Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕
Odpowiedz

W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕

Oceń ten wątek:
  • cslza Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2022, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    My dzisiaj po pierwszej wizycie patronazowej ☺️
    Ogólnie się wkurzyłam 🙄 mała przybrała 23g czy w normie ale na dolnej granicy, lekarka stwierdziła że ma twardy brzuszek że musi ją boleć i przez to robi małe kupi a często i się pupa odparzyła.. no i małą karnie różnie czasami co 2 godziny czasami co 3 zależy kiedy głodna ale też często lubi pocycać żeby zasnąć i lekarka stwierdziła że muszę ją karmić min. co 3 godziny 🤦‍♀️ i ja nie wiem co robić bo jak co 3 godziny to jeszcze mniej przytyje i się będą czepiać 🙃 i że zakaz używania chusteczek chociaż używam te 99% wody że mam myć samą wodą ale nie wacikami tylko ręka i woda 🫣 też uważacie że to dziwne ?

Mój synek KP wrócił do wagi urodzeniowej dopiero po miesiącu. Nie rób z cycka smoczka, tylko ją wybudzaj żeby ładnie jadła, ale jedno jest ważne - karmienie ZAWSZE na żądanie. A co do chusteczek, to podobno u dziewczynek częściej się takie sytuacje zdarzają, u nas pomagał zielony linomag na grubo smarowany. Zamiast chusteczek możesz kupić płatki kosmetyczne bawełniane i przemywac wodą lub po prostu małego obsrańca pod umywalkę ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2022, 16:03

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2022, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    Mój synek KP wrócił do wagi urodzeniowej dopiero po miesiącu. Nie rób z cycka smoczka, tylko ją wybudzaj żeby ładnie jadła, ale jedno jest ważne - karmienie ZAWSZE na żądanie. A co do chusteczek, to podobno u dziewczynek częściej się takie sytuacje zdarzają, u nas pomagał zielony linomag na grubo smarowany. Zamiast chusteczek możesz kupić płatki kosmetyczne bawełniane i przemywac wodą lub po prostu małego obsrańca pod umywalkę ;)

Też używam linomag i narazie xero efektów. Lekarka zabroniła wacika z wodą 🙈 wydaje mi się że to jakieś stare metody bo każe mi mieć dietę bo to pewnie przez to twardy brzuszek 🤦‍♀️

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• cslza Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2022, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Też używam linomag i narazie xero efektów. Lekarka zabroniła wacika z wodą 🙈 wydaje mi się że to jakieś stare metody bo każe mi mieć dietę bo to pewnie przez to twardy brzuszek 🤦‍♀️

Wiesz co... z tą dietą to trzeba obserwować. Jak karmiłam synka to nie mogłam nic z pomidorami jeść (świeże, zupa, sos, sok, koncentrat itd), bo miał bole brzuszka i wysypkę. Nie ciśnij za mocno, ale może jesz coś co mocno alergizuje? Zweryfikuj swój jadłospis.

2 rzecz - pieluszki. U nas tylko Pampers Premium i Rossmann, po reszcie była tragedia 🤷‍♀️

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2022, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    Wiesz co... z tą dietą to trzeba obserwować. Jak karmiłam synka to nie mogłam nic z pomidorami jeść (świeże, zupa, sos, sok, koncentrat itd), bo miał bole brzuszka i wysypkę. Nie ciśnij za mocno, ale może jesz coś co mocno alergizuje? Zweryfikuj swój jadłospis.

2 rzecz - pieluszki. U nas tylko Pampers Premium i Rossmann, po reszcie była tragedia 🤷‍♀️

Tylko dla mnie dziwne że ją brzuszek nie boli bo nie płacze nie ma z niczym problemu a jak położona była to niezauważyła że ma twardy brzuszek 🤷‍♀️ no ale we wtorek znowu będzie położna także zobaczymy co ona o tym wszystkim sądzi

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• KlaraJa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2022, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    My dzisiaj po pierwszej wizycie patronazowej ☺️
    Ogólnie się wkurzyłam 🙄 mała przybrała 23g czy w normie ale na dolnej granicy, lekarka stwierdziła że ma twardy brzuszek że musi ją boleć i przez to robi małe kupi a często i się pupa odparzyła.. no i małą karnie różnie czasami co 2 godziny czasami co 3 zależy kiedy głodna ale też często lubi pocycać żeby zasnąć i lekarka stwierdziła że muszę ją karmić min. co 3 godziny 🤦‍♀️ i ja nie wiem co robić bo jak co 3 godziny to jeszcze mniej przytyje i się będą czepiać 🙃 i że zakaz używania chusteczek chociaż używam te 99% wody że mam myć samą wodą ale nie wacikami tylko ręka i woda 🫣 też uważacie że to dziwne ?

