X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕
Odpowiedz

W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕

Oceń ten wątek:
  • KlaraJa Autorytet

Wysłany: 29 października 2022, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mgdra wrote:
    Dziewczyny, ale numer!
    Wczoraj, tj 28.10 miałam ktg. Na ktg cisza jak makiem zasiał. Mówię do położnej, z badania na badanie coraz bardziej płaska ta linia skurczy. Położona mówi: spokojnie, często mamy tak z pacjentkami, a na drugi dzień dostajemy smsa: jestem już po.
    Pani jest tak na twarzy zmieniona i opuchnięta na stopach, że widać, że porod jest bardzo blisko.
    Tego samego dnia jak chodziłam, czułam jakbym miała zrobić za przeproszeniem wielka zatwardzona kupę... 🙈
    29.10 o 00.00 obudzil mnie silny skurcz. Zaraz po tym następny i następny. W przerwach próbowałam zasnąć ale ściągnęłam też apke od skurczów. Średnio pisały się co 6 min. Wstałam. Doczekałam do ok 1.00. Skurcze średnio co 4 min. Mąż akurat wstał do kibelka i mówię mu że chyba coś jest na rzeczy, bo nieźle już nawala. Tylko nie jestem pewna, bo wszędzie słyszałam o bólach idących od góry brzucha, do dołu oraz twardnieniu, a ja mam tylko dołem brzucha i w krzyżach 🤷‍♀️ poszlam pod prysznic na 20 min. Ulga duza i nie czulam skurczów. Mysle sobie, hmmm przepowiadające takie mocne? Wyszlam, ubralam sie i znow jazda co 3-4 minuty. Ja nadal niepewna 🙈 a aplikacja pokazuje że mam jechać do szpitala... Skurcze coraz mocniejsze i dłuższe. Dzwonię po mamę o 1.30 żeby przyszła do śpiącej Marysi. O 2 wyjeżdżamy do szpitala. Decyzja aby jechać na Sucha Beskidzką. Po nocce zajedziemy w 50 min, bo nie ma korków. Dojechaliśmy 2.45. Szybkie przyjęcie, wywiad, badanie. Szyjka zgładzona i miękka ale rozwarcie na opuszek. 🥺 Położona mówi, że przy takich skurczach, zaraz będzie ze 3-4. Szybkie badanie USG u lekarza. Szacowana waga 3200. Blizna i waga dziecka kwalifikuja do porodu SN. Leżąc pod ktg, o 3.30, na skurczu usłyszałam głośne pykniecie i zaczęły odchodzić wody. Badanie kolejne i rozwarcie 5cm. W międzyczasie po 3 podany antybiotyk na GBS. Idziemy na salę porodowa. Ze względu na poprzedni poród cc, musiałam rodzic stale podpieta do ktg. Skurcze coraz częściej i mocniej. Przy 8cm przed godzina 5, w duchu prosiłam aby ze mnie mała wyciągnąć. Nie poprzez cc ale w jakiś inny sposób 🙈 Chwila po 5 poczułam skurcze, na których czułam wielka potrzebe parcia. Ciężko było przec, ale na około 6 bądź 4 skurczu partym urodziła się Hania 🥰 Położona do końca chroniła krocze. Niestety na ostatnim partym pękłam. Doznałam pęknięcia 2 stopnia. Łożysko rodzilam już na kucaco. Polozne i lekarz, ktory był przy mnie cały czas i monitorował poród, mówili, że byl piękny i szybki. Natura wiedziała co robi. 🥺🥰
    Szycie niestety bolało... Krocze boli ale i tak funcjonuje o niebo lepiej jak po cc.
    Hania waży 3270g i mierzy 53cm 😊

Gratulację!!! ❤️❤️❤️ Dużo zdrowia dla Was 💗 dziękujemy, że podzieliłaś się tutaj tak dokładnie swoją historią 😘 dla mnie, pierworódki, taki realny opis pozwala to sobie wyobrazić, bo to co pokazują w filmach to jakaś fikcja 🙈

Olo323, Mgdra, Poziomka9204, asias86 lubią tę wiadomość

Starania o pierwszego maluszka od końca 08.2021r.👫

👩:
    PCOS 😒; wysokie AMH 16,2; wysokie androgeny ❌

🧑:
    Wszystkie parametry nasienia w normie ✅

Udało się!😍
    11.12.2022 - Synek jest już z nami ❤️ waga 3940g, 60cm, 10/10 😊

age.png
  • KlaraJa Autorytet

Wysłany: 29 października 2022, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mgdra wrote:
    Dziękuję dziewczyny 🥰🥰

Mąż kupił mi tantum rosa do irygacji. Napisane jest aby rozpuszczac w przegotowanej wodzie. Nie może być kranówka? 🤔 i tak będę obmywac tylko z zewnątrz, a nie gdzieś bardzo głęboko.

