W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕
-
WIADOMOŚĆ
-
cuddlemuffin wrote:ja tez biore magnez ze wzgledu na zaparcia ( podobno w duzych dawkach tak 4-6 tabletek dziennie przeczyszcza) a mimo to czasem drży mi kciuk.. tak, kciuk lewej ręki. tak niestandardowo, bo skurcze łydek i drżenie powieki są passe:P chyba powiem o tym mojej gin na kolejnej wizycie jak nie przejdzie.
u mnie powolutku objawy zaczynaja sie poprawiac- dzis nawet ostrożnie zjadlam jedną kulke lodow i mnie nie zemdliło, jest postęp. za to mam czasem po wstaniu lub dluzszym staniu/ chodzeniu taki ból kości ogonowej a czasem promieniuje do biodra ze trudno stanąć.. po odpoczynku nocnym mija. to chyba kwestia rozciagania jakis wiezadel/ ucisku powiekszajacej sie macicy na jakis nerw? jak myslicie? ktoras tak miala?
i jeszcze mam do was 2 pytania
1. widze ze duzo z Was wrzuca zdjecia 3d maluszkow. czy to jest jakis nowy standard o ktorym nie wiem w pl? tu w DE ogolnie jest to zarezerwowane do diagnostyki skomplikowanych wad i nie zaleca sie wykonywania bez powodu.
2. w sierpniu jest koncert mojego ukochanego zespołu, bilety kupiłam w grudniu, dlugo przed ciaza. isc czy nie isc? poszlabym sama, bez meza, ale nie bede skakac ani szalec pod sceną..co byscie zrobiły?
USG 3D to przede wszystkim jest fajny dodatek dla rodziców ☺️ pomaga też określić płeć czy np rozszczep wargi (której często nie widać na USG 2D). Nawet najlepszy lekarz nie zrobi fajnego zdjęcia 3D jak dziecko źle się układa albo nie współpracuje
Jakbym miała wybierać iść na koncert czy nie to bym poszła jeśli miejsca są siedzące, nawet w obecnych tygodniach może się słabo robić od dłuższego stania i ciągłe uważanie żeby nikt Cię nie popchnął itpOlo323 lubi tę wiadomość
-
Kalli ♥️♥️
Ja zaczynam 16- sty tydzień. Samopoczucie o niebo lepsze, oby nie wykrakać😅
Proszę mnie ustawić do pionu, bo zaczynam znowu sobie wkręcać z tym nt, że czemu wyższe 🤦 dobrze, że wizyta w środę.
Też macie tak, że już nie możecie się doczekać grudnia ? Niby wiem ile nas czeka pracy przed narodzinami małego (remonty tratata) ale zarazem nie mogę się doczekać, aż Go poznam. Później dziewczynki i rodzina 🥰 niech to leci szybko 😅
Millix, czy rodzinka już poznała płeć ☺️??? Czekam na opis reakcji !Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2022, 21:24
Blondyna.B, Angelaaaa, Kalli95, Olo323, KlaraJa, conte, Chrupka , Milixx, Poziomka9204, Aneta2506 lubią tę wiadomość
-
Nati94 wrote:Ja zaczynam 16- sty tydzień. Samopoczucie o niebo lepsze, oby nie wykrakać😅
Proszę mnie ustawić do pionu, bo zaczynam znowu sobie wkręcać z tym nt, że czemu wyższe 🤦 dobrze, że wizyta w środę.
Też macie tak, że już nie możecie się doczekać grudnia ? Niby wiem ile nas czeka pracy przed narodzinami małego (remonty tratata) ale zarazem nie mogę się doczekać, aż Go poznam. Później dziewczynki i rodzina 🥰 niech to leci szybko 😅
Brzuszek już konkretny ☺️
Ja cały czas czekam czy w końcu się doczekam przytulić własne dziecko... Nawet nie obawiam się porodu czy coś ale po prostu chciałabym żeby już była z nami cała i zdrowa ❤️Nati94, Olo323 lubią tę wiadomość
-
Miałam ostatnio do dupy humor przez te podwyżki kredytów ale jak tylko wejdą wakacje kredytowe to od razu idziemy i bierzemy to dzięki temu najbliższy rok jakoś przeżyjemy i najwyżej te pieniądze odłożymy żeby nadpłacić kredyt.
