W październiku fiku-miku, latem bobas na kocyku🌞👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Monk@ wrote:Dziewczyny, czasem Was podczytuję i pozwolę sobie na swoje 3 grosze
Zgadzam się z siesiepy, jeśli chodzi o zdrowe społeczeństwo, to pewnie, rady u nich się sprawdzą, a reszta to „no takie życie, widocznie dziecko nie było Wam pisane”. To jedno. A drugie - częściowo się zgodzę z tym, co Nayeli piszesz, ale to ma sens wtedy, kiedy wszyscy wokół tak robią. Bo jak widzisz, że wszystkie dziewczyny wokół chodzą na USG co 3-4 tygodnie i tu jeszcze opowiadają, ile ich dzieci ważą, a że główka się tak rozwija, w coś tam tak, to też zaczynasz się zastanawiać i może warto by sprawdzić. I ze swojego doświadczenia powiem jeszcze tyle - pierwszą ciążę prowadziłam prywatnie, tym razem mnie nie stać i prowadzę w luxmed. Usłyszałam od lekarza, że będą 3 USG - dwa w ramach rządowego programu badań prenatalnych (prenatalne i połówkowe), a jeśli będę chciała, to on mi zrobi badanie trzeciego trymestru (tak, tak, pan doktor bez kwalifikacji na wujowym sprzęcie , to raczej „badanie w trzecim trymestrze”). A, no i zrobił mi na pierwszej wizycie USG, żeby potwierdzić ciążę, to był jakos 6 tydzień. Na kolejnej wizycie właśnie dał skierowanie na prenatalne. USG robić nie będzie, ale w końcu wykłócałam się, żeby zrobił, bo nie wyobrażam sobie iść na prenatalne i tam dowiedzieć się, że moje dziecko od miesiąca się nie rozwija. To nawet nie jest bezpieczne dla matki, bo jeśli nie dojdzie do poronienia samoistnego, to trzeba się oczyścić z pomocą farmakologiczną albo lekarską, żeby nie doszło do dalszych komplikacji. Dlatego z jednej strony wiem, o czym mówisz i trochę racji w tym jest, ale z drugiej nie do końca.
PS pięknie tu u Was zielono w październiku, serdecznie gratuluję każdej z Was i niezmiennie trzymam kciuki za te, które wciąż czekają na swoje dwie kreski ❤️
W Polsce prowadząc ciążę na NFZ jest tak samo. 3 usg w czasie ciąży i nara. Może dla zdrowych, mlodych ludzi to jest okej. Ale nie dla wszystkich i na pewno nie dla mnie. Nie dla osób, które starają się miesiacami/latami, które są po ivf czy iui, mierzą się z jakimiś problemami.
Ja byłam spokojniejsza mając usg raz w miesiącu mimo, że sporo mnie to kosztowało finansowo ale dla każdego pojęcie "spokoj" jest względne i zależy od punktu siedzenia. Mój spokój był droższy niż pieniądze 😊kitka_, Vergeet lubią tę wiadomość
-
Revolutionary wrote:Hej dziewczyny, miałam wpaść z wiruskami po pierwszej wizycie no to daje znać, że my już po
Wszystko jest na tą chwilę ok, odetchnęłam z ulgą 😊 Jest pęcherzyk i mały zarodek i nawet chyba serduszko już pika, ale to sam począteczek więc jeszcze startuje. Według moich wyliczeń na podstawie owu dzisiaj 5+6, na USG jest 6+0 więc prawie się pokrywa CRL 2,8mm 🥹
Tu macie zdjęcie mojego małego kropka:
https://ibb.co/ZTYkk4d
Rozsyłam wiruski ciążowe 🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠 🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠
Dziękuje za ten piękny wątek październikowy, dużo było w nim pięknych kresek 😊 🌱 Za wszystkie zafasolkowane mocne kciuki, rośnijcie zdrowo! 🌱
Te którym się nie udało w tym miesiącu - na maxa mocno trzymam za Was kciuki w listopadzie, pewnie będę podczytywać co u Was aby niedługo miesięczne wątki nie były już dla nikogo potrzebne! ✊🍀
Cześć Kropku 🥹 rośnij zdrowo ❤️Revolutionary , Kinia92 lubią tę wiadomość
-
Revolutionary wrote:Hej dziewczyny, miałam wpaść z wiruskami po pierwszej wizycie no to daje znać, że my już po