A dlaczego nie wacikami z wodą? Że one podrażniają? Trochę to dziwne. My jeszcze w dwupaku i nie mam doświadczenia ale na szkole rodzenia na odparzenia polecali krem Zaspa niebieski i słyszałam też o nim super opinie, a jeżeli chodzi o dietę to cały czas wszyscy powtarzają, że nie ma czegoś takiego jak dieta matki karmiącej, także już sama nie wiem co o tym myśleć 🤷‍♀️

Starania o pierwszego maluszka od końca 08.2021r.👫

👩:
    PCOS 😒; wysokie AMH 16,2; wysokie androgeny ❌

🧑:
    Wszystkie parametry nasienia w normie ✅

Udało się!😍
    11.12.2022 - Synek jest już z nami ❤️ waga 3940g, 60cm, 10/10 😊

age.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2022, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaraJa wrote:
    A dlaczego nie wacikami z wodą? Że one podrażniają? Trochę to dziwne. My jeszcze w dwupaku i nie mam doświadczenia ale na szkole rodzenia na odparzenia polecali krem Zaspa niebieski i słyszałam też o nim super opinie, a jeżeli chodzi o dietę to cały czas wszyscy powtarzają, że nie ma czegoś takiego jak dieta matki karmiącej, także już sama nie wiem co o tym myśleć 🤷‍♀️
    Hejka! Jestem na spacerze z zabkujaca marudą i tak sobie was podczytuje🤓

Nie ma czegoś takiego jak dieta matki karmiącej o ile dziecko nie ma alergii czy nietolerancji 😅

Oczywiście jedno i drugie ciężko wykryć ale moim skromnym zdaniem same problemy z wyproznianiem nie świadczą jeszcze o nieloteraxji / alergii. Pamiętam że jak Maya miała 3 tyg to dnia na dzień przeszła z kup po każdym karmieniu na jedną kupe na 2 dni. Męczyła się przez krótki okres wtedy ale to jest mega normalne u bobasów na tym etapie i przechodzi samo tylko trzeba cierpliwości 🙏

Oczywiście jeśli widać że dziecko cierpi i sie męczy alboa wysypkę to warto przeanalizować dietę.

Mam na odparzenia najlepiej sprawdza się sudocrem.
    Water wipes używany od urodzenia i wszystko jest ok 🤓

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    20/11 Beta - 470 🥹
    22/11 Beta - 1151 😍🥹
    4/12 - wizyta 💛🙏

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2022, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaraJa wrote:

No ja to samo słyszałam także sama nie wiem co myśleć 🤦‍♀️ niby nie powinno się używać ani chusteczek ani wacików zeczarazki przechodzą z odbytu itp. 🙈🙈 wydaje mi się że to jakieś stare myślenie 🤭

KlaraJa lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2022, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi przy starszej córce też sudocrem pomaga i teraz kupiłam i zobaczymy efekty. A siostrze w szkole rodzenia odradzali sudocrem że coś tam w składzie nie tak 😂🤦‍♀️ co położna czy lekarz to różne opinie i można zwariować

Poziomka9204, Olo323 lubią tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2022, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my nie stosujemy żadnych kremów, chusteczki nivea soft & cream błękitne, są świetne jak dla mnie, mega wilgotne i wyciągają się pojedynczo. Pampersy używamy pampers active baby, zamawiam na Gemini mega paki bo taniej. Jedyne co stosujemy zawsze to po kąpieli pudrujemy Michała w fałdach na szyjce, pod pachami, w pachwinach, siurolka i pupę, robię to delikatnym pędzlem do makijażu. Nie ma żadnych odparzeń. Nam polozna powiedziala, ze najważniejsze to zeby nie bylo wilgoci w miejsach, z ktorych sama sie nie wydostanie, idzie nam 7-8 pampów na dobę. Mam nakupione linomag, bepanthen, sudokrem i to wszystko leży. Na ciemieniuchę smaruje zinalfat 2 godz przed kąpaniem i po kąpieli wyczesuje to co sie da. Wcześniej samrowalismy maścią tranową ale po szczepieniu w czwartek doktor zalecił właśnie zinalfat.
    Michał ważył 6.910 😂 i zmieniliśmy garderobę na 68 🙈 noo... jest trochę kwadratowy 🤣

