Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W październiku fiku-miku, latem bobas na kocyku🌞👶
Odpowiedz

W październiku fiku-miku, latem bobas na kocyku🌞👶

Oceń ten wątek:
  • Lkao19 Ekspertka

Wysłany: 3 października, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę temat pracy... To i ja się wypowiem. Ja mam taką sytuację że jestem na swojej działalności, mam biuro rachunkowe co ma oczywiście swoje plusy i minusy. Plus taki że pracuje 5 godzin dziennie i mam naprawdę sporo wolnego czasu, nie mam problemu z zawozeniem i odwozeniem córki ze szkoły i pieniądze przy tym całkiem spoko, chociaż nie pogardziła by kilkoma dodatkowymi klientami.
    A minus... Brak chorobowego w ciąży i oczywiście brak macierzyńskiego. Nie mogę sobie na to pozwolić bo jeśli klienci pójdą do innej księgowej to już niestety nie wrócą... Plus że gdy ewentualne drugie bejbi pójdzie do żłobka to nie będę miała problemu z ogarnianiem zawozenia i odbierania.
    Ale wizja pracy z noworodkiem przeraża mnie...

preg.png

💓🍼 Jagoda 2017
  • Pokahontaz26 Autorytet

Wysłany: 3 października, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Revolutionary wrote:
    Darrika - wpisz mi proszę testowanie na 16.10, to będzie chyba 14dpo, i zazwyczaj tak przychodzi 🐵 więc jeśli jej nie będzie to zatestuje wtedy 🙈

Aczkolwiek 12.10 mam imprezę urodzinową i nie wiem czy nie będę musiała sprawdzić na czym stoję wtedy... Dziewczyny, jak myślicie co zrobić, wtedy będzie jakoś 10dpo, to są moje urodziny i nie ma szans żeby wykręcić się od drinkowania bez wzbudzania podejrzeń gości, a wolałabym nie mówić że coś mogłoby być na rzeczy i że się w ogóle staramy 🫢 Czy myślicie że coś może wyjść tego 10dpo czy udawać obłożnie chorą z antybiotykiem żeby się wykręcić od drinków, czy może pozwolić sobie na dwa bez wyrzutów sumienia bo póki nie ma ⏸ to ciąży nie ma? 🤨🫣

Eh, miał być @ do tego czasu, a tu się wszystko tak przesunęło że będę w kropce, bo za wcześnie na testowanie, a za późno na drinkowanie, jak żyć?! 😂
    Zrób test przed, jak nie będzie śladu po drugiej kresce (czego nie życzę!) to pij na zdrowie. Ja bym po prostu wypiła jednego drineczka dla spokoju swojego sumienia w razie czego 😄 Bo w pierwszej ciąży wypiłam dwie lampki wina czerwonego na urodzinach dziadka i po 4 dniach się dowiedziałam, że jestem w ciąży i nie mogłam sobie tych dwóch kieliszków wybaczyć 🤦🏻‍♀️ Ale z perspektywy czasu wiem, że byłam dla siebie za surowa 😋

Revolutionary lubi tę wiadomość

• Lkao19 Ekspertka

Wysłany: 3 października, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Revolutionary wrote:
    Darrika - wpisz mi proszę testowanie na 16.10, to będzie chyba 14dpo, i zazwyczaj tak przychodzi 🐵 więc jeśli jej nie będzie to zatestuje wtedy 🙈

Aczkolwiek 12.10 mam imprezę urodzinową i nie wiem czy nie będę musiała sprawdzić na czym stoję wtedy... Dziewczyny, jak myślicie co zrobić, wtedy będzie jakoś 10dpo, to są moje urodziny i nie ma szans żeby wykręcić się od drinkowania bez wzbudzania podejrzeń gości, a wolałabym nie mówić że coś mogłoby być na rzeczy i że się w ogóle staramy 🫢 Czy myślicie że coś może wyjść tego 10dpo czy udawać obłożnie chorą z antybiotykiem żeby się wykręcić od drinków, czy może pozwolić sobie na dwa bez wyrzutów sumienia bo póki nie ma ⏸ to ciąży nie ma? 🤨🫣

Eh, miał być @ do tego czasu, a tu się wszystko tak przesunęło że będę w kropce, bo za wcześnie na testowanie, a za późno na drinkowanie, jak żyć?! 😂
    Ja mam bardzo podobny problem 😅 19 testuje i będę wyprawiać wtedy urodziny. Jeśli będę dwie krechy to chyba serio przeleję sobie wino 0 do butelki bo inaczej wszyscy się domyśla o co chodzi. No ale może będzie biel i nie będę miała problemu.