Mnie wszyscy polecają piankę Ginexid. Zarówno na szkole rodzenia w Zaufaj położnej, jak i koleżanki, które miały zszywane krocze. Podobno fajnie chłodzi i łagodzi ból, także jak Tantum rosa Ci się nie sprawdzi to może to spróbuj 😊

Mgdra lubi tę wiadomość

Starania o pierwszego maluszka od końca 08.2021r.👫

👩:
    PCOS 😒; wysokie AMH 16,2; wysokie androgeny ❌

🧑:
    Wszystkie parametry nasienia w normie ✅

Udało się!😍
    11.12.2022 - Synek jest już z nami ❤️ waga 3940g, 60cm, 10/10 😊

age.png
  • cslza Autorytet

Wysłany: 30 października 2022, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie, muszę Wam się pochwalić.

Moje szczęście wstało dziś o 6:20 (czyli 7:20 starego czasu, standardowa godzina dla mojego synka), a ja jestem pogodzona z losem i nie płaczę, ze tak wcześnie. I nie uważam, że to tragiczna godzina, bo z noworodkami nie będę spać całą dobę 🤣

Dziecko ogląda Bluey (zażyczył sobie po angielsku, a że to bajka australijska i mocny akcent to inna sprawa), ja wstawiłam pranie i rozmyślam jak sobie dogodzić śniadaniem.

Mąż odsypia degustację wczorajszych whisky, a my sobie chillujemy razem pod kocem. Synek chce skończyć oglądać bajkę i ma już zaplanowaną akcję strażacką u siebie w pokoju 'tylko mi nie przeszkadzaj, bo muszę się skupić żeby wszystkich uratować' 😅

Lubię takie poranki, brakuje mi już tylko choinki w domu i sałatki jarzynowej 🤤

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2022, 08:19

Blondyna.B, Olo323, Mgdra, KlaraJa, Poziomka9204, Izet lubią tę wiadomość

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 30 października 2022, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojj tak tez jakoś przez to szukanie prezentów poczułam magię świat i nie mogę się doczekać grudnia 😅 moja mama jest świątecznym świrem i wyniosłam to z domu, ze u nas świątecznie jest już od 1go grudnia 🙈😂

My wczoraj z mężem zrobiliśmy sobie randkę, bo to możliwie ze ostatni weekend we dwójkę 🙈
    Spędziliśmy miło wieczór 🥰

wczoraj do mnie dotarło, ze jestem następna w kolejce 😱
    Mógłby już ten Maluch wyjść 😊

A przy okazji fota z porannego rozruchu😂
    6920-DFF0-A91-D-4658-95-E0-10911-CBF85-ED.jpg

Blondyna.B, Poziomka9204, Angelaaaa, KlaraJa, Paulina666, conte, Mgdra, Chrupka , Grażyna1820 lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

11.2024- ZACZYNAMY PROJEKT- RODZEŃSTWO ❤️
  • Olo323 Autorytet

Wysłany: 30 października 2022, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle, Grażyna i świeże Mamusie jak się macie i czujecie? 😊🥰