Wszystko jest na tą chwilę ok, odetchnęłam z ulgą 😊 Jest pęcherzyk i mały zarodek i nawet chyba serduszko już pika, ale to sam począteczek więc jeszcze startuje. Według moich wyliczeń na podstawie owu dzisiaj 5+6, na USG jest 6+0 więc prawie się pokrywa CRL 2,8mm 🥹
Tu macie zdjęcie mojego małego kropka:
https://ibb.co/ZTYkk4d
Rozsyłam wiruski ciążowe 🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠 🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠🦠
Dziękuje za ten piękny wątek październikowy, dużo było w nim pięknych kresek 😊 🌱 Za wszystkie zafasolkowane mocne kciuki, rośnijcie zdrowo! 🌱
Te którym się nie udało w tym miesiącu - na maxa mocno trzymam za Was kciuki w listopadzie, pewnie będę podczytywać co u Was aby niedługo miesięczne wątki nie były już dla nikogo potrzebne! ✊🍀
Piękny kropek 🥹😍
Gratuluję i podbieram trochę wirusa 🦠Revolutionary lubi tę wiadomość
🙋🏻♀️37
🙇🏻41
10 cs
⏸️ 19.11 (19DPO)
👩🏻⚕️ 04.12
Start Marzec '24
Biochem w 1cs i 7cs -
Obie ciąże prowadziłam na NFZ i w obu miałam USG na każdej wizycie, normalnie 🙈 co około 3-4 tygodnie. Zawsze wizyta z USG. Nie wiem, może to zależy od miasta czy coś.👱🏼♀️&👨🏼🦱'94
Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈⬛
Pierworodna (4cs):
Rodzeństwo (1cs):
23.08.24: ⏸️
24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
11.09.24(6+1): Pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym i echem mikrozarodka z mikroserduszkiem ❤️
16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1) i pięknie bijącym ❤️
07.10.24(9+6): Alienik ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka Karta ciąży założona.
28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Ku zaskoczeniu matki, najpewniej druga córka 🩷
06.11.24: wizyta
-
A ja z kolei znam prywatnego ginekologa co w czasie ciąży zrobił tylko z 3-4 USG.👩29👨30
👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
✅ wyrównane niedobory witaminowe
✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
✅ obydwa jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża
💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta
👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)
🩸5/11
🥚20/11
📆 Kalendarz wizyt
listopad - badania krwi -
Nayeli wrote:A propos stresu to czy któraś z Was trenuje pilates albo ćwiczy w domu?
Ja ostatnio polubiłam się z filmikami Oli Żelazo.
Wczoraj robiłam ten trening i uda palą wściekle ale przy listopadowej szarówce miło się oglądało
https://www.youtube.com/watch?v=csC8Fu5_JPc
widziałam parę filmików Oli, ale ja uwielbiam joge z Małgosią Mostowską, tylko z nią jogę ćwiczęKinia92 lubi tę wiadomość
starania o pierwsze od czerwca 2023
34l.👱🏻♀️ 31l.👨
03.2024 poronienie 9tc 💔
07.24 cytologia, hpv negatywny ✅️
10.24 hormony ✅️ jajowody drożne✅️
12.24 histeroskopia z biopsją ❔🤞
09.24 Badanie nasienia❌️
11.24 Badanie nasienia ❔🤞 -
Cel95 wrote:Moje największe odpuszczenie to olanie testów owulacyjnych i myślenia kiedy jest owulacja. Z suplementami, lekami i zdrowym stylem życia mając różne przypadłości nie da się odpuścić
w tym cyklu oleję testy i owulacje, zostawiam pomiar tempki, bo chcę obserwować czy mi skacze w fazie lutealnej;
mój chłop niedawno zakomunikował, że nie podobają mu się planowane przytulanki, więc daje mu spokój w listopadziestarania o pierwsze od czerwca 2023
34l.👱🏻♀️ 31l.👨
03.2024 poronienie 9tc 💔
07.24 cytologia, hpv negatywny ✅️
10.24 hormony ✅️ jajowody drożne✅️
12.24 histeroskopia z biopsją ❔🤞
09.24 Badanie nasienia❌️
11.24 Badanie nasienia ❔🤞 -
kitka_ wrote:widziałam parę filmików Oli, ale ja uwielbiam joge z Małgosią Mostowską, tylko z nią jogę ćwiczę
Nigdy nie próbowałam ale chętnie dzisiaj wieczorem odpalę i zobaczę czy mi podpasuje.