preg.png

💓🍼 Jagoda 2017
  • Kociara20996 Ekspertka

Wysłany: 3 października, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Co do tematu pracy to u mnie też nie do końca ciekawie pracuje w jednej firmie gdzie mój etat jest podzielony po połowie na różne zajęcia połowa zdalnie. Najgorsza dla mnie jest osoba zarządzana moją pracą w sklepie nie respektuje tego że powinnam tam być tylko pół etatu mam się poświęcać dla pracy tak jak ona pracoholiczka. W zeszłym roku miałam kryzys chciałam się zwalniać po 6 latach ale dostałam „awans” i połowę pracy w domu licząc że będzie to respektować przeliczyłam się. Mam wrażenie że powinnam żyć pracą i niczym innym. Jak uda mi się zajść w ciążę nie mam zamiaru się poświęcać i pójdę na L4

eta176, Darrika, DreamBee lubią tę wiadomość

👩🏻96 🧔🏽‍♂️92

F 2014👦🏼
    J 2016 👦🏽

3cs po krążku hormonalnym

Badania 2dc nieprawidłowe LH/FSH ❌

💊 fertistim 4000j, omega 3+ dha, NAC, cytrynian magnezu, folian, wit d3 4000j, olej z wiesiołka, olej z czarnuszki, zioła 🌿 ojca sroki
  • Weronka Autorytet

Wysłany: 3 października, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jvvliett wrote:
    Też pracuję w branży budowlanej, tylko wybrałam biuro projektowe i niby skończyłam studia, dziecko odłożyłam do teraz, a uprawnień dalej nie zrobiłam (a wszyscy mi mówią, żebym robiła uprawnienia i szła na budowę póki dzieci nie mam) 😅

Uprawnienia projektowe chociażby ograniczone i możesz pracować zdalnie z domu. Przy dziecku układ idealny. Po co Ci latanie po budowie. 😅 Architektów zaczyna brakować.

Jvvliett lubi tę wiadomość

👩🏻 28 | 👨🏻 29
    📆 08/2023 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 8 tc 💔
    📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
    📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
    📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
    📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
    📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
    📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷

2025 r. będzie Nasz. 💙
    preg.png
  • Lusia90 Ekspertka

Wysłany: 3 października, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poprzedniej pracy miałam warunki idealne na ciąże: umowa na czas nieokreślony, dobre zarobki, duża firma a nie jakiś januszex, super kierownictwo. Niestety usłyszałam hasło "zwolnienia grupowe". Wtedy moja menadżerka mi powiedziała że jeśli chce powiększyć rodzinę to to najlepszy moment bo idziemy wszyscy pod młotek. Nie myślałam że to będzie takie trudne. Od tamtej sytuacji minął już rok.

preg.png

👩26 |👨‍🦱 27

Starania o pierwszego maluszka: ¶7 naturalnych cs ⏳ ¶3 cykle przerwy na Proverę, brak efektów) ➡️ Duphaston na wywołanie miesiączki ¶1 cykl stymulowany Clo

31.10 skromne ⏸️
    02.11 12dpo beta 91.90, progesteron 47.60
    06.11 16dpo beta 927.38 przyrost ponad 200% 🥴
    09.11 19dpo beta 4455,84
    13.11 23dpo beta 19657.67
    28.11 wizyta 🗓️🩺
  • Revolutionary Autorytet

Wysłany: 3 października, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:
    Przetestuj i jeśli będą dwie kreski to nie pijesz, a jeśli będzie biel to pij i spróbuj testować ponownie później. Po prostu.