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

• Poziomka9204 Autorytet

Wysłany: 30 października 2022, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mgdra wrote:
    Dziewczyny, ale numer!
    Wczoraj, tj 28.10 miałam ktg. Na ktg cisza jak makiem zasiał. Mówię do położnej, z badania na badanie coraz bardziej płaska ta linia skurczy. Położona mówi: spokojnie, często mamy tak z pacjentkami, a na drugi dzień dostajemy smsa: jestem już po.
    Pani jest tak na twarzy zmieniona i opuchnięta na stopach, że widać, że porod jest bardzo blisko.
    Tego samego dnia jak chodziłam, czułam jakbym miała zrobić za przeproszeniem wielka zatwardzona kupę... 🙈
    29.10 o 00.00 obudzil mnie silny skurcz. Zaraz po tym następny i następny. W przerwach próbowałam zasnąć ale ściągnęłam też apke od skurczów. Średnio pisały się co 6 min. Wstałam. Doczekałam do ok 1.00. Skurcze średnio co 4 min. Mąż akurat wstał do kibelka i mówię mu że chyba coś jest na rzeczy, bo nieźle już nawala. Tylko nie jestem pewna, bo wszędzie słyszałam o bólach idących od góry brzucha, do dołu oraz twardnieniu, a ja mam tylko dołem brzucha i w krzyżach 🤷‍♀️ poszlam pod prysznic na 20 min. Ulga duza i nie czulam skurczów. Mysle sobie, hmmm przepowiadające takie mocne? Wyszlam, ubralam sie i znow jazda co 3-4 minuty. Ja nadal niepewna 🙈 a aplikacja pokazuje że mam jechać do szpitala... Skurcze coraz mocniejsze i dłuższe. Dzwonię po mamę o 1.30 żeby przyszła do śpiącej Marysi. O 2 wyjeżdżamy do szpitala. Decyzja aby jechać na Sucha Beskidzką. Po nocce zajedziemy w 50 min, bo nie ma korków. Dojechaliśmy 2.45. Szybkie przyjęcie, wywiad, badanie. Szyjka zgładzona i miękka ale rozwarcie na opuszek. 🥺 Położona mówi, że przy takich skurczach, zaraz będzie ze 3-4. Szybkie badanie USG u lekarza. Szacowana waga 3200. Blizna i waga dziecka kwalifikuja do porodu SN. Leżąc pod ktg, o 3.30, na skurczu usłyszałam głośne pykniecie i zaczęły odchodzić wody. Badanie kolejne i rozwarcie 5cm. W międzyczasie po 3 podany antybiotyk na GBS. Idziemy na salę porodowa. Ze względu na poprzedni poród cc, musiałam rodzic stale podpieta do ktg. Skurcze coraz częściej i mocniej. Przy 8cm przed godzina 5, w duchu prosiłam aby ze mnie mała wyciągnąć. Nie poprzez cc ale w jakiś inny sposób 🙈 Chwila po 5 poczułam skurcze, na których czułam wielka potrzebe parcia. Ciężko było przec, ale na około 6 bądź 4 skurczu partym urodziła się Hania 🥰 Położona do końca chroniła krocze. Niestety na ostatnim partym pękłam. Doznałam pęknięcia 2 stopnia. Łożysko rodzilam już na kucaco. Polozne i lekarz, ktory był przy mnie cały czas i monitorował poród, mówili, że byl piękny i szybki. Natura wiedziała co robi. 🥺🥰
    Szycie niestety bolało... Krocze boli ale i tak funcjonuje o niebo lepiej jak po cc.
    Hania waży 3270g i mierzy 53cm 😊
    Gratulacje! Ale byłaś dzielna! Witaj Haniu ❤️❤️❤️

Mgdra lubi tę wiadomość

👫 31lat

09.01.2023: Aleksander ❤️ 4100g i 61cm do kochania 💙🥰
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 30 października 2022, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mgdra jak będziesz miała chwilę to może mi odpiszesz 😅 czy ciebie też już na koniec ciąży bolała blizna po CC ? Bo mnie boli i teraz zaczęłam się martwić czy wszystko jest dobrze 🥺

Wizyta kwalifikacyjna w szpitalu dopiero 3 listopada tam będą badać blizne ale jestem ciekawa czy takie bóle i dyskomfort to norma ?🙄

verliebtindich lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Nati94 Autorytet

Wysłany: 30 października 2022, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 wrote:
    Grażyna urodziła ?

Córeczka: 05.2017
    Córeczka: 08.2020
    age.png

💔11.2021 synek
  • Grażyna1820 Autorytet

Wysłany: 30 października 2022, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 wrote:
    U nas spokojnie i cierpliwie czekamy do czwartku :) zobaczymy jutro na wizycie czy zdecydują jeszcze o jednym usg czy po prostu czekamy do czwartku do cesarki.
    Po północy Stasiu będzie już donoszonym maluchem ! 🫣 patrząc na ten miesiąc sama w to nie wierze 🤭

Nati94, Blondyna.B, Olo323, cslza, Domi_naturelover, conte, KlaraJa, Angelaaaa, Mgdra, Poziomka9204 lubią tę wiadomość

Pcos, cukrzyca, hashimoto.
    10.03.2022 ⏸
    03.11.2022 w 37tc+3
    Staś ❤️
    2950g❤️
    53 cm ❤️
    7e1fd75fb2.png
  • Nati94 Autorytet