Jakoś od razu mi lepiej - nie chcę nawet komentować obecnego rządu ale to chyba pierwsza zapomoga z której możemy skorzystać którą wprowadzają.
Wczoraj też mała praktycznie się nie ruszała albo się odwróciła a dziś cały czas ją czuję to wszystko wynagradza ❤️Nati94, Olo323, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
-
Blondyna.B wrote:Ale skąd takie myśli??? Mimo takiego wyniku (który nie jest wysoki) nadal masz niskie ryzyko ZD!
Brzuszek już konkretny ☺️
Ja cały czas czekam czy w końcu się doczekam przytulić własne dziecko... Nawet nie obawiam się porodu czy coś ale po prostu chciałabym żeby już była z nami cała i zdrowa ❤️
Przytulisz zdrową córeczkę już za jakieś 20 tygodni 🥰Poród- wiadomo, boli ale zarazem są różne sposoby łagodzenia bólu, z których można korzystać. Ja rodziłam sn bez znieczulenia 2 razy i zdecydowałam się na trzecie, więc nie może być tak tragicznie;) nastaw się dobrze, to Twój pierwszy poród i trochę też od Ciebie zależy, jak go przejdziesz. Moim zdaniem szkoła rodzenia to świetny pomysł dla pierworódki.
Przed drugim porodem oglądałam na YT coś a La szkole rodzenia i mega mi to pomogło w domu, gdy już zaczęły się skurcze. Pamiętam moje hasło ,poród to ruch, które mi brzmiało w głowie w tym czasie -
Blondyna.B wrote:Miałam ostatnio do dupy humor przez te podwyżki kredytów ale jak tylko wejdą wakacje kredytowe to od razu idziemy i bierzemy to dzięki temu najbliższy rok jakoś przeżyjemy i najwyżej te pieniądze odłożymy żeby nadpłacić kredyt.
Jakoś od razu mi lepiej - nie chcę nawet komentować obecnego rządu ale to chyba pierwsza zapomoga z której możemy skorzystać którą wprowadzają.
Wczoraj też mała praktycznie się nie ruszała albo się odwróciła a dziś cały czas ją czuję to wszystko wynagradza ❤️Olo323 lubi tę wiadomość
-
Nati94 wrote:Moze nie powinnam tego pisać tutaj, ale takie myśli niewielkie mnie nachodzą, że wyjdzie coś po porodzie. Naczytałam się tej grupy na fb o amnio itd i dałam sobie na głowę(chociaż prawie nie było tam złych zakończeń z takim NT).
Przytulisz zdrową córeczkę już za jakieś 20 tygodni 🥰Poród- wiadomo, boli ale zarazem są różne sposoby łagodzenia bólu, z których można korzystać. Ja rodziłam sn bez znieczulenia 2 razy i zdecydowałam się na trzecie, więc nie może być tak tragicznie;) nastaw się dobrze, to Twój pierwszy poród i trochę też od Ciebie zależy, jak go przejdziesz. Moim zdaniem szkoła rodzenia to świetny pomysł dla pierworódki.
Przed drugim porodem oglądałam na YT coś a La szkole rodzenia i mega mi to pomogło w domu, gdy już zaczęły się skurcze. Pamiętam moje hasło ,poród to ruch, które mi brzmiało w głowie w tym czasie
Częściowo już poród przeszłam aż sama się zdziwiłam jak to wygląda a nie wiedziałam na co się szykować właśnie przez to, że nie byłam jeszcze na szkole rodzenia. Planuję się wybrać i to stacjonarnie jak tylko będą dostępne, bo przy 1 to nawet pomoc jak się obchodzić z dzieckiem ☺️
No i ćwiczenia, na szczęście w moim szpitalu można a nawet namawiają do ruchu jak tylko to możliwe więc postaram się korzystaćNati94, Olo323 lubią tę wiadomość
-
właśnie miejsca sa stojące niestety.. nie wiem sama, taka okazja moxe sie dlugo nie powtorzyc a to moj ulubiony zespol i grają w moim mieście nawet nie musze nigdzie jeździc.. kombinuje czy nie skierowac sie od razu w poblize namiotu ratownikow medycznych i tam sie w bezpiecznym miejscy troche pobujać.. o tym ze dziecko juz bedzoe slyszec nawet nie pomyslalam.. coz, kolejna rzecz o ktora bede musiala zapytac ginekologa.