No taki właśnie mam wstępny plan ;) Szkoda tylko że to nie będzie jakieś 12dpo, byłoby to bardziej miarodajne 🤷‍♀️

2cs 🤞

7dpo:
    - Progesteron: 15,30 ng/ml
    - Estradiol: 288 pg/ml

17.10.2024 ⏸️🍀
    18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
    21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
    29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
    06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
    20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
    22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️

👩 30s
    🧑 34
    🐶 3

A journey of a thousand miles begins with a single step...

preg.png

Wysłany: 3 października, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronka wrote:
    Kup wódkę 0% i przelej do zwykłej butelki. 😂😂😂

też miałam tai pomysł, ale gorzej jak ktoś z gości zauważy ze pije z innej butelki albo zrobi sobie sam drinka z tego co ja i wtedy wyjdzie że to woda 🤣

2cs 🤞

7dpo:

17.10.2024 ⏸️🍀

👩 30s
    🧑 34
    🐶 3

preg.png
  • Sarka94 Autorytet

Wysłany: 3 października, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika wrote:
    Ja się witam z przychodni 😅 młoda coś na ucho się skarżyła od wczoraj, zakatarzona trochę stan podgorączkowy więc muszę dzisiaj opiekę wziąć, leki mamy tak czy tak z wizyty poniedziałkowej u laryngologa więc działamy na ten katar.

Mega się cieszę dziewczyny, że się sypią kreski naprawdę, serce mi rośnie i humor to poprawia, bo mam ostatnio coś kiepsko, czuje, że taka frustracja we mnie siedzi w związku z pracą.
    Ogólnie ją lubię, mam cudowny zespół i przełożonych, praca nie jest stresująca, zaczynam kiedy chce, zdalnie, bez odpowiedzialności, ale co za tym idzie mała kasa jest i firma słabo docenia wysiłki i ponad normę pracę
    Mam tylko kilka stów brutto więcej jak najniższa. I jakby z jednej strony mi to nie przeszkadza bo mąż dobrze zarabia plus dodatkowo jak coś robi poza etatem to potrafi w 2-3 dni zarobić moją miesięczna wypłatę, ale gdzieś się przebijają takie myśli, że się marnuje, uwsteczniam w tej pracy, bo też zaczęliśmy z czatem gpt i już zamiast kreatywnie myśleć to kopiuj wklej robię jak robot. Kolejna strona jest taka, że nie mam żadnych jakoś wybitnych umiejętności, kwalifikacji, żeby dostać orace 3-4 tysiące więcej, a za mniej to mi bez sensu zmieniać robotę na taka z dojazdami, bo paliwo i w domu noc nie zrobione będzie i mąż by musiał pomagać i tym samym rezygnować ze swoich dodatkowych fuch, dzięki którym nam się żyje dobrze i tak się koło zamyka 😅 no nic wygadałam się, może ta ciążunia w końcu nam się trafi I będę miała na jakiś czas spokój z myśleniem o pracy 🤭

Darrika, powiem Ci, że sytuację trochę inne, ale trochę jakbym czytała o sobie. Ja dobrze zarabiam, ale mnie ambicje zżerają od środka. Chciałabym iść dalej, ale w tej chwili wiem, że mam dobrą, stabilną pracę. Jak chcę to mam urlop, jak potrzebuję wyjść to wychodzę, no ale się nie rozwijam i to mnie dusi. Niestety środki jakie bym musiała teraz zaangażować na zmianę i czas w mojej ocenie nie jest tego wart. Miałabym też opcję założenia własnej działalności, ale z własnej działalności nie chcę iść na macierzyński. I tak się koło zamyka.

Życzę Ci tej ciążuni i problemy znikną, moje też by zniknęły 😅
    Zdrówka dla córy 🥰
    Weronka wrote:
    Odnośnie pracy.

Zawsze się przejmowałam. Jak zaczynałam nową pracę to odstawiałam starania chociaż na kilka miesięcy. Myślałam, że w ciąży będę normalnie pracować, bo przecież to nie choroba i nie będę wystawiała pracodawcy, bo co sobie pomyśli...

Po 4 latach starań troszkę zmieniłam nastawienie. Aktualnie planuję zmianę pracy i jeśli faktycznie się uda to pomimo to na pewno nie odstawię na bok starań. Będziemy działać jak dotychczas. Jeśli chodzi o L4 to również nie będę się zastanawiać. Myślę, że nikt nie podziękuje mi za to, że poczekałam z zajściem w ciążę albo że nie poszłam na L4. Niestety w większości przypadków jest tak, że pod względem zawodowym pracodawcy nie cieszą się za bardzo z ciąż pracownic, czy mają one 2 miesiące, czy 2 lata stażu w firmie. Trzeba myśleć o sobie, może jest to okrutne, ale wychodzi się na tym lepiej.

