W październiku jesień🍁, plucha🌧, świetna pora na spłodzenie malucha 🤱
-
WIADOMOŚĆ
-
Vivi00 wrote:Hmm, dziewczyny piszecie tutaj o tsh. Sama badałam w sierpniu i miałam 1. 97 moja lekarka powiedziala że wszystko jest ok. Myślicie żeby spróbować skonsultować to z innym lekarzem?
Dokładnie tak jak pisze goska przy staraniach TSH powinno mieścić się w przedziale 1-1,5 więc ja bym to skonsultowała. Lepiej zapobiegać, a TSH jest łatwo zbić ☺️👱🏼♀️30 👨🦱31
👶🏼M.
💕2014
💍2018
💒2020 -
Julitaa5 wrote:Cześć dziewczyny powiedzcie mi moje tsh wynosi 2.9 czy może mi to przeszkadzać w zajściu w ciążę ? I jak je zbić na niższy poziom co dalej zrobić? Jeszcze moja ginekolog powiedziała mi że może mam pcos ale nie zaleciła dalszych badań już nie wiem co robić
Aha, czyli lekarka stwierdziła, że chyba masz PCOS i nie powiedziała co dalej... Super. Mówiłaś jej, że chcecie się starać? Kurczę, a nawet gdyby nie, to i tak powinno się eksplorować temat.
Swoją drogą a propos TSH, ja jak przyszłam do endokrynolog z TSH 3,9, to ona w pierwszej chwili stwierdziła, że na pewno jest wszystko w porządku, a ja po prostu się nie wyspałam. Bo UWAGA jestem szczupła, więc zapewno moja tarczyca pracuje dobrze. Dopiero kiedy powiedziałam o staraniach, to przepisała leki, w międzyczasie okazało się, że mam Hashimoto.
Zastanawiam się, czy zanim się starałyście, badałyście sobie kiedyś tarczycę kontrolnie? Czytałam, że w Polsce na to choruje kilkanaście procent kobiet, to jest całkiem dużo, a mnie nikt do niedawna nie kierował nawet na to głupie proste badanie TSH. -
nick nieaktualnyErdene wrote:Zastanawiam się, czy zanim się starałyście, badałyście sobie kiedyś tarczycę kontrolnie? Czytałam, że w Polsce na to choruje kilkanaście procent kobiet, to jest całkiem dużo, a mnie nikt do niedawna nie kierował nawet na to głupie proste badanie TSH.
Ja miałam badane w pierwszej ciąży i było ok 🙂
A teraz przed staraniami nie badałam ale nie wykluczam sprawdzenia za jakiś czas jeśli się nam nie powiedzie 🤔
-
Erdene wrote:Aha, czyli lekarka stwierdziła, że chyba masz PCOS i nie powiedziała co dalej... Super. Mówiłaś jej, że chcecie się starać? Kurczę, a nawet gdyby nie, to i tak powinno się eksplorować temat.
Swoją drogą a propos TSH, ja jak przyszłam do endokrynolog z TSH 3,9, to ona w pierwszej chwili stwierdziła, że na pewno jest wszystko w porządku, a ja po prostu się nie wyspałam. Bo UWAGA jestem szczupła, więc zapewno moja tarczyca pracuje dobrze. Dopiero kiedy powiedziałam o staraniach, to przepisała leki, w międzyczasie okazało się, że mam Hashimoto.
Zastanawiam się, czy zanim się starałyście, badałyście sobie kiedyś tarczycę kontrolnie? Czytałam, że w Polsce na to choruje kilkanaście procent kobiet, to jest całkiem dużo, a mnie nikt do niedawna nie kierował nawet na to głupie proste badanie TSH.
