Nie przegap okazji!

Aktywuj abonament Premium w OvuFriend od dziś do 30 listopada a otrzymasz od nas prezent:

Skorzystaj z okazji i wypróbuj nasze nowości - jesteśmy przekonani, że Ci się spodoba! W każdym momencie możesz zrezygnować.

Jesteśmy dla Ciebie i szybko odpowiadamy na każde Twoje pytanie: [email protected]!

Promocja trwa do 30 listopada 2020 roku.

Aktywuj abonament Zamknij
Forum Starając się - ogólne Walczymy o pierwsze maleństwo w 2019 roku
Odpowiedz

Walczymy o pierwsze maleństwo w 2019 roku

Oceń ten wątek:
  • Kaga Autorytet
    Postów: 1715 1339

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 17:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Malinowa! :) Super że mimo wszytko bije od Ciebie optymizm. :)

    Blair przyjmujesz stale jakieś leki?

    Ja juz z takim utęsknieniem czekam na wizytę u lekarza. Obym się nie zawiodla...

    Malinowa91 lubi tę wiadomość

    [2019] 5.02. II kreski 💕 9.10. (39+3) córeczka 💕

    [2020] 29.10. II kreski niespodzianki 🙈

    l22njw4zwkd4lovy.png

    ckai9jcgzxok7jx3.png
  • blair. Autorytet
    Postów: 1680 1748

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 17:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaga wrote:
    Witaj Malinowa! :) Super że mimo wszytko bije od Ciebie optymizm. :)

    Blair przyjmujesz stale jakieś leki?

    Ja juz z takim utęsknieniem czekam na wizytę u lekarza. Obym się nie zawiodla...

    Nie, nic na stałe nie przyjmuję. Przy staraniach teraz to jedynie różne witaminy. Doczytałam w necie trochę o PT, ale nic mi z tych rzeczy nie pasuje raczej do mnie.

    Kiedy wizytujesz? Trzymam kciuki!

  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6767 6056

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 18:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    blair. wrote:
    Kurcze Beti to faktycznie. Jest to nieodpowiedzialne, bo jak jest jakaś bakteria, to mogą ją przepchnąć wyżej i wtedy dopiero problem :( u mnie wymagane były właśnie wymazy i wirusologia z badań krwi. Mam nadzieję że uda się jednak przed tym wszystkim, już raz zaskoczyło, to znowu zaskoczy, a lekami już jesteś obstawiona :*
    A co mogę sama z krwi zrobić?

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Alexandra88 Autorytet
    Postów: 450 212

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 18:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Malinowa :)

    Ja tez powoli się zastanawiam nad jakaś klinika bo w końcu ile może razy nie wychodzić. Na razie nie rozmawiałam jeszcze o tym z mężem - trochę boje się tej rozmowy, w sumie to reakcji. Chociaż w tym cyklu mąż mnie bardzo wspiera (po ostatniej wizycie u gina miałam tyle emocji w sobie ze aż płakałam mu w samochodzie), stara się pocieszać, ale wiecie jak to jest przychodzą takie momenty załamania.

    U mnie dzisiaj 20 dc, jestem już po owu - obstawiam 2-3 dzień.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 18:12

    Malinowa91 lubi tę wiadomość

    PCOS ??
    Mutacje: MTHFR 677c-t hetero i PAI-1/4G hetero
    Cienkie endometrium
    Leki: euthyrox N25, miovelia, koenzym Q10, prenatal uno, Acid folicum, acard 75mg.
  • Lajni85 Autorytet
    Postów: 539 534

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 18:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tasia88 wrote:
    Nie martw się 3mam kciuki żeby w poniedziałek było duzo lepiej. Mnie boli brzuch po prawej stronie.
    Tasia pocieszylas mnie trochę. Cieszę się, że u Ciebie ładnie wzrasta. Po ilu dniach powtarzalaś?

    01.11.2019 Filip 💓

    m3sx9jcgp8qp6i8z.png
  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6767 6056

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 18:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    blair. wrote:
    Mam już część wyników, i jak na razie ładne, nawet testosteron mi spadł i jest w normie :) stosunek LH-FSH 0,94.

