej mialam ladne TSH i mialam tylko kontrolowac raz w roku. Czy ktoras tez ma problemy z wysokim TSH? Boje sie o fasolke🥺
Blond27, Aneta2506 lubią tę wiadomość
-
Magdak wrote:Hej dziewczyny! Mnie ostatnio bylo malo bo mialam troche stresu z tarczyca i angielska sluzba zdrowia. Tarczyca nagle skoczyla mi do 4.85 i uwazaja, ze jak T4 jest w normie to najwazniejsze… nawet nie zlecili ponownego badania bo wyniki az sa podejrzane… umowilam sie na badanie prywatnie, tym razem caly profil tarczycy i jak wyjda zle to w przyszla sobote pojade do polskiego endokrynologa. Dodam, ze ponad 10 lat temu mialam niedoczynnosci i bralam Euthyrox, pozniej mialam ladne TSH i mialam tylko kontrolowac raz w roku. Czy ktoras tez ma problemy z wysokim TSH? Boje sie o fasolke🥺
Nie bez powodu badanie się powinno robić do 10 tyg a nie do 6 tyg np, nie powinno wcześniej źle wpłynąć jeśli się podejmie leczenie
Magdak lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBlondyna.B wrote:Co kraj to ma inne zalecenia odgórne i normy. W 1 trymestrze nie powinno być do 2.5 - wystarczą znowu leki i szybko spadnie
Nie bez powodu badanie się powinno robić do 10 tyg a nie do 6 tyg np, nie powinno wcześniej źle wpłynąć jeśli się podejmie leczenie
Dziekuje kochana❤️ Moze faktycznie za bardzo sie zestresowalam bo zaczelam czytac rozne informacje w necie, ze podwyzszone tsh zwieksza prawdopodobienstwo poronienia itp, ale w internecie to nawet na temat zwyklego bolu glowy mozna znalezc smiertelne choroby🙄 pojde powtorzyc i jak bedzie zle to wybiore sie do endokrynologa aby zbic TSH. Moze to tylko blad laboratoryjny i niepotrzebnie w ogole o tym mysle☺️ -
Magdak wrote:Dziekuje kochana❤️ Moze faktycznie za bardzo sie zestresowalam bo zaczelam czytac rozne informacje w necie, ze podwyzszone tsh zwieksza prawdopodobienstwo poronienia itp, ale w internecie to nawet na temat zwyklego bolu glowy mozna znalezc smiertelne choroby🙄 pojde powtorzyc i jak bedzie zle to wybiore sie do endokrynologa aby zbic TSH. Moze to tylko blad laboratoryjny i niepotrzebnie w ogole o tym mysle☺️
Magdak lubi tę wiadomość
-
Magdak wrote:Dziekuje kochana❤️ Moze faktycznie za bardzo sie zestresowalam bo zaczelam czytac rozne informacje w necie, ze podwyzszone tsh zwieksza prawdopodobienstwo poronienia itp, ale w internecie to nawet na temat zwyklego bolu glowy mozna znalezc smiertelne choroby🙄 pojde powtorzyc i jak bedzie zle to wybiore sie do endokrynologa aby zbic TSH. Moze to tylko blad laboratoryjny i niepotrzebnie w ogole o tym mysle☺️
https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/choroby-w-ciazy/choroby-tarczycy-w-ciazy/Magdak, Olo323 lubią tę wiadomość
-
Blondyna.B wrote:Co kraj to ma inne zalecenia odgórne i normy. W 1 trymestrze nie powinno być do 2.5 - wystarczą znowu leki i szybko spadnie
Pamiętam jak w 1 ciąży pani endokrynolog mi mówiła, że w USA za normę przyjmują do 4.5 😲
Co do opryszczki, to w 1 ciąży miałam co chwile 🥴 jedyne co mogłam to właśnie maści miejscowo. Np hascovir. Żadnych tabletek.Olo323 lubi tę wiadomość
💍 05.08.2018
👰🤵 01.06.2019
08.2019 - odstawienie tabletek anty i rozpoczęcie starań o pierwsze dziecko
10.11.2019 - ⏸
07.07.2020 - 👶 córeczka
05.2021 - rozpoczęcie starań o drugie dziecko
14.02.2022 - ⏸
29.10.2022 - 👶 córeczka -
KlaraJa wrote:Hejj, samopoczucie średnio, bo od rana boli mnie brzuch (jak w trakcie miesiączki) ale to podobno normalne. Czekam już na koniec dnia, bo od jutra mam wolne... co prawda ekipa remontowa przychodzi ale przynajmniej będę mogła zostać w domu, tylko z rana na badania pobiegnę. Przykro mi z powodu wymiotów 🥺 widzę, że u Ciebie 10 tydzień, nie wiem czy już pisałaś ale kiedy masz w planach powiedzieć w pracy o ciąży?