Wysłany: 30 października 2022, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grażyna1820 wrote:
    U nas spokojnie i cierpliwie czekamy do czwartku :) zobaczymy jutro na wizycie czy zdecydują jeszcze o jednym usg czy po prostu czekamy do czwartku do cesarki.
    Po północy Stasiu będzie już donoszonym maluchem ! 🫣 patrząc na ten miesiąc sama w to nie wierze 🤭
    Gratulacje Grażynko 💓 to mega ważne dla Was, Twój trud i poświęcenie zwróci się po stokroć 💓
    Ps marzę już o tym dniu, żeby ciąża była donoszona. To taki spokój jak dla mnie, że jak się urodzi, to już na 99 proc nie będzie dodatkowych problemów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2022, 18:38

Grażyna1820, Poziomka9204 lubią tę wiadomość

age.png

💔11.2021 synek
  • Mgdra Autorytet

Wysłany: 30 października 2022, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Mgdra jak będziesz miała chwilę to może mi odpiszesz 😅 czy ciebie też już na koniec ciąży bolała blizna po CC ? Bo mnie boli i teraz zaczęłam się martwić czy wszystko jest dobrze 🥺

Wizyta kwalifikacyjna w szpitalu dopiero 3 listopada tam będą badać blizne ale jestem ciekawa czy takie bóle i dyskomfort to norma ?🙄
    Kochana mnie akurat nic wokół blizny nie bolało.
    Ale koleżanka, która zaszła w ciążę 9 miesięcy po cc, mówiła, że ja bolała. Z macica i dzidzia wszystko było dobrze, lekarz jej mówił, że może tak się zdarzyć.

Angelaaaa lubi tę wiadomość

💍 05.08.2018
    👰🤵 01.06.2019

08.2019 - odstawienie tabletek anty i rozpoczęcie starań o pierwsze dziecko

10.11.2019 - ⏸
    07.07.2020 - 👶 córeczka

05.2021 - rozpoczęcie starań o drugie dziecko
    14.02.2022 - ⏸
    29.10.2022 - 👶 córeczka
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 30 października 2022, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mgdra wrote:
    Kochana mnie akurat nic wokół blizny nie bolało.
    Ale koleżanka, która zaszła w ciążę 9 miesięcy po cc, mówiła, że ja bolała. Z macica i dzidzia wszystko było dobrze, lekarz jej mówił, że może tak się zdarzyć.

No ja też 9 miesięcy po cc zaszłam więc może faktycznie to taka norma 😊 dzięki że miałaś czas odpisać 😘

Jak się czujesz ? Wiesz kiedy wychodzicie do domku ?

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Mgdra Autorytet

Wysłany: 30 października 2022, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    No ja też 9 miesięcy po cc zaszłam więc może faktycznie to taka norma 😊 dzięki że miałaś czas odpisać 😘

Jak się czujesz ? Wiesz kiedy wychodzicie do domku ?
    Myślę, że tak. To dość wcześnie jeszcze, dlatego moze tak boleć. Będzie dobrze na pewno 🥰

Dziewczyny, jaka elektroniczną nianie polecacie? Nie mam dużego budzetu, chciałabym się zmieścić w max 300zl.

💍 05.08.2018
    👰🤵 01.06.2019

10.11.2019 - ⏸
    07.07.2020 - 👶 córeczka

14.02.2022 - ⏸
    29.10.2022 - 👶 córeczka
  • cslza Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mgdra ja mialam tą i wystarczająca była, nie było potrzeba nic więcej. Mieliśmy też z kamerką, ale mi się nie sprawdzała, bo każdy ruch czy głośny bąk uruchamiał kamerkę i mnie to stresowało ;)

https://www.mediaexpert.pl/agd-male/dla-dziecka/nianie-elektroniczne/niania-elektroniczna-philips-avent-scd502-00

Pochwalę się Wam, że dziś to na pewno poczułam ruchy, takie przeciąganie :) I to w dwóch różnych miejscach, bardzo ciekawe uczucie 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2022, 11:52

Poziomka9204, Blondyna.B, conte, Olo323, Angelaaaa, Mgdra, Grażyna1820, Milixx lubią tę wiadomość

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2022, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mgdra wrote:
    Myślę, że tak. To dość wcześnie jeszcze, dlatego moze tak boleć. Będzie dobrze na pewno 🥰