    I dołożyłam jeszcze do tych badań aptt i pt i to chyba średnio :/ Beti albo jak ktoś jeszcze z Was się na tym zna, byłabym wdzięczna jak coś podpowiecie:
    PT mam na czerwono 12,3 sec. Norma 9,8 - 12,1
    APTT - 30,1 norma 25,9 - 36,6
    fsh i lh bardzo ladnie.APTT tez bardzo ladnie ,niestety PT nie wiem,az z ciekawości poczytam

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Jane208 Przyjaciółka
    Postów: 87 43

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 18:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MissKathy92 wrote:
    Alexandra właśnie ciężko wszystko zgrać w czasie :/ cytologie mam ważną do mają bodajże więc już to mam a z tym posiewem to nie wiem jak zrobię :/ do tego mam taki problem że czasem mam plamienia do 8-9dc a hsg podobno do 10dc
    HSG robi się w pierwszej fazie cyklu, żeby było wiadome, że kobieta nie jest w ciąży. Mnie pytano, czy istnieje jakakolwiek możliwość, że jestem w ciąży i mimo że zapewniłam że nie to i tak zrobiono betę;-) dążę do tego, że jeśli się zabezpieczycie albo nie będziecie współżyć do zabiegu to powinni Ci HSG zrobić później niż do 10dc :-)

    25cs - oficjalnie, prawie 8 lat współżycia bez zabezpieczenia
    Krzywa insulinowa 6,8/21,5/23,3
    Krzywa cukrowa 76,9/70/66,4
    Homa IR 1.29
    TSH 1,995
    10.2018 - histeroskopia , usunięty polip
    12.2018 - HSG , oba jajowody drożne
    AMH 4,14
    Nadwaga, PCOS?
    31lat

    On - 08.2018 oligoastheoterratozoospermia , profertil od 10.2018 do 7.2019
    Sierpień 2018: koncentracja 13,1mln/ml, morfologia 3%, ruch postępowy 13%
    Luty 2019: koncentracja 38,9mln/ml, morfologia 1%, ruch postępowy 12%
    Lipiec 2019: koncentracja 24,4mln/ml,morfologia 1% , ruch postępowy 23%
    Grudzień 2019: koncentracja 84,0 mln/ml, morfologia 3%, ruch postępowy 28%
    Styczeń 2020 (klinika): koncentracja 10,0 mln/ml, morfologia 0%, ruch postępowy 50%
    Lipiec 2020 (klinika): koncentracja 11,2 mln/ml, morfologia 0%, ruch postępowy 25%

    Podwyższona prolaktyna, bromergon od 10-12.2019, obecnie w normie.
    37lat

    Gyncentrum od 01.2020
  • blair. Autorytet
    Postów: 1680 1748

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 18:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti82 wrote:
    A co mogę sama z krwi zrobić?

    U mnie chcieli takie badania:
    przeciwciała anty-HBc
    przeciwciała anty-HCV
    VDRL
    antygen HBs

    Co do tego PT, to w sumie badałam podczas miesiączki, bo dzisiaj 3 dc, dzisiaj nie brałam przeciwbólowych, ale brałam przez 3 wcześniejsze dni, więc myślę to mogło mieć wpływ. W to PT jeszcze wchodził jakiś wskaźnik quicka i INR, to te obydwa w normie, INR 1,1 (0,8-1,2) więc myślę że może czas w którym robiłam badanie miał wpływ.

  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6767 6056

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 18:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    blair. wrote:
    U mnie chcieli takie badania:
    przeciwciała anty-HBc
    przeciwciała anty-HCV
    VDRL
    antygen HBs

    Co do tego PT, to w sumie badałam podczas miesiączki, bo dzisiaj 3 dc, dzisiaj nie brałam przeciwbólowych, ale brałam przez 3 wcześniejsze dni, więc myślę to mogło mieć wpływ. W to PT jeszcze wchodził jakiś wskaźnik quicka i INR, to te obydwa w normie, INR 1,1 (0,8-1,2) więc myślę że może czas w którym robiłam badanie miał wpływ.
    Prawidłowy wynik badania czasu protrombinowego wynosi 12 - 16 tak podaja w necie ,wiec mysle ,ze ten czas jest ok

    blair. lubi tę wiadomość

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • blair. Autorytet
    Postów: 1680 1748

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 18:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jane208 wrote:
    HSG robi się w pierwszej fazie cyklu, żeby było wiadome, że kobieta nie jest w ciąży. Mnie pytano, czy istnieje jakakolwiek możliwość, że jestem w ciąży i mimo że zapewniłam że nie to i tak zrobiono betę;-) dążę do tego, że jeśli się zabezpieczycie albo nie będziecie współżyć do zabiegu to powinni Ci HSG zrobić później niż do 10dc :-)

    HSG robią zwykle między 8 a 12 dniem cyklu, ważne właśnie żeby plamienia ustały całkowicie i żeby było przed owulacją. Jak ktoś ma późne owulacje to pewnie też się przesuwa ta granica do której mogą zrobić badanie :)

  • Alexandra88 Autorytet
    Postów: 450 212

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 19:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jane208 wrote:
    HSG robi się w pierwszej fazie cyklu, żeby było wiadome, że kobieta nie jest w ciąży. Mnie pytano, czy istnieje jakakolwiek możliwość, że jestem w ciąży i mimo że zapewniłam że nie to i tak zrobiono betę;-) dążę do tego, że jeśli się zabezpieczycie albo nie będziecie współżyć do zabiegu to powinni Ci HSG zrobić później niż do 10dc :-)