Olo323 lubi tę wiadomość
-
Milixx wrote:Dziewczyny a mi dzisiaj od rana jest niedobrze 🤢 Tylko nie wiem czy sobie to wkręcam czy naprawdę tak jest bo nigdy tak się nie czułam 😅
Milixx, Blond27, Kalli95, Mgdra lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMgdra wrote:Teraz w Polsce są nowe wytyczne i w 1 trymestrze TSH nie może przekroczyć 3.18.
Pamiętam jak w 1 ciąży pani endokrynolog mi mówiła, że w USA za normę przyjmują do 4.5 😲
Co do opryszczki, to w 1 ciąży miałam co chwile 🥴 jedyne co mogłam to właśnie maści miejscowo. Np hascovir. Żadnych tabletek.
Faktycznie, w UK powiedzieli mi ze nie ma takiego czegos jak normy TSH w ciazy, sa takie same dla wszystkich, czyli 4.5😅 wedlug nich moj wynik jest tylko lekko podwyzszony gdy wedlug polskich standardow jest dosyc wysoki😄 -
Kalli95 wrote:Nie czuje się pewnie w ciazy po dwóch poronieniach i postanowiłam ze w pracy szefowi powiem dopiero po prenatalnych. Narazie wie kierowniczka i najbliżsi zaufani ludzie, którzy bardzo mnie wspierają bo wiedza o moich stratach 🙂
Rozumiem, jesteś ostrożna. Mam nadzieję, że teraz będzie wszystko dobrze 🍀Blond27, Kalli95, Olo323 lubią tę wiadomość
-
A mnie jakoś boli/piecze sutek 😅 no tak dziwnie i dyskomfort mam ale cóż 💜🤰Ona&On: 1993 r.
Starania od : czerwca 2021 r.
30 i 31.03.2022 r. - ⏸🙏
12.05.2022 r. - poronienie zatrzymane, zabieg w 9tc [*]🦋👼
21.02.23 - ⏸🤭🙏
09.11.2023 - 3500 g / 56 cm Franka 💙 nagła CC.
Termin porodu ➡️ OM: 02/11; USG: 07/11 ✊ -
Teraz ja się zestresowałam z tym TSH 🙈 Przed ciążą miałam 1,86 na dawcę 25 co drugi dzień. Teraz jeszcze nie badałam. Jak to TSH się podnosi w ciąży? Jakoś znacznie, czy nie ma reguły?
Miałam porobić badania we wtorek za tydzień, ale może to TSH jednak zbadam jutro 🤔💁♀️24,💁🏼♂️28
❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
❌Słabe parametry nasienia-> suple od 12.21
24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩
28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopiiHistoria wyjątkowa również dla lekarzy
-
A ja dzisiaj wstalam i krew z nosa, krew z ucha 🤔 czy to może yc od heparyny?
Poza tym naczytałam sie o kirach i jestem mega zestresowana 🤯🙈
Tsh tez musze w końcu zbadać bo dawkę sama sobie zwiększyłam 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2022, 11:11
👱♀️27 lat
💔6 tc 08.2020
💔8 tc 03.2021
👶Mikołaj 22.11.2022 💙 -
Domi_naturelover wrote:Teraz ja się zestresowałam z tym TSH 🙈 Przed ciążą miałam 1,86 na dawcę 25 co drugi dzień. Teraz jeszcze nie badałam. Jak to TSH się podnosi w ciąży? Jakoś znacznie, czy nie ma reguły?
Miałam porobić badania we wtorek za tydzień, ale może to TSH jednak zbadam jutro 🤔Domi_naturelover lubi tę wiadomość
-
Oliwia23 wrote:A ja dzisiaj wstalam i krew z nosa, krew z ucha 🤔 czy to może yc od heparyny?
Poza tym naczytałam sie o kirach i jestem mega zestresowana 🤯🙈
Heparyna rozrzedza krew więc może oczywiście powodować krwawienia. Ale też w ciąży wszystko jest bardziej ukrwione więc łatwiej o jakieś podrażnienie -
nick nieaktualnyja miałam tak na urlopie, byliśmy w Egipcie i po kilku dniach, wstałam rano, umyłam zęby, wycieram buzie a tam krew. Przeraziłam się bo pierwszy raz w życiu leciała mi krew z nosa a że byłam już po śniadaniu to i śniadanie poleciało... Byłam w totalnym szoku, nie wiedziałam co się dzieje i czy nie ma zagrożenia dla ciąży. Oczytałam się, ze w ciąży może się to zdarzać bo naczynia krwionośne są powiększone i często dochodzi do pęknięć a dodatkowo upał 31stopniowy, dołożył sie do tego.
Teraz z kolei mam dziwne wrażenie w pępku, mam dziwne uczucie jakby mi coś tam w środku przeszkadzało😅 ale nie wystaje, jest schowany tak jak przed ciążą.