Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W październiku jesień🍁, plucha🌧, świetna pora na spłodzenie malucha 🤱
Odpowiedz

W październiku jesień🍁, plucha🌧, świetna pora na spłodzenie malucha 🤱

Oceń ten wątek:
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 5 października 2023, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    TSH do starań do zbicia Kochana,prolaktyna jakie masz normy laboratoryjne? Stosunkiem narazie się nie przejmuj to nie musi oznaczać PCOS, trzeba skonsultować z lekarzem... a jak objaz jajników w USG, AMH kiedyś badałaś?

Takie tsh powinna zbijac? Moj dietetyk kliniczny mowi, ze do 2,5 jest okej. Zwlaszcza, ze na wynik tsh moze wplynac stres, wysilek fizyczny, nieprzespana noc, slabe odzywienie poprzedniego dnia -> to organizm odbiera jako stres. Czasem warto zrobic sobie tsh dzien po dniu i zobaczyc jak wyniki moga sie roznic :)
    Ja bym powtorzyla tsh po przespanej nocy, 2 dni wczesniej nie cwiczyc nic, starac sie dobrze odzywiac i wtedy zobaczyc na wynik.

11.12 ⏸️
    03.06 Synek na świecie 🥰 (28+5)
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 5 października 2023, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bulbasek wrote:
    Hej, dostałam wyniki i kolorowo nie jest. W sumie to trochę się spodziewałam po tym co się ostatnio dzieje z moimi cyklami.
    TSH - 2.22
    FSH - 5.26
    LH - 9.31
    Estradiol - 61.50
    Prolaktyna - 43.40
    Testosteron - 0.523
    Stosunek u mnie LH/FSH - 1.77😥
    Tak czy siak mam chyba lekką załamke teraz, bo spodziewałam się że może coś być nie tak, a tu wszystko jest nie tak.

Goska000 masz już wyniki?
    Mam nadzieje ze u Ciebie będzie lepiej niż u mnie

Podaj normy jakie masz bo tak ciezko cos powiedziec ;)

11.12 ⏸️
  • Frutellka Autorytet

Wysłany: 5 października 2023, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia_23 wrote:
    Takie tsh powinna zbijac? Moj dietetyk kliniczny mowi, ze do 2,5 jest okej. Zwlaszcza, ze na wynik tsh moze wplynac stres, wysilek fizyczny, nieprzespana noc, slabe odzywienie poprzedniego dnia -> to organizm odbiera jako stres. Czasem warto zrobic sobie tsh dzien po dniu i zobaczyc jak wyniki moga sie roznic :)
    Ja bym powtorzyla tsh po przespanej nocy, 2 dni wczesniej nie cwiczyc nic, starac sie dobrze odzywiac i wtedy zobaczyc na wynik.

Chodzę do gin-endo specjalizującej się w leczeniu niepłodności jak zobaczyła moje TSH powyżej 2 to powiedziała, że do starań najlepiej jakby było max 1,5. Dostałam Euthyrox N25 i jem cały czas. Wynik najlepiej skonsultować z lekarzem, nie z dietetykiem.

Mysza_Polna lubi tę wiadomość

“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”

4.09.2024 r. - transfer blastki
    12.09.2024 r. - beta HCG 50,27 mIU/ml - zostań z Nami proszę! (po Zivafert i Ovitrelle) Progesteron 128 ng/ml
    14.09.2024 r. - beta HCG 56,41; Progesteron 121 ng/ml
    17.09.2024 r. - beta HCG 200,42; Progesteron 108,6 ng/ml
    20.09.2024 r. - beta HCG 802,05; Progesteron 85,9 nh/ml

2.10 - wizyta, mamy ❤️, CRL 0,44 cm; 140 uderzeń /min
    16.10 - wizyta, mamy ❤️, CRL 1,9 cm; 143 uderzeń/min 😻
    7.11 - CRL 4,4 cm; FHR 167, mamy małego Wstydnisia😊
    13.11 - prenatalne 🧬
    10.12 - wizyta ⏳

❄️- czeka na Nas na zimowisku;)

preg.png
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 5 października 2023, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Chodzę do gin-endo specjalizującej się w leczeniu niepłodności jak zobaczyła moje TSH powyżej 2 to powiedziała, że do starań najlepiej jakby było max 1,5. Dostałam Euthyrox N25 i jem cały czas. Wynik najlepiej skonsultować z lekarzem, nie z dietetykiem.