Podpisuję się rękoma i nogami. Też zawsze mówiłam, że będę pracować przynajmniej do połowy ciąży. Teraz mi przeszło. Jeśli po 2 latach starań nam się uda, mogę i 9 miesięcy siedzieć na dupie, jeśli lekarz tak doradzi. Tym bardziej, że często na l4 ciążowym dostaje się wyższa wypłatę niż pracując.... Bo dodatki się wliczają, jakieś roczne premie itd..

Darrika lubi tę wiadomość

Starania o pierwszą🤰od 9/2022

♥ 2018 ♥
    🏡 2020
    💍 21.08.2021
    💒 17.09.2022
    🐶 5.10.2023

Wysłany: 3 października, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eta176 wrote:
    Boże jak ja Cię rozumiem mam identyczną sytuację co ty i z marzeniem przeglądam inne oferty pracy ale ta umowa na czas nieokreślony gdzie możesz iść spokojnie na L4 trzyma mniej jak na smyczy :)

Wolałabym nie mówić tego, ale... "piona" 🙌 :(

eta176 lubi tę wiadomość

2cs 🤞

7dpo:

17.10.2024 ⏸️🍀

👩 30s
    🧑 34
    🐶 3

preg.png
  • Rudka Ekspertka

Wysłany: 3 października, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Lis wrote:
    Cześć wszystkim!
    @xSmerfetkax, @Frutellka gratuluję, aż się ciepło na sercu robi czytając Wasze wpisy🥰

Ja postanowiłam zrobić sobie krzywdę i nasikać w 9dpo🙈 Teraz siedzę i się doszukuje, mąż mówi, że widzi coś super malusieńkiego 🥺

Powiedzcie proszę, czy to głowa mi robi psikusa?

https://zapodaj.net/plik-kjkD0Ex5B4
    Chyba nie robi Ci głowa psikusa ja też widzę nitkę 😍 czekamy na betę 🤞
    Pokahontaz26 wrote:
    Dziewczyny a propos pracy. W pierwszej ciąży dostałam w 6tygodniu L4, bo warunki mojej pracy były bardzo szkodliwe (technik dentystyczny). Pracowałam 3 lata w mojej pracy, miałam umowę na czas określony do kwietnia 2022. W marcu 2022 gdzie byłam 5 miesiącu ciąży dostałam LISTOWNIE nową umowę od 01.04 do dnia porodu 🤡 bez żadnych wcześniejszych rozmów itp. i to jeszcze szefową była kobieta. Taką mi 🐷 podłożyli.

Hah miałam taką samą sytuację 😳
    Revolutionary wrote:

Zrób test i jak nie wyjdzie ⏸️ to pozwól sobie na te dwa drinki. Nawet jeśli ciąża by była to i tak nie przenika to do zarodka bo jeszcze nie ma łożyska. Miałam taką sytuację jak byłam w 1 ciąży i nie wiedziałam że jestem, byłam na imprezie o co robiłam sobie duże wyrzuty. Ginekolog później wytłumaczył mi że to nie ma wpływu, że organizm kobiety jest tak skonstruowany żeby chronić ciążę na tym początku jak się nie wie i dopóki nie ma łożyska nic do zarodka nie przenika. Jest jakby osobnym bytem.

Przy okazji zawsze dobrym wykrętem od picia alkoholu jest tekst że się jest w trakcie leczenia lekami przy których nie wolno pić alkoholu 😃

• Sarka94 Autorytet

Wysłany: 3 października, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lkao19 wrote:
    Widzę temat pracy... To i ja się wypowiem. Ja mam taką sytuację że jestem na swojej działalności, mam biuro rachunkowe co ma oczywiście swoje plusy i minusy. Plus taki że pracuje 5 godzin dziennie i mam naprawdę sporo wolnego czasu, nie mam problemu z zawozeniem i odwozeniem córki ze szkoły i pieniądze przy tym całkiem spoko, chociaż nie pogardziła by kilkoma dodatkowymi klientami.
    A minus... Brak chorobowego w ciąży i oczywiście brak macierzyńskiego. Nie mogę sobie na to pozwolić bo jeśli klienci pójdą do innej księgowej to już niestety nie wrócą... Plus że gdy ewentualne drugie bejbi pójdzie do żłobka to nie będę miała problemu z ogarnianiem zawozenia i odbierania.
    Ale wizja pracy z noworodkiem przeraża mnie...