Dzięki za sugestiękitka_ lubi tę wiadomość
👩🏻34 👨🏼🦱41 🐱
9 cs
10.2024 biochem 💔
HSG 👍 -
Lexia wrote:Obie ciąże prowadziłam na NFZ i w obu miałam USG na każdej wizycie, normalnie 🙈 co około 3-4 tygodnie. Zawsze wizyta z USG. Nie wiem, może to zależy od miasta czy coś.
Ja tak samo, dopiero po fakcie dowiedziałam się, na NFZ niby jest inaczej -
Lexia wrote:Obie ciąże prowadziłam na NFZ i w obu miałam USG na każdej wizycie, normalnie 🙈 co około 3-4 tygodnie. Zawsze wizyta z USG. Nie wiem, może to zależy od miasta czy coś.
Na NFZ moim zdaniem można chodzić jak jest się osoba bezproblemową bez większej ilości leków. Chyba mało jest wielkich speców na NFZ dostępnych, za to pewnie nieco normalnych i pomocnych ginow na pewno i pewnie na takiego trafiłaś
Nawet prywatnie wielu ginów bierze tylko banalne przypadki a jak jest jakiś dodatkowy czynnik to nie chcą prowadzićWiadomość wyedytowana przez autora: 29 października, 15:39
👰🏻♀️29 👨💼32
Starania od '23, cb marzec -> przerwa ponad rok, wznowienie 06'24 2cs cb..
Pogłębiona diagnostyka po pierwszej cb:
- APS 3+ i Sjörgen (brak objawów, wyniki przeciwciał lepsze)
- allo mlr, cross match, wymazy ok; kir Bx (1 impl.)
- celowana suplementacja, ładne amh
- hashimoto w remisji, h.pyroli leczone 1,5msc naturalnie
- stale letrox,hydroxychloroquina, acard
- wyniki nasienia ok (ładna fragmentacja 12%, morfo 4%); problemy ze stawami u męża od 08'24
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 Beta 56.3 -> 160.4 -> 414.5 🍀
21/10 beta 2384 🍀
Wizyta 24/10 - pęcherzyk i struktury zarodka🍀
Wizyta 6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
18/11 9+0, CRL 2,44 💗 178/min 🍀🌈
Wizyta 5/12 🙏🍀
-
Ja na nfz prowadziłam ciążę to miałam usg dopochwowe w sumie co wizytę, ale chodziłam tak co 5 tygodni, a przez brzuch usg no to 3 razy planowo jak na fundusz (na kazdy trymestr jedno, prenatalne, połówkowe itd) i 4 raz też miałam jak już 40 tydzień skończyłam. Jeżeli znowu zaciąże to też na nfz i do tego samego lekarza pójdę, a luxmed to może tylko na badania żeby mieć i awaryjne wizyty33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
9 cs!🤞⏳️do kwietnia
💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen, chrom complex, mleczko pszczele
🔬08.2024 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna(55,94), glukoza, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy(15,96), b12(393) ☑️ cholesterol całkowity❌️
🔬11.2024 TSH 2,09❌️ T4 1,06✅️anty TPO, anty TG ✅️ badania 2-5dc ✅️
Badanie nasienia✅️
🗓 08.24 usg piersi✅️cytologia płynna✅️
Nadwaga - dieta i ćwiczenia (do tej pory -6 kg)
🔜26.11 Wit D3
🔜28.11 endo konsultacja
🔜04 12 wizyta u gina -
Dziewczyny mam drugą betę wynosi ona 32.9 🥹 niby jest fajny przyrost bo pierwsza beta 14,6 ale nadal boję się że to za mało, powiedzcie mi proszę co sądzicie ? 😩
rolka355, Nadziejka26, cysterka95, Darrika, Vergeet, Kinia92, Revolutionary , Ilka96, Julixxx, Płotka, Maniaaa., ConteBis, Rudka lubią tę wiadomość
-
Przepraszam, że tak wyskakuje po długim milczeniu, ale mam przerwę od forum. Ogarniam się psychicznie, bo ciało ostatnio daje mi popalić i muszę sobie wszystko ułożyć najpierw zanim tu wrócę.