Ja zrobiłam w pierwszej ciąży ( poronienie 7tc ) będąc już na Ovufriend bo dziewczyny tak mi zasugerowały i faktycznie było coś około 3 może 4. Dokładnie nie pamiętam. Od tamtej pory kontrolowałam co 2 miesiące choć byłam już pod opieką endokrynologa. Po 5 miesiącach od poronienia byłam znów w ciąży. TSH urosło w 5tc do 2.5 i musiałam zwiększyć dawkę leku. W 3 miesiącu ciąży ustabilizowało się i mogłam odstawić Euthyrox. Do dnia dzisiejszego nie mam problemów z tarczycą, ale kiedy co pół roku robię morfologię dorzucam też panel tarczycowy.09.2009r. 💔
01.2015r. 💔
06.2015r. 💜⏸️
02.2016r. Leon Kameleon 🦎💜
03.2023r. Walczymy o rodzeństwo.
28.02.2024 r. 💔
11.04.2024 r. 💔
IVF październik ( świeżak 5.1.2 ) 👎
🩵🩵🩵🩵 ( 4.1.1 (3), 4.1.2 )
IVF listopad 🔜 -
Julitaa5 wrote:Nie byłam na monitoringu, ogólnie myślałam, że mam chociażby po śluzie ostatnio na pewno miałam we wtorek byłam powiedziała że widzi śluz płodny ale jajeczka brak i moje jajniki wyglądają trochę na torbielowate i pcos, ale żebym teraz jeszcze próbowała tak o a dopiero jak nie wyjdzie po roku to pogadamy o badaniach… przypomniałam sobie że w sierpniu robiłam tsh i wyszła właśnie 2.9 i poczytałam i właśnie zauważyłam że nawet przez to mogę mieć trudność
goska000 lubi tę wiadomość
“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”
4.09.2024 r. - transfer blastki
12.09.2024 r. - beta HCG 50,27 mIU/ml - zostań z Nami proszę! (po Zivafert i Ovitrelle) Progesteron 128 ng/ml
14.09.2024 r. - beta HCG 56,41; Progesteron 121 ng/ml
17.09.2024 r. - beta HCG 200,42; Progesteron 108,6 ng/ml
20.09.2024 r. - beta HCG 802,05; Progesteron 85,9 nh/ml
2.10 - wizyta, mamy ❤️, CRL 0,44 cm; 140 uderzeń /min
16.10 - wizyta, mamy ❤️, CRL 1,9 cm; 143 uderzeń/min 😻
7.11 - CRL 4,4 cm; FHR 167, mamy małego Wstydnisia😊
13.11 - prenatalne 🧬
10.12 - wizyta ⏳
❄️- czeka na Nas na zimowisku;)
-
Frutellka wrote:TSH przy staraniach powinno być nie większe niż 1,5. Skoro podejrzewa PCOS powinna Ci zlecić dodatkowe badania bo to utrudnia zajście w ciążę...
Niektórzy lekarze to na prawdę konowały... Albo olewają bo NFZ i tak zapłaci za pacjentkę albo przytulają 200 za prywatną wizytę, a klienta mają w poważaniu... Jako osoba ze środowiska medycznego patrzeć nie mogę na to co wyczynia się w tym kraju... 😠Anka32, Vivi00, Frutellka lubią tę wiadomość
09.2009r. 💔
01.2015r. 💔
06.2015r. 💜⏸️
28.02.2024 r. 💔
11.04.2024 r. 💔
IVF listopad 🔜 -
Pavlova wrote:Ok, dziękuję, nadal nie mogłam znaleźć, ale zalogowałam się poza aplikacją i faktycznie tam znalazłam te ustawienia 🤩
Co do badań, jeżeli testowanko w sobotę ukaże I - to mąż w tym miesiącu wybierze się na badania.
Ja ze swojej strony miałam zlecone podstawowe badania hormonalne typu testosteron, kortyzol, prolaktyna, wszystko w normie. We wrześniu byłam u lekarza, pierwszego, który faktycznie się zainteresował. Ponownie zlecił podstawowe hormony w nowym cyklu, dopisał mi jeszcze 17-OH i zalecił wykonać w 21 dniu cyklu progesteron - 11,04 (cokolwiek to znaczy 😃 - jeżeli ktoś mógłby podpowiedzieć czy wynik jest Ok, to będę wdzięczna).
