Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕
Odpowiedz

W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕

Oceń ten wątek:
  • Chrupka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2023, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiooola wrote:
    Ja mam zaplanowane cc na 23.01 🤯
    Chociaż od kilku dni męczą mnie skurcze, szyjka trzyma, ale brzuch ciągle napięty. We środę na wizycie już mi mówiła że natura może być szybsza jak termin cięcia jeśli w najbliższy poniedziałek na ktg zapiszą się skurcze to mnie rozwiąże już teraz 🤯 tym bardziej, że trochę się boję że przy ktg jak przy pierwszej ciąży wyjdą spadki tętna płodu więc tym bardziej wolę być pod kontrolą 😊nastraszyła mnie ze w każdej chwili mogą odejść mi wody przy tych napięciach a mam ich sporo i kazała odpoczywać, bo moja panienka waży troszkę mało, że lepiej żeby posiedziała jeszcze te 10 dni 😁 skubana cały czas siedziała pośladkowo, ale teraz znalazła drogę wyjścia i wstawia się w kanał główka 😂

Dziękuję że pytasz, też na jednym wątku się udzielałam bo nie dałam raty dwóch nadganiać 😘 powodzenia ✊

O kurcze, to już w sumie 🙈
    Mam nadzieje, że nie zaskoczy Cię nagle 😀
    A można wiedzieć z jakiego powodu cc (jeśli oczywiście masz ochotę napisać) 😊

Starania od 08.2021
    ♀️26 ✅ Posiewy, hormony, biopsja endometrium ❌Hiperprolaktynemia czynnościowa
    ♂️29✅ Badanie nasienia, przewlekły stan zapalny prostaty wyleczony

🍀10cs
    25.05.2022 ⏸ 10dpo

04.02.2023 Laura 💖 3370g 51cm

🍀brak owulacji, rozregulowane cykle, niespodzianka! 😍
    21.05.2024 ⏸️

Rośniemy 🥰 25.01.2025
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2023, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj mogę jeść słodycze bez żadnych wyrzutów bo okres dzisiaj dostałam 🙈 dosyć szybko jak karmię piersią no ale co zrobić 😁

Ala dostała katar i jest marudna a jutro wizyta u fizjo 🫣
    Majce wychodzą zęby i nie mogę z nią wytrzymać 🤨
    Także u mnie się dosyć dzieje a jak u was dziewczyny ?😁

Poziomka9204 lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Kasiooola Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2023, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chrupka wrote:
    O kurcze, to już w sumie 🙈
    Mam nadzieje, że nie zaskoczy Cię nagle 😀
    A można wiedzieć z jakiego powodu cc (jeśli oczywiście masz ochotę napisać) 😊

Jedno już mam za sobą, mam sporo zrostów przy bliźnie, bolały mnie już przed ciąża przy cwiczeniach. Do tego niekończące się plamienia przed ciąża, po każdym ❤️, długie miesiaczki, plamienia około owulacyjne i przed okresem🙄nie plamiłam raptem kilka dni w cyklu, zaszłam w ciążę przed planowana histeroskopia a następnym krokiem miała być laparo, bo było podejrzenie endometriozy
    Przez chwilę chciałam próbować vbac, ale trochę się wystraszyłam, boję się pęknięcia blizny, boję się braku postępu porodu i spadku tętna płodu jak przy pierwszym porodzie. Skurcze trwały 27h, duże dziecko, waga szacowana 4500g (urodził się 1kg mniejszy🤣) pisały się na ktg wysokie skurcze których ja nie czulam, rozwarcie na 2 palce i spadek tętna płodu.
    Chociaż mój lekarz dopiero teraz zapytał czy jeśli się samo zacznie, gdy odejdą wody podejmę próbę SN. Jestem otwarta na próbę, wiem że mógłby mnie pokierować bo to jedyny lekarz w szpitalu który podejmuje się porodu vbac, ale musiałabym trafić na jego dyzur które ma rzadko 😬