w DE jest ogolnie od niedawna odgorny ( z izby lekarskiej) zakaz " baby- tv" czyli usg na kazdej wizycie w ciazy fizjologicznej i usg3d bez wskazan , wczesniej mozna bylo zaplacic i miec to usg na kazdej wizycie na zyczenie a teraz sa 3 i juz chyba ze ze wskazan medycznych. ja skonczylam 35lat i przez to moja ciaza klasyfikuje sie jako " podwyzszonego ryzyka" dxieki czemu mam usg co 4tyg ale wspolczuje troche mlodszym dziewczynom ze tak dlugo nie widza dzidzi, zwlaszcza w 1 trym kiedy nie czuc ruchow i nie wiadomo czy z dzieckiem ok.. aptopos ruchow- leci 15 tydzien i nadal nie czuje. czasem troche sobie wmawiam ze te bulgoty to już to ale chyba jednak wzdecie. mam nadzieje ze juz niedlugo poczuje cos. i to porzadnie. córka tez marzy zeby juz moc poczuc kopniaki siostry z brzucha.. -
Ale masz piękny brzuszek Nati! 🥰
Ja tez nie umiem się doczekać się porodu, i zobaczenia coreczki, przytulenia❤️🥰. Chociaż się boje jak to będzie z dziewczynką, podobno córki się ciężej wychowuje.
Apropo wakacji kredytowych, ja liczyłam ze weźmiemy i nadpłaciły kredyt, i trochę odetchniemy kilka miesięcy bez spiny, ale stresuje się teraz czy wgl nam ich udzielą. Bo niby dla wszystkich ale nie wiem jak będą weryfikować te cele mieszkaniowe, bo mu mamy tez inne nieruchomości i nie jesteśmy tutaj jeszcze zameldowani. Wiec się zaczęłam stresować.
Ja się pochorowałam dziewczyny… boli mnie strasznie gardło, mam chyba stan podgorączkowy. Ta zmiana pogody zle na mnie zadziałała. Dodatkowo czułam już ruchy a wczoraj i dzisiaj nic, ale na szczęście detektor tętna mnie uspakaja. 🥰Nati94 lubi tę wiadomość
👩🏻26
euthyrox 75, homa 1,1, inozytol, b12, foliany, acard75, neoparin 0,4, duphaston
👦🏻 34
🤰🏻 🧒🏻13.04.2020 Wojtuś, 3700g, 61 cm, SN
🤰🏻😇1cs, wrzesień 2021, poronienie zatrzymane 7tc, zabieg
🤰🏻😇👧🏻2cs, marzec 2022, poronienie zatrzymane 10tc/13tc, poronienie samoistne plus zabieg
🤰🏻👧🏻 Rozalia 10.12.22 3300g, 59 cm , SN zakończone CC
PAI-1 hetero
MTHFR C667T hetero -
Ja na koncert bym sie chyba nie wybrala, ale ja to akurat chodziłam głównie na koncerty na których tłum szedł w pogo i bym sie bała ogólnie. Też przez pewne wspomnienia mam problem z wielkimi tłumami, wiec w ciąży tym bardziej bym sie nie wybrała.
👩🏻26
👦🏻 34
🤰🏻😇👧🏻2cs, marzec 2022, poronienie zatrzymane 10tc/13tc, poronienie samoistne plus zabieg
PAI-1 hetero
MTHFR C667T hetero -
Nati, na pewno Staś jest zdrowy. Sama mówiłaś ze otaczają Cię dobrzy specjaliści, Twój lekarz na pewno Cię uspokoi. Wyniki pappa tez wyszły w porządku wiec nie ma co się martwić 🥰.
Nati94 lubi tę wiadomość
👩🏻26
👦🏻 34
PAI-1 hetero
MTHFR C667T hetero -
Blondyna.B wrote:Mnie to zastanawia jak po porodzie wyszło dopiero coś skoro na USG serio da się wyłapać wadę serca, inny wygląd itp... jednak myślę 90% złych zakończeń jest jak NT jest bardzo wysokie a nie takie jak u Ciebie - gdyby nie ta lekarka to nawet byś teraz o tym nie myślała...