👋 dla koleżanki po fachu
    Ja właśnie na własne biuro z uwagi na starania się nie zdecyduję, mimo, że miałabym na start dobrych klientów, których teraz obsługuję u dobrego szefa 🙈

♥ 2018 ♥
    🏡 2020
    💍 21.08.2021
    💒 17.09.2022
    🐶 5.10.2023

Wysłany: 3 października, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lkao19 wrote:
    Ja mam bardzo podobny problem 😅 19 testuje i będę wyprawiać wtedy urodziny. Jeśli będę dwie krechy to chyba serio przeleję sobie wino 0 do butelki bo inaczej wszyscy się domyśla o co chodzi. No ale może będzie biel i nie będę miała problemu.

życzę Ci żebyś jednak musiała pić tą zerówkę ;)

u mnie to ten problem że impreza wypada trochę wcześnie na testowanie, więc nawet jak będzie biel to będę się biła z myślami czy nie za wcześnie na test zwyczajnie 🤷‍♀️ No nic, będę się zastanawiać bliżej terminu... Ale test myślę zrobię dla czystego sumienia, nawet jeśli za wcześnie ;)

Lkao19, Rudka lubią tę wiadomość

2cs 🤞

7dpo:

17.10.2024 ⏸️🍀

👩 30s
    🧑 34
    🐶 3

preg.png

Wysłany: 3 października, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarka94 wrote:
    Podpisuję się rękoma i nogami. Też zawsze mówiłam, że będę pracować przynajmniej do połowy ciąży. Teraz mi przeszło. Jeśli po 2 latach starań nam się uda, mogę i 9 miesięcy siedzieć na dupie, jeśli lekarz tak doradzi. Tym bardziej, że często na l4 ciążowym dostaje się wyższa wypłatę niż pracując.... Bo dodatki się wliczają, jakieś roczne premie itd..

no właśnie jak to jest liczone, powiedzcie mi. 🤔 Dajmy na to, zachodzę teraz w ciąże i np z dniem 1 listopada (umownie) idę na L4 to pensja się liczy ze średniej z poprzednich 12 miesięcy również z wszystkimi premiami? A jak później wygląda kwestia macierzyńskiego? Również z tych 12 miesięcy przed pójściem na L4?

2cs 🤞

7dpo:

17.10.2024 ⏸️🍀

👩 30s
    🧑 34
    🐶 3

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 3 października, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że temat pracy dziś gorący:) ja w pierwszej ciąży zaszłam na umowie trzyletniej, gdy akurat został rok do końca umowy, więc czułam, że idę na odstrzał 🫣. Ale szef zachował się bardzo w porządku, od razu zmienił umowę na nieokreśloną i dał podwyżkę, żebym miała większy macierzyński. Pracowałam do siódmego miesiąca ciąży, ale mam pracę siedzącą przed komputerem, więc nie byłam jakoś zmęczona. Dostałam L4 z uwagi na tachykardię u malucha, musiałam częściej chodzić na kontrolę i byłam dwa razy w szpitalu. Ale po ciąży szef też zgodził się na redukcję etatu do połowy, dzięki czemu po macierzyńskim nie musiałam oddawać dziecka do żłobka i wymieniałam się z mężem opieka. Jak na to, co tu czytam o podkładaniu świń, to czuje, że trafiłam naprawdę super 🫣

Sarka94, Pokahontaz26, Slava, Darrika, Siasi, eta176, DreamBee, Vergeet, Lauraa, Wojcinka lubią tę wiadomość

_____

Córka 01.2022 🌸

starania o drugiego dzidziusia od 08.2024

9.10.2024 ⏸️ 10 dpo

10.10.2024 Beta hcg 87,5 mIU/ml - 11 dpo
    18.10.2024 beta hcg 2187,3 miU/ml

preg.png
  • Sarka94 Autorytet

Wysłany: 3 października, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Revolutionary wrote:
    no właśnie jak to jest liczone, powiedzcie mi. 🤔 Dajmy na to, zachodzę teraz w ciąże i np z dniem 1 listopada (umownie) idę na L4 to pensja się liczy ze średniej z poprzednich 12 miesięcy również z wszystkimi premiami? A jak później wygląda kwestia macierzyńskiego? Również z tych 12 miesięcy przed pójściem na L4?

Z średniej z 12 miesięcy przed l4 100%. A na macierzyński później(jeśli nie ma przerwy w trakcie i powrotu do pracy) jest ta sama podstawa tylko 80% przez cały okres lub 100% przez 20 tyg i 60% przez pozostały czas.