26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙

25.05.2022 II kreski 🤰
    10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
    05.08.2022 - dziewczynka? 💝
    02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
    20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
    28.09.2022 - 442 gr 💝💝
    26.10.2022 - 852 gr 🥰
    23.11.2022 - 1660 gr
    24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
    14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
    11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝

23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2023, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiooola wrote:
    Jedno już mam za sobą, mam sporo zrostów przy bliźnie, bolały mnie już przed ciąża przy cwiczeniach. Do tego niekończące się plamienia przed ciąża, po każdym ❤️, długie miesiaczki, plamienia około owulacyjne i przed okresem🙄nie plamiłam raptem kilka dni w cyklu, zaszłam w ciążę przed planowana histeroskopia a następnym krokiem miała być laparo, bo było podejrzenie endometriozy
    Przez chwilę chciałam próbować vbac, ale trochę się wystraszyłam, boję się pęknięcia blizny, boję się braku postępu porodu i spadku tętna płodu jak przy pierwszym porodzie. Skurcze trwały 27h, duże dziecko, waga szacowana 4500g (urodził się 1kg mniejszy🤣) pisały się na ktg wysokie skurcze których ja nie czulam, rozwarcie na 2 palce i spadek tętna płodu.
    Chociaż mój lekarz dopiero teraz zapytał czy jeśli się samo zacznie, gdy odejdą wody podejmę próbę SN. Jestem otwarta na próbę, wiem że mógłby mnie pokierować bo to jedyny lekarz w szpitalu który podejmuje się porodu vbac, ale musiałabym trafić na jego dyzur które ma rzadko 😬

Sorki że się tak wtrące ale mam pytanie czy było widać na usg zrosty ? Czy jakieś inne specjalne badanie trzeba wykonać ?

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Kasiooola Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2023, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Sorki że się tak wtrące ale mam pytanie czy było widać na usg zrosty ? Czy jakieś inne specjalne badanie trzeba wykonać ?

Hej, nie szkodzi, na usg zrostów nie było widać, jednak blizna była zgrubiona po lewej stronie i bolesna przy dotyku, i co mnie niepokoiło to przy unoszeniu kolana też czułam ból właśnie w bliźnie. Podobno im dłużej po cc tym większe prawdopodobieństwo że one tam są, u mnie już leci 12 rok, w trakcie diagnostyki i starań o maluszka było 10-10,5 roku od cięcia,wiec w nich mogła się rozwinąć endometrioza którą wywoływała plamienia.

26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙

25.05.2022 II kreski 🤰
    10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
    05.08.2022 - dziewczynka? 💝
    02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
    20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
    28.09.2022 - 442 gr 💝💝
    26.10.2022 - 852 gr 🥰
    23.11.2022 - 1660 gr
    24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
    14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
    11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝

23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝

age.png
  • Mgdra Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2023, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Mgdra jak twoje dziecko zniosło podcięcie wędzidełka ? Moja tak strasznie płacze po jedzeniu ciężko ją uspokoić 🤨 a niby to wcale nie boli 🤷‍♀️
    Kochana przepraszam ze dopiero teraz ale wszyscy się pochorowalismy 😱😱

Całkiem dobrze zniosła. Tuż po płakała a później już w ogóle.
    Miałam mieć twtaz w środę wizytę u neurologopedy ale odwołałam ze względu na chorobę. Jestem w kontakcie z nią i wysyłam filmiki z ćwiczeń i ona zauważyła że nie widać białego nalotu pod językiem, który jest charakterystyczny po podcięciu. Pytam czy to oznacza ze wędzidełko się zroslo?
    Mówiła że niekoniecznie. Może mieć predyspozycje do szybkiego gojenia się lub zabieg został tak wykonany ze szybko się wygoilo. Oby tak było... Bo jak się zroslo to ja się załamie.. Raz że znów to przechodzić a dwa, sporo kosztuje ten interes. 🥴