Częściowo już poród przeszłam aż sama się zdziwiłam jak to wygląda a nie wiedziałam na co się szykować właśnie przez to, że nie byłam jeszcze na szkole rodzenia. Planuję się wybrać i to stacjonarnie jak tylko będą dostępne, bo przy 1 to nawet pomoc jak się obchodzić z dzieckiem ☺️
No i ćwiczenia, na szczęście w moim szpitalu można a nawet namawiają do ruchu jak tylko to możliwe więc postaram się korzystać
b) bałam się wziąć na ręce moje własne dziecko. Była taka malutka, taka krucha, że bałam się ją nosić w pozycji ,do odbicia, najgorzej wspominam tę pozycję z początków rodzicielstwa. Mąż nosił na początku(młodsze rodzeństwo miał, to umiał🙂)
Nie chodziłam do sr niestety. Ale i tak żyjemy i jest ok, chociaż by to znacznie ułatwiło 🙂 -
malinowamamba95 wrote:Nati, na pewno Staś jest zdrowy. Sama mówiłaś ze otaczają Cię dobrzy specjaliści, Twój lekarz na pewno Cię uspokoi. Wyniki pappa tez wyszły w porządku wiec nie ma co się martwić 🥰.
Dużo zdrówka 🍀malinowamamba95 lubi tę wiadomość
-
Nati94 wrote:Wlasnie czytałam, że mega opłaca się nadplacic kredyt podczas wakacji. Też mam do bani z tym humor, ale staram się jak najmniej o tym myśleć. Dociskają nas do ziemii i nawet nie wiadomo co z nimi robić 🙄 i tak wygrają, to jakaś mafia
Nadpłata nadpłatą, ale ogólnie przez ta wielka inflacje opłaca się wziąć mimo wszystko. Nawet jak nadplacimy 1/3 z zaoszczędzonej kasy z tych miesięcy wyjdzie dla większości kredytów więcej niż kapitał z tych rat, gdybyśmy je płacili.
Niemniej, niestety te wakacje tylko napędzają inflacje, i tym się martwię. Bo każdemu opłaca się wziąć te wakacje, i pewnie 90% ludzi weźmie, ale może to być niestety w skutkach bardzo złe dla naszej gospodarki. Czeka nas konkretny kryzys. Tez się tym bardzo stresuje. Staram się odcinać.Nati94 lubi tę wiadomość
👩🏻26
👦🏻 34
PAI-1 hetero
MTHFR C667T hetero -
Cuddle, mogłabyś tak w sumie z dala od tłumu, ale pewnie tłum będzie wszędzie..szkoda stracić koncert, to rozumiem..musisz się zastanowić bo ja sama nie wiem, co bym zrobiła. Raczej unikam takich miejsc ale może da się jakoś to pogodzić.
-
Mi jakoś szybko ten czas w ciąży leci już mam 20+1tc i tak sobie myślę że za 20 tygodni będę już w domu z córeczką 😳 trochę mnie to przeraża bo nie jestem gotowa 🙈 starsza córka daje mi teraz ostro w kość i aż się boje co to będzie jak dojdzie maleństwo...
Za tydzień mam połówkowe ☺️
Kupiliśmy inne większe auto jutro pierwsza podróż do moich dziadków 😁Olo323, KlaraJa, Poziomka9204, Nati94 lubią tę wiadomość
Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Wgl apropo porodu, to ja wam chciałam jeszcze bardzo polecić ćwiczenia z aniballem. Właśnie go znalazłam niedawno przy porządkach i sobie czeka. Doszłam do obwodu 29 cm jakoś, i powiem wam ze poród poszedł gładko. Oczywiście bolało jak cholera przy skurczach, ale przy 10 cm i partych poczułam ulgę ze mogę przeć, trwało to 12 min i nie byłam ani nacinana ani nie pękłam. Po godzinie byłam siku, a po 2,5 jakoś już pod prysznicem. Położna bardzo mnie chwaliła i mówiła ze to zasługa aniballa bo inne jej pacjentki tez ćwiczyły. Czułam się super po porodzie. Teraz tez mam zamiar ćwiczyć +ćwiczenia przygotowujące do porodu na piłce z YT.
