X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕
Odpowiedz

W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕

Oceń ten wątek:
  • cslza Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2022, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    My dzisiaj po pierwszej wizycie patronazowej ☺️
    Ogólnie się wkurzyłam 🙄 mała przybrała 23g czy w normie ale na dolnej granicy, lekarka stwierdziła że ma twardy brzuszek że musi ją boleć i przez to robi małe kupi a często i się pupa odparzyła.. no i małą karnie różnie czasami co 2 godziny czasami co 3 zależy kiedy głodna ale też często lubi pocycać żeby zasnąć i lekarka stwierdziła że muszę ją karmić min. co 3 godziny 🤦‍♀️ i ja nie wiem co robić bo jak co 3 godziny to jeszcze mniej przytyje i się będą czepiać 🙃 i że zakaz używania chusteczek chociaż używam te 99% wody że mam myć samą wodą ale nie wacikami tylko ręka i woda 🫣 też uważacie że to dziwne ?

Mój synek KP wrócił do wagi urodzeniowej dopiero po miesiącu. Nie rób z cycka smoczka, tylko ją wybudzaj żeby ładnie jadła, ale jedno jest ważne - karmienie ZAWSZE na żądanie. A co do chusteczek, to podobno u dziewczynek częściej się takie sytuacje zdarzają, u nas pomagał zielony linomag na grubo smarowany. Zamiast chusteczek możesz kupić płatki kosmetyczne bawełniane i przemywac wodą lub po prostu małego obsrańca pod umywalkę ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2022, 16:03

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
    25.02.2023 Bliźnięta 🧑👩 30+6
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2022, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    Mój synek KP wrócił do wagi urodzeniowej dopiero po miesiącu. Nie rób z cycka smoczka, tylko ją wybudzaj żeby ładnie jadła, ale jedno jest ważne - karmienie ZAWSZE na żądanie. A co do chusteczek, to podobno u dziewczynek częściej się takie sytuacje zdarzają, u nas pomagał zielony linomag na grubo smarowany. Zamiast chusteczek możesz kupić płatki kosmetyczne bawełniane i przemywac wodą lub po prostu małego obsrańca pod umywalkę ;)

Też używam linomag i narazie xero efektów. Lekarka zabroniła wacika z wodą 🙈 wydaje mi się że to jakieś stare metody bo każe mi mieć dietę bo to pewnie przez to twardy brzuszek 🤦‍♀️

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• cslza Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2022, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Też używam linomag i narazie xero efektów. Lekarka zabroniła wacika z wodą 🙈 wydaje mi się że to jakieś stare metody bo każe mi mieć dietę bo to pewnie przez to twardy brzuszek 🤦‍♀️

Wiesz co... z tą dietą to trzeba obserwować. Jak karmiłam synka to nie mogłam nic z pomidorami jeść (świeże, zupa, sos, sok, koncentrat itd), bo miał bole brzuszka i wysypkę. Nie ciśnij za mocno, ale może jesz coś co mocno alergizuje? Zweryfikuj swój jadłospis.

2 rzecz - pieluszki. U nas tylko Pampers Premium i Rossmann, po reszcie była tragedia 🤷‍♀️

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2022, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    Wiesz co... z tą dietą to trzeba obserwować. Jak karmiłam synka to nie mogłam nic z pomidorami jeść (świeże, zupa, sos, sok, koncentrat itd), bo miał bole brzuszka i wysypkę. Nie ciśnij za mocno, ale może jesz coś co mocno alergizuje? Zweryfikuj swój jadłospis.

2 rzecz - pieluszki. U nas tylko Pampers Premium i Rossmann, po reszcie była tragedia 🤷‍♀️

Tylko dla mnie dziwne że ją brzuszek nie boli bo nie płacze nie ma z niczym problemu a jak położona była to niezauważyła że ma twardy brzuszek 🤷‍♀️ no ale we wtorek znowu będzie położna także zobaczymy co ona o tym wszystkim sądzi

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• KlaraJa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2022, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    My dzisiaj po pierwszej wizycie patronazowej ☺️
    Ogólnie się wkurzyłam 🙄 mała przybrała 23g czy w normie ale na dolnej granicy, lekarka stwierdziła że ma twardy brzuszek że musi ją boleć i przez to robi małe kupi a często i się pupa odparzyła.. no i małą karnie różnie czasami co 2 godziny czasami co 3 zależy kiedy głodna ale też często lubi pocycać żeby zasnąć i lekarka stwierdziła że muszę ją karmić min. co 3 godziny 🤦‍♀️ i ja nie wiem co robić bo jak co 3 godziny to jeszcze mniej przytyje i się będą czepiać 🙃 i że zakaz używania chusteczek chociaż używam te 99% wody że mam myć samą wodą ale nie wacikami tylko ręka i woda 🫣 też uważacie że to dziwne ?