💍 05.08.2018
    👰🤵 01.06.2019

08.2019 - odstawienie tabletek anty i rozpoczęcie starań o pierwsze dziecko

10.11.2019 - ⏸
    07.07.2020 - 👶 córeczka

05.2021 - rozpoczęcie starań o drugie dziecko
    14.02.2022 - ⏸
    29.10.2022 - 👶 córeczka
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2023, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiooola wrote:
    Hej, nie szkodzi, na usg zrostów nie było widać, jednak blizna była zgrubiona po lewej stronie i bolesna przy dotyku, i co mnie niepokoiło to przy unoszeniu kolana też czułam ból właśnie w bliźnie. Podobno im dłużej po cc tym większe prawdopodobieństwo że one tam są, u mnie już leci 12 rok, w trakcie diagnostyki i starań o maluszka było 10-10,5 roku od cięcia,wiec w nich mogła się rozwinąć endometrioza którą wywoływała plamienia.

No ja miałam krótki odstęp po cc a zajście w ciążę i z tego względu miałam cc i dopiero jak mnie cieli to okazało że miałam dużo zrostów i był problem żeby małą wyjąć więc naturalnie tym bardziej by nie wyszła 🙄 właśnie byłam ciekawa czy to jakoś czuć te zrosty bo ja nic nie czułam.
    Ale dzięki za odpowiedź ☺️ i szczęśliwego rozwiązania ☺️

Kasiooola lubi tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2023, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mgdra wrote:
    Kochana przepraszam ze dopiero teraz ale wszyscy się pochorowalismy 😱😱

Całkiem dobrze zniosła. Tuż po płakała a później już w ogóle.
    Miałam mieć twtaz w środę wizytę u neurologopedy ale odwołałam ze względu na chorobę. Jestem w kontakcie z nią i wysyłam filmiki z ćwiczeń i ona zauważyła że nie widać białego nalotu pod językiem, który jest charakterystyczny po podcięciu. Pytam czy to oznacza ze wędzidełko się zroslo?
    Mówiła że niekoniecznie. Może mieć predyspozycje do szybkiego gojenia się lub zabieg został tak wykonany ze szybko się wygoilo. Oby tak było... Bo jak się zroslo to ja się załamie.. Raz że znów to przechodzić a dwa, sporo kosztuje ten interes. 🥴

My mieliśmy na NFZ robione bo prywatnie polecają jedną osobę która ma dalekie terminy 🥴

Mam nadzieję że zrobili to prawidłowo bo też nie chce drugi raz tego przechodzić 🙄 mała trochę marudna po tym zabiegu 😩 też ćwiczymy i jesteśmy pod opieką neurologopedy a jak podcięli to ta lekarka z tekstem że nie trzeba nic z tym robić po zabiegu 😂

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Chrupka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2023, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiooola wrote:

To faktycznie nie ma co ryzykować 😔
    Najważniejsze, żeby Tobie i maluszkowi było dobrze i bez problemów 😊

Kasiooola lubi tę wiadomość

Starania od 08.2021
    ♀️26 ✅ Posiewy, hormony, biopsja endometrium ❌Hiperprolaktynemia czynnościowa
    ♂️29✅ Badanie nasienia, przewlekły stan zapalny prostaty wyleczony

🍀10cs
    25.05.2022 ⏸ 10dpo

04.02.2023 Laura 💖 3370g 51cm

🍀brak owulacji, rozregulowane cykle, niespodzianka! 😍
    21.05.2024 ⏸️

Rośniemy 🥰 25.01.2025
  • Poziomka9204 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Dzisiaj mogę jeść słodycze bez żadnych wyrzutów bo okres dzisiaj dostałam 🙈 dosyć szybko jak karmię piersią no ale co zrobić 😁

Ala dostała katar i jest marudna a jutro wizyta u fizjo 🫣
    Majce wychodzą zęby i nie mogę z nią wytrzymać 🤨
    Także u mnie się dosyć dzieje a jak u was dziewczyny ?😁
    My nadal w szpitalu, od dwóch dni mały całe dnie spędza w łóżeczku z naświetlaniem, bo przy podwyższonym CRP, wyszła lekko podwyższona bilirubina. Pediatra mówi, że to normalne. No ale Olkowi jest już tam niewygodnie i w nocy jest przez to nerwowy, liczę, że dzisiaj już to zabiorą.