Ja robilam tsh 29.06 i wynik był 2,39, a ostatnio 7.09 bylo 2,0, a nie bralam zadnych lekow ani nic nie zmienilam. Tak wiec wartosc tsh potrafi sie wahac. Ja konsultowalam tez ten wynik z lekarzem i powiedzial, ze jest ok :) W sumie co lekarz to inna opinia 😅
    Dodatkowo trzeba pamietac, ze niektorzy lekarze bardzo lubia przypisywac leki, czasem bez powodow.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2023, 15:36

Bezula lubi tę wiadomość

11.12 ⏸️
  • Bulbasek Autorytet

Wysłany: 5 października 2023, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, podaję normy jeszcze z labo.
    Fsh faza folikularna 3.5 - 12.5
    Lh faza folikularna 2.4-12.6
    Estradiol f. Pecherzykowa 12.5-166
    Prolaktyna 4.79-23.30
    Testosteron 0.084 - 0.481

Wrzucam jeszcze raz moje żeby wszystko było w jednym miejscu
    Tsh 2.22
    Fsh 5.26
    Lh 9.31
    Estradiol 61.5
    Prolaktyna 43.4
    Testosteron 0.523

Co do tsh to ja jestem cały czas na euthyrox 25, zakladam że dawka do zwiększenia pewnie będzie. Co do norm to ja dostałam tez troche na zburzenia cyklu te hormony, endokrynolog mi mowila ze 1.5 to była kiedyś granica potem wzrosła do 2.5 a najnowsze jest 3.18 to są ogólne wytyczne towarzystwa ginekologicznego. Ale faktycznie przy problemach dalej się trzymają tej starej wartości 1.5 i że wtedy najłatwiej.
    Co do PCOS i obrazu jajników w usg nikt nigdy nie nazwał tego PCOSem u mnie. Prawy jajnik mam po operacji wiec jest go tylko część ale coś tam działa. Jajniki mam drobnopecherzykowe, ale pecherzyki rosną i pękają. Byłam kilka razy na monitoringu, co prawda ich wzrost jest dziwny bo rosną wolno czasem szybko pękają też z zaskoczenia ale jak to moja gin mowi trzeba się cieszyć że są rosną I w ogólnie pękają.
    Za tydzień w czwartek mam wizytę w klinice wiec juz chyba nigdzie nie będę się konsultować tylko poczekam.

Starania o pierwsze bobo
    👩30l.
    2017 laparotomia, usunięty potworniak ze znaczna częścią prawego jajnika
    PCOS
    🧔30l.

🔜
    Laparoskopia
  • Sarka94 Autorytet

Wysłany: 5 października 2023, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marikamb wrote:
    Dziewczyny powrócę z tematem do badania drożności, czy na dzień badania dostaje się L4?
    Ja też dostałam na dzień badania i następny;)

Marikamb lubi tę wiadomość

Starania o pierwszą🤰od 9/2022

♥ 2018 ♥
    🏡 2020
    💍 21.08.2021
    💒 17.09.2022
    🐶 5.10.2023
  • Frutellka Autorytet

Wysłany: 5 października 2023, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia_23 oczywiście, że może się wahać jak każdy inny parametr, co nie zmienia faktu, że normy laboratoryjne a funkcjonalne to też różnica. Jedna osoba czujevsie dobrze mając TSH równe 3, a inna już czuje się słabo gdy ma już 2,2 ;) Wiadomo co lekarz to opinia, każdy ginekolog zajmujący się leczeniem niepłodności, a uwierz mi mam już ich sporo na swoim koncie mówił, że idealne TSH do starań powinno być poniżej 2 a najlepiej bliżej 1.