Serio mega polecam. Trochę to drogie ale było warto wydać każda złotówkę.
👩🏻26
👦🏻 34
PAI-1 hetero
MTHFR C667T hetero -
nick nieaktualnyWpadam co chwile by był choć trochę na bieżąco ale czasu brak się odezwać 🙈
Te czarne myśli- słuchajcie jak byłam na badaniach 3 trymestrze we wtorek, lekarz badał kręgosłup i się przejęzyczył, i mówi do nas "u Pani niestety" i nagle palnął się w głowę, mówi co ja plotę... Ja już prawie zawału dostałam... wytłumaczył, że miał przed chwila pacjentkę, która ma strasznego pecha bo druga ciąża i w drugiej już zdiagnozował u dziecka przepuklinę na kręgosłupie i tak mu utkwiła w głowi, że aż się przejęzyczył.
Także lepiej sobie nic nie wkrecajcie bo jak Wam tak lekarz psikus zrobi jak mi to na sorze wylądujecie 😅Nati94, Poziomka9204, Olo323, Blondyna.B lubią tę wiadomość
-
Nati śliczny brzuszek 😍 Kochana nie zadręczaj się, Staś będzie zdrowy innej opcji nie ma ❤️
Jeszcze ani dzieci, ani mąż nie znają płci 🙈 Miałam powiedzieć wczoraj ale była tak brzydka pogoda, że czekam do niedzieli. Zabiorę rodzinkę na jakoś wycieczkę i wtedy wręczę im balony 🎈 z różowym konfetti 🌺🌺 Miałam to zrobić w ogródku ale po remoncie jeszcze mąż go nie posprzątał. Więc doszłam do wniosku, że zabiorę ich na piknik na polanę i wtedy się dowiedzą 🥰
Powiem Wam, że mój P przed wizytą nie chciał poznać płci a od środy non stop się pyta 😅 Nie łatwo mi ukrywać więc już jutro się dowie 🤭 Ale będzie zaskoczony bo cały czas jest przekonany, że będzie kolejny syn 😁
Ja się witam z Wami w 18tc 🤰 jeszcze tylko 21 tygodni i będę tulić maleństwo 🤱❤️ Boję się jak to będzie i jak my się pomieścimy w tym małym mieszkaniu przez najbliższe lata 🤔 Rok temu mieliśmy kupować dom ale niestety finalnie się nie uda i patrząc teraz na raty kredytów to się cieszę, że tak wyszło. Nie byłoby nas stać teraz na kredyt 🙁Poziomka9204, Nati94, Szatkownicadojajek, Olo323, KlaraJa, Blondyna.B lubią tę wiadomość
-
Milixx wrote:Nati śliczny brzuszek 😍 Kochana nie zadręczaj się, Staś będzie zdrowy innej opcji nie ma ❤️
Jeszcze ani dzieci, ani mąż nie znają płci 🙈 Miałam powiedzieć wczoraj ale była tak brzydka pogoda, że czekam do niedzieli. Zabiorę rodzinkę na jakoś wycieczkę i wtedy wręczę im balony 🎈 z różowym konfetti 🌺🌺 Miałam to zrobić w ogródku ale po remoncie jeszcze mąż go nie posprzątał. Więc doszłam do wniosku, że zabiorę ich na piknik na polanę i wtedy się dowiedzą 🥰
Powiem Wam, że mój P przed wizytą nie chciał poznać płci a od środy non stop się pyta 😅 Nie łatwo mi ukrywać więc już jutro się dowie 🤭 Ale będzie zaskoczony bo cały czas jest przekonany, że będzie kolejny syn 😁
Ja się witam z Wami w 18tc 🤰 jeszcze tylko 21 tygodni i będę tulić maleństwo 🤱❤️ Boję się jak to będzie i jak my się pomieścimy w tym małym mieszkaniu przez najbliższe lata 🤔 Rok temu mieliśmy kupować dom ale niestety finalnie się nie uda i patrząc teraz na raty kredytów to się cieszę, że tak wyszło. Nie byłoby nas stać teraz na kredyt 🙁
Dobrego dnia!👫 33lata
09.01.2023: Aleksander ❤️ 4100g i 61cm do kochania 💙🥰