Grażyna1820, cslza, Kluska95, Poziomka9204, Olo323 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2022, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A je różnie, raz minie godzina i się domaga, raz 3. Ale średnio co 2 godz i butla musi czekać bo jak tylko poczuje Głodek to krzyk jest niemiłosierny 🙈 jak o 21/21.30 zje, to budzi się między 3 a 4, później o 7 i śpi zazwyczaj do 9 😁

Kalli95, Poziomka9204, Olo323 lubią tę wiadomość

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2022, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    conte wrote:
    A je różnie, raz minie godzina i się domaga, raz 3. Ale średnio co 2 godz i butla musi czekać bo jak tylko poczuje Głodek to krzyk jest niemiłosierny 🙈 jak o 21/21.30 zje, to budzi się między 3 a 4, później o 7 i śpi zazwyczaj do 9 😁
    To wy juz w nocy się wysypiacie, zazdroszcze bardzo 😁 ja ostatnio to pewnie po 4h spie na dobę bo maly nie chce spać w nocy albo ciagle chce do cycka po czym po minucie spi a w łóżeczku juz się budzi... w dzień tez nie idzie spać bo ciągle dzisiaj świrował. Może to ten skok rozwojowy 🤔
    Dzisiaj od 18.30 go usypiam bo chcialam wcześniej isc spać i dalej nie spi 😅

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2022, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    To wy juz w nocy się wysypiacie, zazdroszcze bardzo 😁 ja ostatnio to pewnie po 4h spie na dobę bo maly nie chce spać w nocy albo ciagle chce do cycka po czym po minucie spi a w łóżeczku juz się budzi... w dzień tez nie idzie spać bo ciągle dzisiaj świrował. Może to ten skok rozwojowy 🤔
    Dzisiaj od 18.30 go usypiam bo chcialam wcześniej isc spać i dalej nie spi 😅
    U nas wypracowanie takiej rutyny trochę trwało. Skoki rozwojowe też musieliśmy przejść 🙈 nie pozwalam Michałowi spać w dzień dalej niż do 18-18.30 później jemy, koło 19.40 kapanie, godzinkę zabawy, butla i spanie. Ale powiem szczerze, że długo było tak, że w nocy po karmieniu miał problem z zaśnięciem. Chyba brzuszek. Budził się wcześniej o 1, 3 i 5 na jedzenie i zawsze ale to zawsze wiercił się po jedzeniu, nie odbijało mu się, wiercił się, mamrotał. Zauważyłam poprawę po wizycie u osteopaty. Serio! Miał napięcie miesniowe w szyjce i już po pierwszej wizycie była mega różnica. I w zakresie ruchów głowy, jedzenia, spania, wypróżniania... teraz jest bajecznie, jak mam mieć takie dzieci to chyba czwórkę se pykniemy 😆

• cslza Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2022, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    conte wrote:
    U nas wypracowanie takiej rutyny trochę trwało. Skoki rozwojowe też musieliśmy przejść 🙈 nie pozwalam Michałowi spać w dzień dalej niż do 18-18.30 później jemy, koło 19.40 kapanie, godzinkę zabawy, butla i spanie. Ale powiem szczerze, że długo było tak, że w nocy po karmieniu miał problem z zaśnięciem. Chyba brzuszek. Budził się wcześniej o 1, 3 i 5 na jedzenie i zawsze ale to zawsze wiercił się po jedzeniu, nie odbijało mu się, wiercił się, mamrotał. Zauważyłam poprawę po wizycie u osteopaty. Serio! Miał napięcie miesniowe w szyjce i już po pierwszej wizycie była mega różnica. I w zakresie ruchów głowy, jedzenia, spania, wypróżniania... teraz jest bajecznie, jak mam mieć takie dzieci to chyba czwórkę se pykniemy 😆

A jak z kupą? Zmieniliście mleko czy jak to się skończyło? Bo dobrze pamiętam, że dawaliście zagęszczacz?