Dodatkowo wspomniał, ze gdyby nie wyszło do grudnia/stycznia to zaleca wykonanie histerolaparoskopię.
Cieszę się na wspólne testowanko, mam nadzieję, że to będzie DOBRY dzień
Trzymam kciuki za nas wszystkie, oby pazdziernik okazał się szczęśliwym miesiącem ❤️“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”
12.09.2024 r. - beta HCG 50,27 mIU/ml - zostań z Nami proszę! (po Zivafert i Ovitrelle) Progesteron 128 ng/ml
13.11 - prenatalne 🧬
10.12 - wizyta ⏳
-
goska000 wrote:Niektórzy lekarze to na prawdę konowały... Albo olewają bo NFZ i tak zapłaci za pacjentkę albo przytulają 200 za prywatną wizytę, a klienta mają w poważaniu... Jako osoba ze środowiska medycznego patrzeć nie mogę na to co wyczynia się w tym kraju... 😠
Oj lekarze to temat rzeka... Moja przyjaciółka podejrzewała u siebie alergie pokarmowe. W dużym skrócie miała potworne bóle brzucha. Poszła z tym tematem do internisty a on jej powiedział ze po co ona mu wgl tylek zawraca takie coś jest kompletnie normalne i jego zdaniem ona jest zdrowa. Pociągnęła temat i wyszła celiakia.
A ja szukam endo bo to tsh mnie trochę martwi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października 2023, 17:02
-
Hania_92 wrote:Czesc Dziewczyny!
Dopisuje sie do listy, jesli mozna
Owulacja wyliczona na dzisiaj, test owulacyjny w piku wczoraj, a od dzis spada...
To moje starania o pierwszego maluszka.
W poprzednim cyklu nie bylo owulacji, dostalam progesteron od ginekologa, u ktorego bylam pierwszy raz, z wczesniej zrobionymi badaniami oczywiscie...
Generalnie martwie sie bardzo skapymi miesiaczkami. Ginekolog potwierdzil bardzo watla sciane macicy.
Ale owulacja to juz dla mnie spory sukces.
W sobote wybiore sie na zbadanie progesteronu, bo lekarz zlecil no i jesli owulacji jednak nie bylo i progesteron bedzie niski, to czopeczki pojda w ruch
Powinnam testowac za dokladne 2 tygodnie, moze 13 dni... Jak znam siebie to zaczne po 10!
Pozdrawiam Was wszystkie i trzymam kciuki! (przepraszam za brak polskiej klawiatury!!!)
Witaj😍 i czuj sie w watku pazdziernikowym, jak u siebie w domu 👍
Na ktory dzien chcesz zeby cie zapisac na testowanie, czy wolisz zostac wolnym strzelcem?
Amunicja wrote:❤️❤️O jak mi miło, dziękuję Ci.
W październiku pozostanę w strefie nasłuchu, ale mam cichą nadzieję na czynne dołączenie do listopadowego wątku już po pierwszej wizycie w klinice. Będę wtedy liczyła na wiruski od Ciebie, więc mocno kibicuję Twoim pozytywnym testom i to oczywiście nie z powodu Ovitrelle 😉🤞🏻 Jeszcze tydzień 🍀🍀🍀
ooo🥰 dziekuje, jesli sie uda to bede wysylas wiruski na prawo i lewo 😄 obiecuje! Jesli sie nie uda to sie widzimy w listopadowym watku. Mamy ze starym pierwsza wizyte w klinice in vitro pod koniec pazdziernika, bo pasuje zeby po dwoch latach cos sie zaczelo na serio dziac 😉
Fiszerka wrote:Dzień dobry, dzień dobry w październiku 🙂 @Jagodecka Wpisz mnie proszę na testowanie 22.10 😊
Jeśli w tym cyklu nie wyjdzie, to w Halloween będzie drożność 🙈
+ 10.10 mam imieniny 🥰
Zapisane obie daty ☺️ Oby ta droznosc nie byla taka straszna skoro to halloween🤣
@Megi_92 Gratulacje mamuska 😍 Z wielka przyjemnoscia wpisuje ci dwie kreski i tak ci powiem, ze nie sa zbyt niesmiale. Sa dosc konkretne 🤩 Zdrowka zycze tobie i fasolce! Wybierasz sie na bete?