Ale nie chciałabym stać w miejscu i czekałam na kolejny cykl by zrobić badania hormonalne. I okres przyszedł w najmniej wygodnym terminie, bo właśnie dziś 😐 Chciałabym się wyrobić przed piątkiem, ale nie wiem kiedy najlepiej byłoby pójść na te badania... jeśli dziś okresu dostałam dosłownie 5min temu to jutro będzie ok, czy lepiej zrobić w czwartek?31👩 33🧔
Fertistim, wit. D, wit. B12, wit. C, folian, magnez, ubichinol, mleczko pszczele, żelazo, selen, cynk
◽ badanie nasienia ✅
◽ AMH 1,08 (09.24), 0,56 (11.24)
◽ Podejrzenie LUF, brak owulacji
◽ Wczesne wygasanie jajników
Starania na luźno od 01.2023
Świadome starania od 06.2024
📅 12.11.2024 Kwalifikacja do programu - Bocian Szczecin -
Iiiiii00 wrote:Dziewczyny mam drugą betę wynosi ona 32.9 🥹 niby jest fajny przyrost bo pierwsza beta 14,6 ale nadal boję się że to za mało, powiedzcie mi proszę co sądzicie ? 😩
A który dpo to jest?Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października, 16:49
Termin 03.07.25 🩷 -
Iiiiii00 wrote:Dziewczyny mam drugą betę wynosi ona 32.9 🥹 niby jest fajny przyrost bo pierwsza beta 14,6 ale nadal boję się że to za mało, powiedzcie mi proszę co sądzicie ? 😩
Który dpo i czy robiona o tej samej godzinie? Mniej więcej?👩25 👨 28
2021 - córeczka Niespodzianka 🌸
Od 06/2024 - starania o rodzeństwo 🍀
09/11 - ⏸️
12/11 - 787.23 🌱
14/11 - 1226.20 🤞
Wizyta 28/11 - ??? -
Iiiiii00 lubi tę wiadomość
31👩 33🧔
Fertistim, wit. D, wit. B12, wit. C, folian, magnez, ubichinol, mleczko pszczele, żelazo, selen, cynk
◽ badanie nasienia ✅
◽ AMH 1,08 (09.24), 0,56 (11.24)
◽ Podejrzenie LUF, brak owulacji
◽ Wczesne wygasanie jajników
Starania na luźno od 01.2023
Świadome starania od 06.2024
📅 12.11.2024 Kwalifikacja do programu - Bocian Szczecin -
Nadziejka26 wrote:Który dpo i czy robiona o tej samej godzinie? Mniej więcej?
Wiem ze powinny być o tej samej godzinie ale ta pierwsza była niespodziewanie a druga niestety mnie zmusiła do takiej godziny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października, 16:58
-
Cavarathiel wrote:Przepraszam, że tak wyskakuje po długim milczeniu, ale mam przerwę od forum. Ogarniam się psychicznie, bo ciało ostatnio daje mi popalić i muszę sobie wszystko ułożyć najpierw zanim tu wrócę.
Ale nie chciałabym stać w miejscu i czekałam na kolejny cykl by zrobić badania hormonalne. I okres przyszedł w najmniej wygodnym terminie, bo właśnie dziś 😐 Chciałabym się wyrobić przed piątkiem, ale nie wiem kiedy najlepiej byłoby pójść na te badania... jeśli dziś okresu dostałam dosłownie 5min temu to jutro będzie ok, czy lepiej zrobić w czwartek?Cavarathiel lubi tę wiadomość
-
Miś wrote:Melduję @ więc niestety czekam na wątek listopadowy.