Dziewczyny, jaka elektroniczną nianie polecacie? Nie mam dużego budzetu, chciałabym się zmieścić w max 300zl.
    U nas mamy lionelo babyline 7.1
    Ogólnie to mało używamy ale jest spoko. Ma komunikację dwukierunkowa, jakieś tam melodyjki, tryb nocny i wiele innych nieodkrytych jeszcze przez nas funkcji 🤣

Mgdra, Poziomka9204 lubią tę wiadomość

• Olo323 Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cslza przypomniało mi się sytuacja naszych znajomych propo Twojego pytania o bliźniaki już „doświadczonych” rodziców. Pamietam jak nasz znajomy był u nas na kawie i powiedział, ze jego żona jest w drugiej ciąży, my pogratulowaliśmy (wiedzieliśmy ze długo starali się o pierwsza ciąże, a ta druga poszła bardzo szybciutko) zasmialismy się, żeby tylko drugie było spokojniejsze niż Inga (pierwsza ich córeczka to właśnie książkowy przykład high need baby i generalnie dobra artystka😅) na co on nam odpowiedział, ze są dwa pecherzyki i maja ogromna nadzieje, ze jeden się wchłonie, bo nie wyobrażają sobie mieć bliźniaków. Finalnie niedawno urodził się Adaś i Ada 😊

cslza, Mgdra, Poziomka9204, Blondyna.B lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 29 lat
    👩- hashimoto, PCOS
    👨‍🦰- okaz zdrowia
    2019r - 19 tc 💔
    11.2022 - 💙👶 (12cs)

• cslza Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 wrote:
    Cslza przypomniało mi się sytuacja naszych znajomych propo Twojego pytania o bliźniaki już „doświadczonych” rodziców. Pamietam jak nasz znajomy był u nas na kawie i powiedział, ze jego żona jest w drugiej ciąży, my pogratulowaliśmy (wiedzieliśmy ze długo starali się o pierwsza ciąże, a ta druga poszła bardzo szybciutko) zasmialismy się, żeby tylko drugie było spokojniejsze niż Inga (pierwsza ich córeczka to właśnie książkowy przykład high need baby i generalnie dobra artystka😅) na co on nam odpowiedział, ze są dwa pecherzyki i maja ogromna nadzieje, ze jeden się wchłonie, bo nie wyobrażają sobie mieć bliźniaków. Finalnie niedawno urodził się Adaś i Ada 😊

My mamy takie podejście, że gorzej niż z synkiem nie będzie, więc spoko 😂 ale każdy kto ma dzieci i się dowie, że u nas bliźniaki w drodze, to mówi coś w stylu "o wow, nie wiadomo czy gratulować czy współczuć" 😅 ja się tylko śmieję, że bez względu na wszystko można nam rozdawać bony na jedzenie lub pampersy :)

Olo323 lubi tę wiadomość

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Mgdra Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    My mamy takie podejście, że gorzej niż z synkiem nie będzie, więc spoko 😂 ale każdy kto ma dzieci i się dowie, że u nas bliźniaki w drodze, to mówi coś w stylu "o wow, nie wiadomo czy gratulować czy współczuć" 😅 ja się tylko śmieję, że bez względu na wszystko można nam rozdawać bony na jedzenie lub pampersy :)
    To jak bylam w ciąży, znajomi reagowali tak samo wiedząc jaka jest moja córka 😂😂

cslza, Olo323 lubią tę wiadomość

💍 05.08.2018
    👰🤵 01.06.2019

10.11.2019 - ⏸
    07.07.2020 - 👶 córeczka

14.02.2022 - ⏸
    29.10.2022 - 👶 córeczka
  • Nati94 Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wy macie ostatnio jakieś problemy z ubraniami hm? Najpierw nowa koszula na sesję, nie rozpakowywalam do sesji, okazała się mieć dziurkę taką jakby na materiale, nie typową dziurę, jakby szwy puszczały w środku. Teraz piorę ubranka Stasia, wszystko zgodnie z metką, rozwieszam a tam dziura na pajacu przy napie 🙄 pajace za 80 zł za 3 szt i taka gówniana jakość, aż strach to dotknąć. Teraz nie wiem czy reklamować czy dziecko ma nosić nowe dziurawe 🙄

age.png

💔11.2021 synek
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 31 października 2022, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopadł mnie taki ból pleców że aż się boje że zacznę rodzić 🙈😂 do 3 listopada muszę wytrzymać żeby była ciąża donoszona 🙏

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

‹‹ 610 611 612 613 614 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