A ogólnie jest przekochany i czekam, aż wrócimy do domu i będziemy mogli wyrobić swoją rutynę dnia i nocy. Pojawia się coraz więcej pokarmu, ale Olek się i tak tym nie najada 😄😄😄 nie wiem jaka by musiała to być porcja zęby mój "maluszek" zaspokoił się tym mlekiem na dłużej niż 2h.

Oj faktycznie u Ciebie się dzieje 🙈 U niektórych maluchów zęby to jak przeprawa przez piekło.

👫 31lat

09.01.2023: Aleksander ❤️ 4100g i 61cm do kochania 💙🥰
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka9204 wrote:
    My nadal w szpitalu, od dwóch dni mały całe dnie spędza w łóżeczku z naświetlaniem, bo przy podwyższonym CRP, wyszła lekko podwyższona bilirubina. Pediatra mówi, że to normalne. No ale Olkowi jest już tam niewygodnie i w nocy jest przez to nerwowy, liczę, że dzisiaj już to zabiorą.

A ogólnie jest przekochany i czekam, aż wrócimy do domu i będziemy mogli wyrobić swoją rutynę dnia i nocy. Pojawia się coraz więcej pokarmu, ale Olek się i tak tym nie najada 😄😄😄 nie wiem jaka by musiała to być porcja zęby mój "maluszek" zaspokoił się tym mlekiem na dłużej niż 2h.

Oj faktycznie u Ciebie się dzieje 🙈 U niektórych maluchów zęby to jak przeprawa przez piekło.

Pamiętam jak moja pierwsza córka była naświetlana to płakała dzień i noc 🤦‍♀️
    Coś wiadomo kiedy możecie się spodziewać wyjścia do domu ?

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala ma strasznie zatkany nos, musimy nawet w nocy gile wyciągać 😒 to wszystko przez to że śpi z otwartą buzią. Myślałam że efekt będzie widoczny po podcięciu wędzidełka a tak nie jest 😩

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• Nati94 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staś też miał katar, właściwie od wyjścia do domu. W nocy co karmienie też odciagalismy. U malucha to dramat bo się męczy 🥺 zdrowia

Córeczka: 05.2017
    Córeczka: 08.2020
    age.png

💔11.2021 synek
  • Mgdra Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Ala ma strasznie zatkany nos, musimy nawet w nocy gile wyciągać 😒 to wszystko przez to że śpi z otwartą buzią. Myślałam że efekt będzie widoczny po podcięciu wędzidełka a tak nie jest 😩

U nas też tak samo.. Nie widzę specjalnej różnicy.. Z buzia otwarta bardzo często śpi.
    Jefynie mniej ulewa i odbijanie po jedzeniu nie trwa już 2 czy nawet 3h. Jest spokojniejsza bo treść pokarmową nie podchodzi jej już tak bardzo do gardła.

Katar też ja męczy, w nocy też odciągam jak się przebudzi. 🥴 kaszel najgorszy bo aż flegma się krztusi. Jedna i druga. Pójdzie z nimi do kontroli w tygodniu.

💍 05.08.2018
    👰🤵 01.06.2019

08.2019 - odstawienie tabletek anty i rozpoczęcie starań o pierwsze dziecko

10.11.2019 - ⏸
    07.07.2020 - 👶 córeczka

05.2021 - rozpoczęcie starań o drugie dziecko
    14.02.2022 - ⏸
    29.10.2022 - 👶 córeczka
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2023, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mgdra wrote:
    U nas też tak samo.. Nie widzę specjalnej różnicy.. Z buzia otwarta bardzo często śpi.
    Jefynie mniej ulewa i odbijanie po jedzeniu nie trwa już 2 czy nawet 3h. Jest spokojniejsza bo treść pokarmową nie podchodzi jej już tak bardzo do gardła.

Katar też ja męczy, w nocy też odciągam jak się przebudzi. 🥴 kaszel najgorszy bo aż flegma się krztusi. Jedna i druga. Pójdzie z nimi do kontroli w tygodniu.