Revolutionary lubi tę wiadomość

♥ 2018 ♥
    🏡 2020
    💍 21.08.2021
    💒 17.09.2022
    🐶 5.10.2023

Wysłany: 3 października, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudka wrote:
    Zrób test i jak nie wyjdzie ⏸️ to pozwól sobie na te dwa drinki. Nawet jeśli ciąża by była to i tak nie przenika to do zarodka bo jeszcze nie ma łożyska. Miałam taką sytuację jak byłam w 1 ciąży i nie wiedziałam że jestem, byłam na imprezie o co robiłam sobie duże wyrzuty. Ginekolog później wytłumaczył mi że to nie ma wpływu, że organizm kobiety jest tak skonstruowany żeby chronić ciążę na tym początku jak się nie wie i dopóki nie ma łożyska nic do zarodka nie przenika. Jest jakby osobnym bytem.

Przy okazji zawsze dobrym wykrętem od picia alkoholu jest tekst że się jest w trakcie leczenia lekami przy których nie wolno pić alkoholu 😃

Dzięki! Ten tekst niestety u mnie nie przejdzie, bo gośćmi będzie najbliższa rodzina i nie dam rady nagle im wkręcić jakiejś choroby o której nie wiedzą ;)\

A co do tego braku łożyska - to znaczy do kiedy to mniej więcej jest? 🤔 bo przecież chyba implantacja występuje jakoś ok 8-10 dni po zapłodnieniu, czyli pewnie jakoś ok tego 10dpo... ?

2cs 🤞

7dpo:

17.10.2024 ⏸️🍀

👩 30s
    🧑 34
    🐶 3

preg.png
  • Pokahontaz26 Autorytet

Wysłany: 3 października, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Widzę, że temat pracy dziś gorący:) ja w pierwszej ciąży zaszłam na umowie trzyletniej, gdy akurat został rok do końca umowy, więc czułam, że idę na odstrzał 🫣. Ale szef zachował się bardzo w porządku, od razu zmienił umowę na nieokreśloną i dał podwyżkę, żebym miała większy macierzyński. Pracowałam do siódmego miesiąca ciąży, ale mam pracę siedzącą przed komputerem, więc nie byłam jakoś zmęczona. Dostałam L4 z uwagi na tachykardię u malucha, musiałam częściej chodzić na kontrolę i byłam dwa razy w szpitalu. Ale po ciąży szef też zgodził się na redukcję etatu do połowy, dzięki czemu po macierzyńskim nie musiałam oddawać dziecka do żłobka i wymieniałam się z mężem opieka. Jak na to, co tu czytam o podkładaniu świń, to czuje, że trafiłam naprawdę super 🫣
    Taki szef to skarb… jeszcze podwyżkę dał 👏🏼 czyli jednak można być człowiekiem 😄

Darrika, Siasi lubią tę wiadomość

Wysłany: 3 października, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarka94 wrote:
    Z średniej z 12 miesięcy przed l4 100%. A na macierzyński później(jeśli nie ma przerwy w trakcie i powrotu do pracy) jest ta sama podstawa tylko 80% przez cały okres lub 100% przez 20 tyg i 60% przez pozostały czas.

To się muszę spieszyć bo w styczniu miałam premię roczną sporą, a w 2025 nie ma na nią raczej szans 😂

2cs 🤞

7dpo:

17.10.2024 ⏸️🍀

👩 30s
    🧑 34
    🐶 3

preg.png
  • Sarka94 Autorytet

Wysłany: 3 października, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Revolutionary wrote:
    Dzięki! Ten tekst niestety u mnie nie przejdzie, bo gośćmi będzie najbliższa rodzina i nie dam rady nagle im wkręcić jakiejś choroby o której nie wiedzą ;)\

A co do tego braku łożyska - to znaczy do kiedy to mniej więcej jest? 🤔 bo przecież chyba implantacja występuje jakoś ok 8-10 dni po zapłodnieniu, czyli pewnie jakoś ok tego 10dpo... ?

Polecam wpis o Hipotetycznej Hani Mamyginekolog 😊
    Fajnie wszystko rozjaśnia.

Rudka, 3erin lubią tę wiadomość

♥ 2018 ♥
    🏡 2020
    💍 21.08.2021
    💒 17.09.2022
    🐶 5.10.2023
‹‹ 36 37 38 39 40 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