Bulbasek - oczywiście masz wizytę umówioną to nie ma co się martwić na niej skonsultujesz... ale ta Twoja prolaktyna to jest prawie dwukrotnie ponad normę. Skoro masz budowę drobnopecherzykowata to może być PCOS, ale nie musi lekarz pewnie zleci Ci AMH. Pytanie czy Twoje pęcherzyki pękają jak już osiągną odpowiednią wielkość czy może za wcześnie i owulacje są słabej jakości 🙂

“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”

12.09.2024 r. - beta HCG 50,27 mIU/ml - zostań z Nami proszę! (po Zivafert i Ovitrelle) Progesteron 128 ng/ml

13.11 - prenatalne 🧬
    10.12 - wizyta ⏳

preg.png
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 5 października 2023, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam prolaktyne 3 razy ponad gorna granice normy, a teraz na spokojnie w normie jest :) Dodam, ze nie bralam zadnych lekow na jej obnizenie. Nie zawsze trzeba sie faszerowac lekami, aby poprawic wyniki, bo to jest tylko maskowanie problemu. Skoro wyniki sa zle to oznacza, ze cos sie dzieje nie tak, trzeba znalezc przyczyne i wtedy dzialac :)

IMG-1269.jpg
    wrzuta fotki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2023, 16:57

11.12 ⏸️
  • Bluesky Autorytet

Wysłany: 5 października 2023, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin twierdzi, że rży staraniach TSH powinno być poniżej 2,5, a idealnie jak jest poniżej 2.

Wróciłam właśnie z monitoringu - 10 dzień cyklu, endometrium 7,2mm, pęcherzyk na lewym 12,5mm, na prawym 10,0mm, więc owulacja z lewego tym razem pewnie. Tylko jestem zdziwiona, bo mam krótkie cykle - 25 dni kilka ostatnich cykli( wahania 24-26 dni), a tu do owulacji jeszcze sporo czasu.. może przez to przeziębienie będzie w tym cyklu później 🤔

Dzięki dziewczyny za sposoby na kaszel - cytrynę, miód, sok malinowy stosowałam, dodam jeszcze inne rzeczy z polecajek. Najchętniej wzięłabym jutro urlop i przez weekend się kurowała, ale mam nowego pracownika od początku miesiąca i trzeba go wdrożyć..

age.png
  • Bulbasek Autorytet

Wysłany: 5 października 2023, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frutellka wrote:
    Klaudia_23 oczywiście, że może się wahać jak każdy inny parametr, co nie zmienia faktu, że normy laboratoryjne a funkcjonalne to też różnica. Jedna osoba czujevsie dobrze mając TSH równe 3, a inna już czuje się słabo gdy ma już 2,2 ;) Wiadomo co lekarz to opinia, każdy ginekolog zajmujący się leczeniem niepłodności, a uwierz mi mam już ich sporo na swoim koncie mówił, że idealne TSH do starań powinno być poniżej 2 a najlepiej bliżej 1.

Bulbasek - oczywiście masz wizytę umówioną to nie ma co się martwić na niej skonsultujesz... ale ta Twoja prolaktyna to jest prawie dwukrotnie ponad normę. Skoro masz budowę drobnopecherzykowata to może być PCOS, ale nie musi lekarz pewnie zleci Ci AMH. Pytanie czy Twoje pęcherzyki pękają jak już osiągną odpowiednią wielkość czy może za wcześnie i owulacje są słabej jakości 🙂

Hmm czasem właśnie pękają niespodziewanie wiec to pewnie było za szybko. Dlatego też idę już do kliniki żeby ktoś spojrzał na mnie trochę inaczej i przede wszystkim dlatego że tam przyjmuje ginekolog endokrynolog bo normalny ginekolog mam wrażenie że trochę olewa sprawy hormonów. Choć pewnie nie każdy, ale ja na takich trafiam.

Starania o pierwsze bobo
    👩30l.
    PCOS
    🧔30l.

🔜
    Laparoskopia
  • Bulbasek Autorytet

Wysłany: 5 października 2023, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia_23 wrote:
    Ja mialam prolaktyne 3 razy ponad gorna granice normy, a teraz na spokojnie w normie jest :) Dodam, ze nie bralam zadnych lekow na jej obnizenie. Nie zawsze trzeba sie faszerowac lekami, aby poprawic wyniki, bo to jest tylko maskowanie problemu. Skoro wyniki sa zle to oznacza, ze cos sie dzieje nie tak, trzeba znalezc przyczyne i wtedy dzialac :)

IMG-1269.jpg
    wrzuta fotki

A co u Ciebie było przyczyną?