Ojej dużo zdrówka 😘
    U nas tylko katar i mam nadzieję, że nic gorszego z tego nie będzie 😩

Byłam wczoraj u fizjo i ona też ją masuje w buzi i ogólnie rana ładnie się goi bo jest ten biały nalot ale trochę ją martwi że nie ma efektów bo niby od razu po podcięciu widać poprawę 🤨
    Chociaż jak ją wczoraj długo masowała i męczyła to nawet przez jakiś czas buzia była zamknięta ale potem znowu otwiera 🫣 mam nadzieję że potrzeba więcej czasu a jakoś to wszystko zacznie dobrze funkcjonować 🙂

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2023, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michał też śpi z otwarta buzią. Ważne jest w jakiej pozycji jest język, na dole czy na górze. Jeśli na górze to nie ma czym się martwić. Dolne położenie jest nieprawidłowe. Michał ma raz tak, raz tak, dlatego masujemy buźkę w środku, ćwiczymy pionizację języka i domykanie ust i 19 stycznia mamy kontrolę u neurologopedy. Ogólnie spanie z otwarta buzia może mieć wiele przyczyn, u nas podejrzewam, że to od smoczka. Wcześniej mieliśmy lovi ale przez nieszczelnie zamykane usta miał dużo krostek od śliny pod smoczkiem, zmieniliśmy na bibsa bo on nie dotykał do buźki ale wystraszyłam się ponwizycie u neurologopedy jak powiedziała, że ma gotyckie podniebienie i kupiłam mu curaprox, bardzo szybko go załapał ku mojemu zdziwieniu

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2023, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do kataru - u nas katar był z ulewań 🙈 skończył się jak zaczęliśmy dawać zagęszczacz do mm. Tylko ja daje mniejsza porcję niż zalecana bo były zaparcia. Na 180ml mleka daje 1 miarkę z delikatna górką a nie prawie 2 tak jak zalecane. Michał nie ulewa i nie ma problemów z kupą.

• Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2023, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    conte wrote:
    Michał też śpi z otwarta buzią. Ważne jest w jakiej pozycji jest język, na dole czy na górze. Jeśli na górze to nie ma czym się martwić. Dolne położenie jest nieprawidłowe. Michał ma raz tak, raz tak, dlatego masujemy buźkę w środku, ćwiczymy pionizację języka i domykanie ust i 19 stycznia mamy kontrolę u neurologopedy. Ogólnie spanie z otwarta buzia może mieć wiele przyczyn, u nas podejrzewam, że to od smoczka. Wcześniej mieliśmy lovi ale przez nieszczelnie zamykane usta miał dużo krostek od śliny pod smoczkiem, zmieniliśmy na bibsa bo on nie dotykał do buźki ale wystraszyłam się ponwizycie u neurologopedy jak powiedziała, że ma gotyckie podniebienie i kupiłam mu curaprox, bardzo szybko go załapał ku mojemu zdziwieniu

Moja nie do końca umie ssać smoczek. Miała najpierw lovi i jej ciągle wypadał neurologopeds kazała wymienić na bibsa to przy tym nie domykała ust i teraz z powrotem mamy lovi i jest trochę lepiej 🥴

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2023, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelaaaa wrote:
    Moja nie do końca umie ssać smoczek. Miała najpierw lovi i jej ciągle wypadał neurologopeds kazała wymienić na bibsa to przy tym nie domykała ust i teraz z powrotem mamy lovi i jest trochę lepiej 🥴
    Spróbujcie curaprox, jest dosyć drogi ale jest super cienki. My mamy ten błękitny 0-7m.

bc181102f353.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2023, 12:17

Kalli95 lubi tę wiadomość

• Kalli95 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2023, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas zero tolerancji dla smoczków. Nie wiem czy jest sens następne kupować i wywalać kasę żeby leżały bo i tak ciagle wypluwa.
    Moze ostatni raz zamówie ten który polecasz Conte i zobaczymy bo czasem by się przydał jak małemu się włączy turbo ssak 😅

6c04bbb91b.png
    06.2021 👼
    11.2021 👼
    25.10.2022 💙 Staś 2930 g 🧸
‹‹ 680 681 682 683 684 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