@marikamb Ja dostalam od lekarza przeciwbolowy w globulce do wziecia rano przed zabiegiem i powiem ci ze w ogole mnie nie bolalo. Super przyjemnie tez nie bylo (wiadomo!), ale bol podobny do wymazu cytologicznego. Nie boj sie kochana nic, dasz rade. Przytulam za malpiszona wstretnego 🫂
@aśś Mialam dokladnie tak jak ty. Nawet podwojna dawka letrozolu przestala pomagac. Wtedy moj lekarz zdecydowal, ze robimy 4 miesiace przerwy i mam w tym czasie brac tabletki antykoncepcyjne. Plakalam cala droge z kliniki do domu 😭 Ale po tej przerwie, jajniki sie wyczyscily z tych PCOSowych pozostalosci i pierwsza stymulacja dala dwa jajeczka 🤩Marikamb, aśś lubią tę wiadomość
🙋♀️ 35 lat, PCOS, IO
🙋♂️ 36 lat, badanie nasienia👍
👫 11.2005
💍 01.2014
👧 09.2015 zdrowa córeczka
Przerwa w stymulacji od grudnia 2023
🇸🇪
"Nie poddawaj się, a szczęście cię odnajdzie.." -
Megi_92 i Beige gratki !
-
Erdene wrote:Zastanawiam się, czy zanim się starałyście, badałyście sobie kiedyś tarczycę kontrolnie? Czytałam, że w Polsce na to choruje kilkanaście procent kobiet, to jest całkiem dużo, a mnie nikt do niedawna nie kierował nawet na to głupie proste badanie TSH.
Właśnie widzę, że podajecie widełki 1-1,5, a mój ginekolog i w Klinice mówili, że super jak jest poniżej 2.
Spojrzałam, że w marcu miałam 1,8, a miesiąc temu 1,4.Starania o pierwsze 👶 od 10/2022
❌️ endometrioza
🍍IVF: 22.05 punkcja. Pobrano 20 🥚, dojrzałych 15, zapłodniono 11.
Mamy 6: ❄️❄️❄️4BA, ❄️❄️❄️3BB
24.06 transfer 4BA 🍀
7 dpt beta 79,7 mIU/ml ❤️, 9 dpt 212 mIU/ml , 11 dpt 584 mIU/ml, 15 dpt 3948 mIU/ml
19.07 wizyta 25 dpt: 0,58 cm zarodka z serduszkiem ❤️
26.08 prenatalne: bobo ma 5,88 cm
11.10 250g synka 🥰
6.11 II prenatalne: misiu waży 470g
-
Noooo i nadrobilam watek 😍
Witam jeszcze raz wszystkie nowe staraczki 😘 Obyscie zostaly tutaj na minimum 9 najblizszych miesiecy, tak jak nasze dwie juz zafasolkowane.
Anka32, Kasia111 lubią tę wiadomość
🙋♀️ 35 lat, PCOS, IO
🙋♂️ 36 lat, badanie nasienia👍
👫 11.2005
💍 01.2014
👧 09.2015 zdrowa córeczka
Przerwa w stymulacji od grudnia 2023
🇸🇪
"Nie poddawaj się, a szczęście cię odnajdzie.." -
nick nieaktualny
-
Jagoda19 wrote:U mnie owulki dalej blade. Niby apka stwierdziła po kolorze wzrost z 0.1 na 0.25 ale ja nic nie widzę. Jak jutro lub pojutrze nie będzie zdecydowanego wzrostu to znowu muszę brać duphaston.