A dlaczego nie wacikami z wodą? Że one podrażniają? Trochę to dziwne. My jeszcze w dwupaku i nie mam doświadczenia ale na szkole rodzenia na odparzenia polecali krem Zaspa niebieski i słyszałam też o nim super opinie, a jeżeli chodzi o dietę to cały czas wszyscy powtarzają, że nie ma czegoś takiego jak dieta matki karmiącej, także już sama nie wiem co o tym myśleć 🤷‍♀️

Starania o pierwszego maluszka od końca 08.2021r.👫

👩:
    PCOS 😒; wysokie AMH 16,2 (2021rok) -> w 2025 spadło do 8,4.
    wysokie androgeny ❌

🧑:
    Wszystkie parametry nasienia w normie ✅

Udało się!😍
    11.12.2022 - Synek jest już z nami ❤️ waga 3940g, 60cm, 10/10 😊

age.png

Starania o drugiego maluszka od kwietnia 2025 -> stymulacja hormonalna -> udało się za pierwszym razem! ❤️
    16.06 - nifty ✅ niskie ryzyka, będzie drugi synek 🩵 USG 4,3cm bobasa 💪🏻

preg.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2022, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaraJa wrote:
    A dlaczego nie wacikami z wodą? Że one podrażniają? Trochę to dziwne. My jeszcze w dwupaku i nie mam doświadczenia ale na szkole rodzenia na odparzenia polecali krem Zaspa niebieski i słyszałam też o nim super opinie, a jeżeli chodzi o dietę to cały czas wszyscy powtarzają, że nie ma czegoś takiego jak dieta matki karmiącej, także już sama nie wiem co o tym myśleć 🤷‍♀️
    Hejka! Jestem na spacerze z zabkujaca marudą i tak sobie was podczytuje🤓

Nie ma czegoś takiego jak dieta matki karmiącej o ile dziecko nie ma alergii czy nietolerancji 😅

Oczywiście jedno i drugie ciężko wykryć ale moim skromnym zdaniem same problemy z wyproznianiem nie świadczą jeszcze o nieloteraxji / alergii. Pamiętam że jak Maya miała 3 tyg to dnia na dzień przeszła z kup po każdym karmieniu na jedną kupe na 2 dni. Męczyła się przez krótki okres wtedy ale to jest mega normalne u bobasów na tym etapie i przechodzi samo tylko trzeba cierpliwości 🙏

Oczywiście jeśli widać że dziecko cierpi i sie męczy alboa wysypkę to warto przeanalizować dietę.

Mam na odparzenia najlepiej sprawdza się sudocrem.
    Water wipes używany od urodzenia i wszystko jest ok 🤓

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    • 2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    • 2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 Maya z 2cs 💛 15/03/2022
    • 2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 Lea z 4cs 💛 12/07/2025

Rodzina w komplecie 👨‍👩‍👧‍👦💗

age.png

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2022, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaraJa wrote:

No ja to samo słyszałam także sama nie wiem co myśleć 🤦‍♀️ niby nie powinno się używać ani chusteczek ani wacików zeczarazki przechodzą z odbytu itp. 🙈🙈 wydaje mi się że to jakieś stare myślenie 🤭

KlaraJa lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2022, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi przy starszej córce też sudocrem pomaga i teraz kupiłam i zobaczymy efekty. A siostrze w szkole rodzenia odradzali sudocrem że coś tam w składzie nie tak 😂🤦‍♀️ co położna czy lekarz to różne opinie i można zwariować

Poziomka9204, Olo323 lubią tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2022, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my nie stosujemy żadnych kremów, chusteczki nivea soft & cream błękitne, są świetne jak dla mnie, mega wilgotne i wyciągają się pojedynczo. Pampersy używamy pampers active baby, zamawiam na Gemini mega paki bo taniej. Jedyne co stosujemy zawsze to po kąpieli pudrujemy Michała w fałdach na szyjce, pod pachami, w pachwinach, siurolka i pupę, robię to delikatnym pędzlem do makijażu. Nie ma żadnych odparzeń. Nam polozna powiedziala, ze najważniejsze to zeby nie bylo wilgoci w miejsach, z ktorych sama sie nie wydostanie, idzie nam 7-8 pampów na dobę. Mam nakupione linomag, bepanthen, sudokrem i to wszystko leży. Na ciemieniuchę smaruje zinalfat 2 godz przed kąpaniem i po kąpieli wyczesuje to co sie da. Wcześniej samrowalismy maścią tranową ale po szczepieniu w czwartek doktor zalecił właśnie zinalfat.
    Michał ważył 6.910 😂 i zmieniliśmy garderobę na 68 🙈 noo... jest trochę kwadratowy 🤣