Starania o pierwsze bobo
    👩30l.
    PCOS
    🧔30l.

🔜
    Laparoskopia
  • Jagodecka Autorytet

Wysłany: 5 października 2023, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie z wami dziewczyny po jednodniowej przerwie😊 Zagladalam wczoraj i lajkowalam troche, ale tak mnie glowa po pracy bolala, ze nie dalam rady nic od siebie napisac🤯

Po mimo wszystko ekstra ze zawsze na watku jest ktos, kto odpowie na pytanie i doradzi gdy trzeba 😍 Ja nie robilam zadnych szczegolowych badan tu w Szwecji, bo tego sie po prostu nie robi, ale po wizycie na poczatku listopada w Polsce pewnie sama bede miala multum pytan😊

Dzisiaj nikt nie testowal, ale jutro czaimy sie pod kibelkiem u mimi_m i Sarka94. Jak tam przeczucia dziewczyny? A moze juz zatestowalyscie bo nie moglyscie wytrzymac? Dajcie znac!

Czy cos sie zmienilo z bielami u Ksandra lub MimiM29? Moze ja cos przeoczylam?

Jaka macie pogode dzis? Bo u mnie wyszlo slonce 🤩 co prawda dalej wieje nie milosiernie, ale gdy slonko swieci to da sie wytrzymac.

MimiM29, Rosalia_ lubią tę wiadomość

🙋‍♀️ 35 lat, PCOS, IO
    🙋‍♂️ 36 lat, badanie nasienia👍

👫 11.2005
    💍 01.2014
    👧 09.2015 zdrowa córeczka

Przerwa w stymulacji od grudnia 2023

🇸🇪

"Nie poddawaj się, a szczęście cię odnajdzie.."
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 5 października 2023, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bulbasek wrote:
    A co u Ciebie było przyczyną?

Ogromny stres.. bylam wtedy po mega toksycznym zwiazku podczas, ktorego stresowalam sie 24h na dobe. Po rozstaniu prolaktyna zaczela stopniowo spadac, jednak nadal byla za wysoka, wiec zmienilam nawyki zywieniowe na zdrowsze, zadbalam o to by sie wysypiac, o higiene snu. Czesto tez po wyrownaniu hormonow tarczycy prolaktyna wraca do normy. Ja mialam za niskie ft4, ktore rowniez udalo mi sie podniesc bez lekow - za pomoca diety :)

Beige lubi tę wiadomość

11.12 ⏸️
  • MimiM29 Autorytet

Wysłany: 5 października 2023, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodecka wrote:
    Witam sie z wami dziewczyny po jednodniowej przerwie😊 Zagladalam wczoraj i lajkowalam troche, ale tak mnie glowa po pracy bolala, ze nie dalam rady nic od siebie napisac🤯

Po mimo wszystko ekstra ze zawsze na watku jest ktos, kto odpowie na pytanie i doradzi gdy trzeba 😍 Ja nie robilam zadnych szczegolowych badan tu w Szwecji, bo tego sie po prostu nie robi, ale po wizycie na poczatku listopada w Polsce pewnie sama bede miala multum pytan😊

Dzisiaj nikt nie testowal, ale jutro czaimy sie pod kibelkiem u mimi_m i Sarka94. Jak tam przeczucia dziewczyny? A moze juz zatestowalyscie bo nie moglyscie wytrzymac? Dajcie znac!

Czy cos sie zmienilo z bielami u Ksandra lub MimiM29? Moze ja cos przeoczylam?

Jaka macie pogode dzis? Bo u mnie wyszlo slonce 🤩 co prawda dalej wieje nie milosiernie, ale gdy slonko swieci to da sie wytrzymac.
    Hej, miło że pytasz 😉 u mnie biel w sumie... chociaż po wyschnięciu testu widzę jakaś kreskę, a raczej cień cienia.. miałam już tak kilka razy, ale wcześniej używałam testów innej firmy. Jutro rano powtórzę dla pewności.. 🙊 się nie pojawiła i oby tak zostało hahahha

Starania od : 10.2021
  • klaudia_23 Autorytet

Wysłany: 5 października 2023, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MimiM29 wrote:
    Hej, miło że pytasz 😉 u mnie biel w sumie... chociaż po wyschnięciu testu widzę jakaś kreskę, a raczej cień cienia.. miałam już tak kilka razy, ale wcześniej używałam testów innej firmy. Jutro rano powtórzę dla pewności.. 🙊 się nie pojawiła i oby tak zostało hahahha

Dzis testowalas, z rana? Ktory to dc i dpo? Moze jeszcze za wczesnie ;) trzymam kciuki 🤞🏼🤞🏼🤞🏼

11.12 ⏸️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2023, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nomeolvides wrote:
    Dziewczyny nadrobię Was wieczorkiem, ale muszę się na szybko wyżalić.

Jestem po wizycie u gina i mam torbiel 6cm na prawym jajniku 😔 mówił, że grozi nawet wizytą na sorze a my przecież ten ślub i wakacje… Dał receptę na duphaston i mam brać od dzisiaj (a mam 9dc). Lewy jajnik mam napisane ze jest „normechogeniczny po owulacji”, płynu w zatoce douglasa nie ma.

Zwiększył mi tez dawkę glucophage z 1500 do 2000, bo mimo tego że insulina na czczo jest okej, to po obciążeniu jest wywalona w komos. Jestem załamana 😔 dla nas październik stracony.

Ile czasu było od ostatniej wizyty? 🫣
    Sama teraz walczę z torbielą.

• Myszkaaa20 Autorytet

Wysłany: 5 października 2023, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @MimiM29 powtarzaj jutro i czekamy na Twoje ⏸️😍
    @Jagodecka u mnie pogoda piękna jak na październik bardzo słonecznie chociaż rano i wieczorem chłodno to jednak jak w dzień jest słoneczko i cieplutko to jakoś humor od razu lepszy 🥰

Jagodecka lubi tę wiadomość

👱🏼‍♀️30 👨‍🦱31
    👶🏼M.

💕2014
    💍2018
    💒2020
  • Frutellka Autorytet

Wysłany: 5 października 2023, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bulbasek wrote:
    Hmm czasem właśnie pękają niespodziewanie wiec to pewnie było za szybko. Dlatego też idę już do kliniki żeby ktoś spojrzał na mnie trochę inaczej i przede wszystkim dlatego że tam przyjmuje ginekolog endokrynolog bo normalny ginekolog mam wrażenie że trochę olewa sprawy hormonów. Choć pewnie nie każdy, ale ja na takich trafiam.
    I to jest bardzo dobry plan w Klinikach zupełnie inaczej patrzą na pacjenta;) Wiem co mówię bo już jestem na nieco innym etapie niż Ty ;)

13.11 - prenatalne 🧬
    10.12 - wizyta ⏳

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2023, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Jagodecka u mnie było słonecznie ale strasznie wiało 🫢 ale póki jest słońce to nie narzekam, marudzenie sobie zostawię na zimę 🤣

Opowiesz coś na temat życia w Szwecji? 😍

Jagodecka lubi tę wiadomość

• Nomeolvides Autorytet

Wysłany: 5 października 2023, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda19 wrote:
    Ile czasu było od ostatniej wizyty? 🫣
    Sama teraz walczę z torbielą.

Poprzednie usg miałam 22.09. Wtedy na lewym jajniku byk pęcherzyk 29mm i on musiał pęknąć. Prawy miał liczne drobne pecherzyki.

27.09 dostałam @, od 3dc zaczęłam brać miovelie nać 3x1 przez 5 dni i podejrzewam, że ta torbiel może być od tego :( mam wysokie amh i to podobno powoduje, że trzeba z rozwaga podchodzić do stymulacji jajników.

👧🏼25 👱🏼‍♂️26
    Starania od 06.2023
    Niedoczynność tarczycy / IO / PCOS

🍀21.04 ⏸
    🍀 22.04 beta 49 / 199 / 608 / 5739
    🍀 02.05 Dwa pęcherzyki w macicy
    🍀 15.05 Mamy dwa serduszka ♥️♥️
    🍀 27.06 NIFTY niskie ryzyka 🥺
    🍀 19.07 Synek 🩵 i Córeczka 🩷

💊Euthyrox 100, acard

preg.png
‹‹ 30 31 32 33 34 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