Jagoda, widzę, że masz torbiel na jajniku. Po stymulacji? Dlaczego bierzesz Duphaston?
Ja miesiąc temu ( po pierwszej inseminacji ) po stymulacji CLO miałam torbiele 5 i 6cm. Lekarz dał mi Bromocorn ( prolaktynę mam na dobrym poziomie, ale lek miał pomóc przy torbielach ). Brałam tylko tydzień bo czułam się po nim fatalnie, ale torbiele zniknęły. Nie wiedziałam, że Duphaston również pomaga z nimi walczyć.09.2009r. 💔
01.2015r. 💔
06.2015r. 💜⏸️
28.02.2024 r. 💔
11.04.2024 r. 💔
IVF listopad 🔜 -
goska000 wrote:Niektórzy lekarze to na prawdę konowały... Albo olewają bo NFZ i tak zapłaci za pacjentkę albo przytulają 200 za prywatną wizytę, a klienta mają w poważaniu... Jako osoba ze środowiska medycznego patrzeć nie mogę na to co wyczynia się w tym kraju... 😠“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”
13.11 - prenatalne 🧬
10.12 - wizyta ⏳
-
Jagodecka wrote:Zapisane obie daty ☺️ Oby ta droznosc nie byla taka straszna skoro to halloween🤣
@Megi_92 Gratulacje mamuska 😍 Z wielka przyjemnoscia wpisuje ci dwie kreski i tak ci powiem, ze nie sa zbyt niesmiale. Sa dosc konkretne 🤩 Zdrowka zycze tobie i fasolce! Wybierasz sie na bete?
@marikamb Ja dostalam od lekarza przeciwbolowy w globulce do wziecia rano przed zabiegiem i powiem ci ze w ogole mnie nie bolalo. Super przyjemnie tez nie bylo (wiadomo!), ale bol podobny do wymazu cytologicznego. Nie boj sie kochana nic, dasz rade. Przytulam za malpiszona wstretnego 🫂
@aśś Mialam dokladnie tak jak ty. Nawet podwojna dawka letrozolu przestala pomagac. Wtedy moj lekarz zdecydowal, ze robimy 4 miesiace przerwy i mam w tym czasie brac tabletki antykoncepcyjne. Plakalam cala droge z kliniki do domu 😭 Ale po tej przerwie, jajniki sie wyczyscily z tych PCOSowych pozostalosci i pierwsza stymulacja dala dwa jajeczka 🤩
Dziekuje bardzo!
Poprosze o wpisanie na 16 pazdziernika👩🦱 31 lat
👨 40 lat -
Dziewczyny dziwię się bo ja TSH badam kontrolnie i całe życie mam 2.5-2.7 i żaden endo nigdy mi nie powiedział że to za wysoko. A powyżej normy zawsze jest od 4.
A dwa zastanawiam się dlaczego PIK jest taki ważny? Rozumiem że po nim w ciągu 24-36h będzie (powinna być) owulacja ale w zasadzie jak kreski są tego samego koloru bądz lekko jaśniejsze to nadal wiemy że jest "blisko" owulki i powinniśmy się starać o dziecko. Więc troche nie wiem dlateczego ten PIK jest bardzo ważny. Bo rozumie że po owulce albo długo przed drugiej kreski w ogóle nie ma?
-
nick nieaktualnyklaudia_23 wrote:dziewczyny, u mnie dzis 14dc, nie robilam owulakow tylko mierze temp i wiem ze owu jeszcze nie bylo. Myslicie ze jest sens jeszcze w tym cyklu zaczac robic owulaki?
Ja bym chyba robila, nieraz się owu przesunie na 17 dc. Kto wie, może jeszcze zaobserwujesz pika 😀