Grażyna1820, cslza, Kluska95, Poziomka9204, Olo323 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2022, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A je różnie, raz minie godzina i się domaga, raz 3. Ale średnio co 2 godz i butla musi czekać bo jak tylko poczuje Głodek to krzyk jest niemiłosierny 🙈 jak o 21/21.30 zje, to budzi się między 3 a 4, później o 7 i śpi zazwyczaj do 9 😁

Kalli95, Poziomka9204, Olo323 lubią tę wiadomość

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2022, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    conte wrote:
    A je różnie, raz minie godzina i się domaga, raz 3. Ale średnio co 2 godz i butla musi czekać bo jak tylko poczuje Głodek to krzyk jest niemiłosierny 🙈 jak o 21/21.30 zje, to budzi się między 3 a 4, później o 7 i śpi zazwyczaj do 9 😁
    To wy juz w nocy się wysypiacie, zazdroszcze bardzo 😁 ja ostatnio to pewnie po 4h spie na dobę bo maly nie chce spać w nocy albo ciagle chce do cycka po czym po minucie spi a w łóżeczku juz się budzi... w dzień tez nie idzie spać bo ciągle dzisiaj świrował. Może to ten skok rozwojowy 🤔
    Dzisiaj od 18.30 go usypiam bo chcialam wcześniej isc spać i dalej nie spi 😅

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2022, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalli95 wrote:
    To wy juz w nocy się wysypiacie, zazdroszcze bardzo 😁 ja ostatnio to pewnie po 4h spie na dobę bo maly nie chce spać w nocy albo ciagle chce do cycka po czym po minucie spi a w łóżeczku juz się budzi... w dzień tez nie idzie spać bo ciągle dzisiaj świrował. Może to ten skok rozwojowy 🤔
    Dzisiaj od 18.30 go usypiam bo chcialam wcześniej isc spać i dalej nie spi 😅
    U nas wypracowanie takiej rutyny trochę trwało. Skoki rozwojowe też musieliśmy przejść 🙈 nie pozwalam Michałowi spać w dzień dalej niż do 18-18.30 później jemy, koło 19.40 kapanie, godzinkę zabawy, butla i spanie. Ale powiem szczerze, że długo było tak, że w nocy po karmieniu miał problem z zaśnięciem. Chyba brzuszek. Budził się wcześniej o 1, 3 i 5 na jedzenie i zawsze ale to zawsze wiercił się po jedzeniu, nie odbijało mu się, wiercił się, mamrotał. Zauważyłam poprawę po wizycie u osteopaty. Serio! Miał napięcie miesniowe w szyjce i już po pierwszej wizycie była mega różnica. I w zakresie ruchów głowy, jedzenia, spania, wypróżniania... teraz jest bajecznie, jak mam mieć takie dzieci to chyba czwórkę se pykniemy 😆

• cslza Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2022, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    conte wrote:
    U nas wypracowanie takiej rutyny trochę trwało. Skoki rozwojowe też musieliśmy przejść 🙈 nie pozwalam Michałowi spać w dzień dalej niż do 18-18.30 później jemy, koło 19.40 kapanie, godzinkę zabawy, butla i spanie. Ale powiem szczerze, że długo było tak, że w nocy po karmieniu miał problem z zaśnięciem. Chyba brzuszek. Budził się wcześniej o 1, 3 i 5 na jedzenie i zawsze ale to zawsze wiercił się po jedzeniu, nie odbijało mu się, wiercił się, mamrotał. Zauważyłam poprawę po wizycie u osteopaty. Serio! Miał napięcie miesniowe w szyjce i już po pierwszej wizycie była mega różnica. I w zakresie ruchów głowy, jedzenia, spania, wypróżniania... teraz jest bajecznie, jak mam mieć takie dzieci to chyba czwórkę se pykniemy 😆

A jak z kupą? Zmieniliście mleko czy jak to się skończyło? Bo dobrze pamiętam, że dawaliście zagęszczacz?