    Ja jak robiłam hsg to chciała tylko posiew (bez cytologii), ale testu nie robili. Mi ginka mówiła żeby najlepiej nie współżyć jak się chce betę. Co do dnia cyklu to chyba najlepiej gdzieś 10-12. Zależy tez w jakich dniach masz owu bo wtedy przed owu hsg się nie robi :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2019, 19:03

    PCOS ??
    Mutacje: MTHFR 677c-t hetero i PAI-1/4G hetero
    Cienkie endometrium
    Leki: euthyrox N25, miovelia, koenzym Q10, prenatal uno, Acid folicum, acard 75mg.
  • Malinowa91 Autorytet
    Postów: 1591 3045

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 19:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MissKathy92 wrote:
    Witaj Malinowa :)
    Jesteś z Białegostoku? Ja jestem z Suwałk, staramy się już 13 cykl i też mamy zamiar się leczyć w Kriobanku :D
    Narazie mąż musi zrobić badanie nasienia komputerowe a potem ja hsg :)
    Super że już jesteś pozytywnie nastawiona :) może to faktycznie jakiś wpływ psychiki Was blokuje :( skoro wyniki są ok...
    Czuje że dla większości z nas to będzie ten rok :D

    Ja dziś mam 9dc więc testowanko ho ho :) daleko

    Jestem spod Warszawy, do Białegostoku mamy około 200 km, ale to Nas akurat nie przeraża :) rozważałaś już może któregoś z lekarzy? Ja zastanawiam się mocno nad dr. Kuczyńska :)
    Muszę Wam tu porozsiewać trochę pozytywnej energii! :)

    qdkkio4pccsu18zx.png

    58cs szczęśliwy ❤
    Córcia👨‍👩‍👧

    29lat👫
    03.2019-pierwsza wizyta-Kriobank Białystok
    04.2019- start ivf
    04.2019 - ET 4/5AA cb 😔😔😔
    06.2019- FET (N) 2BB 😔😔😔
    09.2019- FET (S) 4AA i 4BB 😊😊😊
    21.09 - 6dpt - II kreski❤
    8dpt - beta 99,56😍; 10dpt 286,03😍; 14dpt 1584,58😍; 18dpt 6879,10😍; 28dpt 52066,17😍; 29dpt mamy❤

    Mamy jeszcze:❄3BB❣

    “In vitro nie jest drogą prostą. Wiadomo jaki jest cel podróży, ale nie wiadomo, dokąd prowadzi droga”.

    MTHFR C677T- hetero; PAI-1 4G/5G-homo; hormony w normie; nasienie dolna granica normy; morfologia 3%
  • MartitaS Autorytet
    Postów: 427 312

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 19:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie badania się robi, żeby sprawdzić czy ma się jakieś mutacje?

    3i49e6ydo0n0ztfh.png
    Starania od VII.2017
    25.11.19 II ❤
    6.12.19 jest ❤
  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6767 6056

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 19:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    blair. wrote:
    HSG robią zwykle między 8 a 12 dniem cyklu, ważne właśnie żeby plamienia ustały całkowicie i żeby było przed owulacją. Jak ktoś ma późne owulacje to pewnie też się przesuwa ta granica do której mogą zrobić badanie :)
    U mnie to do 30 dc można robic hahaha ale i tak by pewnie nikt nie zrobil

    blair. lubi tę wiadomość

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6767 6056

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 19:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa91 wrote:
    Jestem spod Warszawy, do Białegostoku mamy około 200 km, ale to Nas akurat nie przeraża :) rozważałaś już może któregoś z lekarzy? Ja zastanawiam się mocno nad dr. Kuczyńska :)
    Muszę Wam tu porozsiewać trochę pozytywnej energii! :)
    Witaj Malinowa ,my sie troche znamy z innego wątku :)
    Wyjaw nam jak masz na imie to Cie Iza na 1 strone wpisze :P

    Malinowa91 lubi tę wiadomość

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6767 6056

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 19:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartitaS wrote:
    Jakie badania się robi, żeby sprawdzić czy ma się jakieś mutacje?
    https://www.testdna.pl/choroba_zakrzepowo-zatorowa/

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Malinowa91 Autorytet
    Postów: 1591 3045

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 19:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexandra88 wrote:
    Witaj Malinowa :)

    Ja tez powoli się zastanawiam nad jakaś klinika bo w końcu ile może razy nie wychodzić. Na razie nie rozmawiałam jeszcze o tym z mężem - trochę boje się tej rozmowy, w sumie to reakcji. Chociaż w tym cyklu mąż mnie bardzo wspiera (po ostatniej wizycie u gina miałam tyle emocji w sobie ze aż płakałam mu w samochodzie), stara się pocieszać, ale wiecie jak to jest przychodzą takie momenty załamania.