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2022, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    A jak z kupą? Zmieniliście mleko czy jak to się skończyło? Bo dobrze pamiętam, że dawaliście zagęszczacz?
    Tak, dajemy nadal ale zmniejszam ilość żeby wyłączyć go całkowicie. Na początku miał biegunki przez 5 dni, później suche bobki co nawet pieluchy nie brudziły a na wizycie u osteo jak z nim popracowała z wnm i na przeponie, jak poszło 😂😂 tak do dziś regularnie, raz dziennie 😁 obserwuje tylko czy nie ma śluzu, krwi itp. Odstawiamy też delicol, dawaliśmy 14 kropelek na 120ml wody, co 3-4 dni zmniejszam o jedną kropelkę, już jesteśmy na 4 😁 więc wszystko się normuje póki co i oby tak dalej 🙃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2022, 22:34

cslza, Grażyna1820, Olo323 lubią tę wiadomość

• Domi_naturelover Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2022, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pozdrawiam z porodówki 🥰
    Poród idzie powolutku swoim rytmem, są postępy. Póki co 3 cm rozwarcia, Antoś odnalazł drogę by się wstawić. Przewidywana waga 4kg 🙈 Jakby się uspokoiło, to będą wspomagać, także data porodu 4.12 🥹❤️

Grażyna1820, Kluska95, verliebtindich, Kalli95, KlaraJa, Babova, Kasiooola, Nati94, Angelaaaa, cslza, conte, Ivanka93, Blondyna.B, Livka, Chrupka , Poziomka9204, Mgdra, Olo323, czarneniebo, Paulina666, Anett93 lubią tę wiadomość

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28
    ❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
    ❌Słabe parametry nasienia-> suple od 12.21
    24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩

28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii <3 Historia wyjątkowa również dla lekarzy

age.png
  • Grażyna1820 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2022, 00:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_naturelover wrote:
    Poród idzie powolutku swoim rytmem, są postępy. Póki co 3 cm rozwarcia, Antoś odnalazł drogę by się wstawić. Przewidywana waga 4kg 🙈 Jakby się uspokoiło, to będą wspomagać, także data porodu 4.12 🥹❤️
    Trzymamy kciuki ze Stasiem i czekamy na Antosia ❤️💪 jak tylko będziesz mogła dawaj znać. Za 2-3 godzinki przy następnym karmieniu będę zerkać ❤️za chwilkę zostaniesz mama ❤️❤️❤️❤️❤️😍

Domi_naturelover lubi tę wiadomość

Pcos, cukrzyca, hashimoto.
    10.03.2022 ⏸
    03.11.2022 w 37tc+3
    Staś ❤️
    2950g❤️
    53 cm ❤️
    7e1fd75fb2.png
  • Kluska95 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2022, 00:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_naturelover wrote:

Trzymamy kciuki! 😊 powodzenia! ❤️

07.23 Misia 🩷👶
  • verliebtindich Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2022, 00:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi, kciuki! 🤞🤞🤞

Czekamy na piękne zwieńczenie tej historii, która dodawała otuchy wielu z nas! 🥰
    Antosiu, wychodzimy! 🥰

Domi_naturelover, Poziomka9204 lubią tę wiadomość

preg.png

24.03.2023: Zosia, 1950g, 48 cm 👶🥰🌷
  • Domi_naturelover Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2022, 01:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny 🥹 ❤️
    Póki co chyba trochę wyhamowało. Położna pociesza, że w takim razie to moment na sen i zebranie sił. Super babeczka, aż mi szkoda, że o 6 kończy zmianę 🥺 Mam nadzieję, że mnie nie cofną już z tej porodówki, jeśli faktycznie się wszystko zatrzyma 🤞🏼

Już dwa razy się popłakałam kiedy pomyślałam, że zaraz Nasz Cud będzie z Nami 🥺💙

Grażyna1820, Kalli95, Babova, Nati94, Angelaaaa, cslza, Blondyna.B, Livka, KlaraJa, Poziomka9204, Mgdra, Kluska95, Olo323, czarneniebo lubią tę wiadomość

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28
    ❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
    ❌Słabe parametry nasienia-> suple od 12.21
    24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩

28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii <3 Historia wyjątkowa również dla lekarzy

age.png
  • KlaraJa Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2022, 02:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_naturelover wrote:

Wspaniałe wieści ❤️ powodzenia! Prześpij się skoro wszystko wyhamowało, może na następnej zmianie też trafisz na super położną 🍀

Starania o pierwszego maluszka od końca 08.2021r.👫

👩:
    PCOS 😒; wysokie AMH 16,2; wysokie androgeny ❌

🧑:
    Wszystkie parametry nasienia w normie ✅

Udało się!😍
    11.12.2022 - Synek jest już z nami ❤️ waga 3940g, 60cm, 10/10 😊

age.png
‹‹ 653 654 655 656 657 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