31.01.2018 Synek 👦 40+3
    7tc [*] 04.2022
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2022, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cslza wrote:
    A jak z kupą? Zmieniliście mleko czy jak to się skończyło? Bo dobrze pamiętam, że dawaliście zagęszczacz?
    Tak, dajemy nadal ale zmniejszam ilość żeby wyłączyć go całkowicie. Na początku miał biegunki przez 5 dni, później suche bobki co nawet pieluchy nie brudziły a na wizycie u osteo jak z nim popracowała z wnm i na przeponie, jak poszło 😂😂 tak do dziś regularnie, raz dziennie 😁 obserwuje tylko czy nie ma śluzu, krwi itp. Odstawiamy też delicol, dawaliśmy 14 kropelek na 120ml wody, co 3-4 dni zmniejszam o jedną kropelkę, już jesteśmy na 4 😁 więc wszystko się normuje póki co i oby tak dalej 🙃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2022, 22:34

cslza, Grażyna1820, Olo323 lubią tę wiadomość

• Domi_naturelover Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2022, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pozdrawiam z porodówki 🥰
    Poród idzie powolutku swoim rytmem, są postępy. Póki co 3 cm rozwarcia, Antoś odnalazł drogę by się wstawić. Przewidywana waga 4kg 🙈 Jakby się uspokoiło, to będą wspomagać, także data porodu 4.12 🥹❤️

Grażyna1820, Kluska95, verliebtindich, Kalli95, KlaraJa, Babova, Kasiooola, Nati94, Angelaaaa, cslza, conte, Ivanka93, Blondyna.B, Livka, Chrupka , Poziomka9204, Mgdra, Olo323, czarneniebo, Paulina666, Anett93 lubią tę wiadomość

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28
    ❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
    ❌Słabe parametry nasienia-> suple od 12.21
    24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩

28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii <3 Historia wyjątkowa również dla lekarzy

age.png
  • Grażyna1820 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2022, 00:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_naturelover wrote:
    Poród idzie powolutku swoim rytmem, są postępy. Póki co 3 cm rozwarcia, Antoś odnalazł drogę by się wstawić. Przewidywana waga 4kg 🙈 Jakby się uspokoiło, to będą wspomagać, także data porodu 4.12 🥹❤️
    Trzymamy kciuki ze Stasiem i czekamy na Antosia ❤️💪 jak tylko będziesz mogła dawaj znać. Za 2-3 godzinki przy następnym karmieniu będę zerkać ❤️za chwilkę zostaniesz mama ❤️❤️❤️❤️❤️😍

Domi_naturelover lubi tę wiadomość

Pcos, cukrzyca, hashimoto.
    10.03.2022 ⏸
    03.11.2022 w 37tc+3
    Staś ❤️
    2950g❤️
    53 cm ❤️
    7e1fd75fb2.png
  • Kluska95 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2022, 00:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_naturelover wrote:

Trzymamy kciuki! 😊 powodzenia! ❤️

07.23 Misia 🩷👶
  • verliebtindich Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2022, 00:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi, kciuki! 🤞🤞🤞

Czekamy na piękne zwieńczenie tej historii, która dodawała otuchy wielu z nas! 🥰
    Antosiu, wychodzimy! 🥰

Domi_naturelover, Poziomka9204 lubią tę wiadomość

24.03.2023: Zosia, 1950g, 48 cm 👶🥰🌷
    28.04.2025: Tadzio, 2900g, 49 cm 👶🏻😍🐣
  • Domi_naturelover Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2022, 01:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny 🥹 ❤️
    Póki co chyba trochę wyhamowało. Położna pociesza, że w takim razie to moment na sen i zebranie sił. Super babeczka, aż mi szkoda, że o 6 kończy zmianę 🥺 Mam nadzieję, że mnie nie cofną już z tej porodówki, jeśli faktycznie się wszystko zatrzyma 🤞🏼

Już dwa razy się popłakałam kiedy pomyślałam, że zaraz Nasz Cud będzie z Nami 🥺💙

Grażyna1820, Kalli95, Babova, Nati94, Angelaaaa, cslza, Blondyna.B, Livka, KlaraJa, Poziomka9204, Mgdra, Kluska95, Olo323, czarneniebo lubią tę wiadomość

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28
    ❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
    ❌Słabe parametry nasienia-> suple od 12.21
    24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩

28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii <3 Historia wyjątkowa również dla lekarzy

age.png
  • KlaraJa Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2022, 02:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_naturelover wrote:

Wspaniałe wieści ❤️ powodzenia! Prześpij się skoro wszystko wyhamowało, może na następnej zmianie też trafisz na super położną 🍀

Starania o pierwszego maluszka od końca 08.2021r.👫

👩:
    PCOS 😒; wysokie AMH 16,2 (2021rok) -> w 2025 spadło do 8,4.
    wysokie androgeny ❌

🧑:
    Wszystkie parametry nasienia w normie ✅

Udało się!😍
    11.12.2022 - Synek jest już z nami ❤️ waga 3940g, 60cm, 10/10 😊

age.png

Starania o drugiego maluszka od kwietnia 2025 -> stymulacja hormonalna -> udało się za pierwszym razem! ❤️
    16.06 - nifty ✅ niskie ryzyka, będzie drugi synek 🩵 USG 4,3cm bobasa 💪🏻

preg.png
‹‹ 653 654 655 656 657 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