    U mnie dzisiaj 20 dc, jestem już po owu - obstawiam 2-3 dzień.

    Ja po ostatniej wizycie - mimo iż wizyta przebiegła w miłej atmosferze i usg też wyszło w porządku - to wsiadając do samochodu od razu wypłakałam się Mężowi na ramieniu. To był przełomowy moment, że dotarło do mnie, że trzeba działać i szukać kliniki, specjalistów, którzy Nam może pomogą. Mój ginek jest super, ale rozkłada ręcę, bo wszystko jest dobrze. Wspomniał, że może to być niepłodność idiopatyczna - dla mnie najgorsza z niepłodności.. :(
    A orientujecie się może czy przy ew.takiej niepłodności warto jest robić IUI lub in vitro? Wiem, że warto jest próbować wszystkiego, ale z drugiej strony wszystko wiąże się z nie małymi kosztami, chociaż wiem, że dla TAKIEGO SZCZĘŚCIA JAKIM JEST DZIECKO koszta nie grają roli..

    qdkkio4pccsu18zx.png

    58cs szczęśliwy ❤
    Córcia👨‍👩‍👧

    29lat👫
    03.2019-pierwsza wizyta-Kriobank Białystok
    04.2019- start ivf
    04.2019 - ET 4/5AA cb 😔😔😔
    06.2019- FET (N) 2BB 😔😔😔
    09.2019- FET (S) 4AA i 4BB 😊😊😊
    21.09 - 6dpt - II kreski❤
    8dpt - beta 99,56😍; 10dpt 286,03😍; 14dpt 1584,58😍; 18dpt 6879,10😍; 28dpt 52066,17😍; 29dpt mamy❤

    Mamy jeszcze:❄3BB❣

    “In vitro nie jest drogą prostą. Wiadomo jaki jest cel podróży, ale nie wiadomo, dokąd prowadzi droga”.

    MTHFR C677T- hetero; PAI-1 4G/5G-homo; hormony w normie; nasienie dolna granica normy; morfologia 3%
  • Malinowa91 Autorytet
    Postów: 1591 3045

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 19:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti82 wrote:
    Witaj Malinowa ,my sie troche znamy z innego wątku :)
    Wyjaw nam jak masz na imie to Cie Iza na 1 strone wpisze :P

    Beatko witaj witaj. Miło Cię tu widzieć :*
    Justyna i można wpisać 49 cs... oooo ranyyyyy jak to wg brzmi!

    Beti82 lubi tę wiadomość

    qdkkio4pccsu18zx.png

    58cs szczęśliwy ❤
    Córcia👨‍👩‍👧

    29lat👫
    03.2019-pierwsza wizyta-Kriobank Białystok
    04.2019- start ivf
    04.2019 - ET 4/5AA cb 😔😔😔
    06.2019- FET (N) 2BB 😔😔😔
    09.2019- FET (S) 4AA i 4BB 😊😊😊
    21.09 - 6dpt - II kreski❤
    8dpt - beta 99,56😍; 10dpt 286,03😍; 14dpt 1584,58😍; 18dpt 6879,10😍; 28dpt 52066,17😍; 29dpt mamy❤

    Mamy jeszcze:❄3BB❣

    “In vitro nie jest drogą prostą. Wiadomo jaki jest cel podróży, ale nie wiadomo, dokąd prowadzi droga”.

    MTHFR C677T- hetero; PAI-1 4G/5G-homo; hormony w normie; nasienie dolna granica normy; morfologia 3%
  • MartitaS Autorytet
    Postów: 427 312

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 19:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti82 wrote:
    https://www.testdna.pl/choroba_zakrzepowo-zatorowa/
    Dziękuję :) a czy z takich podstawowych badań krwi coś może wskazywać, że należałoby zainteresować się mutacjami?

    3i49e6ydo0n0ztfh.png
    Starania od VII.2017
    25.11.19 II ❤
    6.12.19 jest ❤
  • Kaga Autorytet
    Postów: 1715 1339

    Wysłany: 12 stycznia 2019, 19:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    blair. wrote:

    Kiedy wizytujesz? Trzymam kciuki!

    Pod koniec tygodnia mam wizytę. Zmieniam ginekologa, jestem bardzo ciekawa co powie na ten podwyzszony testosteron wolny. Czuję ze ten cykl co trwa znow jest stracony i znow nie będzie owulacji...

    [2019] 5.02. II kreski 💕 9.10. (39+3) córeczka 💕

    [2020] 29.10. II kreski niespodzianki 🙈

    l22njw4zwkd4lovy.png

    ckai9jcgzxok7jx3.png
‹‹ 19 20 21 22 23 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego